Tekenaar Patrick Cornelis realiseert stripproject over zombies en magie

Project financieel steunen kan via crowdfunding
TEMSE – In samenwerking met Culturele Vereniging Spirit realiseerde tekenaar Patrick Cornelis een gloednieuw stripproject: ‘Virus’. Het eerste verhaal Primaire Infectie’ is een ‘graphic novel’ van 80 bladzijden over zombies én magie. Het project kwam tot stand dankzij crowdfunding.

Primaire Infectie is het apocalyptische verhaal van een groep heksen op weg naar het verboden koninkrijk. Ze brengen een virale entiteit die elk levend wezen op aarde veranderd in een vleesetend schepsel.

Een graphic novel is een kleiner compacter formaat dan een klassieke strip. De strip is verkrijgbaar in het Nederlands, Engels en Frans.

Hier kan u een promotievideo over het project bekijken:

Patrick Cornelis is zelfstandig grafisch ontwerper van beroep en fan van alles wat met Amerikaanse comics te maken heeft.
“Horror en science-fiction zijn mijn stokpaardjes en David Finch mijn idool”, stelt de tekenaar. “Ik ben al heel mijn leven bezig geweest met tekenen. Door de jaren heen heb ik verschillende stripprojecten opgestart maar die telkens terug in de koelkast gestoken omdat ik ofwel niet meer tevreden was van mijn werk ofwel het verhaal me niet meer boeide of gewoon niet goed zat.”Patrick_Cornelis_Markt 2017

Ondertussen zijn er plannen voor een vervolg, als de verkoop van Virus het toelaat.

De verhaallijn is er al, ze moet enkel nog uitgewerkt worden. Met deze eerste 80 pagina’s scheren we nog maar over het topje van de ijsberg van wat er allemaal staat te gebeuren. Als mijn project gesmaakt wordt bij het grote publiek, kan dit uitgroeien tot een heuse reeks.”

Het project werd mogelijk door middel van crowdfunding via de site sandawe.com. Sandawe is een traditionele uitgeverij, behalve dat de gebruikers betrokken zijn bij de financiering van projecten door middel van crowdfunding.

Wie Patrick Cornelis zijn project financieel wil steunen kan via deze link meer info krijgen.

Meer foto’s van de voorstelling van de strip, klik hier

Voorstelling strip Primaire Infectie 2017_et
Tekenaar Patrick Cornelis (achteraan rechts) was al als tiener gefascineerd door horror

Gewapende overval op Kruidvat winkel

TEMSE- Maandagavond 30 januari rond 18.00 uur was er een gewapende overval op de Kruidvatwinkel in de Kouterstraat in Temse.
kruidvat Temse 2017
(C) Google Maps

Eén van de kassiersters werd bedreigd met een vuurwapen. De kassa werd leeggeroofd. In de winkel waren nog drie klanten aanwezig. De dader nam het geld mee uit de kassa en is gaan lopen. Er werd een klopjacht gehouden, maar dader werd niet gevonden. Er werd niemand gewond. Het parket werd ingelicht. Het onderzoek is lopende.

Harmonie Orkest Temse huldigde muzikanten

TEMSE – Tijdens het teerfeest in feestzaal Den Oever huldigde Harmonie Orkest Temse (HOT) 16 muzikanten met jaren trouwe dienst. Zij kregen een elk ‘HOT-mannetje op naam’ in keramiek gemaakt door keramist Leo Van der Heyden. Tijdens de avond werd er ook afscheid genomen van uittredende bestuursleden en werden drie nieuwe leden voorgesteld. HOT is de fusie van harmonieën Recht Door Zee en Moed en Volharding. Zij beslisten twee jaar geleden om samen te smelten om de toekomst van de harmoniemuziek in Temse veilig te stellen.

Vereremerkingen voor x jaren trouwe dienst:

10j: Joris Brokken en Gwendolyn Robbrecht
15j: Jan Van Braeckel en Brecht Van Britsom en Marc Pauwels
35j: Stefaan Meskens
40j: Paul De Dycker, Franky Van Britsom en Chris Van Buynder Bob De Ryck, Guido Jacobs, Patrick Van Der Straeten en Bruno Van Walle
45j: Frank Waltens en Marc Waltens
55j: Elisabeth Colman
65j: Willy Barth

Günter Noens, Werner Van Hoyweghen en secretaris Tim Waltens treden uit het bestuur van de harmonie vooral voor professionele redenen.

Gert Peleman neemt de plaats in van Günter Noens als nieuwe jeugddirigent van het Jeugdensemble HOT (hij zal op het Valentijnsconcert op 11/02 voor het eerst dirigeren)
Nele Van Royen, bestuurslid HOT zal het PR gedeelte op zich nemen en
Ruben Van Britsom wordt de nieuwe secretaris van HOT.

HOT is de fusie van harmonieën Recht Door Zee en Moed en Volharding. Zij beslisten twee jaar geleden om samen te smelten om de toekomst van de harmoniemuziek in Temse veilig te stellen.

Meer foto’s, klik hier

DSC_1679
Gehuldigde muzikanten en uittredende bestuursleden samen met het bestuur

Publi-redactioneel: Panda’s op bezoek in Oosters restaurant De Sampan

TEMSE – Ter gelegenheid van het Chinese nieuwjaar komen op vrijdag 3 februari vanaf 17 uur enkele panda’s op bezoek in de Oosters restaurant de Sampan op de Markt.
16389409_10154896015549705_1901890969_o
Panda’s op bezoek in de Sampan
Wie die avond een Kids Panda Menu bestelt krijgt een Pandaknuffel of een Zeehondenknuffel gratis.
Een plaatsje reserveren hoeft niet maar is wel handig.
Tel: 03/711.29.88

De Sampan
Markt 28
9140 Temse

Nieuwjaarsconcert Sint-Cecilia Tielrode weer een succes

TIELRODE – Naar jaarlijkse gewoonte organiseerde harmonie Sint-Cecilia Tielrode een nieuwjaarsconcert in de plaatselijke St-Petrus – en Pauluskerk.

Ruim 200 aanwezigen konden genieten van diverse melodieën van lang en minder lang geleden. Dit jaar was er een gastoptreden voorzien van de klassiek geschoolde mezzosopraan Inez Carsauw. Nadien was er nog een nieuwjaarsreceptie waar de aanwezigen nog even konden nakaarten met een glaasje wijn.

Meer foto’s, klik hier

Nieuwjaarsconcert Sint-Cecilia Tielrode 2017
Veel volk voor het nieuwjaarsconcert van Sint-Cecilia Tielrode

Start herinrichtingswerken Wilfordkaai erg dichtbij

Op groot deel van de kaai geldt nu al parkeerverbod
TEMSE – De start van de herinrichting van de Wilfordkaai komt nu wel erg dichtbij. Vrijdag werden op een deel van de kaai de werfhekken geplaatst. Volgende week starten de eigenlijke werken. Op de parking, langsheen de kaaimuur, tussen de Kleine Kaai en beeldengroep de Kaailopers geldt vanaf heden tot 1 april een parkeerverbod.
DSC_1621
Eén van de Kaailopers zal de vernieuwingswerken live kunnen volgen

De voorbije weken was er op de sociale media heel wat commentaar te lezen omdat met het vernieuwen van de kaai zowat de helft van de parkeerplaatsen verdwijnen, en er ook betalend parkeren wordt ingevoerd.

Volgens de plannen komt er langs de Schelde een 6,7 meter brede promenade over de hele lengte van de kaai. De nieuwe promenade ligt slechts 60 centimeter onder de kaaimuur, waardoor een veel grotere zichtbaarheid over de Schelde ontstaat.
Op beide uiteinden van de kaai , op de Kleine Kaai en ter hoogte van het gebouw van Temsica komt er een parking waar wel betalend parkeren zal gelden. Vlakbij beeldengroep de Kaailopers komt een nieuwe horecazaak met zicht op de Schelde.

De metamorfose van de Wilfordkaai moet nog voor de zomervakantie gerealiseerd zijn.
Eén van de Kaailopers zal het het allemaal live zien gebeuren.

Meer foto’s ,klik hier

DSC_1611
Met het plaatsen van de werfhekken komt de start van de vernieuwingsoperatie van de Wilfordkaai erg dichtbij

Wie is het gezicht van de nieuwe Velleneir ?

De sfeer van Velle in een flesje

TEMSE-VELLE – Het nieuwe streekbier Velleneir 125, donderdag gelanceerd naar aanleiding van de verjaardag van de plaatselijke basisschool, wekt grote nieuwsgierigheid in Velle. De vraag die op alle lippen brandt: Welke Vellenaar schuilt achter het gezicht op het etiket?

“Een authentiek bier met een uniek recept, zoals 125 jaar geleden bij de plaatselijke brouwer”
Glenn Swaelen

Velleneir_polaroid 2017
De nieuwe Velleneir

De plaatselijke basisschool viert haar 125ste verjaardag en het oudercomité zette dat feest donderdagavond via de lancering van een nieuw bier op een bijzondere manier in de kijker. “Vanuit de parochie was er al eens een bier gelanceerd maar dat verdween na het overlijden van de pastoor. Daarna volgde, ook al vanuit de school, een etiketbier. Nu kiezen we voor een volledig nieuw gebrouwen bier, met een eigen recept”, vertellen Glenn Swaelen en Peter De Cock van het oudercomité. “We wilden een authentiek bier, zoals je dat 125 jaar geleden ook had kunnen drinken via een plaatselijke brouwerij. Elk dorp had toen zijn eigen brouwerij en in Velle was dat brouwerij Hauman-Baert. Met een West-Vlaamse brouwer begonnen we aan het samenstellen van een uniek recept, dat kwaliteit garandeert. Er is alleen gebruikgemaakt van Belgische hopsoorten en mout. Het is een passende manier om de sfeer van 1892 op te roepen. Velleneir tripel wil dan ook een herinnering zijn met een nieuwe toekomst. Het staat voor vriendschap over een kwaliteitsvol lekker schuimend bier. Je proeft de sfeer van Velle in een flesje.”

Voor de liefhebbers: De Velleneir 125 is een Tripel van 7 graden, een fris bier met voldoende afdronk van hop.

Velleneir etiket
De nieuwe Velleneir is een fictief persoon

“We hadden een proefpanel met leerkrachten en leden van het oudercomité, om de uiteindelijke keuze te bepalen. Over het resultaat zijn we heel tevreden. Het is heel lekker, al is het binnen een paar weken pas echt helemaal op smaak. Dan lanceren we het bier tijdens onze mountainbiketocht. Ook bij andere speciale gelegenheden wordt het geschonken, onder meer bij de voorstelling van de plaatselijke toneelvereniging. Ook café The Falcon zal de Velleneir 125 op de kaart zetten”, weten Glenn Swael en Peter De Cock. Zijn de inwoners van Velle heel benieuwd naar het bier, dan wekt het etiket evenveel nieuwsgierigheid op. Wie prijkt er op het etiket?

Fictief persoon?

“Het etiket werd ontworpen door kunstenaar Jan Van Houwe en op het etiket staat een fictief persoon”, verklappen de bedenkers. “We gaven opdracht een typisch gezicht te ontwerpen van iemand die je vroeger maar ook nu nog in een dorp kan tegen komen. Ook al is het een fictieve figuur, mensen gingen wel aan het speculeren naar de identiteit. Maar de persoon bestaat niet, dus iedereen kan er voor zich een naam op kleven.”

Meer over het bier via de Facebookpagina @velleneir

Velleneir is voorlopig alleen te koop bij:
Verkooppunten:

Drankenhandel Waterschoot Haasdonksesteenweg 73, 9140
Temse – Velle
Zoet Gedacht, Markt 27, 9140 Temse

Rechtstreeks via velle.velleneir@gmail.com
(alleen per doos van 24 flesjes 33cl)

Plaatsen van schenken
– Café The Falcon Velle 141, 9140 Temse-Velle
– Barbier Bar-Belle, Wilfordkaai 36, 9140 Temse

Meer foto’s van de voorstelling, klik hier

Veilleneir_burger 2017
Ook burgemeester Luc De Ryck (CD&V) kwam klinken op het succes van de nieuwe Velleneir

POLITIE. Woninginbraak en snelheidsresultaten

logo Politie Kruibeke-TemseWoninginbraak
Er werd ingebroken in een woning op de Oostberg in Temse. Er werd een zijraam opengebroken. In de woning werd alles doorzocht. Er werden juwelen gestolen.

Snelheidsresultaten
Er werden snelheidscontroles uitgevoerd op de volgende plaatsen in Temse;

Ruisstraat                                 66 gecontroleerde                        23 geflitst
Beeldstraat                               70 gecontroleerde                        24 geflitst
Eigenlo                                      59 gecontroleerde                         19 geflitst

Toast Literair met illustratrice Marijke Meersman

TEMSE – Op meer dan 200 plaatsen in Vlaanderen werd op 22 januari het evenement ‘Toast Literair’ georganiseerd. Zo ook door Davidsfonds Temse en de afdelingen uit de deelgemeenten.
Marijke Meersman
Marijke Meersman (C) ‘Mechelen Blogt’

Op de vijfde verdieping van AC de Zaat konden 35 geïntresseerden eerst genieten van een ontbijt en was er nadien een lezing waar zowat 80 aanwezigen een blik achter de schermen kregen bij illustratrice Marijke Meersman. Dit alles werd omkadert met een originele tentoonstelling van werk van Marijke Meersman met covers van boeken, posters en postzegels. Dit
met medewerking van insectenkweker Mario De Cleen uit Bazel.

Marijke Meersman is Temsese van geboorte en woont er nog steeds. Zij is illustrator en werkt voor Vlaamse, Nederlandse en Duitse uitgeverijen van kinderboeken. Ze volgde academie in figuurtekenen, prentkunst en publiciteit. Vanaf 1996 startte ze zelf een eigen atelier.
Ze is dan ook van alle markten thuis.

Naast postzegels crëeert ze realistische illustraties, visuele totaalprojecten voor parken en musea, botanische tekeningen & portretten en figuren.

Postzegels ontwierp ze voor BPost onder het thema Plant & Dier. Daarbij werden de tekeningen van de dieren gecrëeerd terwijl de beestjes, waaronder een Wandelende Tak en een Wandelend Blad, live in de tekenstudio model stonden. Dit was enkel mogelijk dankzij de medewerking van insectenkweker Mario de Cleen uit Bazel. Dat hier heel wat werk in stak zal niemand verbazen.

“Voor 5 postzegels met de beestjes was ik al gauw een maand bezig”, legt Marijke uit.

In 2015 riepen de leden van de Entomological Unit van The Japan Philatelic Society Foundation – de grootste filatelievereniging ter wereld – , de vlinderpostzegels van Marijke Meersman uit tot de mooiste insectenpostzegels ter wereld. Honderd juryleden kozen voor de vlinderzegels: “Omwille van het oog voor detail, de eenvoud en de doordachte kleurrijke uitwerking.” In juni 2015 werden de vlinderontwerpen tentoongesteld in Tokyo.

Bekijk hier een filmpje van het tot stand komen van een tekening van een Wandelende Tak

Naast het ontwerpen van postzegels realiseerde Marijke Meersman covers voor ontelbare boeken. Zo ondermeer voor jeugdauteurs Dirk Bracke en Marc De Bel. Maar ook voor boeken voor een volwassen lezerspubliek zoals Pieter Aspe en Bob Mendes.

kadodder-chinees-kaft-500px
Ook in China kunnen kinderen genieten van het figuurtje Kadoddder

Samen met Marc De Bel liet ze in 2013 het figuurtje Kadoddder tot leven komen. Dit voor een totaalconcept in het Tivolipark in Mechelen. Hierbij hoort ook een muziek-CD die gereggisseerd werd door Kris de Bruyne en waar ook Temsenaar Marc Hauman zijn medewerking aan verleende.

Sint 2015 kunnen ook kinderen in China van het figuurtje genieten.
Waarom een uitgever in China beslist om ‘Kadodder en de bijenkoningin’ uit te geven?

“First, the beautiful illustrations of the Kadodder attracted me. Then, I think it has a positive, warm, imaginative story and wonderful words. And those are what Chinese readers want.”

Sinds de lente van 2015 kunnen kinderen in China genieten van de verhalen van “Kadoudou en de bijenkoningin”

Sinds vorig jaar is er een nieuwe route ontwikkelt in het Mechelse stadspark met het figuurtje Spotter, dat ook weer uit het brein van Marijke Meersman ontsproot.

Naast het ontwerpen van postzegels en covers en het tot leven brengen van nieuwe figuurtjes doet Marijke Meersman ook aan interieur – en decoraankleding en werkt ze in opdracht van musea en openbare gebouwen.
Zo is er werk te zien van haar in AC De Zaat (ondermeer in de gemeenteraadszaal), het archeologisch museum STEM in Sint-Niklaas, Toeristisch infokantoor Temse (concept balie: visvorm), restaurant De Sonne Temse, schoonheidssalon Beauté Temse en het Waasland Shopping Center (aquarium).

Meer foto’s van het event, klik hier
Klik hier voor de uitgebreide site van Marijke Meersman

DSC_1458
Zowat 35 aanwezigen genoten van een lekker ontbijt

“Smalle straten kunnen mastodont niet aan”.

Buurtbewoners erg bezorgd over gevolgen inplanting verkaveling tussen Hofstraat en Kerkstraat
TEMSE/TIELRODE – Zo’n tweehonderd buurtbewoners toonden zich dinsdagavond 24 januari ongerust over de komst van een verkaveling tussen Kerkstraat en Hofstraat. Vooral het feit dat het verkeer van 116 nieuwe woningen ontsloten wordt langs deze smalle straten, zorgt voor bezorgdheid.

“Er is geen rekening gehouden met de mobiliteit en water stopt niet aan de grens van een verkaveling”
Gert Hooftman/Ons Streven

Infovergadering_Roomacker_2017
Veel volk voor de infovergadering

De grote zaal van het Gildenhuis liep helemaal vol voor de informatievergadering over de geplande verkaveling Roomacker, waarover momenteel een openbaar onderzoek loopt. Zoals uw krant zaterdag al meldde, wil ontwikkelaar Matexi 116 woningen realiseren in dit woonuitbreidingsgebied, gelegen naast provinciaal domein Roomacker. Na afloop van de uitleg bleek de bezorgdheid geenszins weggenomen.

Onverantwoord

“Het is onverantwoord om zo’n mastodont van een wijk te bouwen aan een bestaande wijk. De smalle Hofstraat en Kerkstraat kunnen dat extra verkeer niet aan. Zonder heraanleg van de straat kan dit niet. Bij een omleiding worden straat en riolering nu al kapot gereden. En er is al veel overlast, door de aanwezigheid van een school. Elke dag is het aanschuiven. En wat met wateroverlast? De bestaande huizen naast de geplande verkaveling liggen lager. Krijgen zij dan de last”, klonk het bij verschillende bewoners, wiens opmerkingen op applaus werden onthaald. Er waren ook zorgen over het provinciaal domein.

Geen nieuw Center Parcs

“Zwemmen in de putten is verboden, maar kinderen uit de buurt doen het toch al. Met meer dan honderd nieuwe gezinnen met kinderen erbij, dreigt Roomacker een soort Center Parcs te worden!”

Infovergadering-Roomacker_2017
Het Gildenhuis was volgelopen met ongeruste buurtbewoners

Matexi beloofde in de plannen rekening te houden met de aanpalende huizen op vlak van wateroverlast. Voor de mobiliteit wordt het verkeer van de nieuwe wijk verspreid over twee ontsluitingen langs Hofstraat en Kerkstraat. “De opmerkingen maken wel duidelijk dat er werk aan de winkel is”, vulde schepen van Ruimtelijke Ordening Freddy Verbeke (CD&V) aan. “Het openbaar onderzoek loopt nog en uit de bezwaren zullen we kunnen opmaken of wijzigingen nodig zijn aan de plannen. Het wordt een belangrijke taak om een degelijke ontsluiting naar de hoofdas te voorzien. Van Kerkstraat of Hofstraat een brede straat maken, dat kan niet”, waarschuwde de schepen. Verschillende bewoners maakten duidelijk dat ze een bezwaar willen indienen en ook milieuwerkgroep Ons Streven is dat van plan.

‘Overschot van gelijk’

“De buurtbewoners hebben overschot van gelijk. Er is geen rekening gehouden met de mobiliteit. De ontwerpers lijken er ook van uit te gaan dat het water stopt aan de grens van de verkaveling. We gaan een modelbezwaarschrift opmaken voor bewoners die ook een bezwaar willen indienen”, aldus Gert Hooftman van Ons Streven.

Bron: HN/GVA – Guy Van Vliet

Verkaveling Roomacker 2017
Binnen enkele jaren worden hier 116 woningen gebouwd met zicht op de Schelde – en Durmevallei

“Politiezone Kruibeke-Temse binnenkort in één ruk van de middeleeuwen naar de 21ste eeuw”

Binnenkort Mobile Officesysteem ook in de combi’s van de zone

TEMSE/KRUIBEKE – Naar jaarlijkse gewoonte organiseerde de politiezone Kruibeke-Temse een bedankingsfeest voor de medewerkers van het korps. Zowat 160 personeelsleden, partners en andere genodigden gingen op de uitnodiging in. Naar goede gewoonte werden de nieuwe agenten die afgelopen jaar het korps vervoegden voorgesteld. Ook de medewerkers die op pensioen gingen werden in de bloemetjes gezet.

Politiefeest 2017_pensioen
Ook de medewerkers die met pensioen gingen werden in de bloemetjes gezet…

“Onze agenten moeten in steeds moeilijker wordende omstandigheden hun taak uitvoeren”, aldus korpschef Wim Pieteraerens. Daarom is zo een bedankingsfeest wel op zijn plaats. We zijn de beleidsmensen van de beide gemeenten daarom erg dankbaar dat we elk jaar zo een feest mogen organiseren. Maar dit is niet zo vanzelfsprekend. We hebben gelukkig in onze politiezone een bestuur dat meedenkt en ons ook de middelen ter beschikking stelt om ons werk zo professioneel mogelijk te kunnen uitvoeren. Zo zullen we binnenkort aan alle vormvereisten van de fameuze Salduzwetgeving voldoen door de uitbouw van ons commissariaat. Daarnaast zijn we erg tevreden met de aankoop van de GPS meetapparatuur voor het vaststellen van verkeersongevallen, de zware investering op het vlak van ICT en de vaste wil om met onze politiezone in het Mobile Officesysteem-verhaal te stappen.”

Dankzij deze nieuwe toepassing kunnen politiemedewerkers vanuit de combi hetzelfde werk doen als op hun computer in het politiekantoor. Het korps kan op deze manier niet alleen efficiënter en sneller werken, ook de dienstverlening aan de burger wordt hiermee naar een hoger niveau getild.

“Daardoor zullen we in één ruk van de middeleeuwen in de 21ste eeuw belanden”, weet de korpschef. “Dit past in de filosofie om als politiezone autonoom te blijven en willen fungeren. We zijn immers groot genoeg om de lokale fenomenen te blijven bestrijden en klein genoeg om nog de naam te kennen van de inwoners.”

Korpschef Wim Pieteraerens is door het bestuur gevraagd om ook de komende 5 jaar het korps te leiden. Hij werd in 2012 aangesteld als opvolger van Jean-Marie Boudin en is de tweede chef in de vijftienjarige geschiedenis van de politiezone.

Politiefeest_Kruibeke-Temse_2017
De nieuwe medewerkers mochten op de foto met de beide burgemeesters, – Jos Stassen (Kruibeke) en Luc De Ryck (Temse), korpschef Wim Pieteraerens (vooraan vlnr) – en de kersverse gemeentelijke secretaris van Temse, Nele De Cleen (rechts achteraan)

Vlaams minister Joke Schauvliege eregast tijdens nieuwjaarsreceptie CD&V Temse

TEMSE – Naar jaarlijkse gewoonte organiseerde CD&V Temse een nieuwjaarsreceptie in de bovenzaal van De Gulden Cop.

Eregast was Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege. Zij werd geïnterviewd door burgemeester Luc de Ryck. Vooraf mocht lokaal CD&V voorzitter Ingrid Deschepper de zowat 80 aanwezigen welkom heten en een overzicht geven van de realisaties in Temse van het voorbije jaar en de nabije toekomst.

Opgemerkte gasten waren Koen de Jonghe (N-VA), voorzitter van de gemeenteraad en OCMW-voorzitter Werner Maerevoet (N-VA)

Meer foto’s, klik hier

DSC_1446

Zal gebouw van Temsica behouden blijven ?

Gemeentebestuur wil RUP voor de site van het hoekpand op de Wilfordkaai

TEMSE – Naast de herinrichting van de Wilfordkaai tussen de brug en de kleine kaai, die nog deze maand opstart,  zullen de komende jaren ook voor andere delen van de kaai  plannen opgemaakt worden. Het gemeentebestuur wil alvast het uitzicht van taverne Temsica op de Wilfordkaai behouden. Het gebouw dateert uit 1922.

“Voor het gemeentebestuur is Temsica heilig”, aldus schepen van Ruimtelijke Ordening Freddy Verbeke (CD&V). Dit mag zeker niet verdwijnen.”

Of men het volledige gebouw wil behouden of enkel de gevel moet behouden blijven is voorlopig niet duidelijk.
De vraag daarbij is ook wat de eigenaar met het gebouw van plan is.

Perceel_scheldebrug 2017
Voorlopig is nog onduidelijk wat er met het stuk grond naast de scheldebrug staat te gebeuren

De gemeente wil voor de volledige site, waartoe ook het onderhoudsmagazijn van Belgomine, palend aan de voormalige taverne, in de Conciensestraat behoord, een Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) uittekenen.

“Het contract van de garage van Belgomine loopt af”, weet Verbeke. “En zij willen een nieuwe onderhoudswerkplaats bouwen in de Rik de Rycklaan, op het perceel tussen de straat en de huidige bedrijfsgebouwen. Daarom zullen we voor de site een nieuw RUP opmaken.

Wat er gaat gebeuren met het braakliggend stuk grond tussen de nieuwe brug en de laatste appartementen op de Wilfordkaai is nog een beetje koffiedik kijken.
“Omdat het perceel vlak aan de brug grenst zijn de mogelijkheden beperkt”, aldus de bevoegde schepen.
De laatste weken kreeg onze redactie van bepaalde bronnen te horen dat Waterwegen & Zeekanaal (W&Z) plannen zou hebben om op dat perceel burelen te bouwen.

Navraag bij W&Z leerde echter dat dit uit de lucht gegrepen is.
“We moeten de geruchten ontkrachten. W&Z heeft geen plannen om burelen te bouwen op de Wilfordkaai in Temse”, aldus communicatieverantwoordelijke Carolien Peelaerts.

De procedure van een RUP neemt algauw enkele jaren in beslag.

Temsica 2017
Met de opmaak van een RUP zal duidelijk worden wat er met de site van Temsica zal gebeuren

Politiecommissaris wint fotocoverwedstrijd

TEMSE – Naar aanleiding van het nieuwste boek van auteur Belinda Aebi, Troebel Water, dat zich afspeelt op de Zaat, organiseerde de Facebookgroep ‘Parels langs de Schelde, in samenwerking met de schrijfster en uitgeverij Manteau, een wedstrijd voor de mooiste coverfoto.
collage-2017-01-19 (1)
Genomineerden en de winnende foto

Tientallen deelnemers waagden hun kans. Daaruit plukten Belinda Aebi en uitgever Karel Dierckx vijf genomineerden die kans maakten om het volledige oeuvre van de schrijfster en het nieuwste boek met de eigen coverfoto.

Politiecommissaris Katty De Bruyn van de plaatselijke politiezone, werd winnares van de wedstrijd.

“Het is niet echt gemakkelijk om een cover te bedenken voor een boek dat je nog niet gelezen hebt. Het leek me logisch om met de typische kraan op De Zaat te werken. Andere inzendingen kozen louter een uitzicht, maar zelf wou ik absoluut ook een persoon op mijn foto. Ik kon mijn neef overhalen om model te staan”, vertelde de winnares, die recent een fotocursus begon te volgen, in het Nieuwsblad.

Ondanks de winst zit een carrièreswitch er niet in.

“Ik doe mijn werk bij de politie veel te graag. Maar misschien is het een idee voor na mijn pensioen”, lachte Katty De Bruyn.

De winnares en de andere genomineerden, die ook een exemplaar van het boek ontvingen,  mochten op de foto met de schrijfster.

Winnares Katty De Bruyn en de andere genomineerden mochten op de foto met de schrijfster

Vlaams parlementslid Yasmine Kherbache eregast tijdens nieuwjaarsreceptie sp.a Temse

TEMSE – In Salons Den Oever organiseerde sp.a Temse de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie. Zowat 50 leden en vrienden/sympathisanten waren op de afspraak. Pascal de Dycker, voorzitter van de lokale afdeling, mocht iedereen welkom heten en de nieuwjaarswensen overmaken.

Eregast was Vlaams parlementslid Yasmine Kherbache, dochter van een Belgische moeder en een Algerijnse vader die tot haar zesde jaar in Algerije woonde. Ze studeerde rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven en de Université libre de Bruxelles en werd nadien advocate gespecialiseerd in sociaal recht en intellectueel eigendomsrecht.

Zij werd geïnterviewd door bestuurslid André Langenus.  Nadien mochten de aanwezigen ook vragen stellen.
Wij maakten een aantal sfeerfoto’s.

Meer foto’s, klik hier

DSC_1290