Gemeentesecretaris geeft fakkel door

 Nieuwe secretaris krijgt titel van ‘algemeen directeur’

TEMSE – Maandagavond 30 mei werd tijdens de gemeenteraad afscheid genomen van gemeentesecretaris Luc Verhulst die met pensioen gaat op 1 juni. Hij was 28 jaar secretaris van de gemeente.
Afscheid gemeentesecretaris Temse 2016
vlnr.: waarnemend secretaris Johan Elewaut, voorzitter gemeenteraad Koen De Jonghe (N-VA), Eregemeentesecretaris Luc Verhulst, en waarnemend burgemeester Hugo Maes (Cd&V)

Hij kreeg van de fractieleiders van alle partijen, zowel meerderheid als oppositie, lovende woorden voor zijn lange carrière.

Luc Verhulst kreeg ook de titel van ‘Eregemeentesecretaris’, toegekend door de voltallige gemeenteraad.

Eedaflegging wnd secretaris Johan Elewaut 30 05 2016
Johan Elewaut legde de eed af bij de voorzitter van de gemeenteraad, Koen De Jonghe.

Dit is een titel die op vraag van het schepencollege, en mits toestemming van de betrokkene, kan toegekend worden aan een gewezen personeelslid, in een decretale graad, die zijn of haar ambt gedurende ten minste 10 jaar in dezelfde gemeente heeft uitgeoefend, en wiens gedrag onberispelijk is geweest.

Tijdens dezelfde zitting legde, diensthoofd van het secretariaat, Johan Elewaut de eed af als waarnemend secretaris, in afwachting van de aanstelling van een nieuwe algemeen directeur. Vanaf heden de nieuwe titel van de gemeentesecretaris.

GR 30 05 2016
Het voltallige gemeentebestuur met Eregemeentesecretaris Luc Verhulst (midden) en waarnemend secretaris Johan Elewaut (links)

Els Tusschans uit Tielrode genomineerd voor ‘Beste Kampkok van het Jaar’

Tussen 9 mei en 18 juni gaat kokenopkamp.be op zoek naar de beste kampkok van het jaar. Dit jaar staat de wedstrijd volledig in het teken van dé klassieker op elk kamp: barbecue. Dit jaar is ook Els Tusschans uit Tielrode genomineerd.  De zeven koks met de meeste stemmen gaan naar de finale.
Els Tusschans 2016
Kookmoeder Els Tusschans van chiro Overal is genomineerd voor de wedstrijd ‘Beste Kampkok van 2016’

“Zij is al meer dan 25 jaar kookmoeder bij chiro Overal”, weet schepen,  en zelf Tielrodenaar, Hugo Maes. “Al meer dan 25 jaar offert het gezin Hooftman Gert en Els Tusschans hun jaarlijks verlof op om als kookouders mee te gaan op bivak. Het zou niet enkel een eer zijn voor haar maar je helpt er ook de chiro Overal mee. Misschien winnen ze wel een barbecue op kamp. Ook al heeft men niet direct banden met de chiro Overal, het zou leuk zijn, mocht men de kandidatuur van Els steunen door voor haar te stemmen..”

“Els zet zich al 25 jaar lang in om ieder jaar heerlijke menu’s voor te schotelen aan de leden van Chiro Overal Temse. Daarbij mogen de grappige outfits en originele ideeën niet ontbreken. Koken voor 1,10 of 100 mensen, voor Els Tusschans maakt dat geen verschil. Al haar gerechten, van schuddepoep tot kinnekeskak, worden met liefde gemaakt, en dat verschil proeven alle kinderen op kamp dan ook”.

Tot 3 juni (12u) kan men stemmen via deze link.

De beste barbecue-kampkok gaat aan de haal met de felbegeerde titel en krijgt een barbecue voor 75 personen op het zomerkamp.

Na een stemronde vanaf 27 mei kennen we op 3 juni de 7 koks met de meeste stemmen. Zij gaan rechtstreeks naar de finale in De Gheyselberg in Steenhuffel. De kok met de origineelste nominatie mag hen vervoegen.

POLITIE. Verkeersongevallen met intrekking van rijbewijs

logo Politie Kruibeke-Temse
Een 26-jarige man uit Temse (J.Y) reed met zijn voertuig een geparkeerd voertuig aan in de Sint Jorisstraat te Temse. De man legde een positieve ademtest af. Uit de ademanalyse bleek dat de man 2,77 promille alcohol in zijn bloed had. Zijn rijbewijs werd onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen.

In de Azalelaan te Temse reed een 29-jarige man uit Temse tegen twee geparkeerde voertuigen. De man legde een positieve ademtest af. Uit de analyse bleek dat de man 1,66 promille alcohol in zijn bloed had. Zijn rijbewijs werd onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen.

Elverseelse feesten hadden weergoden aan hun zijde…

De voorbije twee weekends organiseerde een aantal verenigingen samen de Elverseelse Feesten. De organisatie was tevreden. Ze hadden de weergoden aan hun zijde.

Net zoals vorige zaterdag tijdens de KWB-jogging en het Elverseels petanquekampioenschap bleef het ook tijdens de tweede zaterdag van de feesten mooi en vooral droog, tijdens de gratis rommelmarkt en de optredens op de parking van de Emiel Naudtszaal.

Zondag, tijdens de rit van WTC Forza en de oldtimerrit georganiseerd door carnavalscomité Jawohl, bleef de regen uit tot ver na de middag. Voor de dansnamiddag van Okra Elversele/Temse was die regen geen probleem. Zij sloegen de beentjes los in de Emiel Naudtszaal.
Wij maakten in vogelvlucht enkel sfeerbeelden…

Meer foto’s, klik hier

Elverseelse Feesten 2016
Ook tijdens de KWB-jogging was de zon van de partij

Zangeres Laura Lynn gaf promotie-optreden in Standaard Boekhandel

TEMSE – Zangeres Laura Lynn heeft een nieuw album uit. Daarom nodigde Standaard Boekhandel Temse de West-Vlaamse Schlagerkoningin op zaterdag 28 mei uit voor een promotieoptreden en een signeersessie.
Wij namen enkele sfeerfoto’s.

De komende maanden zullen nog enkele artiesten  voor een handtekeningensessie, eventueel gecombineerd met een verrassingsoptreden, de revue passeren in de boekhandel in de Kouterstraat. Daarover volgt ten gepaste tijde de nodige info.

Meer foto’s, klik hier

DSC_2190

Afsluiter van het cultureel seizoen met proevertjes voor het nieuwe

TEMSE – Op vrijdag 27 mei organiseerde het Cultuurcentrum de traditionele afsluiter van het cultureel seizoen. Theaterzaal Roxy was bijna volledig volgelopen.

“Het is ondertussen een vertrouwd concept, waarbij wij onze vaste abonnees op deze avond in de watten leggen”, aldus schepen van Cultuur Lieve Truyman (N-VA) “Deze seizoensafsluiter is een culturele proeverij waarbij de aanwezigen in een notendop te horen krijgen wat het nieuwe cultuurseizoen 2016/2017 allemaal te bieden heeft. Wij bleven deze avond ook niet enkel in de theaterzaal Roxy, maar we gingen op stap doorheen Temse om feestelijk te eindigen in de feestzaal van het gemeentehuis”.

De gasten maakten in de Roxy onmiddellijk kennis met de sympathieke Gentse Jazz zangeres Sabijn.
“Zij is in onze cultuurprogramma geboekt voor een aperitiefconcert in oktober 2016”, weet de schepen.
.
Nadien was er het welkomstwoord door Lieve Truyman zelf die het nieuwe logo van het cultuurcentrum voorstelde en eveneens een toelichting gaf over de uitbreiding en verbouwingswerking van de theaterzaal Roxy. De gemeente kocht het voormalig café Monty naast de theaterzaal om dit om te vormen tot ruimte voor vorming en cursussen en extra accomodatie voor de artiesten.
“Deze werken starten in juni 2016 en de grote verbouwingwerken zullen klaar zijn tegen half november 2016. Hierdoor is het Cultuurcentrum genoodzaakt om de vleugels te spreiden en tijdelijk andere oorden op te zoeken om cultuur te kunnen blijven aanbieden”.

Vervolgens lichtte cultuurfunctionaris Linda Van Buynder het nieuwe programma toe.

Daarna was er een toonmoment met La Guardia Flameca, zij brengen meer dan uitsluitend een dansvoorstelling. In maart 2017 brengen zij een heus komisch drama op de planken.

Daarna was het tijd om de benen te strekken en naar de DACCA-site te wandelen. waar er kennis gemaakt werd met twee korte toonmomenten van Shakespear 400. De toneelvereniging Code uit Elversele maakt gebruik van de komedietechnieken die Shakespeare gebruikte in zijn 14 komedies. De volledige voorstelling is te bewonderen in december 2016.

Op de markt van Temse werden de ruim 200 aanwezigen opgewacht door Mister Casca – Hij gaf een proevertje van zijn one-men-show met straatanimatie en circusacts.

De laatste culturele halte was in de feestzaal van het gemeenthuis. Daar kon iedereen kennismaken met de a capella groep D-BASE Under Controle.

D-Base is een oer Vlaamse vocale groep met een show die gepaard gaat met muziek, comedy en ambiance.
Zij hebben van hun shows een Belgisch exportproduct gemaakt. In Nederland kunnen zij al jarenlang genieten van vooraanstaande plaatsen op festivals en speelden zij een reeks grote cultuurcentra plat met de show die zij ons volgend jaar in februari zullen brengen. Zij werden 8ste tijdens The Sing Off, een Nederlandse versie van de Amerikaanse A-Capella show, waaraan 140 groepen deelnamen.

In 2015 stond deze groep al op het podium in de Roxy en nu waren zij te gast op de seizoensafsluiter. “Wij willen ons publiek opnieuw de kans geven om kennis te maken met deze sympathieke mannen en hun prachtige stemmen. In Februari 2017 kan men van de volledige show genieten”, weet schepen Truyman.

Meer foto’s, klik hier

Afskuiter Cultureel seizoen 2015-2016
Mister Casca gaf op de Markt een proevertje van zijn One-Men-Show

Tweede weekend van de Elverseelse Feesten

affiche programma EF 2016
Het volledige programma van de Elverseelse Feesten 2016

Vrijdag 27 mei
21 u. ‘Back to Retro’-fuif Chiro Pripo – E. Naudtszaal, Hof ter Elstlaan 7
€ 3 (vvk)/€ 5 (kassa) – Chiro Pripo, 0476 65 11 39

Zaterdag 28 mei
13-18 u. Gratis rommelmarkt met muziekoptredens harmonie Sinte-Ceciliakring (14 u.) en Shades of blue (16 u.) – Dorpstraat en Hof ter Elstlaan – Carnavalcomité Jawohl Elversele, 052 46 13 26

14.30-18 u. Demonstraties Gehoorzaamheid en Agility – Dorpstraat
Hondenclub Lucky Dog vzw, 0477 34 18 84

Zondag 29 mei
8-14 u. Forza Fietstocht: wielertoeristenrit 45 & 85 km (tot 11 u.) en familietocht 25 km (tot 14 u.) – Huis De Fortune, Dorpstraat 56 – € 3 (kinderen gratis) -info@forzaelversele.be, www.forzaelversele.be, 0478 21 69 48

10-12 u. Oldtimertentoonstelling kerkplein en -rondrit, vertrek om 12 u. –
Carnavalcomité Jawohl Elversele, 052 46 13 26

14-18 u. ‘Elversele danst’ met dj Samurai – E. Naudtszaal – gratis – OKRA Elversele en Temse, 0479 99 31 27

POLITIE. Intrekking rijbewijzen

logo Politie Kruibeke-TemseIntrekking rijbewijzen

Tijdens een verkeerscontrole op de B.A. Heymanstraat te Tielrode werd het rijbewijs van een 34-jarige man uit Temse (D.B.D) onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen. De man legde een positieve ademtest af. Uit de ademanalyse bleek dat hij 2 promille alcohol in zijn bloed had.

Op de Nieuwe Steenweg werd eveneens een bestuurder betrapt tijdens het rijden onder invloed van alcohol. De 33-jarige man uit Sint-Niklaas (L.N) had 1,68 promille alcohol in zijn bloed. Zijn rijbewijs werd ook onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen.

Herinrichting kruispunten Schoolstraat/Hoogkamerstraat/Sint-Amelbergalaan

Kruispunten terug open vanaf 10 juni
Werken_TemseOp vrijdag 10 juni wordt het kruispunt Schoolstraat/Hoogkamerstraat/St.-Amelbergalaan opnieuw opengesteld voor het verkeer. Op maandag 13 juni wordt gestart met de afwerking van de rotonde Leie/Cauwerburg.

Wegomlegging
– komend uit het centrum, rijdend richting Tielrode: via Oeverstraat – Houtkaai – Schoolstraat – St.-Amelbergalaan – Cauwerburg
– komend uit richting Tielrode over Cauwerburg: via St.-Amelbergalaan – Schoolstraat
Het einde van het totaalproject is voorzien tegen eind juni.

POLITIE. Fietser lichtgewond en bromfiets in beslag genomen

logo Politie Kruibeke-TemseFietser lichtgewond
Er werd een minderjarige fietsster lichtgewond door een aanrijding met een voertuig in de Kouterstraat te Temse. De fietsster reed in de Kouterstraat op het trottoir. Toen er net een voertuig voorbijreed verloor de 14 jarige haar evenwicht en kwam terecht op de rijbaan. Het aankomend voertuig kon haar niet meer ontwijken en raakte haar licht met de zijkant van zijn voertuig. De fietsster werd lichtgewond.

Bromfiets in beslag genomen
Een motorpatrouille merkte op Cauwerburg een bromfietser op die niet op het fietspad reed. Hij werd onderschept en de bromfiets werd getest op zijn snelheid. Deze bedroeg 70 km terwijl een bromfiets klasse A maar 25 km mag rijden. De 17-jarige jongeman uit Temse (Y.M) was pizza’s aan het bestellen. De bromfiets werd in beslag genomen.

Jeugdboek Paul Geerts voorgesteld in Temse

In de feestzaal van het gemeentehuis werd het zesde jeugdboek van Paul Geerts, de tweede vader van Suske & Wiske,  voorgesteld: De Wraak van Katampa. Dit in aanwezigheid van onder meer Michel Vandenbossche, voorzitter van Gaia.
wraak-van-katampa 2016
De Wraak van Katampa

Paul Geerts en Temse horen bij elkaar als honing bij de bij, aldus burgemeester Luc De Ryck op zaterdag 21 mei bij de voorstelling van ‘De wraak van Katampa’, het 6de geïllustreerde jeugdboek-in-proza van Paul Geerts.

De tweede vader van Suske en Wiske werkt al bijna 30 jaar geregeld samen met Temse, met als hoogtepunt zijn Suske en Wiske-album ‘Tazuur en Tazijn’, dat zich volledig afspeelt in Temse.

Sinds hij in 2002 de Suske en Wiske-tekenpen neerlegde, wijdt Paul Geerts zich aan andere artistieke disciplines: enerzijds tekenen en schilderen van portretten, landschappen en beelden uit zijn verre reizen, anderzijds het schrijven van (geïllustreerde) jeugdboeken-in-proza, met in de hoofdrol Pauls nieuwe helden: de Vietnamese weesjes Mo en Jade en het draakje Plakaplong. Het 6de boek werd in Temse voorgesteld.

Voorstelling
De voorstelling werd gekenmerkt door:

de aanwezigheid van Michel Vandenbossche, voorzitter van Gaia. ‘De wraak van Katampa’ gaat over dierenleed, vandaar. De Gaia-voorzitter mocht bovendien een check van 1 000 euro in ontvangst nemen;

Paul Reichenbach, uitgeverij Pear (Zwolle Nl.), belichtte het schrijverstalent van Paul Geerts en stelde de miniatuurtjes van Pauls nieuwe helden voor, die weldra zullen worden gelanceerd;

de uitgave van een gelegenheidsbrochure door de Culturele Vereniging Spirit. Spirit-voorzitter Raoul De Graeve reikte het eerste exemplaar uit aan Paul Geerts;

de feestrede werd uitgesproken door burgemeester Luc De Ryck, persoonlijke vriend van Paul Geerts. Deze laatste werd met een verscheidenheid aan (typisch Temsese) attenties bedacht. Zijn partner, Conny, mocht bloemen in ontvangst nemen;

Paul Geerts dankte allen die tot de viering hadden bijgedragen en schonk een unieke tekening van Temse met zijn nieuwe helden aan burgemeester Luc De Ryck.

Nieuw talent bekroond
In 2005 verscheen de biografie van Paul Geerts, inclusief de strip ‘De hemelboom’ met Pauls nieuwe helden Mo, Jade en het draakje Plakaplong. Het succes inspireerde Paul tot een bewerking in proza. Het resultaat legde een verborgen gave van de gevierde tekenaar-scenarist bloot: vertel- en schrijfkunst. Het boek sloeg aan en motiveerde om door te gaan.

‘De wraak van Katampa’ is het 6de boek in de reeks. Op het stripfestival van Knokke-Heist van vorig jaar werd voor het eerst de prijs ‘Strip en Educatie’ van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits uitgereikt. De prijs werd toegekend aan Paul Geerts.

Meer foto’s, klik hier

Voorstelling de Wraak van Katampa

Wandeling combineert lekker eten en drinken met culinaire weetjes uit Temse

TEMSE – Vrijdag 20 mei organiseerde Rita Heerwegh, voorzitster van Toerisme Temse, een culinaire wandeling door het centrum van de gemeente. Rita was de gastvrouw van dienst voor de ingeschreven lekkerbekken. Ondertussen is er ook een datum vastgelegd voor de tweede culinaire wandeling.
Culinaire wandeling_TT_1
In de Werf/De Oever kreeg men een soepje en een videetje voorgeschoteld

Het was de eerste editie van de wandeling die lekker eten en drinken combineert met leuke en onverwachte weetjes die allemaal met Temse te maken hebben. Rita was de gastvrouw/gids van dienst voor de deelnemers. Als voorzitster van Toerisme Temse kwam ze zelf op het idee om deze wandeling uit te werken.

De start hebben we alvast niet gemist, want de beschikbare plaatsen voor de try-out waren snel volzet”, klinkt het tevreden bij Rita.

“De afstand van onze tocht was amper één kilometer. Langs dat traject passeerden we historische locaties, maar meteen toonde we ook aan dat Temse nog steeds een grote rijkdom heeft op vlak van horeca. We startten de tocht in het gemeentehuis, waar we konden aperitieven met een Fretalop, een Temses bier met een eigen verhaal.”

Culinaire wandeling_TT_2
In het Palingshuis kon men kiezen tussen Paling in ’t Groen en een stuk vlees

“Onderweg aten de deelnemers op verschillende locaties, Zo begon men met een soepje en een videetje bij brasserie De Werf/Den Oever. Daarna kon men genieten van paling in ’t groen ‘op z’n Temsts’ of een steak in het Palingshuis. Afsluiten deed men met koffie en vlaai in een van de oudste cafés van Temse, de Gulden Cop.

Culinaire wandeling_TT_5
Afsluiten kon men in de Gulden Cop met koffie en Temsese vla

Onderweg vertelde Rita, gewapend met historische foto’s, verhalen met een culinaire link. “Zo ondermeer van de Bloemmolens tot de brouwerijen die Temse rijk was. Bier was belangrijk toen en werd onder meer gebruikt om bierpap te maken. Waterleiding was er nog niet, dus water drinken was minder gezond dan bier. De mannen dronken dat dan ook graag, onder meer op zondag, om de preek van meneer pastoor door te spoelen”, lacht Rita. Ze hoopt bedrijven, toeristen én verenigingen warm te kunnen maken voor het nieuwe initiatief.

Na afloop waren de deelnemers aan de wandeling bijzonder enthousiast.

Ondertussen is er al datum geprikt voor de tweede editie van de culinaire wandeling. Die gaat door op zaterdagmiddag 25 juni. Meer info bij Toerisme Temse op de Markt.

Meer foto’s, klik hier

Culinaire wandeling_groepsfoto

Danté en Marlies zijn jeugdbelleman en jeugdbellevrouw 2016

Toch heel wat kinderen op de kaai ondanks regenweer

TEMSE – Ondanks het regenweer waren zondag 22 mei toch heel wat kinderen op de afspraak, op de Wilfordkaai, voor de jaarlijkse Speelkaai. Enkel de kleuters waren niet zo talrijk aanwezig.

Naast twee toonmomenten van het jeugdensemble van Harmonie Orkest Temse (HOT) was er traditioneel ook de verkiezing van de Jeugdbelleman en jeugdbellevrouw. Bij de jongens waren er 4 kandidaten. De meisjes waren beter vertegenwoordigd met 6 deelneemsters voor de titel.

Speelkaai 2016_1
Danté Taboh en Marlies Van Hoecke wonnen de verkiezing

Danté Tantoh (7) (op blote voeten !!! ) en Marlies Van Hoecke (11) werden door de jury bestaande uit schepen van Jeugd Debby Vermeiren (CD&V), schepen van Toerisme, Franky De Graeve (CD&V), voorzitter van Toerisme temse Rita Heerwegh en Lut Willockx, lid van Toerisme Temse verkozen tot Jeugdbelleman en – vrouw 2016.

Danté loopt school in St-Petrus in Bazel en speelt ondermeer baseball. “Ze vroegen mij om deel te nemen aan de verkiezing, en omdat ik moeilijk nee kan zeggen heb ik dat maar gedaan”, klonk het bij de guitige jongeman.

Marlies woont in Tielrode en gaat naar school in De Vrije Basisschool. Twee jaar na haar broer Maarten werd zij verkozen bij de meisjes. Eén van haar hobby’s is carnaval vieren, als lid van carnavalsvereniging de Greffels uit Elversele. Daarnaast volgt ze ook les aan de tekenacademie.

Meer foto’s, klik hier

Speelkaai 2016_2

Fietstocht Compostmeesters ingekort wegens kletsnatte weer

TEMSE – Ondanks het kletsnatte weer besloten de deelnemers, van de jaarlijkse fietstocht, georganiseerd door de gemeentelijke compostmeesters, eensgezind, om de achtste editie van de tocht, op zondag 22 mei, toch te fietsen.

De route werd voor de 11 deelnemers ( een groot aantal haakten af wegens de weersomstandigheden) wel duchtig ingekort. Het bracht de fietsers via Temse, Wintam en Rupelmonde richting Natuurhuis op het natuurdomein Roomkouter in Steendorp. De compostwerking in Temse bestaat ondertussen 20 jaar.

Fietstocht Compostmeester 2016

Badgasten in het zwembad zonder water

TEMSE – Naar aanleiding van de sluiting van het Scheldebad organiseerde Perron 17, voorheen het Projectatelier, van de Temsese academie, op 13 en 18 mei, het artistiek evenement: “Badgasten”.

Voor 2 euro kwam men op de badgastenlijst en kreeg men uitzonderlijk toegang tot het zwembad zonder water.

De aanwezigen konden voor de laatste maal het parcours van een reguliere badgast volgen en zich laten leiden op een ontdekkingstocht doorheen de kleedcabines, langs de lockers en de douches, om uiteindelijk af te dalen in de lege zwemkuip.Tijdens het uitgestippelde parcours toonde Perron 17 foto’s van o.a. het voormalig personeel, video’s, en installaties, In de zwembadkuip waren er ook performances zoals droogzwemmen en het laatste zwembadmaal.

Meer foto’s, klik hier

Perron 17_Badgasten_2016
Perron 17 bracht onder meer het laatste zwembadmaal in de lege zwembadkuip