TEMSE/TIELRODE/ELVERSELE – Een proefproject om de overlast van knijten – en vooral de pijnlijke, jeukende beten die ze veroorzaken – onder controle te krijgen in Tielrode, blijkt voorlopig een maat voor niks. “Het proefproject is nog niet effectief gebleken. Door het warme en droge weer zijn de insecten terug.”
“Doe de bressen in de dijk weer dicht!” Zo trokken de inwoners van Tielrode afgelopen zomer aan de alarmbel. Ze werden na de aanleg van een getijdengebied in het Klein Broek geplaagd door knijten die pijnlijke, jeukende beten veroorzaakten.
“Bij het wandelen of fietsen op de dijk worden we door hele zwermen aangevallen.”
Voor een oorzaak moesten ze niet ver zoeken: het pas aangelegde getijdengebied in het Klein Broek, een gebied van 54 hectare groot dat in het kader van de Sigmawerken ontpolderd werd. De Vlaamse Waterweg maakte drie bressen in de oude Durmedijk, waardoor het water het gebied in en uit stroomt. Dat laat slib achter, wat de ideale biotoop is voor de knijt.
“Als ik een glazen bol had gehad, dan zou ik het doorsteken van de dijken tegengehouden hebben”, sprak de Temsese burgemeester Hugo Maes (CD&V-Open VLD), zelf Tielrodenaar. Hij verzekerde de dorpsbewoners dat hij aandrong op een oplossing.

(C) Pieter Van Hecke)
Bressen dicht!
Voor alle inwoners was er maar één afdoende oplossing. “Doe de bressen weer dicht”, klonk het unaniem. En zo geschiedde, de Vlaamse Waterweg voerde breuksteen aan om tijdelijk de gaten in de dijk weer op te vullen. Ze legde ook buizen aan, waarmee de in- en uitstroom van het water gereguleerd kan worden.
“Door de slikken en schorren tijdelijk droog of onder water te zetten, wordt het gebied minder aantrekkelijk voor knijten en kunnen we knijtenlarven in de bodem bestrijden”, klonk het. De ingrepen hebben echter niet het gehoopte resultaat, blijkt nu.

(C) Pieter Van Hecke)
Door het warme en droge weer van de afgelopen weken werden weer knijten waargenomen in het Klein Broek.
“Het proefproject is voorlopig nog niet effectief gebleken. De tijdelijk gedichte bressen blijken toch een beperkte hoeveelheid water door te laten”, zegt Max Verdonck, woordvoerder van De Vlaamse Waterweg. “Er wordt momenteel onderzocht hoe het probleem zo snel mogelijk kan worden verholpen. Het doel is er om ten laatste tegen midden juni voor te zorgen dat het proefproject volledig operationeel is. Nadien kunnen we het waterpeil in het Klein Broek reguleren.”
Duurzaam ecosysteem
De Vlaamse Waterweg benadrukt dat ze hiermee een evenwichtige en duurzame oplossing wil bieden, maar dat het essentieel is dat de natuurontwikkeling in het gebied niet wordt tegengewerkt.
“Het is namelijk door een duurzaam ecosysteem op te bouwen dat ook de knijten in aantal zullen verminderen. Als de natuur in het gebied verder ontwikkelt, wordt het gebied minder aanlokkelijk voor knijten. Die ontwikkeling stoppen of tegenwerken kan net overlast in de hand werken”, zegt de woordvoerder.