Werken voor gloednieuwe polikliniek met een jaar vertraging van start gegaan

TEMSE – Eind volgend jaar opent Vitaz in campus Temse een gloednieuwe polikliniek waar zo’n twintig medische specialismen aangeboden worden. Donderdag 16 mei werd officieel het startsein van de werken gegeven. “We kunnen op deze manier medische diensten lokaal blijven aanbieden”, zegt gedelegeerd bestuurder van Vitaz Koen Michiels.

De Temsese burgemeester Hugo Maes (CD&V) kreeg de eer om de bouw van de nieuwe polikliniek in de Gasthuisstraat officieel in te luiden door vakkundig de eerste graafbak in de grond te steken. De huidige kliniek zal nadien grotendeels afgebroken worden.

Burgemeester Hugo Maes mocht symbolisch met de eerste spadesteek de werken op gang trappen

Eerste spadesteek

De nieuwbouw heeft heel wat voeten in de aarde gehad. De plannen dateren al van 2020, maar gaan pas nu van start. Dat is ongeveer een jaar later dan gepland. “De omgevingsvergunning en te hoge PFAS-waarden in de grond zorgden voor vertraging”, zegt de burgemeester.

Het ziekenhuis De Pelikaan sloot enkele jaren geleden de deuren, maar Vitaz beloofde wel de polikliniek te behouden. Momenteel is die nog gehuisvest in het voormalige ziekenhuis, maar daar komt eind volgend jaar verandering in. Donderdag werd namelijk de symbolische eerste spadesteek gezet voor de bouw van een nieuwe polikliniek.

Een simulatie van de nieuwe polikliniek

Voor Vitaz was de beslissing snel genomen.

“De consultaties in Temse zijn erg in trek en ook onze artsen vinden het eigenlijk wel fijn om af en toe buiten de hoofdcampus van Sint-Niklaas te kunnen werken”, klinkt het bij Michiels. “Het Waasland is altijd goed voorzien geweest van medische zorg met maar liefst zeven ziekenhuizen. Bij de grote fusie op 30 juni 1998 zijn veel diensten gecentraliseerd maar lokaal zijn we op al die zeven sites wel consultaties blijven geven. Hier in Temse bestendigen we dit engagement nu voor de toekomst met een gloednieuwe polikliniek.”

Dicht bij huis

“Het wordt een gebouw van 1.600 vierkante meter over twee verdiepingen met lichte en moderne consultatieruimtes”, zegt algemeen directeur Koen Michiels. “We investeren hier in totaal zo’n zes miljoen euro.”


Medische diensten lokaal aanbieden

“Het gemeentebestuur is overtuigd van het belang van deze polikliniek. Het versterkt tevens onze nabijgelegen zorgcampus”, zegt de burgemeester. De directie van Vitaz deelt de mening van het gemeentebestuur.

De grond voor de nieuwe polikliniek wordt in erfpacht gegeven door de gemeente Temse.

“Voor onze inwoners is het behoud van de polikliniek op deze zorgcampus een grote meerwaarde”, stelt burgemeester Hugo Maes (CD&V). “Zij moeten zich niet naar Sint-Niklaas verplaatsen en krijgen dicht bij huis een groot aanbod aan medische specialismen.”

Gynaecologie

Er zullen een twintigtal disciplines medische specialismen aangeboden worden. Dat is meer dan het huidige aanbod. Gynaecologie wordt toegevoegd en er zal op termijn ook een afdeling mond-, kaak- en aangezichtschirurgie aanwezig zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *