Hoofdzetel wielerploeg Lotto-Dstny verhuist naar Temse

Nieuw project van Viamar Real Estate zorgt voor extra tewerkstelling in de regio

TEMSE – In oktober wordt een bedrijfspand aan de Afschrijverslaan, op de Zaat in Temse, de vaste stek van wielerploeg Lotto-Dstny. Dat werd donderdagavond bekend gemaakt door de voorzitter van de wielerploeg, Karel Van Eetvelt. Dit tijdens de voorstelling van een nieuw bedrijfsproject van Viamar Real Estate, van bestuurders Philippe en Nicolas Van Robaeys.

“Voor de ploeg hebben wij een locatie nodig waar we al ons materiaal kunnen opslaan. Dat zijn 250 fietsen, een aantal vrachtwagens, heel wat wagens en bussen en een bureelruimte waar onze medewerkers samen kunnen werken”, aldus Karel Van Eetvelt. “We zochten een plaats in het land dat lokaal bereikbaar is en een gemeente waar toch enige wielergeschiedenis aanwezig is. En dat vonden we in Temse, en daarom zijn we heel blij dat we naar hier kunnen verhuizen”.

In het bedrijfspand wil de ploeg ook een showroom openen voor ‘partners’, en daardoor zal de site de Zaat vanaf het najaar een nieuw uithangbord hebben.

Het bedrijfspand aan de Afschrijverslaan 1 wordt dit najaar de nieuwe hoofdzetel van wielerploeg Lotto-Dstny

Grondige renovatie

Er staat in Temse trouwens nog meer op til in de bedrijfswereld. Dit met een nieuw project van Philippe en Nicolas Van Robaeys van Viamar Real Estate. Zij namen onder meer de voormalige gebouwen van Bouwgroep Cordeel onder handen en weldra nemen enkel internationale spelers er hun intrek.

Nadat bouwgroep Cordeel een aantal jaren geleden verhuisde naar hun nieuwe locatie op De Zaat in Temse nam het Temsese Viamar Real Estate de gebouwen onder handen. In oktober begon de grondige renovatie van zowel de buitenkant als de binnenkant.

Viamar renoveerde het voormalige bedrijfspand van de Cordeel Groep

Laadstations voor vrachtwagens

“We hebben hierbij ingezet op duurzaamheid en het circulaire gedachtegoed”, zegt Van Robaeys. “Maar liefst 82 procent van de materiële hebben een nieuwe bestemming gekregen. Er zal extra tewerkstelling gecreëerd worden binnen de twee industriezones in Temse.

De bedrijven kregen die avond de symbolische sleutel overhandigd van de burgemeester van Temse Hugo Maes (links) en de burgemeester van Sint-Niklaas Lieven Dehandschutter (2e van rechts).—

Donderdagavond werd het vernieuwde gebouw met 2.500 vierkante meter aan magazijn feestelijk geopend met maar liefst 300 genodigden. Daar werden ook de bedrijven voorgesteld die er hun intrek gaan nemen en dat zijn niet de minste. Zo zal Kaefer dat onder meer gespecialiseerd is in stellingbouw en isolatiewerken in de industrie met wereldwijd 32.000 personeelsleden, een groot deel innemen.

Viamar had die avond nog een paar andere verassingen in petto. Zo zal het gewezen bedrijfsgebouw van Neckerman aan de Winninglaan, langsheen de N16 weldra de nieuwe thuisbasis moeten worden voor zes laadstations voor vrachtwagens. Die worden geïnstalleerd door het innovatieve bedrijf Milence. De vergunningsprocedure hiervoor loopt volop.

“We zijn bijzonder blij met de komst van deze bedrijven”, klinkt het bij Philippe Van Robaeys. “Het zijn kwalitatieve bedrijven die meegaan in ons duurzaam verhaal. Op deze manier kunnen we ook zorgen voor extra tewerkstelling in Temse.”

Philippe en Nicolas Van Robaeys hadden ook aan het goede doel gedacht. De aanwezigen en Viamar doneerden een slordige 10.000 euro aan Kom op tegen Kanker.
Ook burgemeester van Antwerpen Bart De Wever was één van de driehonderd aanwezigen

Komend weekend groot boksgala in sporthal Temsica

TEMSE – Komend weekend op 1 en 2 juni organiseert Boxing Club Temse opnieuw een groot boksgala in de sporthal Temsica.

“Op zaterdag 1 juni openen de deuren om 15.00 uur voor de weging en de staredown waarbij de boksers elkaar intimiderend aankijken”, vertelt Brigitte Caura. “Om 17.00 uur beginnen de eigenlijke boksmatches. Er worden 15 kampen gespeeld van elk 3 ronden.”

“Onze vijf eigen nationale kampioenen zijn natuurlijk present waaronder de grote belofte Samson Tedros die geselecteerd is voor de Europese kampioenschapen”, stelt Marouan Ben Alita. “Daarnaast staan ook meerdere grote namen op de affiche met ondermeer boksers van het nationale team van België zoals Idris Leganese uit Temse, Josias, Murdalov, Narjis, Emmely en Yassine Arfa.”

“De korte, vinnige matches staan garant voor spanning en spektakel ook voor wie niet echt thuis is in de sport”, aldus Ahmed Chentuf. “Zondag is het aan de beurt aan de jongeren. Vanaf 14.00 uur worden een 20-tal korte wedstrijden uitgevochten tussen onze jeugd en jongeren uit gans België . Die namiddag is de inkom zeer laagdrempelig gehouden en richten we ons vooral op gezinnen.”

BC Sportvrienden, Chris De Meyer, Kamal Vercauteren en Frank Verdonck, biljartkampioenen van Temse 2024

TEMSE – Op de finaledag van het seizoen, zaterdag 25 mei in biljartcafé Sportvrienden, prezen Burgemeester Hugo Maes en Schepen van Sport Wim Van Rossen de werking van het Biljartverbond van Temse, en reikten ze de prijzen uit. Voorzitter Luc Verhulst proclameerde de kampioenen.

De 60ste editie van de Interclubcompetitie verliep ongemeen spannend. Veel bijval voor BC Sportvrienden dat voor het 3de opeenvolgende jaar de Interclubcompetitie won en zich daardoor definitief de wisselbeker toeëigende. KBC Onder Ons eindigde 2de, BC The Pocket B vervolledigde het podium.

Champagne

In de ereklasse van het driebanden domineerde Chris De Meyer, de onverslijtbare Willy Viaene eindigde knap 2de. In de promotiereeks acteerde Kamal Vercauteren verbluffend sterk, ten nadele van medefinalist Herman Meeus. De spectaculairste finale was die tussen Frank Verdonck en Alex Van Steenput in de standaardreeks. Na één verlenging, shoot-out genaamd, was de champagne voor Frank.

Een begeesterende finaledag, waar ook competitieleider Peter Pauwels en de verbondsbestuurders Hugo Van Britsom, Alex Van Steenput, Walter Vermeulen en Ivan Scheers volop van konden genieten.

Meer foto’s, klik hier

De prominenten, laureaten en eindspelers van de kampioenschappen Driebanden en de Interclubcompetitie 2024 van het Biljartverbond Temse.
Van links naar rechts: Erik De Cleen, Alex Van Steenput, Hugo Van Britsom, Suzy Boey, Kamal Vercauteren, voorzitter Luc Verhulst, Patrick De Cauwer, Michel Snyers, Willy Viaene, Rony Rombaut, Walter Vermeulen, Ronny Van Royen, Werner De Wilde, Ivan Van Bossche, burgemeester Hugo Maes, Paul Oste, Joris De Maeyer en schepen Wim Van Rossen.

Vanaf september wordt uitbating Gildenhuis Tielrode stopgezet: “Verenigingsleven slaakt noodkreet voor meer en betere infrastructuur”

TIELRODE – De vzw Parochiale Werken gooit de handdoek in de ring en stopt in september met de uitbating van het Gildenhuis in Tielrode. “We zijn afhankelijk van vrijwilligers en die vinden we niet meer”, zegt voorzitter Herman De Cock. Eddy Noens van de cultuurraad ziet het met lede ogen gebeuren. “In Tielrode is er geen betaalbaar alternatief met die capaciteit voor de lokale verenigingen”, zegt hij.

Het Gildenhuis in Tielrode biedt onderdak aan een heleboel lokale verenigingen zoals Okra en de milieuwerkgroep Ons Streven. Verder is het voor velen de uitgelezen locatie voor een huwelijk of babyborrel. Vzw Parochiale Werking, die de uitbating verzorgt, stopt er echter mee op 1 september van dit jaar.

“De werking van het Gildenhuis is afhankelijk van vrijwilligers en die bieden zich niet meer aan”, zegt voorzitter Herman De Cock. Daarnaast is het gebouw aan een grondige renovatie toe met torenhoge kosten. Vorig jaar kende het gemeentebestuur nog een subsidie van 2.500 euro toe aan de vzw om het hoofd boven water te houden, maar die bood geen soelaas.

Geen projectontwikkelaar

De vzw, die ook eigenaar is van het gebouw, zoekt een overnemer. “We hopen op een oplossing in het voordeel voor de mensen van Tielrode”, zegt de voorzitter. “We hopen dat het verenigingsleven hier kan blijven bestaan.” De organisatie is niet van plan het gebouw te verkopen aan een projectontwikkelaar. “Appartementen staan hier al genoeg in Tielrode”, klinkt het.

Ambitienota

Bij de cultuurraad van Temse heerst wel bezorgdheid. “Een tiental dagen geleden stelden we nog onze ambitienota voor aan het gemeentebestuur. Meer en betere infrastructuur is daar een speerpunt. Het verenigingsleven in Temse slaakt een noodkreet”, zegt Eddy Noens van de cultuurraad. “Enkele dagen later kwam dan dit nieuws. We zijn bekommerd over de toekomst van de verenigingen die hun thuisbasis hebben in het Gildenhuis. Er is voor hen momenteel geen betaalbaar alternatief met die capaciteit.”

Tesamen zette het punt ook op de agenda van de komende gemeenteraad.

“Hoe gaat het college het wegvallen van het Gildenhuis opvangen zodat de verenigingen in Tielrode niet in de problemen komen met hun activiteiten?”, vraagt gemeenteraadslid Bert Bauwelinck (Tesamen) zich af. Burgemeester Hugo Maes (CD&V) liet zich ontvallen dat een overname door de gemeente momenteel geen optie is. (Bron: HN/Pieter Van Hecke)

De toekomst van het Gildenhuis in Tielrode is bijzonder onzeker

Bewoners Waesmeer en oppositiepartij Tesamen gaan in het verweer tegen aanvraag voor grondstort op het domein

TEMSE – Al enkele jaren zorgt de Japanse duizendknoop voor overlast rond het Waesmeer in Tielrode. De eigenaar van de grond, het bedrijf Vagaetrans, wil de strijd nu aangaan door er tonnen klei en grond over te gooien.

Daar zijn de bewoners rond het Waesmeer en oppositiepartij Tesamen niet voor te vinden. “Grond storten brengt geld op, maar helpt niet tegen een plant die zelfs door beton groeit”, zegt gemeenteraadslid Sien Steels (Tesamen).

De problemen met de invasieve exoot begonnen een vijftiental jaren geleden. Vagaetrans, dat actief is in grondwerken en eigenaar is van de vijver en de omliggende gronden, heeft een plan klaar om de Japanse duizendknoop weg te werken. Het bedrijf wil de plaatsen waar de plant woekert, bedekken met tonnen aarde en klei.

Daar zijn bewoners die rond het Waesmeer wonen, en oppositiepartij Tesamen, het niet mee eens.

Het is niet de eerste keer dat de bewoners van het domein Waesmeer en Vagaetrans met elkaar in clinch liggen. De vijver van de voormalige kleiput en een aantal omliggende gronden werd een 15-tal jaar geleden aangekocht door het aannemingsbedrijf.

“De aankoop was echter nooit uit liefde voor de waterplas of de omliggende natuur en nog minder uit dienstbaarheid om de inwoners een mooi wandelpad te bieden maar uit gewoon winstbejag”, zegt gemeenteraadslid Sien Steels, zelf bewoner van het domein. “Vagaetrans is trouwens zelf verantwoordelijk voor het probleem. Ze dumpten hier kort na de aanschaf illegaal 11.000 kubieke meter grond die vervuild was met de Japanse duizendknoop. Een misdrijf waarvoor ze nog steeds niet gestraft zijn.” (Lees verder onder de foto)

De Japanse Duizendknoop kan tot drie meter groeien per seizoen.

Volgens de oppositie zijn er andere manieren om de exoot te bestrijden. “Schapen lusten de plant bijvoorbeeld heel graag. Dat is een effectievere oplossing op lange termijn”, zegt Steels, die zelfs zandtaart bakte met de plant om aan te tonen dat er alternatieven genoeg zijn. “Grond dumpen brengt geld op, maar het helpt niet om de plant te bestrijden die stengels tot drie meter per groeiseizoen haalt en zelf door beton groeit. In de aanvraag spreekt men bovendien dat het reliëf van de bodem merkelijk zal wijzigen. Dat is verontrustend en heeft weinig met de bestrijding van de duizenknoop te maken.” (Lees verder onder de foto)

Gemeenteraadslid Sien Steels (Tesamen) bakte taart met de plant.

De burgers rond het Waesmeer namen al een advocaat in de arm om een bezwaarschrift op te stellen. “Ondertussen hebben we bij iedere bewoner een bezwaarschrift in de brievenbus gestopt en we hopen dit in de komende weken over te dragen aan het gemeentebestuur”, zegt Ivo Van Hul, voorzitter van de Verenigde Eigenaars Waesmeer.

Bewoners van het domein en oppositiepartij Tesamen gaan in het verweer tegen de vergunningsaanvraag

Grootste Wase bierfestival in openlucht houdt zevende editie op Temse-Velle

Event met knipoog naar het dierenepos van Reynaert De Vos

TEMSE – Bierliefhebbers moeten volgende week zaterdag 1 juni in Temse-Velle zijn. Daar vindt dan het zevende openlucht bierfestival van De Objectieve Kaaischuimers plaats. “Er komen drie microbrouwerijen uit Antwerpen en het is tevens de laatste kans om ons bier Gaspard te proeven”, zegt voorzitter Soames Maes. Het festival heeft ook een knipoog naar het dierenepos van Reynaert de Vos.

De Objectieve Kaaischuimers van Temse gingen in 1997 van start als bierproeversvereniging, met als doel: het bewaren en bevorderen van de Belgische biercultuur in de ruimste zin van het woord. Zij sloten aan bij De Objectieve Bierproevers (OBP), de centrale schakel tussen diverse lokale bierverenigingen.

Duizendtal bezoekers

Toen die vereniging in 2002 ontbonden werd, traden zij toe tot het nieuwe opgerichte Zythos, de nationale vereniging van bierproevers, die de lokale verenigingen verzamelt onder één koepel. De Objectieve Kaaischuimers van Temse hebben een waaier aan activiteiten ontwikkeld, zoals het organiseren van bierproefavonden, ledendagen (inclusief brouwerij- en stadsbezoeken), een jaarlijkse bierquiz, etentje met aangepaste bieren, … De vereniging ondersteunt ook hobbybrouwers.

Het grootste openlucht bierfestival van het Waasland vindt dus volgende week zaterdag 1 juni voor de zevende keer plaats op Temse-Velle. Het belooft opnieuw een hoogdag te worden voor bierliefhebbers, maar “het is vooral een familie-event”, zegt de voorzitter. “We hopen op mooi weer en opnieuw een duizendtal bezoekers.”

Net zoals andere jaren zullen er een vijftiental standhouders hun bieren laten degusteren, maar bij deze editie werd er uitzonderlijk ook buiten de Waaslandse grenzen gekeken. “Traditiegetrouw is er bijzondere aandacht voor bieren uit het Waasland. Het is ook de laatste mogelijkheid om ons eigen bier Gaspard te proeven”.

50 bieren

Traditiegetrouw is er bijzondere aandacht voor bieren uit het Waasland, waarbij verschillende bieren reeds in de prijzen vielen op bijvoorbeeld de Brussels Beer Challenge. Dit jaar werden ook drie micro-bouwers uit de Provincie Antwerpen uitgenodigd.

“Brouwerij Leste uit Boom doet de bezoekers wegdromen op toetsen van cactus en rooibos”, klinkt het bij de voorzitter. “Brouwerij Cydrale uit Zandvliet brengt, benevens zeer eigenzinnige bieren, ook een Mede (zijnde een alcoholische drank op basis van een vergisting van water en honing) mee. En tot slot tekent ook Brouwerij Pure Range Beers uit Antwerpen present. Zij brouwen uitsluitend op basis van hop afkomstig uit West-Vlaanderen. In totaal zijn er meer dan 50 bieren te proeven in de meest uiteenlopende bierstijlen. Voor ieder wat wils dus.”

Reynaert De Vos

Omdat de gemeente Temse dit jaar voorzitter is van het intergemeentelijke project ‘Land van Reynaert’.mag volgens de Objectieve Kaaischuimers ook Reynaert De Vos niet ontbreken.

“Speciaal daarvoor zal er een stand volledig in het teken van de bekende Wase vos worden opgesteld, met zelfs een speciaal Reynaert-broodje op basis van kip, in samenwerking met Food & Drinks Kodouz, zegt de voorzitter. “Om het familiale en ludieke karakter van het bierfestival te benadrukken, ontvangen de eerste tien bezoekers van het festival die verkleed zijn in een figuur van het Reynaertepos een gratis proefpakket of lekkere attentie voor de kinderen.”

Het bierfestival wordt op 1 juni om 13 uur officieel geopend in aanwezigheid van de belleman van Temse, bier proeven kan tot 20 uur.

Omdat Temse dit jaar voorzitter is van het intergemeentelijke project ‘Land van Reynaert’.mag volgens de Objectieve Kaaischuimers ook Reynaert De Vos niet ontbreken op het bierfestival.

Organisatie Rommelmarkt Vroonhofwijk op zoek naar eigenaars achtergebleven sluikstort.

TEMSE – Sinds kort heeft de rommelmarkt in de Vroonhofwijk, traditiegetrouw op tweede Pinksterdag, een nieuwe organisator. Jorn Casselo nam de organisatie over van vogelvereniging De Sneeuwgors. Hij doet nu een oproep naar eigenaars van spullen die achtergelaten zijn. “We tolereren geen sluikstort”, aldus de organisatie.

“Het was al bij al een zeer geslaagde dag”, stelt Jorn. “’s Morgens tussen 6 en 7.30u waren we toch wel een beetje bang voor de weersvoorspellingen maar uiteindelijk kwam de zon er door en dit voor praktisch heel de dag. Veel standhouders en ook een mooie opkomst van bezoekers.”

“Ik zou graag mijn helpers willen bedanken voor hun inzet de hele dag en ook onze fietsers die iedereen naar hun juiste plaats hebben gebracht alsook de belleman van Temse en schepen Lieve Truyman voor de officiële opening.”

De organisatie zoekt de eigenaars van achtergelaten spullen

“Ook onze vaste en nieuwe eet- en drankstanden hebben dit super gedaan”.

Maar er was ook minder goed nieuws.

“Ik ben vanmorgen (dinsdagmorgen red.) een hele hoop achtergelaten spullen gaan opruimen”, oppert de organisator. “Als er mensen zijn die de spullen herkennen van welke standplaats ze komen of de eigenaar zelf, gelieve mij even te contacteren. Er zijn zeer veel foto’s genomen van de standen door mijn medewerkers. Als ik de spullen kan linken een stand nog voor dat de eigenaar mij heeft gecontracteerd, zullen deze personen een verbod krijgen om nog deel te nemen aan een volgende editie.”

“De eigenaar van de spullen kan dit zelf voorkomen door het gerief bij mij te komen ophalen. U blijft anoniem. Sluikstort word niet getolereerd . Nog één puntje: als u geen bewoner bent, heb dan respect voor de woning en grond van de eigenaars. Voor de rest hoop ik dat het voor iedereen een zeer aangename dag was en tot volgend jaar.”

Meer foto’s, klik hier

Organisator Jorn Casselo, met echtgenote, belleman Bart Heynderickx en schepen Lieve Truyman

Sint-Amelberga Gilde organiseerde weer de de Wegom

TEMSE – Ook dit jaar organiseerde de Sint-Amelbergagilde de Wegom, een bedevaart ter ere van de Heilige Amelberga langsheen de grenzen van de voormalige parochie Temse. Door het wisselvallige weer wellicht kwamen zowat 64 deelnemers opdagen, een twintigtal minder dan vorig jaar.

De tocht is 23 km lang en voerde de 64 deelnemers van bij de start om 4.30 uur, op de Markt, langs acht Amelbergakapellen en 1 kapelletje ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën.

Vertrekpunt

Het laatste deel ging in processie, samen met de kerkelijke gezagsdragers en begeleidt door Harmonie Orkest Temse (HOT), langsheen de Kasteelstraat, Priester Poppestraat en de Wilfordkaai richting O.L.V.-kerk waar om 10 uur een eucharistieviering plaats vindt.

De bedevaart gaat driemaal per jaar uit op Pinksterzaterdag (13.00 uur), op Pinkstermaandag (4u30) en de laatste zaterdag voor de laatste zondag van september. Het vertrekpunt van de bedevaart is telkens op de Markt, aan de OLV-kerk van Temse. Enkel op Pinkstermaandag worden de relikwieën van de Heilige Amelberga meegedragen.

De organisatie van de Wegom is in handen van de plaatselijke Sint-Amelbergagilde. Deze vereniging werd in 1861 werd (her)opgericht. De oorsprong ervan zou tot de 10de eeuw teruggaan: toen was in Temse al sprake van een Vrije Compagnie van de Heilige Amelberga. Deze gilde was in de loop der eeuwen onder verschillende namen werkzaam en werd na een periode van verval dikwijls nieuw leven in geblazen.

Heropleving

De Heilige Amelberga is de patroonheilige van Temse. Volgens de overlevering stak ze ter hoogte van Temse de Schelde over op de rug van een steur (vis) om te ontsnappen aan Karel Martel, die met haar wilde trouwen. In 772 stierf Amelberga in Temse en werd ze in de plaatselijke kerk (markt) begraven. De bedevaart ter ere van Amelberga zou uit de 11de eeuw dateren.

Het stoffelijk overschot van de Heilige Amelberga werd toen van Temse overgebracht naar de Sint-Pietersabdij van Gent. In de daarop volgende eeuwen kende de bedevaart geregeld veel bijval en liepen er zelfs muzikanten, goochelaars en potsenmakers in mee. De bedevaart werd niet enkel te voet maar ook te paard en met huifkar gedaan. Er zijn ook periodes geweest waarin de belangstelling voor de Wegom sterk afnam. De bedevaart kende zo meermaals een heropleving.

Meer foto’s, klik hier

Zaalvoetbal Temse-Liga zoekt ploegen voor veteranencompetitie

TEMSE- In sporthal Tilroda werden vrijdag 10 mei de bekerfinales zaalvoetbal van de Temse Liga gespeeld. Nadien was er de prijsuitreiking van het voorbije seizoen.

In de weekcompetitie met 11 ploegen werd Forza De Vlieger kampioen voor Fir D’Aoiz.

In de weekendcompetitie die spelen op zaterdag of zondagavond werd de voorronde gewonnen de Ju-Pilers en ZVC Kramp.

Ook de scheidsrechters van de Temse-Liga werden gehuldigd

“Na de voorronde waarbij elke ploeg één keer tegen elkaar speelt, wordt de reeks in twee verdeeld”, aldus persverantwoordelijke Steffie Van Puyvelde. “Daarbij spelen de mindere ploegen spelen tegen elkaar en sterkere ploegen tegen elkaar. Zo blijft iedereen plezier beleven.”

In de weekendcompetitie A (met de sterkere ploegen) hield ZVC Kramp als kampioen stand, Olympique Tamise slaagt erin in om tweede te worden.
Bij de weekendcompetitie B Los Chicos kampioen voor SOS Velle.

In de bekercompetitie van de weekcompetitie werd Forza De Vlieger winnaar voor Pivari.
“Het was een echte kantelmatch’, vertelt Steffie. “Pivari stond 3-0 voor, echter De Vlieger haalde de achterstand op en won nog met 6-4. De bekerwinnaar van het weekend werd Los Chicos. Het was een zenuwslopende wedstrijd met verlengingen met als een 3-4 einduitslag.”


Veteranencompetitie

Bij de Temse Liga doet men ook nog een oproep.

“Voor 2024-2025 hebben we nog enkele plaatsen vrij alsook bekijken we bij genoeg ploegen de optie om een veteranencompetitie te lanceren”, klinkt het.
“Deze zou zijn voor de mannen van gemiddelde leeftijd die om de twee weken spelen waardoor ze geen vol engagement van elke week aangaan maar wel eentje van om de 2 weken.”

Ploegen mogen zich steeds melden via temseliga@hotmail.com

Meer foto’s, klik hier

Werken voor gloednieuwe polikliniek met een jaar vertraging van start gegaan

TEMSE – Eind volgend jaar opent Vitaz in campus Temse een gloednieuwe polikliniek waar zo’n twintig medische specialismen aangeboden worden. Donderdag 16 mei werd officieel het startsein van de werken gegeven. “We kunnen op deze manier medische diensten lokaal blijven aanbieden”, zegt gedelegeerd bestuurder van Vitaz Koen Michiels.

De Temsese burgemeester Hugo Maes (CD&V) kreeg de eer om de bouw van de nieuwe polikliniek in de Gasthuisstraat officieel in te luiden door vakkundig de eerste graafbak in de grond te steken. De huidige kliniek zal nadien grotendeels afgebroken worden.

Burgemeester Hugo Maes mocht symbolisch met de eerste spadesteek de werken op gang trappen

Eerste spadesteek

De nieuwbouw heeft heel wat voeten in de aarde gehad. De plannen dateren al van 2020, maar gaan pas nu van start. Dat is ongeveer een jaar later dan gepland. “De omgevingsvergunning en te hoge PFAS-waarden in de grond zorgden voor vertraging”, zegt de burgemeester.

Het ziekenhuis De Pelikaan sloot enkele jaren geleden de deuren, maar Vitaz beloofde wel de polikliniek te behouden. Momenteel is die nog gehuisvest in het voormalige ziekenhuis, maar daar komt eind volgend jaar verandering in. Donderdag werd namelijk de symbolische eerste spadesteek gezet voor de bouw van een nieuwe polikliniek.

Een simulatie van de nieuwe polikliniek

Voor Vitaz was de beslissing snel genomen.

“De consultaties in Temse zijn erg in trek en ook onze artsen vinden het eigenlijk wel fijn om af en toe buiten de hoofdcampus van Sint-Niklaas te kunnen werken”, klinkt het bij Michiels. “Het Waasland is altijd goed voorzien geweest van medische zorg met maar liefst zeven ziekenhuizen. Bij de grote fusie op 30 juni 1998 zijn veel diensten gecentraliseerd maar lokaal zijn we op al die zeven sites wel consultaties blijven geven. Hier in Temse bestendigen we dit engagement nu voor de toekomst met een gloednieuwe polikliniek.”

Dicht bij huis

“Het wordt een gebouw van 1.600 vierkante meter over twee verdiepingen met lichte en moderne consultatieruimtes”, zegt algemeen directeur Koen Michiels. “We investeren hier in totaal zo’n zes miljoen euro.”


Medische diensten lokaal aanbieden

“Het gemeentebestuur is overtuigd van het belang van deze polikliniek. Het versterkt tevens onze nabijgelegen zorgcampus”, zegt de burgemeester. De directie van Vitaz deelt de mening van het gemeentebestuur.

De grond voor de nieuwe polikliniek wordt in erfpacht gegeven door de gemeente Temse.

“Voor onze inwoners is het behoud van de polikliniek op deze zorgcampus een grote meerwaarde”, stelt burgemeester Hugo Maes (CD&V). “Zij moeten zich niet naar Sint-Niklaas verplaatsen en krijgen dicht bij huis een groot aanbod aan medische specialismen.”

Gynaecologie

Er zullen een twintigtal disciplines medische specialismen aangeboden worden. Dat is meer dan het huidige aanbod. Gynaecologie wordt toegevoegd en er zal op termijn ook een afdeling mond-, kaak- en aangezichtschirurgie aanwezig zijn.

Cultuurraad vraagt betaalbare infrastructuur voor het verenigingsleven.

TEMSE – Met oog op de komende gemeenteraadsverkiezingen in oktober heeft de cultuurraad van Temse hun ambitienota overhandigd aan het schepencollege. “We hopen dat er in de volgende bestuursperiode rekening mee gehouden wordt”, aldus voorzitter Rudy Van Geel.

Vooral de infrastructuur staat hoog op de agenda.

“Beschikbare, kwalitatieve en betaalbare infrastructuur is essentieel voor een lokaal verenigingsleven”, klinkt het. “Vergaderingen worden nu geregeld bij bestuursleden thuis gehouden omdat er elders geen plaats is.”

Een delegatie van de cultuurraad heeft hun ambitienota gepresenteerd aan het Temsese schepencollege. De raad hoopt dat er met een aantal speerpunten rekening gehouden wordt in de volgende bestuursperiode. Zo vragen ze om voldoende budgetten vrij te maken voor een gevarieerd cultuuraanbod aan democratische prijzen.

Maar bovenal pleiten ze voor meer, betere en betaalbare infrastructuur.

“Dat is een noodzaak voor de levensvatbaarheid van het verenigingsleven”, zegt Eddy Noens van de cultuurraad. “Er zijn ruimtes nodig om te overleggen, te plannen en om mensen de kans te bieden elkaar te ontmoeten. Werken aan sociale cohesie heet dat, en dat is nu net dé bestaansreden van een bloeiend verenigingsleven.” Die infrastructuur ontbreekt volgens de verenigingen. “Bij een rondvraag blijkt dat er een grote nood is aan meer binnen- en buitenruimte”, zegt voorzitter Rudy Van Geel.

Kerk

De gemeente besliste in 2022 om te snoeien in hun patrimonium en onder meer Huis de Fortune in Elversele, dat onderdak geeft aan meerdere verenigingen, af te stoten. “De verenigingen dreigen hun onderkomen te verliezen. Alternatieven zijn er niet. Ze zijn ofwel te duur of te ver weg”, zegt de voorzitter. “Vergaderingen worden nu geregeld bij bestuursleden thuis gehouden omdat er elders geen plaats is.”

Schepen van Cultuur Lieve Truyman (N-VA), schepen van Sport Wim Van Rossen (Open Vld) en schepen van Groen en Toerisme Debby Vermeiren (CD&V) begrijpen de vraag, maar benadrukken dat er met de beperkte budgetten keuzes gemaakt moeten worden. 

“In Elversele zal de Emiel Naudtszaal optimaal benut moeten worden. In Steendorp geldt dat voor De Mosterdpot”, zegt schepen van Sport Wim Van Rossen (Open VLD). Het college erkent wel dat er een gebrek is in Velle en Tielrode. Er zal bekeken worden om op die plaatsen op termijn de kerkgebouwen optimaal te benutten.

Verenigingenloket

Een tekort aan bestuursleden en vrijwilligers is ook één van de speerpunten in de ambitienota. “Het is belangrijk dat de gemeente voldoende middelen budgetteert om de verenigingen en vrijwilligers te ondersteunen en te waarderen”, klinkt het. De cultuurraad stelt voor om een verenigingen- en evenementenloket te installeren waar mensen met hun vragen terecht kunnen. Daarmee zaten ze op dezelfde golflengte als het college.

Enkele jaren geleden kon men bij de gemeente een vergunning aanvragen om een activiteit te organiseren die meestal meteen werd goedgekeurd door het college”, klinkt het. “Tegenwoordig zijn er zoveel regels waar men mee moet rekening houden dat men soms door het bos de bomen niet ziet.”

De cultuurraad kwam de ambitienota voorstellen aan het college in AC De Zaat

Lien De Rijbel uit Elversele in Melsele gekroond tot 62ste Aardbeiprinses

ELVERSELE – Vrijdagavond 10 mei werd in Melsele de verkiezing van de Aardbeiprinses 2024 georganiseerd. Dit jaar gaat het kroontje en de eer naar de 19-jarige Lien De Rijbel uit Elversele! Haar eredames zijn Liese Van Kerckhove uit Sint-Niklaas en Lina De Witte uit Sint-Gillis-Waas.

De finalisten werden tijdens de verkiezing op de rooster gelegd over hun kennis over de aardbei en moesten ook een persoonlijke act opvoeren. Volgens de jury scoorde Lien De Rijbel daarbij de beste punten

Lien studeert aan de Odisee hogeschool voor de bacheloropleiding lager onderwijs en is daarnaast ook leidster bij Chiro Pripo in Elversele.

Met de voorbereidingen voor de verkiezing van de Aardbeiprinses, mag het duidelijk zijn dat Lien een bezige bij is met zin voor engagement. Haar spontaniteit, stralende lach en vlotte babbel wisten de jury en het publiek te overtuigen. Ze kreeg bovendien ook 2 awards: ‘Queen of hearts’ die werd gekozen door het publiek en die voor Rising Star. Haar overwinning leverde haar enkele prachtige prijzen op én een auto waarmee ze een jaar mag rondrijden om naar de vele evenementen te gaan om daar met haar kroontje te pronken.

“Zo onwezenlijk, het lijkt wel een droom! We zijn zò apetrots op onze prinses.” aldus Lieve Verlee en Davy De Rijbel, de fiere ouders van de 62ste Aardbeiprinses.

Lien De Rijbel (midden) werd verkozen tot Aardbeiprinses 2024

Ferm Velle organiseert ‘Stokpaardenfeest’

TEMSE – In navolging van het ter ziele gaande Bertenfeest ( voor paarden + kinderen) in de Brandstraat in Temse organiseert FERM Velle een heus ‘Stokpaardenfeest’.

“Momenteel heerst er een ware ‘Stokpaardenhype'”, stelt de organisatie. “Daarom kwamen we op het idee om een heus Stokpaardenfeest op poten te zetten. Dit op zondag 2 juni vanaf 13.30 uur op het terrein aan de Brandstraat 49. Deze wedstijd is zowel voor groot als klein met allerlei randanimatie.

Voor inschrijving en info : Chris Van De Vijver, 0496/26 71 89

Het organiserend comité met de eerste kinderen die een workshop achter de rug hebben.

Thuiszorgdienst Welzijnsvereniging Sleutelzorg vierde 1 000ste klant

TEMSE – De thuiszorgdienst van Welzijnsvereniging Sleutelzorg Temse bestaat al een hele tijd. In 2025 vieren ze hun 75-jarig bestaan maar op 2 mei 2024 hebben ze hun
1000ste klant letterlijk in de bloemetjes gezet.

Moniek Pauwels verloor nog niet zo lang geleden haar echtgenoot en doet sindsdien beroep op de zorgkundigen van de dienst thuiszorg. Sinds 21 januari 2024 komt er elke week iemand langs die haar gezelschap houdt. De babbeltjes doen haar deugd. Maar de zorgkundigen doen meer dan dat. Ze doen samen met haar boodschappen en koken voor haar. Zelfs beter dan ze zelf kan koken.

Moniek met zorgkundige Shauny Van den Branden

Moniek is bij de thuiszorgdienst van Welzijnsvereniging Sleutelzorg terechtgekomen door een familielid, maar ook door een bovenbuur die reeds hulp kreeg van de welzijnsvereniging en hij vertelde alleen maar positieve verhalen.

“Het is super”, glundert Moniek. Ik ben heel tevreden en kijk elke week opnieuw uit naar het moment dat de zorgkundige komt. Ik hoop dat ik op deze manier nog lang kan thuis wonen.”

Voorzitter Sleutelzorg Werner Maerevoet, Moniek Pauwels en directeur thuis- en buurtzorg Katrien De Westelinck.

POLITIE. 23-jarige legt positieve speekseltest af en blaast ‘alarm’ bij ademtest

Intrekking rijbewijzen

In de August De Batslaan in Temse werd het rijbewijs van een 23-jarige jongeman uit Temse onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen. De jongeman legde een positieve speekseltest af. Hij reed onder invloed van drugs. Tevens blies hij alarm bij een ademtest. Uit de ademanalyse bleek dat hij onder invloed van alcohol was. Eveneens werd er een kleine hoeveelheid drugs gevonden. Hiervoor werd een PV opgesteld.

In de Kasteelstraat in Temse legde een 33 jarige man uit Sint-Niklaas een positieve ademtest af. Uit de ademanalyse bleek dat de man 1,54 promille alcohol in zijn bloed had. Zijn rijbewijs werd onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen.

Graffiti

In de Veerstalstraat in Kruibeke werd het wachthuisje van de overzetboot beklad met graffiti.