Foute party als steun voor kandidate Prins carnaval Tielrode 2022

TIELRODE – Onlangs organiseerde carnavalsvereniging TKV The Gommybears de eerste Foute Party, in café ’t Waesmeer in Tielrode.

Na het uitstel van vorig jaar meteen de eerste keer dat Elly Thomaes zich kon voorstellen als kandidate prins carnaval Tielrode 2022.

Elly Thomas (links) kandidate voor prins carnaval Tielrode 2022

Die wordt verkozen op de verkiezingsfuif van carnavalscomité ‘Orde van ’t Veir‘ op zaterdag 27 november in The Ranch Café in Tielrode.

“Ik hoop op een massale opkomst en steun op de verkiezingsavond zodat ik mijn droom kan waarmaken”, vertelt Elly.
(foto’s: René Reygaerts)

De fuif vond plaats in café ’t Waesmeer bij Tuncer en Elske

Hondenschool Lucky Dog al 40 jaar een ‘Verheyden-dynasty’

ELVERSELE – Op zaterdag 23 oktober vierde hondenschool Lucky Dog haar 40-jarig bestaan tijdens een gezellig samenzijn in haar accommodatie in de Dorpstraat in Elversele.

Voorzitter Erik Verheyden verwelkomde de jubilerende leden, waarna burgemeester Luc De Ryck uitweidde over de geschiedenis en de betekenis van de club.

Huidig voorzitter Erik Verheyden

Gegroeid uit de Waasmunsterse hondenclub De Durmevrienden, ging Lucky Dog van start in 1980 op initiatief van Albert Verheyden (voorzitter), zijn echtgenote en zoon Erik. De eerste jaren vormden gemeentegronden in Tielrode het actieterrein. In 1988 vond de club een definitieve stek in de Dorpstraat in Elversele, achter horecazaak Onder den Toren.

Lucky Dog telt 160 leden en 8 trainers en geniet een uitstekende reputatie over heel Vlaanderen. Erik Verheyden volgde zijn vader op als voorzitter. De club is zo al 40 jaar een ‘Verheyden-dynasty’.

Het bestuur van Lucky Dog met burgemeester Luc De Ryck

Pasar Temse vierde 50-jarig bestaan

TEMSE – Op vrijdag 22 oktober vierde PASAR Temse, het vroegere ‘Vakantiegenoegens’, zijn gouden jubileum in hun lokaal in Huis Amelberga in de Oeverstraat.

Zeventig enthousiaste leden namen deel aan het feestmaal. Voorzitter Eddy Groenwals leidde de avond in, algemeen directeur Heidi De Smedt bracht een groet namens de nationale leiding en burgemeester Luc De Ryck sprak de feestrede uit en schetste de historiek.

Gegroeid uit Fotoclub Temse, ging Vakantiegenoegens als onafhankelijke vereniging van start in 1971. Sleutelfiguur was Louis Huyben, amateurfotograaf. De vereniging evolueerde met de tijd mee op vlak van hun activiteiten, geïllustreerd door de naamwijziging in PASAR in 2007. De hedendaagse activiteiten betreffen cultuur, natuur, avontuur, recreatie en erfgoed.

In haar 50-jarig bestaan kende de vereniging slechts twee voorzitters: Edmond Colyn en Eddy Groenwals.

Het bestuur van de jubilerende vereniging, met algemeen directeur Heidi De Smedt, coördinator Alain Segers en burgemeester Luc De Ryck.

Halloweenweekend van KV De Sharky’s @The Ranch Café

TIELRODE – Ook bij carnavalsvereniging De Sharky’s uit Tielrode zit men volop in de Halloweensfeer. Daarom organiseert men een heus Halloween-weekend in The Ranch Café.

“Voor het eerst organiseren we met onze groep een Halloweentocht op vrijdagavond”, vertelt voorzitter Eddy Vermeulen. “De inschrijvingen waren een groot succes want er schreven 200 deelnemers in. Daarom moesten we noodgedwongen de inschrijvingen afsluiten.”

Na de tocht is er gelegenheid voor een hapje en een drankje in The Ranch Café.

“Er is vrijdag gratis pompoensoep, een optreden van het Tielroodse zangtalent Djeego en foute muziek met onze Sharky’s Drive-In-Show”, stelt Vermeulen. “Zaterdag is er de verklede Halloweenparty en zondag is er in The Ranch de Halloweenschieting. Telkens zijn er hapjes te koop aan ons eetkraam.”

Halloweenweekend KV De Sharky’s: 29-30-31 oktober @The Ranch Café Tielrode

(foto: (C) Shutterstock)

Chiro Overal ontvangt met ‘Hallowinter’ dit weekend meer dan 1200 feestvierders in JOC De Nartist

TEMSE – Het fuifgebeuren Hallowinter vindt dit jaar plaats op vrijdag 29 en zaterdag 30 oktober. Na de gemiste editie van vorig jaar organiseert Chiro Overal Temse opnieuw het tweedaagse evenement in JOC De Nartist.

“Ook dit jaar duurt het evenement twee dagen. Met Hallowinter Classic mikken we op vrijdag vooral op een iets ouder publiek en verwachten we ongeveer 400 bezoekers” , vertelt hoofdleider van Chiro Overal Jelle Hermans.

“Wie de dansbenen graag eens losgooit, kan in de grote zaal de hele avond terecht bij DJ Bushbeater. Voor wie het wat rustiger aan wil doen, voorzien we ook een cava en wijnbar in de kleine zaal van het JOC.”

Covid Safe Ticket

Hallowinter 2021, de zaterdagfuif gericht op de jongeren, is al twee weken volledig uitverkocht. Er zijn geen tickets meer beschikbaar. “Je merkt dat de drang naar fuiven bij jongeren weer helemaal terug is. We verwachten dit jaar een topeditie”, klinkt het bij de organisatie.

“Alles is vooraf doorgesproken met de gemeentediensten , lokale politie en brandweer. Voor het eerst zullen we ook een Techno Room hebben. Op de Mainstage komen toppers zoals Louis XIV, Arthur Lewis en Mass Vibes, die bekend zijn in het Waasland en ver daarbuiten” , gaat Jelle verder.

De organisatie volgt uiteraard alle geldende maatregelen opgelegd door de verschillende overheden op. Zaterdag kan je enkel binnen met een geldig Covid Safe Ticket.

(C) Hallowinter

Buurtbewoners Kasteelstraat zijn hardrijders in hun straat beu

TEMSE – De bewoners van de Kasteelstraat in Temse zijn het beu. Al meer dan een jaar is hun straat een zone 30, maar daar lijken weinig bestuurders zich iets van aan te trekken. En dat in een smalle straat waar vaak fietsende kinderen passeren. Met een affichecampagne willen de bewoners hardrijders afremmen. “Moet hier eerst een ongeval gebeuren?”, reageren de buren.

“Een restaurant kreeg geen terras omdat er in de straat te snel gereden wordt”
Magda De Meyer, Kasteelstraatcomité

Normaal organiseren ze buurtfeesten, maar nu hebben de leden van het Kasteelstraatcomité affiches verspreid om de overdreven snelheid van autobestuurders in hun straat, een zone 30, aan te kaarten.

“Veel mensen zijn het beu”, zegt Magda De Meyer van het comité, die tot 2018 jarenlang OCMW- en gemeenteraadslid is geweest voor de socialistische partij. “Bestuurders rijden hier veel te snel. De weg heeft dan ook geen kronkels of drempels. Maar hier wonen wel veel kinderen en het is een drukke fietsroute naar en van school.”

Horecaterras geweigerd

“De straat is ook smal, zegt Magda. “Hier geldt eenrichtingsverkeer voor auto’s met rechts geparkeerde wagens en links fietsers die tegen de richting in mogen rijden. Wanneer een auto een fietser kruist, is er niet veel plaats. Hier gebeurt ooit eens een ongeluk.” Het comité wil met de affiches automobilisten sensibiliseren, maar ook de gemeente aanporren tot actie. De campagne lijkt breed gedragen, want aan veel ramen in de Kasteelstraat hangt de rode affiche.

Ook Benito Traas zaakvoerder van Traiteur Pure Italy in de straat verbaasd er zich steeds weer over hoe snel er gereden wordt in de smalle straat.

“Zowat anderhalf jaar geleden openden we onze zaak en het valt mij steeds meer op dat men de snelheidsregels niet respecteert”, klinkt het.

Volgens de bewoners weet de gemeente trouwens dat er zich een probleem stelt met de snelheid.

“Restaurant Casa del Torero diende deze zomer een aanvraag in om een terrasje te mogen plaatsen. Dat werd door het gemeentebestuur geweigerd en wel omdat er “in de straat te snel wordt gereden ondanks de maximum toegelaten snelheid van 30 km per uur”. Zo staat het letterlijk in de brief die de zaakvoerders ontvingen van het lokaal bestuur.”

Volgens commissaris Katty De Bruyn worden er door de politie in de straat regelmatig snelheidscontroles gehouden.

“Dit jaar alleen hebben we al zeven keer post gevat in de straat. Van de 510 voertuigen werden er 145 geflitst. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 59 km/uur. In een smalle straat kan een snelheid soms hoger lijken dan die echt is. Daarom gaan we nu een meetkast plaatsen om metingen te doen over een langer periode, ook ’s nachts. We weten dat er problemen zijn met straatracers maar het is niet eenvoudig om daar tegen op te treden. We doen daarom regelmatig anonieme patrouilles om de pakkans te verhogen.”

De bewoners van de Kasteelstraat zijn de snelheidsduivels beu.

‘Temse Schenkt vzw’ organiseert weer Sint-actie voor kansarme kinderen

TEMSE – Ook dit jaar organiseert ‘Temse Schenkt vzw‘ een Sint-actie. Men kan via de website www.temseschenkt.be een Sint-pakketje bestellen. Het pakket is gevuld met allerlei lekkers.

Men kan ook een pakket schenken aan een kansarm kind.
De apotheose van de Sint-actie 2021 is gepland op zaterdag 4 december

Op het programma:

tussen 11 uur en 13 uur : afhalen van de bestelde pakketjes in “den depot” aan de Pastoor Boelstraat in aanwezigheid van de Sint & zijn zwarte pieten.

vanaf 14 uur trekt de ‘Sintstoet‘ door Temse om de geschonken pakketjes uit te delen aan de kindjes van de doelgroep – deze ambiance stoet ziet er als volgt uit: de Sint en een zwarte piet zitten in een open cabriolet – andere zwarte pieten delen de pakketjes uit en ook nog snoep aan de kindjes die ze tegenkomen op hun rondrit.

Net zoals vorig jaar organiseert Temse Schenkt vzw weer een Sint-actie

PFAS in Temse: norm enkel overschreden bij brandweerkazerne

TEMSE – In Temse moet men zich geen zorgen maken over een verontreiniging met PFAS. De gemeente liet op vijf plaatsen stalen nemen en enkel in de omgeving van de brandweerkazerne is een lichte overschrijding vastgesteld. Maatregelen zijn niet nodig.

“Bij staalnames op zoek naar de stof PFAS in Temse werd geen overschrijding van de bodemsaneringsnorm vastgesteld, op één staal na”, aldus schepen van Milieu Hugo Maes (CD&V) “Bij de brandweerkazerne is er een geringe overschrijding voor het grondwater. Dat blijkt uit verkennend bodemonderzoek dat het Provinciaal Centrum voor Milieuonderzoek heeft uitgevoerd op vraag van het gemeentebestuur in het kader van de PFAS-problematiek.”

Op vijf locaties werden stalen van de bodem en het grondwater genomen: Frank Van Dyckelaan, AC De Zaat, het Natuurhuis, het Dacca-complex en de brandweerkazerne.

“De locaties werden gekozen op basis van de geografische ligging en risico op aanwezigheid van PFAS. De OVAM oordeelde dat op basis van de gemeten resultaten geen nood is aan maatregelen”, klinkt het.

Kleuterafdeling Hollebeekschool sluit de deuren wegens covid besmetting

TEMSE – De Vrije Kleuterschool Hollebeek in Temse houdt vanaf donderdag 28 oktober de deuren gesloten. “Een van de leerkrachten heeft immers positief getest op corona, zegt Ann De Cock van de directie.

“De leerkracht is in contact geweest met een drietal andere klassen, waarvan de kleuters in quarantaine moeten. Maar er was ook contact met het hele leerkrachtenteam, dat nu getest moet worden. En zonder leerkrachten kan je natuurlijk geen les geven.”

De beslissing om te sluiten nam de directie in overleg met CLB, Mediwet en de gemeente. Voor de 208 leerlingen verspreid over tien klassen begint de herfstvakantie dus twee dagen vroeger. De directie hoopt na de vakantie opnieuw te openen. Ook de Halloween-soepverkoop in de kleuterafdeling gaat niet door.

Voor de soepverkoop in de lagere school gelden nieuwe maatregelen.

Meer info: http://www.hollebeekscholen.be/

Tesamen organiseert dit jaar weer een grote Sinterklaasactie

TEMSE – Voor het vierde jaar op rij organiseert Tesamen voor Temse een Sinterklaasactie. Zo willen ze gezinnen die het financieel moeilijk hebben, helpen om de kinderen een prettig Sinterklaasfeest te laten beleven.

“We stellen vast dat er in sommige gezinnen geen speelgoed voorhanden is terwijl spelen toch zo belangrijk is voor de goede ontwikkeling van kinderen”, stelt Brigitte Caura. “Kinderen mogen niet de dupe worden van de problemen van hun ouders. Elk kind heeft recht op een prettig Sinterklaasfeest. Daarom organiseert Tesamen haar vierde grote Sinterklaasactie.”

“Na de zeer succesvolle corona-editie van vorig jaar waarbij we 155 kinderen verblijdden met een pakket speelgoed gaan we dit jaar opnieuw voor de klassieke uitvoering”, klinkt het bij Tesamen. “Mama’s of papa’s in een moeilijke situatie mogen komen kiezen uit het uitgestalde speelgoed zodat ze hun kroost een mooi geschenk kunnen geven. Deze worden uitgenodigd via de lokale armoedevereniging en huisartsen.”

Maar daarvoor heeft Tesamen hulp nodig van iedereen .

Is uw kindje of kleinkindje zijn speelgoed ontgroeid en is dit nog in zeer goede staat, geef het dan af in de Kasteelstraat 24 Temse vóór 12 november.

“Het speelgoed krijgt een nieuw leven en maakt opnieuw een kindje gelukkig. Een ecologische en hartverwarmende oplossing voor de overvloed waar vele kindjes mogen van genieten”, besluit Brigitte Caura.

“Eerste communie mag niet enkel feest zijn van de kerk “

Scholengroep en pastoor Lambert Lwamba raken het niet eens over viering eerste communie

TEMSE – Communiecommotie in het Waasland. De katholieke scholen van Temse willen graag een aparte misviering voor hun eerste communicanten, op zesjarige kindermaat. Maar mijnheer pastoor wil de eerste communie inbedden in een strikte zondagse eucharistieviering.

“Wij vragen ook een engagement in de parochie”
Pastoor Lambert Lwamba

Het wrijft in Temse. Tussen de katholieke lagere scholen enerzijds en de parochiepriester anderzijds. De scholen zijn al jaar en dag gewend een speciale eerstecommuniemis te maken, in samenspraak met de parochie. “Dat is een beetje onze dada”, zegt schooldirecteur Peter Van Cleemput. “En we weten ondertussen wel hoe we zo’n viering kindvriendelijk kunnen maken, mét een boodschap.”

Alleen: Lambert Lwamba, die sinds een aantal jaar pastoor is in Temse, houdt eraan om de communicanten hun sacrament toe te dienen in de zondagse eucharistieviering.

“Met een traditionele eerste lezing, en een traditionele muziekkeuze”, zegt Van Cleemput. “Dat gaat boven de hoofden van de kinderen. Wij worden dan als school enkel en alleen nog het doorgeefluik van de communicatie van de parochie naar de kinderen. Sorry, maar als wij inhoudelijk onze expertise niet kunnen delen, heeft het voor ons nog weinig zin. Heel jammer, want ook de ouders zijn vragende partij voor een kindvriendelijke viering.”

“Wij zijn geschrokken”, zegt een ouder van een communicant. “We zijn met een aantal naar de pastoor gestapt voor een gesprek, in de hoop toch nog een oplossing te vinden. Maar het werd snel duidelijk dat hij niet wil wijken.”

Een beetje soepel

“Het is fijn dat de ouders bezorgd zijn”, reageert pastoor Lambert Lwamba, die opgroeide in Congo en al twintig jaar priester is in Vlaanderen. “Maar je moet je ook deze vraag durven te stellen: je eerste communie doen, wat is dat? Het is je initiatie in het christelijke geloof. En de plaats daarvoor is de zondagsmis. We maken die op maat van de kinderen, absoluut. Maar wat de ouders vragen, is een feest. Het móét een feest zijn, maar het is ook een engagement om je kinderen christelijk op te voeden.”

Raf De Loor, die hulppastoor is en samen met Lwamba de parochie Kruibeke-Temse runt, zucht.

“Vroeger was het anders”, zegt hij. “We deden aparte vieringen voor de communicanten, meestal op zaterdagvoormiddag. Het was vrijer, meer kindgericht. Maar sinds Lambert hier pastoor is, moet de eerste communie in de zondagsmis. Dat gaat niet, hé, met die vaste liturgische teksten, voor kinderen van zes jaar. Je moet daar een beetje soepel in zijn. Maar ja. Lambert heeft het voor het zeggen, en hij is daar nu eenmaal strikter in.”

Foto: (C) Shutterstock

Job-event van de politiezone Kruibeke-Temse was een groot succes

TEMSE – Zaterdag was er heel wat interesse voor de jobdag bij de lokale politie. “Er waren meer dan 130 geïnteresseerde kandidaten die zich inschreven voor ons jobevent en een job als inspecteur wel zagen zitten”, stelt korpschef Wim Pieteraerens.

Zij maakten in vier sessies van zowat 30 kandidaten per sessie kennis met het werk voor en achter de schermen in het hoofdkantoor aan de site De Zaat. Na een uitgebreide rondleiding kon men kennismaken met het wapentuig van de politie, en was er als afsluiter een demonstratie met politiehonden. Daarbij kwamen enkele kandidaten ook oog in oog kwamen te staan met de politiehonden. Na afloop kon men zich inschrijven voor een toelatingsproef.

Enkele kandidaten kwamen oog in oog te staan met de politiehonden

“Vroeger moest men soms tot anderhalf jaar wachten en haakten veel geïnteresseerden af maar nu is dat verkort tot ongeveer 18 weken. We hopen dan ook dat er heel wat mensen die zich vandaag inschreven ook de opleiding gaan volgen en bij ons aan de slag gaan”, aldus Pieteraerens.

Na afloop schreven zich alvast 21 kandidaten in voor een toelatingsproef.

Meer foto’s, klik hier

Heel wat belangstelling voor de jobdag bij de politiezone

Vrouwenorganisatie Ferm Velle plaatst Babbelbankjes aan kerk

TEMSE-VELLE – Vrouwenorganisatie Ferm Velle plaatste met medewerking van het lokaal bestuur twee Babbelbankjes aan Velle kerk. Daarnaast realiseerde men in samenwerking met de plaatselijke bassischool vlakbij ook een boekenruilkastje.

Nieuwe bankjes

“Vorig jaar werden door Ferm overal in Vlaanderen Troostplekken gerealiseerd”, vertelt voorzitster Maria Van Ecyk. “Daardoor kwamen we op het idee om, niet echt een troostplek, maar een soort ontmoetingsplek te creëren hier aan Velle kerk. Dit naar aanleiding van ons 100-jarig bestaan vorig jaar. Wat we spijtig genoeg niet konden vieren door het uitbreken van de coronapandemie.”

Schepen Hugo Maes kwam voor het lokaal bestuur het lint doorknippen

“Zo deden we bij het gemeentebestuur een aanvraag om hier een Babbelbankje te plaatsen. We hadden vernomen dat op het dijkpad regelmatig banken vernieuwd worden. Daarom dacht ik misschien kan men één van die oude bankjes hier plaatsen. Maar we kregen twee nieuwe bankjes. We liggen duidelijk ‘hoog in de schuif'”, lacht de voorzitster.

Schepen Hugo Maes (CD&V) kwam voor het lokaal bestuur officieel het lint doorknippen voor de Babbelbankjes.

Boekenruilkastje

Vlakbij, aan de refter van de plaatselijke bassischool, plaatste de lokale Ferm afdeling meteen ook een Boekenruilkastje.

“Directeur Tom Smet was meteen akkoord om het kastje aan het schoolgebouw te plaatsen” stelt Van Eyck. “Het is leuk voor de kinderen, zo kunnen ze regelmatig een boekje lezen en daarna opnieuw in het kastje plaatsen. Men kan ook een boekje nemen en bij mooi weer gaan lezen vlakbij op onze nieuwe Babbelbankjes. We vullen de voorraad boekjes regelmatig aan maar iedereen mag uiteraard nieuwe boekjes deponeren in het kastje.”

Meer foto’s van de inhuldiging, klik hier

Ferm Velle plaatste twee Babbelbankjes aan de kerk
Het bestuur van Ferm Velle aan het Boekenruilkastje

Evelien De Vlieger leest voor op Hollebeekse boekenbeurs

TEMSE – De Vrije Lagere Hollebeekschool organiseerde vrijdag 21 oktober een boekenbeurs met kinder- en jeugdboeken. Het doel van deze boekenbeurs is, “Om kinderen enthousiast te maken over lezen en hen nieuwe boeken te leren kennen”, aldus Davy De Rybel van de ouderraad. Special guest op de boekenbeurs was kinder- en jeugdauteur Evelien De Vlieger.

De ouderraad van de Vrije Lagere Hollebeekschool organiseerde in samenwerking met Pardoes Boekhandel hun jaarlijkse boekenbeurs met kinder- en jeugdboeken.De sporthal werd voor een dag omgetoverd in een prachtig boekenoord waar elke klas een bezoekje bracht. Op die manier konden de kinderen kennis maken met nieuwe boeken van hun favoriete schrijver of leerden ze andere boeken of auteurs kennen.

Ook het enthousiasme om te lezen wordt zo aangewakkerd, en dat is belangrijk voor de ontwikkeling van het kind, aldus de
directie.

Vertelmomenten en voorleesmomenten

“Lezen bevordert de taalontwikkeling: kinderen leren nieuwe woorden en vormen complexere zinnen. Lezen stimuleert de fantasie en het creatief denken, waardoor kinderen problemen gemakkelijker oplossen. Tenslotte verruimt lezen de blik op de wereld.”

Evelien De Vlieger, die onder meer bekend is van Reuzeneuz en Zobie en de Felix-reeks, kwam ook langs op de boekenbeurs. Ze las voor uit haar boeken aan de leerlingen van het eerste tot het vierde leerjaar. Er was ook ruimte voor vertelmomenten en voorleesmomenten. De kinderen waren alvast zeer enthousiast.

“Het is heel leuk dat hier zoveel boeken zijn. De juf leest voor uit Pluk van de Petteflet. Dat boek wil ik zelf ook.” Matilda uit het tweede leerjaar vond zelfs een boek met haar naam als titel. Na school konden de kinderen hun ouders proberen te overhalen om dat ene fantastische boek te kopen. De jaarlijkse boekenbeurs van de ouderraad brengt kinderen en ouders dichter bij boeken en lezen.

“Als kind las ik heel graag boeken, zoals Pippi Langkous. Ik wil dat kinderen plezier beleven aan lezen”, aldus schrijfster Evelien De Vlieger.

Door omstandigheden was de aangekondigde jeugdauteur Marc De Bel niet aanwezig.

Meer foto’s, klik hier

Landbouwbedrijf zoekt manier om broeikasgassen te gebruiken

Algensnacks dankzij koeienstront ? Landbouwer Kris Heirbaut (41) wil het waarmaken

TEMSE – Circulair worden, of toch zo goed als, dat wil Kris bereiken met zijn boerderij in de Veldstraat in Temse. Sinds kort heeft hij een algeninstallatie, waar de CO₂ die zijn boerderij produceert nuttig gebruikt wordt. De algen kan je als voedsel aanwenden.

Circulair wil zeggen dat in een ideale wereld de boerderij een gesloten systeem is: ze heeft niets van de buitenwereld nodig en maakt ook geen afval. Dat doet Kris nu al deels door zo goed als alle voeding voor zijn zeventig melkkoeien op eigen grond te laten groeien. “Het is toch niet logisch dat soja, een populair veevoeder, helemaal uit Amerika komt?”, zegt hij.

De koeien stoten het broeikasgas methaan uit, via hun mest of door te boeren. Dat probeert Kris te compenseren door de mest te vergisten, zodat biogas ontstaat dat verbrand wordt. “Daarbij komt groene stroom vrij voor onze boerderij, maar ook CO₂.”

Om die CO₂ nuttig in te zetten, heeft Kris in zijn serre sinds twee weken een algeninstallatie, die bestaat uit een hele hoop doorzichtige buizen met groen water. “Die CO₂ sturen we door de buizen. De algen breken het CO₂ af om te groeien. Voor de rest hebben ze enkel licht en grassap nodig, maar dat voorzien we ook zelf.”

Reep voor kinderen

Van de algen kan je eten maken. “Ze bevatten veel eiwitten en vitamine B12. Veganisten kunnen het dus gebruiken als vleesvervanger, maar ook voor anderen is het goed omdat het veel antioxidanten bevat. Samen met fruit kan je er bijvoorbeeld een reep voor kinderen van maken.”

De installatie is te klein om voldoende eten te produceren. Binnenkort komt er een grotere, daarmee hoopt Kris een financieel levensvatbare handel op te zetten en de CO₂-uitstoot van de biogasinstallatie, jaarlijks 73 ton, te halveren.

Ook op andere manieren wil Kris broeikasgasneutraal te worden. Bijvoorbeeld door aangepast voeder, dat de uitstoot van de koeien vermindert, en door carbon farming. Daarbij zaait hij planten als grasklaver, die CO₂ vangt en in de bodem opvangt.

“Over zes jaar hopen we klimaatneutraal te zijn”, zegt Kris, die het niet enkel uit milieuovertuigingen doet. “We zijn hier ook mee gestart omdat we op zoek zijn naar nieuwe verdienmodellen. Onze winstmarge is klein, dat zie je bij alle boeren. Het is geen toeval dat er steeds meer hoevewinkels opengaan.”

Het internationaal landbouwsalon Agribex, van 8 tot en met 12 december in Brussels Expo, zet dit jaar in op innovatieve boerderijen en organiseerde daarom donderdag een rondleiding op de boerderij van Kris. “Zulk innovatief gebruik van CO₂ willen wij graag promoten”, zegt Johan van Royen, woordvoerder bij Agribex. “Wij willen tonen dat landbouwers deel van de oplossing kunnen zijn en niet het probleem.”
(Bron + foto: HN/Tom Nuytemans)

Kris met de snacks in de ruimte waar zijn algeninstallatie staat