Margino De Kerf verdiende zijn strepen in het voetbal

TEMSE – Margino De Kerf, initiatiefnemer van de nieuwe Temsese voetbalclub SV Blauw Wit, en van geboorte een rasechte Temsenaar, heeft er een lange carrière opzitten in het veld – en zaalvoetbal.
Margino De Kerf

Als speler ondermeer bij VK Tielrode, KSK Beveren, KSV Bornem, Red Star Haasdonk en nog een aantal andere clubs.
Als trainer was hij ondermeer aan de slag bij Red Star Waasland, Yellow Blue Beveren, Hoogeinde Sint-Gillis en nu voor het tweede jaar bij KVV Windeke.

Ook in het zaalvoetbal heeft hij zijn strepen verdiend.
Zo stichtte hij ZVC Zeehond, ZVC Stemo, ZVC Sportief Temse, ZVC Chablis Temse, ZVC Pro Sport Temse en ZVC Tilroda. Tussendoor speelde hij zaalvoetbal in Antwerpen, Mortsel en Malle, Breendonk en Bornem.

Hij speelde met België het WK zaalvoetbal in Kopenhagen in 1998 waar ze vierde werden. “Ik was de kapitein. Brazilië was wereldkampioen. Verder zat ik nog 2 jaar in de raad van bestuur van de Belgische zaalvoetbalbond en ook 2 jaar in het sportcomité. Ik was ook nog 3 jaar coach van de Vlaamse beloften in het zaalvoetbal.”

Margino organiseerde vroeger ook heel wat voetbaltornooien in Temse.

“Het grootste gekkenwerk was een internationaal tornooi met 55 ploegen verdeeld over drie sporthallen”, vertelt Margino. “Stampvolle tribunes toen. De finale werd gewonnen door Aosta Calcio Italie een 1e nationaler.

“Het enige wat ik altijd jammer vond is dat ik nooit bij KSV Temse heb geshot als rasechte Temsenaar. Ik heb wel een paar keer met hen gepraat maar ofwel was ik te duur ofwel zat het zaalvoetbal in de weg (Vroeger mocht je niet zaalvoetballen van KSV)
Bij deze kan ik met mijn laatste voetbalproject misschien iets terug doen voor de Temsenaar.”

Temse krijgt nieuwe lokale voetbalclub

SV Blauw Wit Temse’ wil zich profileren als een echte dorpsclub

TEMSE – Na de officieuze fusie van KSV Temse met Sporting Lokeren in april staken enkele voetballiefhebbers de koppen bij elkaar om de Scheldegemeente opnieuw een eigen voetbalclub te geven.
SV Blauw Wit Temse vanaf 2021

Vanaf volgend voetbalseizoen zal er daardoor opnieuw lokaal voetbal te zien zijn in het Fernand Schuermanstadion. De initiatiefnemers willen de de mogelijkheid bieden aan spelers uit de eigen regio in het eerste elftal te spelen. Dit onder het motto: ‘Temse opnieuw lokaal voetbal geven.

“De verkoop van het stamnummer van KSV bracht enkele maanden geleden bij de plaatselijke voetballiefhebbers een tsunami van verontwaardiging te weeg”, vertellen initiatiefnemers Margino De Kerf en Bjorn Van Asbroeck. “Dat werd enkele weken geleden nog wat aangescherpt toen het ontwerp van het nieuwe logo van de fusieclub werd bekendgemaakt waar enkel onder het logo een kleine verwijzing was naar de nieuwe naam Lokeren-Temse.

Fierheid

Initiatiefnemer Margino De Kerf is geen onbekende in het veld – en zaalvoetbal. Als speler en trainer was hij aan de slag bij heel wat clubs in het Waasland en daarbuiten. Hij was ook de stichter van een aantal zaalvoetbalclubs in Temse. (Lees hier meer)

Bjorn Van Asbroek is zaakvoerder van Privé – en luchthavenvervoer Vanarosi in Steendorp. Daarbuiten is hij ook gemeenteraadslid voor N-VA in de Temsese gemeenteraad.

“op 23 april op de dag van de bekendmaking van de fusie schoot ik in actie met rondbellen en rondhoren wie interesse had om een nieuwe club te starten”, vertelt Margino. “Op 12 mei had ik al een volledige groep mensen verzameld. In Bjorn van Asbroek vond ik een ideale bondgenoot. Na drie maanden hard werken mogen we met de nodige fierheid de geboorte melden van SV Blauw Wit Temse met stamnummer 9755.”

Met dit team willen de initiatiefnemers een nieuwe wind laten waaien in het Fernand Schuermanstadion afgestemd op de gewone voetballer waar iedereen, zowel spelers als supporter, zich thuis voelen.

Dorpssfeer

“Onze club wil zich vooral profileren als een echte dorpsclub”, klinkt het bij Bjorn en Margino. “Een club die drijft op inzet van vrijwilligers, voetballers en niet-voetballers uit eigen centrumgemeente en de deelgemeenten of uit de heel nabije gemeenten ongeacht hun kwaliteiten of gebreken, kortom mensen met een hart voor het Temsese voetbal.”

“Het uitgangspunt daarbij is dat we voetbal spelen en voetbal beleven in een aangename dorpssfeer maximaal toegankelijk voor iedereen die zich kan identificeren met de doelstellingen van onze club.”

“Emotie en passie hebben er voor gezorgd dat mensen die zijn begaan met het voetbal in onze gemeente de handen in elkaar hebben geslagen om het voetbal terug naar Temse te brengen”, klinkt het. “SV Blauw Wit Temse wil samen met de gemeente Temse, de Temsenaar en het Temsese bedrijfsleven het voetbal terug een eigen gezicht geven.”

“Wij geloven zeer sterk in een sociaal project waarin voetbal een ontmoetingsplaats kan en moet zijn voor onze spelers, hun familie, vrienden en kennissen. Deze groep mensen maakt van een club een vereniging en die vereniging moet altijd belangrijker zijn dan het individu. Deze boodschap is in de sport de laatste jaren een beetje op de achtergrond geraakt en wij stellen vast dat er in veel sportclubs nog maar weinig binding is met de achterban. Daar willen we graag aan werken.”

“We geven dan ook voorrang aan de mogelijkheid om spelers uit onze eigen regio en later eigen opleiding in ons eerste elftal te laten spelen, zonder evenwel het kijkplezier voor de toeschouwers te verwaarlozen. Dit noemen we ‘lokaal voetbal‘. Wij beschouwen dat dan ook als de reden van ons bestaan, als onze missie: ‘Temse lokaal voetbal geven‘.”

Clubkleuren

SV Blauw Wit Temse zal starten vanaf volgend voetbalseizoen (2021/2022) in de 4e provinciale Oost-Vlaanderen. De club zal met twee teams aantreden. Een eerste elftal en beloften. De wedstrijden van het eerste elftal zullen op zondagnamiddag gespeeld worden op het A-terrein aan de Schoolstraat. De beloften zullen hun wedstrijden op zaterdagnamiddag afwerken op één van de andere terreinen.

De truitjes in de vertrouwde clubkleuren

“Uiteraard spelen we in de oude clubkleuren blauw/wit”, klinkt het. “Voor de truitjes kozen we een retrostijl met strepen.”

Erevoorzitters

Het dagelijkse bestuur van de nieuwe club bestaat uit voorzitter Bjorn Van Asbroek, ondervoorzitter Johan Boel, Secretaris/gerechtigd correspondent Margino De Kerf en penningmeester Luc Geleyn.

Wilfried de Witte en echtgenote Paula De Cauwer zijn erevoorzitters van de nieuwe Temsese club.

“Het echtpaar heeft heel wat betekent voor het voetbal in Temse”, vertelt Bjorn Van Asbroek. “Daarom wilden we hen dit eerbetoon geven. Zo komen ze opnieuw via de ‘Grote Poort‘ het Fernand Schuermanstadion binnen.”
Wilfried De Witte, bekend van de gelijknamige groothandel in groenten en fruit, was 22 jaar voorzitter van KSV Temse tot hij in 2016 de fakkel doorgaf.

Club 45

Uiteraard moeten er voor de nieuwe ploeg heel wat medewerkers aangetrokken worden.
“Rond oktober zullen we vacatures uitschrijven voor spelers, trainers en andere medewerkers”, aldus Margino De Kerf. “Om een vlotte werking te kunnen verzekeren voor onze twee ploegen zullen we toch zowat 40 spelers moeten aantrekken.”

“Dankzij de vlotte samenwerking met de gemeente zullen we dus op het A-terrein in de Schoolstraat kunnen spelen. Het enige probleem is dat we voorlopig nog geen cafetaria hebben voor de supporters. De concessiehouder van ‘Club 45′, de polyvalente ruimte onder de nieuwe tribune, is voorlopig niet geneigd om dit aan onze club te verhuren. Dit terwijl we een meer dan een redelijke huurprijs willen geven.”

Het dagelijkse bestuur van SV Blauw Wit Temse: secretaris Margino De Kerf, Voorzitter Bjorn Van Asbroek, ondervoorzitter Johan Boel en penningmeester Luc Geleyn

Bosje in brand langsheen Orlaylaan

TEMSE – Vrijdagavond 7 augustus rond 21.30 uur werd de brandweer opgeroepen voor een brand langsheen de Orlaylaan, op de site de Zaat.

De brand situeerde zich aan een bosje tussen Cauwerburg en het gebouw van doe-het-zelf-keten Brico. De spuitgasten waren heel snel ter plaatse.

Bewoners uit de buurt waren erg geschrokken door de brand.

“In den bos naast Brico was het serieus aan het branden maar het is rap verminderd”, vertelde een buurtbewoner. “Toen de brandweer ter plaatse kwam, was er bijna niks meer, wel een rookpluim. Wij waren wel geschrokken.”

De oorzaak van de brand is voorlopig onbekend. Volgens getuigen werden er in de buurt, rond de uitbraak van de brand, wel enkele kinderen opgemerkt.

 

Foto: FB/ Letizia D’acquisto-De Brabander
Bron Filmpje: Ismail Aydinli

Verontwaardiging over onkruidactie met ‘gele kaarten’ van gemeente: “We worden behandeld als kleine kinderen”

TEMSE – Verschillende Temsenaren zijn niet te spreken over de onkruidactie met gele kaarten die het bestuur heeft opgestart.

De gemeente stak daarvoor kaartjes in de brievenbus van inwoners om hen aan te manen het onkruid op hun oprit te wieden. Een inwoner organiseert zaterdag zelfs een ludieke ‘onkruid wieden-actie’ als tegenwicht.

Temsenaren zijn volgens het lokale politiereglement verplicht zelf het voetpad en de goot voor hun huis proper te houden, en om ze te sensibiliseren om onkruid te wieden, stak de gemeente deze week gele kaarten in de bus van woningen met onkruid op de stoep.

Het bestuur wil met deze reinheidscampagne de bewoners een kans geven om het onkruid te verwijderen en een GAS-boete tot 350 euro te vermijden. Na een week wordt de stoep opnieuw geïnspecteerd.

Op reis

Inwoners hebben op sociale media al hun ongenoegen geuit. Niet de verplichting om de eigen stoep proper te houden lijkt het probleem, maar de toon van de actie. Dat vindt ook Temsenaar Patrick Van Brussel, die een op Facebook een ludiek evenement startte: ‘Onkruid uittrekken op de stoep’, dat zaterdag doorgaat. 45 mensen hadden zich vrijdag al aangesloten.

“Het is een ludiek actie, in dezelfde sfeer als mensen die de Kennedytunnel willen dichtmetselen om de coronacrisis in te dijken”, zegt Patrick. Zo reageert hij op de gele kaarten-actie. “We worden een beetje behandeld als kleuters. We hebben ook maar een week tijd om het te doen, want volgende week komen ze terug kijken. Wat met mensen die twee weken op reis zijn?”

Zelf kreeg Patrick geen gele kaart, ondanks het onkruid op zijn stoep, maar hij is wel aan het wieden geslagen.

“Een paar weken geleden heb ik ook al eens onkruid uitgedaan, maar met dit weer groeit het snel terug.” (Bron: HN-Tom Nuytemans)

Positief geteste coronagevallen verspreid in de centrumgemeente , Tielrode en Steendorp

TEMSE – Via haar persoonlijk Facebookaccount geeft dokter/gemeenteraadslid Brigitte Caura (Tesamen) meer info omtrent de huidige opflakkering van het coronavirus in Temse.

“De laatste drie weken van juli zijn er in Temse 31 nieuwe gevallen vastgesteld”, stelt Caura. “Zoals reeds gekend betrof het hier ondermeer twee grote gezinnen van respectievelijk 9 en 6 besmette gezinsleden en daar is nog een gezin van 6 bijgekomen. Daarnaast zijn er nog op 8 adressen gevallen opgedoken van 2 keer 2 positieven en 6 keer 1 besmette persoon.”

“Het betreft grotendeels mensen uit de actieve bevolking, soms met hun, vaak klachtenvrije kinderen. In het gezin van 9 bijvoorbeeld was er maar 1 patiënt met symptomen.”

“De positief getesten wonen verspreid in de hoofdgemeente, in Steendorp gaat het over drie gevallen, in Tielrode één. Voor zover ik weet is er maar één iemand in het ziekenhuis opgenomen.”

“De meesten zijn besmet via het werk of via familiebijeenkomsten. Het gaat voorlopig om een jongere groep dan de vorige keer en er zijn momenteel geen gevallen in onze rusthuizen. Wel testte ik deze maandag een tachtiger positief, dus het blijft opletten voor deze bevolkingsgroep.”

Hou je stoep proper en onkruidvrij

Gemeente Temse start reinheidscampagne voor voetpaden en straatgoten

TEMSE – Een nette en aantrekkelijke leefomgeving in onze Scheldegemeente is voor het gemeentebestuur een belangrijk aandachtspunt.

“Dagelijks zijn meerdere medewerkers actief met het opkuisen van zwerfvuil, het ledigen van vuilbakjes en het schoonhouden van de straten, met een borstelveegmachine, in het centrum”, stelt schepen van Milieu Hugo Maes (CD&V). “Jammer genoeg blijft op sommige plaatsen het onkruid op de voetpaden en in de goten het straatbeeld ontsieren.”

Wettelijk is iedere bewoner zelf verantwoordelijk voor het proper houden van voetpad en goot voor de eigen woning, zoals ook duidelijk vermeld staat in het Algemeen Gemeentelijk Politiereglement van Temse:

Het Algemeen Gemeentelijk Politiereglement (zie verder) beschrijft de verplichtingen en verbodsbepalingen die te maken hebben met de veiligheid, gezondheid, rust en orde in de gemeente, die niet in wetgeving van andere (hogere) overheden geregeld worden. Het politiereglement is niet grensoverschrijdend en geldt uitsluitend en specifiek op het grondgebied van Temse.

Artikel 4 – Rein houden van de openbare weg, voetpaden, straatgoten en straatkolken § 1 De huurders en, bij ontstentenis van de huurders, de eigenaars, zijn verplicht te zorgen voor de reiniging en het pesticidenvrij verwijderen van spontane plantengroei van het voetpad, uit de straatgoot en uit de straatkolken langs de door hen al dan niet bewoonde of niet-bebouwde eigendommen met aanhorigheden.

De verplichting tot het reinigen van voetpaden ter hoogte van appartementsgebouwen rust op de bewoner of gebruiker van de gelijkvloerse verdieping en bij ontstentenis daarvan op deze van de hoger gelegen verdiepingen.

“Om de inwoners te sensibiliseren zullen onze diensten symbolische ‘gele kaarten’ zoals in het voetbal, in de brievenbus steken van woningen waarbij zich onkruid bevindt op het voetpad en/of in de goot”, klinkt het. “Zo krijgen de bewoners de kans om het onkruid te verwijderen en vermijden ze een GAS-boete (tot € 350).

“Dankzij de actieve deelname van onze inwoners kunnen we samen zorgen voor een aantrekkelijk straatbeeld in onze gemeente.”

 

Werken in Gasthuisstraat en Eigenlostraat

Gasthuisstraat

TEMSE – De firma Bruggeman-Maes voert van 4 augustus tot 1 december kabel- en sleufwerken uit in de Gasthuisstraat en Mariadal in Temse.

De Gasthuisstraat wordt volledig afgesloten van 4 tot 14 augustus voor alle verkeer. Lokaal verkeer kan in de Gasthuisstraat rijden tot aan de afsluiting t.h.v. Mariadal.

Er is een omleiding voorzien via de Pastoor Boelstraat, Eeckhoutdriesstraat en de Gebr. Van Raemdonckstraat, in beide richtingen.

Enkel voetgangers en fietsers te voet kunnen via het voetpad passeren. De wijk Mariadal zal volledig afgesloten blijven gedurende gans de periode.

Eigenlo

De firma Verbraeken Infra legt van 10 augustus tot 18 september leidingen aan in opdracht van De Watergroep in de Eigenlostraat in Sint-Niklaas.

Hierdoor wordt éénrichtingsverkeer ingericht in de Eigenlostraat, tussen de Kruispunten met Houten Schoen en Laarstraat, in de rijrichting van Velle.

Een omleiding wordt voorzien via de Doornstraat, N16 en Hoogkamerstraat. Enkel fietsers en bromfietsers klasse A kunnen in beide rijrichtingen blijven rijden.

De Brandstraat, Schoenstraat en Laarstraat (TTS-zone) zullen bereikbaar blijven via de rotonde in de Doornstraat.

Offerfeest met masker en in bubbel: “We zijn er heel bewust mee bezig”

Moskee Arrahim voerde talloze maatregelen door om het bidden veilig te laten verlopen

TEMSE – Niks is normaal in deze tijden en dus ook het Offerfeest van de moslims niet. Iedereen vierde de hoogdag thuis in zijn eigen bubbel, terwijl dit juist hét moment is om familie en vrienden te bezoeken.

Ongeveer zeventig dagen na de Ramadan volgt het Offerfeest. Die traditie staat binnen de moslimgemeenschap gekend als Het Grote Feest en gaat gepaard met de rituele slachting van een schaap. Om een overschot aan vlees tegen te gaan wordt het feest meestal samen met andere gezinnen of families gevierd. Maar dat kan nu niet. Zelfs het bidden moet nu in beperkte kringen plaatsvinden.

Overlijden

Moskee Arrahim in de Vrijheidstraat  heeft ook verschillende maatregelen moeten treffen, in deze vreemde tijden.

“De periode is helemaal anders verlopen dan we het gewoon zijn”, legt Mohamed El Mokaddam uit, die de moskee mee bestuurt. “Maar we weten dat het gevaar reëel is. Want iemand die uit Bornem kwam om hier te bidden, is overleden aan de gevolgen van Covid-19, dus we zijn er heel bewust mee bezig.

“Normaal is de moskee bijna heel de dag toegankelijk en dient het naast gebedshuis ook als ontmoetingsplaats, waar mensen kunnen praten. Maar nu mogen de mensen enkel binnen puur om te bidden en nadien moeten ze naar huis. ”

“Dat is wel jammer voor onze oudere generatie, want zij hebben die sociale contacten echt nodig. Iedereen moet ook z’n eigen bidtapijt meenemen en overal moet afstand gehouden worden.”

Skype

Voor het Offerfeest zelf blijft iedereen thuis.

“We sensibiliseren de mensen ook om ervoor te zorgen dat iedereen op dezelfde lijn zit. Want normaal is dit een periode om samen te komen en elkaar te bezoeken. Maar dat is gedaan. Nu doen we dat nog via Skype bijvoorbeeld, om het groepsgevoel te bewaren.”

Mohamed zelf vierde het Offerfeest met zijn gezin in eigen huis. “Het was anders zijn, maar nu zijn we toch zeker dat het veilig verlopen is en dat is het belangrijkste.” (Bron: HN-DVK)

Een vrijwilliger hield alles netjes aan de ingang van moskee Arrahim ((C) Dieter Verschooren)

Appartementsgebouw op de kaai krijgt totale make-over

TEMSE – Het appartementsgebouw aan de Wilfordkaai 35 krijgt binnenkort een volledige make-over. Het pand krijgt vijf verdiepingen en op het gelijkvloers een kantoorruimte.
Het huidige gebouw aan de Wilfordkaai 35

Structuur blijft behouden

“Het project is een totale makeover van wat ooit een stevig en goed onderhouden appartementsgebouw was”, klinkt het bij het immokantoor dat de appartementen aan de man brengt. “De structuur van het huidige gebouw zal behouden blijven, maar de hedendaagse wensen en normen van 2020 zullen hierin worden verweven zodat er zich aan de woonkwaliteit niks verloren gaat en enkel zal verbeteren.”

Triphon De Smet

Het gebouw met vier verdiepingen, met nu nog één appartement per verdieping zal met de nieuwbouw vijf verdiepingen tellen, met twee aparte appartementen per verdieping. Op het gelijkvloers zal een kantoorruimte voorzien worden. Op de vijfde verdieping ook een penthouse met twee terrassen.

De originele woningen werden gebouwd in 1912, het jaar van de Internationale Vliegweek in Temse. De architect was Triphon De Smet, Temsenaar van geboorte. In 1902 werd hij winnaar van de Prijs van Rome voor Bouwkunde. Later werd hij stadsarchitect van Aalst. Hij werd ook geëerd met een laannaam in Temse.

Het huidige gebouw werd gerealiseerd in 1969.

Het pand krijgt een totale make-over

Aanpassingen van de bezoekregeling bij WZC De Reiger en ’t Blauwhof vanaf woensdag 29 juli.

TEMSE/STEENDORP – Sleutelzorg Temse kreeg nieuwe richtlijnen van het Agentschap Zorg & Gezondheid om het opnieuw woekerende coronavirus in te dijken. Daardoor wordt de bezoekregeling in de twee woonzorgcentra in Temse en Steendorp aangepast.

“We hebben ervoor gekozen om het bezoek nog steeds toe te laten op kamerniveau”, klinkt het bij Sleutelzorg. “We hielden rekening met de nood aan een zo groot mogelijke privacy tijdens de bezoekmomenten.”

“Een mondmasker wordt verplicht gedragen door zowel bewoner als bezoeker tijdens de duur van het bezoek. Dit is nieuw en verplicht door de veiligheidsraad.”

“De algemene veiligheidsregels blijven van kracht. Zoals het ontsmetten van de handen, dragen van een mondmasker, het minimum 24 uur op voorhand reserveren en het respecteren van de uurregeling.”

Voor een overzicht van alle richtlijnen, klik hieronder door…

Lees verder Aanpassingen van de bezoekregeling bij WZC De Reiger en ’t Blauwhof vanaf woensdag 29 juli.

Victor De Cauwer in de bloemetjes gezet door nationale duivenbond

TEMSE – In het bijzijn heel wat college-duivenmelkers werd  Victor De Cauwer zondag 26 juli in de kijker geplaatst door de Nationale Duivenbond, in het stamlokaal van duivenmaatschappij De Veldduif.

Victor kreeg de voorbije week thuis het bezoek van burgemeester Luc De Ryck ter gelegenheid van zijn honderdste verjaardag. Hiermee is hij ook de oudste nog actieve duivenmelker van ons land. Victor De Cauwer, vader van VRT wielercommentator José De Cauwer, speelt al 86 jaar met de duiven en dat is een absoluut record.

Lekkernijen

Pascal Bodengien, nationaal voorzitter van de duivenbond, en Gertjan Van Reamdonck, nationaal penningmeester, kwamen Victor zondag letterlijk in de bloemetjes zetten in het lokaal ’t Lindenhof in de Veldstraat. Hij schonk de jarige ook een reproductie van een editie van de krant De Duif van precies honderd jaar geleden en een mand met lekkernijen.

Ook de plaatselijke duivenmaatschappij De Veldduif bracht een eerbetoon aan de de recordhouder. Een nieuwe trofee mocht daarbij uiteraard niet ontbreken.

“Victor komt nog elke week naar ons lokaal”, klonk het bij de voorzitter. “Hij neemt telkens vier duiven mee. Met de fiets mag hij niet meer rijden maar een goede vriend gaat hem elke week ophalen. We zijn heel blij dat Victor het al zo ver gebracht heeft. Hopelijk kan hij nog lang actief kan blijven.”

In naam van het gemeentebestuur wenste schepen Hugo Maes de jarige recorhouder proficiat en schonk hem twee flessen Kaailopers-jenever.

“Ik heb al heel wat meegemaakt in die 86 jaren”, grapte de jarige. “Rijk ben ik er niet van geworden maar wel gelukkig. Jammer genoeg is mijn zicht niet meer wat het geweest is maar voor de rest voel ik me prima. Zolang ik kan, doe ik dan ook verder.”

Meer foto’s, klik hier

Cabrioclub uit Laarne ontdekt de Temsese kaai

TEMSE/LAARNE – Naar jaarlijkse gewoonte organiseerde cabrioclub ’t Zand uit Laarne een rondrit voor de leden. Voor de gelegenheid ging het eerste deel van de rit richting het Waasland.

De eerste stop van de 150 kilometer lange rit was de Wilfordkaai in Temse. Daar genoten de deelnemers van een lekker ontbijt in Kaai 22. Uiteraard rekening houdend met de geldende corona-regelgeving.

“Het was niet makkelijk maar het is ons toch gelukt om in deze moeilijke tijden een coronaveilige rit te organiseren tijdens onze kermis-tiendaagse in Laarne”, aldus organisator Eddy De Cock. “Van hieruit gaan we nog richting Willebroek, Merchtem en Wichelen.”

In samenspraak met de gemeente konden de deelnemers tijdens hun blitzbezoek aan de scheldegemeente hun wagen parkeren op de promenade langsheen de Schelde.

Meer foto’s, klik hier

 

 

Victor De Cauwer, 100, ‘s werelds oudste duivenmelker

Vader van VRT wielercommentator José De Cauwer

TEMSE/SINT-NIKLAAS – Op 20 juli is hij 100 geworden, Victor De Cauwer, vader van wielercommentator en mediafiguur José De Cauwer. De viering die door de familie was gepland, is door corona uitgesteld, maar Victor kreeg intussen wel het bezoek van burgemeester Luc De Ryck, die hem de attenties van het koninklijk paleis en het gemeentebestuur overhandigde.

De eeuweling krijgt eerstdaags nog ander hoog bezoek. De voorzitter van de Nationale Duivenbond komt hem feliciteren en daar is een goede reden voor: Victor speelt al sinds zijn 14de met de duiven en 86 jaar later doet hij dat nog altijd met evenveel plezier. Als 100-jarige is hij zonder twijfel ‘s werelds oudste duivenmelker.

Victor werd geboren in Temse op 20 juli 1920 in het huis in de Brandstraat, waar hij ook nu nog woont. Hij was de jongste van twee. Zijn vader was aanvankelijk klompenmaker, later arbeider op Nobels-Peelman. Hij liep school op de Velle en werd op zijn 14de werkzaam bij landbouwers. Van 1941 tot zijn prepensioen (1978) was hij spantenplooier op de Boelwerf. Op 8 april 1943 trad hij in het huwelijk met Philomena Verwulgen (1922-2006). Zij kregen 3 kinderen: Lauraine (1944-2009), Paula (°1946) en José (°1949).

Duivenmelken is zijn lang leven. Hij begon ermee op zijn 14de en groeide uit tot één der meest enthousiaste spelers in de regio. In zijn gloriejaren had hij 120 duiven, nu heeft hij er nog een 30-tal. Rijk is hij er niet van geworden, maar wel gelukkig.

Victor is de tweede Vellenaar die 100 wordt. Eerder dit jaar overleed Anna Vermeulen op 104-jarige leeftijd.
Victors gezichtsvermogen is niet meer zoals weleer, maar overigens geniet hij nog steeds een uitstekende gezondheid, onwaarschijnlijk voor een 100-jarige.

100-jarigen in Temse

Sinds de fusie van gemeenten (1977) heeft Temse meer dan 30 eeuwelingen op de teller. Florke Bogaerts (1909-2015) is met 106 jaar dé ouderdomsdeken, gevolgd door 4 inwoners die 104 werden. Op dit ogenblik zijn 7 eeuwelingen in leven, aangevoerd door Honorina Michiels, die op 6 juni 103 werd. Als kloosterzuster Jeanne De Cock op 17 december 100 wordt, telt de gemeente 8 eeuwelingen. Volgend jaar kunnen er nog eens 8 bijkomen, want Temse telt 8 inwoners in leven geboren in 1921.

Victor De Cauwer met zoon José en dochter Paula.

Alle activiteiten rond Velle kermis afgelast

Na negatief advies van de gemeentelijke veiligheidscel en in overleg met het Gemeentebestuur van Temse werd vanmorgen met de verschillende organisatoren samen beslist om alle activiteiten rond Velle-Kermis in het weekend van 7-11 augustus a.s. te annuleren.

De organisatoren waren voorbereid voor een veilige organisatie voor de deelnemers van hun respectievelijke activiteiten. Echter de grote jaarlijkse publieke opkomst zou in de huidige omstandigheden een veiligheidsrisico kunnen vormen. Vandaar het negatief advies van de gemeentelijke veiligheidscel.

“Tot onze grote spijt maar met alle begrip voor ieders gezondheid en veiligheid”, klinkt het bij Philippe Van Robaeys, organisator van de Go-Cart race Tijdens Velle kermis.

Ook op het water zijn maskers nodig (behalve aan tafel)

Het aantal passagiers dat op het schip mag, werd gehalveerd. 

TEMSE – Na enkele maanden lockdown kiest Rivertours uit Temse opnieuw het ruime sop. Op zondag 19 juli startte in Temse het zomerprogramma met een High Tea boottocht naar Sint-Amands en Rupelmonde en een bijkomende tocht van Temse naar Rupelmonde.

Rivertours is eind juni al opnieuw begonnen met enkele boottochten, toen nog zonder high tea. Het aantal passagiers blijft vooralsnog beperkt, al zijn er sowieso minder mensen toegelaten.

“Wegens van corona werd de capaciteit van alle passagiersschepen gehalveerd”, laat Guido Moens van Rivertours weten. “Daardoor konden de tafels op corona-afstand van elkaar geplaatst worden, en hebben alle bubbels aan boord veel meer eigen ruimte, waardoor het toegelaten is aan tafel het mondmasker af te leggen. Op de ogenblikken dat men de eigen zitplaats verlaat, is men evenwel verplicht een mondmasker te dragen.”

Het aantal passagiers dat op het schip mag, werd gehalveerd. FOTO: TNS