Barbara Pas gastspreker op nieuwjaarsreceptie Vlaams Belang

In de feestzaal van de Gulden Cop hield Vlaams Belang Temse zijn nieuwjaarsreceptie.

Fractieleider in de gemeenteraad Annemie Peeters-Muyshondt mocht de aanwezigen welkom heten. Zij rolde meteen ook de rode loper uit voor gastspreker Barbara Pas. Zij is fractieleider van de partij in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. De politica is trouwens afkomstig uit Temse. Zij doorliep het kleuter – en lager onderwijs in de Vrije Gemengde basisschool van Temse-Velle.

Meer foto’s, klik hier
Bestuur VB Temse 2016
Volksvertegenwoordiger Barbara Pas geflankeerd door het VB Temse bestuur

Prins carnaval ROY I plechtig aangesteld in Steendorp

Zaterdag 30 augustus organiseerde carnavalscomité Orde van de Baksteen, in de feestzaal van het Woon- en Zorgcentrum ‘t Blauwhof, de plechtige aanstelling van Prins carnaval 2016, Roy I en eredame Shauni. Burgemeester Luc De Ryck liet zich voor de aanstelling verontschuldigen. Wel een opgemerkte gast was de burgemeester van Kruibeke, Jos Stassen.

Roy werd eind vorig jaar tot prins verkozen na een spannende titelstrijd met Leroy Van Strijdonck.

Hij is 24 jaar, heeft mechanische vormgevingstechnieken gevolgd en is afgestudeerd in 2009. Hij is werkzaam bij de gemeente Kruibeke als wegenarbeider en grafmaker.
Als fervent wielrenner is hij lid van WTC Barsele. Verder is hij ook een carnavalist in hart en nieren.
Tot vorig jaar was hij lid van KV Den Blok maar toen die beslisten om ermee op te houden heeft hij zich aangesloten bij KV Oekandanou ?
Eredame Shauni Scheltens is 20 jaar. Ze volgde secretariaat-talen gevolgd en is afgestudeerd in 2014.
Ze is werkzaam als productie-medewerker bij Pfizer in Puurs. Haar voornaamste hobby is carnaval vieren.

Carnaval in Steendorp is meteen de start van de carnavalstoeten in het Waasland. Men begint er aan komende vrijdag 5 februari met het kindercarnaval, georganiseerd door de St-Henricusschool. Zaterdag is er dan de carnavalstoet, die om praktische redenen een nieuw parcours volgt. Het vertrek is gepland in de Warandestraat en verder via Gelaagstraat, Hospitaalstraat, Magnolialaan, Narcissenlaan, Salvialaan, Eglantierlaan, Magnolialaan, Hospitaalstraat en Gelaagstraat. De ontbinding gebeurt in de Gelaagstraat ter hoogte van het dorpsplein waar ook een kijkerstribune zal geplaatst worden. Op het dorpsplein is er ook kermis.

Maandag 8 februari is er dan het bezoek van de prins en gevolg aan WZC ’t Blauwhof. Dinsdag wordt carnaval in Steendorp afgesloten met vanaf 16 uur de Matsjoefelenommegaunk gevolgd door de Klos en Kloter Verbraunding.

Meer foto’s, klik hier

Aanstelling Prins carnaval Steendorp 2016

Bulldozers op Tinelplaats leggen schuilkelder uit WO II bloot

Heraanleg kruispunt gaat verder rond stukje bijna vergeten geschiedenis
De arbeiders die momenteel de Tinelplaats heraanleggen, botsten deze week op een bijna vergeten stukje Temsese geschiedenis. Tijdens het graven legden ze een schuilkelder uit de Tweede Wereldoorlog bloot.

Met belangrijke kruispunt aan de Tinelplaats ondergaat momenteel een complete metamorfose, die als alles vlot loopt in mei helemaal klaar moet zijn. Er komt een volledig nieuwe riolering en het kruispunt van Hoogkamerstraat, Sint-Amelbergalaan, Tinelplaats en Schoolstraat krijgt verkeerslichten.

Schuilkelder Schoolstraat 2016
De schuilkelder met de betonnen blokken waar waarschijnlijk toen zitbanken geplaatst waren

Terwijl de arbeiders werken aan de toekomst van het plein, werden ze deze week geconfronteerd met het verleden. “Een schuilkelder uit de Tweede Wereldoorlog werd blootgelegd”, weet schepen van Openbare Werken Freddy Verbeke (CD&V), die meteen poolshoogte ging nemen.

“De schuilkelder werd gebouwd aan het einde van de Tweede Wereldoorlog en bood plaats aan 62 mensen. Vandaag staat er water in de schuilkelder. Aan weerszijden van de bunker bevinden zich betonnen blokken, waarop zich indertijd wellicht zitbanken geplaatst waren”, verklapt de schepen.

In de loop van de Tweede Wereldoorlog werden in Temse acht openbare schuilkelders gebouwd. De grootste, met ruimte voor 480 mensen, bevond zich op de Markt en was opgetrokken uit gewapend beton. De schuilkelder aan de Tinelplaats werd opgetrokken uit gewoon beton.

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog zat de schrik voor de zogenaamde ‘vliegende bommen’ er dik in. De verdreven Duitsers bestookten Antwerpen met deze raketten, maar precisiewerk was dat niet bepaald, zodat er regelmatig een vliegende bom in het Waasland terechtkwam. Veel Temsenaren brachten dus heel wat ongeruste nachten door in de schuilkelder.

De schuilkelder aan de Tinelplaats verdwijnt nu weer onder het zand, maar blijft wel intact bewaard. “Zo’n schuilkelder kon bommen weerstaan: die breek je niet zomaar af. Afbreken zou lang duren en bovendien heel duur zijn. Daarom blijft de schuilkelder en verdwijnt hij onder het kruispunt. De werken worden niet gehinderd: we kunnen om de schuilkelder heen werken. Slechts één buis voor regenwater moet verlegd worden”, aldus nog schepen Freddy Verbeke. “We zitten trouwens helemaal op schema, zodat de heraanleg van de Tinelplaats, behoudens weerverlet, in mei klaar is.”

Het afsluiten van het belangrijke verkeersknooppunt vorige week zorgde nog niet voor problemen. “Het verkeer langs de wegomleggingen verloopt vlot.”

Bron: HN/GVA GVH

Freddy Verbeke_Schoolstraat_Schuilkelder_2016
Schepen Freddy Verbeke op de plaats waar de ingang van de schuilkelder was

N-VA hield nieuwjaarsreceptie

Op vrijdagavond 29 januari hield N-VA Temse een nieuwjaarsreceptie voor leden en sympathisanten.

Voorzitter Koen de Jonghe nam het openingswoord voor zijn rekening. Gastspreker Annick De Ridder, Vlaams Volkvertegenwoordiger en fractievoorzitter in de Senaat, sprak ondermeer over de vluchtelingencrisis en Oosterweel. Eén van de opgemerkte gasten was Ingrid Deschepper, de gloednieuwe voorzitter van CD&V Temse.

Meer foto’s, klik hier

DSC_0035
Het bestuur van N-VA Temse met gastspreker Annick De Ridder

Pannekoekfestijn van Parochiaal Comité Heilig Hart

Pannekoekenfestijn H.Hart 2016
Ter gelegenheid van Lichtmis op 2 februari houdt het Parochiaal Comité Heilig Hart Temse komende zondag 31 januari haar 23e Pannenkoekenfestijn. Iedereen is welkom en de inkom is gratis. Er zijn geen voor-inschrijvingen.

“Het is de ideale gelegenheid om met familie, vrienden en/of kennissen gezellig samen te zijn”, klinkt het bij de organisatie. “Op deze manier trachten we mensen dichter bij elkaar te brengen”.

Plaats: Parochiezaal Rozenhof – Roeland Lefèvrestraat – Temse
Uur: 14u tot 18u30

POLITIE. Diefstal uit auto’s, ongeval met gewonde en resultaten BOB-Eindejaarscampagne

logo Politie Kruibeke-TemseDiefstal uit auto’s
Er werden enkele diefstallen uit auto’s vastgesteld in Temse.

Er werd een GPS toestel gestolen uit een bestelwagen. Deze stond geparkeerd op een oprit op Hollebeek. Er werden geen braaksporen aangetroffen.

In de Karel Suystraat werd er een raam uitgelsagen van een voertuig. Het voertuig stond op een oprit. De middenconsole bestaande uit GPS, radio)cd speler werd gestolen.

Ook in de Leon Corthalsstraat werd een middenconsole uit een voertuig gestolen.

Ongeval met gewonde
Woendagavond 27 januari omstreeks 18.30 uur was er een aanrijding tussen twee voertuigen op het kruispunt Rozenlaan / Roeland Lefèvrestraat te Temse. Eén van de bestuurders had de verplichte stop genegeerd. De andere bestuurder, een 31-jarige vrouw uit Temse (B.G) liep lichte verwondingen op.

Resultaten BOB-campagne
Van vrijdag 27 november 2015 tot 25 januari 2016 werd naar jaarlijkse traditie door de politiezone deelgenomen aan de eindejaarscampagne tegen het rijden onder invloed van alcohol.

Er werden 733 ademtesten afgenomen. Hiervan waren er 35 positieve ademtesten. (4,77 %)

Twee extra dames bij in politieraad

logo Politie Kruibeke-TemseMostatafa Aouriaghel (CD&V) neemt ontslag als lid van de politieraad van de zone Kruibeke-Temse. Hij wordt opevolgd door Anne Boeykens. Dit was in 2013, bij het begin van de nieuwe legislatuur, zo afgesproken binnen de partij.

Ook bij de SP-A/Groen-fractie is er een verschuiving binnen de politieraad. Raf Cathoor (Groen) wordt opgevolgd door Martine Verheyden (SP-A). Door de verschuivingen komen er twee extra dames bij in de raad.

Op basis van de bevolkingscijfers heeft Kruibeke zes vertegenwoordigers in de politieraad en Temse elf, onder wie ook de burgemeesters van beide gemeenten.

Temse pleit voor opname in waterbustraject Antwerps Havenbedrijf

Burgemeester en schepenen op bezoek bij schepen Marc Van Peel, voorzitter van het Antwerps Havenbedrijf

In oktober maakte het Antwerps Havenbedrijf een project bekend om de Schelde niet enkel aan te wenden voor transport, maar ook voor woon- werkverkeer en aanvullend ook voor toeristen. Het scenario voorziet onderzoek naar de haalbaarheid, inclusief de rentabiliteit, de ontlasting van het wegennet en het vinden van partners om het project financieel mogelijk te maken. Een pilootproject wordt in het vooruitzicht gesteld. Als alles naar wens verloopt, zou het project in 2017 effectief van start gaan.

Vanzelfsprekend heeft het project de belangstelling gewekt van naburige gemeenten aan de Schelde. Zo ook van Temse.

Op dinsdag 19 januari bezocht een delegatie van het schepencollege schepen Marc Van Peel, voorzitter van het Havenbedrijf. De delegatie bestond uit burgemeester Luc De Ryck en de schepenen Hugo Maes (bevoegd voor Werk), Franky De Graeve (Toerisme) en Lieve Truyman (Mobiliteit). Temse hield een pleidooi om opgenomen te worden op het traject, overtuigd van de grote pendel van werknemers en toeristen vanuit de regio naar Antwerpen.

Voorzitter Marc Van Peel stelde dat het project nog in volle onderzoek en voorbereiding is, en dat het, indien het haalbaar wordt geacht, gefaseerd zal worden uitgevoerd. Het traject kan dan uitdeinen en in dat scenario behoort de uitbreiding tot Temse zeker tot de mogelijkheden. Afgesproken werd dat Temse zijn belangstelling officialiseert via een schrijven, onderbouwd met gegevens die de intense pendel van werknemers (en toeristen) aantoont.

Temse heeft alvast ook een belangrijke troef met zijn aanlegsteiger, die ook toegankelijk is voor rolstoelgebruikers.

Definitief geen verkaveling in Paardenpolder Tielrode

In juli 2010 kwam er serieuze dreiging om een verkaveling te realiseren in de Paardenpolder van Tielrode. Projectontwikkelaar Matexi diende een project in. Er werd onmiddellijk initiatief genomen door 3 buurtbewoners, Koen De Clercq, Bas Wauman en Joris Oelbrandt.
Er werd een actie opgezet om bezwaarschriften te verzamelen, waarbij ruim 500 bezwaarschriften overhandigd werden aan de burgemeester.
Het punt kwam zelfs op de gemeenteraad.
Het gemeentebestuur heeft dan het initiatief genomen onder de leiding van Freddy Verbeke (CD&V) en Burgemeester Luc De Ryck (CD&V) om een RUP Tielrode op te maken, waarbij de Paardenpolder omgezet zou worden naar groenzone.
Uiteraard werd een globaal plan gemaakt voor deelgemeente Tielrode, waarbij o.a. ook de Durmetuin zou gevrijwaard worden van woningbouw.
Dit is een landurige procedure, waarbij eind 2015 de vrees terug kwam dat alles voor niets zou geweest zijn. De auditeur van de raad van state had immers geadviseerd om het RUP Tielrode te vernietigen. Maar tegen alle gewoonte in is de raad van state dit advies niet gaan volgen.
Daardoor is het RUP Tielrode nu definitief en kan er in de Paardenpolder en Durmetuin niet gebouwd worden.
Buurtbewoner Koen De Clercq is zeer tevreden dat alle energie die in het buurtcomité gestoken werd niet tevergeefs was. De buurt haalt opgelucht adem.

POLITIE. Woninginbraken, intoxicaties, intrekking rijbewijs en aantreffen illegalen

logo Politie Kruibeke-Temse
Woninginbraken

Tijdens het weekend werden er verschillende inbraken vastgesteld :

In de Veldstraat in Temse werd er ingebroken in een magazijn. De deur werd opengebroken. Er werd werkmateriaal gestolen ; oa. lasertoestel, kettingzagen, haagscharen en een boormachine.

Ook in de Moortelstraat in Temse werd een magazijn opengebroken. Ook hier werden verschillende werktoestellen gestolen.

In de Veldstraat in Kruibeke werd gepoogd om in te breken in een woning. Er werden verschillende steeksporen gevonden om de achterdeur en schuifraam.

In de Peter Benoitlaan Temse werd er ingebroken via een raam aan de achterzijde van een woning. De woning werd volledig doorzocht. Er werden juwelen gestolen.

In de Bazelstraat werd een woning doorzocht, maar werd er vermoedelijk niets meegenomen.

In de August De Batslaan in Temse werd er ingebroken in 2 woningen. Via het openbreken met een koevoet van een raam, werden de woningen betreden. Er werden juwelen gestolen

In de camille Huysmansstraat te Kruibeke werd het keukenraam van een woning geforceerd. Er werden juwelen gestolen.

Intoxicaties
Tijdens een BOB controle op de Krijgsbaan werden 2 bestuurders betrapt op het rijden onder invloed van alcohol. Eén bestuurder, een 61 jarige vrouw uit Gent (P.M) diende haar rijbewijs af te geven voor 6 uren. Een andere bestuurder, een 53 jarige man ut Willebroek (T.Y) diende zijn rijbewijs af te geven voor 3 uren.

Intrekking rijbewijs
Een 23 jarige man uit Temse (E.B) werd met zijn voertuig in de Kouterstraat te Temse onderschept. De man legde een positieve ademtest af. Uit de ademanalyse bleek dat de man 2,95 promille alcohol in zijn bloed had. Zijn rijbewijs werd onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen.

Aantreffen Illegalen
Maandagmorgen  24 januari werden 4 illegalen aangetroffen op de N 16 in Temse. Het zijn vier jongemannen tussen de 17 en 21 jaar. Allen afkomstig uit Eritrea. Allen werden bestuurlijk aangehouden en dienst vreemdelingenzaken werd ingelicht.

Willy De Vogel officieel prins carnaval 2016

Sarah Wauters gekroond tot jongste Keizerin ooit in de geschiedenis van Temse carnaval

In Temse is zaterdag 23 januari het carnavalsseizoen echt uit de startblokken geschoten.

Eind vorig jaar won Willy De Vogel (62) de verkiezing voor de prinstitel na een millimeterspurt met tegenkandidaat Tom Serraris.

In de feestzaal van het gemeentehuis werd de nieuwbakken prins, en zijn eredames Martine Van Noten en Signe Verhaert, nu officieel aangesteld in zijn functie. Willy De Vogel is al jaren losse medewerker bij het carnavalcomité en zowat 20 jaar voorzitter van voetbalclub FC Herleving.

‘Ik heb al heel wat carnavalswatertjes doorzwommen”, vertelt Willy. “Ik vierde ooit carnaval met de Breughelclub en was reuzendrager van Reus Roeland van Temse. Deze prinstitel is een droom die uitkomt”.

Naast de aanstelling van de prins carnaval werd Sarah Wauters tot Keizerin gekroond. Zij was sinds 2012 drie jaar prins carnaval in de Scheldegemeente. Daardoor werd ze nu als jongste Keizerin ooit gekroond. Carnaval Temse kende al twee Keizers: Tin I (Martin De Graeve) en Davy I (Davy De Gendt).

“Mijn avontuur begon in november 2011 toen ik de eerste keer werd verkozen als prins carnaval van Temse”, blikt Sarah terug “Als 20-jarige was ik toen de jongste prins in de geschiedenis van onze gemeente. Dat was een hele eer voor mij. En nu drie prinstitels later ben ik de jongste Keizerin ooit. Ik zal Temse waardig vertegenwoordigen op de diverse carnavalsvieringen”.

Carnaval in Temse wordt gevierd tijdens het laatste weekend van februari.

Meer foto’s, klik hier

Carnavalscomité Temse 2016
Een deel van carnavalscomité Temse met gehurkt Prins Willy met zijn eredames en staand links Keizerin Sarah I met haar erejonkers.

De teloorgang van de Schoenstraat in Temse: Een verhaal…

Voor de aanleg van de oostelijke tangent, tussen de N70 in Sint-Niklaas en de E17, moeten een aantal woningen tegen de vlakte. Niet enkel in Sint-Niklaas moeten er offers gebracht worden. Ook in Temse in de schaduw van de watertoren naast de autosnelweg, zijn drie boerderijen onteigend. “Met de afbraak verdwijnt een groot stuk van onze familiegeschiedenis”, zegt Jean-Pierre Smet, een van de eigenaars.

Dit is zijn verhaal:

“Het vonnis rond het project van de Oostelijke Tangent, met een nieuw afrittencomplex van de E 17, is gevallen, waardoor verscheidene hele of gedeeltelijke onteigeningen onafwendbaar zijn. Zo valt ook het definitieve doek over ‘onzen hof’ in de Schoenstraat nummer 81, als sinds 1850 in familiebezit. Een oude boerderij met stallingen op meer dan 3500 vierkante meter grond, waar ook mijn grootvader is geboren, mijn moeder samen met haar twee broers is opgegroeid, ik mijn jeugd en heel veel vrije tijd heb doorgebracht en onze kinderen kampen hebben gebouwd en geploeterd in opblaasbare zwembadjes…

JIEPIE boerderij 2016
Jean-Pierre Smet kan nog twee zomers genieten voor zijn oase van rust onherroepelijk verdwijnt… (foto Guy Van Hoeylandt- HN/GVA)

…Mijn grootvader was een keuterboertje en klompenmaker, de eenvoud zelve en altijd goedlachs, bezat een paard en twee koeien en luisterde menig huwelijksfeest op met zijn accordeon. Ofschoon hij slechts tot zijn 14 jaar naar school was geweest, kon hij metsen, brood bakken, ijzer bewerken, wijmen vlechten, heeft hij jaren aan een stuk hele zomerdagen lang, gebogen, met een kleine sikkel en pik het koren afgemaaid en iedere biet met de blote handen uit de rijke, vettige aarde gerukt…

Als kind zette hij me meermaals “een baardje” door met zijn ruwe stoppelbaard over mijn zachte kinderwangen te wrijven en hoe dikwijls ben ik ’s morgens niet wakker geworden op het kleine zolderkamertje door het gekakel van de kippen en de geur van vers gebakken spek met eieren. De smaak van versgemolken melk proef ik nog altijd, de gonzende, roodgloeiende bol van de Leuvense stoof, mijn eerst pintje: een Faro, tafelbier van Wieze. Ik zie hem zijn scheermes ‘wetten’ op een leren riem en rijd met hem mee op de kar, getrokken door een paard, waar zoveel kracht van uitging dat ik mezelf, bij “ju, jutem, ju!” goed moest vasthouden om niet van de kar te donderen.

Hoe dikwijls hebben wij niet “petetten” geraapt, en hooihoppers opgezet, hoe dikwijls heb ik niet bij hem aan het haardvuur gezeten in “de bakkerij”, een klein stalletje waar brood werd gebakken en een authentieke met een riem aangedreven, koperen wasmachine het wasgoed met sunlightzeep en kokend water uit de ketel weer spic en span zwiepte én waar ook zijn draaibank stond, waar hij werktuigen maakte. En hoe dikwijls heb ik niet met de hond door het uitgestrekte veld in heel de streek gelopen en hazen en fazanten opgeschrikt, toen de E17 er nog niet lag, van de naburige watertoren en het TTS-industriepark nog geen sprake was.

Die liefde voor de natuur heeft mij dan nadien, toen ik al dik in de dertig was, aangezet om zelf varkens te vetten, konijnen, schapen en geiten te kweken en hondjes uit het asiel een nieuw bestaan te geven.

Hoe veel jaren hebben wij er onze vakantie niet doorgebracht. Ons buiten wassen aan de pomp was heel gewoon, maar later hebben we het huis en het sanitair een beetje meer comfortabel gemaakt, maar de authenticiteit zorgvuldig bewaard.

Ook onze kinderen hebben op hun beurt hun jeugd daar doorgebracht, gespeeld en kampen gebouwd, fuifjes georganiseerd en genoten van de koele schaduw onder de bomen in de mooi aangelegde tuin met vijver en brugje.
Onze zoon onderhoudt nu nog altijd de tuin en traint er dagelijks. Mijn vrouw komt er iedere dag tot rust, zo nodig nadat “de ziekte” enkele jaren geleden ook haar heeft getroffen.
En nu met de aanleg van de Oostelijke Tangent en een nieuwe afrit van de E 17, komt een einde aan onze familiegeschiedenis en verdwijnt onze groene long, onze oase waar we onze toevlucht zochten na een drukke werkdag.

Ik ben niet verbitterd maar wel ontgoocheld en kan begrijp dat er offers moeten gebracht worden in functie van het algemeen mobiliteitsbelang. Spijtig dat er weer een stuk natuur en bomen moeten sneuvelen, spijtig dat steeds meer wegen en verkavelingen het nog resterende groen steeds zwaarder hypothekeert, verminkt, vernietigt.

Wat rest er nog van de Schoenstraat, ooit een smal boerenstraatje, omgeven door de wind schuingegroeide canadabomen, de rijke akkervelden, de grazende koeien op de weiden en de rust en stilte van de natuur, tegelijk onderbroken en in harmonie door het suskewiet van vinken…

Eerst kwam de E 17, dan het industriepark TTS en nu de Oostelijke Tangent. Langzaam maar zeker werden wij gewurgd en nu krijgen we de doodsteek.

De vraag rest nu nog: is hiermee het fileprobleem opgelost, waar vooral Sint-Niklaas mee is gebaat en waarvoor ook, met instemming, op grondgebied Temse offers moeten worden gebracht?
Minister van leefmilieu en burgemeesters en ex-burgermeester van Sint-Niklaas, denk later eens aan ons, als je in je zachte tuinzetel in de schaduw van een boom liggen te soezen: wij krijgen nu nog anderhalfjaar de tijd om alles te ontruimen en dat zijn eigenlijk maar 2 zomers meer… en al spelen we nu ons droomboerderijtje kwijt, blijf er toch nog één blije troost: al die mooie herinneringen kan niemand ons afpakken…

Gemeentebestuur maakt inventaris op voor tentoonstelling

Wie bezit abstracte schilderijen van Lucas Meersman?
Het is bekend dat Temse grote aandacht besteedt aan zijn beeldende kunstenaars. Tal van artiesten kwamen al aan bod via tentoonstellingen, vaak begeleid door een monografie.
Met het oog op de 80ste verjaardag van Lucas Meersman bereidt het gemeentebestuur een expo van het abstract werk van de kunstenaar voor.

Van de gelegenheid wordt gebruik gemaakt om een inventaris van zijn abstract oeuvre samen te stellen. Wie in het bezit is van één of meerdere van zijn werken wordt verzocht zich in verbinding te stellen met museumfunctionaris Elke Koppen, AC De Zaat, Frans Boelplein 1 (5de verdieping), 03 710 12 52, e-mail: elke.koppen@temse.be.

Lucas Meersman

Lucas MeersmanLucas Meersman (°Temse, 1938), zoon van kunstschilder Arthur Meersman, studeerde aan de Academies van Antwerpen en Luik en aan het Nationaal Hoger Instituut in Antwerpen. Van in zijn jeugd ontpopte hij zich als een revelatie. Op 18-jarige leeftijd werd hij voor het eerst gelauwerd (Prijs Verlat), de eerste van een hele reeks. In zijn evolutie wekte vooral ook zijn abstract werk en zijn action-paintingperiode (jaren ’60) nationale belangstelling.

Lucas Meersman werd bekroond met talrijke prijzen. Werken van zijn hand zijn aangekocht door de Staat, meerdere provincies en musea. Hij nam deel aan individuele en groepstentoonstellingen in binnen- en buitenland.

Over Lucas Meersman is veel gepubliceerd, o.a. een monografie, die in 1998 door het gemeentebestuur werd uitgegeven n.a.v. een grootse tentoonstelling rond de kunstenaar in de Dacca Loft. Daarin wordt zijn oeuvre ten gronde geanalyseerd door Ernest Van Buynder, voorzitter van het Museum voor Hedendaagse Kunst Antwerpen.

Sinds 1998 woont Lucas Meersman in Oostende.

Herenhuis op Wilfordkaai wordt thuishaven van kunstplatform Wilford X.

Begin januari werd in Temse een gloednieuw kunstplatform opgericht. Wilford X is een privé-initiatief en bundelt een groep kunstminnaars die onder deze naam artistieke activiteiten organiseert: kwalitatief, eigenzinnig en los van commerciële doeleinden.

Wilford X 2016“Van 21 februari tot 10 april 2016 openen we met AWAKENER, een opmerkelijke installatie van Koen Vanmechelen”, zegt voorzitter Dirk Blommaert. “We zijn erg trots, want AWAKENER werd voor het eerst voorgesteld op de voorbije Biënnale van Venetië. Van het Canal Grande in Venetië rechtstreeks naar de Wilfordkaai in Temse”.

De kunstinstallatie AWAKENER presenteert baanbrekend onderzoek naar een mogelijk heilzaam verband tussen drie heel verschillende levende organismen: de paddenstoel, de kip en de kameelachtigen. In Venetië bracht Koen Vanmechelen een dromedaris in een gondel naar een palazzo. In Temse komen zijn kleine zusjes – twee alpaca’s – per veerboot over de Schelde. Ze krijgen onderdak in de thuishaven van Wilford X: de benedenverdieping van een statig herenhuis op de Wilfordkaai. Daar kan iedereen de installatie gratis bezoeken.

Alle informatie over Wilford X, AWAKENER en Koen Vanmechelen vindt u op www.wilfordx.be. De laatste voorbereidingen kunt u ook volgen op de Facebookpagina.