POLITIE. Weekend zonder alcohol, inbraken, voertuig in tuin

Weekend zonder alcohol

Tijdens het Weekend zonder Alcohol deed de politiezone Kruibeke/Temse extra controles. Er werden alcoholcontroles gedaan in Temse op de Krijgsbaan, B.A. Heymanstraat en Velle. In Kruibeke werd er op de Nieuwe Baan gecontroleerd. Van de 37 afgenomen ademtests blies er één persoon alarm. Zijn rijbewijs werd voor drie uren ingehouden. Eén bestuurder werd geverbaliseerd omdat hij geen gordel droeg.

Ook op de snelheid werd er gecontroleerd. De vaste camera op de N16 flitste 37 van de 1018 passanten. Verder waren er ook mobiele controles in de Spoorweglaan, Krijgsbaan, Sint-Amelbergalaan en Nieuwe Baan. Van de 629 gecontroleerde voertuigen reden er 119 te snel.

Woninginbraak

In de Eduard De Sutterlaan in Temse werd zaterdagnacht 12 januari ingebroken. De woning werd volledig doorzocht, maar er werd niets gestolen.
Voertuig komt in voortuin terecht

Zaterdagavond gebeurde in de Doornstraat in Temse een aanrijding. Een bestuurster raakte een geparkeerd voertuig en verloor de controle over haar stuur. Het voertuig komt op zijn zij terecht in een voortuin. De 75-jarige bestuurster uit Koksijde raakte niet gewond. Haar voertuig werd getakeld.

Inbraken

In de Felix Timmermanslaan in Temse stelde men maandagavond 13 januari een inbraak vast in een garage. Er werden auto-onderdelen gestolen.
Dinsdagvoormiddag 14 januari werd er in de Scheldestraat in Temse ingebroken. Met een ladder raakte men bij een dakkoepel, langs waar men de woning binnendrong. Er werden juwelen en cash geld gestolen.

POLITIE. Kop – staartaanrijding

Kop – staartaanrijding

Op de Nieuwe steenweg in Temse gebeurde woensdagavond  18 december een aanrijding waarbij drie voertuigen betrokken waren. Een bestuurder diende te remmen voor de file, de twee achterliggende voertuigen reden op elkaar in. Eén persoon werd voor verzorging naar het ziekenhuis gebracht. Er werd één voertuig getakeld.

Politiezone zoekt vers bloed

TEMSE/KRUIBEKE – De politiezone Kruibeke/Temse is op zoek naar nieuwe politie-inspecteurs. Wie een opleiding tot inspecteur wil volgen, kan versneld de selectieproeven afleggen via een ‘fast track’ procedure in de Gentse politieschool PAULO.

In twee weken tijd, van 6 tot 17 januari, zullen alle selectieproeven afgelegd worden. Normaal gezien zijn die proeven verspreid over enkele maanden. Wie geslaagd is, kan al op 2 maart 2020 aan de opleiding tot inspecteur beginnen.

De politiezone Kruibeke/Temse organiseert op maandag 9 december tussen 16 en 20 uur in het hoofdcommissariaat in Temse infosessies voor wie interesse heeft in een job bij de politie. Geïnteresseerden krijgen uitleg over de selectieprocedure, de opleiding en werken bij de politie. Ze kunnen meteen ook kennis maken met de zone Kruibeke/Temse. Vooraf inschrijven voor de infoavond is verplicht, via mail naar pz.KruibekeTemse.communicatie@police.belgium.eu

Jongen gewond na steekpartij op school

Directie Lyceum aan de Stroom betreurt incident

TEMSE – Op de middelbare school Lyceum aan de Stroom heeft donderdagochtend een steekpartij plaatsgevonden, zo bevestigt de directie. Bij het incident is één jongere gewond geraakt. De dader is opgepakt door de politie.

Tijdens de studie is er op de school een woordenwisseling ontstaan tussen twee leerlingen. Die ruzie mondde uit in een steekpartij. Dat meldt de directie in een persbericht. Een meisje zou een jongen aangevallen hebben. Beiden zijn leerlingen op de school, maar het meisje zou wel pas recent zijn ingeschreven.

Volgens andere leerlingen zouden de twee gisteren al ruzie gemaakt hebben, en zou het meisje vandaag een mes hebben meegenomen naar school. Daar zou ze de jongen mee in het been gestoken hebben. Het slachtoffer raakte daarbij lichtgewond en werd afgevoerd naar het ziekenhuis. Hij zou in de loop van de dag wel al naar huis mogen.

“De directie en de leerkrachten betreuren dit voorval en leven mee met slachtoffer en zijn familie. De school heeft alles in het werk gesteld om de gewonde leerling van de nodige zorg te voorzien”, schrijft de directie in het persbericht. “Er werd meteen medische hulp ingeroepen en de ouders van de betrokken leerlingen werden meteen op de hoogte gebracht. Tevens werd het parket ingeschakeld, volgens het afgesloten scholenprotocol, dat een doorgedreven samenwerking tussen school en politie verzekert.”

De klasgenoten van de betrokken leerlingen werden opgevangen door de interne leerlingenbegeleiding en de sociale dienst van de politie. In samenwerking met het CLB zorgt de school voor verdere opvang van alle leerlingen.

De school laat ook weten dat de betrokken leerling in afwachting van het onderzoek onmiddellijk preventief geschorst is. Verder benadrukt de school dat het gaat om een geïsoleerd incident en dat de doorgedreven leerlingenbegeleiding wordt verder gezet.

Foto: (C) Bert Foubert

POLITIE. Botsing met bestuurder die onwel wordt en woninginbraken

Bestuurder wordt onwel en botst
In de Rupelmondestraat in Kruibeke werd donderdagmiddag 21 november een 78-jarige bestuurder uit Kruibeke wellicht onwel. De man verloor daardoor de controle over zijn stuur. Er raakten vier woningen, drie verlichtingspalen en twee geparkeerde voertuigen beschadigd. Daarna kwam het tot een aanrijding met nog een wagen. Beide bestuurders werden naar het ziekenhuis gebracht voor verzorging. Hun voertuigen werden weggetakeld.

Woninginbraken
In de Kardinaal Cardijnlaan in Temse werd woensdagnamiddag op drie plaatsen ingebroken. Er werden juwelen en cash geld gestolen.

POLITIE. Intrekking rijbewijs, positieve speekseltest, resultaten verkeerscontrole, bestuurder in gracht, woninginbraak

Intrekking rijbewijs – 3,49 promille

Maandagnamiddag 21 oktober werd door een patrouilleploeg een voertuig opgemerkt op de Krijgsbaan in Temse dat al zwalpend over de weg reed. Het voertuig kon worden onderschept. De bestuurster, een 34-jarige vrouw uit Kruibeke legde een positieve ademtest af. Uit de ademanalyse bleek dat de vrouw 3,49 promille alcohol in haar bloed had.

Positieve Speekseltest

Tijdens een verkeerscontrole deze nacht werd het rijbewijs van een 18 jarige man uit Sint – Niklaas onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen. De jongeman legde een positieve speekseltest af, hij reed onder invloed van drugs.

Resultaten verkeerscontrole

In de nacht van zaterdag op zondag 19/20 oktober werden er extra verkeerscontroles gehouden. Er werden 90 ademtesten afgenomen van bestuurders.

Vijf bestuurders werden betrapt op het rijden onder invloed van alcohol. Drie ervan dienden hun rijbewijs voor zes uren in te leveren, de anderen voor drie uren.

Eén bestuurder, een 21 jarige jongeman uit Temse, legde een positieve speekseltest af. Hij reed onder invloed van drugs. Het voertuig werd inbeslaggenomen omdat het niet verzekerd was. In het voertuig werd een zak met cannabis aangetroffen. De man werd meegenomen voor verhoor.

Eén bestuurder kreeg een PV voor het niet kunnen vertonen van zijn rijbewijs. Tien bestuurders kregen een onmiddellijke inning voor het niet dragen van de veiligheidsgordel. Er werden ook nog drie waarschuwingen uitgeschreven voor technische defecten. In het centrum van Temse werden negen onmiddellijke inningen opgesteld voor foutparkeren.

Twee fietsers kregen een boete voor het rijden zonder licht. Eén bestuurder werd nog betrapt toen hij een verbodsbord negeerde, hij reed in een richting wat ve

Bestuurder onder invloed van drugs in de gracht

Zaterdagnacht geraakte in de Vossenstraat in Kruibeke een auto van de weg. Het voertuig belandde in de gracht. De bestuurder legde een positieve drugtest af. De 33-jarige man uit Antwerpen beschikte over een voorlopig rijbewijs en mocht op dat moment niet rijden. Hij had zijn rijbewijs ook niet op zak.

Woninginbraak

In de Pieter Dierckxlaan in Temse werd maandagvoormiddag 21 oktober ingebroken. Er werden horloges en geld gestolen.

Nieuwe politieraad zone Kruibeke-Temse voorgesteld

TEMSE/KRUIBEKE – In het zog van de gemeenteraadsverkiezingen is ook de samenstelling van de politieraad Kruibeke-Temse gewijzigd. In de zitting van dinsdag 15 oktober werd een staatsiefoto genomen.

De burgemeester van Temse is de eerste twee jaar van de legislatuur voorzitter, dan twee jaar de collega van Kruibeke, de laatste twee jaar terug Temse.

Het politiecollege bestaat uit de burgemeesters Luc De Ryck en Dimitri Van Laere, korpschef Wim Pieteraerens, secretaris Veerle Van Raemdonck en financieel beheerder Johan Smet. U ziet hen vooraan op de foto geflankeerd door de voormalige burgemeesters van Kruibeke Jos Stassen en Antoine Denert.

Politieraadsleden uit Temse in de raad:

N-VA: Davy De Rijbel, Björn Van Asbroek, Geert Vandersickel
Open VLD: Bart Van Geyt, Heidi Bauer
CD&V: Ismail Aydinli, Ingrid Deschepper, Nicola De Cock
Vlaams Belang: Tim Stevelinck
Tesamen: Bert Bauwelinck
Groen: Raf Catthoor

Bij de politieraadsleden op de foto ontbreekt Heidi Bauer.

 

POLITIE. Intrekking rijbewijs – positieve speekseltest – VKO

Op de viaduct in Temse gebeurde er een stoffelijk verkeersongeval tussen twee voertuigen. Eén van de bestuurders, een 25 jarige man uit Temse legde een positieve speekseltest af. De man reed onder invloed van drugs. Zijn rijbewijs werd onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen.

Drugsbezit – intrekking rijbewijs

Tijdens een nachtelijke patrouille werd een voertuig opgemerkt met een defect voorlicht. Ter hoogte van Leiedam in Temse werd het voertuig onderschept.
De bestuurder was een 21 jarige jongeman uit Temse. Hij legde een positieve speekseltest af. Zijn rijbewijs werd onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen.
Tijdens een fouille werden er nog drugs aangetroffen. De man diende onmiddellijk een OMS te betalen van 250 euro. De drugs werden in beslag genomen.

Intrekking rijbewijs – alcohol

Tijdens een nachtelijke verkeerscontrole op de Sint-Amelbergalaan in Temse werd een 48 jarige vrouw uit Temse betrapt op het rijden onder invloed van alcohol. De vrouw legde een positieve ademtest af. Uit de ademanalyse bleek dat de vrouw 1,84 promille alcohol in haar bloed had. Haar rijbewijs werd onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen.

Zoon van verzetsheld uit Tweede Wereldoorlog begroef massa wapens in tuin

TEMSE – De zoon van een verzetsstrijder uit de Tweede Wereldoorlog bleek het hele wapenarsenaal van zijn vader begraven te hebben in zijn tuin in Temse. Een ‘hallucinante’ oorlogsschat die de man nu een celstraf van een jaar kan opleveren.

“Luc heeft vuurwapens thuis en laat mensen schieten in zijn achtertuin”. Na die melding trok de lokale politie van Temse-Kruibeke op 25 september van 2017 naar de woning van de gepensioneerde gemeentearbeider Luc V.d.V. (62). Wat ze daar aantroffen, tartte alle verbeelding. “Speurders zagen dat er in de tuin recent nog was gegraven”, schetste openbaar aanklager Ineke Veirman. “Op een diepte van dertig centimeter werden negen bakken aangetroffen. Daarin zaten onder meer 24 vuurwapens, bajonetten, magazijnen en munitie. Ook in zijn huis zelf werd er nog een hele lading kogels gevonden. De hoeveelheden waren hallucinant.”

Emotionele waarde

Tijdens een huiszoeking in de schuur van een vriendin van V.d.V. trof de politie nog eens onder meer 26 geweren en tienduizend patronen aan. V.d.V. had de wapens naar daar gebracht, zodat de politie ze niet zou kunnen aantreffen. “Het grootste deel van al die wapens heb ik gekregen van mijn vader, die tijdens de Tweede Wereldoorlog bij het verzet zat”, legde Luc V.d.V., die lid is van een schietclub, aan de correctionele rechter in Dendermonde uit.

“Hij had mij de raad gegeven om de wapens niet aan te geven en te verstoppen. Ze hebben een grote emotionele en ook financiële waarde voor mij. De totale waarde van de wapens wordt geschat op zo’n 70.000 euro. Ik heb ook zelf nog een aantal wapens aangeschaft. Maar vroeger kon je die even gemakkelijk kopen als een pakje sigaretten.”

Het openbaar ministerie tilde zwaar aan het wapenbezit van V.d.V. De man zou ook een van zijn wapens uitgeleend hebben aan iemand met zelfmoordneigingen. Er hangt hem nu een celstraf van twaalf maanden deels met uitstel boven het hoofd.

De advocaat van V.d.V. vroeg voor zijn cliënt opschorting van straf. “Hij werd verlinkt door een vrouw die alleen maar uit was op zijn geld”, gaf de raadsman als achtergrond mee. “Vandaag heeft hij helemaal niets meer. Met de wapens heeft hij nooit slechte bedoelingen gehad. Hij verzamelde ze zoals postzegels.”

Vonnis op 28 oktober.
(Bron: HN/GVA – Bert Foubert)

De man moest verschijnen voor de rechtbank van Dendermonde

Man die zijn ex-vrouw vermoordde “te gebroken” voor reconstructie: “Lukt emotioneel niet”

TEMSE / SINT-NIKLAAS – Dennis P. was dinsdag 24 september ‘te gebroken’ om aan de speurders te tonen hoe hij op 18 juni zijn ex Barbara Ongena vermoorde in de garage van zijn huis in de Doornstraat in Temse. De politie kon niet anders dan een stand-in gebruiken voor de reconstructie.

De omstandigheden van de moord op Barbara Ongena (33) zijn ondertussen duidelijk. De vrouw en moeder van twee werd door haar ex-man en de vader van haar kinderen Dennis P. vermoord in zijn garage in de Doornstraat. Daar kneep hij naar eigen zeggen zo lang haar mond en neus dicht dat ze stikte. Op het moment van de feiten zaten hun kinderen een verdieping hoger in bad.

Na de moord werd het slachtoffer door haar ex in een koffer gestoken en in haar eigen auto naar haar studio in de Oude Molenstraat in Sint-Niklaas gebracht. Daar werd de vrouw op bed gelegd en een brand geënsceneerd. Daarna reed Dennis P. terug naar zijn kinderen waar hij nog diezelfde avond werd opgepakt. Een onverwerkte liefdesbreuk bleek het motief te zijn voor de moord.

Tijdens een reconstructie van de feiten dinsdag aan het huis van Dennis P. in de Doornstraat was de grote afwezige Dennis P. zelf. De man werd wel naar de plaats van de feiten gebracht, maar wou niet in de garage gaan waar hij zijn ex om het leven had gebracht. Hij bleef buiten op de oprit staan waar hij enkele aanwijzingen gaf. Nadien volgde er ook nog een reconstructie in de Oude Molenstraat in Sint-Niklaas, maar die woonde Dennis P. helemaal niet bij.

Op beide locaties werd er een stand-in van de politie gebruikt om de ‘rol’ van Dennis P. te spelen. “We hadden om een uitstel van de reconstructie gevraagd omdat Dennis nog steeds te zwaar onder de indruk is”, legde zijn advocaat Johan Platteau zijn gedrag uit. “Hij is een gebroken man. De garage binnengaan waar hij de feiten pleegde, lukt emotioneel niet.”

De beperkte medewerking van Dennis P. was een doorn in het oog van de familieleden van Barbara Ongena, die vanuit een politiebusje die wedersamenstelling op een videoscherm konden volgen. “Het is de logica zelve dat je als dader toont hoe je de moord hebt gepleegd”, klaagt hun advocaat Jef Vermassen aan. “Dat helpt de nabestaanden alleen maar in hun verwerkingsproces. Dennis P. weigert iets voor hen te doen.”

Bron: HN/GVA – Bert Foubert

Foto: Bert Foubert

POLITIE. Bromfietser ten val, bromfietser gewond na aanrijding

Bromfietser ten val

In de Burgem. Achiel Heymanstraat in Tielrode is dinsdagnamiddag 27 augustus een bromfietser ten val gekomen door een uitwijkmanoeuvre. Doordat een auto dwars over het fietspad kwam te staan moest de bromfietser uitwijken. Daarbij raakte hij een geparkeerd voertuig en kwam hij uiteindelijk ten val tegen een tweede geparkeerd voertuig. De 21-jarige bromfietser uit Berlare raakte lichtgewond. De bestuurder van de wagen die op het fietspad stond, reed door zonder hulp te bieden.

Bromfietser gewond na aanrijding

Woensdagvoormiddag 28 augustus gebeurde in de Pontweg in Elversele een aanrijding. De bestuurder van een wagen wou rechts afslaan. Hij had een bromfietser niet opgemerkt en kwam zo in botsing. De 17-jarige bromfietser uit Temse werd voor verzorging naar het ziekenhuis gebracht.