Gemeente ziet extra coronapremie voor de lokale horeca niet zitten

TEMSE – Tijdens de gemeenteraad van maart deed de Vlaams Belang-fractie een voorstel om de horeca in Temse een éénmalige coronapremie te schenken. Het gemeentebestuur wou echter niet ingaan op het voorstel.

“Ik vrees dat deze populistische vraag  totaal zijn doel zal missen”
schepen Lokale Economie, Stephan Vandergucht (N-VA)

“Het zou zeer spijtig zijn indien bijvoorbeeld het ‘lokale café’ dat onmiskenbaar deel uitmaakt van onze Vlaamse cultuur de langdurige sluiting niet zou overleven”, stelde fractievoorzitter Annemie Muyshondt. “Met zo’n steunmaatregel hopen we dat na de corona-pandemie de horeca in onze gemeente opnieuw voluit zijn sociale en maatschappelijke rol zal kunnen vervullen.”

Omdat er op dit moment nog geen reëel uitzicht is op een heropening, wou Vlaams Belang dat de gemeente de lokale horecaondernemers een éénmalige premie zou toekennen van 500 euro.

“Om in aanmerking te komen, dient de horecazaak in bedrijf te zijn sinds 19 oktober 2020 en gelegen te zijn op het grondgebied van Temse”, aldus Muyshondt. “Onder horecazaak wordt verstaan een drank- of eetgelegenheid met een inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen. De premie zou worden uitgekeerd in gemeentelijke aankoopbons, de Cadeaucheque. Hopelijk kan de gemeente nog een extra inspanning doen voor de horeca in Temse”.

Faillissement

“Ik vrees dat deze populistische vraag  totaal zijn doel zal missen”, reageerde schepen van Lokale Economie Stephan Vandergucht (N-VA). “Ook moeten we ons de vraag stellen of zo’n steunmaatregel met gemeentelijke cadeaucheques een zaak van een faillissement kan redden. Eerlijk gezegd, ik denk het niet. Met de cadeaucheques gaat men geen BTW, RSZ, belastingen of leveranciers betalen.”

“We hebben met het lokaal bestuur vanaf het begin geanticipeerd op de pandemie met diverse acties”, aldus de schepen. “Zoals de viooltjesactie en de Winkelhieractie met heel wat restaurant – en consumptie-bons in de prijzenpot. Daarnaast kreeg elke marktbezoeker een mooie draagtas en de winnaar van de actie ‘Lichtpuntjes’ kreeg een resto-bon van 150 euro.”

Schot voor de boeg

Ook de terrassen met een open karakter op het openbaar domein krijgen dit jaar een vrijstelling van belasting

“We publiceerden daarnaast een lijst met de zaken die take away deden”, klonk het. “De belasting op gesloten terras is dit jaar niet verschuldigd en ook voor de terrassen met een open karakter op het openbaar domein is er dit jaar een vrijstelling. De marktkramers kregen vorig jaar tijdens het tweede semester een korting van 50 procent op het staangeld en dat zal ook dit jaar gebeuren. De concessies voor de cafetaria’s van Tielrode en Steendorp zijn dit jaar vrijgesteld tot ze mogen heropenen.”

“Ook dit jaar doen we weer een viooltjesactie maar nu voor alle handelszaken en take away’s. Ook de Winkelhieractie in mei doen we weer waarbij we nog meer de aandacht zullen vestigen op het winnen van restaurant- en consumptiebons. Het geheel van al deze acties zal veel meer bijdragen dan zo’n éénmalig schot voor de boeg”, besloot schepen Vandergucht.

De marktkramers kregen vorig jaar tijdens het tweede semester een korting van 50 procent op het staangeld en dat zal ook dit jaar gebeuren.

MIWA verwelkomde 600ste vrijwilliger Schoon Volk

131 vrijwilligers houden Temse ‘schoon’

SINT-NIKLAAS/TEMSE – Het project ‘Schoon Volk’ werd in het voorjaar van 2017 opgestart door intercommunale MIWA i.s.m. de gemeenten Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas, Stekene, Temse en Waasmunster. Met dit project bouwt MIWA en de gemeenten een netwerk uit van zwerfvuilvrijwilligers die op regelmatige basis zwerfvuil in hun eigen buurt opruimen.

Recent mocht MIWA de 600ste vrijwilliger verwelkomen in hun ambtsgebied die zich aansloot bij ‘Schoon Volk’. Dit is Christel Cornelis en haar zoon Kevin Suy uit Steendorp. Regelmatig kun je ze met afvalknijper en zwerfvuilzak spotten in de omgeving van de Heirputstraat en Hospitaalstraat.

De teller voor Temse staat momenteel op 131 enthousiaste vrijwilligers.
Wordt jij ook Schoon Volk ? Contacteer dan de gemeentelijke Milieudienst: tel 03 710 12 31 of mail joris.baeck@temse.be.

 

Christel Cornelis en haar zoon Kevin Suy uit Steendorp vrijwilligers bij Schoon Volk

Eva stopt met halve eeuw oude schoenenzaak om zelf droomjob na te jagen

TEMSE – Na meer dan een halve eeuw houdt Vicky Shoes er mee op. Eva Meersman, de uitbaatster van de schoenenwinkel in de Scheldestraat, wil meer met kinderen gaat werken. Op dinsdag 2 maart start ze met een uitverkoop.

Net zoals vele ander winkelhouders, heeft Eva Meersman tijdens deze coronaperiode diep nagedacht over waar ze naartoe wil. “Het afgelopen jaar heeft me doen stilstaan bij het leven en de toekomst”, zegt ze. “Uiteindelijk nam ik de moeilijke beslissing om een nieuwe weg in te slaan.”

“Al sinds mijn jonge jaren droom ik ervan om met en voor kinderen te kunnen werken. Een droom die ik nu wil verwezenlijken. Zorgen voor mensen ligt me van nature na aan het hart. Zorgen voor voeten en voetjes zal nu zorgen voor kinderen worden.”

Band met gemeente blijft

Vanaf dinsdag 2 maart start ze met een uitverkoop. “Ik ben nu volop bezig met de voorbereiding ervan, zodat de klanten een mooi overzicht zullen krijgen van wat we nog in stock hebben, om dan veilig hun koopjes te kunnen doen”, zegt Eva.

“Hoewel ik alleen de winkel run, krijg ik achter de schermen steun van mijn familie. De verkoop zeg ik nadien vaarwel, net als Temse en mijn klanten die ik zonder twijfel hard zal missen. De band met de gemeente blijft wel: mijn familie woont hier nog, net als vrienden en collega’s.”

Eva is telg van de tweede generatie in de schoenenwinkel. Negen jaar geleden kwam ze voltijds werken in de zaak die door haar ouders in 1966 werd opgestart. Daarvoor leidde ze het ondertussen verdwenen Dendermondse kinderfiliaal Vicky Junior. Wat er na de sluiting met de winkel in Temse gaat gebeuren, is nog niet beslist. (Bron: HN/Tom Nuytemans)

Carnavalsgroepen uit groot-Temse krijgen weer coronapremie

Carnavalscomité doet oproep aan inwoners om komende week woning of raam carnavalesk te versieren 

TEMSE – In 2021 zou Temse voor de 44ste keer carnaval vieren. Omdat in carnavalsmiddens elk veelvoud van elf een jubileum is moest dit een echt feestjaar worden voor voorzitter Dirk Mettepenningen en het carnavalscomité.

Maar ook hier gooit het Covid-19 virus roet in het eten. Het comité doet wel een oproep aan de inwoners om de huizen en ramen komende week carnavalesk te versieren.

De carnavalstoet in Temse is elk jaar zowat de grootste van de streek met duizenden toeschouwers en veel topgroepen uit groot-Temse en de ruime regio.

“In normale omstandigheden zou onze carnavalsstoet komende weekend op 7 maart door het centrum van Temse trekken”, stelt voorzitter Dirk Mettepenningen. “Het moest een echte jubileumstoet worden om ‘4×11 jaar Temse Carnaval’ extra in de kijker te plaatsen. Maar ook hier is dat door het coronavirus niet mogelijk.”

Het comité blijft evenwel niet bij de pakken zitten en komt met een aantal alternatieven op de proppen.

Het carnavalscomité doet een oproep: “Versier uw Kot”!!!

Jubileumboek

“We doen een warme oproep aan de inwoners om tijdens het weekend van 7 maart, wanneer de jubileumeditie zou plaatsvinden, het huis en/of raam carnavalesk te versieren, zodat we toch wat sfeer kunnen brengen in Temse”, klinkt het bij de voorzitter. Men kan hiervan een foto nemen en die doorsturen via carnaval@temse.be en wie weet wint men een mooie prijs.”

Wie het carnaval in Temse wil steunen kan ook een speciale pin aankopen die gemaakt is voor het jubileumjaar”, klinkt het “Ze kost zes euro en kan ze verkrijgen bij de leden van ons comité”.

Voor het feestjaar was er ook de uitgave van een jubileumboek ‘4×11 jaar Temse Carnaval’ gepland.
“Door de crisis is dit enige tijd uitgesteld en is het trouwens afwachten of we dit nog kunnen realiseren”, aldus Mettepenningen.

In oktober vorig jaar deed het comité als alternatief voor de afgelaste stoet van 2020 een rondrit via de route van de eigenlijke stoet met de prinsenwagen en de jeugdprinsenwagen en een special guest.
Coronapremie

“Door corona mochten we van het gemeentebestuur hiervoor wel geen publiciteit maken”, schetst Mettepenningen. “Verrassingsgast zanger Sergio was evenwel de geknipte man om tijdens die muzikale rondrit de boel wat op te vrolijken. En zo werd het toch nog een succes. ook dit jaar bestaat de kans bestaat dat we nog eens rondrijden met de prinsenbus. Maar dan op een andere manier en uiteraard wanneer corona dit toelaat.”

Om de carnavalsverenigingen uit groot-Temse te steunen wil het comité net zoals vorig jaar aan de groepen uit Temse en de deelgemeenten een coronapremie toekennen.

“Hierbij is er wel een lichte wijziging tegenover vorig jaar”, stelt de voorzitter. “Omdat we horen waaien hebben dat er waarschijnlijk een aantal carnavalsgroepen gaan stoppen zal die extra coronapremie geschonken worden bovenop het jurygeld dat ze zullen verdienen tijdens de stoet van volgend jaar in 2022. Als we die premie nu al zouden schenken zouden we, bij de groepen die stoppen, dat geld aan iemand persoonlijk geven en dat is niet de bedoeling. Het is wel degelijk om de groepen te steunen.”

De alternatieve rondrit met de prinsenbus in oktober vorig jaar met zanger Sergio was een succes. “Misschien organiseren we dit jaar nog zo’n rondrit, maar dan wel op een andere manier en weer coronaproof”, vertelt Dirk Mettepenningen

Aanvraag voor nieuwe verkaveling aan Antwerpse Steenweg

TIELRODE – Momenteel loopt er bij de gemeente een aanvraag het realiseren van een nieuwe verkaveling en het slopen, op het desbetreffende perceel, van de bestaande bebouwing gelegen aan de Antwerpse Steenweg in Tielrode.

De aanvraag voor het perceel aan de Antwerpse Steenweg 146 heeft de bedoeling om het integrale perceel te verkavelen in twee loten, beiden bestemd voor het oprichten van een ééngezinswoning in open bebouwing.

Om deze aanvraag realiseerbaar te maken wordt tevens een aanvraag tot sloping
van de bestaande woning, verhardingen en beplantingen (waaronder vier bomen, niet vergunningsplichtig) opgenomen.

De aanvraag is deels in overeenstemming met de bestemming voorzien in het van kracht zijnde ‘RUP Tielrode’. Hierbij wordt wordt er wel een afwijking aangevraagd op de voorschriften van de ‘zone voor wonen – historische kern
Tielrode’, dit op vlak van de ‘bouwvorm’, ‘perceelsbreedte’, ‘inplanting van de zijgevels/voorgevels’. De aanvraag is wel in overeenstemming met de gerealiseerde bouwtypologie in de onmiddellijke omgeving.

Door de positionering van de zijdelingse perceelsgrenzen is een met de straat evenwijdige voorgevellijn niet wenselijk of mogelijk. De voorgevellijn werd ingetekend rekening houdend met de positie van de zijdelingse perceelsgrenzen en de positionering van de woning aan nr. 144.

Tevens laat dit de mogelijkheid om de bestaande hoogstammige boom op lot 1 (in de voortuinstrook) te behouden, indien dit bouwtechnisch mogelijk is, gelet op de constructie van een woning op lot 1.

Het openbaar onderzoek voor de aanvraag loopt tot 23 maart. De aanvraag kan u gaan bekijken bij de dienst Ruimtelijke Ordening in AC De Zaat. Of u bekijkt de volledige aanvraag hier.

Indien mogelijk kan de hoogstammige boom (links op de foto) bewaard blijven (foto: Google Street View)
Op het perceel zouden twee woningen met carport gebouwd worden

Coronabesmettingen in Temse stabiel

TEMSE – De coronacijfers in Temse blijven stabiel. In het onderwijs is er wel een halvering van het aantal afwezigheden.

De Veiligheidscel van Temse, die de evolutie van de coronacijfers opvolgt en advies verstrekt omtrent de maatregelen, vergaderde op donderdag 25 februari in AC De Zaat.

Zij concludeerde dat het aantal nieuwe besmettingen sinds 8 februari onder controle blijft. Het waren er 40 in week 7 en 54 in week 8 + 24 positieven ma-wo jl.).

Goed nieuws kwam er vanuit de woonzorgcentra: geen enkele nieuwe besmetting bij bezoekers en personeel. In het onderwijs stelt men een halvering van het aantal afwezigheden vast tegenover januari.

De eerste vaccinaties voor professionele zorgverleners in ’t Bau-huis in Sint-Niklaas gingen dinsdag van start. Op donderdag 25 februari werden er nog 300 vaccins geleverd. In de week van 8 maart krijgen alle inwoners van Temse en Sint-Niklaas een infofolder over de vaccinatie in de bus.

Op basis van de stabiele cijfers adviseerde de cel om de huidige maatregelen te handhaven.

In de week van 8 maart krijgen alle inwoners van Temse en Sint-Niklaas een infofolder over de vaccinatie in de bus

Klanten nemen massaal ‘souvenirtje’ mee uit carwash: “In amper drie maanden tijd zijn er maar liefst tweeduizend stuks verdwenen

Trouwe klanten helpen via ton waarin mensen meegenomen doekjes anoniem kunnen achterlaten.

TEMSE – Jaarlijks zien Danny en Charlotte Cooman van Cristal Carwash duizenden microvezeldoekjes uit hun zaak verdwijnen, maar tegenwoordig loopt het helemaal de spuigaten uit: in nog geen drie maanden tijd verdwenen er maar liefst tweeduizend stuks. Trouwe klanten Joyce en Jorn plaatsten kwamen intussen wel met een oplossing voor ‘dieven’ die berouw tonen.

Elk jaar worden er vijf- tot zesduizend doekjes meegenomen. Ze zijn sneller weg dan dat ze verslijten Danny Cooman

Met een bericht op hun Facebookpagina zetten uitbaters Danny Cooman en zijn dochter Charlotte het probleem nog eens in de kijker: hun voorraad aan microvezeldoekjes is volledig op, nadat klanten ze allemaal hadden meegenomen.

“Om een onderscheid te maken met andere carwashzaken, bieden wij gratis microvezeldoekjes aan”, zegt Danny. “Daarmee kunnen klanten moeilijk bereikbare plekken proper en droog maken. Ze kunnen de doekjes daarna achterlaten in een mand, waarna wij die wassen en weer opvouwen. In de zes jaar dat ik dit doe, zijn al heel wat doekjes meegenomen. In december hadden we er nog tweeduizend, maar die zijn nu alweer verdwenen.”

Geen toeval meer

“Ik kan begrijpen dat er al eens iemand een doekje in zijn auto laat liggen, maar elk jaar worden er vijf- tot zesduizend stuks meegenomen, dat is toch geen toeval meer? Ze zijn sneller weg dan dat ze verslijten.” Maar tweeduizend stuks in nog geen drie maanden tijd, dat is ook voor Danny te veel. Hij wijt het aan de sneeuwprik van half februari.

Toen passeerden er veel nieuwe of eenmalige klanten om hun auto te kuisen, en daalde het aantal doekjes snel. De trouwe klanten moeten het voorlopig maar met oude, versleten doekjes stellen: pas binnen enkele dagen komt er een nieuwe levering.

In het donker

Er zijn ook klanten waar Danny en Charlotte wel op kunnen rekenen. Jorn en Joyce uit de Schauselhoekstraat willen Christal Carwash helpen en hebben in hun voortuin een ton geplaatst, waarin mensen de doekjes die ze meenamen anoniem kunnen achterlaten. “Wij zijn vaste klanten en we wilden graag iets doen”, zegt Joyce. (Lees verder onder de foto)

Klanten nemen massaal ‘souvenirtje’ mee uit carwash: “In amper drie maanden tijd zijn er maar liefst tweeduizend stuks verdwenen”
(Bron: HN/Tom Nuytemans)

Joyce toont de ton waarin mensen de meegenomen doekjes kunnen achterlaten. Donderdagochtend zatten er al 22 in. FOTO: HN/Tom Nuytemans

“Dinsdag zaten er negen doekjes in de ton, donderdagochtend 22, het werkt dus wel. Als de ton vol zit, gaan we ermee naar de carwash.” Charlotte weet niet wie de doekjes komt terugbrengen. “We hebben nog niemand iets in de ton zien steken. Vermoedelijk komen ze als het donker is.”

Zijn doekjes-service opgeven, wil Danny niet. Daarom denkt hij eraan het cameratoezicht in zijn zaak uit te breiden.

Doekjes terugbrengen kan via de ton van Jorn en Joyce, Schauselhoekstraat 36, of bij Christal Carwash, Krijgsbaan 247, unit B9.

Danny laat zijn klanten noodgedwongen oude, versleten doekjes gebruiken: alle nieuwe exemplaren zijn gestolen. (Foto: HN/Tom Nuytemans)

Vaccinatiecentrum Bauhuis operationeel: Eerste prikjes zijn gegeven

TEMSE/SINT-NIKLAAS –  – Het vaccinatiecentrum in het Bauhuis in Sint-Niklaas is operationeel. Sassi Van Vossel uit Belsele, een 54-jarige medewerkster van een dermatologenpraktijk was de eerste die haar coronavaccin kreeg. Ze was meteen de eerste van de zowat 80.000 mensen uit Sint-Niklaas en Temse die de komende maanden worden verwacht.

We hadden negentig mensen uitgenodigd, allemaal zorgprofessionals. Van hen hebben er twintig afgemeld. Het is nog niet duidelijk wat daarvoor de reden is
Wouter Timmerman, Centrumleider

“Ik was blij toen ik vorige week per mail werd verwittigd dat ik vandaag werd verwacht”, zegt Sassi Van Vossel. “Ik heb meteen mijn afspraak bevestigd. Ik had het heel wat moeilijker om de datum voor mijn tweede spuitje, dat ik in mei moet krijgen, te verplaatsen. Op die dag moet ik immers werken. Ik heb meer dan twee uur via de telefonische infolijn geprobeerd om de datum te verplaatsen, maar dat lukte niet”, zo legde de vrouw meteen een pijnpunt bloot.

“Er zijn zeker een aantal kinderziektes”, zegt centrumleider Wouter Timmerman. “Die zijn ondertussen wel zo goed als verholpen. De planning voor de eerste vaccinaties is heel snel opgesteld. De mensen werden pas vorige week ingelicht. We hadden op de eerste dag negentig mensen uitgenodigd, allemaal zorgprofessionals. Van hen hebben er twintig afgemeld.”

Het is nog niet duidelijk wat daarvoor de reden is.

“Mogelijk paste de datum hen niet, of waren ze al gevaccineerd op hun werk. Misschien zijn er ook een aantal die liever geen AstraZeneca-vaccin willen. Dat moeten we nog onderzoeken”, klinkt het.

“Mijn plicht”

Voor Sassi vormde de fabrikant van het vaccin alvast geen bezwaar. “Ik heb er vertrouwen in dat ik nu beschermd zal zijn. Ik voel me opgelucht. Dit is een eerste stap naar een opnieuw normaal leven”, aldus nog de medewerkster van een dermatologenpraktijk die haar spuitje kreeg van Britt Verhasselt, een zelfstandige thuisverpleegster uit Stekene. Die kwam na haar ochtendshift nog een halve dag meehelpen in het Bau-Huis.

“Ik heb me vorige week pas opgegeven om een handje te komen helpen. Ik bekijk het een beetje als mijn plicht want ook ik heb het voorbije jaar al heel wat mensen zwaar ziek gezien”, vertelt Britt nadat ze haar eerste prik had gegeven. Dat gebeurde onder het goedkeurend oog van burgemeesters Lieven Dehandschutter van Sint-Niklaas (N-VA) en Luc De Ryck van Temse (CD&V) en van Bau-huis-voorzitter Ine Somers.

Op toerental

Deze week is het vaccinatiecentrum in Sint-Niklaas ook nog woensdag en donderdag open. Er worden driehonderd mensen verwacht. Volgende week wordt alleen op donderdag gewerkt, goed voor tweehonderd vaccinaties. Pas in de week van 8 maart komt het centrum op toerental met zo’n duizend inentingen.

Meer foto’s, klik hier

Sassi Van Vossel uit Belsele kreeg als eerste een vaccin in het Bauhuis
De vaccinatie gebeurde onder het goedkeurend oog van burgemeesters Lieven Dehandschutter van Sint-Niklaas (N-VA) en Luc De Ryck van Temse (CD&V) en van Bau-huis-voorzitter Ine Somers.

Aanvraag voor appartementen naast Sint-Amelbergaschool

TEMSE – Momenteel loopt er een aanvraag voor een omgevingsvergunning voor het bouwen van een meergezinswoning aan de Scheldestraat 66. Dat is tussen de Sint-Amelbergaschool en OCMW-Buurthuis Den Boodt.

De stedenbouwkundige aanvraag omvat de bouw van 10 appartementen en 12 autostaanplaatsen. Het perceel is momenteel bebouwd met een elektriciteitscabine en garages. Een deel van de garage wordt gesloopt, de andere garages en de elektriciteitscabine blijven behouden
en zullen overbouwd worden voor het realiseren van het nieuwe project.

Links en achteraan de bouwplaats grenzen de terreinen en gebouwen van de Sint-Amelbergaschool, rechts bevindt zich een meergezinswoning met handelsruimte die deel uitmaakt van het totale project, maar werd uitgevoerd als fase I. Op deze wachtgevel zal het nieuwe project aansluiten.

Op het gelijkvloers worden een inkom voor de meergezinswoning voorzien en 12 bijkomende autostaanplaatsen gecreëerd (2 aparte garages, een carport voor 4 wagens en een gemeenschappelijke garage (6 wagens) met bergingen (6 stuks in totaal) en ongeveer 50 fietsstaanplaatsen.

De appartementen hebben 1 tot 2 slaapkamers en worden voorzien van hedendaags comfort. Elk appartement heeft een eigen terras. De appartementen bevinden zich op de verdiepingen, de gelijkvloerse functies beperken zich tot inkom, bergingen (en auto- en fietsstaanplaatsen (garages en carport).

Er zijn wel enkele ramen voorzien die uitgeven op de achterliggende school. De inrichtende macht van deze school heeft wel voor akkoord getekend voor deze erfdienstbaarheid van ‘lichten en zichten‘.

Het openbaar onderzoek loopt tot 11 maart, dat is ook meteen het einde van de bezwaartermijn.

De volledige aanvraag bekijkt men hier

Het perceel ligt tussen de Sint-Amelbergaschool en OCMW Buurthuis Den Boodt

 

“Blijf de regels volgen, dan kan de horeca misschien snel open”

Mede-eigenaar horecazaak Wilfordkaai roept mensen op om respect te tonen voor de horeca

TEMSE – Lucy Dieleman van taverne-restaurant Kaai 22 op de Wilfordkaai roept mensen op om de coronaregels te blijven volgen. “Misschien kan de horeca dan opnieuw snel open”, klinkt het. “Dit kan niet met de taferelen die ik zondagnamiddag gezien heb.”

“Willen jullie zo de zomer door, dan moeten jullie zeker zo verder doen”
Lucy Dieleman, gerante Kaai 22

Al onze tafeltjes staan netjes anderhalve meter van elkaar, spijtig genoeg nog steeds leeg”

“Al onze tafeltjes staan netjes anderhalve meter van elkaar, spijtig genoeg nog steeds leeg”, oppert Lucy Dieleman mede-eigenaar en chef van Kaai 22 op de Wilfordkaai. “Bij dit mooie weer zouden we die volledig, volgens de coronamaatregels, kunnen vullen. Met mensen die genieten van het mooie weer en het mooie uitzicht.”

“De taferelen zondagnamiddag op de Wilfordkaai en andere plaatsen in het land maken me echt boos.”, stelt Dieleman “Een drukte van jewelste, geen controle, geen mondmaskers, geen anderhalve meter afstand. Over “De Horeca” word al maanden niet meer gesproken, wanneer komen er vooruitzichten”?

“Misschien als jullie, mensen, die vandaag mede-verantwoordelijk zijn voor deze beelden, zich een beetje zouden inhouden, en aan ons denken, zo kunnen wij misschien snel terug open”, aldus Lucy Dieleman. ” Willen jullie zo de zomer door, dan moeten jullie zeker zo verder doen, of rekening houden met al die horeca-uitbaters en medewerkers en een beetje respect tonen voor ons. Wij wachten vol ongeduld om terug te mogen openen!”

“De taferelen zondagnamiddag op de Wilfordkaai en andere plaatsen in het land maken me echt boos.”, stelt Dieleman (Foto: (C) Facebook)

 

Drankencentrale Hinderdael krijgt nieuwe eigenaars, naam blijft bestaan.

TEMSE – Vanaf begin april krijgt drankencentrale Hinderdael in de Akkerstraat nieuwe zaakvoerders. Huidig eigenaar Jacques Van Brussel gaat met pensioen. Nicolas Bolsens en Romy Vercauteren van de Wine Barn nemen de zaak over.

Het was in Temse al langer bekend dat de drankenzaak over te nemen stond wegens pensionering van huidig eigenaar Jacques Van Brussel.

Geschiedenis

Georgette Hinderdael, de moeder van Jacques Van Brussel

Het drankenbedrijf heeft een lange geschiedenis achter de rug.

Het begon allemaal op de huidige locatie in 1851 met de stichting van brouwerij Cambrinus door Jozef Muys. In 1861 opgevolgd door August en Celeste Muys.

Exact 39 jaar later, in 1901, wordt de drankenhandel en brouwerij verder gezet door Paul Hinderdael, kleinzoon van Jozef Muys. In 1927 wordt de brouwerij overgenomen door brouwerij Campina van Dessel en wordt het brouwen in Temse stopgezet.

Bij het overlijden van Paul Hinderdael in 1934 wordt de drankenhandel verder uitgebaat door zijn weduwe P. Hinderdael-Van Uytvanck samen met Georgette Hinderdael.

Tot in 1976 Huidig zaakvoerder Jacques van Brussel, op 19-jarige leeftijd, de zaak overnam van zijn ouders Jean Van Brussel en Georgette Hinderdael.

Jacques van Brussel bouwde 45 jaar lang de zaak uit met naast de drankencentrale ook leveringen aan particulieren, bedrijven en horeca, vooral in Temse en de onmiddellijke regio.

In 1976 nam Jacques de zaak over van zijn ouders

“Naast de drankencentrale heb ik ook altijd leveringen gedaan”, vertelt Jacques Van Brussel. “Maar de drankentoer bij particulieren heb ik sinds enige tijd afgebouwd. De jeugd tegenwoordig is anders ingesteld, das gewoon afzetten en de rekening in de bus steken. En ook de leveringen bij bijvoorbeeld mensen die zes flesjes afnemen, da’s passé, dat loont niet meer.”

Emotioneel belangrijk

Nicolas Bolsens en Romy Vercauteren van The Wine Barn uit de Hoogkamerstraat worden dus vanaf 1 april de nieuwe eigenaars van de drankenzaak.

“Met The Wine Barn hebben we tijdens deze coronatijden heel goed verkocht en onze naambekendheid is flink de hoogte ingeschoten”, vertelt Nicolas. “Maar het was niet zo dat we daar een fulltime bezigheid van konden maken. Tot ik op het internet las dat Hinderdael over te nemen stond. Ik heb dan contact genomen met Jacques die ondertussen al met een andere kandidaat-overnemer aan het onderhandelen was. We zijn dan beginnen praten en zijn we tot een akkoord gekomen. We nemen met de Wine Barn de zaak over maar de naam van de winkel blijft wel Hinderdael. En dat was voor Jacques emotioneel erg belangrijk.”

Wijnassortiment

“Naast de drankenwinkel zullen dus ook de leveringen blijven doorgaan.

“Daarom zal ik binnenkort Nicolas een week meenemen op toer zodat de klanten hem kunnen leren kennen”, stelt Van Brussel. “Er zijn trouwens al heel wat klanten die weet hebben van de overname en ze zijn allemaal in de wolken dat de zaak blijft. Ik ben trouwens erg blij dat de naam blijft bestaan”, glundert Van Brussel.

“Ik ga zeker geen grote veranderingen doorvoeren”, vertelt Nicolas. “Alles blijft lopen zoals het nu het geval is. We gaan wel onze wijnen van de The Wine Barn meenemen zodat het wijnassortiment nog zal uitgebreid worden. Het is een grote stap, we moeten veel leren maar we hebben er zin in.”

“maar tot eind juni blijven wij nog op post om te helpen waar nodig”, stelt Jacques. “En later mag hij altijd nog de noodlijn bellen als hij hulp nodig heeft. Want momenteel ligt de horeca nog stil. Maar vanaf die opnieuw open mag zal het weer drukker worden.”

“We moeten veel leren maar we hebben er zin in.” klinkt het bij Nicolas Bolsens (r) “Ik ben blij dat de naam ‘Hinderdael’ blijft bestaan”, aldus Jacques Van Brussel (l)
Paul Hinderdael nam in 1901 de drankenzaak met brouwerij over. De naam blijft ook de komende jaren nog bestaan

Quiz over toeristische hoogtepunten van Temse

TEMSE – Quizzen zijn in Temse al jaren ‘in’. Zeker ook in coronatijden vormen zij een ideale invulling van de vrije tijd, vandaar dat de gemeentelijke dienst Toerisme en Toerisme Temse het initiatief hebben genomen voor de samenstelling van een toeristische quiz over Temse.
Quiz Toerisme Temse

De quizvragen en antwoordformulieren worden gepubliceerd op www.temse.be. Deelnemers kunnen hun antwoorden tot 15 maart insturen aan museum@temse.be of deponeren in de brievenbus van AC De Zaat, Frans Boelplein 1, Temse (t.a.v. Elke Koppen).

De 10 beste scores worden beloond. Onder de deelnemers worden bovendien – via een onschuldige hand – nog eens 5 prijswinnaars aangeduid.

 

Vanaf vrijdag meer ‘contactmomenten’ mogelijk in WZC’s De Reiger en ’t Blauwhof

TEMSE – Vanaf vrijdag 19 februari wil Sleutelzorg meer contactmomenten mogelijk maken in zijn woonzorgcentra.

“Momenteel is er nog de beperking om één vaste bezoeker en één wisselende bezoeker om de twee weken aan te houden”, klinkt het. “Wel willen we vanaf aanstaande vrijdag meer contactmomenten mogelijk maken. Vanaf 22 februari wordt de beperking van het aantal bezoekers per dag per afdeling opgeheven. Een andere aanpassing die we willen doen is het bezoek verlengen tot 17 uur. Het systeem van voorafgaand reserveren en het registreren bij aanvang van het bezoek blijft verder lopen zoals het nu is.”

Gezien de vaccinatiegraad binnen de algemene bevolking nog onvoldoende is, wordt familiebezoek thuis nog steeds afgeraden.

“Bewoners die ervoor kiezen om toch op familiebezoek te gaan, dienen daarna 10 dagen in kamerisolatie te blijven”, stelt Sleutelzorg. “Korte wandelingen en andere contacten in openlucht zijn wel toegestaan, binnen de algemeen geldende richtlijnen. Op deze manier trachten we tegemoet te komen aan de nood tot meer contact en we hopen de komende weken nog verdere versoepelingen mogelijk te maken.”

Vaccinaties

De vaccinatie in WZC ’t Blauwhof is intussen volledig afgerond. In WZC De Reiger vindt op 2 maart de laatste vaccinatieronde
plaats. Vandaag woensdag werd de laatste groep personeelsleden van WZC De Reiger voor de tweede keer gevaccineerd.

 

Omgevingsvergunning voor bouw van 38 appartementen in Fonteinstraat geweigerd

TEMSE – De provinciale deputatie heeft de vergunning voor de bouw een splinternieuw appartementencomplex in de Fonteinstraat in Temse in beroep geweigerd.

Een projectontwikkelaar wil in de straat een villa afbreken en vervangen door een gebouw met 38 appartementen en diende daarvoor vorig jaar een aanvraag in.

Buurtbewoners waren niet blij met het project, dat volgens hen te groot is voor de smalle straat met verschillende waardevolle gebouwen, zoals de Amelbergakapel en een art-decowoning. Ze dienden meer dan honderd bezwaarschriften in, maar de gemeente verleende toch een vergunning. Daarop gingen de buren tegen die beslissing in beroep.

De deputatie heeft nu beslist de omgevingsvergunning te weigeren, onder meer omwille van de schaal en bouwdichtheid van het project. De projectontwikkelaar kan wel nog naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen stappen.

Verschil in visie

“Wij waren van oordeel dat het project wel de regels van het RUP heeft gevolgd, maar de provincie heeft daar anders over beslist”, verklaart schepen voor Omgevingsvergunningen Wim Van Rossen (Open VLD) waarom de gemeente vorig jaar de vergunning toch heeft goedgekeurd. Hij spreekt onder meer over een verschil in visie over de bouwlagen.

“Het terrein loopt daar af, wij keken voor de goedkeuring enkel naar de bouwlagen die zichtbaar zijn van de straatkant, maar volgens de deputatie moesten we alle bouwlagen meetellen, ook diegene die dus onder de grond liggen.” (Bron: HN/Tom Nuytemans)

De villa die plaats zou moeten ruimen voor 38 appartementen (Foto: Google Street View)

Voormalige tekenaar Suske & Wiske schenkt tekening aan Temsese woonzorgcentra

TEMSE – Paul Geerts, bekend als voormalig striptekenaar van Suske en Wiske, heeft drie tekeningen aan de woon-zorgcentra van Temse geschonken.

Onlangs kreeg Paul Geerts van het stadsbestuur van Knokke-Heist de opdracht om een tekening te maken rond de slogan ‘Een zee van liefde’, een ode aan alle zorgverleners.

Paul realiseerde de tekening en kreeg zelf de beschikking over 10 exemplaren, die hij naar eigen goedvinden kon wegschenken. Zijn verbondenheid met Temse inspireerde hem om drie exemplaren te schenken aan de woonzorgcentra van Temse.

Hij bezorgde de (ingekaderde) tekeningen aan burgemeester Luc De Ryck, die ze overmaakte aan De Reiger, ’t Blauwhof en Huize Vincent. Daar heeft de prachtige tekening intussen een ereplaats gekregen.

De originele tekening heeft hij geschonken aan het woonzorgcentrum, waar hij destijds zijn (onlangs overleden) levensgezellin leerde kennen.

Paul Geerts, de tweede vader van Suske en Wiske, is bijzonder vertrouwd met Temse. Het begon allemaal in 1990-1991, toen hij het album ‘Tazuur en Tazijn’ realiseerde, zeg maar: Suske en Wiske in Temse. Sindsdien zijn de banden met de Scheldegemeente alleen maar hechter geworden. Momenteel loopt in het Gemeentemuseum (tot zondag 28 februari) de tentoonstelling ‘Paul Geerts & Suske en Wiske’.

Paul is ook na zijn Suske en Wiskeperiode, die eindigde in 2002, heel actief gebleven: als tekenaar, kunstschilder, portrettist en schrijver.

Hij  steunde ook eerder al ‘goede doelen’ in Temse, ondermeer Het Passantenhuis en Samana Creatief.