Bijna 500 deelnemers voor ‘Viva la Ruta del Pueblo de Piedra’ in Steendorp

Tocht door het donker met als thema ‘Mexico

STEENDORP – Ook dit jaar organiseerde de ouderraad van basisschool Sint-Henricus Steendorp naar aanleiding van Halloween een ‘Tocht door het Donker’.

Start was aan het Natuurhuis in de Roomkouter. Van daaruit stapte men richting school. Het thema van de tocht van zowat 5 kilometer dit jaar was Mexico.

“De 475 deelnemers konden tijdens de geanimeerde avondwandeling van de ‘Viva la Ruta del Pueblo de Piedra’ – (‘Beleef de Route van de stenen Stad’ ) – onderweg genieten van heerlijke soep en een lekker drankje”, vertelt Natasja De Jonghe. “Nadien kon men op positieven komen op de gezellige fiesta.”

Meer foto’s klik hier
(C) Ouderraad St-Henricus

Geslaagde Halloweentocht en -fuif van KV De Sharky’s

TEMSE – Zaterdag 29 oktober organiseerde carnavalsvereniging KV de Sharky’s de tweede editie van de Halloweentocht. Dit op een nieuw parcours met start en aankomst in het Gildenhuis in Tielrode. Na de griezeltocht was er ook een Halloweenfuif met een optreden.

“Met 260 deelnemers voor onze tocht kunnen we spreken van een succes”, stelt voorzitter Eddy Vermeulen. “We hadden tijdens de tocht tien schrikmomenten en er waren zelfs enkele deelnemers uit Nederland. Ook voor deze tweede editie hadden we nadien een geslaagde Halloweenparty met veel plezier.”

“Dit ook in aanwezigheid van de drie kandidaten voor de titel van Prins carnaval Tielrode 2023: Karine De Kegel (Sharkys), Elly Thomas (GommyBears) en Amber Steels (Kettermuitsvrienden).”

“Er was ook een leuk optreden van het Tielroodse zangtalent Djeegoo die dezelfde dag al een ander optreden in het Waasland achter de rug had”, stelt de voorzitter. “Volgend jaar komt er zeker een derde editie van onze tocht met wellicht meerdere schrikmomenten en hopelijk kunnen we dit doen met nog meer deelnemers.”

De Prins carnaval verkiezing in Tielrode gaat door op zaterdag 26 november in het Gildenhuis.

De Sharky’s zorgden voor een geslaagde Halloweentocht

Harmonie Sint-Cecilia moet op zoek naar nieuwe schatbewaarder

Antoon Vermeir voerde 60 jaar de functie uit bij de Tielroodse harmonie

TIELRODE – Harmonie Sint-Cecilia moet op zoek naar een nieuwe schatbewaarder. Antoon Vermeir die 60 jaar lang de functie waarnam gaf afgelopen week zijn ontslag voor medische redenen.

Antoon Vermeir (89) is een goed gekende figuur in Tielrode. Hij was jaren lang leerkracht en daarna directeur van de lagere school in Tielrode maar ook actief in het verenigingsleven in Tielrode. Als dirigent van het Sint Gregoriuskoor verzorgde hij vele jaren het muzikale gedeelte van de Eucharistievieren in de Sint Jozefskerk. Hij was er ook lector.

Met pijn in het hart

“In de Confrerie van Sint Elooi was hij ook actief bestuurslid. Uit zijn hand kregen de ruiters een vergoeding voor de deelname aan de paardenommegang en -zegening”, vertelt burgemeester en bestuurslid van de harmonie Hugo Maes. “Hij noteerde zorgvuldig in zijn paardenommegangboekje, hoeveel ruiters deelnamen aan de ommegang met daarbij ook bij welke LRV ze actief waren.”

“In 1962 vroeg de toenmalige Tielroodse burgemeester Heyman hem om ook in de plaatselijke harmonie een bestuursfunctie op te nemen”, klinkt het. “Hij werd kassier/penningmeester tot hij deze week met pijn in het hart zijn ontslagbrief kwam brengen bij voorzitster Veerle Vermeulen juist voor de wekelijkse repetitie.”

Oproep voor nieuwe vrijwilligers en muzikanten

“In deze ontslagbrief verwoordt hij de mooie en deugddoende momenten en tussen de regels door kan je ook lezen dat er in de periode van 60 jaar ook spanningen konden zijn zowel in het bestuur als bij de muzikanten.”

Tien jaar geleden werd Antoon Vermeir nog in de bloemetjes gezet voor zijn 50 jaar actief meewerken als penningmeester in de Harmonie. Met de diamanten verjaardag van zijn functie gooit hij nu de handdoek in de ring.

“Vanuit het bestuur van de harmonie Sint Cecilia wensen we hem van harte te bedanken”, stelt Hugo Maes. “Net als bij het afscheid van secretaris Carlos Van Daele eerder dit jaar, als bij Antoon zijn afscheid, worden hiaten geslagen.

De harmonie kijkt uit naar enthousiastelingen, vrijwilligers, muzikanten maar ook niet-muzikanten, die de handschoen willen opnemen om het verenigingsleven in Tielrode levensadem te blazen. Voorzitster Veerle Vermeulen of andere bestuursleden kunnen hiervoor aangesproken worden.

Antoon Vermeir neemt na 60 jaar afscheid van harmonie St-Cecilia
foto vlnr.: Burgemeester Hugo Maes, Voorzitster Veerle Vermeulen , Antoon Vermeir, dirigent Frans Lauwers en Carlos Brys hulpdirigent en muzikant.

Griezelfeest in de bib

Deze week retro game kamp in de bib

TEMSE – Ter gelegenheid van Halloween organiseerde de bib van Temse een griezelfeest voor kids van 3 tot 5 jaar.

Er werd voorgelezen uit een spannend boek, er was een spookjes-zoektocht en er werd lekkers met wormpjes klaargemaakt. Het griezelfeest werd afgesloten in het donker.

Deze week is er in de bib een Retro Gameweek. Dat is een driedaags kamp voor fans van retro games.

Er is tijdens de openingsuren ook een arcadehal, waar men kan gamen met unieke games op handgemaakte houten spelkasten. Geschikt voor spelers van alle leeftijden.
En er is een vormingsmoment over games voor ouders van kinderen van 10 tot 15 jaar.

Meer foto’s griezelfeest, klik hier

Fototentoonstelling ‘Mendeljev’ van fotoclub After4 tot 6 november in het Molenhuis

TEMSE – Dit en volgend weekend kan men in het Molenhuis op de Wilfordkaai de fototentoonstelling ‘Mendeljev’ van fotoclub After4 gaan bekijken. De leden gingen creatief aan de slag en maakten foto’s met een link met de gelijknamige tabel.

After4 is een gemengde groep van enthousiaste mensen die aan fotografie doen.

Verschillenden onder hen hebben ofwel een aantal modules digitale fotografie of academie gevolgd en velen schrijven zich nog in voor verschillende disciplines in de fotografie. Ieder jaar in november organiseren ze een fototentoonstelling in het Molenhuis van De Watermolen.

After4 twee weekends in het Molenhuis

Magisch gebeuren

Dit jaar zijn de foto’s gebaseerd op de elementen uit de tabel van Mendeljev. Elke fotograaf koos een verschillend element uit de tabel en maakt hiermee eerst een moodboard over zijn of haar element. Daarmee ging men aan de slag voor het maken van de foto’s. Van iedere fotograaf worden twee werken tentoongesteld.

“De proefafdrukken zijn altijd spannend”, vertelde voorzitster Rita Bredael tijdens de officiële opening. “Foto’s beoordelen, elkaar helpen en raad geven. Maar het moment dat de foto’s ophangen is voor ons altijd een magisch gebeuren. Er is ook dit jaar door iedereen weer hard gewerkt om deze tentoonstelling te organiseren.”

“Ik wil ook een speciaal dankwoord richten aan de directeur van de school in Temse-Velle. Dit om de chemieklas te mogen gebruiken voor onze groepsfoto. De foto is genomen door Marleen Hiels die er heel wat werk in stak. Iedereen op het zelfde moment samenbrengen hiervoor dat lukt nooit. De foto is dan ook op verschillende momenten genomen. Marleen heeft daarna alles knap samengebracht.”

Er was heel wat belangstelling voor de officiële opening

Ook dit jaar is er weer een bezoekerswedstrijd.

Echte kunstwerken

“Onze jaarlijkse bezoekerswedstrijd is weer een zoekertje om de verschillende knipsels uit de foto’s van 18 verschillende elementen te halen”, klinkt het bij de voorzitster. “Naast de wedstrijd is er, naast de tentoonstellingsruimte, ook het After 4 café waar men kan genieten van een drankje en waar een powerpointpresentatie loopt met foto’s van het voorbije jaar.”


Schepen Lieve Truyman kwam in naam van het lokaal bestuur de tentoonstelling officieel openen.

“Toen ik de uitnodiging voor deze fototentoonstelling in mijn mailbox kreeg dacht ik bij mezelf Mendeljev ? tof, hoe gaat men daar mee aan de slag gaan”, stelde Lieve Truyman (N-VA). “Maar de fotoclub kennende gingen ze daar heel creatief mee om. Zij nemen niet zomaar foto’s, zij zorgen ervoor dat de foto’s op een andere manier belicht worden. Zodat bepaalde zaken in de verf worden gezet. Ze maken er eigenlijk echte kunstwerken van.”

Fototentoonstelling Mendeljev:

van 29 oktober tot 6 november
Zaterdag 14 – 20 u., zondag 10-18 u.
Het Molenhuis Wilfordkaai 23A

De leden van After4 samen met schepen Lieve Truyman
18 leden van de fotoclub stellen elk twee foto’s tentoon
De leden van After4 in de chemieklas van basisschool Temse-Velle

Godelieve en Karel vierden diamanten huwelijk

TEMSE – Karel Van Overloop en Godelieve Nys vierden deze maand samen met familie en vrienden hun 60-jarig jubileum.

Het echtpaar stapte op 20 oktober 1962 in het huwelijksbootje. Als militair diende Karel te werken in Duitsland, vandaar dat ze ook een aantal jaren in Duitsland hebben gewoond.

Het koppel geniet van familie, vrienden, wandelen en fietsen. Schepen Lieve Truyman (N-VA) feliciteerde het koppel namens de gemeente Temse en wenste hen nog vele mooie jaren samen.

Schepen Lieve Truyman feliciteerde het echtpaar in naam van het lokaal bestuur

Tesamen organiseert weer speelgoedinzameling

TEMSE – Tesamen voor Temse ziet de armoede in Temse en elders toenemen en wil niet zomaar toekijken. Daarom organiseert men ook dit jaar een Sinterklaasactie. Men verzamelt speelgoed dat daarna verdeeld wordt waar de nood het hoogst is.

“De gestegen levensduurte en de torenhoge energiekosten maken dat er in veel gezinnen met jonge kinderen geen of weinig budget is om cadeautjes te kopen voor de komende feestdagen. De ongelijkheid onder kinderen dreigt nog groter te worden”, klinkt het bij gemeenteraadslid Brigitte Caura.


Hartverwarmend

“Wij vinden dat elk kind heeft recht heeft op een prettig Sinterklaasfeest en steken dus opnieuw de handen uit de mouwen om dit mogelijk te maken. Daarom organiseren we dit jaar al voor de vijfde keer een grote speelgoedinzameling. Net zoals de vorige jaren hopen we een 150-tal kinderen blij te maken met een pakket speelgoed.”

Speelgoed dat er nieuw uitziet is welkom

Daarvoor heeft men echter externe hulp nodig.

“Heeft men nog speelgoed in zeer goede staat waar de kroost is uitgegroeid: schenk het ons en we geven het een nieuw leven”, stelt Caura “Het is milieuvriendelijk en ook hartverwarmend te weten dat men een kindje zeer gelukkig maakt.”

Speelgoed, boekjes en schoolgerief mag men tot 18 november afgeven in de Kasteelstraat 24 bij dokter/gemeenteraadslid Brigitte Caura.

Ook vorig jaar was de actie een groot succes

Ferm wordt de nieuwe organisator van de Buitenschoolse Kinderopvang in Temse

Huidig aanbod kinderopvang gegarandeerd tijdens overgangsfase

TEMSE – Vanaf het voorjaar van 2023 zal Ferm Kinderopvang vzw de buitenschoolse kinderopvang in Temse overnemen van het lokaal bestuur. Dat werd beslist tijdens de gemeenteraad van oktober. Volgens oppositiepartij Tesamen is de overheveling geen oplossing en gaat het de gemeente meer geld kosten.

Buitenschoolse Kinderopvang De Woonboot is nu nog in handen van de gemeente en heeft een centrale opvangplaats in de Eeckhoutdriesstraat en vijf kleinere vestigingen in deelgemeenten Tielrode, Elversele en Steendorp en de wijken Velle en Hollebeek.

In het najaar van 2021 startte Lokaal Bestuur Temse de zoektocht naar een externe partner voor de organisatie van de Buitenschoolse Kinderopvang. Deze organisatie gebeurt nu nog door de gemeente. Na een traject van 1 jaar besliste de gemeenteraad op 24 oktober om de Buitenschoolse Kinderopvang vanaf het voorjaar 2023 door Ferm te laten organiseren.

Waarom een externe partner?

Het Lokaal Bestuur werkt aan de ontwikkeling van een nieuw lokaal beleid kinderopvang binnen het BOA-decreet (Buitenschoolse Opvang en Activiteiten). Als onderdeel daarvan ging het op zoek naar een partner die kan instaan voor een professionele en kwalitatieve organisatie van de Buitenschoolse Kinderopvang. Die partner wordt Ferm.

Ferm Kinderopvang vzw organiseert al meer dan 45 jaar kwaliteitsvolle kinderopvang voor kinderen van 0 tot 12 jaar in heel Vlaanderen. Jaarlijks zorgt Ferm Kinderopvang voor 55 000 kinderen. Er is kleinschalige opvang in de buurt bij meer dan 1 600 onthaalouders thuis of dagopvang in 19 kinderdagverblijven.

Daarnaast organiseert Ferm Kinderopvang voor- en naschoolse opvang in 220 locaties, in Buitenschoolse Opvang en opvang via Lokale Diensten voor buurtgerichte kinderopvang. Ferm Kinderopvang zorgt ook voor vakantieopvang voor bedrijven. In Oost-Vlaanderen wordt buitenschoolse opvang al door Ferm georganiseerd in 6 gemeenten: De Pinte, Lochristi, Sint-Gillis-Waas, Sint-Lievens-Houtem, Sint-Martens-Latem en Zulte. Vanaf voorjaar 2023 komt Temse erbij.

“Geen besparing

Niet iedereen is opgetogen met de beslissing van het lokaal bestuur.

“Het aanbieden van kinderopvang is een kerntaak van een gemeente en we begrijpen niet waarom we hier niet verder in investeren”, stelt Bert Bauwelinck van TESAMEN. “Het personeel wordt overgenomen door Ferm, maar dit betekent wel dat ze geen ambtenaar meer zijn. Welke dienst is de volgende op lijst om uitbesteed te worden. Ik zou me zorgen maken als ik voor deze gemeente zou werken. Bijkomend is deze oplossing geen besparing voor de gemeente, integendeel de outsourcing drijft de kostprijs van de naschoolse opvang hoger op.”

Schepen van Jeugd Tineke Van Britsom (N-VA) geeft de oppositie hierin gelijk.

“We hebben bij deze weloverwogen keuze de kwaliteit van de dienstverlening voorop gesteld, maar het is inderdaad geen besparing”, klinkt het bij de schepen. “Sinds 1 september van dit jaar moeten de ouders van kinderen die naar de opvang gaan al dieper in de buidel tasten. Het tarief voor dagopvang ging van 10,50 euro naar maar liefst 15,11 euro. “Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat de prijsstijging kadert in de nakende overname door Ferm”, klonk het in de oppositie. “Is een prijsstijging van 37 procent wel het juiste signaal naar onze burgers die het nu al moeilijk hebben?”

Volgens het schepencollege hebben de overname en de prijsstijging niets met elkaar te maken:

“De prijzen zaten op een laag niveau en zijn sinds 2016 niet meer aangepast. De materie is doorgenomen met de financieel directeur”, aldus Van Britsom. “De prijsstijging moest er komen om de opvang betaalbaar te houden voor de gemeente, los van de overname. De prijszetting blijft ook in handen van het gemeentebestuur.”

“Tijdens de overgangsfase blijft het huidige aanbod kinderopvang gegarandeerd aan dezelfde prijzen, op dezelfde locaties en met dezelfde openingsuren. “Ons einddoel is echter op termijn opvang aan te bieden in elke school”

De centrale opvangplaats in de Eeckhoutdriesstraat wordt op termijn vakantieopvang

Vanaf 2023 gemeentelijke premie voor de aanleg van een groendak

TEMSE – Vanaf 2023 kan je als inwoner of bedrijf in Temse een premie voor de aanleg van een groendak aanvragen. Deze premie kadert in de lokale duurzame visie van Lokaal Bestuur Temse.

Voordelen van een groendak

Groendaken dragen onder meer bij tot waterbeheersing, lucht- en waterzuivering. Ze hebben ook een geluiddempende werking, vormen een uitstekende isolatie en dragen bij tot een groenere woonomgeving en biodiversiteit.

“Onze gemeente moet zich ook beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering, tegen steeds meer extreme weersomstandigheden zoals hitte, droogte en wateroverlast”, vertelt schepen van Duurzaamheid Tineke Van Britsom (N-VA). “Een concrete maatregel is onder meer het bufferen, infiltreren en vertraagd afvoeren van hemelwater via een groendak.”

Premie vanaf begin 2023

De premie voor de aanleg van een groendak is er voor particulieren en bedrijven. De gemeenteraad keurde deze premie op 24 oktober goed.

De premie bedraagt 15 euro/m2 met een maximum van 60m2 per aanvraag. Tegen eind dit jaar vind je het reglement, de voorwaarden waaraan je moet voldoen en de aanvraag terug op www.temse.be. Je kan de premie aanvragen vanaf 1 januari 2023.

(C) afbeelding Shutterstock

Boelwerfkraan in Temse blijft beschermd monument: dossier voor instandhoudingswerken wordt voorbereid

Vlaams minister Matthias Diependaele zet opheffingsprocedure meteen stop

TEMSE – De iconische Boelwerfkraan blijft dan toch geklasseerd als beschermd monument. Door het groot aantal bezwaarschriften tegen de declassering van de bescherming van de kraan besliste Vlaams minister van Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) om de opheffingsprocedure ‘on hold’ te zetten. Er wordt nu onderzocht en becijferd welke onderhoudswerken nodig zijn om de kraan op een goedkopers manier verder in stand te houden

“Als minister van Onroerend Erfgoed ben ik verheugd dat de restauratie van de iconische torenkraan een doorstart krijgt”
Minister Matthias Diependaele

Het Lokaal Bestuur werkt samen met het Agentschap Onroerend Erfgoed en een gespecialiseerd architectenbureau aan een dossier voor conservatie van de kraan. Enkele partnerbesturen cofinancieren de instandhoudingswerken met een eenmalige projectsubsidie.

Blijvend eerbetoon

“Op 30 november zal het precies 28 jaar geleden zijn dat de Boelwerf definitief de deuren sloot”, vertelt burgemeester Hugo Maes (CD&V) “Sindsdien is er heel wat water door de schelde gevloeid. Ook het gemeentebestuur is erg gehecht aan het erfgoed van de Boelwerf.”

“De iconische kraan bezorgt Temse een unieke skyline”, vertelt Eddy Van Grevelinge, voorzitter van erfgoedvereniging Op Stoapel. “De Boelwerfkraan is een symbolisch icoon van Temse als monumentaal landschapsbaken. De kraan is een eerbetoon aan het scheepswerfverleden van Temse, het Waasland en bij uitbreiding van België én een blijvend eerbetoon aan de scheepsbouwers van weleer.”

Op Stoapel bepleit al meer dan tien jaar een zinvolle en duurzame toekomstige bestemming van de historische Boelwerfkraan.

“De opname van de monumentale torenkraan als ankerpunt in het recente Boelwerfparcours is de kroon op het werk van jarenlange inspanningen om de kraan de erfgoedbestemming te geven die ze verdient op deze historische locatie”, klinkt het bij Van Grevelinge

Grondige en dure renovatie

Na al die jaren drong een grondige renovatie van de kraan zich op. De restauratiekosten liepen hoog op met een raming van meer dan 1 500 000 euro. De gemeente kan deze grote investering niet maken, rekening houdend met de andere lokale beleidsprioriteiten en -noden. Zoals de nieuwsbouw van WZC De Reiger en de grootschalige herinrichtingswerken van de Kouterstraat. Daarom vroeg de gemeente in 2021 de deklassering van de Boelwerfkraan als beschermd monument aan.

Uit het openbaar onderzoek dat gehouden werd voor het ministerieel besluit van 29 september 2021 tot voorlopige opheffing van de bescherming als monument van de elektrische torenkraan, bleek dat er een groot maatschappelijk draagvlak is om de Boelfwerfkraan te behouden.

Bij het afsluiten van het openbaar onderzoek waren er 403 unieke digitale bezwaarschriften, 158 analoge bezwaarschriften, een petitie met 477 handtekeningen en een lijst met 1 380 namen ingediend. Voorlopige opheffing bescherming zorgt voor nieuwe dynamiek.

Alternatieven voor behoud

Door het recordaantal aan bezwaren besliste minister Matthias Diependaele om de opheffingsprocedure on hold te zetten. De voorlopige opheffing van de bescherming leidde in het voorjaar 2022 tot een nieuwe dynamiek en heel wat overleg met ondermeer bevoegde overheden, erfgoedpartners, gespecialiseerde restauratiebedrijven en andere belanghebbenden.

Erfgoedvereniging Op Stoapel bleef ook ijveren voor het behoud van de kraan als waardevol erfgoed voor de gemeente. Minister Diependaele volgde het dossier zelf van nabij op en kwam op 30 april naar Temse voor de rondetafelconferentie (georganiseerd door Op Stoapel met medewerking van Lokaal Bestuur Temse en het Kabinet van de minister) rond het behoud en de bescherming van de torenkraan.

“Het lokaal bestuur Temse hecht veel waarde aan de Boelwerfkraan. De hoge restauratiekosten dwongen ons te kijken naar alternatieven voor behoud en restauratie. Ik ben blij dat het openbaar onderzoek geleid heeft tot een nieuwe dynamiek voor het behoud van de torenkraan. De toegezegde cofinanciering door Interwaas en de Maatschappij Linkerscheldeoever bewijzen dat er in de Wase regio een breed maatschappelijk draagvlak is voor de conservatie van de kraan en het Boelwerfverleden”, aldus schepen van Erfgoed Lieve Truyman.

Instandhouding kraan en zoektocht naar cofinanciering

“Een architectenbureau kreeg de opdracht om met betrokken ingenieurs de mogelijkheden te onderzoeken om de kraan op een goedkopere manier een toekomst te geven op basis van nieuwe inzichten en technieken”, klinkt het. “Hierbij wordt de dure totaalrenovatie losgelaten. Er wordt onderzocht en becijferd welke onderhoudswerken nodig zijn om de kraan verder in stand te houden. Binnenkort bespreekt het Lokaal Bestuur met de architect en het Agentschap Onroerend Erfgoed de mogelijke pistes. Daarna kan een nieuw subsidiedossier worden ingediend bij het Agentschap.

De Vlaamse overheid draagt 60 procent van de kosten. Naast de inbreng van het Lokaal Bestuur zorgen ook Interwaas en de Maatschappij Linkerscheldeoever voor een cofinanciering via een projectsubsidie van elk 150.000 euro. Er worden nog inspanningen geleverd om ook via private partners en de bedrijfswereld giften te bekomen.

Minister Matthias Diependaele kwam in AC De Zaat persoonlijk duiding geven over het dossier

Op woensdag 26 oktober kreeg Temse gewaardeerd bezoek van de bevoegde Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele. Hij gaf meer duiding bij het doorlopen traject en de volgende stappen voor de conservatie van de Boelwerfkraan. De minister toonde zich opgetogen met de doorstart in dit dossier.

“Als minister van Onroerend Erfgoed ben ik verheugd dat de restauratie van de iconische torenkraan een doorstart krijgt. De opheffingsprocedure wordt per direct stopgezet. De hernieuwde aandacht voor de kraan, door de procedure die ik opgestart heb, toont aan hoe ons industrieel Vlaams erfgoed leeft. De torenkraan is een baken langs de Schelde en een stille getuige van ons rijk scheepsvaartverleden, met een restauratie geven we deze door aan toekomstige generaties.”

Minister Diependaele samen met burgemeester Hugo Maes, schepen Lieve Truyman, financieel directeur Nele De Cleen, ereburgemeester Luc De Ryck en diverse vertegenwoordigers van Op Stoapel, InterWaas en Maatschappij Linkerscheldeoever
Er was heel veel belangstelling van de diverse partners in het dossier voor het infomoment

Lees hieronder meer over de geschiedenis van de Boelwerf

Verder lezen Boelwerfkraan in Temse blijft beschermd monument: dossier voor instandhoudingswerken wordt voorbereid

Politie ontmantelt voor tweede maal op twee jaar tijd grote cannabisplantage in loods: “Het is dweilen met de kraan open”

TEMSE – Speurders van de lokale politie Temse/Kruibeke vielen dinsdagochtend binnen in een garagebedrijf in de Philemon Haumanstraat in het centrum van Temse. Daar troffen ze een professionele cannabisplantage aan met oogstrijpe planten. Opmerkelijk: ook twee jaar geleden werd daar een plantage ontdekt.

De plantage die dinsdag werd ontdekt in de Philemon Haumanstraat bevond zich in een voormalige garage. Het is trouwens niet de eerste keer dat het pand daarvoor dienst doet. Eind augustus 2020 werd er al eens een plantage van zo’n 2.000 planten aangetroffen. Dit keer ging het om een zo’n 1.500 planten.

Geen toevalstreffers

Dat een drugsbende een pand uitkiest waar al eens een plantage werd ontmanteld, is wel erg uitzonderlijk. “Het is ook voor ons wel opmerkelijk”, zegt korpschef Wim Pieteraerens. “Maar tegenwoordig zien we overal plantages opduiken. Dat gaat van een loods tot een netjes onderhouden woning zoals vorige week nog in Tielrode. Er is nu eenmaal veel geld mee te verdienen.”

De ontmanteling van de plantages zijn resultaat van intensief speurwerk van de eigen recherche. “Het zijn geen toevalstreffers”, benadrukt hij. “Er is op beide dossiers hard gewerkt door onze mensen.” Een verband tussen de plantage in Temse en Tielrode zou er niet zijn.

Twee verdachten

De speurders beseffen echter ook dat er voor elke ontdekte plantage wellicht nog tal van andere zijn die onder de radar blijven.

“In die zin het is dweilen met de kraan open”, klinkt het. “We kunnen alleen maar ons uiterste best doen om het die bendes zo moeilijk mogelijk te maken.”

De civiele bescherming kwam ter plaatse om alles te vernietigen. Twee verdachten konden reeds worden geïdentificeerd en gearresteerd. Zij worden woensdag voorgeleid bij de onderzoeksrechter.

Ook in 2020 werd in dezelfde loods een plantage ontmanteld

Herfstconcert HOT met nieuwe dirigent

TEMSE – Zondag 23 oktober bracht Harmonie Orkest Temse (HOT) het aperitiefconcert ‘Autumn Leaves‘ in de feestzaal van het oud-gemeentehuis.

Zowat 50 aanwezigen genoten van een zalig muziekprogramma met ondermeer eigen interpretaties van Downtown van Petula Clark, Jezus Christ Superstar van Lloyd Webber en Heal The World van Michael Jackson.

Sinds de nieuwe opstart begin dit jaar heeft HOT ook een nieuwe dirigent.

Jean Vonck is afkomstig uit Meerdonk waar hij al 35 jaar de Koninklijke fanfare dirigeert. Sinds 2013 is hij ook onderdirigent bij de harmonie van Financiën. Hij studeerde trompet en piano en heeft al meer dan 30 jaar ervaring bij diverse fanfares, harmonieën en big bands.

Als allround zanger, toetsenist, entertainer, keyboardspeler en trompettist gaat hij ook de baan op als One Man Band Jean’

Meer foto’s, klik hier

POLITIE. Bestuurder betrapt met 140 gram cannabis

Intrekking rijbewijzen – onder invloed van drugs en alcohol

In de Hemelrijkstraat in Steendorp werd een bestuurder betrapt op het bezit van cannabis. Er werd 140 gram cannabis aangetroffen in het voertuig en een som geld. De bestuurder, een 21-jarige man uit Kruibeke, legde ook een positieve speekseltest af. Zijn rijbewijs werd onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen. Zowel de bestuurder als de passagier werden gearresteerd en overgebracht naar het politiekantoor voor verder onderzoek.

Op Temse-Velle reed, een 20-jarige man uit Hamme, met zijn voertuig tegen een geparkeerde wagen. De jongeman legde een positieve speekseltest af. Zijn rijbewijs werd onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen.

Tijdens een controle op de Sint-Amelbergalaan in Temse werd het rijbewijs van een 29-jarige man uit Sint-Niklaas onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen. De man reed onder invloed van drugs. Hij legde een positieve speekseltest af.

Op de Krijgsbaan in Temse werd een 69-jarige man uit Temse, betrapt op het rijden onder invloed van alcohol. De man legde een positieve ademtest af. Uit de ademanalyse bleek dat de man 1,77 promille alcohol in zijn bloed had. Ook zijn rijbewijs werd onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen.

(C) Shutterstock

Lichaam gevonden in de Schelde

TEMSE – Politie en brandweer zijn maandagochtend opgeroepen voor een aangespoeld lichaam langs de Schelde ter hoogte van het bedrijf Belgomine. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

Momenteel is de berging van het lichaam aan de gang. De politiehelikopter kwam vanuit de lucht foto’s maken van de plaats waar het lichaam is aangetroffen. Het was een werknemer van Belgomine die alarm sloeg.

Een identiteit is voorlopig nog niet bekend maar mogelijk gaat het om de vermiste Kyo Van Hoecke. Hij werd het laatst gezien in de nacht van 13 op 14 oktober nadat hij thuis vertrok in de Stationsstraat in Temse. Afgelopen weekend organiseerden vrienden en familie nog een zoekactie. (Bron: HLN/Kristof Pieters)

De hulpdiensten gingen ter plaatse. ((C) Kristof Pieters)

Blauw-Wit Temse nog steeds ongeslagen. VK Tielrode tijdens derby verpletterd met 0-5

TEMSE – “Blauw Wit Temse (BW) blijft als een TGV door de competitie razen”. Dat was afgelopen week te lezen bij Sportregio.be. En ook op het veld van VK Tielrode (VKT), tijdens de ‘Derby van ’t Stad’ was dat niet anders.

De ploeg uit de Schoolstraat won al voor de achtste achtereenvolgende keer. Ditmaal ging de jonge ploeg van VKT voor de bijl. BW ging vlakbij de Durme winnen met 0-5, “En er hadden nog veel meer doelpunten kunnen vallen”, vertelde een supporter.

Ondanks het forse verlies van Tielrode werd er na de wedstrijd verbroederd door de voorzitters van beide clubs en burgemeester Hugo Maes. Lokaal aanstormend voetbaltalent mocht ook mee op de foto.

vlnr.: Johan Boel (voorzitter Blauw-Wit Temse), Burgemeester Hugo Maes,
Gert Hooftman (voorzitter VK Tielrode)