De Heirweghvrienden organiseerden weer koers

TEMSE/ELVERSELE – Naar jaarlijkse gewoonte organiseerden de Heirweghvrienden uit Elversele de vrijdag en zaterdag van het laatste weekend van juni enkele wielerwedstrijden. Wij gingen op vrijdagavond de sfeer opsnuiven.

Naast een wedstrijd voor nieuwelingen zaterdag, in het kader van de Omloop der Scheldeboorden, konden ook 28 bewoners uit Elversele en wijde omgeving mochten het vrijdagavond, samen met 28 renners uit de D-categorie van de Vrije Wieler Amateur Federatie (VWF), tegen elkaar opnemen in een heuse wedstrijd. Daarbij moesten ze negen keer de helling van de Burggravestraat bedwingen.

Jens De Baere uit Sint-Niklaas kreeg de pechprijs, hij kreeg tijdens de eerste ronde al af te rekenen met mechanische pech. Mathias Van Havere uit Eksaarde werd de winnaar van de bewonerskoers. Daniel Villers uit Wallonië won bij de D-categorie.

Meer foto’s, klik hier

Daniel Villers (l) en Mathias Van Havere mochten op de foto met het bloemenmeisje

Wielerwedstrijd voor iedereen in in Elversele

ELVERSELE – Wie een koersfiets heeft maar op geen enkele manier aan wedstrijden deelneemt maar toch graag eens een “koerske” wil rijden kan op vrijdagavond 28 juni in Elversele terecht.

Dan organiseren de “Vrienden van de Legen Heirweg” immers een wielerwedstrijd voor “echte” wielertoeristen en inwoners van Elversele en omgeving die normaal geen competitie met de koersfiets rijden.

“We hopen op die manier toch weer wat mensen de goesting te doen krijgen om het wielrennersgevoel te krijgen. We zullen er alles aan doen om enkel de echte recreanten toe te laten. Een koersfiets, een helm en een beetje aangepast uitrusting volstaat om deel te nemen. Wij zorgen voor al de rest,” aldus de organisatoren.

De wedstrijd is dus uitsluitend voorbehouden voor wielertoeristen die aan GEEN wedstrijden deelnemen. De wedstrijd start om 18u30 over 38 km.

Als deelnemer graag aanmelden via de facebookpagina van De Heirwegvrienden.
Meer info bij Dirk Elewaut via dirk.elewaut@telenet.be of via telefoon 0485 62 51 44

Aansluitend is er om 19.45 uur ook nog een wedstrijd voor wielertoeristen die wel regelmatig aan wedstrijdjes deelnemen.

Succesvolle Sinksenkoers ’19 met 40 deelnemers en verrassingsgasten José De Cauwer en Jan Vertonghen

TEMSE – Zondag 9 juni organiseerde ‘Wielerbelangen Temse’ voor het tweede opeenvolgende jaar de ‘Sinksenkermiskoers – Memorial Robert Roosen’. Net als bij de editie van vorig jaar was ook deze wielerwedstrijd ingericht voor nieuwelingen (15- en 16-jarigen). Ondanks de concurrentie van andere wielerwedstrijden in de regio waren er toch zo’n 40 vertrekkers, waaronder een delegatie van de Turkse Nationale ploeg.

De wedstrijd was meteen een hoogdag voor wielerminnend Waasland. Hammenaar Luca D’Hollander rammelde in de eerste ronde al het peloton uit elkaar om uiteindelijk met een renner van de Turkse Nationale ploeg naar de aankomstlijn te rijden. Hoe sterkhouders als Thomas Skandera ,Joppe Sterck en Joran Van Gucht zich weerden ,dichter dan 20 seconden kwamen ze niet meer. Luca mocht uit de handen van Rode Duivel Jan Vertonghen, die één van de verrassingsgasten was, zijn eerste bloemtuil in ontvangst nemen. (Bron: Erik Westerlinck)

Na de wedstrijd was er in de feestzaal van het gemeentehuis een receptie voor genodigden waarbij gewezen profrenner en huidig VRT-wielercommentator, José De Cauwer één van de eregasten was.

Meer foto’s, klik hier

De winnaar kreeg de bloemen uit de handen van Rode Duivel Jan Vertonghen (foto: Erik Westerlinck)

Nederlander wint op de helling van de Gelaagstraat

STEENDORP – De Wielervrienden van Steendorp organiseerden op zaterdag 18 mei een wielerwedstrijd voor nieuwelingen in het kader van het regelmatigheidscriterium van de Wase Scheldeboorden. Daarna konden ook de ‘gentlemen‘ uit groot-Temse rondjes afmalen met elke ronde de helling van de Gelaagstraat in het parcours.

De cyclingsite.be publiceerde een verslag van de nieuwelingenkoers:

In het Oost-Vlaamse Steendorp werd er gestart met 76 nieuwelingen op een mooi maar selectief parcours. In een spurt met 4 was de Nederlander Roan Konings de snelste. Kiandro Baetens en Stef Janseghers werden 2 en 3. Het is voor de tweedejaars zijn 5e zege van het seizoen.

“Het parcours was interessant omdat de finish heuvel op liep. Vanaf het begin van de wedstrijd voelde ik dat ik goeie benen had. Zowat 50kilometer voor het einde besloot ik aan te vallen op het heuveltje. Ik kreeg drie anderen mee. Onze voorsprong liep al snel uit, drie rondes voor het einde hadden we meer dan 1:30 seconden voorsprong. In de laatste ronde wilden ze bij mij in het wiel naar de sprint gaan. Daarom begon ik als eerste aan het heuveltje. Degene achter mij trapte zijn ketting door waardoor ik al vroeg de sprint aanging. Maar toch won ik de sprint nog en het bergklassement.”

Klik hier voor meer foto’s van fotograaf Peter Perdaen

De top 3 van de nieuwelingenkoers (C) Peter Perdaen)

De top 3 van de wedstrijd voor gentlemen van groot-Temse (C) Peter Perdaen)

 

Wielervrienden Steendorp organiseren dit weekend twee wielerwedstrijden

STEENDORP – Voor de tweede keer organiseren de Wielervrienden Steendorp zaterdag 18 mei een wedstrijd voor nieuwelingen. Daarna is er ook een wedstrijd voor gentlemen uit groot-Temse.

De Wielervrienden organiseren twee wedstrijden

“De wedstrijd voor nieuwelingen start om 14 uur ter hoogte van café Ter Dycke”, vertelt mede-organisator en gemeenteraadslid Bjorn Van Asbroeck. “Er zijn al zowat 50 renners ingeschreven En we zijn blij te mogen melden dat we voor onze tweede editie, net zoals vorig jaar de Belgische kampioen bij de nieuwelingen aan de start mogen verwachten.”

“Ook nu zal de helling van de Gelaagstraat weer een waardemeter zijn voor de renners”, stelt Van Asbroeck. “Het is trouwens onze bedoeling om binnen enkele jaren hopelijk een kampioenschap te kunnen organiseren.”

“Om 16 uur organiseren we voor de inwoners van Groot-Temse de “Eerste Grote Prijs erevoorzitter Freddy Maras”, een wielerwedstrijd voor Gentlemen. “Iedereen zonder vergunning uit Steendorp, Temse, Tielrode, Elversele en Velle kan daaraan deelnemen.”

Er is elke ronde een premie voorzien, maar omdat we wat animatie willen, zal deze niet altijd voor de eerste renner zijn maar zal steeds de voorafgaande ronde afgeroepen worden door de omroeper voor welke plaats deze premie zal geschonken worden en door wie uit het publiek.”

“Ook dit jaar organiseren we een eetfestijn van 12u. tot 15u. in de Mosterdpot, en vanaf 20 u. is er een DJ aanwezig zodat we er een feestje kunnen van maken.”

Zaterdag 18 mei 14u.: wedstrijd nieuwelingen
16u.: wedstrijd Gentlemen

De Wielervrienden hopen binnen enkele jaren een heus kampioenschap te kunnen organiseren in Steendorp

Scheldejogging op zondag 2 juni

TEMSE/STEENDORP – Op zondag 2 juni organiseert het gemeentebestuur in samenwerking met Toerisme Temse weer de jaarlijkse Scheldejogging. Een recreatieve loop tussen Steendorp en Temse.

Startplaats: aanlegsteiger t.h.v. de Lepelstraat (Steendorp)
Aankomst: einde wandel- en fietspad t.h.v. Scheldebrug
Afstand: 5 km
Gratis: deelname en verzekering
Inschrijving: ter plaatse vanaf 14.30 u., start 15u.
Prijsuitreiking: feestzaal gemeentehuis, Markt
Trofeeën: voor oudste en jongste deelnemer (mannen en vrouwen)
Attentie: voor alle deelnemers

Organisatie: Toerisme Temse en Lokaal Bestuur Temse

POLITIE. Snelheidscontroles en intrekking rijbewijzen

Snelheidscontroles

Er werden snelheidscontroles gehouden op de volgende plaatsen :
TEMSE
Doornstraat                              256 gecontroleerde            52 geflitst
B.A. Heymanstraat                    91                                        29
Legen Heirweg                                                                     253                                        37

Intrekking rijbewijzen

Dinsdagnacht 18 december nacht tijdens een verkeerscontrole op het Onze-Lieve- Vrouwplein in Kruibeke werd een 42 jarige man uit Brussel betrapt op het rijden onder invloed van alcohol (1,15 promille) en onder invloed van drugs. De man zijn rijbewijs werd onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen. Bij controle bleek zijn voertuig niet gekeurd te zijn.
Eveneens werden er drugs aangetroffen in het voertuig. De man werd gearresteerd. Hij werd verhoord en het parket heeft de man gedagvaard in snelrecht.

Tijdens een patrouille werd een voertuig onderschept op de N16 in Temse. De 20-jarige jongeman uit Temse legde een positieve speekseltest af. Hij reed onder invloed van drugs. Zijn rijbewijs werd onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen.

Gemeentebestuur huldigde sportkampioenen

Sportgemeenschap neemt afscheid van emotionele schepen van Sport Debby Vermeiren.

TEMSE – Vrijdag 14 december huldigde het gemeentebestuur haar sportkampioenen. Theaterzaal Roxy was volgelopen met jonge en minder jonge sporters. Er werden dit jaar ook vijf unieke trofeeën uitgereikt.

De sportgemeenschap van Temse nam bij de aanvang van de viering afscheid van uitredend schepen van Sport Debby Vermeiren (CD&V). Zij mocht de eerste medaille, bloemen en lovende woorden in ontvangst nemen. Als kers op de taart had Rode Duivel Jan Vertonghen een videoboodschap voor de Sportschepen klaar. Vermeiren apprecieerde de attenties enorm. Zij beklemtoonde dat ze niet meer gedaan heeft dan haar job. Met hart en ziel, voor Temse.

Alle Provinciale (jeugd), Vlaamse, Nationale en Internationale kampioenen kregen een eervolle vermelding en attentie.

Ook dit jaar werden er 5 unieke trofeeën uitgereikt:

De jeugdsporttrofee van het jaar ging naar Amaury Cordeel. Hij behaalde onlangs de kampioenstitel in de Spaanse Formule 4 van de autosport.

Ski- en Bootclub De Durme werd tot Sportclub van het jaar gekroond.

Trofeeën voor Bijzondere Prestaties gingen naar Marnix Vanhee (de Temsese ‘Flandrien’) en naar Mousa El Habchi (videoanalist bij de Rode Duivels)

De trofee voor Sportverdienste van het jaar was voor Patrick Claus dit voor zijn bijna bovenmenselijke inspanningen en toewijding aan zijn sportclub KSV Temse.

(Het filmpje van Jan Vertonghen bekijkt u op onze Facebookpagina)

De laureaten van de bijzondere trofeeën met schepenen, gemeenteraadsleden en medewerkers van de sportdienst

De laureaten van de bijzondere trofeeën: vlnr.: Marc Cordeel, grootvader van Amaury Cordeel, Patrick Claus (KSV Temse), Marnix Vanhee (Temse Flandriën), Ronny De Kerf (Ski & Bootclub De Durme) en Mousa El Habchi (videoanalist Rode Duivels)

Nieuw kunstgrasveld op sportcentrum Fernand Schuerman

TEMSE – Op woensdag 17 oktober werd op het sportcentrum Fernand Schuerman in Temse het eerste kunstgrasveld voor korfbal én voetbal ingespeeld.

De U12-spelers van KC Temse en de U11-spelers van KSV Temse maakten kennis met elkaars sport op de gloednieuwe grasmat met belijning voor beide sporten. Schepen van Sport Debby Vermeiren maakte er een officieel moment van én benadrukte de absolute meerwaarde van het kunstgrasveld.

“Onze gemeente groeit en ook de sportclubs in Temse floreren, zowel naar kwaliteit als kwantiteit. Door het natuurgrasveld om te vormen naar kunstgras, vermenigvuldigen we de speelcapaciteit.”

Beide sportclubs zijn hiermee gebaat. In de winterperiode zal het kunstgrasveld dienst doen voor de voetbal. Korfbal wordt van november tot maart in de zaal gespeeld. Van maart tot mei zal het kunstgrasveld voornamelijk dienen voor de korfbalsport. Zowel KC Temse als KSV Temse werden nauw betrokken bij de uitvoering van de plannen.

Er wordt opnieuw gekoerst in Steendorp

STEENDORP – Na jaren wordt er weer gekoerst in Steendorp.  het nieuw opgerichte koerscomité De Wielervrienden halen meteen uit met de Belgisch Kampioen naar hun nieuwe koers te halen.

Er wordt zondag 26 augustus opnieuw gekoerst in Steendorp. Vijf wielervrienden namen het heft in eigen hand en stampten een nieuwelingenkoers uit de grond. Zondag  om 15 uur vindt de eerste grote prijs GWplus-Vanarosi plaats vanaf 15 uur met de start aan café Ter Dycke. Belgische kampioen eerstejaars nieuwelingen Cian Uijtdebroeks verschijnt aan de start.

(C) Radio2

Shelsea Weyn wint sprinttriatlion in Jabbeke

TEMSE/JABBEKE – Zaterdag 4 augustus werd de Temsese Shelsea Weyn (24) winnares van de eerste sprinttriatlion in Jabbeke.

Shelseay Weyn (foto: Ann Denayer)

“Tijdens mijn jeugdjaren ben ik steeds actief geweest als een gedreven competitiezwemster binnen de zwemclub van Temse”, aldus Shelsea. “Op mijn 17e verjaardag besloot ik een punt te zetten achter mijn carriere als competitiezwemster. “Mijn eerste jaar triatlon in 2017 was een jaar vol ervaringen. Hierbij heb ik aan de start gestaan van verschillende wedstrijden (sprint en kwartafstand).

En zaterdag 4 augustus nam Shelsea dus deel aan de Sprinttriatlion in Jabbeke. Een wedstrijd die voor het eerst georganiseerd werd.

“Tijdens het zwemmen ging ik niet voluit maar volgde ik in het zog van de anderen”, vertelt Shelsea. “Tijdens het fietsen draaide we goed rond met drie dames. Tijdens het lopen wist ik dat ik kans had om te winnen.”

En ook de winnares van de sprinttriatlon in Jabbeke is bekend. We laten Shelsea Weyn aan het woord.

Slået op af 3athlon.be i Lørdag den 4. august 2018

 

U15 bezorgt VK Tielrode kampioenstitel

TIELRODE – Nadat de U17 van VK Tielrode vorig seizoen kampioen werden is het nu de U15 die dit seizoen de Durmeploeg een kampioenstitel bezorgt.

De U15 van VK Tielrode werd kampioen

 

Daarom werden de jongeren in de bloemetjes gezet tijdens een heus kampioenenfeest. De ploeg behaalde 33 punten en liet zo Waasland-Beveren achter zich die 30 punten behaalden. De andere ploegen, waaronder als derde KSK Kieldrecht met 18 punten, volgden op meerdere straatlengtes.

Wij kregen enkele sfeerfoto’s doorgestuurd.

Meer foto’s, klik hier

 

Wielerbelangen knoopt opnieuw aan met traditie

Kermiskoers in Temse-centrum terug van weg geweest.
TEMSE – Komende Pinksterzondag 20 mei organiseert Wielerbelangen, bijna een kwarteeuw na de Scheppersvrienden, opnieuw een kermiskoers in het centrum van Temse. Start en aankomst liggen zoals ‘vanouds’ aan de Markt.

Wielerbelangen knoopt weer aan met de traditie

“Een aantal jaren geleden gaf ik de fakkel door als voorzitter van Wielerbelangen”, vertelt Sylle De Bock. “Maar de laatste jaren klonk de roep om opnieuw een kermiskoers te organiseren in Temse centrum steeds luider. Daarom gingen we eind vorig jaar met een afgeslankt team aan de slag.”

Het huidige bestuur van de wielerclub bestaat uit Sylle De Bock, Walter Govaert, Roland Kokkelkooren, Ludo Vingerhoedts en Marc Meys,

Een winnaar van één van de kermiskoersen van De Scheppersvrienden geflankeerd door toenmalig burgemeester Desiré Van Riet (r) en BWB afgevaardigde Robert Roosen (C) Erik Westerlinck)

Opmerkelijke deelnemers
“Het is al van 1994 geleden dat De Scheppersvrienden, onder leiding van Robert Roosen, de laatste kermiskoers (toen voor profs red.) in Temse centrum organiseerden”, klinkt het bij De Bock. “Wie herinnert zich niet de opmerkelijke deelnemers en winnaars van weleer: Jan Bogaert, Rik Van Looy, Walter Planckaert, Gaston Hoskens, Walter Muylaert, José De Cauwer, Ronny Van De Vijver en vele anderen. En nu nemen we met Wielerbelangen de draad weer op. Net als toen zal de aankomstlijn getrokken worden in de Kasteelstraat ter hoogte van de Markt.”

Jan Bogaert zal trouwens de start geven van de wedstrijd.

“Het parcours is 5.3 kilometer lang””, aldus De Bock. “Met start en aankomst in de Kasteelstraat, ter hoogte van de Markt gaat het 13 ronden ofwel zowat 70 kilometer langs de Oeverstraat, Cauwerburg, St-Amelbergalaan, Edgard Tinelplaats, Schoolstraat, Pastoor Boelstraat, Kouterstraat, Clement ‘D Hooghelaan, Volksplaats, Nijverheidsstraat, Verbindingstraat, Spoorweglaan en de Parklaan om zo opnieuw de Kasteelstraat te bereiken.”

De Scheppersvrienden
De koers krijgt de naam ‘Sinksenkermiskoers Memorial Robert Roosen en Dirk Wayenberg’.

Robert Roosen was tientallen jaren actief als afgevaardigde bij de Koninklijke Belgische Wielerbond en nadien Wielerbond Vlaanderen.

Begin jaren ’40 wilden de toenmalige Scheppersvrienden een koers organiseren, maar niemand wist hoe dat moest.

Ook Jan Bogaert won in een verleden voor eigen publiek. Komende zondag zal hij de start van de wedstrijd geven. (C) Erik Westerlinck)

Het idee ontstond in “De Gulden Cop”, het café op de hoek van de Kasteelstraat en de Markt, trouwens volgens de archieven de oudste horecazaak van Temse. Die toen werd open gehouden door de gekende wielrenner Jules De Schepper.
Met Robert Roosen als technisch raadgever werd dan in 1943 “De Scheppersvrienden” gesticht. Hun eerste koers was voor juniores. Vanaf 1945 werd een beroepsrennerskoers georganiseerd en zolang ze bestond, was Roosen er bij betrokken. Hij werd ook nog penningmeester en nadien secretaris van de club. In 1968 kreeg hij de titel van voorzitter. Robert Roosen overleed in mei 2009 op 91-jarige leeftijd.

(C) De Wielersite

Enkele jaren geleden schonk zijn zoon Guy het omvangrijke wielerarchief dat zijn vader bijeen sprokkelde aan het gemeentebestuur.

Uitgebreid deelnemersveld
Wielerbelangen wil met de kermiskoers ook een eerbetoon brengen aan gewezen beroepsrenner Dirk Wayenberg. Hij overleed in 2007 op 51-jarige leeftijd. Hij reed enkele keren de Ronde van Frankrijk en de Giro. Hij was ook enige tijd voorzitter van Wielerbelangen.

Om terug aan te knopen met deze rijke wielertraditie opteerde het organisatieteam om een wedstrijd voor nieuwelingen te organiseren.
“Een leeftijdscategorie die een uitgebreid deelnemersveld en een massale belangstelling garandeert”, klinkt het bij Sylle De Bock. “We hebben toch al ruim 20 voorinschrijvingen.”

Naar volgend jaar toe wil men naast een kermiskoers een heus feestweekend op poten zetten. Daar had de organisatie voor deze editie te weinig tijd voor.

Start en aankomst liggen als vanouds in de Kasteelstraat ter hoogte van de Markt. Het huidige bestuur van Wielerbelangen met schepen van Sport Debby Vermeiren (CD&V) en schepen van Feestelijkheden Franky De Graeve (CD&V) vlnr.: Ludo Vingerhoedts, Sylle De Bock, Debby Vermeiren, Mark Meys, Franky De Graeve en Roel Kockelkoren. (Walter Govaert ontbrak)

 

 

Maarten Bauwens gekroond tot Sportman van het Jaar 2017

TEMSE – In theaterzaal Roxy werden de sportkampioenen van 2017, op provinciaal, nationaal en Europees niveau gehuldigd.

Maarten Bauwens werd Sportman van het Jaar. In april behaalde hij de wereltitel jiu-jitsu in Abu Dabi en werd vice-Europees kampioen in Lissabon.

Anette Neirinckx kreeg de Trofee voor Sportverdienste. Zij is bijna 37 jaar lid van Korfbalclub Temse. Momenteel is ze de drijvende kracht van het wedstrijdsecretariaat bij de club.

De Jeugdsporttroffee van het jaar was voor Helena Van der Gucht.In 2016 werd ze Belgisch kampioen kogelstoten in haar leeftijdscategorie. In 2017 won ze zowat alles: Ze werd Belgisch en provinciaal kampioen bij de juniores dames, zowel indoor als outdoor.

Enkele van de laureaten met schepen van Sport Debby Vermeiren (CD&V) (r) en Bert Rooman van de Sportdienst

Balverlies leidt tot 0 op 6 bij KSV

Domper op de feestvreugde tijdens ‘Familyday’
TEMSE – KSV Temse kon het op eigen veld niet niet halen tegen Harelbeke. Na balverlies kwam de bezoekende ploeg, zowat 20 minuten voor het einde van de wedstrijd, 0-1 voor. KSV kon deze achterstand niet meer weg werken.

“Einde met 0-1, jammer na zo een mooie dag maar 0 op 6 is een feit”, klonk het op de Twitterpagina van KSV Temse.

Een domper op de feestvreugde tijdens de eerste Familyday die vandaag in het Fernand Schuermanstadion georganiseerd werd. Daarvoor had men zelfs niemand minder dan Jean-Marie Pfaff uigenodigd.

 

Jean-Marie Pfaff te gast tijdens de Familyday van KSV (bron: Twitter)