“Het juridisch advies dat we hebben ingewonnen valt onder het beroepsgeheim”

Schepencollege wil consctructieve dialoog opstarten in dossier Roomacker
TEMSE – Tijdens de gemeenteraad van oktober waren er bij de aanvullende agenda zowel van meerderheid als oppositie heel wat vragen over hoe het nu verder moet met het dossier van verkaveling Roomacker in Tielrode. Binnenkort wil het schepencollege in dialoog gaan met de grondontwikkelaar en het burgerinitiatief.

Voor de zomer besliste het schepencollege om de verkavelingsaanvraag voor de inplanting van 116 woningen op de Roomacker in Tielrode rechtstreeks te weigeren. De negatieve beslissing was voornamelijk ingegeven door de bezwaren met betrekking tot de mobiliteit: het wegentracé en het wegendossier.
Tijdens de gemeenteraad van oktober waren er heel wat punten op aanvraag over het dossier.

Zo vroegen bij de meerderheid raadsleden Anne Boeykens en Roger Troubleyn (beiden CD&V) zich in een gezamelijk punt af: ‘Wat nu met de Roomacker ?’. Ook Tinneke Van Britsom (N-VA) vroeg een update in het dossier. Daarnaast waren er ook heel wat vragen bij de oppositie. Bert Bauwelinck (SP-A) en Raf Catthoor (Groen) hadden vragen over ondermeer de planschade in het dossier. Terwijl raadslid Wim Van Rossen (Open VLD) een stand van zaken vroeg.

Omdat er zoveel vragen waren over het dossier van de Roomacker werd voor aanvang van de punten op aanvraag de zitting een kwartier geschorst. Daarbij werden de leden die een punt over Roomacker indienden gevraagd samen met ondermeer de voorzitter van de gemeenteraad Koen De Jonghe (N-VA), en schepen van Ruimtelijke Ordening Eddie Van der Vieren (CD&V) even samen te zitten in één van de vergaderzalen van AC De Zaat een verdieping lager.

Daarna konden de gemeenteraadsleden gewoon hun punt inleiden.

Het antwoord van de bevoegde schepen van Ruimtelijke Ordening, Eddie Van der Vieren op de vele vragen was duidelijk:

“Net zoals in het dossier van de steenbakkerij in Steendorp moeten we ook in dit dossier praten, aan tafel zitten, discusieren en overleggen”, vertelde Van der Vieren. “Dat is dan ook de bedoeling van het schepencollege. Daarom zullen we binnenkort samen zitten met de eigenaars/ontwikkelaars en verantwoordelijken van het burgerinitiatief. In eerste instantie waarschijnlijk apart, daarna mogelijk samen rond de tafel. Rond dit dossier gaan we uitzonderlijk, ik heb het nog niet meegemaakt, op 15 november een besloten zitting organiseren voor de gemeenteraadsleden. Tot dit antwoord moet ik mij nu beperken maar de secretaris zal vertellen waarom dit zo moet.”

“Zoals schepen Van der Vieren net vertelde heeft het college besloten in dialoog te gaan met de grondontwikkelaar en het burgerinitiatief”, klonk het bij secretaris Nele De Cleen. “En om die dialoog maximale kansen te geven is het zo dat we die gesprekken binnenkort inderdaad gaan voeren. Daarbij is het zo dat het juridisch advies dat we hebben ingewonnen binnen het dossier onder het beroepsgeheim valt. Dit binnen de relatie client en advocaat. Daarom zal dit strikt vertrouwelijk behandeld worden en zal er op 15 november een wergvergadering georganiseerd worden voor de raadsleden. Daar zal dan het dossier wordt toegelicht maar wordt de raadsleden wel gevraagd de geheimhouding te respecteren om de constructieve dialoog niet in gevaar te brengen.”

Wordt dus vervolgd…

Kleurrijk concert van Brassband Steendorp

STEENDORP – In de kerk van Steendorp organiseerde Brassband St-Cecilia Steendorp op zondag 29 oktober het concert Colourama.

Het concert stond, zoals de naam doet vermoeden, in het teken van kleur. Onder leiding van de nieuwe dirigent Ward De Ketelaere kon men tal solisten van eigen bodem horen met werken die overliepen van kleuren, zoals Mr Blue Sky, Black Magic Woman en Yellow Submarine.

Zowat 150 aanwezigen genoten dan ook van een kleurrijk muzikaal pallet. De presentatie van het concert lag in handen van Dominique Van Landeghem en Wim Van Rossen. Er was trouwens ook weer aan de kids gedacht met muziekinitiatie en gratis facepainting.

Meer foto’s, klik hier

POLITIE. Extra verkeerscontroles op verschillende locaties

Resultaten verkeerscontroles

Er werden op verschillende locaties in de zone extra verkeerscontroles gehouden. Kruibekestraat en Burchtstraat – (Kruibeke) – N 41 – Krijgsbaan – P. Boelstraat – Cauwerburg (Temse)

Er werden 68 ademtesten afgenomen. Drie bestuurders legden een positieve ademtest af.

Op Cauwerburg werd het rijbewijs van een 54-jarige man uit Temse onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen. De man had 1,91 promille alcohol in zijn bloed.

Op de N41 werd een 41-jarige vrouw uit Zottegem betrapt toen ze het verkeersbord C 3 (verboden toegang in beide richtingen red.) negeerde. Ze legde een positieve ademtest af. Uit de ademanalyse bleek dat de vrouw 2,02 promille alcohol in haar bloed had. Haar rijbewijs werd onmiddellijk ingetrokken.

In de Burchtstraat in Kruibeke werd het rijbewijs van een 48-jarige man uit Zomergem eveneens onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen. De man had 1,63 promille alcohol in zijn bloed.

In de Kapelstraat in Steendorp werd een voertuig onderschept. Bij controle bleek dat de 26-jarige man uit Kruibeke reed tijdens een lopend rijverbod. Het voertuig van de man werd onmiddellijk in beslag genomen.

Eén bestuurder werd betrapt op het rijden zonder veiligheidsgordel, één bestuurder werd betrapt met de GSM in de hand. Eén voertuig werd getakeld wegens niet verzekerd en 2 voertuigen waren niet geldig gekeurd.

Intrekking rijbewijs

Een 43-jarige man uit Temse diende op Cauwerburg uit te wijken voor een dronken bestuurder. Door het uitwijkmaneuver belandde zijn voertuig tegen de rand van het trottoir en was er schade aan het voertuig.
De tegenpartij werd aangetroffen door een patrouille. De 27-jarige vrouw uit Temse legde een positieve ademtest af. Uit de ademanalyse bleek dat de vrouw 3,03 promille alcohol in haar bloed had. Haar rijbewijs werd onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen.

Er werden ook snelheidscontroles gehouden op de volgende plaatsen :

 

De beentjes losgooien zoals toen

Chiro Overal organiseerde tweede Hallo Winter Classic volwassenenfuif
TEMSE – Om het onderhoud aan de lokalen te financieren en goedkope kampen en uitstappen te behouden organiseerde chiro Overal op vrijdag 27 oktober in JOC De Nartist, naast de klassieke Hallo Winter-jeugdfuif die zaterdag plaatsvond, voor de tweede keer een volwassenenfuif onder de noemer Hallo Winter Classic.

Jong en minder jong kon de benen losgooien dankzij DJ Bushbeater, alias Jan Cruyssaert, een platenruiter die 30 jaar geleden de fuifzalen van Temse en omgeving plat speelde. Wie het wat rustiger aan wou doen kon terecht in de instuif van het jeugdhuis in de Cava & Wijnbar. Na de succesformule van vorig jaar was de fuif ook nu weer een schot in de roos.

Meer foto’s, klik hier

Jong en minder jong kon de beentjes losgooien dankzij DJ Bushbeater
In de instuif van het JOC kon men het iets rustiger aan doen

 

 

Bewoners van de Vredestraat vieren Halloween

TEMSE – Net zoals in vele straten in de gemeente organiseerde men op zaterdag 28 oktober in de Vredestraat de tweede editie van het Halloweenbuurtfeest.

De straat werd afgesloten voor het verkeer zodat de kindjes veilig op snoepjesjacht konden gaan, uiteraard onder begeleiding van enkele volwassenen.
De plaatselijke goochelaar en ballonkunstenaar Mell D schudde enkele goocheltrucs uit zijn mouw en alle kinderen kregen een leuke ballonfiguur. Uiteraard was er ook gezorgd voor drank en versnaperingen. Ook bewoners van de omliggende straten waren welkom.

Meer foto’s, klik hier

Organiseerde u zelf met uw straat of vereniging een activiteit in Halloweensfeer ?
Stuur ons gerust enkele foto’s en enige info over het gebeuren via info@editietemse.be.
Bij voorkeur via het gratis programma www.wetransfer.com 

 

Klein en groot amuseerde zich tijdens het Halloween-buurtfeest in de Vredestraat

Prijsuitreiking zomerzoektocht ‘Bier van Hier’

Ons Streven doet oproep naar Elverselenaren om ook een bier te brouwen

TEMSE/TIELRODE – Sinds vele jaren organiseert Milieuwerkgroep Ons Streven vzw in samenwerking met Toerisme Temse en het gemeentebestuur van Temse een gratis zomerzoektocht. In het Gildenhuis in Tielrode organiseerde men een schuimende prijsuitreiking.

Naar aanleiding van de erkenning van de Belgische biercultuur als immaterieel (cultureel) erfgoed op 30 november 2016 en omwille van de rijke brouwerijgeschiedenis van onze gemeente, de heropstart van de brouwerij VBDCK in Tielrode, de vele initiatieven van de plaatselijke horeca, verenigingen, de objectieve Kaaischuimers en vele anderen om de lokale bieren te promoten… kozen we dit jaar voor de brouwerijen in alle deelgemeenten en Temse-Velle als thema voor de zomerzoektocht van 2017.

Met deze zoektocht werden onder andere de resterende brouwerij- en mouterijgebouwen en markante horecazaken in de kijker zetten.

“Dat de biercultuur in onze streek belangrijk is en geweest is, bewijzen de vele brouwer-burgemeesters, de talrijke smaken en merken van bier en de grote rol die brouwerijen in het maatschappelijk leven gespeeld hebben”, klinkt het.

De zomerzoektocht en de plaatselijke biertjes vielen deze zomer erg in smaak.

“Tientallen mensen hebben genoten van de fietstocht doorheen onze gemeente, de folder, de vragen en de verfrissingen onderweg”, aldus Gert Hooftman. “Vierentachtig antwoordformulieren werden ingediend. Een veelvoud mensen heeft de zoektocht afgelegd, maar geen antwoordformulier ingediend. Ze maakten allemaal kennis met het rijke brouwerijverleden van Temse.”

Ze konden ook kennis maken met lokale biertjes zoals Gelaag 12 van de microbrouwerij in de Gelaagstraat te Steendorp, de exclusieve Temse Tripel in de Gulden Cop, de Fretalop in de Falcon op Temse-Velle of het uitgebreide assortiment Kerel-bier in Tielrode .

“Vierenvijftig mensen namen aan deze editie deel, terwijl ze dat vorig jaar niet deden”, glunderd Hooftman. “We ontvingen antwoorden uit alle hoeken van Temse en het Waasland, maar ook uit Kraainem, Grimbergen, Ranst, Schellebelle, Kontich, Lebbeke, Buggenhout, Deurne, Boom en Zandvliet. De gemiddelde leeftijd bedroeg 54 jaar. De jongste kandidaat was 18 jaar. De meest ervaren speurder telde 78 levensjaren.”

Dit jaar konden de deelnemers aan de zoektocht een zeer goed rapport voorleggen.

“Ze hadden gemiddeld 25 van de 30 vragen juist beantwoord”, weet Hooftman. “De laagste score was nog steeds goed voor een onderscheiding. Tweeëntwintig formulieren telden vijf fouten. Zesendertig personen zaten er op vier vragen naast. Slechts zes personen slaagden erin om minder dan vier fouten te maken. Ze werden bedacht met een sublieme hoofdprijs : een mix van 12 bierflesjes Kerel van de lokale VBDCK- brouwerij van Tielrode.”

De hoofdwinnaars waren : Rita Vermuyten uit Kontich, Ludo Andries uit Kontich, René D’Hollander uit Elversele, Paul Verhulst uit Tielrode, Luc Van den Bosch en Christine Plasmans uit Tielrode.

Onder de aanwezigen werden bovendien mooie prijzen verloot. Zo kregen drie mensen een triootje van plaatselijke bieren mee: een Velleneir (Velle) een Cuvee de Briqueville (Steendorp) en een Kerel (Tielrode). Ons Streven riep de Elverselenaren op om ook een Elverseels bier te brouwen. Zodat er een volledig pallet van lokale biertjes kan aangeboden worden. Voorts waren er nog heel mooie prijzen geschonken door het gemeentebestuur van Temse.

Veel mensen feliciteerden de organisatie: Milieuwerkgroep Ons Streven vzw, het gemeentebestuur van Temse en Toerisme Temse voor de prachtige en leerrijke organisatie.

 

Verder lezen Prijsuitreiking zomerzoektocht ‘Bier van Hier’

Paaltjes op de Wilfordkaai

TEMSE – Nieuwe ontwikkelingen voor de verkeersafwikkeling van de parkings op de gerenoveerde Wilfordkaai. Aan de op – en afrit van de promenade aan de brug en langs de kant van de Kleine Kaai zijn paaltjes geplaatst.
vlak naast het gebouw van de Bloemmolens werden nieuwe parkeerplaatsen gecreëerd

Dit heeft op de Kleine Kaai tot gevolg dat men vanaf heden de parking aan de Bloemmolens en naast het terras van het Palingshuis enkel langs de slagbomen kan op – en afrijden. Dit aangezien er sinds kort ook vlak naast het gebouw van de Bloemmolens parkeerplaatsen gecreëerd werden. (waar tot voor kort de oprit van die parking was red.)

Bestuurders van – en naar de parking aan het gebouw van de Bloemmolens zullen dus vanaf heden de wandel – en fietspromenade moeten oversteken om de parking via de slagbomen op te rijden of te verlaten. Het is dus voor zowel autobestuurders als fietsers uitkijken.

Meer foto’s, klik hier

Zowel aan de Kleine Kaai als vlakbij de brug zijn aan de fiets – en wandelpromenade paaltjes geplaatst

 

Om de parking naast het gebouw van de bloemmolens op te rijden of te verlaten zullen autobestuurders vanaf heden de wandel – en fietspromenade moeten kruisen

Vuurpijl veroorzaakt brand op steenbakkerij

TEMSE/STEENDORP – Een leegstaand gebouw op de terreinen van de voormalige steenbakkerij in de Kapelstraat in Steendorp heeft donderdag 26 oktober even voor middernacht vuur gevat. Een vuurpijl die was afgeschoten tijdens een militaire oefening op de site was op het dak beland.

Het smeulende projectiel veroorzaakte rond 23.35 uur brand. Dankzij de snelle interventie van de brandweer kon een verdere uitbreiding van de vlammen worden vermeden. “Het vuur was snel onder controle”, zegt woordvoerster Jolien Van Damme van de Hulpverleningszone Waasland. “De schade bleef beperkt.” Een stuk van het dak werd door de brand verwoest. Niemand raakte gewond.

De militaire oefening, die deel uitmaakte van de ‘Storm Tide’-actie, ondervond geen hinder en kon gewoon verder gaan. Het scenario bestond uit een bevrijdingsactie tijdens een gijzeling in de oude steenbakkerij. De hele operatie werd geregisseerd vanuit de kazerne van Burcht en focuste specifiek op reddingen via de Schelde.

Bron: HN/Temse – Bert Foubert

Brandweerpost Temse kon uitbreiding van de vlammen voorkomen (foto:Bert Foubert)

 

Chiro Overal organiseert volwassenenfuif met DJ Bushbeater

TEMSE – Na de succesformule van vorig jaar organiseert Chiro Overal Temse opnieuw de volwassenenfuif “Hallowinter Classic” in het JOC De Nartist. Een fuif met Dj Bushbeater die 20 à 30 jaar geleden de fuifzalen van Temse plat speelde.
DJ Bushbeater speelt ten dans tijdens de Hallowinter Classic

“Hoe vaak zeggen we het? “We zijn geen 20 meer hé!” Dit is de kans om je nog eens 1 avond 20 te voelen op de dansvloer en daarnaast”, stelt hoofdleider Tuur Brijs. “De opbrengst van de fuif gebruiken we ondermeer voor het onderhoud aan onze lokalen en goedkope kampen en uitstappen behouden.”

Men kan de benen losgooien is de feestzaal maar wie het wat rustiger aan wil doen kan terecht in de Cava & Wijnbar.

“Verder kunnen de hongerige magen gestilt worden met een lekkere hamburger of een goede portie frietjes”, klinkt het. “Kom op vrijdag 27 oktober naar het JOC De Nartist (Clemens De Landtsheerlaan 26a, Temse) en geniet van een super toffe avond tot in de vroege uurtjes.”

POLITIE. snelheidsresultaten, inbraak en fietster gewond

Snelheidsresultaten Flitspaal Scheldebrug
Er werden 248 625 voertuigen gecontroleerd, hiervan werden er 217 voertuigen geflitst.

Inbraak bij apotheker
In de Kasteelstraat in Temse werd er ingebroken bij een apotheker. De schuifdeur achteraan werd geforceerd. Uit de kassa werd geld gestolen.

Fietsster gewond
In de Kloosterstraat te Kruibeke kwam een 73 jarige vrouw uit Kruibeke ten val, doordat een 57 jarige man uit Kruibeke, het portier opende van zijn auto op het moment dat de fietsster passeerde. De vrouw liep een hoofdwonde op en werd overgebracht naar het ziekenhuis voor verzorging.

Vlaams Belang Temse stapt met Sylvia Rombaut als lijsttrekker naar de verkiezingen

TEMSE – Op de jongste afdelingsvergadering werd Sylvia Rombaut, na overleg met de leden van Vlaams Belang Temse, gevraagd om als lijsttrekker te fungeren voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018.
Sylvia Rombaut trekt de lijst van Vlaams Belang voor de verkiezingen van 2018

De 35-jarige fiscaal deskundige bij Douane en Accijnzen aanvaardde het aanbod.

Sylvia Rombaut zetelt sinds 2012 in de gemeenteraad van Temse en is niet aan haar proefstuk toe. Zo was ze eerder al kandidaat voor Vlaams Belang bij de Federale verkiezingen en zetelde tijdens de vorige legislatuur drie jaar in de OCMW-raad.
“Temse moet een mooie, veilige en Vlaamse gemeente zijn met respect voor open ruimte en natuur”, stelt een vastberaden Rombaut. “Een gemeente waar de Temsenaar zich thuis voelt. Daarvoor is Vlaams Belang de beste garantie.”
Vlaams Belang gaat in Temse resoluut voor een vierde zetel in de gemeenteraad.

“We zullen vooral het sociale contact missen”

Binnenkort twee warme bakkers minder in het centrum van Temse: De Baer en Bredael sluiten de deuren
TEMSE – Bakker Jackie De Baer en zijn vrouw Greet De Cock sluiten eind deze maand hun bakkerij in de Kasteelstraat. Het koppel gaat op pensioen en heeft geen opvolging. Ook bakkerij Bredael sluit binnenkort, het pand staat al een tijdje te koop.

“Voor onze speculoos komen ze vanuit Brussel, en sommige klanten sloegen voor ze op reis gingen nog snel een voorraad in” Jackie De Baer

67 jaar geleden, in 1950, werd Bakkerij De Baer geopend door de ouders van Jackie. Een jaar later werd hij in de bakkerij geboren, en toen hij veertien jaar was ­begon hij mee te helpen in de zaak. Ook Jackie’s zus Jeanine hielp mee in de bakkerij tot september dit jaar. In 1980 nam ­Jackie de zaak over en in 1990 leerde hij tijdens een van zijn broodleveringen zijn vrouw Greet kennen. Ze kwam mee helpen in de bakkerij en het koppel trouwde drie jaar later. “Tot vandaag breng ik bij zo’n 150 mensen brood aan huis, en op zondagvoormiddag rijden we met twee auto’s rond om koffiekoeken en pistolets te ­leveren”, vertelt Jackie. “Ik ben ­elke dag van drie uur ’s morgens tot zeven uur ’s avonds in de weer. Je raakt dat gewoon, maar de laatste jaren begin ik die lange ­dagen toch steeds meer te voelen.”

Steeds minder warme bakkers

30 oktober is de laatste dag waarop Jackie en Greet de typische Temsese vla, speculoos en ambachtelijk gebakken brood verkopen. “Voor

de speculoos komen ze van Brussel naar hier, en we hebben klanten die voor ze op reis gingen naar Canada of Noor­wegen nog snel een voorraad kwamen inslaan”, lacht Greet.

Jackie’s vader was dan weer verantwoordelijk voor het invoeren van worstenbroodjes op Verloren Maandag in Temse, nog altijd een van de topdagen in het jaar.

Het koppel merkt wel dat er steeds minder warme bakkers overblijven. Wat verderop staat het pand van bakkerij Bredael op de Markt al even te koop. Het ­bakkerskoppel wil naar het ­buitenland verhuizen en zoekt een overnemer voor de zaak. “Er verdwijnen bakkers, maar er ­komen er geen bij”, vindt Greet. “In Temse zijn er nu nog zo’n zes warme bakkers. Het wordt ook steeds moeilijker om te concurreren met de grootwarenhuizen. Onze prijzen zijn al bijna tien jaar lang onveranderd gebleven, terwijl boter en eieren op korte tijd veel duurder zijn geworden. Het is moeilijk om die prijsstijgingen door te rekenen, want we zijn nu al duurder dan de supermarkt.”

Desondanks kijkt het koppel ­tevreden terug op de periode in de bakkerij. “We zullen de eerste dagen na de sluiting nog wel onze bezigheid hebben met het leeg­halen en opruimen van het pand. Daarna zullen we vooral het ­sociale contact met de vele trouwe klanten missen.”

Bron: HN/GVA – Mattias Goossens

Jackie en Greet zullen vooral het sociale contact met de vele trouwe klanten missen

Gemeentebestuur stopt procedure Ruimelijk Uitvoeringsplan steenbakkerij

STEENDORP / TEMSE – De oude Steenbakkerij in Steendorp wordt voorlopig niet omgevormd tot industrieterrein met woningen. Een burgerinitiatief kon de gemeente op andere gedachten brengen. Het Temsese schepencollege het ontwerpplan nu laten vervallen.

Steendorp stond op stelten toen bekend raakte dat een gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan in opmaak was, waardoor een privé-ontwikkelaar de kans zou krijgen de oude Steenbakkerij, die er al jaren verlaten bij ligt, om te vormen tot een lokaal bedrijventerrein met ook nog ruimte voor 120 woongelegenheden. Verschillende verenigingen zaten samen om een protestplan uit te werken en zij mobiliseerden de inwoners via een burgerinitiatief, waardoor er meer dan 1.000 bezwaarschriften werden ingediend. Enkele maanden geleden mocht een vertegenwoordiger tijdens de gemeenteraad vertellen waarom het plan onaanvaardbaar was. Het verzet maakte indruk want het schepencollege vraagt de gemeenteraad nu om het plan niet definitief vast te stellen. Hierdoor vervalt het volgende maand automatisch.

“Er was allesbehalve een maatschappelijk draagvlak”, voert schepen van Ruimtelijke Ordening Eddie Van der Vieren (CD&V) aan. “Bovendien bleek het ontwerp na grondig onderzoek tegenstrijdigheden te vertonen met de geldende structuurplannen. Volgens Ruimte Vlaanderen horen bijkomende woongelegenheden thuis in de kerk tussen het Waesmeer en Vijfhuizen. De steenbakkerij valt buiten dat gebied. De administratie Wegen en Verkeer zag problemen in de ontsluiting langs de Kapelstraat”, motiveert de schepen.

Tweede grote project tegengehouden

Het is al de tweede keer in enkele maanden dat een burgerinitiatief er in slaagt om een groot project in Temse te stoppen. Eerder dit jaar zorgde een groot aantal inwoners van deelgemeente Tielrode ervoor dat de gemeente een negatief advies gaf voor de verkaveling Roomacker. Daar wou een ontwikkelaar 116 woningen realiseren in een woonuitbreidingszone naast het natuurgebied. “Wij vinden het heel positief dat de gemeente heeft geluisterd naar de burgerinitiatieven en naar het openbaar onderzoek. We durven nu hopen op meer inspraak van alle stakeholders. Als alternatief voor het geschrapte ontwerp willen we een RUP dat alle geldende beleidskaders volgt en waar de hele gemeenschap beter van wordt”, klinkt de eerste reactie van woordvoerder Hilde De Roeck.

Steendorpenaren voerden regelmatig actie tegen het plan

 

Militaire oefening op site van steenbakkerij

BEVEREN-WAAS / TEMSE / ZWIJNDRECHT – Schrik niet als u de volgende dagen geweerschoten hoort en legerwagens ziet rijden: het leger oefent in de regio voor operatie ‘Storm Tide’. Er zal ook geoefend worden op de site van de Steenbakkerij in Steendorp.

Dinsdag, woensdag en donderdag worden militaire oefeningen gehouden op verschillende locaties langs de Schelde. Het gaat om de operatie ‘Storm Tide’ waarbij geoefend wordt op het redden en in veiligheid brengen van burgers. Een compagnie van zo’n honderd militairen zal dinsdagochtend rond vijf uur een strandlanding uitvoeren aan Fort Sint-Marie in Kallo. Tussen acht en elf uur worden gevangen genomen burgers bevrijd op de site van Katoen Natie, waarna die in veiligheid worden gebracht in het veroverde fort. Rond 19.30 uur worden de bevrijde burgers met boten vervoerd naar de kazerne van Burcht.

In de nacht van dinsdag op woensdag (24-25/10)wordt een gijzeling geënsceneerd in de oude steenfabriek van Steendorp rond drie uur ’s nachts. Daarbij kunnen schoten gelost worden, en de lokale politie is op de hoogte. Ook daar worden de bevrijde burgers via de Schelde naar de kazerne van Burcht gevoerd.

Donderdag wordt opnieuw het reddingsscenario uitgevoerd in Kallo met een andere compagnie.

Bron: HN/GVA – MGB)

Komende nacht wordt een gijzeling geënsceneerd op de site van de oude steenbakkerij in Steendorp