Controle op fietsverlichting blijkt meer dan nodig

TEMSE/KRUIBEKE – Vrijdagochtend 7 december controleerde de politiezone 437 fietsers op fietsverlichting , dit op acht verschillende locaties.

“Jammer genoeg begaf niet iedereen zich voldoende veilig op de baan”, klinkt het. Er werden er PV’s geschreven voor :
– 17 minderjarigen, deze moeten een verkeersklas volgen
– 11 meerderjarigen, deze krijgen een boete van 58 euro

Ook de voorgaande dagen werden er op verschillende plaatsen controles uitgevoerd. Hier werden 536 fietsers gecontroleerd, hier werden 13 minderjarigen en 14 meerderjarigen geverbaliseerd.
De boodschap van de politie: ZORG DAT JE GEZIEN WORDT !

 

Man gedood in Nederland: slachtoffer uit Temse is bekende in Antwerps drugsmilieu

TEMSE – In het Nederlandse Kloosterzande, in de gemeente Hulst, is vorige week donderdag naast een uitgebrande auto het lichaam van een man gevonden. Volgens onze informatie gaat het om Raouf B. (41), een man uit Temse die bekend is in het Antwerpse drugsmilieu. Volgens de Nederlandse politie staat het vast dat de man werd gedood.

De brandweer in Kloosterzande werd donderdagavond naar de Zeedijk geroepen voor een autobrand. In de omgeving van de brandende SUV, een Range Rover, werd het lichaam van een man gevonden. Volgens de politie staat het gezien de omstandigheden vast dat de man overleed ten gevolge van een misdrijf. Wie er achter de feiten zit en wat de aanleiding was, is niet duidelijk.

Twintig rechercheurs buigen zich over de zaak. Het openbaar ministerie Zeeland – West-Brabant geeft geen commentaar over de identiteit van het slachtoffer, maar volgens onze informatie zou het gaan om Raouf B., een veertiger uit Temse die gekend is in het Antwerpse drugsmilieu. Zijn familie werd zondag op de hoogte gebracht van zijn overlijden.

Zuid-Amerikaanse drugslijn

B. dook in het verleden al op in een groot gerechtelijk onderzoek rond internationale cocaïnesmokkel, waarbij ook leden van de Hells Angels betrokken waren. Samen met twaalf anderen werd B. in juni 2014 opgepakt voor zijn betrokkenheid bij het opzetten van een drugslijn tussen Zuid-Amerika en Antwerpen. B. werd gezien als één van de kopstukken van de bende.

Bij het onderzoek werden undercoveragenten ingezet en omdat de advocaten van onder andere B. zich vragen stelden bij de werkwijze van die undercoveragenten, werden alle dertien verdachten begin 2015 vrijgelaten in afwachting van hun proces.

Bron: Het Nieuwsblad/Temse

De uitgebrande auto en het lichaam van Raouf B. werden donderdag gevonden in het Nederlandse Kloosterzande. (FOTO: HVZEELAND.NL, RR)

‘Boomstronk For Life’ brengt vele duizenden euro’s op

TEMSE – De goede doel actie Boomstronk For Life waarbij Houtshop Van der Gucht 85 meter Kerststronk verkocht voor de Warmste Week was een gigantisch succes.

“We waren volledig uitverkocht”, aldus Kim De Wit van de organisatie. “De laatste meters schenken we aan Voedselbedeling Temse. We zullen afklokken op een opbrengst van zowat 6000 euro.”

 

Peter wint prins carnavalsverkiezing in Elversele

ELVERSELE – Peter Van Hoecke (45) is in een bomvolle Emiel Naudtszaal, in Elversele, verkozen tot prins carnaval 2019.

Met zijn act, het nummer Pizza ! van André Van Duin, kreeg Peter 40 stemmen meer dan tegenkandidaat Eva de Caluwé, die ‘Laat het gras maar groeien’ van Sam Gooris van een eigen tekst voorzag onder de titel ‘Laat uw haar maar groeien‘. Leuk detail: Eva is zelfstandig kapster.

De nieuwe prins wordt tijdens het carnaval in de Durmegemeente, het weekend van 10 maart, bijgestaan door eredame en echtgenote Karen Bytebier, die kantoorhouder is van het Poetsbureau in Temse, en erejonker Kenny Peersman. Hij werkt als mekanieker bij carrosserie Lockefeer in Sint-Niklaas.

De nieuwbakken prins is voorzitter van de enige overblijvende carnavalsvereniging in Elversele: De Greffels. En al jaren secretaris van carnavalscomité Jawohl.

Peter bracht zijn versie van het nummer Pizza ! van André Van Duin

tegenkandidaat Eva De Caluwé voorzag ‘Laat het gras maar groeien’ van een eigen tekst, gesteund door de Elverseelse Sylvain (Van Genechten)

Boomstronk for Life: 85 meter kerststronk voor het goede doel

TEMSE – Op zaterdag 8 december vult Houtshop Van der Gucht de wandelgangen met 85 meter kerststronk. De stukken zullen worden verkocht voor Music for Life, ten voordele van Stichting tegen kanker.

Dit jaar bestaat Houtshop Van der Gucht 85 jaar. Een reden om te vieren, maar ook om dankbaar te zijn. Het is immers weinigen gegeven om 85 kaarsjes te mogen uitblazen. Om die reden besloot de houthandel een actie voor het goede doel op poten te zetten, gelinkt aan het jubileumjaar.

Feest vieren, dat doe je met taart. Met 85 jaar ervaring, was dat voor Houtshop een zekerheid. Dus werd besloten een grootse taartenverkoop te organiseren voor Music for Life. Maar liefst 85 meter kerststronk (of boomstronk) – omdat hout de bestaansreden is van de winkel – zullen doorheen de middengang worden opgesteld en op 8 december worden verkocht.

Voor dit huzarenstukje werd de hulp ingeroepen van Barry Callebaut voor de chocolade en van PIVA Antwerpen voor de creatie zelf. Beide partijen waren meteen enthousiast en namen de uitdaging met beide handen aan.

Stichting tegen Kanker

Elk van de medewerkers mocht zijn stem uitbrengen voor het te steunen goede doel. De keuze viel op Stichting tegen Kanker. Niet alleen omdat enkele collega’s te maken kregen met deze ziekte, maar ook omdat Houtshop op die manier kankeronderzoek wil steunen en zo die 85ste verjaardag voor meer mensen haalbaar wil maken.

Praktisch

Op zaterdag 8 december kunnen de klanten van Houtshop Van der Gucht kiezen om een stuk ter plaatse op te eten of een stuk voor 6 personen te kopen om mee te nemen. Het is ook mogelijk om een stuk voor 6 personen op voorhand te reserveren. De bijdrage is vrij (adviesprijs: € 15 per stuk voor 6 personen) en gaat integraal naar Music for Life tvv Stichting tegen Kanker.

De overschot van de kerststronk zal worden weggeschonken aan de voedselbedeling of daklozenopvang.

 

Eva en Peter strijden om prinstitel in Elversele

ELVERSELE – In Elversele strijden zaterdag 8 december twee kandidaten voor de titel van Prins carnaval 2019. Het is meteen de 47ste verkiezing in de Durmegemeente. Carnavalscomité Jawohl is de enige van groot-Temse die nog een echte verkiezing kan organiseren, wegens meer dan één kandidaat.

Peter Van Hoecke (45) is afkomstig uit Gent maar woont al heel wat jaren in Tielrode. Hij is treinbestuurder van goederenvervoer bij Lineas. Dit jaar was hij nog erejonker van Prins carnaval Maarten Van de Voorde. Omdat hij een carnavalist is in hart en nieren wil hij nu zelf voor de prinselijke scepter gaan.

Eva De Caluwé (46) is zelfstandig kapster. In 2017 was ze al eens Prinses carnaval, toen bijgestaan door haar dochters Lynn en Noah als erejuffers. Het is haar toen zo goed bevallen dat ze nu opnieuw een gooi doet naar de prinstitel.

De prinsverkiezing vindt plaats in de Emiel Naudtszaal aan de Hof Ter Elstlaan. Iedereen is welkom vanaf 21 uur.

Eva was al eens Prinses carnaval in 2017

Peter Van Hoecke (links) was dit jaar nog erejonker van prins carnaval Maarten Van de Voorde

Heraanleg N41 Elversele-D’Monde afgewerkt: 11 km. fietssnelweg, vijf nieuwe kruispunten en renovatie twee bruggen

TEMSE/HAMME – Vrijdag 7 december stelde het Agentschap Wegen en Verkeer de Vlassenbroekbrug en Durmebrug open voor het verkeer.

De heraanleg langs de N41 tussen de tunnel Elversele in Temse en het kruispunt met de Mechelsesteenweg (N17) in Dendermonde zijn nu volledig afgerond. Het agentschap maakt zo ruim 11 km veilig en comfortabel fietsen langs de N41 mogelijk tussen Sint-Niklaas en Dendermonde. Het agentschap heeft met dit project ook vijf kruispunten van de N41 heraangelegd en twee bruggen over de Schelde en de Durme volledig gerenoveerd. De werken startten in februari en hebben ongeveer één jaar geduurd.

Ruim 11 km veiliger en comfortabeler fietsen

Op vrijdag 7 december gingen de twee bruggen over de Schelde en de Durme open voor het verkeer. Hiermee is 9 km. fietssnelweg beschikbaar tussen Dendermonde en Elversele (Temse). Dit stuk sluit perfect aan bij de heraanleg in Temse van vorig jaar.

In totaal resulteert dit nu in ruim 11 km veilig fietsen. Het agentschap heeft vijf kruispunten van de N41 heringericht en de bruggen over de Durme en de Schelde volledig gerenoveerd. Ook het wegdek van de N41 zelf werd op enkele plaatsen grondig vernieuwd.

Sinterklaas licht kritisch over fietsdossiers

TEMSE – Zoals elk jaar rond deze tijd schakelde Fietsersbond Temse de Goed Heilig man in om bepaalde heikele fietsdossiers in de gemeente aan te kaarten bij de schepen van Mobiliteit.
“Voor bepaalde concrete dossiers zullen we samenwerken met de Fietsersbond en de bevolking”
Schepen Lieve Truyman

“Vorig jaar vroegen we een snelheidsbeperking tot 30km/u in de winkelstraten van Temse”, schetst Jozef Van Breuseghem, secretaris van Fietsersbond Temse. “We zijn daar nog niet helemaal, maar er is toch al een grotere zone 30 gekomen in het centrum. Die zone 30 zouden we graag nog wat willen uitbreiden tot in de Kasteelstraat naar het zwembad. Verder vroegen we nog enkele aanpassingen aan de verkeerstoestand door de nieuwe enkelrichtingen in de omgeving van de Wilfordkaai.”

De Sint was licht kritisch over die bepaalde projecten tegenover schepen Lieve Truyman (N-VA) en hoopt dat die dossiers de komende maanden in een stroomversnelling komen.

“Anders sta ik hier volgend jaar weer, en dan zou het wel eens kunnen dat ik hardere kritiek heb op wat er gebeurd”, aldus de man van Myra.

“De Fietsersbond is een partner in het mobiliteitsplan dat we momenteel aan het herzien zijn”, verzekerde schepen van Mobiliteit Lieve Truyman aan de Sint. “We zitten nu nog een een vrij theoretische fase maar ik hoop dat we binnenkort groen licht krijgen van de regionale commissaris. Dan kunnen we naar detailniveau gaan werken voor concrete dossiers in samenwerking met de Fietsersbond maar ook met de bevolking.”

Meer foto’s, klik hier

 

Sinterklaas @café The Ranch

TIELRODE –  Afgelopen weekend kwam Sinterklaas langs in café The Ranch in de Ruisstraat in Tielrode waarvoor heel wat kindjes op de afspraak waren.

Heel wat kinderen konden met de Sint op de foto

 

“Het was weer de moeite waard”, aldus zaakvoerder Bruno Blommaert. “Veel volk en vooral veel kindjes die op de foto konden met de Heilige man en en zijn Piet.”

Dit weekend organiseert men in The Ranch trouwens drie dagen lang een heus Kerstmarktje in samenwerking met TKV De Gommybears.
Met zaterdag ook kalkoenschieting van De Panters en zondag vanaf 11u en om 15 u.: Partyband Temse. Om 16u. is er bezoek van de Kerstman.

Meer foto’s, ((C) Maria Smet) – klik hier

 

Korfbalclub Temse 40 jaar

TEMSE – Korfbalclub Temse – in de volksmond ‘KC Temse’ – is één van ’s Waaslands grootste sportrevelaties van de jongste decennia. Opgericht in 1978 en gestuwd door toenmalig gemeentelijk sportfunctionaris August Vanderbiest, is zij uitgegroeid tot de grootste korfbalclub van ons land.

Momenteel telt zij 353 leden (waarvan 317 spelend), 32 trainers, 17 ploegen in competitie, ca. 500 wedstrijden per jaar… Zij behaalde al tal van regionale, nationale en zelfs Europsese kampioenstitels.

De 40ste verjaardag werd aangegrepen voor een ontvangst op het gemeentehuis. Burgemeester Luc De Ryck schetste de historiek van het sportleven in Temse, waarna voorzitter Peter Borghgraef uitweidde over de groei en bloei van de club.

Vier leden werden gehuldigd en kregen de eretitel van ‘erelid’: meer dan 20 jaar waren of zijn zij sleutelfiguren, met name Peter Borghgraef, Annette Neirinckx, Herman Meeus en Staf Bredael.

Voorzitter Peter Borghgraef en het bestuur en achteraan: de gevierden en leden van het schepencollege.

65-jarigen verzamelen in Temse

Afgelopen weekend verzamelden de 65-jarigen uit Temse. Door hun organisatie aan te haken aan de Broebelreüniefuif waren de organisatoren van deze bijeenkomst verzekerd van lekkere paella en daarna van schitterende fuifmuziek van platenruiter Rudy. (foto: Erik Westerlinck)

Vernieuwde tunnel G. Gezelleplaats open in voorjaar 2019

TEMSE – Infrabel is in mei dit jaar gestart met de bouw van nieuwe toegangen naar de perrons vanuit de tunnel aan de Guido Gezelleplaats. Momenteel is de gemeente bezig om de voetpaden in de stationsomgeving  te vernieuwen.

De nieuwe toegangstrappen en helling worden door NMBS volledig overkapt met een luifel voor meer reizigerscomfort (extra schuilgelegenheid op perron 2) en een betere toegankelijkheid voor minder mobiele reizigers en reizigers met bagage en/of een kinderwagen. De tunnel werd voor deze werken afgesloten voor gemotoriseerd verkeer.

De nieuwe toegangen zullen in het voorjaar van 2019 in gebruik genomen worden.

Omleiding blijft voorzien via Stationsstraat, Consciencestraat, Wilfordkaai, Rik De Rycklaan. Voor fietsers en voetgangers is er doorgang.
Info: 0800 55 000 – info.projecten@infrabel.be – www.infobuurtbewoners.be.

Heraanleg voetpaden aan station gestart vanaf 3 december

Het Gemeentebestuur besliste om tegelijk de stationsomgeving op te waarderen, 4 extra parkeerplaatsen te voorzien (ter hoogte van fietsenstalling) en een fietsstraat aan te leggen vanaf de kruising met de Parklaan tot aan de Guido Gezelleplaats.

Hiervoor werd op maandag 3 december gestart met de heraanleg van de voetpaden op het Stationsplein. In het voorjaar volgen asfalteringswerken en wegmarkeringen voor de aanleg van de allereerste fietsstraat in onze gemeente. Auto’s zullen dan in beide rijrichtingen (met doorlopende witte lijn) onder de tunnel kunnen passeren maar zullen rekening moeten houden met fietsers die er – net als zij – over een volledige rijstrook mogen beschikken.

Wie meer info wenst over de fietsstraat, kan terecht bij fietsambtenaar Elise Vermeulen (dienst Mobiliteit, AC De Zaat, 3de verdieping), tel. 03 710 12 67, fietsambtenaar@temse.be.

Garages Houttequiet (Temse) en Vanhoecke (Sint-Niklaas) bundelen vanaf 1 januari krachten

Samen verder onder de Imacar-groep
SINT-NIKLAAS/TEMSE – Vanaf 1 januari neemt Groep Imacar de Opel-activiteiten over van Garage Houttequiet Temse. Samen met Garage Vanhoecke heeft Garage Houttequiet besloten om vanaf 1 januari de garage- en carrosserieactiviteiten samen te voegen in de Prins Boudewijnlaan in Sint-Niklaas.

“Klanten van Garage Houttequiet blijven gekende gezichten zien want volledig personeel verhuist mee”
Dirk Houttequiet

Vaste waarden in de Wase autowereld Houttequiet en Vanhoecke werken vanaf volgend jaar onder een dak. Na drie generaties en 90 jaar Houttequiet hebben de zaakvoerders besloten om de garage- en carrosserieactiviteiten samen te voegen in de Imacar-groep, de grootste officiële Peugeot concessiehouder van Oost-Vlaanderen.

De verandering komt er door onder andere een gebrek aan familiale opvolging bij Houttequiet, maar een goede service blijft gewaarborgd. “Alle Opel-activiteiten van Houttequiet verhuizen in het voorjaar van 2019 naar de nieuwe gebouwen van Imacar- Vanhoecke op de Prins Boudewijnlaan in Sint-Niklaas”, klinkt het bij Houttequiet. “Hierdoor zullen alle merken van de PSA-groep, Peugeot, Citroën, DS en Opel, verenigd worden onder één dak. U zult er de u vertrouwde gezichten blijven zien, want al onze medewerkers verhuizen mee.

Door deze samensmelting wordt de ervaring en kennis van de twee meest gekende Wase automobielfamilies verzameld in één grote onderneming met een ziel. Het nieuwe gebouw telt vijf showrooms met zowel nieuwe als tweedehandswagens, terwijl onderhoud en service zal plaatsvinden in één gezamenlijke werkplaats. Bovendien zijn de persoonlijke banden met Stéphan Vanhoecke en Dirk Huyck erg goed en loopt de cultuur en het familiale karakter van beide bedrijven grotendeels gelijk, wat we erg belangrijk vinden voor u als klant en voor onze medewerkers”, aldus Houttequiet.

Ook het autoschadebedrijf en alle-merkengarage Blits wordt deel van de Groep Imacar en blijft op de huidige vestiging aan de Gasdam in Beveren. Zo blijft aanwezigheid in Beveren verzekerd en kunt u er terecht voor onderhoud, diagnose, mechanische en carrosserieherstellingen. Aangezien Opel vorig jaar overgenomen werd door de PSA-groep is deze samensmelting naar eigen zeggen de meest logische stap die ook de beste kansen biedt voor alle partijen op lange termijn.

Houttequiet Temse verhuist volgend jaar naar Sint-Niklaas

Wijnproeverij in oude vierkantshoeve

TEMSE- Exclusieve wijnen proeven in een knusse omgeving: dat is het opzet van The Wine Barn. De wijnproeverij opende afgelopen weekend in de verbouwde vierkantshoeve van Nicolas Bolsens op de hoek van de Hoogkamerstraat en de Grote Dweersstraat.

“We wonen in een deel van de boerderij, die we met hulp van mijn vader Wilfried hebben opgeknapt. Eén zijde van de hoeve is ingericht als proefruimte. Daar kunnen maximum twintig mensen allerlei wijnen proeven die je niet snel in de buurt vindt. De stiefvader van mijn vriendin, Kurt Teugels, is de wijnspecialist. Ik zorg als hobbykok voor passende gerechten bij de juiste wijnen. We focussen op wijn uit Zuid-Afrika, Portugal en Spanje en willen ook duidelijk maken dat je niet per se een peperdure wijn nodig hebt om een lekker gerecht klaar te maken.”

Als het concept aanslaat, droomt Nicolas ervan om te verhuizen naar de overkant van de binnenkoer, waar nog een grote schuur leegstaat. “Daar is wel nog veel werk aan. We houden het nu bewust nog kleinschalig. Wie wil komen proeven, kan hier enkel op afspraak terecht. Dat kan zowel voor families als groepen of teambuilding. We willen binnenkort ook cursussen rond wijn aanbieden met behulp van ervaren sommeliers. Zo kunnen wijnliefhebbers hun kennis op een aangename manier bijspijkeren.”

The Wine Barn opende zondag de deuren voor het publiek. Meer info of een afspraak maken kan via de Facebookpagina ‘The Wine Barn – Temse’.
(Bron+foto: HN/Mattias Goossens)

Nicolas Bolsens: “Goede wijn hoeft niet altijd peperduur te zijn.”