Festivel groeit uit tot vierdaags festival

Grote namen voor iedereen vanaf heden in samenwerking mer radiozender MNM
TEMSE-VELLE – FESTIVEL pakt voor zijn derde editie half april in Temse-Velle uit met wel zéér grote namen op haar programma. Voor het eerst is er ook de samenwerking met VRT radiozender MNM die volop in het project gelooft en op lange termijn instapt als mediapartner. Opvallend is ook dat de organisatie met zes verschillende events tijdens de vier festivaldagen iedereen in onze samenleving aanspreekt.
Het volledige programma van Festivel 2020

“Zo komen er drie nieuwe events bij waaronder Festispecials op donderdag, een festivalnamiddag voor mensen met een beperking waar ondermeer Sam Gooris zal optreden”, verklapt Philippe Van Robaeys. “Peter Van de Veire zal op vrijdag opnieuw de ludieke Festiquiz presenteren.

Tijdens het Festival op zaterdag ook grote namen.

“Yves V, Mark with a K en Yves Deruyter zijn Belgische top-DJ’s die wereldwijd optreden alsook telkens op de Mainstage van Tomorrowland”, klinkt het.”Op zondag maken tijdens Festikids o.a. Bumba, Mega Mindy en FC De Kampioenen hun opwachting in de grote festivaltent te Temse-Velle.”

De ticketverkoop voor de events van 16 tot 19 april 2020 start vandaag, alle info via www.festivel.be en de social media van het festival.

FESTIVEL kende vanaf haar eerste editie in 2018 een zeer goede start met een groeiend succes tijdens de tweede editie in 2019. Verspreid over het festivalweekend waren vorig jaar duizenden bezoekers getuige van de tweede edities van ‘Festiquiz’, ‘Festival’ en ‘Festikids’. Gezellig feest vieren in een festivalomgeving spreekt het publiek duidelijk aan en daar wordt dit jaar op verder gebouwd door een groot team van vrijwilligers die in hun enthousiasme allen samen het kleine Temse-Velle voor één weekend uitbouwen tot een echte festivallocatie. Dat alles in een grote festivaltent van 32x55m met zes masten van bijna 20m hoog.

De organisatie ligt in de handen van de vzw FESTIVEL, “Na de voorbije twee edities is duidelijk dat ons concept, gezellig samen feest vieren in een festivalomgeving, aanslaat bij het grote publiek”, aldus Van Robayes. “Met de hulp van zowat 120 vrijwilligers, vele sponsors en de buurt kunnen we dat realiseren. De toon werd gezet en het festival zit duidelijk in de lift, dat merkten we aan de vele aanvragen van bezoekers en sponsors nog voor het programma bekend was.”
Nieuw dit jaar is de extra festivaldag op donderdag 16 april met maar liefst 3 verschillende nieuwe events. Tijdens deze 3 events worden de consumptieprijzen voor het doelpubliek gehalveerd om zo veel mogelijk mensen de kans te geven hier aan deel te nemen. Van 13u-16u is er Festispecials, een festival voor mensen met een beperking. Er is gratis toegang voor de mensen met een beperking en hun begeleiders.
Daarnaast worden ook speciale voorzieningen genomen om de mensen met een beperking zo comfortabel mogelijk te laten genieten van hun festival op maat. DJ Gert en Partyshakerz zorgen voor de ambiance waarna publiekslieveling Sam Gooris ongetwijfeld figuurlijk het dak eraf laat gaan.

Klik hieronder door voor het volledige programma

Verder lezen Festivel groeit uit tot vierdaags festival

Boodschap naar bewoners is niet correct opgesteld, vindt oppositiepartij

De gemeente maakt mensen in te kleine woonst bang met een brief over ontruiming”

TEMSE – “De gemeente Temse maakt mensen in een te kleine woonst bang met een brief waarin met ontruiming wordt gedreigd.” Dat zegt raadslid Brigitte Caura van oppositiepartij Tesamen. Schepen Wim Van Rossen (Open VLD) weerlegt de kritiek.

“Nieuwe bewoners van een te klein huis schrijven we toch in, het recht op wonen gaat voor”
Schepen Wim Van Rossen (Open VLD)

Temse stuurt maandelijks vijf tot tien brieven uit naar huishoudens die met té veel mensen in een té kleine woning leven. De gemeente baseert zich daarvoor op de bewoonbare oppervlakte wanneer iemand zich op een adres nieuw komt inschrijven. Het gaat dan over alle soorten woningen, van mensen met een eigendom tot huurwoningen. Een actie die overeenkomt met de richtlijnen van Vlaanderen Wonen, maar het is de manier waarop, die Brigitte Caura in de gemeenteraad van maandag 27 januari aankaartte.

Zij verwacht een correcte, vriendelijke brief waarin aan de mensen het advies wordt gegeven te verhuizen, met meer informatie over de huursubsidie. In de brief van Temse wordt echter aan bangmakerij gedaan, stelt Caura, met zinnen als dat de gemeente

“de gerechtelijke en administratieve procedure tot ontruiming zal instellen om een einde te maken aan deze onrechtmatige toestand van permanente bewoning.”

Bovendien gebruikt de gemeente volgens Caura in de brief ook incorrect de term ‘overbewoning’.

“Van overbewoning spreek je alleen wanneer het aantal bewoners van de woning zo groot is dat er een veiligheids- of gezondheidsrisico ontstaat”, zegt het oppositielid, en dat geldt volgens haar niet voor huizen waarin één man te veel woont.

Zij vindt het ook niet kunnen dat de brief rond gaat “vanaf de zesde inschrijving op een adres. En dat terwijl er niemand komt kijken naar de situatie ter plaatse. Waarom worden grote gezinnen geviseerd? Wat met bijvoorbeeld vijf mensen die in een te klein huis wonen?”

Recht op wonen

Bevoegd schepen Wim Van Rossen is bereid de terminologie in de brief te bekijken, maar ziet voor de rest geen problemen. “In 2014 hebben wij afgesproken met de diensten om vanaf zes personen de situatie dieper te bekijken. Die regeling is er zelfs gekomen in overleg met Binnenlandse Zaken.”

Voor mensen die zo’n brief ontvangen, verandert er overigens weinig. “Uiteindelijk schrijven wij de nieuwe huisbewoners toch in, want het recht op wonen gaat voor”, zegt schepen Van Rossen.

Enkel wanneer er echt te veel mensen in één huis wonen kan een procedure worden opgestart om een woning overbewoond te verklaren. Zo kan men maatregelen nemen. “Maar het gaat om een moeilijke procedure”, zegt de schepen nog, die ook geen weet heeft van zulke dossiers in zijn gemeente.
(Bron: HN/Tom Nuytemans)

“De gemeente maakt mensen in te kleine woonst bang met een brief over ontruiming”, aldus gemeenteraadslid Brigitte Caura (Tesamen)

Verlaag je energiekosten… ga langs bij Energiehuis Waasland

Zitdag in Temse op 1ste en 3de maandag

2020… het startjaar van het Energiehuis Waasland, gevestigd in Lamstraat 113 (gebouw Interwaas) in Sint-Niklaas, met zitdagen in alle Wase gemeenten.

In Temse kan je bij een medewerkster van het Energiehuis met allerhande vragen terecht over je energiekosten, -leverancier, premies e.a. en dit op de 1ste en 3de maandag van de maand, in het Sociaal Huis (OCMW-kantoor), Kouterstraat 1.

Het Energiehuis Waasland vloeit voort uit het Vlaams Energiehuis, een initiatief van de Vlaamse overheid, m.m.v. de Wase gemeenten en met Interwaas als lokale draaischijf.

De medewerkers informeren jou graag over energiegerelateerde zaken, zoals:

Hoe kan je je energiefactuur verlagen?
Hoe kan je de voordeligste energieleverancier vinden en inschrijven voor een groepsaankoop?
Voor welke premies kom je in aanmerking?
Welke energiebesparende voorzieningen kan je treffen bij bv. renovatie?
Hoe moet je een EPC-attest, een zonnekaart of thermografische info interpreteren?

Een afspraak maken is mogelijk via onderstaande contactgegevens. Als inwoner van Temse kan je bv. ook een afspraak maken voor het zitmoment in Kruibeke of elders, en omgekeerd.
In Temse kan je bij het Energiehuis terecht elke eerste en derde maandag, 9-11.30 u.dit in het Sociaal Huis (OCMW) Kouterstraat 1.
Tijdens schoolvakanties zijn er geen zitmomenten in de gemeenten, maar kan je wel op meerdere tijdstippen terecht in het Energiehuis zelf.

CONTACT

Zitdag Temse Klaartje Schatteman Sociaal huis (OCMW), Kouterstraat 1 tel. 03 780 52 00
Energiehuis Waasland Lamstraat 113 9100 Sint-Niklaas tel. 03 780 52 00  energiehuis@interwaas.be/  klaartje.schatteman@interwaas.be

www.interwaas.be/vlaams-energiehuis

Pas verschenen boek: ‘Zoeken naar zin. Religieuze en spirituele kunst van 1900 tot nu’ van Christian Wittebroodt

TIELRODE/WAASMUNSTER – In aanwezigheid van ruim 120 genodigden stelde vzw De Koolputen Kunstforum (Waasmunster) op zondag 26 januari het nieuwe boek van Chris Wittebroodt voor: ‘Zoeken naar zin. Religieuze en spirituele kunst van 1900 tot nu’.

Namens de organisatoren heette Freddy Huylenbroeck de aanwezigen welkom, waarna prof. dr. Johan Verstraeten (KU Leuven) het boek voorstelde. Chris Wittebroodt gaf een beknopt overzicht van de geschiedenis van de religieuze en spirituele kunst. Uit handen van Toon Osaer, directeur van de uitgeverij Halewijn, mocht hij het eerste exemplaar in ontvangst nemen. Een receptie met signeersessie rondde de stijlvolle voorstelling af.

Christian Wittebroodt studeerde Morele en Religieuze Wetenschappen aan de KU Leuven. Van 2012 tot 2019 was hij voorzitter van het Museum voor Moderne Religieuze Kunst in de Basiliek van Koekelberg. Hij is de auteur van diverse publicaties over kunst en religie en was curator van verscheidende tentoonstellingen rond dit thema, o.a. in de Durmetuin in Tielrode.

In Zoeken naar zin beschrijft de auteur de evolutie van de religieuze kunst in de 20ste eeuw. Hij zoekt ook naar verklaringen voor de uiteenrafeling van de christelijk geïnspireerde kunst en brengt recente realisaties onder de aandacht die het onnoembare willen uitdrukken. Zijn inzichten zijn vooral de vrucht van zijn aandachtig kijken naar kunst en van talrijke bezoeken aan musea en tentoonstellingen, en zijn ontmoetingen met kunstenaars. Daarbij nodigt hij de lezer voortdurend uit om zelf te kijken en te interpreteren. Zodoende wordt hij een tochtgenoot, die de lezer helpt om de artistieke zoektocht naar zin in beeldende kunst te begrijpen.

Het boek – A4-formaat, 160 pagina’s, hard cover – kost 35 euro en is verkrijgbaar in de boekhandel en via halewijn.uitgaven@kerknet.be.

Chris Wittebroodt tijdens de voorstelling van het boek met burgemeester Luc De Ryck.

Tekenaar van 15 miljoen strips viert vijftigjarige carrière in Temse samen met de Kampioenen

“Ze vroegen me een strip te maken over Windkracht 10, maar ik had een beter idee”

TEMSE – 50 jaar kampioen, de biografie van tekenaar Hec Leemans, werd dinsdag voorgesteld in het gemeentehuis van Temse. De tekenaar van onder andere de F.C. De Kampioenen-strips viert een dubbele verjaardag: hij is 70 jaar jong en zit al 50 jaar in het vak.

Hector Leemans werd dan wel in Temse geboren, hij heeft er nooit gewoond. Toch is het in de stripgemeente dat Leemans dinsdag zijn zeventigste verjaardag kon vieren. Omdat de tekenaar ook vijftig jaar in het stripvak zit, werd in het gemeentehuis het boek 50 jaar kampioen voorgesteld. Aan de hand van een interview met Hec schetst stripkenner David Steenhuyse daarin de carrière van Leemans, uiteraard met de nodige prenten en tekeningen.

Van jongs af wou hij Leemans al tekenen. “Het leuke eraan is ook om de historische achtergrond van je onderwerpen te leren kennen, zelfs al gebruik ik die in een fictief verhaal”, vertelt de tekenaar. “Als je een gebouw tekent, moet je er voor zorgen dat het correct is weergegeven.”

Jaren negentig

De tekenaar is bekend van de strips van F.C. De Kampioenen. Veel acteurs uit de reeks waren dan ook aanwezig, dinsdag, zoals Marijn Devalck (Boma), Danni Heylen (Pascale), Herman Verbruggen (Marcske), Johny Voners (Xavier Waterslaeghers) Tuur De Weert (Maurice de Praetere) en Ben Rottiers (Pol De Tremmerie).

“Ik kreeg het idee om strips van F.C. De Kampioenen te maken in de jaren negentig”, vertelt Leemans. “Ze hadden mij gevraagd om strips te maken over Windkracht 10 (toenmalige tv-serie over reddingsoperaties op zee door de Belgische luchtmacht, nvdr.). Maar die serie lag me niet zo. Toch leek het me een goed idee om een stripreeks te maken op basis van een populair gegeven.”

Mooie Rooie Zita

Minstens even bekend van Leemans is de historische stripreeks Bakelandt, waarbij vooral de mooie Rooie Zita indruk maakte op menig jonge lezer. Leemans heeft meer dan 250 strips gepubliceerd, goed voor 15 miljoen verkochte exemplaren. En het houdt nog niet op: begin februari ligt album 106 van F.C. De Kampioenen in de rekken, en in mei en juni volgen enkele luxe-edities van Bakelandt, met harde kaft.

Op de receptie kreeg Leemans dinsdagavond een mooie tekening uit handen van Wim Swerts, die de stripreeks Vertongen & Co verzorgt. Voor het publiek deden David Steenhuyse en Hec Leemans hun interview uit het boek nog eens kort over. (Bron: HN/ TN)

Meer foto’s, klik hier

De striptekenaar vierde zijn 70ste verjaardag met enkele Kampioenen in het gemeentehuis

 

De jarige Hec Leemans op de foto met de kampioenen, collega-striptekenaars, schrijver van de biografie David Steenhuyse, CEO van de Standaard uitgeverij, leden van Culturele Vereniging Spirit, burgemeester Luc De Ryck, voorzitter Toerisme Temse Rita Heerwegh en ballonvaarder Koen De Jonghe,

Zwaar verkeer niet meer welkom bij scholen

TEMSE – Tijdens de spits mogen er geen vrachtwagens en tractoren meer in de omgeving van scholen rijden. Het bestuur van Temse heeft daarvoor het Charter Werftransport ondertekend.

Door ’s ochtends en ’s avonds zwaar verkeer aan de schoolpoort te weren, op de momenten waarop de leerlingen hun school binnen- en buiten wandelen, wil het gemeentebestuur de verkeersveiligheid in de gemeente verhogen. In het centrum van Temse geldt al een verbod voor vrachtverkeer, maar daar zijn uitzonderingen op, bijvoorbeeld voor leveringen bij bouw- en wegenwerken.

“Door het charter moet er een signalisatieplan worden uitgewerkt bij een werf, met een alternatieve route”, zegt schepen van Mobiliteit Lieve Truyman (N-VA). “Dat zal ook worden opgenomen in de bouwvergunning.”

Die alternatieve route moet het vrachtverkeer dan volgen wanneer de scholen openen en sluiten.

Het bestuur wil goed opvolgen of de reglementering wordt nageleefd. “Wij hebben gemachtigde opzichters aan elke school”, gaat de schepen verder. “Zij zullen onze ogen zijn en mogelijke overtredingen opmerken.”

De politie zal ook controles uitvoeren wanneer zij weten dat er bouw- of wegenwerken in de buurt van een school worden uitgevoerd.

Het charter, dat tot stand kwam samen met verschillende partners zoals de Vlaamse Bouwfederatie, werd al eerder deze maand ondertekend en is dus al van kracht. Onder andere voor de werken aan rustoord De Reiger en aan een appartementencomplex in de Gelaagstraat in Steendorp, wordt er ondertussen al rekening mee gehouden. (Bron HN/tns)

Wie in Temse bouw- of wegenwerken wil uitvoeren, moet voortaan een alternatieve route voorzien voor vrachtverkeer. (Foto: tns)

 

“Er moet daar al enige tijd overlast zijn van hangjongeren”

Vlaams Belang brengt brandstichting aan Carrefour ‘bij hoogdringendheid’ op de gemeenteraad
TEMSE – Naar aanleiding van de brandstichting zondagavond in de parkeergarage van supermarkt Carrefour Market aan de Orlaylaan mocht oppositieraadslid Annemie Muyshondt (Vlaams Belang) het punt bij ‘hoogdringendheid’ toch nog op de agenda van de gemeenteraad plaatsen.

Normaal moeten bijkomende agendapunten voor de gemeenteraad door de raadsleden minstens een week op voorhand doorgestuurd worden aan de voorzitter van de gemeenteraad.

“Toen we een kijkje gingen nemen blijkt de schade veel groter dan aanvankelijk gedacht”, aldus Annemie Muyshondt. “Er werd direct gezegd door de mensen in de buurt dat er daar toch camera’s hangen. Waarschijnlijk is dat nog volop in onderzoek bij de politiediensten. Maar ik heb toch een aantal vragen: Zijn dat gemeentelijke camera’s of camera’s van de supermarkt ? Zou men bij het plaatsen van nieuwe camera’s in Temse misschien rekening kunnen houden om in het plan daar eentje extra te voorzien ? Ik heb me laten vertellen door buurtbewoners dat er daar al enige tijd heel veel overlast is van hangjongeren, straatracen en mensen die daar lastig gevallen worden. Dat moet al een tijdje aan de gang zijn. Gaat er opgetreden worden en iets aan gedaan worden om dit in de toekomst te vermijden ?”

“U begrijpt dat ik hier in de openbare zitting maar beperkt kan antwoorden. Maar het onderzoek door de politiediensten is lopende “, antwoordde burgemeester Luc De Ryck (CD&V)

N-VA had Vlaams minister Matthias Diependaele te gast

TEMSE – Zaterdag 25 januari vond in salons Den Oever de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie van NV-A Temse plaats. Eerst mocht voorzitter Kim Aluwe de zowat 70 aanwezigen aanwezigen verwelkomen met haar nieuwjaarsspeech,

Daarna mocht Stephan Van der Gucht, schepen van Financiën, Personeel en Lokale Economie enkele algemene punten uit het meerjarenplan toelichten. Daarna kregen de toehoorders enkele zeer concrete voorstellen en plannen van Lieve Truyman, als eerste schepen bevoegd voor Mobiliteit, Openbare Werken, Cultuur en Erfgoed en van Tinneke Van Britsom, schepen van Jeugd, Onderwijs, Kinderopvang, Participatie, Vrijwilligers, Duurzaamheid en Dierenwelzijn.

Tot slot kwam gastspreker Matthias Diependaele, Vlaams minister bevoegd voor Financiën en begroting, wonen en onroerend erfgoed de aanwezigen toespreken.

“Begin 2019 legden de verkozenen van N-VA Temse de eed af. Net als de vorige legislatuur telt onze fractie zeven verkozenen in de gemeenteraad”, klonk het bij Kim Aluwe. “En ook mochten we deze keer opnieuw drie schepenen afvaardigen. In aantal kan je dus stellen dat er weinig veranderd is. Maar er is wel degelijk iets fundamenteels gewijzigd. Terwijl we de vorige legislatuur nog het kleine broertje waren in een meerderheid met 2 partijen, zijn we met N-VA Temse nu een dragende kracht in een tripartite.

“Dat dit een wezenlijk verschil maakt is het afgelopen jaar zeer duidelijk geworden. De voorbije maanden zijn uw vertegenwoordigers in het college en de gemeenteraad hard aan het werk geweest om een meerjarenplan voor de gemeente Temse op te stellen. Vele uren en dagen is hier werk van gemaakt, vele avonden en weekenden hebben onze mandatarissen samen gezeten om het best mogelijke akkoord uit de brand te slepen.”

“Het meerjarenplan bepaalt in grote lijnen welke projecten het lokaal bestuur de komende jaren uit wil voeren om van Temse een hedendaagse, veilige, levendige, zorgzame en aantrekkelijke gemeente te maken. Ik ben als voorzitter zeer verheugd om vast te stellen dat we met N-VA Temse meer dan ooit onze stempel hebben kunnen drukken op de toekomstplannen voor onze gemeente. Alle acties en doelstellingen uit het meerjarenplan waren ook reeds terug te vinden in ons verkiezingsprogramma uit 2018. Ik ben er aldus van overtuigd dat we deze legislatuur echt voor verandering kunnen zorgen.”

“Wat dit concreet betekend voor de inwoners van Temse en hoe we exact deze verandering willen tewerkstellen, hoort u van onze drie N-VA-schepenen.”

Meer foto’s, klik hier

Het N-VA bestuur, schepen en raadsleden met Vlaams minister Matthias Diependaele

Klik hieronder door voor de punten uit het meerjarenplan met de drie N-VA-schepenen

Verder lezen N-VA had Vlaams minister Matthias Diependaele te gast

Temse en 65 jaar Jommeke: nieuwe strip speelt zich af in Temse

TEMSE/WILRIJK – Stripheld  Jommeke viert dit jaar zijn 65ste verjaardag. Het geesteskind van Jef Nys, waarvan al meer dan 50 miljoen exemplaren zijn verkocht, beleeft in 2020 meerdere hoogtepunten. Het jubileumalbum wordt dit jaar in Temse voorgesteld.

Een eerste uitschieter betreft de tentoonstelling ’65 jaar Jommeke’, die op vrijdag 24 januari werd geopend in Jefs woonplaats: Wilrijk (districtshuis, Bist 1), in aanwezigheid van Jefs echtgenote en tal van bekenden uit de stripwereld.

Het jubileumalbum dat binnen enkele maanden verschijnt, speelt zich o.m. af in Temse, waar het ook zal worden voorgesteld. De datum dient nog bepaald.

Temse heeft een bijzondere band met Jommeke en Jef Nys. De tekenaar is er meerdere malen gevierd (o.a. t.g.v. Jommekes 50ste verjaardag, in aanwezigheid van Vlaams minister-president Yves Leterme), verscheidene van zijn albums zijn in luxe-editie uitgegeven, een standbeeld van Jommeke staat aan de bib, een bas-reliëf hangt in AC De Zaat, het album ‘Kinderen’ baas is door toneelkring Oberon bewerkt tot theaterstuk (en met groot succes opgevoerd), het album ‘Het zevende zwaard’ speelt zich af in Temse en het Waasland, Jefs biografie (‘Ongekend veelzijdig’) is geschreven door burgemeester Luc De Ryck, Jommeke heeft een straatnaam in de Doornwijk…
In het album dat verschijnt n.a.v. de 65ste verjaardag van de stripheld, komt Temse aan bod.

Vernissage expo ’65 jaar Jommeke’. De echtgenote van Jef Nys, geflankeerd door de tandem die de huidige Jommekealbums maakt: Philippe Delzenne (rechts) en Gerd Van Loock, met burgemeester Luc De Ryck en Spirit-voorzitter Raoul De Graeve.

 

 

Carnavalsvereniging Bepikt & Bestolen gaat voor de eerste plaats in de carnavalstoet van Temse.

TEMSE/STEENDORP – Het carnaval in onze regio komt nu echt wel dichtbij. Afgelopen weekend werd de nieuwe wagen van KV Bepikt en Bestolen uit Steendorp ‘gedoopt‘. Een traditie in de carnavalswereld waarbij collega-carnavalisten en leden van de plaatselijke carnavalscomités de wagen voor het eerst te zien krijgen. De groep hoopt stiekem om dit jaar in de carnavalstoet in Temse de oppergaai te scoren.

“Sinds augustus zijn we continu aan het werk om de wagen op tijd klaar te krijgen”, vertelt Gino De Lamper. “Ikzelf kreeg daarbij de hulp van Jozef en Glenys Goossens, en de kledij is ontworpen door Linsey Vanboven.”

De eerste stoet waar de groep meestapt is in Wetteren, daarna volgen Steendorp, Baasrode, Boom, Willebroek, Temse en als laatste Kieldrecht.

“Ons thema voor dit jaar is ‘Straffe Kaffee’ en voor Temse doen we altijd een ‘specialleke’, dan stappen we mee in de stoet onder het motto: ‘Met koffie en bier maakt men in Temse plezier’. We maakten trouwens ook weer een themalied dat ingezongen werd door Glenys Goossens.”

“Er zit trouwens heel veel techniek verwerkt in de wagen”, klinkt het. “Zo zit er in het laatste deel een lift en zijn er een aantal ronddraaiende elementen. En op de wagen en de kledij heel veel ledlampjes. We doen dit jaar geen avondstoeten maar het is een vroege carnaval, waarbij het rond 18 uur al donker is. En meestal zitten wij op het einde van de stoeten, dus dat zit wel goed.”

KV Bepikt & Bestolen bestaat twee jaar en heeft 30 leden.
“Dat aantal is meer dan genoeg”, stelt De Lamper. “Meer moet dat niet zijn. We willen het beperkt houden met een groep die ‘aan elkaar hangt’.”

“Onze betrachting dit jaar is om in de carnavalstoet in Temse de eerste plaats te pakken”, verklapt de voorzitter. “Vorig jaar eindigden we op de tweede plaats, dus nu hebben we de lat nog iets hoger gelegd. Met een top drie plaats zijn we tevreden maar voor minder gaan we niet.”

Meer foto’s, klik hier

KV Bepikt & Bestolen hoopt om in de carnavalstoet in Temse heel hoog te scoren

Bekend café wordt restaurant: “Dit is een droom”, zegt nieuwe uitbater

Cafébazin ’t Veer gaat na 26 jaar met pensioen: opvolger heeft grote plannen
TIELRODE – Krie Haeck, uitbaatster van café-taverne ’t Veer in Tielrode, stopt ermee na 26 jaar. Ze sluit op 1 maart de deuren. De zaak die alleen in het weekend open is, is een bekende naam in de streek. De nieuwe uitbater wil de openingsuren en de kaart uitbreiden.

“Het is tijd voor mijn pensioen, het is genoeg geweest. Maar ik heb het altijd met plezier gedaan.”
Krie Haeck, uitbaatster ’t Veer

“‘t Veer is erg gezellig”, zegt nieuwe uitbater Joseph, hier in zijn restaurant San George. (Foto: Tom Nuytemans)

De reden waarom cafébazin Krie er mee stopt, is simpel: “Ik ben 67 jaar, het is tijd voor mijn pensioen”, vertelt ze. “Ik heb 26 jaar in het café gestaan. Er moet ooit eens een einde aan komen. Het is genoeg geweest, maar ik heb het altijd met plezier gedaan.” Op zaterdag 1 maart is het gedaan.

“Ik eindig niet met een feestje, nee. Ik ben geen feestneus. Ik sta niet graag in de belangstelling. Op 21 februari ga ik nog eens stoofvlees met frieten serveren op vraag van de klanten. Gezellig samen eten aan een heel lange tafel, dat zal mijn afscheidsfeestje zijn. De week erna sta ik nog eens achter de toog en dan is het gedaan.”

’t Veer is niet alleen bekend in Tielrode. Er komen ook veel fietsers en dagtoeristen langs. De ligging in het groen vlak bij de veerdienst van de Durme, trekt zeker in het hoogseizoen veel volk. De nieuwe uitbater Joseph Emad Sobhy ziet veel mogelijkheden. Hij baat al negen jaar samen met zijn vriendin Laura restaurant San George uit, wat verderop in Tielrode. Nu hij ’t Veer overneemt, zal hij zijn restaurant stopzetten, op zijn minst tijdelijk, om zich op zijn nieuwe zaak te concentreren.

Keuken herinrichten

“Ik zal ’t Veer veel vaker open doen”, zegt hij. “In de zomer zeven dagen op zeven, in de winter zes op zeven. ’s Middags komt er ook een simpele kaart, met een croque monsieur en spaghetti. ’s Avonds wordt het een restaurant.”

“De taverne overnemen, met zijn super ligging, is een droom. Het is er ook erg gezellig”, zegt Joseph. “We beginnen de komende weken al te werken in het pand. Als we er een restaurant van willen maken, moet de keuken worden heringericht en uitgebreid.” In het weekend blijft het café gewoon open.

“Op ’t gemakske”

Krie geeft met veel plezier ’t Veer over aan Joseph. De twee kennen elkaar al langer. Voor haar zit het er bijna op. “Nu heb ik tijd om andere dingen te doen”, zegt ze. “Zo heb ik graag gereisd. Nu kan ik eens op reis gaan op ’t gemakske, zonder een datum waarop ik weer thuis moet zijn. Daar kijk ik naar uit.”
(Bron: HN/Tom Nuytemans)

Dankzij de goede ligging van ’t Veer houden fietsers en wandelaars er vaak halt om iets te drinken. (Foto: Tom Nuytemans)
“Ik eindig niet met een feestje, nee. Ik ben geen feestneus. Ik sta niet graag in de belangstelling. (C) Facebook)

Kampioenen’-striptekenaar gaf tieners rooie oortjes: “Met seks kon je vroeger verder gaan dan in deze preutse tijden”

Hec Leemans wordt gehuldigd op zijn geboortegrond Temse

GENT / TEMSE – Zijn naam heeft niet de weerklank van reuzen als Hergé, Willy Vandersteen en Marc Sleen. Maar met FC De Kampioenen tekent Hec Leemans (70) vanuit Baarle bij Gent wel de op één na succesvolste stripreeks van de afgelopen jaren. “Om dat te behouden, leg ik mezelf al vijftig jaar lang een hels werkritme op.” De striptekenaar werd geboren in …Temse.

Deze week wordt hij gehuldigd in zijn geboortestad Temse, maar Hector Leemans heeft al 45 jaar zijn hart verpand aan Gent. “Al toen ik hier als jonge twintiger arriveerde, wist ik dat Gent een stad is op mijn formaat”, vertelt Leemans, die dit jaar met zijn vrouw Marie-Jeanne zijn zeventigste verjaardag viert in hun bungalow in Baarle.

“Hier heb ik in 1969 mijn eerste strip gepubliceerd in de krant Het Volk. Veel strip­scenario’s zijn geschreven terwijl ik urenlang in het café van Vooruit of brasserie ’t Vosken zat. Het geroezemoes van de klanten rondom mij heeft altijd inspirerend gewerkt.”

Na meer dan 100 albums van FC De Kampioenen en 96 van Bakelandt is Leemans actiever dan ooit. “Ik werk eigenlijk al vijftig jaar non-stop. Zes dagen op zeven, van pakweg 10 tot 20 uur. Gelukkig blijft mijn hand soepel. Dat komt ook omdat ik nooit langer dan vier uur aan een stuk achter mijn tekentafel zit.”
(bron: HN/Geert Neyt)

Hec Leemans achter zijn tekentafel in Baarle: “Ik werk eigenlijk al vijftig jaar non-stop, zes dagen per week. Maar nooit langer dan vier uur aan een stuk.” FOTO: FVV

Klik hieronder door voor het volledige interview

Verder lezen Kampioenen’-striptekenaar gaf tieners rooie oortjes: “Met seks kon je vroeger verder gaan dan in deze preutse tijden”

Brandstichting aan Carrefour Market aan de Orlaylaan

TEMSE – Zondagavond 26 januari rond 18 uur werd brand gesticht in de parkeergarage van Carrefour Market aan de Orlaylaan. De brandweer had het vuur snel onder controle.

Een alerte klant van restaurant Wereldkeuken, gelegen naast de supermarkt, merkte zondagavond vuur op aan de winkelkarretjes in de onderliggende parkeergarage van de supermarkt.

“Er werd inderdaad zo goed als zeker brand gesticht aan de winkelkarretjes van de supermarkt”, aldus Gerd Van Cleemput van brandweerpost Temse. “Omdat er enige rookontwikkeling was werden uit voorzorg de klanten van restaurant Wereldkeuken gelegen naast Carrefour geëvacueerd uit het restaurant. Na korte tijd konden zij evenwel opnieuw naar binnen. De korte maar hevige brand was zeer snel onder controle en er was nooit geen gevaar dat de brand zou overslaan naar de bovenliggende gebouwen. Het plafond van de parkeergarage is zo gebouwd dat het twee uur brandbestendig is.”

Of de dader(s) van de brandstichting gefilmd werd(en) door bewakingscamera’s is niet bekend.

De klanten van restaurant Wereldkeuken werden uit voorzorg tijdelijk naar buiten geëvacueerd
De brandweer had de brand snel onder controle

Carnavalsvereniging KV De Sharky’s lanceert eigen bier

TEMSE/TIELRODE – Carnavalsvereniging KV De Sharky’s uit Tielrode, één van de topgroepen uit het Waasland, heeft vanaf heden een eigen bier. Heel wat horecazaken in Temse en daarbuiten nemen het bier op in hun assortiment. Café The Ranch in Tielrode was volgelopen voor de voorstelling van de godendrank. Er was zelfs belangstelling van Temse TV.
Het etiket van het Sharkysbierke ontworpen door Stefaan Heijmans

Plezierke

“Toen we eind vorig jaar aan het brainstormen waren over het nieuwe thema van onze wagen voor het nieuwe carnavalsseizoen beslisten we om de ‘aprés-ski’-toer op te gaan”, vertelt voorzitter Eddy Vermeulen. “En omdat onze groep dit jaar tien jaar bestaat kwamen we op het idee om, gelinkt aan het thema, zelf een biertje te lanceren. Dit onder het motto: ‘Een fout aprés ski plezierke met een Sharky’s bierke’. In carnavalmiddens is eigenlijk alle veelvouden van elf een jubileum maar dit tienjarig bestaan wilden we toch ook niet zomaar voorbij laten gaan.”

Zo kwam de vereniging terecht bij brouwerij Boelens in Belsele.

“Samen met enkele leden van het bestuur zijn we een aantal biertjes gaan proeven en kozen we een amberkleurig bier als het Sharky’s bierke. Het bier heeft een eerst een hoppige smaak en daarna een fruitige afdronk, en heeft 7.1 % alcohol. Het is dus geen pilsbier, maar een bier met karakter dat toch vlot kan gedronken worden.”

Café’s

Omdat het ganse plaatje moest kloppen heeft men ook meteen de gepaste glazen voorzien.

Die zijn gefabriceerd bij het grootste bedrijf in zijn soort, waar ook ondermeer de glazen voor Duvel vandaan komen”, weet Vermeulen. “Uiteraard moesten we ook een etiket hebben voor de flesjes. Dat werd ontworpen door één van onze leden, Stefaan Heijmans. Het is een grote investering voor onze vereniging maar op termijn wordt dat een inkomstenbron. Want er zijn nu al een aantal horecazaken in Temse en Tielrode waar men het bier gaat schenken. In Tielrode schenkt men het bier al sinds dit weekend in café De Ranch, vanaf volgende week volgen De Kroon, de cafetaria van de sporthal en de Brabander. In Temse hebben ook een aantal cafés toegezegd waaronder Den Tuysscher, ’t Vlietje, de En zelfs een taverne-restaurant De Gulden Valk op de Vrijdagmarkt in Gent, waarvan zaakvoerder Johan Blijweert afkomstig is van Temse, zou ons Sharky’s bierke in zijn assortiment opnemen.”

“Als men onze wagen ziet wordt het meteen duidelijk dat we kozen voor een bierthema”, klinkt het. “Met op onze eerste wagen een kelner met een dienblad vol met ons Sharkysbierke, enkele houten vaten en een cafeetje. Onze leden mogen tijdens de rondgang in de stoeten een bierke drinken maar men moet elk voor zichzelf uitmaken hoeveel”, lacht de voorzitter. “Het bier wordt tijdens de stoeten trouwens niet uitgedeeld aan het publiek. Want dat is verboden volgens het reglement van de carnavalscomités, als men dit toch doet wordt dat aanzien als reclame en wordt men naar de laatste plaats in de uitslag verwezen.”

Meer foto’s, klik hier

De Sharky’s klinken samen met belleman Bart op het succes

 

Autobedrijf Rapid slaat een nieuwe weg in

Alle merken voortaan welkom dankzij samenwerking met netwerk myCar.be

TEMSE – Voormalig Nissan dealer garage Rapid gaat vanaf heden in zee met het netwerk myCar.be. Daardoor kan men er voortaan terecht voor de aankoop en onderhoud van alle automerken.

Autobedrijf Rapid is een familiebedrijf van de tweede generatie. Het verhaal begint eind jaren ’60 in het centrum van Temse. Na verloop van tijd werden de bedrijfsgebouwen in de Nijsstraat en de Gasthuisstraat te klein voor het bloeiende familiebedrijf.

“Begin jaren ’80 namen we de splinternieuwe gebouwen langs de N16 in gebruik”, aldus huidig zaakvoerder Stephan Van der Gucht. “In 1994 werden we Nissan dealer. Enkele jaren geleden kreeg de showroom een grondige facelift, zodat we onze klanten op een zeer aangename en professionele manier kunnen ontvangen.”

Vanaf heden stapt het garagebedrijf over naar het netwerk myCar.be.

“Anno 2020 geloven we in een nieuw project”, vertelt Van der Gucht. “De automobielmarkt veranderd zo snel en de markt gaat veel breder gaan dan enkel één merk. Zeker met het bedrijf dat wij willen zijn, een bedrijf met een heel persoonlijke aanpak, waarbij de klant centraal staat. myCar.be is een Belgisch netwerk met hoofdzetel in Brugge. Ze bieden nieuwe en zeer recente tweedehandswagens aan, en alle merken naargelang de aanvoer in Europa.”

Meer dan 300 klanten en sympathisanten waren aanwezig op de officiële voorstelling.

Meer foto’s, klik hier

Het team van garage Rapid
Meer dan 300 aanwezigen tijdens de officiële voorstelling