Zwaar verkeer niet meer welkom bij scholen

TEMSE – Tijdens de spits mogen er geen vrachtwagens en tractoren meer in de omgeving van scholen rijden. Het bestuur van Temse heeft daarvoor het Charter Werftransport ondertekend.

Door ’s ochtends en ’s avonds zwaar verkeer aan de schoolpoort te weren, op de momenten waarop de leerlingen hun school binnen- en buiten wandelen, wil het gemeentebestuur de verkeersveiligheid in de gemeente verhogen. In het centrum van Temse geldt al een verbod voor vrachtverkeer, maar daar zijn uitzonderingen op, bijvoorbeeld voor leveringen bij bouw- en wegenwerken.

“Door het charter moet er een signalisatieplan worden uitgewerkt bij een werf, met een alternatieve route”, zegt schepen van Mobiliteit Lieve Truyman (N-VA). “Dat zal ook worden opgenomen in de bouwvergunning.”

Die alternatieve route moet het vrachtverkeer dan volgen wanneer de scholen openen en sluiten.

Het bestuur wil goed opvolgen of de reglementering wordt nageleefd. “Wij hebben gemachtigde opzichters aan elke school”, gaat de schepen verder. “Zij zullen onze ogen zijn en mogelijke overtredingen opmerken.”

De politie zal ook controles uitvoeren wanneer zij weten dat er bouw- of wegenwerken in de buurt van een school worden uitgevoerd.

Het charter, dat tot stand kwam samen met verschillende partners zoals de Vlaamse Bouwfederatie, werd al eerder deze maand ondertekend en is dus al van kracht. Onder andere voor de werken aan rustoord De Reiger en aan een appartementencomplex in de Gelaagstraat in Steendorp, wordt er ondertussen al rekening mee gehouden. (Bron HN/tns)

Wie in Temse bouw- of wegenwerken wil uitvoeren, moet voortaan een alternatieve route voorzien voor vrachtverkeer. (Foto: tns)

 

“Er moet daar al enige tijd overlast zijn van hangjongeren”

Vlaams Belang brengt brandstichting aan Carrefour ‘bij hoogdringendheid’ op de gemeenteraad
TEMSE – Naar aanleiding van de brandstichting zondagavond in de parkeergarage van supermarkt Carrefour Market aan de Orlaylaan mocht oppositieraadslid Annemie Muyshondt (Vlaams Belang) het punt bij ‘hoogdringendheid’ toch nog op de agenda van de gemeenteraad plaatsen.

Normaal moeten bijkomende agendapunten voor de gemeenteraad door de raadsleden minstens een week op voorhand doorgestuurd worden aan de voorzitter van de gemeenteraad.

“Toen we een kijkje gingen nemen blijkt de schade veel groter dan aanvankelijk gedacht”, aldus Annemie Muyshondt. “Er werd direct gezegd door de mensen in de buurt dat er daar toch camera’s hangen. Waarschijnlijk is dat nog volop in onderzoek bij de politiediensten. Maar ik heb toch een aantal vragen: Zijn dat gemeentelijke camera’s of camera’s van de supermarkt ? Zou men bij het plaatsen van nieuwe camera’s in Temse misschien rekening kunnen houden om in het plan daar eentje extra te voorzien ? Ik heb me laten vertellen door buurtbewoners dat er daar al enige tijd heel veel overlast is van hangjongeren, straatracen en mensen die daar lastig gevallen worden. Dat moet al een tijdje aan de gang zijn. Gaat er opgetreden worden en iets aan gedaan worden om dit in de toekomst te vermijden ?”

“U begrijpt dat ik hier in de openbare zitting maar beperkt kan antwoorden. Maar het onderzoek door de politiediensten is lopende “, antwoordde burgemeester Luc De Ryck (CD&V)

N-VA had Vlaams minister Matthias Diependaele te gast

TEMSE – Zaterdag 25 januari vond in salons Den Oever de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie van NV-A Temse plaats. Eerst mocht voorzitter Kim Aluwe de zowat 70 aanwezigen aanwezigen verwelkomen met haar nieuwjaarsspeech,

Daarna mocht Stephan Van der Gucht, schepen van Financiën, Personeel en Lokale Economie enkele algemene punten uit het meerjarenplan toelichten. Daarna kregen de toehoorders enkele zeer concrete voorstellen en plannen van Lieve Truyman, als eerste schepen bevoegd voor Mobiliteit, Openbare Werken, Cultuur en Erfgoed en van Tinneke Van Britsom, schepen van Jeugd, Onderwijs, Kinderopvang, Participatie, Vrijwilligers, Duurzaamheid en Dierenwelzijn.

Tot slot kwam gastspreker Matthias Diependaele, Vlaams minister bevoegd voor Financiën en begroting, wonen en onroerend erfgoed de aanwezigen toespreken.

“Begin 2019 legden de verkozenen van N-VA Temse de eed af. Net als de vorige legislatuur telt onze fractie zeven verkozenen in de gemeenteraad”, klonk het bij Kim Aluwe. “En ook mochten we deze keer opnieuw drie schepenen afvaardigen. In aantal kan je dus stellen dat er weinig veranderd is. Maar er is wel degelijk iets fundamenteels gewijzigd. Terwijl we de vorige legislatuur nog het kleine broertje waren in een meerderheid met 2 partijen, zijn we met N-VA Temse nu een dragende kracht in een tripartite.

“Dat dit een wezenlijk verschil maakt is het afgelopen jaar zeer duidelijk geworden. De voorbije maanden zijn uw vertegenwoordigers in het college en de gemeenteraad hard aan het werk geweest om een meerjarenplan voor de gemeente Temse op te stellen. Vele uren en dagen is hier werk van gemaakt, vele avonden en weekenden hebben onze mandatarissen samen gezeten om het best mogelijke akkoord uit de brand te slepen.”

“Het meerjarenplan bepaalt in grote lijnen welke projecten het lokaal bestuur de komende jaren uit wil voeren om van Temse een hedendaagse, veilige, levendige, zorgzame en aantrekkelijke gemeente te maken. Ik ben als voorzitter zeer verheugd om vast te stellen dat we met N-VA Temse meer dan ooit onze stempel hebben kunnen drukken op de toekomstplannen voor onze gemeente. Alle acties en doelstellingen uit het meerjarenplan waren ook reeds terug te vinden in ons verkiezingsprogramma uit 2018. Ik ben er aldus van overtuigd dat we deze legislatuur echt voor verandering kunnen zorgen.”

“Wat dit concreet betekend voor de inwoners van Temse en hoe we exact deze verandering willen tewerkstellen, hoort u van onze drie N-VA-schepenen.”

Meer foto’s, klik hier

Het N-VA bestuur, schepen en raadsleden met Vlaams minister Matthias Diependaele

Klik hieronder door voor de punten uit het meerjarenplan met de drie N-VA-schepenen

Continue reading

Temse en 65 jaar Jommeke: nieuwe strip speelt zich af in Temse

TEMSE/WILRIJK – Stripheld  Jommeke viert dit jaar zijn 65ste verjaardag. Het geesteskind van Jef Nys, waarvan al meer dan 50 miljoen exemplaren zijn verkocht, beleeft in 2020 meerdere hoogtepunten. Het jubileumalbum wordt dit jaar in Temse voorgesteld.

Een eerste uitschieter betreft de tentoonstelling ’65 jaar Jommeke’, die op vrijdag 24 januari werd geopend in Jefs woonplaats: Wilrijk (districtshuis, Bist 1), in aanwezigheid van Jefs echtgenote en tal van bekenden uit de stripwereld.

Het jubileumalbum dat binnen enkele maanden verschijnt, speelt zich o.m. af in Temse, waar het ook zal worden voorgesteld. De datum dient nog bepaald.

Temse heeft een bijzondere band met Jommeke en Jef Nys. De tekenaar is er meerdere malen gevierd (o.a. t.g.v. Jommekes 50ste verjaardag, in aanwezigheid van Vlaams minister-president Yves Leterme), verscheidene van zijn albums zijn in luxe-editie uitgegeven, een standbeeld van Jommeke staat aan de bib, een bas-reliëf hangt in AC De Zaat, het album ‘Kinderen’ baas is door toneelkring Oberon bewerkt tot theaterstuk (en met groot succes opgevoerd), het album ‘Het zevende zwaard’ speelt zich af in Temse en het Waasland, Jefs biografie (‘Ongekend veelzijdig’) is geschreven door burgemeester Luc De Ryck, Jommeke heeft een straatnaam in de Doornwijk…
In het album dat verschijnt n.a.v. de 65ste verjaardag van de stripheld, komt Temse aan bod.

Vernissage expo ’65 jaar Jommeke’. De echtgenote van Jef Nys, geflankeerd door de tandem die de huidige Jommekealbums maakt: Philippe Delzenne (rechts) en Gerd Van Loock, met burgemeester Luc De Ryck en Spirit-voorzitter Raoul De Graeve.

 

 

Carnavalsvereniging Bepikt & Bestolen gaat voor de eerste plaats in de carnavalstoet van Temse.

TEMSE/STEENDORP – Het carnaval in onze regio komt nu echt wel dichtbij. Afgelopen weekend werd de nieuwe wagen van KV Bepikt en Bestolen uit Steendorp ‘gedoopt‘. Een traditie in de carnavalswereld waarbij collega-carnavalisten en leden van de plaatselijke carnavalscomités de wagen voor het eerst te zien krijgen. De groep hoopt stiekem om dit jaar in de carnavalstoet in Temse de oppergaai te scoren.

“Sinds augustus zijn we continu aan het werk om de wagen op tijd klaar te krijgen”, vertelt Gino De Lamper. “Ikzelf kreeg daarbij de hulp van Jozef en Glenys Goossens, en de kledij is ontworpen door Linsey Vanboven.”

De eerste stoet waar de groep meestapt is in Wetteren, daarna volgen Steendorp, Baasrode, Boom, Willebroek, Temse en als laatste Kieldrecht.

“Ons thema voor dit jaar is ‘Straffe Kaffee’ en voor Temse doen we altijd een ‘specialleke’, dan stappen we mee in de stoet onder het motto: ‘Met koffie en bier maakt men in Temse plezier’. We maakten trouwens ook weer een themalied dat ingezongen werd door Glenys Goossens.”

“Er zit trouwens heel veel techniek verwerkt in de wagen”, klinkt het. “Zo zit er in het laatste deel een lift en zijn er een aantal ronddraaiende elementen. En op de wagen en de kledij heel veel ledlampjes. We doen dit jaar geen avondstoeten maar het is een vroege carnaval, waarbij het rond 18 uur al donker is. En meestal zitten wij op het einde van de stoeten, dus dat zit wel goed.”

KV Bepikt & Bestolen bestaat twee jaar en heeft 30 leden.
“Dat aantal is meer dan genoeg”, stelt De Lamper. “Meer moet dat niet zijn. We willen het beperkt houden met een groep die ‘aan elkaar hangt’.”

“Onze betrachting dit jaar is om in de carnavalstoet in Temse de eerste plaats te pakken”, verklapt de voorzitter. “Vorig jaar eindigden we op de tweede plaats, dus nu hebben we de lat nog iets hoger gelegd. Met een top drie plaats zijn we tevreden maar voor minder gaan we niet.”

Meer foto’s, klik hier

KV Bepikt & Bestolen hoopt om in de carnavalstoet in Temse heel hoog te scoren

Bekend café wordt restaurant: “Dit is een droom”, zegt nieuwe uitbater

Cafébazin ’t Veer gaat na 26 jaar met pensioen: opvolger heeft grote plannen
TIELRODE – Krie Haeck, uitbaatster van café-taverne ’t Veer in Tielrode, stopt ermee na 26 jaar. Ze sluit op 1 maart de deuren. De zaak die alleen in het weekend open is, is een bekende naam in de streek. De nieuwe uitbater wil de openingsuren en de kaart uitbreiden.

“Het is tijd voor mijn pensioen, het is genoeg geweest. Maar ik heb het altijd met plezier gedaan.”
Krie Haeck, uitbaatster ’t Veer

“‘t Veer is erg gezellig”, zegt nieuwe uitbater Joseph, hier in zijn restaurant San George. (Foto: Tom Nuytemans)

De reden waarom cafébazin Krie er mee stopt, is simpel: “Ik ben 67 jaar, het is tijd voor mijn pensioen”, vertelt ze. “Ik heb 26 jaar in het café gestaan. Er moet ooit eens een einde aan komen. Het is genoeg geweest, maar ik heb het altijd met plezier gedaan.” Op zaterdag 1 maart is het gedaan.

“Ik eindig niet met een feestje, nee. Ik ben geen feestneus. Ik sta niet graag in de belangstelling. Op 21 februari ga ik nog eens stoofvlees met frieten serveren op vraag van de klanten. Gezellig samen eten aan een heel lange tafel, dat zal mijn afscheidsfeestje zijn. De week erna sta ik nog eens achter de toog en dan is het gedaan.”

’t Veer is niet alleen bekend in Tielrode. Er komen ook veel fietsers en dagtoeristen langs. De ligging in het groen vlak bij de veerdienst van de Durme, trekt zeker in het hoogseizoen veel volk. De nieuwe uitbater Joseph Emad Sobhy ziet veel mogelijkheden. Hij baat al negen jaar samen met zijn vriendin Laura restaurant San George uit, wat verderop in Tielrode. Nu hij ’t Veer overneemt, zal hij zijn restaurant stopzetten, op zijn minst tijdelijk, om zich op zijn nieuwe zaak te concentreren.

Keuken herinrichten

“Ik zal ’t Veer veel vaker open doen”, zegt hij. “In de zomer zeven dagen op zeven, in de winter zes op zeven. ’s Middags komt er ook een simpele kaart, met een croque monsieur en spaghetti. ’s Avonds wordt het een restaurant.”

“De taverne overnemen, met zijn super ligging, is een droom. Het is er ook erg gezellig”, zegt Joseph. “We beginnen de komende weken al te werken in het pand. Als we er een restaurant van willen maken, moet de keuken worden heringericht en uitgebreid.” In het weekend blijft het café gewoon open.

“Op ’t gemakske”

Krie geeft met veel plezier ’t Veer over aan Joseph. De twee kennen elkaar al langer. Voor haar zit het er bijna op. “Nu heb ik tijd om andere dingen te doen”, zegt ze. “Zo heb ik graag gereisd. Nu kan ik eens op reis gaan op ’t gemakske, zonder een datum waarop ik weer thuis moet zijn. Daar kijk ik naar uit.”
(Bron: HN/Tom Nuytemans)

Dankzij de goede ligging van ’t Veer houden fietsers en wandelaars er vaak halt om iets te drinken. (Foto: Tom Nuytemans)

“Ik eindig niet met een feestje, nee. Ik ben geen feestneus. Ik sta niet graag in de belangstelling. (C) Facebook)

Kampioenen’-striptekenaar gaf tieners rooie oortjes: “Met seks kon je vroeger verder gaan dan in deze preutse tijden”

Hec Leemans wordt gehuldigd op zijn geboortegrond Temse

GENT / TEMSE – Zijn naam heeft niet de weerklank van reuzen als Hergé, Willy Vandersteen en Marc Sleen. Maar met FC De Kampioenen tekent Hec Leemans (70) vanuit Baarle bij Gent wel de op één na succesvolste stripreeks van de afgelopen jaren. “Om dat te behouden, leg ik mezelf al vijftig jaar lang een hels werkritme op.” De striptekenaar werd geboren in …Temse.

Deze week wordt hij gehuldigd in zijn geboortestad Temse, maar Hector Leemans heeft al 45 jaar zijn hart verpand aan Gent. “Al toen ik hier als jonge twintiger arriveerde, wist ik dat Gent een stad is op mijn formaat”, vertelt Leemans, die dit jaar met zijn vrouw Marie-Jeanne zijn zeventigste verjaardag viert in hun bungalow in Baarle.

“Hier heb ik in 1969 mijn eerste strip gepubliceerd in de krant Het Volk. Veel strip­scenario’s zijn geschreven terwijl ik urenlang in het café van Vooruit of brasserie ’t Vosken zat. Het geroezemoes van de klanten rondom mij heeft altijd inspirerend gewerkt.”

Na meer dan 100 albums van FC De Kampioenen en 96 van Bakelandt is Leemans actiever dan ooit. “Ik werk eigenlijk al vijftig jaar non-stop. Zes dagen op zeven, van pakweg 10 tot 20 uur. Gelukkig blijft mijn hand soepel. Dat komt ook omdat ik nooit langer dan vier uur aan een stuk achter mijn tekentafel zit.”
(bron: HN/Geert Neyt)

Hec Leemans achter zijn tekentafel in Baarle: “Ik werk eigenlijk al vijftig jaar non-stop, zes dagen per week. Maar nooit langer dan vier uur aan een stuk.” FOTO: FVV

Klik hieronder door voor het volledige interview

Continue reading

Brandstichting aan Carrefour Market aan de Orlaylaan

TEMSE – Zondagavond 26 januari rond 18 uur werd brand gesticht in de parkeergarage van Carrefour Market aan de Orlaylaan. De brandweer had het vuur snel onder controle.

Een alerte klant van restaurant Wereldkeuken, gelegen naast de supermarkt, merkte zondagavond vuur op aan de winkelkarretjes in de onderliggende parkeergarage van de supermarkt.

“Er werd inderdaad zo goed als zeker brand gesticht aan de winkelkarretjes van de supermarkt”, aldus Gerd Van Cleemput van brandweerpost Temse. “Omdat er enige rookontwikkeling was werden uit voorzorg de klanten van restaurant Wereldkeuken gelegen naast Carrefour geëvacueerd uit het restaurant. Na korte tijd konden zij evenwel opnieuw naar binnen. De korte maar hevige brand was zeer snel onder controle en er was nooit geen gevaar dat de brand zou overslaan naar de bovenliggende gebouwen. Het plafond van de parkeergarage is zo gebouwd dat het twee uur brandbestendig is.”

Of de dader(s) van de brandstichting gefilmd werd(en) door bewakingscamera’s is niet bekend.

De klanten van restaurant Wereldkeuken werden uit voorzorg tijdelijk naar buiten geëvacueerd

De brandweer had de brand snel onder controle

Carnavalsvereniging KV De Sharky’s lanceert eigen bier

TEMSE/TIELRODE – Carnavalsvereniging KV De Sharky’s uit Tielrode, één van de topgroepen uit het Waasland, heeft vanaf heden een eigen bier. Heel wat horecazaken in Temse en daarbuiten nemen het bier op in hun assortiment. Café The Ranch in Tielrode was volgelopen voor de voorstelling van de godendrank. Er was zelfs belangstelling van Temse TV.

Het etiket van het Sharkysbierke ontworpen door Stefaan Heijmans

Plezierke

“Toen we eind vorig jaar aan het brainstormen waren over het nieuwe thema van onze wagen voor het nieuwe carnavalsseizoen beslisten we om de ‘aprés-ski’-toer op te gaan”, vertelt voorzitter Eddy Vermeulen. “En omdat onze groep dit jaar tien jaar bestaat kwamen we op het idee om, gelinkt aan het thema, zelf een biertje te lanceren. Dit onder het motto: ‘Een fout aprés ski plezierke met een Sharky’s bierke’. In carnavalmiddens is eigenlijk alle veelvouden van elf een jubileum maar dit tienjarig bestaan wilden we toch ook niet zomaar voorbij laten gaan.”

Zo kwam de vereniging terecht bij brouwerij Boelens in Belsele.

“Samen met enkele leden van het bestuur zijn we een aantal biertjes gaan proeven en kozen we een amberkleurig bier als het Sharky’s bierke. Het bier heeft een eerst een hoppige smaak en daarna een fruitige afdronk, en heeft 7.1 % alcohol. Het is dus geen pilsbier, maar een bier met karakter dat toch vlot kan gedronken worden.”

Café’s

Omdat het ganse plaatje moest kloppen heeft men ook meteen de gepaste glazen voorzien.

Die zijn gefabriceerd bij het grootste bedrijf in zijn soort, waar ook ondermeer de glazen voor Duvel vandaan komen”, weet Vermeulen. “Uiteraard moesten we ook een etiket hebben voor de flesjes. Dat werd ontworpen door één van onze leden, Stefaan Heijmans. Het is een grote investering voor onze vereniging maar op termijn wordt dat een inkomstenbron. Want er zijn nu al een aantal horecazaken in Temse en Tielrode waar men het bier gaat schenken. In Tielrode schenkt men het bier al sinds dit weekend in café De Ranch, vanaf volgende week volgen De Kroon, de cafetaria van de sporthal en de Brabander. In Temse hebben ook een aantal cafés toegezegd waaronder Den Tuysscher, ’t Vlietje, de En zelfs een taverne-restaurant De Gulden Valk op de Vrijdagmarkt in Gent, waarvan zaakvoerder Johan Blijweert afkomstig is van Temse, zou ons Sharky’s bierke in zijn assortiment opnemen.”

“Als men onze wagen ziet wordt het meteen duidelijk dat we kozen voor een bierthema”, klinkt het. “Met op onze eerste wagen een kelner met een dienblad vol met ons Sharkysbierke, enkele houten vaten en een cafeetje. Onze leden mogen tijdens de rondgang in de stoeten een bierke drinken maar men moet elk voor zichzelf uitmaken hoeveel”, lacht de voorzitter. “Het bier wordt tijdens de stoeten trouwens niet uitgedeeld aan het publiek. Want dat is verboden volgens het reglement van de carnavalscomités, als men dit toch doet wordt dat aanzien als reclame en wordt men naar de laatste plaats in de uitslag verwezen.”

Meer foto’s, klik hier

De Sharky’s klinken samen met belleman Bart op het succes

 

Autobedrijf Rapid slaat een nieuwe weg in

Alle merken voortaan welkom dankzij samenwerking met netwerk myCar.be

TEMSE – Voormalig Nissan dealer garage Rapid gaat vanaf heden in zee met het netwerk myCar.be. Daardoor kan men er voortaan terecht voor de aankoop en onderhoud van alle automerken.

Autobedrijf Rapid is een familiebedrijf van de tweede generatie. Het verhaal begint eind jaren ’60 in het centrum van Temse. Na verloop van tijd werden de bedrijfsgebouwen in de Nijsstraat en de Gasthuisstraat te klein voor het bloeiende familiebedrijf.

“Begin jaren ’80 namen we de splinternieuwe gebouwen langs de N16 in gebruik”, aldus huidig zaakvoerder Stephan Van der Gucht. “In 1994 werden we Nissan dealer. Enkele jaren geleden kreeg de showroom een grondige facelift, zodat we onze klanten op een zeer aangename en professionele manier kunnen ontvangen.”

Vanaf heden stapt het garagebedrijf over naar het netwerk myCar.be.

“Anno 2020 geloven we in een nieuw project”, vertelt Van der Gucht. “De automobielmarkt veranderd zo snel en de markt gaat veel breder gaan dan enkel één merk. Zeker met het bedrijf dat wij willen zijn, een bedrijf met een heel persoonlijke aanpak, waarbij de klant centraal staat. myCar.be is een Belgisch netwerk met hoofdzetel in Brugge. Ze bieden nieuwe en zeer recente tweedehandswagens aan, en alle merken naargelang de aanvoer in Europa.”

Meer dan 300 klanten en sympathisanten waren aanwezig op de officiële voorstelling.

Meer foto’s, klik hier

Het team van garage Rapid

Meer dan 300 aanwezigen tijdens de officiële voorstelling

 

Teerfeest Harmonie Orkest Temse aan het begin van het jubileumjaar

TEMSE – Zaterdag 18 januari organiseerde Harmonie Orkest Temse (HOT) het jaarlijkse teerfeest. Meteen het begin van het vijf-jarig jubileumjaar van de muziekmaatschappij. ’s Middags was er voor het jubileum een receptie, gevolgd door een rondgang lang enkele horecazaken in Temse centrum. ’s Avonds was er een diner in feestzaal Den Oever waar ook enkele muzikanten in de bloemetjes gezet werden.

“We vieren ons houten jubileum, ver terugblikken in de rijke geschiedenis van HOT kan ik dus niet”, aldus voorzitter Nadia Vanhese. “Vijf jaar geleden startte de samenwerking tussen twee muziekmaatschappijen in het centrum van Temse namelijk Moed en Volharding en Recht Door Zee. Hieruit ontstond Harmonie Orkest Temse. HOT startte met een zeer mooie groep muzikanten, spijtig genoeg hebben in de loop der jaren, om uiteenlopende redenen, verschillende muzikanten afgehaakt.”

“We hebben in deze 5 jaar toch al fijne momenten meegemaakt. En na een moeilijker periode stonden we er vorig jaar eindelijk terug met “The Sound of HOT”. Want ja, in deze korte tijdspanne heeft HOT al een dipje mee gemaakt. We zien niet alleen hier, maar ook in andere gemeenten dat het samenvoegen van verschillende muziekmaatschappijen niet altijd gemakkelijk is. Soms is het zelfs helemaal geen succes en is de nieuwe muziekmaatschappij maar een kort leven beschoren.”

“Toch hebben we allemaal hetzelfde hobby en hetzelfde doel: samen mooie muziek maken waar zowel wijzelf als het publiek van kunnen genieten en ons amuseren. Muziek maken in een goede, grote groep muzikanten is zoveel leuker dan met een kleine groep. De zwakste schakel blijft misschien dezelfde in beide groepen, maar die wordt in de grote groep veel meer ondersteund. De sterkste pionnen kunnen ook in de grote groep nog uitblinken en de anderen meetrekken.”

Het is dus zeker en vast niet allemaal rozengeur en maneschijn geweest. Maar we moeten proberen om niet op te geven. Om onze krachten samen te bundelen zodat de enige muziekvereniging in Temse centrum terug kan groeien en bloeien.”

Het avondfeest werd gekleurd door de huldiging van twee jubilerende muzikanten.

Burgemeester Luc De Ryck, ondervoorzitter van HOT, huldigde de 2 laureaten, enerzijds: Jef Vermeiren, die op 30 september overleed, anderzijds Maurits De Ryck. Beiden waren oorspronkelijk lid van de harmonie Recht door Zee. Toen de harmonie in 2015 fusioneerde met de harmonie Moed en Volharding tot HOT bleven zij op post.

Jef Vermeiren (1950-2019) werd trommelaar bij Recht door Zee in 1964. Later werd hij ook bestuurslid (o.a. verantwoordelijk voor de publiciteit). Hij was 55 jaar lang actief. De medaille, die hem postuum werd toegekend, werd in ontvangst genomen door zijn dochters Debby en Kelly. Jef maakte ook furore als drummer en luisterde in de jaren 1970-1980 met meerdere dansorkestjes ontelbare bals op.

Maurits De Ryck (°Bornem, 1938), kozijn van de burgemeester, was lid van de harmonie Concordia & Amicitia in Bornem, waar hij van in 1946 notenleer en trompet volgde. Vanaf 1948 speelde hij mee met de harmonie. Verhuisd naar Temse in 1954, werd hij lid van Recht door Zee. Hij was lesgever notenleer (later ook klaroenen) en werd in 1960 trompetsolo. Hij groeide uit tot één van de beste liefhebberstrompettisten van zijn generatie in het Waasland. Intussen is hij meer dan 70 jaar aan de slag. Maurits was in de jaren 1950-1960 ook bijzonder actief bij succesrijke dansorkestjes die toen het muzikale klimaat bepaalden, zoals The Marly Club, het William Show Orkest en The Skyrockets.

Harmonie Orkest Temse is 5 jaar jong

Maurits De Ryck (staande) en de dochters van Jef Vermeiren (zittend) met het bestuur van HOT.

Nieuwjaarsreceptie Vlaams Belang Temse 2020

Sylvia Rombaut neemt afscheid van de politiek
TEMSE – Zaterdag 18 januari 2020 organiseerde Vlaams Belang Temse de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie in zaal de Mosterdpot in Steendorp. Annemie Muyshondt, fractieleider in de gemeenteraad, mocht de aanwezigen welkom heten. Daarna kondigde zij gastspreker Filip Brusselmans aan, jongste lid van het Vlaams parlement.

Tijdens de nieuwjaarsreceptie werd ook aangekondigd dat gemeenteraadslid Sylvia Rombaut de fakkel doorgeeft.

“Op de gemeenteraad van februari in Temse wordt inderdaad een wissel doorgevoerd bij Vlaams Belang”, aldus Annemie Muyshondt. Sylvia Rombaut zet een stapje terug en wordt opgevolgd door Paul Oste.”

“Sylvia was vorige legislatuur ook gemeenteraadslid voor Vlaams Belang, daarvoor was ze ook nog drie jaar OCMW-raadslid en is ze al tien jaar afdelingsvoorzitter. Met de gemeenteraadsverkiezingen was ze lijsttrekker voor Vlaams Belang en behaalde ze maar liefst 1154 voorkeursstemmen. Goed voor een vierde plaats in de top 5 van Temse.”

“Sinds september 2018 ben ik teamchef bij Algemene Administratie Douane en Accijnzen. Deze promotie kwam onverwacht en neemt zeer veel tijd in beslag. Ik stuur dagelijks een team aan van meer dan 50 douaniers in de Haven Van Antwerpen. Deze zware job en gezin zijn jammer genoeg niet langer combineerbaar met een mandaat als raadslid.” aldus Sylvia Rombaut. “Ook als afdelingsvoorzitter neem ik ontslag uit het bestuur. Het was een zeer zware beslissing, die ik met veel pijn in het hart heb genomen. Ik ben nog steeds beschikbaar voor mijn kiezers en Steendorp en laat hen niet in de steek.”

De eerste opvolger op de lijst is Paul Oste uit Temse, die eind februari de eed zal afleggen als nieuw gemeenteraadslid. Paul is sinds 2019 al lid van het bijzonder comité sociale dienst en bestuurslid sinds 2018.”

 

Sylvia Rombaut (4e van links) geeft de fakkel door aan Paul Oste (links)

CD&V Temse kijkt met een open blik naar de toekomst

TEMSE – Naar jaarlijkse traditie organiseerde CD&V Temse op zondag 19 januari de nieuwjaarsreceptie in de bovenzaal van Taverne-Feestzaal De Gulden Cop met zowat 80 aanwezigen.

Nu begint het moment waarop wij kunnen laten zien dat CD&V Temse vooruit wil
voorzitter Florian Wauman

Sammy Madhi had zijn huisdier meegebracht

Burgemeester Luc De Ryck deed het welkomstwoord, waarbij ook een aantal belangrijke punten uit de meerjarenplanning opsomde. Daarna volgde voorzitter Florian Wauman die op zijn beurt de aanwezigen welkom heette met zijn nieuwjaarstoespraak. Special guest Sammy Madhi, nationaal jeugdvoorzitter van de partij, die zijn huisdier had meegebracht, werd daarna geïnterviewd door Hans Cools, fractieleider uit de gemeenteraad.

“Het mooie van een jaarwisseling is dat je kan achterlaten en afsluiten wat was en met een open blik, frisse moed en een grote dosis enthousiasme een nieuw en beloftevol jaar kan aanvangen”, klonk het bij voorzitter Florian Wauman. “Het jaar 2019 had voor onze partij eerder iets van een ‘annus horribilis’: onzekerheden, onduidelijkheden en af en toe zaten we bijna letterlijk in het vergeethoekje of het verdomhoekje. Situaties die een dynamische partij kan missen als kiespijn.

“Ik ben trots dat CD&V Temse het kopje niet heeft laten hangen en fatalisme of defaitisme alle groeikansen ontnomen heeft. Integendeel: met verbetenheid zijn we aan de slag gegaan om mee te bouwen aan het Temse van de toekomst. Het opgestelde meerjarenplan is daar een prachtig voorbeeld van. Een meerjarenplan dat zo goed als al onze verkiezingsbeloftes omvat en moet toelaten die te realiseren.”

“Laat ons zoals tijdens de lokale verkiezingen in 2018 blijven uitroepen ‘de weg vooruit’. Dat is ons doel, daar willen
we naartoe. CD&V Temse heeft dat goed begrepen. Met een hele grote groep mandatarissen die niet enkel op het moment van een gemeenteraad zich inspannen voor onze partij.”

“Nu het meerjarenplan op papier staat, kunnen de woorden eindelijk worden omgezet in daden. Nu begint het moment waarop wij kunnen laten zien dat CD&V Temse vooruit wil. Onze goede verstandhouding en samenwerking met de andere partijen van onze meerderheid kunnen dienen als een belangrijke basis. En hoewel voor sommigen ‘Oranje’ eerder een connotatie inhoudt met luidruchtige voetbalfans, voor Temse moet deze vrolijke kleur jeugdige frisheid en dynamiek blijven betekenen.”

“Als partij moeten wij op zoek gaan naar de juiste balans in het uittekenen van een samenlevingsmodel waarin elke mens telt. Ik zie daarin voor onze partij in Temse grote kansen en uitdagingen weggelegd die we niet mogen laten liggen. Als christendemocraten willen we net dat tikkeltje meer betekenen voor mensen. Met de hele ploeg wil ik mij daar ook het volgende jaar graag voor blijven inzetten.”

Meer foto’s, klik hier

Speicial guest Sammy Madhi op de eerste rij geflankeerd door voorzitter Florian Wauman, burgemeester Luc De Ryck, fractieleider Hans Cools en schepen Hugo Maes. Op rij 2 en 3 CD&V mandatarissen en uiterst rechts Leen Dierick, Federaal parlementslid en eerste schepen in Dendermonde.

Eddy Acke wint Pouletornooi Memorial Lucien Schouten

TEMSE – Koninklijke Biljartclub ‘Onder Ons’ uit Temse bestaat 85 jaar en organiseerde daarom afgelopen weekend een eerste promotietornooi ‘poulebiljarten’.

Hierbij wordt op een carambole-biljart met 2 ballen en 1 kegeltje gespeeld. Velen maakten op die manier kennis met de Vlaamse cultuursport die het biljarten is. In ‘The Pocket’ daagden 37 spelers op: 10 van hen bereikten de finaleronde.

Burgemeester Luc De Ryck en Chris Van Velthoven, partner van de precies één jaar geleden plots overleden voorzitter Lucien Schouten, reikten de winnaarstrofee uit aan Eddy Acke.

Julien De Cauwer werd vice-kampioen.

Zittend: voorzitter Luc Verhulst, Chris Van Velthoven, winnaar Eddy Acke, Burgemeester Luc De Ryck, vice-kampioen Julien De Cauwer. Staand 1ste rij: Eric Hemelaer, Ludo Vingerhoeds, Marleen Van Mulken, belleman Bart Heynderickx, sportraadvoorzitter Bert Rooman, Jeannine Bressinck, tornooileider Hugo Van Britsom, Ronan Westerlinck, Michel Snyers. 2de en 3de rij: Bruno Foubert, Jens Van den Bosch, Wesley Pauwels, Bram Boschmans, Jonathan Verstockt, Maurice De Vreese, François Wauman, Jozefa Tempels, Julien De Grave, Lucas De Troyer, Liliane Meersman, Koen De Jonghe, Godelieve Poppe en Leon Vosters.

 

Maria (Cesarine) Boodts vierde 100ste verjaardag in WZC Huize Vincent

TEMSE/TIELRODE – Op maandag 20 januari vierde Maria (Cesarine) Boodts haar 100ste verjaardag in WZC Huize Vincent. Daarmee is zij momenteel Temses vijfde oudste inwoner. In aanwezigheid van de residenten en bezoekers werd zij gehuldigd door burgemeester Luc De Ryck en directeur Koen Van Wauwe.

Maria werd geboren in Hamme op 20 januari 1920. Aanvankelijk werkte ze in een lintweverij in Hamme, later was ze schoonmaakster in de RMS in Temse. In 1941 trouwde zij met Edmond Mets (1920-1987), trambestuurder. Het echtpaar vestigde zich in Edmonds woonplaats: Tielrode. Zij kregen 2 kinderen, die beiden op jonge leeftijd overleden: Elfriede (1946-1956) kwam om bij een tramaccident in Temse-centrum, Anita (1943-1962) overleed, toen het overheidsgebouw waar zij werkte in de Wetstraat in Brussel instortte. Maria woonde haar leven lang in Tielrode, sinds 2003 in Huize Vincent.

Precies op dezelfde dag werd ook een andere resident in Huize Vincent 100: Augusta Colman. Haar viering vindt plaats op vrijdag 24 januari.

Temses oudste inwoners

Met 106 is Florke Bogaerts (1909-2015) Temses oudste inwoner ooit, gevolgd door vier 104-jarigen: Anna Vermeulen (1915-2019), Honorina Michiels (1892-1996), Gregoire De Roeck (1906-2011) en Anna Smet (1904-2008).

Sinds de fusie (1977) telde Temse al ruim 30 eeuwelingen. Momenteel zijn er 6 in leven: Honorina Michiels (102), Yvonne Vercauteren (102), Leonia Verhulst (100), Frans De Gendt (100), Cesarine Boodts (100) en Augusta Colman (100). De eerste 4 verblijven in wzc De Reiger, de anderen in wzc Huize Vincent.

De gemeente kende 2 zussen die de kaap van de 100 overschreden: Anna (1904-2008) en Marieke (1907-2009) Smet.

De eerste eeuwling in Tielrode – Clementine Todts (1901-2002) – was eveneens een resident van Huize Vincent. WZC De Reiger kende sinds de opening in 1983 al 18 eeuwelingen.

Maria Boodts met burgemeester Luc De Ryck, directeur Koen Van Wauwe en vrienden.