Nostalgie troef tijdens Groote Prijs Jules Deschepper

TEMSE – Nostalgie troef tijdens de vierde Groote Prijs Jules Deschepper, een retrowielerevent op en rond de Markt, georganiseerd door De Sierlycken Pedaleur.

De 48 deelnemers reden eerst een koppeltijdrit om elkaar daarna te bekampen in een heus criterium van een half uur en één ronde. Dit langs de Markt, Kasteelstraat, Consciensestraat en de Wilfordkaai. Winnaar van het criterium werd William Despeels voor de primus van vorig jaar, gewezen profrenner Jan Bogaert. Er waren ook nog prijzen voor de winnaars van de koppeltijdrit en de mooiste outfit. Voor het eerst namen ook drie dames deel, één ervan kreeg ook een prijs.

Meer foto’s, klik hier

De top 3 van het criterium

 

De deelnemers reden eerst een koppeltijdrit

Genieten van een ‘Oase van Bloemen & Bubbels’ in de Triphon De Smetstraat

Eén van de vele locaties voor het Ambachtelijk Weekend in Temse
TEMSE – Ter gelegenheid van het Ambachtelijk Weekend creeërde Marina Philips in haar mooi aangelegde tuin een Oase van Bloemen en Bubbels.

Men kan er gaan kijken en vooral genieten van haar bloemsierkunst met verschillende technieken zoals biedermeier, bladapplicatie, mille fleurs en ajour. Dochter Kim Vermeiren geeft demontraties zeep maken en de zeepproducten kunnen ook aangekocht worden.

Tijdens de officiële opening waren schepen van Toerisme Franky De Graeve (CD&V), voorzitter van Toerisme Temse Rita Heerwegh, Marc Peeters, voorzitter van Make-A-Wish Oost-Vlaanderen en Luc Ribbens, privésecretaris van de Bornemse graaf John de Marnix de Sainte Aldegonde, die niet aanwezig kon zijn, de eregasten.

Meer info Ambachtelijk Weekend @Temse, klik hier

Meer foto’s, klik hier

 

Dertiende editie van de Zaat Raast

Meer dan 160 klassieke sportwagens

TEMSE – Zondag 19 augustus vindt op en rond de Markt van Temse voor de 13de maal het oldtimerevent DE ZAAT RAAST – FESTIVAL OF SPORTSCARS plaats. Deze editie wordt opnieuw een uitzonderlijke dag voor liefhebbers van klassieke sportwagens.

De 13e editie van de Zaat Raast

“Enkel klassieke sportwagens gebouwd voor 1978 worden toegelaten, hoewel wij ons al eens een zijsprong naar jongere exclusieve sportwagens durven permitteren”, stelt Danny Van Broeck. “Intussen hebben meer dan 160 wagens ingeschreven en mogen wij opnieuw meer dan ooit van een vol huis spreken.”

Het Festival of Sportscars eindigt in het sfeervolle kader van de Markt van Temse.

“De auto’s komen aan op de markt – na een rit van 160 km doorheen het Meetjesland – vanaf 15 uur”, klinkt het. “De meest legendarische merken en modellen op sportwagengebied zijn aanwezig: Ferrari, Maserati, Porsche, Aston Martin, Jaguar, MG, Mercedes-Benz, Alpine-Renault, Alfa Romeo, Triumph, Morgan, Ford Mustang, Chevrolet Corvette en nog veel meer. Daarnaast verwachten we ook enkele zeer exclusieve modellen op de Markt die ook bij kenners de wenkbrauwen zullen doen fronsen.
Voor de deelnemers aan de toertocht is het steeds weer een kick om tussen het massaal toegestroomde publiek de Markt op te rijden. Ook de traditionele Dunlop-boog is weer aanwezig en geeft een extra touch aan het sportieve karakter.”

Win leuke prijzen met ‘De Kop van Jut’

Twee sponsors pakken op de Markt uit met een leuke en eenvoudige bezoekerswedstrijd. Zij vonden nog een authentieke “Kop van Jut”, een oude kermisattractie. Wie deelneemt aan dit kermisspel maakt kans op leuke prijzen.

Muzikale animatie met herkenbare maar vergeten oldies

“Onze huis-DJ heeft een schitterende playlist samengesteld met unieke songs uit de jaren ’50, ’60 en ’70”, aldus Van Broeck. “We verlaten de platgetreden platen en draaien geen millionsellers of obligate nr. 1-hits, maar wel songs die ongetwijfeld heel wat unieke herinneringen zullen oproepen en waarvan iedereen zal zeggen “Oh, dat is lang geleden dat ik dat nummer nog eens heb gehoord!”. Met andere woorden: songs waarop je onmogelijk kan blijven stilzitten of -staan”.

Bistro Mariete en Bar Jules

Honger of dorst zal men op De Zaat Raast-Festival of Sportscars zeker niet hebben. Op de esplanade voor het oude gemeentehuis installeert Bistro Mariette een uniek Frans terras met typische stoeltjes, tafeltjes en parasols. Vanuit hun authentieke Renault Estafette en Renault R4 serveren zij cocktails, hartige hapjes, maar ook typische Franse desserts als Bretoense appeltaart en Tarte Tatin. Daarnaast blijft ook onze beroemde Driver’s Bar op post met Gouden Carolus van het vat en zijn er ijsjes bij Café Crème.

Gastenparking voor andere oldtimers

Ook wie niet inschreef voor deelname aan het Festival of Sportcars is van harte welkom met zijn of haar oldtimer. En dat hoeft echt geen klassieke sportwagen te zijn: voor alle gezinswagens, bedrijfswagens, grote en kleine busjes, vrachtwagens, gebouwd voor 1978, hebben wij een plaats gereserveerd (let op : zo lang de voorraad strekt) op de esplanade voor het AC De Zaat aan het Frans Boelplein.
De toegang tot het hele spektakel op en rond de Markt van Temse is volledig GRATIS. Het wordt voorafgegaan door het Retrowielerevenement 4de Groote Prijs Jules Deschepper met een koppeltijdrit (vanaf 12.15 uur) en een criterium (start om 14 uur)

De Zaat Raast – Festival of Sportscars is een organisatie van Koen Poschet, Daniël Peeters, Marc Blemberg, Martin Thienpont, Lieve Van Gasse en Danny Van Broeck in samenwerking met het Gemeentebestuur van Temse en enkele sponsors.

CD&V wil scoren met ervaring, vernieuwing en verjonging

TEMSE – Dinsdagavond 14 augustus keurde het CD&V-bestuur van Temse met een overduidelijke meerderheid de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober goed.

“De lijst illustreert een evenwichtige mix van ervaring, vernieuwing en verjonging”, aldus campagneleider Kristof Van Royen. “In de top drie krijgt lijsttrekker-burgemeester Luc De Ryck het gezelschap van twee dames: schepen Debby Vermeiren en voorzitter Ingrid Deschepper. De jonge nieuwkomer Hans Cools en schepen Franky De Graeve vervolledigen de Top Vijf”.

In zijn geheel is de lijst een weerspiegeling van de maatschappij met drie jongeren in de top tien, 2 vrouwen in de top drie, senioren, ervaren mensen, deskundigen en enthousiaste nieuwkomers.

“Ismail Aydinli vertegenwoordigt op de 12de plaats de Turkse gemeenschap, Jongerenvoorzitter Nicola De Cock trekt de tweede kolom, op het beeldscherm van de computer, met in zijn zog twee jonge dames”, klinkt het bij Van Royen. “Traditioneel duwt schepen Hugo Maes de lijst. Hij wordt voorafgegaan door schepen Eddie Van der Vieren. Ook Hugo’s dochter, Joke, is een opvallende nieuwkomer. De 19de plaats is voorlopig niet ingevuld. Daarvoor zijn nog gesprekken aan de gang”.

Klik hieronder door voor de volledige lijst

Continue reading

Retrowielerevent op de Markt met koppeltijdrit én criterium

TEMSE- Zondag 19 augustus organiseert Koerscomiteit ‘ Den Sierlycken Pedaleur’ de vierde Groote Prijs Jules Deschepper. Een retrowielerevenement opgedragen aan Jules Deschepper (°1906-+1988). Hij was één van Temses legendarische beroepsrenners, actief van 1927 tot 1932. Zijn bijnaam was “Den Sierlycken Pedaleur”. Het Koerskomiteit koos daarom deze naam.

Jules Deschepper

DE GROOTE PRIJS JULES DESCHEPPER

“In 2015 werd in de schoot van De Zaat Raast-Festival of Sportscars de 1ste editie van de Groote Prijs Jules Deschepper georganiseerd en was meteen een succes”, aldus Danny Van Broeck. “De Groote Prijs Jules Deschepper is een retrowielergebeuren voor oude koersfietsen. En met oude koersfietsen bedoelen wij: schakeling op de buis en zonder klikpedalen. De fietsers zijn uitgedost in retro-wielerkledij en hebben haar op hun benen”.

UNIEK IN RETROWIELERLAND: EEN KOPPELTIJDRIT ZOALS DE TROPHEO BARACCHI

Echte wielerfanaten kennen zeker de Tropheo Baracchi nog: dit was een wielerwedstrijd die van 1941 tot 1991 werd georganiseerd in Italië, in de buurt van Bergamo. De wedstrijd was een initiatief van Mino Baracchi, een zakenman uit Bergamo, als eerbetoon aan zijn vader die een groot wielerliefhebber was.

“Typisch aan deze wedstrijd was het feit dat twee wielrenners – samen als duo – een race tegen de klok reden, een koppeltijdrit dus”, klinkt het bij de organisatie. “Heel wat grote namen schreven deze Tropheo Baracchi op hun palmares. Uiteraard Eddy Merckx, die hem 3 maal won – in ’66’, ’67 en ’72 – waarvan 2 maal met Ferdinand Bracke en 1 maal met Roger Swerts. Ook Herman Van Springel, Freddy Maertens, Michel Pollentier, Fons De Wolf en Jean-Luc Vandenbroucke stonden voor België op het hoogste schavotje. De wedstrijd werd ook gewonnen door internationale grootheden als Jacques Anquetil, Francesco Moser, Felice Gimondi en Luis Ocaña.”

De Groote Prijs Jules Deschepper wil deze sfeer terug oproepen en organiseert ook een unieke koppeltijdrit in het verkeersvrije centrum. Om 12.15 uur starten in de Kamiel Wautersstraat te Temse (t.h.v. De Hoogpoort) de eerste 2 deelnemers voor een snelle tijdrit via Kasteelstraat, Conscienscestraat, Wilfordkaai om dan de pittige helling van de Markt te nemen. Iedere 2 minuten start een nieuw duo.

“In tegenstelling tot de meeste tijdritten wint bij ons niet het duo dat de snelste tijd rijdt, maar wel het team dat de gemiddelde tijd van alle deelnemende duo’s het dichtst benadert”, stelt Danny Van Broeck. “Uiteraard krijgen de snelste rijders wel hun “moment de gloire” en nemen zij plaats in de “hot seat” op het podium (zolang hun snelste tijd niet wordt verbeterd). Heel wat plaatselijke wielerhelden en ex-wielrenners schreven reeds in.”

CRITERIUM
Het succesnummer van vorige editie – het criterium door het centrum van Temse – wordt uiteraard opnieuw herhaald. Om 14.00 uur wordt aan het centrale podium de start gegeven van een criterium van 30 minuten + 1 ronde. Herhaalt Jan Bogaert zijn overwinning van vorig jaar – dankzij de straffe spurt tegen Kurt Onclin – of zijn er andere kapers op de kust?
Het parcours is gelijk aan dit van de tijdrit: Markt, Kasteelstraat, Consciencestraat, Wilfordkaai en terug naar de Markt van Temse. De helling van de Markt is hierbij zeker opnieuw een scherprechter.

PRIJZEN
Uiteraard zijn er prijzen voor de 1ste, 2de en 3de in het criterium en voor de duo’s in de koppeltijdrit. Maar ook wie start met de mooiste fiets en uitgedost is in de meest authentieke uitrusting, komt op het podium. De prijsuitreiking vindt plaats op het centrale podium, onmiddellijk na de aankomst van het criterium.

GOEDE DOEL
De opbrengst van deze koppeltijdrit en criterium gaat integraal naar Hope4More. Hope4More is een wielerteam dat in het Hemelvaartsweekend van 2019 opnieuw zal deelnemen aan de 1000 km van Kom op tegen Kanker. De opbrengst van dit wielerevent gaat dus naar de strijd tegen deze vreselijke ziekte.

PRAKTISCH
De inschrijvingen voor de koppeltijdrit als het criterium vinden plaats op het centrale podium op de Markt van Temse, vanaf 11 uur. De deelnameprijs bedraagt 10€ (incl. verzekering via een daglicentie via de VWB) + 5€ waarborg voor het rugnummer. Voor dit bedrag kan men deelnemen aan de koppeltijdrit, aan het criterium of allebei. Een moderne valhelm is toegelaten.

De toegang tot het hele spektakel op en rond de Markt van Temse is volledig GRATIS. Aansluitend op dit wielerevenement komen de 170 klassieke sportwagens – die deelnamen aan De Zaat Raast-Festival of Sportscars – aan op de Markt.

De 4de editie van De Groote Prijs Jules Deschepper is een organisatie van Koerskomiteit “Den Sierlycken Pedaleur” dat bestaat uit Ingrid Deschepper (kleindochter van Jules Deschepper), Ann De Wilde, Alain Adriaenssens, Erik Westerlinck, ex-profrenner Franky De Gendt, Patrick Verdickt en Danny Van Broeck in samenwerking met Kwaremont, WTC Jan Bogaertvrienden en het Gemeentebestuur van Temse.

 

In 1982 won Temsenaar Jan Bogaert de beroepsrennerswedstrijd van wielercomité de Scheppersvrienden. Ook hij zal zondag weer aanwezig zijn.

Herstellingswerken in de Kouterstraat

TEMSE – Van dinsdag 21 augustus tot vrijdag 24 augustus worden herstellingswerken uitgevoerd aan de asfaltverharding in de Kouterstraat.

Tijdens deze werken zal er éénrichtingsverkeer ingericht worden in de volledige Kouterstraat in de richting van de Vrijheidstraat. De andere richting naar de Pastoor Boelstraat wordt omgeleid via de vrijheidstraat, Nijverheidstraat, Vooruitgangstraat en Gasthuisstraat.

In de Kouterstraat geldt tijdens de werken een totaal parkeerverbod, alsook op sommige delen van de omleidingsweg.

De Kouterstraat moet nog maar eens opgelapt worden. Vorige week stelde de bestuursmeerderheid een studiebureau aan om grootschalige vernieuwingswerken voor te bereiden in de straat, die binnen de drie jaar gerealiseerd moeten worden. (foto: Guy Van Vliet) 

Vlaams Belang Temse met volledige lijst naar de verkiezingen

TEMSE – Vlaams Belang Temse trekt op 14 oktober met een volledige lijst naar de kiezer, dit met een mooie mix van jong geweld en ervaring, nieuwe kandidaten en uittredende mandatarissen.

“Vlaams Belang wil in de eerste plaats een opwaardering van het centrum als één mooi geheel samen met site ISA en site OCMW. Oudere huizen in het centrum moeten worden gerenoveerd alvorens er over nieuwe verkavelingen kan worden gesproken. Het gemeentebestuur moet hiervoor bouwpromotoren aanmoedigen. Het centrum van Temse moet terug mooi, proper en veilig worden om te vertoeven”, aldus Sylvia Rombaut, lijsttrekker voor Vlaams Belang. “Maar ook de deelgemeenten vergeten wij zeker niet met kandidaten uit elke deelgemeente hebben we een mooie lijst die heel Temse vertegenwoordigd.”

Op de provincieraadslijst zal voor Vlaams Belang Temse Sylvia Rombaut plaats 3 innemen. Zij pleitte wel meteen voor het afschaffen van het provinciale bestuursniveau.

“Er is naast het Vlaamse en het lokale niveau geen nood aan een extra geldverslindend tussenniveau. Ondanks dat Vlaams Belang voor de afschaffing is, wil ik onze standpunten in de provincieraad wel verdedigen. Mijn bezorgdheid gaat vooral uit naar de inplanting van de windturbines in het Waasland en de uitbreiding van het natuurdomein Roomakker. Ook bij belangrijke verkavelingsdossier kan ik in de provincie mijn mening laten horen”, stelt Sylvia Rombaut.

Vlaams Belang Temse gaat met een mooie mix van jong geweld en ervaring naar de verkiezingen

Oppositie hekelt werkwijze meerderheid in dossier heraanleg Temse-centrum

TEMSE – Twee oppositiepartijen in Temse hekelen de werkwijze van de CD&V/N-VA meerderheid om twee maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen een ontwerpbureau aan te stellen die een nieuw masterplan voor de heraanleg van het gebied rond het voormalige Instituut Sint-Amelberga moet uitwerken. Dat nieuwe masterplan zou binnen de drie jaar uitgevoerd moeten worden.

Het begon als een rioleringsdossier om enkele versleten leidingen te vervangen, maar de heraanleg van het kruispunt Gasthuisstraat, Kouterstraat, Akkerstraat en Pastoor Boelstraat wordt uitgebreid tot een volledig masterplan. Door alle werken op elkaar af te stemmen moet het resultaat een mooi uniform geheel worden. “Als de omgeving aangenaam is om in te wandelen, moet dat de lokale handelaars doen opleven”, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Eddie Van der Vieren (CD&V) enthousiast.

Woonblokken

Aan het kruispunt staan grote werkzaamheden gepland. Het voormalige Instituut Sint-Amelberga (ISA) wordt op termijn afgebroken en vervangen door woonblokken en winkelruimtes. Het huidige ziekenhuis maakt plaats voor assistentiewoningen en een polikliniek. Op de OCMW-site komt dan weer het nieuwe woonzorgcentrum De Reiger met een ondergrondse parking. “Normaal zouden al die projecten een apart ontwerp krijgen, maar we hebben besloten om één bureau aan te stellen om deze op elkaar af te stemmen. Daarvoor hebben we Studio K uit Berchem aangesteld. Zij maakten eerder al de plannen voor de ISA-site. Het moet een totaalplaatje worden met eenzelfde straatinrichting, bloembakken en open ruimte. Een beetje zoals in Zele, waar ze ook een zeer eigen en uniforme inrichting van het dorpscentrum hebben gecreëerd.”

Deadline

Over de concrete timing van de werkzaamheden is nog niet veel geweten. “Eind deze maand zitten we voor het eerst samen met het bureau. Voor het ruimtelijk uitvoeringsplan van de ISA-site hebben we als deadline november 2019 opgesteld. Daarna volgt de rest. Waarschijnlijk zal Mariadal als eerste heraangelegd worden. Eind 2021 zouden alle werken afgerond moeten zijn. Maar we moeten nog heel wat beslissen, bijvoorbeeld waar de in- en uitrit van de nieuwe ondergrondse parkeergarage komt. Daar is een bijkomende mobiliteitsstudie voor nodig.” (bron: HN/GVA)

De oppositiepartijen Tesamen en Open VLD zijn niet te spreken over deze werkwijze van de bestuursmeerderheid, zomaar twee maanden voor de verkiezingen.

Open VLD  “Bij het verschil te kunnen maken”

“Meer dan acht maanden nadat onze partij, bij monde van OCMW raadslid Heidi Bauer, de vernieuwing van Temse-centrum als topprioriteit naar voor schoof, heeft de meerderheid eindelijk een studiebureau aangesteld op een masterplan op te stellen”, hekelt Philippe Heyvaert van Open VLD.”

De liberalen zijn verheugd dat al hun argumenten werden verwerkt in de studieopdracht.

“We zijn blij dat we als oppositie het verschil hebben kunnen maken in dit toch wel cruciale dossier”, klinkt het bij Heidi Bauer. “En dat de meerderheid ingezien heeft dat in dit dossier over de partijgrenzen heen moet gewerkt worden.”

Open VLD Temse roept wel op om van de gelegenheid gebruik te maken in dit dossier een proces van burgerinspraak te organiseren.

“En op het einde van dat proces is het dan de voltallige gemeenteraad die knopen moet doorhakken”, klinkt het. ” We zullen dit dossier nauwgezet blijven volgen en blijven pleiten voor burgerinspraak.”

Ook de politieke beweging Tesamen hekelt de werkwijze van het gemeentebestuur in dit dossier.

Tesamen: “Vijgen na Pasen”

“Het CD&V-N-VA van Temse sleept zich uitgeleefd richting gemeenteraadsverkiezingen”, klinkt het bij lijsttrekker Bert Bauwelinck. “Een aantal recente dossiers tonen aan dat het ‘bobijntje’ op is. Vandaag lezen we dat het bestuur een ruimere masterplan-studie bestelt om het centrum van Temse aan te pakken. Dit naar aanleiding van de herinrichting van de site van de voormalige ISA-school. Je moet maar durven, legislaturen achter elkaar niks doen voor het winkelcentrum en dan op twee maanden voor de verkiezingen ‘uitpakken’ met een grootschalige studie”.

“Het zijn wel erg late vijgen na Pasen”, klinkt het. “Het college zou beter werk maken van de update van het Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan dat in 2019 moet afgerond zijn. Dan kadert de ruimtelijke ontwikkeling van de héle gemeente in een geïntegreerde en vooral met het middenveld en de bevolking overlegde visie.”

Motorhomeparking op de site de Zaat officieel ingehuldigd

TEMSE – Op vrijdag 10 augustus werd de motorhomeparking op de site de Zaat officieel in gebruik genomen. Er kunnen 20 campers terecht.

“We hebben nu een volwaardige servicepunt voorzien dat voldoet aan de huidige normen”, aldus schepen van Lokale Economie Geert Vandersickel (N-VA):

– mogelijkheid tot lozen van afvalwater via een ruime afvoergoot

– een lozingspunt voor toilet-cassette.
afvoergoot en wc-lozingsput worden na elk gebruik gespoeld door een simpele druk op de knop gespoeld. Voor het reinigen van de cassette is een afzonderlijke kraan voorzien.

– aftappunt voor vers water

– 2 zuilen van met elk 10 stopcontacten, iedere plaats kan dus elektriciteit gebruiken.
– en een betaalzuil waarbij om veiligheidsredenen alleen met kaart kan betaald worden.

Via achterliggende software kunnen alle verrichtingen geraadpleegd worden en indien nodig de infrastructuur aangestuurd worden.

“Bij het bepalen van de tarieven hebben we het eenvoudig gehouden:
– Lozen is gratis (ideaal voor de passant, die zeker later nog eens terugkomt voor een verblijf)
– 2 euro voor vers water voor de passant / voor de kort-verblijver die geen verder service nodig heeft). Als men water wil bijtanken, dan kan dit via een afzonderlijke verrichting.

– 2 euro voor 24 uur parkeren zonder meer voor fietsers, wandelaars die alles aan boord hebben
– 8 euro 24u full service = parkeren + elektriciteit + water

“Van bij het begin kende de parking veel succes en werd het al verspreid via sociale media en websites. We hebben eigenlijk zelf nog geen reclame moeten maken”.

“Sinds 22 juni, de dag dat het servicepunt in gebruik genomen werd noteerden we met de betaalzuil al 400 verrichtingen”, klinkt het bij schepen van Toerisme, Franky de Graeve (CD&V) “Naast dit nieuwe camperterrein hebben we in groot-Temse ook 10 B&B’s en drie hotels, waarvan er één momenteel tien extra kamers realiseert. (hotel De Sampan red.) Momenteel lijken we trouwens van puur dagtoerisme langzaam maar zeker over te gaan naar kortverblijftoerisme in onze gemeente. De voorbije maanden kregen we ook drie groepsbezoeken, met felicitaties achteraf, waarbij camperclubs met tientallen motorhomes op de site parkeerden. We merken ook dat grote manifestaties in de regio extra campers naar Temse brengen.”

Het camperterrein is ook officieel erkend door Toerisme Vlaanderen.
“We zijn de achtste gemeente die dit behaald volgens de normen van het Vlaamse Logiesdecreet”, vertelt De Graeve. “Het terrein is een veilige plaats met camerabewaking, vlakbij het politiegebouw, midden in het centrum maar ook dicht bij de Scheldedijken, en de natuurgebieden. We gaan het nog verder afwerken met het inrichten van een speelbos en een picknicktafel.”

Meer foto’s van de off. inhuldiging, klik hier

 

Dancefestival Tichelland zorgt voor variatie

TIELRODE – Zowat 1250 liefhebbers vonden zaterdag 11 augustus de weg naar het dancefestival Tichelland in Tielrode. Voor de tweede editie had men voor heel wat variatie gezorgd. Zo was er ’s namiddags een dj contest en ’s avonds ondermeer Disco Dasco, DJ Ghost en Regi.

Er werden geen noemenswaardige problemen genoteerd.  “Even voor 2 uur kregen we twee meldingen voor geluidsoverlast maar de organisatie had een vergunning tot 2 uur”, aldus commissaris Katty De Bruyn. “Daarbij was er door ons ook bijstand voorzien om het festival op dat tijdstip te beëindigen.”
Wij gingen de sfeer opsnuiven tijdens de set van Disco Dasco en Regi.

Meer foto’s, klik hier

Politiezone zet zich in voor het goede doel

Drop je Dopje naar aanleiding van de Verkeershappening

TEMSE/KRUIBEKE – Op 9 september organiseert de politiezone Kruibeke-Temse de vijfjaarlijkse Verkeershappening en open deur op de site De Zaat. Ter gelegenheid daarvan zet de lokale politie zich in voor het goede doel.

De politiezone doet een oproep !!!

“Onze politiezone doet, samen met de werkgroep Temse van het Belgisch Centrum voor Geleidehonden (BCG), een oproep aan alle inwoners van Temse en Kruibeke om mee dopjes te verzamelen voor de actie Drop Je Dopje”, aldus commissaris Katty De Bruyn. “De dopjes zijn nodig om de opleiding van een blindengeleidehond te financiëren. Blinden en slechtzienden voelen zich onveilig in het verkeer. Een blindengeleidehond kan hen veilig door het verkeer leiden.”

De dopjes worden verkocht en worden in een recyclagebedrijf heel fijn vermalen tot korrels. Deze worden in binnenlandse en buitenlandse toeleveringsbedrijven verwerkt in verschillende toepassingen. Er zijn ongeveer 32 miljoen dopjes nodig om één hond op te leiden.

“De dopjes kunnen worden afgegeven op 9 september vanaf 10 uur tot 18 uur tijdens de Verkeershappening.
Ook de peter en meter van de nationale werkgroep Drop Je Dopje, Annie en Albert uit familie, zullen ’s namiddags aanwezig zijn. Net zoals de Werkgroep Drop je Dopje – Temse.

Info: http://www.dopjesactie.be

De politiezone werkt samen met de Werkgroep Temse van het BCG

 

’t Zomert onder den Toren afgetrapt met latino muziek

14 augustus: jazz band @Berkeley Square met  easy swinging
TEMSE – Net zoals de voorbije jaren Zomert het elke dinsdag onder den Toren. Een beiaardconcert gevolgd door een muzikaal optreden.Het eerste Beiaardconcert van dit seizoen op 8 augustus had de weergoden aan zijn zijde. Het was pas na afloop van het concert dat ook boven Temse de hel losbarstte.

Voor de eerste editie op 7 augustus had het cultuurcentrum in samenwerking met beiaardier Johannes Thuy voor een speciale gast gezorgd.

Tin-Shi TAM, Professor of Music en Beiaardier van de Staatsuniversiteit in de Amerikaanse staat Iowa was gastbeiaardier in de Temsese klokkentoren wat bijzonder gesmaakt werd door de vele aanwezigen.

Net zoals de voorbije jaren wordt de beiaardier aangekondigd door een sonnerie van trompetisten.
Ditmaal mochten de muzikanten van amusementsorkest Amor het beste van zichzelf geven op de pui van het gemeentehuis.

Het muzikale optreden werd verzorgd door Grupo Pimenton, een band die zich specialiseerde in Latino muziek.
Zij brachten in maart dit jaar nog een aperitiefconcert in de feestzaal van het gemeentehuis en stonden ook op de Gentse Feesten.

Het was een gezellige drukte waarbij vooral op het einde van de avond een aantal aanwezigen zich lieten gaan op de figuurlijke dansvloer.

Komende dinsdag 14 augustus, (de vooravond van de feestdag van 15 augustus red.) is @Berkeley Square te gast op de Markt.

Jazzband @ Berkeley Square is ontleend aan zo’n typische crooner-song: A nightingale sang in Berkeley Square, een nummer dat o.a. ooit door Vera Lynn, Nat King Cole, Frank Sinatra en Rod Stewart werd vertolkt.
De bezieler van de jazzband is ingeweken Temsenaar drummer Eric Ivens uit de Fonteinstraat.

De band combineert mooie klassiekers uit The Great American Songbook met enkele snedige instrumentals die neigen naar bebop (Charly Parker, Duke Ellington, Gershwin, Cole Porter…)

@Berkeley Square met easy listening en easy swinging dinsdag 14 augustus @de Beiaardconcerten.

Meer foto’s van het Beiaardconcert van 08/08/’18, klik hier

Go Cart Race leuk spektakel tijdens Velle kermis

TEMSE-VELLE – Voor de vijfde editie van de Go Cart Race Temse-Velle, naar aanleiding van de kermis, waren het maximum van 80 toegelaten race-piloten in een mum van tijd ingeschreven.

“Doel van de race is om tijdens de kermis een extra leuke activiteit aan te bieden aan de lokale jeugd”, aldus Philippe Van Robaeys. “We hadden tientallen kinderen extra kunnen laten deelnemen, mocht de capaciteit voorhanden zijn”.

Eén van de moeilijkheden op het parcours voor de jeugdige piloten was een tunnel van meer dan zes meter lang gevuld met een bak water en rook.

Meer foto’s, klik hier

Vijfde editie Steendorp Zomert, drukste feesten ooit

STEENDORP – De vijfjarige jubileumeditie van Steendorp Zomert was een groot succes. De ganse dag was het op de koppen lopen in de verkeersvrije Kapelstraat.

“Vooraf waren we wel bevreesd voor de concurrentie van andere evenementen in de regio zoals de Dodentocht en het dancefestival Tichelland in Tielrode”, vertelt Marc Batens van de organiserende carnavalsvereniging De Fuivers. “Maar kleppers zoals Garry Hagger, Bart Kaell en Sergio zorgden voor de drukste feesten ooit.”
Wij gingen de sfeer opsnuiven tijdens de optredens van voornoemde artiesten. Amateurfotograaf Peter Perdaen was een ganse dag aanwezig om de nodige plaatjes te nemen.

Meer foto’s, klik hier
Meer foto’s van fotograaf Peter Perdaen, klik hier

Kantexpo van Artofil op 4 locaties in Temse centrum

TEMSE – Augustus zal de annalen ingaan als de kantmaand van 2018. Niet enkel in Brugge tijdens het World Lace Congress, maar ook in Temse waar kantschool Artofil een evenement organiseert.

Artofil, dat sinds 2004 in Temse gevestigd is, pakt het groots aan en vult maar liefst vier verschillende locaties, allen binnen loopafstand in in het centrum van Temse.

“Vandaar dan ook de naam ‘4kant'”, aldus Wally Thoma. “De leden van onze kantschool werken steeds weer nieuwe ontwerpen uit, meestal van de hand van Nadine Pauwels: Unieke creaties zowel naar vorm, kleur als materiaal. Echte kunstwerken en deze tentoonstellingen zullen ook deze keer zeker een bezoek waard zijn.”

Het hoeft niet gezegd te worden dat bij kantschool Artofil vele kantsoorten aan bod komen.

“Een strikte opdeling van de kant voor de tentoonstellingen in de vier locaties maken, is niet echt mogelijk, maar er wordt toch naar een zekere samenhorigheid gezocht”, stelt Thoma.

“In de feestzaal van het Gemeentehuis op de Markt vindt de traditionele kant een plaatsje: mooie Beverse motieven waaronder een éénbloemer, Rosaline kant, Binche kant, Mechelse kant”.

“In de dekenale Onze-Lieve-Vrouw kerk (Markt) wordt plaats gemaakt voor de bijzondere kantwerken die gemaakt werden naar aanleiding van het mooie houtsnijwerk van de kerk. Ook de liturgische gewaden mochten gefotografeerd en bestudeerd worden. Onze leden hebben dit omgezet in kantwerk, dat uitzonderlijk mooi en passend in dit indrukwekkende kader tot zijn recht komt.”

“De ruimte van de Dacca in de Kasteelstraat 74 met zijn prachtige lichtinval herbergt de hedendaagse kant”.

De imposante Kapel van de Broederschool in de Akkerstraat 28 tenslotte biedt plaats aan de vele ontwerpen in Vlaanderse kant, maar ook nog prachtige stropkant en lintkant. Hier kan je ook even de tijd nemen voor een kopje koffie met gebak, of een kleine verfrissing. Misschien wil je het speciaal gebrouwen Artofil-bier eens proeven.”

Naar aanleiding van dit kantfeest worden ook patronen in verschillende kantsoorten te koop aangeboden.

Concreet: Temse: Gemeentehuis op de Markt, Onze-Lieve-Vrouwkerk op de Markt, Dacca in de Kasteelstraat 74, Kapel van de Broederschool in de Akkerstraat 28.

Open elk weekend van 4 tot en met 26 augustus, telkens van 10 tot 18 uur.
Na telefonische aanmelding gaan de deuren ook tijdens de week open voor groepen: 0476/52 79 79 of 0476/88 30 91. Toegang is gratis.

Meer foto’s van de opening, klik hier

Verantwoordelijken van Artofil met gemeentelijke en OCMW mandatarissen en met links vooraan naast burgemeester Luc De Ryck, Wally Thoma en Nadine Pauwels