Sneeuwpret in Temse

TEMSE – Ook Temse werd bedolven onder een dun sneeuwtapijtje. Ondanks de weersvoorspellingen wel minder dan voorzien.

Maar op sommige plaatsen toch genoeg om een sneeuwman te maken, of wat sneeuwpret te beleven. Wij kregen via onze sociale media enkele leuke foto’s doorgestuurd.

We willen ze u alvast niet onthouden en brachten enkele afbeeldingen samen in een winterse collage…. Alvast hartelijk dank voor de medewerking aan iedereen die een foto doorstuurde…

 

 

Aanvraag voor sloping van woningen voor de Oostelijke tangent

TEMSE/SINT-NIKLAAS – Voor het aanleggen van de Oostelijke tangent, in de volksmond het realiseren van het laatste deel van de ring rond Sint-Niklaas, doet Agentschap Wegen en Verkeer (AVW) een aanvraag voor het slopen van een aantal woningen.

De aanvraag omvat de volledige afbraak van 13 woningen, en 1 voormalig café/woning, die reeds eigendom zijn van AVW, in Temse en Sint-Niklaas.

“In het kader van de aanleg van de Oostelijke Tangent, een project in ontwerpfase, zijn er een aantal leegstaande woningen en gebouwen, die gesloopt moeten worden”, klinkt het. “De leegstand heeft de voorbije maanden vandalisme aangetrokken, de brandweer moest al ingrijpen, en de leegstand lokt sluikstorters aan. Daarom willen we voorafgaand aan de aanleg van de tangent zelf, en ook voorafgaand aan de omgevingsvergunningsaanvraag voor de tangent zelf, deze woningen reeds slopen.”

De woningen situeren zich in de Eigenlostraat en de Galgstraat in Sint-Niklaas en de Schoenstraat, Laagstraat en Doornstraat in Temse.

“Naast deze woningen, zijn er nog een aantal woningen die door AWV verworven moeten worden, en nog niet kunnen gesloopt worden. Deze zijn niet opgenomen in deze aanvraag. Voor elk van deze gebouwen geldt dat er alleen gesloopt wordt tot op maaiveldniveau. Er zal geen ingreep in de bodem gebeuren. Om die reden is er ook geen archeologienota opgemaakt.”

“Het sloopopvolgingsplan is gedetailleerd opgemaakt voor alle constructies en maakt melding van afzonderlijk te verwijderen materialen zoals asbest en teer. Deze materialen zullen zorgvuldig en volgens de regels verwijderd worden, hiertoe zullen aparte posten opgenomen zijn in het bestek van de sloop.”

Op sommige percelen, waar er overwoekering dreigt, zullen ook hagen en struiken verwijderd worden, geen bomen.

De vergunning voor het project werd ondertussen verleend door het Departement Omgeving. De beroepsprocedure loopt nog tot 4 maart 2021

Eén van de panden die deel uitmaken van de aanvraag is het voormalig café ’t Lijsternestje in de Eigenlostraat

Winnaars actie Lichtpuntjes bekend

TEMSE – In december deed het gemeentebestuur een oproep aan alle inwoners om hun gevel, raam, balkon, voortuin… extra sfeervol te verlichten, zeker in deze donkere tijden. De winnaars in de diverse deelgemeenten zijn nu bekend.

Naast sfeervolle verlichting kon ook een mooie tekst op de voordeur of knutselwerkje achter het raam kon het hart van de voorbijganger verwarmen en een boodschap van hoop en verbondenheid uitdragen.

Inwoners konden hun warmste foto insturen om kans te maken op een leuke attentie. Uit alle inzendingen trok een onschuldige hand volgende winnaars, verdeeld over de verschillende deelgemeenten:

voor Temse: Claudia Sciacca, Nathalie Van Loo en de familie Meersman-Braem
voor Elversele: de familie Van Stappen
voor Tielrode: Ronny De Keyzer
voor Velle: de familie Boschmans-Van Britsom
voor Steendorp: de familie Buytaert-Vercauteren

De winnaars worden persoonlijk verwittigd.

De winnende foto voor Steendorp van de familie Buytaert-Vercauteren

WZC Huize Vincent opnieuw coronavrij

TEMSE/TIELRODE – Eind december was in woonzorgcentrum Huize Vincent in Tielrode een beperkte uitbraak van het coronavirus. Om de uitbraak te stoppen werd een bubbelwerking opgezet.

Door het vroegtijdig detecteren van deze besmetting is de uitbraak beperkt gebleven tot in totaal 18 bewoners en 9 medewerkers. Er werd een cohortafdeling opgestart. De meeste bewoners en medewerkers vertoonden weinig of geen symptomen.

De opgezette bubbelwerking heeft haar nut bewezen: bij de twee voorbije testings van alle medewerkers en bewoners bleken geen nieuwe besmettingen te zijn.

Deze week is dan ook beslist om de cohortafdeling volledig af te bouwen.

Komende week, dinsdag 19 januari is de vaccinatie gepland en dit zowel voor de bewoners van het woonzorgcentrum als voor de gebruikers van de assistentiewoningen.

Een vaccinatiedatum voor de medewerkers wordt eerstdaags verwacht.

Brandweer opgeroepen voor gasgeur aan Hollebeekschool

TEMSE – Deze morgen rond 10 uur werd brandweerpost Temse opgeroepen voor een gasgeur in de buurt van de Hollebeekschool. Later bleek het loos alarm.

De Hulpverleningszone kwam samen met de politie snel ter plaatse voor controle.

De oorzaak van de zogenaamde gasgeur werd al snel gevonden.  Arbeiders waren aan een woning even verderop achteraan roofingwerken aan het uitvoeren. De melder had de geur van de roofing met gas verward. Het sissende geluid kwam van de brander.

“Er was alarm voor een gasgeur op straat waardoor we de scholen moesten ontruimen op advies van de brandweer”, meldde de Hollebeekschool op haar Facebookpagina. “We hebben prima geëvacueerd, alles is rustig verlopen. De Hollebekertjes waren allemaal superflink. Ondertussen is alles alweer opgelost en zitten de kinderen terug veilig in de klassen.”

Foto: (C) Facebook

 

 

Gemeente schenkt Cadeaucheques Temse aan Sleutelpashouders

TEMSE – Om mensen met een laag inkomen extra ondersteuning te bieden in de coronacrisis ontving de gemeente Temse een bedrag van € 66 500 van de Vlaamse overheid. Enkel inwoners met een Sleutelpas komen in aanmerking.

De gemeenteraad besliste eind 2020 dat mensen die op 1 januari 2021 in het bezit zijn van een geldige Sleutelpas deze steun zullen ontvangen in de vorm van Cadeaucheques waarmee aankopen kunnen gedaan worden bij de meeste handelaars in onze gemeente. De cheques zijn zes maanden geldig en kunnen gebruikt worden tussen 1 februari en 31 juli 2021.

Op de eerste dag van het nieuwe jaar waren 926 mensen in het bezit van een Sleutelpas. Het totale bedrag aan cheques dat een gezin zal ontvangen, wordt bepaald door de gezinssamenstelling.

De gemeentelijke  diensten zijn momenteel volop bezig met de correcte berekening van het aantal cheques per gezin en de organisatie van de – coronaveilige – bedeling ervan.

In de loop van de maand januari ontvangen alle rechthebbenden een persoonlijke brief met praktische informatie over waar, wanneer en hoe de cheques kunnen afgehaald worden.

De bedeling gaat van start op maandag 1 februari.

Winnetou’s droom wordt werkelijkheid

Steendorpse piraat trekt met tweemaster langs Europese wateren

STEENDORP/PUURS-SINT-AMANDS – Caféhouder Winnetou Truyts uit Steendorp gaat een nieuw avontuur tegemoet. Zijn oorspronkelijke plannen om definitief te verhuizen naar het buitenland laat hij varen.

De komende jaren wil hij voorbereidingen treffen om echt de Europese wateren te bevaren. Daarvoor kocht hij het schip de Kookaburra dat al enkele jaren voor anker ligt in een zijspoor van de Schelde in Puurs-Sint-Amands.

“Als eerbetoon aan de overleden eigenaar wil ik zijn plannen verder zetten”
Winnetou Truyts

Eind vorig jaar kreeg Winnetou Truyts, zaakvoerder van café ’t Piratennest, te horen dat het pand verkocht werd. Na 30 jaar besloot hij het caféleven en Steendorp vaarwel te zeggen. Dit om een nieuw avontuur te beginnen in het buitenland. Hij had het plan opgevat om in Hongarije een kleinschalige camping op te starten.

Liefde op het eerste gezicht

Tot hij van een vriend een bericht kreeg op Facebook van een persartikel dat er in Puurs-Sint-Amands, aan de Schelde, een schip te koop stond. “Is dit niks voor jou, Winnetou”, schreef de vriend.

‘Ik had eigenlijk de knop al omgedraaid en was volop bezig met de voorbereidingen voor de verhuis naar Hongarije”, vertelt Winnetou. “Maar ik ben de boot wel eens gaan bezichtigen. En het was meteen liefde op het eerste gezicht. Enkele dagen later was alles in kannen en kruiken. “

Het schip werd in 1910 gebouwd in Zwijndrecht

“Het schip de Kookaburra werd eind vorig jaar te koop gezet door Marijke Baken, wiens echtgenoot, Marc Roelens de bezieler van het schip, vorig jaar overleed.

“De Kookaburra werd rond 1910 gebouwd in Zwijndrecht, en is dus meer dan een eeuw oud”, vertelt Winnetou. “Het vaartuig werd in Nederland gebruikt voor vrachtvervoer. Rond 1995 kocht Marc het schip en voer er mee naar Sint-Amands. Daar lag het tot op heden in de kille, een zijspoor van de Schelde.”

Zevende hemel

“Tijdens de bezichtiging ervan was ik meteen verkocht”, stelt de Steendorpse piraat. “Ik wil Marijke trouwens bedanken dat ik de nieuwe eigenaar mag zijn. Ik moest hiervoor een lening afsluiten en er waren kandidaten die heel wat meer geld wilden geven. ”

“Ik ben zo gelukkig met deze aankoop, ik voel mij als in de zevende hemel”, glundert hij. “Ik heb echt geluk gehad. Zo een kans krijgt men niet één keer op dertig jaar maar één keer in je leven.”

“Nu kan ik mijn droom werkelijkheid laten worden. Marc had plannen om met de Kookaburra de Donau af te varen. Daarom wil ik als eerbetoon aan de overleden eigenaar zijn plannen verder zetten.”

“Ik heb nog zeven jaar tot mijn pensioen. De komende jaren ga ik inwonen bij mijn vriendin. Daarnaast wil ik het tijdens de weekends de binnenzijde van het schip ‘zeewaardig’ maken. Net voor ik ga vertrekken zal op een scheepswerf dan de buitenkant in orde gemaakt worden. Ik wil het schip de waardigheid geven die het verdiend.”

Op ’t gemakske

“Ik ga het schip dus gereed maken om binnen enkele jaren richting Zwarte Zee te varen. Dat wil zeggen heel Europa door. Dat is zowat 4500 kilometer varen. Langs Nederland, via de Rijn in Duitsland richting Zwitserland om zo het Rijn-Donau kanaal te bereiken en dan op de Donau, verschillende landen te passeren zoals Oostenrijk, Hongarije, de grens met Kroatië, Servië, de grens van Roemenië en Bulgarije. Maar ik ken de streek daar want ik was daar ooit al in de buurt toen ik een road-trip maakte met mijn Chevrolet.”

“Ik zal zeker een aantal jaren onderweg zijn. Daarom moet ik het vaartuig in orde brengen en ondermeer voorzien van een zonnepaneel en een gyroscopisch fornuis zodat ik onderweg mijn potje kan koken. Maar het gaat dus zeker nog een aantal jaren duren voor ik ga vertrekken. Want ik doe alles op het gemakske, het mag niet op werk beginnen lijken.”

Binnen enkele jaren vertrekt Winnetou met de Kookaburra richting Zwarte Zee

Huisartsenkring wil vaccinatiecentrum in sporthal Temsica

TEMSE – Op donderdag 7 januari evalueerde de gemeentelijke Veiligheidscel de coronacijfers.

In de week van kerst waren er 58 nieuwe besmettingen. Tijdens de nieuwjaarsweek 29,  en van 4 tot 7 januari waren er 26 positieve gevallen.

Eén huisarts is momenteel besmet.
Deze maand wordt gestart met het vaccineren van bewoners en personeel van de woonzorgcentra: op 12 januari De Reiger, op 21 januari ’t Blauwhof, op 19 januari Huize Vincent.

Ten vroegste vanaf eind februari komen de 65-plussers en de risicogroepen aan de beurt. In de zomer volgen de -65-jarigen. Over de organisatorische aanpak en het verloop is nog geen duidelijkheid, maar namens de Huisartsenkring pleitte dokter Rosiers voor een plaatselijke aanpak, m.a.w. de inentingen vinden best in Temse zelf plaats.
Hiervoor wordt gedacht aan de sporthal Temsica. De overheid stelt één vaccinatiecentrum voor per 50.000 inwoners. Temse komt niet aan dit aantal, maar er kan wel samengewerkt worden met een buurgemeente zoals Kruibeke.

Dokter Rosiers benadrukte dat het vaccin volkomen veilig is en dat ingezet moet worden op het sensibiliseren van inwoners en personeel om zich zeker te laten vaccineren.

Woonzorgcentra

In de woonzorgcentra De Reiger en ’t Blauwhof zijn de voorbije 3 weken geen nieuwe besmettingen bij bewoners en personeel vastgesteld.
In Huize Vincent in Tielrode was er een uitbraak: bij de hospitalisatie van een bewoner (niet omwille van Covid) werd deze uit voorzorg getest en positief bevonden. Bijgevolg werden alle residenten en personeelsleden getest: 18 residenten en 5 personeelsleden bleken besmet, gelukkig met geen of zwakke symptomen. De nodige maatregelen werden meteen genomen om verdere verspreiding te voorkomen.

Onderwijs

In het Gemeenschapsonderwijs waren de voorbije drie weken gemiddeld 1 tot 2 leerkrachten en 1 tot 2 leerlingen per school afwezig om coronagerelateerde redenen. Ook in het vrij onderwijs moesten enkele leerkrachten en leerlingen in quarantaine.
Directies van beide onderwijsnetten ervaren dat ouders inzake vakantie niet altijd de correcte informatie aan de school doorgeven.

Politie

De Lokale Politie stelde de voorbije drie weken 61 coronagerelateerde overtredingen vast, waarvan 4 in Kruibeke. Onder het politiepersoneel zijn geen afwezigheden wegens ziekte op dit moment.

Maatregelen

Op basis van de cijfers in de voorbije weken adviseerde de Veiligheidscel om de maatregelen in Temse niet te versoepelen en niet te verstrengen.

Het geldende burgemeestersbesluit is tot 15 januari van kracht. Op basis van de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad van vrijdag 8 januari en de bespreking in de collegezitting van 11 januari a.s., zal de burgemeester volgende week beslissen of zijn besluit van 4 december 2020 wordt gehandhaafd of aangepast. De Veiligheidscel vergadert opnieuw op donderdag 21 januari.

Foto: Shutterstock

Ook bewoners WZC ’t Blauwhof krijgen binnenkort spuitje met Covid-19 vaccin

STEENDORP – Op donderdag 21 januari zullen de bewoners van WZC ‘t Blauwhof in Steendorp
gevaccineerd worden met het COVID-19 vaccin.

“Hierdoor zal er helaas geen bezoek mogelijk zijn op deze dag”, stelt de directie.
“Gedurende de vaccinatie een arts aanwezig zijn om de eventuele symptomen die kort na de vaccinatie kunnen optreden, op te volgen. Bewoners die deze dag ziektesymptomen vertonen, zullen NIET gevaccineerd worden. De tweede dosis van het vaccin zal, net zoals in WZC De Reiger, na drie weken toegediend worden, hiervoor is er nog geen exacte datum bekend.

Bij Huize Vincent in Tielrode zullen de bewoners op dinsdag 19 januari gevaccineerd worden.

CD&V Temse organiseert digitale nieuwjaarsreceptie

TEMSE – CD&V Temse organiseert ook dit jaar een nieuwjaarsreceptie. In coronatijden een digitale versie uiteraard. Net zoals de voorbije jaren heeft men ook een gastspreker. Voor drank moet men wel zelf zorgen. 🙂

De openbare digitale nieuwjaarsreceptie van de Temsese Christen-democraten gaat door op zondag 17 januari van 11.00 tot 12.00 uur.

“Om het even wie, met of zonder Facebookaccount kan samen met ons klinken op het nieuwe jaar”, klinkt het. “Aangezien we niet fysiek kunnen samenkomen, zal het een digitale editie worden. Naar goede gewoonte nodigen we een centrale gastspreker uit. Hiervoor hebben we niemand minder dan Federaal minister van Financiën Vincent Van Peteghem enthousiast voor kunnen maken.

Wie er bij wil zijn kan inloggen door hier te klikken

 

Expo Paul Geerts & Suske en Wiske in het vernieuwde Gemeentemuseum

TEMSE – Nu tentoonstellingen opnieuw zijn toegelaten, pakt Temse in het Gemeentemuseum  meteen uit met een voltreffer: ‘Paul Geerts & Suske en Wiske’.
Paul Geerts

De expo wordt georganiseerd naar aanleiding van de verschijning van twee nieuwe luxe-edities van ‘Tazuur en Tazijn’ (= Suske en Wiske in Temse), beide al weken voor de verschijning uitverkocht.

De tentoonstelling, georganiseerd door de Culturele Vereniging Spirit en het Gemeentebestuur, omvat ondermeer de covers van alle (= 126) door Paul Geerts gecreëerde Suske en Wiske-albums en alle bladzijden uit ‘Tazuur en Tazijn’. Op de expo is de ‘Tazuur en Tazijn’-brochure (rijkelijk geïllustreerd, 20 bladzijden) gratis verkrijgbaar.

De expo vindt plaats in het (gerenoveerde) Gemeentemuseum, Kasteelstraat 16, en loopt van zaterdag 9 januari tot zondag 28 februari. In Temse worden in de coronaperiode geen vernissages gehouden.

Zaakvoerder

Paul Geerts (°Turnhout 1937) geldt als de beste tekenaar-scenarist van zijn generatie. In dienst gekomen bij Willy Vandersteen in 1968, kreeg hij gaandeweg meer verantwoordelijkheid. Het eerste Suske en Wiske-verhaal waaraan hij meewerkte was De charmante koffiepot (1970).

Als tekenaar-scenarist debuteerde hij met De gekke gokker (1972). Paul Geerts slaagde erin de overname geruisloos te laten verlopen en stuwde bovendien de oplage geleidelijk van 100.000 naar 400.000 exemplaren. Hij volgde zijn leermeester ook op als zaakvoerder van de Studio Vandersteen.

Veelzijdig talent

Gevraagd naar het beste Suske en Wiske-verhaal in de hele reeks, inclusief zijn eigen verhalen, antwoorde Vandersteen tijdens zijn viering in Temse in 1987: De parel in de lotusbloem van… Paul Geerts.

Na 30 jaar, 65 jaar jong, legde Paul in 2002 de tekenpen neer, maar hij bleef met de striphelden verbonden als ambassadeur van Suske en Wiske. Hij ging zijn weg als tekenaar-schilder en bevestigde zijn groot en veelzijdig talent, in het bijzonder als portrettist en landschapsschilder. Bovendien creëerde hij zijn eigen (geïllustreerde) prozareeks, met in de hoofdrollen de Vietnamese kinderen Mo en Jade en het draakje Plakapong.

Bij de 75ste verjaardag van Suske en Wiske (2020) kreeg hij van de Standaard Uitgeverij de opdracht het jubileumalbum te tekenen. Paul creëerde De preutse Prinses.

Bekijk hier een reportage uit het VTM nieuws over de release van De Preutse Prinses

Volgende week vaccinaties tegen Covid 19 in WZC De Reiger

TEMSE – Volgende week dinsdag, 12 januari, zullen de bewoners van WZC De Reiger gevaccineerd worden met het COVID-19 vaccin. Dat schrijft welzijnsvereniging Sleutelzorg in haar nieuwsbrief.

“Hierdoor zal er helaas geen bezoek mogelijk zijn op deze dag”, klinkt het. “Gedurende de vaccinatie zal een Coördinerend Raadgevend Arts (CRA) aanwezig zijn om de eventuele symptomen die kort na de vaccinatie kunnen optreden, op te volgen.”

“Bewoners die deze dag ziektesymptomen vertonen, zullen niet
gevaccineerd worden. De tweede dosis van het vaccin zal na drie weken toegediend worden, hiervoor is er nog geen exacte datum bekend.”

Voorbereidende fase rioleringswerken Antwerpse Steenweg gaat van start.

TEMSE/TIELRODE – Tussen maandag 11 januari en vrijdag 22 januari is in Tielrode het kruispunt Ruisstraat-Burgemeester Achiel Heymansstraat-Antwerpsesteenweg volledig onderbroken.

Doorgaand verkeer door Tielrode, dat over de Heymansstraat rijdt, moet dan omrijden via de N16, E17 en N41. Ook het openbaar vervoer volgt die omleiding.

Op de Antwerpsesteenweg worden riolerings- en wegenwerken uitgevoerd om minder vuil water in de Schelde te laten lopen en om een fraaier en veiliger straatbeeld aan te leggen.

In een voorbereidende fase moet De Watergroep de distributieleiding van het drinkwater verplaatsen naar de B. A. Heymansstraat. Het zijn die voorbereidende werken die maandag starten, en zullen duren tot begin mei.

Na 22 januari is doorgaand verkeer terug mogelijk, al blijft er lange tijd een werfzone op de B. A. Heymansstraat, waar verkeerslichten beurtelings verkeer zullen regelen.

De folder met info over alle fasen van de werken bekijkt u op onze sociale mediakanalen 

(C) Shutterstock

Garry Hagger brengt met nieuwe singel een eerbetoon aan Will Tura

TEMSE/TIELRODE – Geboren en getogen Tielrodenaar Gert Vanderhaeghe, alias Garry Hagger, maakt een droom werkelijkheid. Met zijn nieuwe single brengt hij een ode aan Will Tura, de Keizer van het Vlaamse lied.

“Op deze manier wil ik mijn respect uiten voor Will Tura
Garry Hagger

“Het idee om een nummer van Will Tura te brengen met een eigentijds arrangement en persoonlijke touch zit al heel lang in mijn hoofd. Will is een goede vriend van mij en was meteen enthousiast toen ik mijn idee uit de doeken deed. Ik vind het dan ook een hele eer om op deze manier mijn respect te mogen uiten voor Will Tura en zijn carrière”.

Positieve vooruitzichten

“De keuze van het nummer was iets moeilijker. Will heeft zoveel goede nummers! Uiteindelijk voelde het toch logisch aan om voor ‘Vlaanderen Mijn Land’ te gaan. Het nummer straalt kracht en hoop uit, gevoelens die we volgens mij goed kunnen gebruiken in deze tijden. Nu er al wat meer positieve vooruitzichten zijn, is het tijd om ons vizier te richten op de toekomst en om opnieuw buiten te komen.

Als er dan toch iets positief was aan de lockdown, dan is het wel dat ik sindsdien heel vaak ga fietsen en daardoor op de meest feeërieke plekjes terecht ben gekomen. Ik heb, net zoals veel mensen, ontdekt hoe prachtig ons Vlaamse landschap eigenlijk is. Wanneer ik het Vlaamse land doorkruis om op te treden, kom ik natuurlijk ook op zeer veel plekken, maar op de koersfiets kom je op plaatsen terecht die je met de auto nooit zou kunnen vinden”, zegt Garry Hagger met de glimlach.

Vlaanderen Mijn Land’, de nieuwe single van Garry Hagger, is vanaf 5 januari beschikbaar op alle grote streamingplatformen.

De hoes van de nieuwe singel van Garry Hagger

 

Bekijk hier de gloednieuwe videoclip…

KWB Tielrode organiseert winterse griezelwandeling

Coronaproof alternatief voor afgelaste kerstboomverbranding

TEMSE/TIELRODE – KWB Tielrode kan, door de coronaregels, dit jaar geen fakkeltocht en kerstboomverbranding organiseren.  Daarom ging men op zoek naar een origineel en coronaveilig alternatief en biedt men daarom een winterse wandeling aan met luisterverhalen voor gezinnen met jonge kinderen.

“De griezeltocht is een gezinsvriendelijke beweegactiviteit die voor wat verstrooiing kan zorgen”
Eddy Noens, VZ KWB Tielrode

Geen kerstboomverbranding dit jaar

“Op zondag 19 januari 2020 organiseerde KWB Tielrode voor de 28ste keer op rij een fakkeltocht en kerstboomverbranding”, vertelt lokaal voorzitter Eddy Noens. Normaal zou het dus op 17 januari van dit jaar tijd zijn voor de 29ste editie. Maar net als voor vele andere activiteiten van het lokale verenigingsleven, treedt ook hier Covid-19 als spelbreker op. Het is vanzelfsprekend voor KWB Tielrode dat deze activiteit, waar traditioneel toch enkele honderden toeschouwers op afkomen, nu even niet mogelijk is omwille van de risico’s op verspreiding van het coronavirus.”

“Op zich zeer spijtig natuurlijk, want mensen namen steevast aan dit warme initiatief deel omdat het een fijn ontmoetingsmoment betekent en om elkaar een gelukkig en gezond nieuw jaar toe te wensen”, klinkt het. “Dat dit net nu niet kan, vormt een gemis. Het is al herhaaldelijk aan bod gekomen: de corona-pandemie geeft mensen het gevoel dat de bodem onder hun voeten weggeslagen wordt, dat leven veranderd wordt in overleven en dat vele mensen het mentaal moeilijk krijgen. Er is nood aan ontmoetingsmomenten met familie en met vrienden, er is een toenemende behoefte aan sociale contacten, aan sportieve activiteiten en culturele evenementen, aan ontmoeting en ontspanning.”

“Net daarom voelden we ons bij KWB Tielrode geroepen om op zoek te gaan naar een alternatief voor de kerstboomverbranding. En de griezeltocht biedt zo’n alternatief. Weliswaar niet om in groep aan deel te nemen, maar het biedt wel een mogelijkheid om in beperkte bubbel of gezinsverband een ontspannende tocht in eigen gemeente te maken. En die tocht wordt spannend opgehangen aan luisterverhaaltjes voor de kinderen.”

De griezeltocht is een gezinsvriendelijke beweegactiviteit die voor wat verstrooiing kan zorgen bij gezinnen met jonge kinderen én hen tegelijk laat kennismaken met de mooie omgeving en landschappen in eigen buurt.

Met de tocht probeert KWB Tielrode haar leden en buurtbewoners naar buiten te lokken.

“De wandeling is volledig op maat van gezinnen, zodat zij ondanks het stilvallen van het sociale en culturele leven toch nog een leuke familieactiviteit kunnen ondernemen”, stelt Eddy Noens. “Er zijn twee verschillende verhalen. De ‘min 10-jarigen’ worden getuige van examens in de heksenschool.

“voor de iets ouderen is er een iets spannender verhaal over kamperen in de bossen.” Elk verhaal wordt verteld in zeven hoofdstukken. Op de wandeling van ongeveer vijf kilometer staan zeven borden met QR-codes. Scan je zo’n QR-code, dan hoor je Bent Van Looy. En na elk hoofdstuk krijg je ook nog een leuke opdracht om uit te voeren onderweg naar het volgende bord. Voor de jongsten zijn die leuke doe- of verzinopdrachtjes zonder materiaal. de ‘plus 10-jarigen’ proberen aan de hand van vragen over het verhaal een lettercombinatie samen te stellen. “

Coronaproof

“De activiteit is volledig coronaveilig”, benadrukt Eddy Noens . “Hiervoor vragen we echter ook de hulp van de deelnemers, door zich strikt aan de veiligheidsvoorschriften en in hun eigen bubbel te houden. Onze kwb-afdeling benadrukt de geldende corona maatregelen, onder meer met een groot bord bij het vertrekpunt waarop nog eens duidelijk de voorschriften staan. Het is ook niet de bedoeling om de tocht in grote groepen te maken.”

“Deelname is vrijblijvend, volledig gratis en verloopt op eigen risico. Het vertrekpunt van de KWB-griezeltocht is aan de kapel van Sint-Jozef (St-Jozefstraat) in Tielrode. ”

“Je kan de tocht maken op een tijdstip dat je best uitkomt, tot eind januari 2021. De tocht brengt je over de Kouter naar het provinciaal domein Roomakker en terug naar de Durmedijk. Schoeisel pas je best aan naargelang de weersomstandigheden. Onderweg kom je de zeven verhaalborden tegen.”

En nog een laatste tip: vergeet je smartphone mét QR-app niet!”

De griezeltocht is een alternatief voor de kerstboomverbranding die niet kan doorgaan