Opvolger voor burgemeester Luc De Ryck bekend

TEMSE – De kogel is door de kerk. Het is bekend wie binnen enkele jaren de burgemeesterssjerp overneemt van Luc De Ryck.

Hugo Maes

“Hugo Maes werd door het partijbestuur verkozen als opvolger van burgemeester Luc De Ryck”, aldus lokaal partijvoorzitter Ingrid Deschepper. “Daarnaast zal Debby Vermeiren het schepenambt van Hugo Maes overnemen als hij burgemeester wordt.”

In de nieuwe legislatuur heeft CD&V het zitje van de burgemeester en nog slechts één schepenambt

Na de verkiezingen van 14 oktober besliste Luc De Ryck dat hij in de loop van deze legislatuur het burgemeesterschap zal doorgeven. Wanneer dit zal gebeuren is nog niet bekend.

Online aanmelden op school – Nu ook in Temse

TEMSE – De tijden van het kamperen aan de schoolpoort zijn voorbij. Ook Temse schakelt over op een online aanmeldsysteem voor de inschrijving van leerlingen op school. De nieuwe regelgeving heeft alle scholen overtuigd. Meteen wordt ook een tijdlijn vastgelegd.

De Vlaamse regering heeft een akkoord bereikt over het online aanmelden: ‘Scholen met capaciteitsproblemen zullen voortaan verplicht digitaal aanmelden. Er komt in heel Vlaanderen en Brussel één tijdlijn voor aanmeldende basisscholen en één voor secundaire scholen. In het secundair onderwijs zullen ook scholen die niet digitaal aanmelden, deze tijdlijn moeten respecteren.’

In Temse beslisten de basisscholen unaniem zich achter het voorstel van de regering te zetten. Er zijn immers 2 scholen waar gekampeerd werd en enkele scholen met volle klassen in het lager onderwijs. Om te kunnen weigeren, moeten ze instappen in het systeem van online aanmelden.

Aanmelden gebeurt in het basisonderwijs vanaf 1 maart 2019 en uiterlijk op 29 maart 2019. De volgorde van aanmelden is niet belangrijk. De toewijzing gebeurt immers op basis van de vooropgestelde criteria (voorkeur en afstand). Kamperen is dus niet nodig.

De inschrijvingen in de school, gebeuren voor het basisonderwijs tussen 6 en 24 mei 2019. Daardoor hebben ouders en leerlingen bij de effectieve inschrijving al een goed zicht op de mogelijkheden en krijgen zij meer tijd om verschillende scholen te bezoeken. Door met één startdatum te werken voor de inschrijvingen en die centraal te registreren worden ook dubbele inschrijvingen vermeden.
Let op: je moet eerst aanmelden en daarna nog inschrijven.

Heel deze procedure (aanmelden en inschrijven) geldt voor nieuwe inschrijvingen: kleuters geboortejaar 2017 en leerlingen die van school willen veranderen.

Voor broers en zussen is er zoals steeds een voorrangsregeling. Deze schrijven -in de school- in tussen 1 en 20 februari.

Alle informatie is terug te vinden op de website www.naarschoolintemse.be, waarop ook alle gegevens van de verschillende scholen staan.
Om alles vlot te laten verlopen, heeft het college i.s.m. het LOP, de keuze gemaakt voor het online-inschrijvingsplatform van v-ICT-or. Aanmelden kan enkel op een vaste computer, niet via een smartphone. Als gemeente willen we onze inwoners hierin ondersteunen en helpen bij het aanmelden. Daarom worden enkele aanmeldsessies voorzien. Concrete data zijn te vinden in de informatiebrochure en op de website.

Zoals de voorbije jaren worden ook nu de ouders van kleuters van geboortejaar 2017 uitvoerig ingelicht via een informatiefolder, scholenmarkt en openklasdagen. De folder mag je verwachten in januari.

De procedure voor het secundair onderwijs is gelijkaardig met als startdatum 1 april 2019. Meer informatie wordt verspreid via de secundaire scholen van Temse.

Meer info over het online aanmelden kan men vinden in de LOP-folder. Voor vragen en ondersteuning kan u terecht bij de dienst Onderwijs (Frans Boelplein 1 – onderwijs@temse.be).

“Heel wat ouders waren vorig jaar vragende partij voor online inschrijven. Wij zijn ervan overtuigd dat deze nieuwe manier van inschrijven vlot zal verlopen. Kamperen is alvast niet meer nodig”, aldus schepen van Onderwijs Geert Vandersickel (N-VA)

Kamperen voor de schoolpoort is ook in Temse verleden tijd

Afvalkalender MIWA in een nieuw jasje

TEMSE/SINT-NIKLAAS – Afvalintercommunale MIWA pakt uit met een nieuwe afvalkalender voor 2019. De gekende dubbelzijdige kalender maakt plaats voor een hedendaags, fris en compact boekje. Hiermee speelt de intercommunale in op feedback van de burgers die ze de laatste jaren kreeg.

Te groot formaat, klein lettertype, te veel kleurtjes door elkaar, … Dat en meer kreeg MIWA de laatste jaren te horen over de afvalkalender. Met deze bemerkingen ging ze aan de slag en kwam ze tot een nieuw formaat en frissere lay-out, vervat in een 36-pagina tellend boekje. Alleen het jasje werd aangepast, inhoudelijk blijft alles hetzelfde (wekelijkse zomerophaling voor huisvuil, snoeihoutophaling op aanvraag in het voor- en najaar, …).

Check zeker de juiste ophaaldagen bij start van het nieuwe jaar. Mogelijks wordt het PMD, GFT, huisvuil in 2019 op een andere opgehaald dan in 2018.

De kalender besteedt meer aandacht aan de ophaal- en sorteerregels en licht per maand een interessant onderwerp omtrent afval toe, afgestemd op het seizoen. Elke maand staat apart op een pagina zodat je niet afgeleid geraakt door andere data. Het lettertype is groter en enkel wat van toepassing is die maand, staat op die pagina genoteerd.

Op die manier wil MIWA ruis tegengaan en de gebruiksvriendelijkheid voor de lezer vergroten. Dankzij de perforatie onderaan kan je de kalender makkelijk ophangen. Bepaalde kalenders hebben door een drukfout geen gaatje gekregen, maar dat is er makkelijk zelf in te maken met een perforator.

 

Controle op fietsverlichting blijkt meer dan nodig

TEMSE/KRUIBEKE – Vrijdagochtend 7 december controleerde de politiezone 437 fietsers op fietsverlichting , dit op acht verschillende locaties.

“Jammer genoeg begaf niet iedereen zich voldoende veilig op de baan”, klinkt het. Er werden er PV’s geschreven voor :
– 17 minderjarigen, deze moeten een verkeersklas volgen
– 11 meerderjarigen, deze krijgen een boete van 58 euro

Ook de voorgaande dagen werden er op verschillende plaatsen controles uitgevoerd. Hier werden 536 fietsers gecontroleerd, hier werden 13 minderjarigen en 14 meerderjarigen geverbaliseerd.
De boodschap van de politie: ZORG DAT JE GEZIEN WORDT !

 

Man gedood in Nederland: slachtoffer uit Temse is bekende in Antwerps drugsmilieu

TEMSE – In het Nederlandse Kloosterzande, in de gemeente Hulst, is vorige week donderdag naast een uitgebrande auto het lichaam van een man gevonden. Volgens onze informatie gaat het om Raouf B. (41), een man uit Temse die bekend is in het Antwerpse drugsmilieu. Volgens de Nederlandse politie staat het vast dat de man werd gedood.

De brandweer in Kloosterzande werd donderdagavond naar de Zeedijk geroepen voor een autobrand. In de omgeving van de brandende SUV, een Range Rover, werd het lichaam van een man gevonden. Volgens de politie staat het gezien de omstandigheden vast dat de man overleed ten gevolge van een misdrijf. Wie er achter de feiten zit en wat de aanleiding was, is niet duidelijk.

Twintig rechercheurs buigen zich over de zaak. Het openbaar ministerie Zeeland – West-Brabant geeft geen commentaar over de identiteit van het slachtoffer, maar volgens onze informatie zou het gaan om Raouf B., een veertiger uit Temse die gekend is in het Antwerpse drugsmilieu. Zijn familie werd zondag op de hoogte gebracht van zijn overlijden.

Zuid-Amerikaanse drugslijn

B. dook in het verleden al op in een groot gerechtelijk onderzoek rond internationale cocaïnesmokkel, waarbij ook leden van de Hells Angels betrokken waren. Samen met twaalf anderen werd B. in juni 2014 opgepakt voor zijn betrokkenheid bij het opzetten van een drugslijn tussen Zuid-Amerika en Antwerpen. B. werd gezien als één van de kopstukken van de bende.

Bij het onderzoek werden undercoveragenten ingezet en omdat de advocaten van onder andere B. zich vragen stelden bij de werkwijze van die undercoveragenten, werden alle dertien verdachten begin 2015 vrijgelaten in afwachting van hun proces.

Bron: Het Nieuwsblad/Temse

De uitgebrande auto en het lichaam van Raouf B. werden donderdag gevonden in het Nederlandse Kloosterzande. (FOTO: HVZEELAND.NL, RR)

‘Boomstronk For Life’ brengt vele duizenden euro’s op

TEMSE – De goede doel actie Boomstronk For Life waarbij Houtshop Van der Gucht 85 meter Kerststronk verkocht voor de Warmste Week was een gigantisch succes.

“We waren volledig uitverkocht”, aldus Kim De Wit van de organisatie. “De laatste meters schenken we aan Voedselbedeling Temse. We zullen afklokken op een opbrengst van zowat 6000 euro.”

 

Peter wint prins carnavalsverkiezing in Elversele

ELVERSELE – Peter Van Hoecke (45) is in een bomvolle Emiel Naudtszaal, in Elversele, verkozen tot prins carnaval 2019.

Met zijn act, het nummer Pizza ! van André Van Duin, kreeg Peter 40 stemmen meer dan tegenkandidaat Eva de Caluwé, die ‘Laat het gras maar groeien’ van Sam Gooris van een eigen tekst voorzag onder de titel ‘Laat uw haar maar groeien‘. Leuk detail: Eva is zelfstandig kapster.

De nieuwe prins wordt tijdens het carnaval in de Durmegemeente, het weekend van 10 maart, bijgestaan door eredame en echtgenote Karen Bytebier, die kantoorhouder is van het Poetsbureau in Temse, en erejonker Kenny Peersman. Hij werkt als mekanieker bij carrosserie Lockefeer in Sint-Niklaas.

De nieuwbakken prins is voorzitter van de enige overblijvende carnavalsvereniging in Elversele: De Greffels. En al jaren secretaris van carnavalscomité Jawohl.

Peter bracht zijn versie van het nummer Pizza ! van André Van Duin

tegenkandidaat Eva De Caluwé voorzag ‘Laat het gras maar groeien’ van een eigen tekst, gesteund door de Elverseelse Sylvain (Van Genechten)

Boomstronk for Life: 85 meter kerststronk voor het goede doel

TEMSE – Op zaterdag 8 december vult Houtshop Van der Gucht de wandelgangen met 85 meter kerststronk. De stukken zullen worden verkocht voor Music for Life, ten voordele van Stichting tegen kanker.

Dit jaar bestaat Houtshop Van der Gucht 85 jaar. Een reden om te vieren, maar ook om dankbaar te zijn. Het is immers weinigen gegeven om 85 kaarsjes te mogen uitblazen. Om die reden besloot de houthandel een actie voor het goede doel op poten te zetten, gelinkt aan het jubileumjaar.

Feest vieren, dat doe je met taart. Met 85 jaar ervaring, was dat voor Houtshop een zekerheid. Dus werd besloten een grootse taartenverkoop te organiseren voor Music for Life. Maar liefst 85 meter kerststronk (of boomstronk) – omdat hout de bestaansreden is van de winkel – zullen doorheen de middengang worden opgesteld en op 8 december worden verkocht.

Voor dit huzarenstukje werd de hulp ingeroepen van Barry Callebaut voor de chocolade en van PIVA Antwerpen voor de creatie zelf. Beide partijen waren meteen enthousiast en namen de uitdaging met beide handen aan.

Stichting tegen Kanker

Elk van de medewerkers mocht zijn stem uitbrengen voor het te steunen goede doel. De keuze viel op Stichting tegen Kanker. Niet alleen omdat enkele collega’s te maken kregen met deze ziekte, maar ook omdat Houtshop op die manier kankeronderzoek wil steunen en zo die 85ste verjaardag voor meer mensen haalbaar wil maken.

Praktisch

Op zaterdag 8 december kunnen de klanten van Houtshop Van der Gucht kiezen om een stuk ter plaatse op te eten of een stuk voor 6 personen te kopen om mee te nemen. Het is ook mogelijk om een stuk voor 6 personen op voorhand te reserveren. De bijdrage is vrij (adviesprijs: € 15 per stuk voor 6 personen) en gaat integraal naar Music for Life tvv Stichting tegen Kanker.

De overschot van de kerststronk zal worden weggeschonken aan de voedselbedeling of daklozenopvang.

 

Eva en Peter strijden om prinstitel in Elversele

ELVERSELE – In Elversele strijden zaterdag 8 december twee kandidaten voor de titel van Prins carnaval 2019. Het is meteen de 47ste verkiezing in de Durmegemeente. Carnavalscomité Jawohl is de enige van groot-Temse die nog een echte verkiezing kan organiseren, wegens meer dan één kandidaat.

Peter Van Hoecke (45) is afkomstig uit Gent maar woont al heel wat jaren in Tielrode. Hij is treinbestuurder van goederenvervoer bij Lineas. Dit jaar was hij nog erejonker van Prins carnaval Maarten Van de Voorde. Omdat hij een carnavalist is in hart en nieren wil hij nu zelf voor de prinselijke scepter gaan.

Eva De Caluwé (46) is zelfstandig kapster. In 2017 was ze al eens Prinses carnaval, toen bijgestaan door haar dochters Lynn en Noah als erejuffers. Het is haar toen zo goed bevallen dat ze nu opnieuw een gooi doet naar de prinstitel.

De prinsverkiezing vindt plaats in de Emiel Naudtszaal aan de Hof Ter Elstlaan. Iedereen is welkom vanaf 21 uur.

Eva was al eens Prinses carnaval in 2017

Peter Van Hoecke (links) was dit jaar nog erejonker van prins carnaval Maarten Van de Voorde

Heraanleg N41 Elversele-D’Monde afgewerkt: 11 km. fietssnelweg, vijf nieuwe kruispunten en renovatie twee bruggen

TEMSE/HAMME – Vrijdag 7 december stelde het Agentschap Wegen en Verkeer de Vlassenbroekbrug en Durmebrug open voor het verkeer.

De heraanleg langs de N41 tussen de tunnel Elversele in Temse en het kruispunt met de Mechelsesteenweg (N17) in Dendermonde zijn nu volledig afgerond. Het agentschap maakt zo ruim 11 km veilig en comfortabel fietsen langs de N41 mogelijk tussen Sint-Niklaas en Dendermonde. Het agentschap heeft met dit project ook vijf kruispunten van de N41 heraangelegd en twee bruggen over de Schelde en de Durme volledig gerenoveerd. De werken startten in februari en hebben ongeveer één jaar geduurd.

Ruim 11 km veiliger en comfortabeler fietsen

Op vrijdag 7 december gingen de twee bruggen over de Schelde en de Durme open voor het verkeer. Hiermee is 9 km. fietssnelweg beschikbaar tussen Dendermonde en Elversele (Temse). Dit stuk sluit perfect aan bij de heraanleg in Temse van vorig jaar.

In totaal resulteert dit nu in ruim 11 km veilig fietsen. Het agentschap heeft vijf kruispunten van de N41 heringericht en de bruggen over de Durme en de Schelde volledig gerenoveerd. Ook het wegdek van de N41 zelf werd op enkele plaatsen grondig vernieuwd.

Sinterklaas licht kritisch over fietsdossiers

TEMSE – Zoals elk jaar rond deze tijd schakelde Fietsersbond Temse de Goed Heilig man in om bepaalde heikele fietsdossiers in de gemeente aan te kaarten bij de schepen van Mobiliteit.
“Voor bepaalde concrete dossiers zullen we samenwerken met de Fietsersbond en de bevolking”
Schepen Lieve Truyman

“Vorig jaar vroegen we een snelheidsbeperking tot 30km/u in de winkelstraten van Temse”, schetst Jozef Van Breuseghem, secretaris van Fietsersbond Temse. “We zijn daar nog niet helemaal, maar er is toch al een grotere zone 30 gekomen in het centrum. Die zone 30 zouden we graag nog wat willen uitbreiden tot in de Kasteelstraat naar het zwembad. Verder vroegen we nog enkele aanpassingen aan de verkeerstoestand door de nieuwe enkelrichtingen in de omgeving van de Wilfordkaai.”

De Sint was licht kritisch over die bepaalde projecten tegenover schepen Lieve Truyman (N-VA) en hoopt dat die dossiers de komende maanden in een stroomversnelling komen.

“Anders sta ik hier volgend jaar weer, en dan zou het wel eens kunnen dat ik hardere kritiek heb op wat er gebeurd”, aldus de man van Myra.

“De Fietsersbond is een partner in het mobiliteitsplan dat we momenteel aan het herzien zijn”, verzekerde schepen van Mobiliteit Lieve Truyman aan de Sint. “We zitten nu nog een een vrij theoretische fase maar ik hoop dat we binnenkort groen licht krijgen van de regionale commissaris. Dan kunnen we naar detailniveau gaan werken voor concrete dossiers in samenwerking met de Fietsersbond maar ook met de bevolking.”

Meer foto’s, klik hier

 

Sinterklaas @café The Ranch

TIELRODE –  Afgelopen weekend kwam Sinterklaas langs in café The Ranch in de Ruisstraat in Tielrode waarvoor heel wat kindjes op de afspraak waren.

Heel wat kinderen konden met de Sint op de foto

 

“Het was weer de moeite waard”, aldus zaakvoerder Bruno Blommaert. “Veel volk en vooral veel kindjes die op de foto konden met de Heilige man en en zijn Piet.”

Dit weekend organiseert men in The Ranch trouwens drie dagen lang een heus Kerstmarktje in samenwerking met TKV De Gommybears.
Met zaterdag ook kalkoenschieting van De Panters en zondag vanaf 11u en om 15 u.: Partyband Temse. Om 16u. is er bezoek van de Kerstman.

Meer foto’s, ((C) Maria Smet) – klik hier

 

Korfbalclub Temse 40 jaar

TEMSE – Korfbalclub Temse – in de volksmond ‘KC Temse’ – is één van ’s Waaslands grootste sportrevelaties van de jongste decennia. Opgericht in 1978 en gestuwd door toenmalig gemeentelijk sportfunctionaris August Vanderbiest, is zij uitgegroeid tot de grootste korfbalclub van ons land.

Momenteel telt zij 353 leden (waarvan 317 spelend), 32 trainers, 17 ploegen in competitie, ca. 500 wedstrijden per jaar… Zij behaalde al tal van regionale, nationale en zelfs Europsese kampioenstitels.

De 40ste verjaardag werd aangegrepen voor een ontvangst op het gemeentehuis. Burgemeester Luc De Ryck schetste de historiek van het sportleven in Temse, waarna voorzitter Peter Borghgraef uitweidde over de groei en bloei van de club.

Vier leden werden gehuldigd en kregen de eretitel van ‘erelid’: meer dan 20 jaar waren of zijn zij sleutelfiguren, met name Peter Borghgraef, Annette Neirinckx, Herman Meeus en Staf Bredael.

Voorzitter Peter Borghgraef en het bestuur en achteraan: de gevierden en leden van het schepencollege.

65-jarigen verzamelen in Temse

Afgelopen weekend verzamelden de 65-jarigen uit Temse. Door hun organisatie aan te haken aan de Broebelreüniefuif waren de organisatoren van deze bijeenkomst verzekerd van lekkere paella en daarna van schitterende fuifmuziek van platenruiter Rudy. (foto: Erik Westerlinck)