OPROEP: Met z’n allen applaudisseren voor elkaar op 31/12 om 20.20 uur

TEMSE – Ook Temse sluit zich aan bij de oproep van vzw Klokslag 20.20. Ook de beiaard van Temse doet mee.
Ook Temse doet mee

Feesten doe je samen, maar dit jaar vieren we met z’n allen alleen.

Met de actie KLOKSLAG 20.20 roept ook het gemeentebestuur van Temse op om op de laatste avond van het jaar, om klokslag 20.20 uur te applaudisseren voor elkaar, met z’n allen afscheid te nemen van wat was, het glas te heffen op de volgehouden inspanningen en het nieuwe jaar te omarmen.

Zo delen we in deze donkere dagen verbondenheid en het vertrouwen dat het weer beter wordt. Zo beleven we ondanks de laatste avond van het jaar alleen, toch een moment samen.

In tal van steden zullen om klokslag 20.20 uur 5 minuten lang klokken luiden. Ook de beiaardiers van verscheidene steden doen mee en geven een concert op 31/12 om 20.20 uur, ook in Temse, Gemeentehuis, Markt.

Zo creëren we op oudejaarsavond klokslag 20.20 een moment waarop we ondanks de avond alleen samen het glas kunnen heffen op volgehouden moed, inspanningen en de toekomst. Laten we op 31 december, de laatste avond van het jaar, KLOKSLAG 20.20 uur met z’n allen afscheid nemen van wat was, het glas heffen op de volgehouden nspanningen en het nieuwe jaar omarmen.

wanneer: oudejaarsavond 31 december 2020
• uur: KLOKSLAG 20.20 uur
• wat: Vul een glas, halfvol of vol. Open je voordeur, stap op de stoep (zet je glas even
opzij) en klap samen met klokken van torens en kerken. Voor wie dit al zo lang
volhoudt, voor wie moed nodig heeft, voor de mensen, je buren, je liefsten, jezelf.
Laat van je horen, want we zijn misschien niet samen, maar we zijn er wel.
• Neem dan je glas weer vast en hef het op elkaar en de toekomst

Foto; Shutterstock

 

BREAKING. Alweer wagen in brand gestoken

ELVERSELE- In Elversele is dinsdagavond een wagen in brand gestoken op de oprit van een woning langs de Nieuwe Steenweg (N41).

Dat schrijft het Laatste Nieuws/Temse. Op beelden van een bewakingscamera is te zien hoe een onbekende een band van het voorwiel in brand steekt. Het volledige artikel leest u via onze sociale media kanalen.

(C) Facebook

Fractieleiders gemeenteraad veroordelen brandstichting aan auto burgemeester

Politie doet ook oproep naar getuigen

TEMSE – De zes fractieleiders uit de gemeenteraad, zowel van meerderheid als oppositie, veroordelen in een gezamenlijk standpunt de brandstichting waarbij dit weekend de auto van burgemeester Luc De Ryck in brand werd gestoken. Ondertussen is de politie op zoek naar eventuele getuigen.

De veroordeling van de brandstichting is een een gezamenlijk initiatief van de zes fractieleiders binnen de gemeenteraad van Temse: Hans Cools (CD&V), Davy De Rijbel (N-VA), Anne Marie Muyshondt (Vlaams Belang), Bart Van Geyt (Open VLD), Bert Bauwelinck (TESAMEN) en Raf Catthoor (Groen).

“Als fractieleiders veroordelen wij -over de partijgrenzen heen- ten stelligste de laffe en laakbare brandstichting, waarbij de auto van de burgemeester dit weekend in brand werd gestoken”, klinkt het. “We rekenen op een goede opvolging door gerecht en politie zodat de schuldigen gevat worden en verantwoording kunnen afleggen voor de rechtbank. Ondertussen willen wij de burgemeester en zijn gezin in deze eindejaarsperiode een hart onder de riem steken en doen wij een oproep aan iedereen die iets afweet van de feiten, om zich te melden bij de lokale politie.”

Die oproep is ook gedaan door de politiezone Kruibeke-Temse.

“Zondagochtend rond 5.10 uur brandde in de Oeverstraat in Temse de auto van burgemeester De Ryck uit. We zijn op zoek naar getuigen. Wie iets bijzonder opgemerkt heeft, vragen we contact op te nemen met onze diensten. Dit kan telefonisch op 03 711 02 02.”

 

POLITIE. Extra kerstactie met 35 overtredingen tegen coronaregels.

Ook diverse andere inbreuken geverbaliseerd.

TEMSE – De lokale politie Kruibeke-Temse heeft de voorbije nacht en op kerstdag extra acties gehouden. De nachtelijke actie startte zaterdagavond om 19.OO uur en duurde tot zondagmorgen 3 uur.

Er werden extra controles gehouden op de covid maatregelen, verkeersovertredingen, op alcohol – en drugsgebruik en overlast.

“Er werden in totaal 35 PV’s opgesteld voor het overtreden van de coronaregels”, stelt commissaris Katty De Bruyn. “Voor het niet respecteren van de afstand werden 15 PV’s uitgeschreven, twee voor het niet dragen van een mondmasker, één voor samenscholing, en 17 voor het negeren van de avondklok.”

Op de Krijgsbaan werd een 51 jarige man uit Bornem betrapt op het rijden onder invloed van drugs. Hij legde een positieve speekseltest af. Zijn rijbewijs werd onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen.

Een andere bestuurder, een 54 jarige man uit Temse, legde een positieve ademtest af. Uit de ademanalyse bleek dat de man 1,38 promille alcohol in zijn bloed had. Zijn rijbewijs werd ingehouden voor 6 uren.

Een bromfietser werd in de Hoogkamerstraat onderschept. De bestuurder bleek een 15 jarige jongeman te zijn uit Temse. Hij mocht de bromfiets niet besturen, tevens was de bromfiets niet verzekerd. Deze werd inbeslaggenomen.

Er werd een voertuig gecontroleerd met drie inzittenden. Een 26-jarige man uit Sint Niklaas diende onmiddellijk een minnelijke schikking te betalen van 100 euro wegens het in bezit hebben van drugs. De drugs werden inbeslaggenomen. Allen kregen ook nog een covid-PV.

Op de Krijgsbaan werd een leerling bestuurder betrapt op het rijden zonder haar begeleider.

Een jongeman werd met zijn fiets geverbaliseerd wegens het rijden zonder verlichting.

Twee bestuurders kregen een PV voor hun onverantwoord rijgedrag en zes foutparkeerders kregen een onmiddellijke inning.

Er werden ook 35 ademtesten afgenomen, alle ademtesten waren negatief.

Foto: Shutterstock

Brandweer opgeroepen voor problemen met dak op de Zaat

TEMSE – Door de storm Bella die over het land raast heeft ook brandweerpost Temse het enorm druk op deze zondag.

De spuitgasten werden ook opgeroepen naar de site De Zaat. Daar waren er problemen met het dak van een appartementsgebouw.

Wij kregen een aantal fotootjes doorgestuurd van een buurtbewoner.

Hebt u zelf nieuws of nieuwsfoto’s uit groot-Temse ? stuur ze door via nieuws@editietemse.be of via een privébericht op onze sociale mediakanalen: Editietemse.be – Nieuws en Info uit Temse – Degazetvantemst.be

Wagen slipt in gracht op afrit E17 (UPDATE)

TEMSE/TIELRODE – Zondagvoormiddag rond 10.30 uur kwam een wagen in een gracht terecht op de afrit Temse van de E17 in de richting van Antwerpen.

Vermoedelijk door de weersomstandigheden en onaangepaste snelheid verloor de 32-jarige chauffeur uit Hamme de controle over zijn stuur en belandde enkele meters dieper in een gracht. De man kon worden bevrijd en werd overgebracht naar het AZ Nikolaas. Zijn verwondingen vielen mee.

Onze redactie kreeg een fotootje doorgestuurd van een buurtbewoner van de hulpdiensten die ter plaatse zijn.

Hebt u zelf nieuws of nieuwsfoto’s uit groot-Temse ? stuur ze door via nieuws@editietemse.be of via een bericht op onze sociale mediakanalen: Editietemse.be – Nieuws en >Info uit Temse – Degazetvantemst.be 

BREAKING: Wagen burgemeester Luc De Ryck uitgebrand door brandstichting UPDATE !!!

TEMSE – De voorbije nacht is de wagen van burgemeester Luc De Ryck (CD&V) vlak voor zijn woning in de Oeverstraat uitgebrand. Na onderzoek is het zeker dat de brand is aangestoken

“Geen idee wie het op mij kan gemunt hebben”
Burgemeester Luc De Ryck

Een onbekende heeft zondagochtend de auto van burgemeester Luc De Ryck in brand gestoken. Dat schrijft Het Laatste Nieuws/Temse.

De wagen stond voor zijn woning in de Oeverstraat geparkeerd. De politie heeft alvast de beveiliging van de burgemeester opgetrokken. Twee weken geleden werd er ook al isolatieschuim in de uitlaat van de auto gespoten.

 

Foto: FB Hulpverleningszone Waasland

 

Grote rookpluim na explosie in industriezone in Temse, er vielen geen gewonden

TEMSE – In Temse heeft zich iets na 10 uur een zware ontploffing voorgedaan, in de buurt van de Kapelanielaan. Er hangt een geelbruine wolk boven de industriezone en buurtbewoners meldden een luid geraas. Het lawaai is ook over de Schelde in Bornem en Puurs hard te horen. Er vielen geen gewonden.
(C) Facebook

De industriezone is afgesloten en de hulpdiensten zijn massaal uitgerukt. Er werd een ruime perimeter ingesteld. Alle bedrijven zijn ontruimd.

Naar verluidt zou er een probleem zijn geweest met een ondergrondse zuurstofleiding. Het zou om een cabine gaan die uit elkaar is gespat.

De juiste oorzaak is nog onduidelijk, maar de brandweer onderzoekt de zone.

Alle omliggende brandweerkorpsen zijn ter plaatse. De politie vroeg aan de bewoners in de buurt om ramen en deuren gesloten te houden. Nader onderzoek heeft intussen uitgewezen dat het sluiten van ramen en deuren niet meer nodig is. De omgeving vermijden blijft aangewezen.

Het geluid dat buurtbewoners horen, wordt veroorzaakt door de druk in de leiding, die intussen gedaald is van 40 naar 5 bar.
De gemeentelijke fase van het Rampenplan werd afgekondigd. Alle hulpdiensten zijn nog ter plaatse. (Bron: HN/Bert Foubert)

Het volledige industrieterrein werd afgesloten (Foto: Bert Foubert)

Temse kerst Live zorgde voor hartverwarmende gezelligheid

TEMSE – Het coronaprogramma ‘Temse Kerst Live’ op kerstdagnamiddag had heel wat bijval. Enkele honderden geïnterresseerden bekeken de livestream vanuit AC De Zaat.

Dankzij de vriendenkring van Jeugdclub ’t Broebelke, fotoclub After4 en de Waaslandse Videoclub Temse kon men, in deze moeilijke coronatijden, op kerstdag een hartverwarmende boodschap doorgeven en een nummer aanvragen voor familie en vrienden via een livestream vanuit AC De Zaat.

De presentatie van het geheel lag in handen van Werner Maerevoet en Dirk Lauwers van de vriendenkring. Rudy Bredael zorgde er dan weer voor dat technisch alles vlot liep.

Er werden ondermeer platen aangevraagd voor het personeel van WZC De Reiger, Huize Vincent, vrienden uit Brasschaat en zelfs voor familie in Amerika.

Burgemeester Luc De Ryck mocht de spits afbijten. Hij bedankte eerst en vooral de organisatie voor het initiatief.

“We vragen ook dat we allemaal constant blijven bijdragen tot een duurzame oplossing en het opvolging van de strikte regels ter beteugeling van het coronavirus”, stelde de burgemeester. “De meeste inwoners doen dat op een voorbeeldige wijze maar er blijven ook nog altijd uitzonderingen. Vandaar mijn warme oproep om de regels maximaal te blijven opvolgen.”

Met zijn aangevraagde plaat keerde hij terug naar zijn eigen jeugd. Die gekleurd werd door de popmuziek van de jaren ’60.
“Ik ben nog steeds een fan van The Beatles en koos daarom het tijdloze nummer ‘Al you need is Love’.”

De initiatiefnemers zijn tevreden met de vele reacties.
“Het is de eerste keer dat we dit deden”, aldus mede-organisator Rudy Bredael. “Maar we kregen toch enkele tientallen aanvragen binnen.”

De livestream werd door 257 kijkers korte of lange tijd gevolgd.

Het programma herbekijken ? Dat kan via deze link
(het programma zelf start na 9.10 min.)

Extra foto’s bekijk je hier

Aanvraag voor appartementsgebouw aan de Parklaan

TEMSE – Momenteel loopt er bij de gemeente een aanvraag voor het bekomen van een omgevingsvergunning voor het bouwen van een appartementsgebouw aan de Parklaan 42. Het huidige pand op de site, dat al jaren staat te verkommeren, zou gesloopt worden.

Bouwheer Be-Invest BV uit Brasschaat wil op het perceel, tegenover het station, een nieuwbouw met 18 appartementen en een fietsenluifel bouwen. Op het perceel is het Bijzonder Plan van Aanleg (BPA) ‘Stationswijk’ van kracht. Omdat dit BPA ouder is dan 15 jaar vraagt men een afwijking aan.

“De site waarop de vergunningsaanvraag betrekking heeft staat al vele jaren te verkommeren. De vele jaren van leegstand alsook enkele pogingen tot brandstichting hebben de – ooit imposante – (heren)woning volledig doen afglijden naar een bouwval”, klinkt het in de aanvraag.

“Afgelopen jaren werd, mede door de eigenaars en in samenspraak met de gemeente – gezocht naar een nieuwe geschikte invulling. De
grootte van het perceel in combinatie met de ligging tegenover het station van Temse maken dat een invulling met een eengezinswoning zoals het BPA vooropstelt, niet meer tegemoet komt aan de gangbare ruimtelijke inzichten van vandaag noch aan de marktvraag…”

“…Nu 23 jaar later zijn begrippen als inbreiding en verdichting gemeen goed geworden en wordt deze evolutie algemeen beschouwd als een gepast antwoord om een halt toe te roepen aan de verlinting en versplintering van het landschap.

“…De zeer goede bereikbaarheid en de ligging aan het centrum in combinatie met de ruimtelijke inpassing op de site zelf, maken dat we met dit project een kwalitatieve en gemotiveerde afwijking van het BPA mogelijk en juridisch verantwoord achten.”

1922 

De aanvraag heeft betrekking op het slopen van een vrijstaande woning, de bouw van een meergezinswoning met 18 woonentiteiten met bijhorende ondergrondse parkeerplaatsen en fietsenluifel alsook de aanleg van de nodige verhardingen, groenvoorzieningen en een
infiltratiebekken. De te slopen woning betreft een grote villa gebouwd in 1922 met bijgebouwen en tuingebouw. De villa is niet bewoond en is in een zeer bouwvallige staat.”

De meergezinswoning is opgebouwd uit drie bouwlagen en bevat 18 appartementen met een mix van 1 tot 3 slaapkamers. Er is een ondergrondse parkeergarage voorzien met 12 staanplaatsen, 8 garageboxen, een afvallokaal, private bergingen en de nodige technische lokalen. De
ondergrondse parkeergarage is bereikbaar langs de kopse voorzijde van het gebouw via een helling. Vooraan is ook plaats voorzien voor 4 parkeerplaatsen voor bezoekers. De appartementen zijn toegankelijk via de noordzijde van het gebouw via een nieuw wandelpad.

Dit wandelpad doet ook dienst als brandweg waarbij een opstelzone voor de brandweer wordt voorzien op het einde van dit pad. Aan de noordzijde van het terrein op het einde van het wandelpad wordt een open fietsenluifel met vlinderdak voorzien dat plaats biedt aan 60 fietsen. Voor de appartementen wordt een behoefte van 56 fietsen vooropgesteld:

Alvorens de plannen uit te werken werd volgens de aanvraag in overleg getreden met de bewoners van de aanpalende percelen. Zodoende werd een schriftelijke goedkeuring bekomen voor het indienen van de plannen.

Het openbaar onderzoek van het project loopt van 21 december tot 19 januari 2021. Uiterlijk op 29 maart moet de gemeente een beslissing nemen.

De voorbije jaren werd er regelmatig brand gesticht in de woning.
Klik hier voor het nieuwsartikel over de brand in juni 2018

In het pand werd de voorbije jaren regelmatig brand gesticht

Sarah Massart stoot door naar tweede aflevering van Blokken

TEMSE – Temse boven in de woensdagaflevering van Blokken op één met Sarah Massart, leerkracht lager onderwijs in het vierde leerjaar.

Presentator Ben Crabbé vroeg zich af hoe een inwoner uit Temse genoemd wordt. “Een Temsenaar”, antwoorde Sarah. En een inwoonster ? “Een Temsenares misschien”, klonk het. Waarop de jury op de proppen kwam met: “een Temse of Temsese.”
(is dat niet ‘Temsenas’ ? red.)

“Enkele jaren geleden hadden we hier nog een deelnemer uit Temse”, vertelde Ben. “Hij had een café en was ook zanger…” “Ah ja, dat was Herman”, vulde Sarah aan

Na een spannende voorronde hadden de kandidaten elk 680 punten en moest een barage-vraag uitsluitsel brengen. Daarbij wist Sarah dat Demi Moore de tegenspeelster was van Patrick Swayze in de film Ghost.

Ook in de finale ging het vlot en werd het woord ‘Onveilig‘ snel gevonden. Morgen op kerstavond de tweede aflevering van Sarah Massart in Blokken op één.

Klik hier, om de volledige aflevering te bekijken via VRT-NU

 

Dienstverlening en eindejaarssluiting bij de gemeentediensten

TEMSE – Het Administratief Centrum ‘De Zaat’ is gesloten op vrijdag 25 en zaterdag 26 december. En ook op vrijdag 1 januari en zaterdag 2 januari.

Een afspraak maken is steeds verplicht, behalve voor producten aan de infobalie. Er is toezicht op het dragen van een mondmasker en handontsmetting.

Een volledig overzicht van de sluiting van de andere diensten zoals de bib, buitenschoolse kinderopvang en het Sociaal Huis bekijkt u ook op onze sociale mediakanalen @Facebook: Editietemse.be, Nieuws en info uit Temse en De Gazet van Temst.