Nog altijd geen spoor van Agnes Andries

TEMSE – Politiediensten in samenwerking met de Cel Vermiste Personen zochten de voorbije dagen met man en man naar de 62-jarige Agnes Andries uit Temse, maar van de vrouw ontbreekt nog altijd elk spoor. Ondertussen bieden mensen zich op de sociale media aan om mee te helpen zoeken.

De vrouw verliet dinsdag rond 4.30 uur haar woning in de Eeckhoutdriesstraat. Sindsdien werd ze niet meer gezien. Zowel woensdag als donderdag zette de federale politie een helikopter in met warmtebeeldcamera om de Scheldeoevers af te zoeken. Ook de scheepvaartpolitie speurde de rivier af. Donderdag werd de perimeter iets ruimer gemaakt en vloog de heli tot Linkeroever. Evenwel zonder enig spoor.

De vrouw is nog altijd vermist

Verward

Op sociale media is het opsporingsbericht intussen massaal gedeeld. Alleen al het bericht van de politiezone Kruibeke-Temse werd bijna 3.000 keer gedeeld en 150.000 keer aangeklikt. Ook dochter Caroline Vermeir vraagt mensen om het bericht te blijven delen. “Mijn moeder heeft geen geld of gsm bij en wandelt mogelijk verward rond in de regio van Temse of Sint-Niklaas, maar ze kan intussen overal zijn. Het is daarom van levensbelang dat mensen blijven uitkijken.”

Met politiebegeleiding

Ondertussen bieden mensen op de sociale media aan om mee te helpen zoeken.

“Zoekacties worden best door de politie gecoördineerd, als mensen in struikgewas zouden zoeken zonder politiebegeleiding bestaat het gevaar dat sporen uitgewist worden”, stelt dochter Caronline. “Het beste is bijvoorbeeld wandelen in velden en letten op een schoen of een jas die je ziet liggen aan de kant, om dat dan te melden aan de politie. Het is lief om te helpen zoeken, maar grote zoekacties worden momenteel enkel door politie gedaan met juiste materiaal. Vrijwilligers melden zich gelukkig soms ook aan bij politie maar alles moet dus door hen begeleid worden.”

Agnes is 1.58 meter lang en slank gebouwd. Ze heeft groene ogen en kort donkerbruin haar. Zij draagt een bril. Op het moment van haar verdwijning droeg ze een donkerblauwe jeans, een zwarte jas en zwarte laarzen. Wie haar gezien heeft, wordt gevraagd contact op te nemen met de politie via het gratis nummer 0800/30 300.

De perimeter werd donderdag uitgebreid tot Linkeroever
(C) Franky Polfliet)

Loop het jaar uit met een Marathon

TEMSE – Joris Van Meirvenne en Bart Gunst organiseren op de laatste dag van het jaar het event ‘Loop het Jaar uit met een Marathon‘. Wie 2021 sportief wil beëindigen verzameld vrijdag 31 december om 8.45 uur aan het station van Temse. Deelname is gratis.

“Het is de derde maal dat we dit organiseren. Na Ertvelde en Buggenhout staat dit jaar Temse als startplaats op het programma”, vertelt Joris. “Er wordt verzameld rond 8.45 uur aan het station van Temse waar ook een gratis parking beschikbaar is. Om 9 uur gaat de marathon van start. De deelname is gratis maar men moet wel eigen bevoorrading voorzien. Het parcours gaat ondermeer via het Scheldepark, Schouselbroekpolder, Fort Steendorp, Rupelmonde met zijn Mercatortoren en de polders van Bazel en Kruibeke.”

De route gaat van Temse richting Kruibeke

Puur voor de fun

“We lopen in groep, onder het motto: samen uit, samen thuis”, klinkt het. “Dit met een gemiddeld tempo rond de 6 minuten/km of zowat 10km/u. We laten niemand achter, samen uit samen thuis. Parcours verloopt over 70 procent off-road-paden. Iedereen loopt onder eigen risico én heeft zijn eigen bevoorrading mee. Voor traillopers is dat een gangbare vorm van samenlopen. Een echte eindmeet is er niet, er is ook geen tijdregistratie. We lopen puur voor de fun. Ook de tijd dat we er over doen maakt voor ons niet uit. De meesten die meedoen zijn doorwinterde (ultra-)marathonlopers.”

Loop het jaar uit met een Marathon: Vrijdag 31 december Stationsplein Temse start 9.00 uur. Deelname gratis

Loop het Jaar uit met een Marathon op 31 december in Temse
(foto: (C) Shutterstock)

Extra patrouilles op naleving vuurwerkverbod

TEMSE – Net als vorig jaar is afsteken van vuurwerk tijdens deze eindejaarsperiode verboden in groot-Temse. Het schepencollege besliste om hiervoor géén collectieve toelating te geven.

Een boete bij een overtreding bedraagt 350 euro.
“Tijdens de eindejaarsperiode zijn er extra politiepatrouilles om het vuurwerkverbod te controleren”, aldus burgemeester Luc De Ryck (CD&V)

Het Vlaams Netwerk Brandweer, dat 20 hulpverleningszones verenigd, lanceerde opnieuw de campagne #ikknalzondervuurwerk op sociale media, omdat het de risico’s en gevolgen kent van het zelf afsteken van vuurwerk. Feesten of ‘knallen’ kan ook zonder vuurwerk.

POLITIE. intoxicaties en intrekking rijbewijzen

TEMSE – De voorbije dagen liepen heel wat bestuurders tegen de lamp. Een aantal legden een positieve ademtest af. In Elversele veroorzaakte een vrouw een ongeval. Bij een ademtest bleek ze 2.81 promille alcohol in het bloed te hebben.

In de Veldstraat in Temse reed een 32-jarige man uit Antwerpen, tegen een geparkeerde auto. De man legde een positieve ademtest af. Uit de ademanalyse bleek dat de man 1,52 promille alcohol in zijn bloed had. Zijn rijbewijs werd onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen.

Tijdens een alcoholcontrole in de Hoogkamerstraat In Temse werden twee bestuurders betrapt op het rijden onder invloed van alcohol. Een 31-jarige man uit Servië had 1,10 promille alcohol in zijn bloed. Hij diende onmiddellijk 578 euro te betalen. Hij diende ook zijn rijbewijs af te geven voor zes uren.

De andere bestuurder was een 28 jarige man uit Sint Niklaas, legde eveneens een positieve ademtest af. Uit de ademanalyse bleek dat hij 0,87 promille alcohol in zijn bloed had. Zijn rijbewijs werd ingehouden voor zes uren.

Op Temse-Velle werd een 24-jarige man uit Kruibeke betrapt op het rijden onder invloed van alcohol en drugs. Uit de ademanalyse bleek dat hij 0.80 promille alcohol in zijn bloed had. De man legde ook een positieve speekseltest af. Zijn rijbewijs werd onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen.

In de Molenstraat in Kruibeke werd een voertuig onderschept dat door een patrouille werd achtervolgd wegens onverantwoord rijgedrag. De 37-jarige man uit Kruibeke weigerde om een ademtest en speekselanalyse uit te voeren. De man kreeg onmiddellijk 15 dagen rijverbod. Zijn voertuig werd getakeld en inbeslaggenomen.

Op de Steenweg Hulst-Lessen in Elversele was er een kop-staart aanrijding. De 33-jarige vrouw uit Temse, die het ongeval veroorzaakte, legde een positieve ademtest af. Uit de ademanalyse bleek dat de vrouw 2,81 promille alcohol in haar bloed had. Haar rijbewijs werd onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen.

Parkeervak op de Wilfordkaai dat nieuw fietspad blokkeerde is verwijderd

TEMSE – Op de Wilfordkaai, ter hoogte van kapper Bar Belle, kan men niet meer parkeren. De gemeentelijke technische dienst verwijderde maandagochtend de afbakening van het parkeervak daar ter plaatse.

Gisteren zondag publiceerden wij een artikel over de herinrichting van de Wilfordkaai, tussen de Consciensestraat en de Rik De Rycklaan. De Fietsersbond had enkele opmerkingen over de verkeersignalisatie voor fietsers.

Ter hoogte van het kapsalon kwam het nieuwe fietspad uit op een parkeervak.

Meerderheidspartij N-VA Temse reageerde op haar website en Facebookpagina met een zogenaamde ‘rechtzetting’ van het persartikel op uw favoriete online-krant met de melding: “Dat de werfzone nog niet is opgeleverd, er dient eerst nog een rondgang en controle te gebeuren.”

Maandagochtend verwijderde een arbeider van de gemeentelijke technische dienst de lijnen van het bewuste parkeervak. Het is wellicht toeval dat dit maandag in orde werd gebracht maar fietsers kunnen nu toch vanaf het nieuwe fietspad zonder gevaar hun weg vervolgen langs de Wilfordkaai.

Situatie maandag 27/12/’21: Een arbeider van de technische dienst schilderde maandagochtend de lijnen van het parkeervak grijs. Vanaf heden mag men hier niet meer parkeren en kunnen fietsers vanaf het nieuwe fietspad rechtdoor.
Situatie zondag 26/12/’21: Het nieuwe fietspad komt uit op een parkeervak

Fietsverkeer tussen Concsiensestraat en Rik De Rycklaan richting Scheldebrug verboden ? UPDATE !!!

Fietsersbond hekelt foutieve verkeerssignalisatie op heraangelegd deel Wilfordkaai

TEMSE – De herinrichtingswerken op de Wilfordkaai tussen de Consciensestraat en de Rik De Rycklaan zijn afgewerkt. Ter hoogte van de afslag met de Rik De Rycklaan werd de rijweg verbreed. Fietsers mogen vanaf heden, ter hoogte van horecazaak Bar Coupé, wel niet meer richting Scheldebrug rijden. Dat moet blijken uit het verbodsbord dat geplaatst werd aan de rechterzijde van de rijbaan.

De verkeerssignalisatie en de wegmarkering op de Wilfordkaai ter hoogte van de horecazaak roept enkele vragen op bij de Fietsersbond,

“Tegen al de voorstellen van onze Fietsersbondafdeling in, is daar nu ‘fietsgeleiding’ aangebracht naast het zebrapad”, stelt Jozef van Breuseghem. “Bovendien staat er juist voorbij het stippellijntje van deze ‘fietsgeleiding’ een verbodsbord C11 dat de toegang verbiedt voor alle bestuurders van rijwielen, dus ook van fietsers.”

Een verbodsbord geldt wettelijk voor de hele openbare weg links van dat bord.

“De toegang verder in de richting van de Rik De Rycklaan is dus hoedanook wettelijk verboden voor bestuurders van rijwielen”, klinkt het bij Van Breuseghem. “Door de plaatsing van het verkeersbord mogen enkel bromfietsers en bestuurders van speed pedelecs verder rijden op de rijbaan. Waarom mogen fietsers daar niet meer verder langs deze toeristische uitgang van Temse. Bovendien mogen fietsers evenmin op het fietspad verder rijden in de richting van de Rik De Rycklaan. Dat fietspad, aan de linkerkant van de openbare weg, is immers niet gesignaleerd in de te volgen rijrichting van de fietsers met een verkeersbord.”

Ook in de andere richting is de herinrichting van de straat, voor fietsers, niet wat het moet zijn.

Ter hoogte van de kapperszaak komt het fietspad uit op….een parkeervak. Is het fietspad daar fout aangelegd of is men de parkeerplaats ‘vergeten‘ verwijderen ?

ondertussen kregen we een reactie van meerderheidspartij N-VA.

“Fietsers dienen aan de fietsoversteekplaats over te steken om zo op het dubbel richtingsfietspad te komen richting Steendorp. Deze werfzone is nog niet opgeleverd, er dient eerst nog een rondgang en controle te gebeuren.”

Door de plaatsing van het verbodsbord rechts mogen fietsers voortaan niet meer richting Rik De Rycklaan fietsen. Dit is nu wettelijk enkel toegelaten voor speed pedelecs en bromfietsen.
Fietsers mogen wettelijk ook niet op het fietspad links van de rijweg rijden omdat dit niet is aangeduid met een verkeersbord.
Het nieuwe fietspad komt ter hoogte van de kapperszaak uit op…
een parkeervak

Politie. Levenslang rijverbod, diefstal, intoxicaties, verkeersongeval en snelheidscontroles

Levenslang rijverbod – Intoxicaties

Tijdens een statische controle in de Schoolstraat in Temse werd een 32-jarige man uit Bornem betrapt op het rijden spijts verval. De man heeft levenslang rijverbod. Hij legde een positieve ademtest af. Uit de ademanalyse bleek dat de man 1,20 promille alcohol in zijn bloed had. Zijn voertuig werd inbeslaggenomen. Bij controle bleek dat zijn passagier, een 29 jarige man uit Temse, stond geseind. Hij werd meegenomen voor verhoor.

In de Kasteelstraat in Temse werd een 52-jarige vrouw uit Temse betrapt op het rijden onder invloed van alcohol. Haar rijbewijs werd ingehouden voor zes uren.

Diefstal uit Auto

In de Eikenlaan in Steendorp werd er ingebroken in een voertuig. De achterruit werd ingeslagen en er werd een zonnebril gestolen.

Verkeersongevallen met intoxicatie

In de Hoogstraat in Kruibeke reed een 26-jarige man uit Kruibeke tegen een geparkeerde auto aan. Hij legde een positieve ademtest af. Uit de ademanalyse bleek dat de man 0.92 promille alcohol in zijn bloed had. Zijn rijbewijs werd voor 6 uren ingehouden. Beide voertuigen dienden te worden getakeld.

Verkeersongeval met intrekking rijbewijs

Op de N 16 in Temse was er een aanrijding tussen drie voertuigen. Er werd niemand gewond. Eén van de bestuurders, een 25-jarige man uit Temse, legde een positieve ademtest af. Uit de ademanalyse bleek dat de man 2,30 promille alcohol in zijn bloed had.

Zijn rijbewijs werd onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen. Betrokkene zijn voertuig werd inbeslaggenomen, hij kon geen verzekeringsbewijs vertonen. Het voertuig bleek ook niet gekeurd te zijn.

Snelheidscontroles

Er werden snelheidscontroles gehouden op de volgende plaatsen:

Extra veiligheidscamera’s aan gemeentelijke eigendommen

TEMSE – Aan de gebouwen van de Gemeentelijke Academie en Vaktekenschool en het Volwassenenonderwijs (CVO) in de Schoolstraat zijn enkele veiligheidscamera’s bijgeplaatst. Dit na vernielingen en calamiteiten op de betreffende locaties.

In 2019 keurde de gemeenteraad het camerareglement goed voor het cameraplan van de gemeentelijke eigendommen.

Nu zijn er ‘uit noodzaak’ zeven camera’s bijgeplaatst aan de gemeentelijke academie en het CVO die het sterke onveiligheidsgevoel, sinds de feiten, bij het personeel van de scholen moeten wegnemen.

“Het is bekend dat onze fractie een koele minnaar is van al die veiligheidscamera’s op vele plaatsen”, stelde Bert Bauwelinck (Tesamen) tijdens de gemeenteraad. “Camera’s voor snelheidsovertredingen op bijvoorbeeld de gewestwegen zoals de N16 is voor ons wel oké. Maar we stellen ons wel vragen met deze uitbreiding aan de Academie en het CVO. De smaragd van camera’s van het station tot de Schoolstraat wordt steeds meer uitgebreid. Er wordt hiervoor verwezen naar een inbraakpoging. Wij zijn daar niet wild van. Voor ons moet er meer geïnvesteerd worden in sociale controle en niet zozeer door de problemen op te lossen met extra camera’s.”

“We zijn ook geen koele minnaars van camera’s maar het is een onvermijdelijke noodoplossing die niet enkel in Temse maar in tal van gemeenten en steden wordt gehanteerd”, antwoordde burgemeeste Luc De Ryck (CD&V).

Naast de camera’s aan het Natuurhuis in Steendorp, de Groenloods in de Frankrijkstraat en het AC De Zaat hangen er nu dus ook extra camera’s aan de Gemeentelijke Academie en het CVO in de Schoolstraat.

Dit cameraplan heeft trouwens niks te maken met de uitrol van het cameranetwerk dat momenteel loopt in de centrumstraten.

Aan de Gemeentelijke Academie en het CVO werden extra camera’s geplaatst na enkele vernielingen en calamiteiten

Wie een nieuw huis of appartement bouwt moet nu verplicht parkeerplaatsen op privéterrein voorzien: “Wildgroei aan appartementsblokken zonder parking tegengaan”

Vrijstellingen en alternatieven wel mogelijk voor bijvoorbeeld smalle woningen

TEMSE – Wie een huis of zaak in Temse wil optrekken, moet verplicht stalplaatsen voorzien voor wagens én fietsen. Dat heeft de gemeenteraad maandag goedgekeurd. Het bestuur wil zo de parkeerdruk aanpakken en de bouw van grote meergezinswoningen afremmen.

“Met de verordening willen we ook de druk van ontwikkelingen van meergezinswoningen in de deelgemeenten verlagen”
Schepen Ruimtelijke Ordening Wim Van Rossen

Vorig jaar keurde de Gemeenteraad van Temse het mobiliteitsplan goed. Dit vernieuwde mobiliteitsplan bepaalt de krijtlijnen waarop Lokaal Bestuur Temse de komende 10 jaar zal inzetten.

Eén van de doelstellingen is het verhogen van de leefbaarheid in de gemeente, zeker op plaatsen waar er een hoge parkeerdruk is. Om hier actief werk van te maken, is de koppeling met de omgevingsvergunning belangrijk.

“Het komt er dus op neer dat wanneer men een woning, een meergezinswoning, een zaak… bouwt, er ook gezorgd wordt voor de nodige parkeerplaatsen op privéterrein zowel voor wagens als voor fietsen. Zo vermindert de parkeerdruk in de straten en de parkeeroverlast voor de buurt.” aldus schepen voor Mobiliteit Lieve Truyman (N-VA).

Opmaak gemeentelijke stedenbouwkundige verordening ‘parkeren’

Om dit te realiseren, werd een gemeentelijke stedenbouwkundige verordening ‘parkeren’ opgemaakt waarin aangegeven wordt hoeveel parkeerplaatsen er moeten gerealiseerd worden bij een (bouw)project. Deze verordening is van toepassing op het volledige grondgebied van Temse met uitzondering van land- en tuinbouw en industriegebieden TTS en De Zaat. Het aantal te realiseren parkeerplaatsen is anders voor het centrum van Temse, dan voor wijken, deelgemeenten en het buitengebied.

Gekoppeld aan een compenserende vergoeding

Het ontbreken van de vereiste parkeerplaatsen wordt gekoppeld aan een compenserende vergoeding. Het niet realiseren van een parkeerplaats voor wagens kost 7500 euro, het niet realiseren van een fietsstalplaats kost 750 euro. Deze middelen komen in een grondfonds terecht. De gemeente kan dit geld investeren in o.a. duurzame parkeerprojecten daar waar een hoge parkeerdruk is.

Vrijstellingen en alternatieve oplossingen mogelijk

Vrijstellingen op deze verordening zijn mogelijk zoals bv. bij een gesloten eengezinswoning met een beperkte gevelbreedte tot 7 meter, verbouwing van een bestaande vergunde woning zonder realisatie van bijkomende woongelegenheden, toeristische logies en gastenverblijven tot 4 kamers…

Naast vrijstellingen zijn er alternatieven mogelijk zoals bij dubbel gebruik van parkeerplaatsen waarbij duidelijk wordt gewerkt met tijdsafbakeningen. Dit wil bv. zeggen dat de parkeerplaats overdag wordt gebruikt door de zaak terwijl ’s avonds de bewoners die boven de zaak wonen, er kunnen parkeren.

Er kan ook ingezet worden op deelwagens bij meergezinswoningen of op een parkeerplaats in eigendom die binnen een straal van 400 meter van de woning of zaak ligt.

“Deze stedenbouwkundige verordening is een sturend middel bij grote ontwikkelingen zoals meergezinswoningen. Zo moet men vanaf 10 parkeerplaatsen deze plaatsen ondergronds voorzien. Is dit niet mogelijk, dan moet de ontwikkelaar zijn project verkleinen waardoor parkeren op eigen terrein bovengronds wel mogelijk wordt. Zo willen we ook de druk van ontwikkelingen van meergezinswoningen in de deelgemeenten verlagen.” – zegt schepen voor Ruimtelijke Planning Wim Van Rossen Open VLD).

De nieuwe verordening kadert in het mobiliteitsplan 2020 dat vorig jaar in voege ging

Unizo Temse in kerststemming

TEMSE – Ter gelegenheid van het Chrismas Shopping Weekend bracht de Kerstman, op uitnodiging van Unizo Temse, een bezoek aan de deelnemende handelszaken in Temse-centrum.

Bij aankoop, in de winkels met de Christmas Shopping affiche, kan men een bonnetje invullen en kans maken op een geschenkbon van 50 euro. Voor de jongsten had de Kerstman lekkers bij. Wij spotten de ‘Temsese Santa Claus‘ bij speciaalzaak Di’Vin en Brasserie De Werf.

De Kerstman bij wijn-speciaalzaak Di’Vin in de Kouterstraat met Bart Thierens en Dieter Van Cleemput van Unizo Temse

Ook bij Brasserie De Werf ging de ‘Temsese Santa Claus‘ langs

Acteur Dimitri Leue en KWB-Temse laten de buurt griezelen

TEMSE – Klaar voor een portie griezelsfeer? KWB-Temse organiseert de komende weken een spannende luisterwandeling met Dimitri Leue als verteller.

De tocht loopt langs zeven borden, waar je aan de hand van een QR-code telkens een deel van een verhaal kan beluisteren. De twee verhalen, eentje voor min 10- en eentje voor plus 10-jarigen, werden speciaal voor KWB geschreven door auteur An Neven.

Over heel Vlaanderen organiseren meer dan honderd kwb-afdelingen tot eind januari een griezeltocht.

“Corona deed meer dan anderhalf jaar heel wat van onze activiteiten in het water vallen”, vertelt secretaris Patrick Pauwels. “Sinds september konden we er gelukkig weer helemaal invliegen, maar het geluk bleek van korte duur.”

Winterwandeling

Coronamaatregelen hebben ook een grote invloed op de KWB-activiteiten.

“KWB-Temse blijft desondanks proberen om mensen uit verschillende generaties met elkaar te verbinden. De voorbije zomer gebeurde dit met een ontdekkingstocht van 4 km (in eigen bubbel) door het centrum van de gemeente Temse en nu tijdens de wintermaanden heeft men een winter-wandeling voor alle geïnteresseerde gezinnen uitgestippeld. Je kan deze volledig coronaproof wandelen met je gezinsbubbel.”

De griezeltocht is een ideale uitstap voor jong en oud. Met de smartphone in de hand ga je op pad voor een ingeklede wandeling van zo’n 5,5 kilometer. Onderweg kom je zeven borden tegen met QR-codes. Wanneer je die scant, hoor je een stukje van het verhaal, met aansluitend een leuke opdracht of vraag. Er is keuze uit twee verhalen: eentje voor min 10- en eentje voor plus 10-jarigen.

Dimitri Leue en An Neven

Acteur Dimitri Leue is de verteller van dienst

Vlaams acteur, regisseur en auteur Dimitri Leue, bekend van onder meer de film ‘Team Spirit’ en heel wat theatervoorstellingen, sprak de verhalen in. “Hij heeft een zeer leuke manier van vertellen die ongetwijfeld iedereen kan boeien”, zegt Patrick Pauwels.

Jeugdauteur An Neven schreef de verhalen voor de griezeltocht, waarin je onder meer heksje Amalia kan tegenkomen.

Plezier gegarandeerd

“Tijdens deze moeilijke coronatijden waarin opnieuw weinig activiteiten mogelijk zijn, hebben we, in samenwerking met het gemeentebestuur van Temse, zo’n winter-wandeling voor alle geïnteresseerde gezinnen uitgestippeld. Het is een spannende luisterwandeling voor jong en oud die je volledig coronaproof kan wandelen met je gezinsbubbel”, herhaalt Patrick Pauwels. “En zo kunnen wij doen wat we het liefst doen: mensen plezieren.”

Je kan de gratis griezeltocht van KWB-Temse afleggen van 18 december 2021 tot 31 januari 2022. Starten en eindigen doe je aan het Rozenhof, Roeland Lefèvrestraat 5 te Temse en verder gaat deze wandeling van 5,5km langs zeer rustige wandelwegen, waardoor in deze natte winterperiode laarzen of goede stapschoenen wel aan te raden zijn.

Meer informatie vind je op de Facebook-groep van KWB-Temse.
Een overzicht van alle griezeltochten vind je op www.kwb.be/griezeltochten.

Dit weekend Christmas Shopping van Unizo Temse

TEMSE – Dit weekend organiseert Unizo Temse weer het Christmas Shopping Weekend. Zaterdag kan men in de deelnemende handelszaken de Kerstman tegen het lijf lopen.

“Christmas Shopping loopt op vrijdag, zaterdag en zondag 17, 18 & 19 december”, verduidelijkt voorzitter Stijn Teugels. “Bij de deelnemende handelaars, die te herkennen zijn aan de affiche, kan men een aankoopbon van 50 euro winnen. Bij een aankoop vult men een bonnetje in met de contactgegevens. De handelaar zal de winnaars persoonlijk verwittigen.”

Zaterdag tussen 14 en 17 uur kan men de Unizo-kerstman spotten in één van de handelszaken en misschien heeft hij wel iets lekkers bij voor de jongsten onder ons.

“De Winterbraderij zoals deze in december 2019 werd gehouden kan wegens corona niet worden georganiseerd”, klinkt het bij Teugels. “We hopen deze in 2022 opnieuw te organiseren.”

De 15 handelszaken die deelnemen aan Christmas Shopping:
Berga – Brasserie De Werf – B-Watched – Claudia – Cosenza – Di’Vin – Donna Poi – Frituur Cindy – FSM Bikes – Gazoil – Kleding Hauman – Lingerie Bilitis – NV Hair – Parfumerie-schoonheidscentrum Hilde – PC Action – Schilderwerken Vens.

Dit kruispunt is voortaan conflictvrij: “Met één druk op de knop steek je veilig over”

TEMSE – In 2016 werd het kruispunt Schoolstraat, Hoogkamerstraat en Sint-Amelbergalaan, al heringericht. Maar voor zwakke weggebruikers bleef het gevaarlijk. Deze week werd het kruispunt conflictvrij gemaakt. De zwakke weggebruiker kan nu veilig oversteken.

Zachte weggebruikers zullen op aanvraag, via een drukknop, groen krijgen en zo altijd veilig het kruispunt kunnen oversteken.

Pak veiliger

Schepen voor Mobiliteit Lieve Truyman (N-VA) is in haar nopjes met de aanpassing. “Het is niet alleen een heel druk kruispunt, het is gelegen nabij een school en er komt ook heel wat vrachtverkeer voorbij van of naar industriezone De Zaat. De aanpassing heeft de gemeente zesduizend euro gekost maar dit is peanuts als we hierdoor menselijk leed kunnen vermijden. Want hoewel er zich in het recente verleden geen ongevallen hebben voorgedaan, is het nu toch een pak veiliger voor de zwakke weggebruiker.”

De zwakke weggebruikers moeten voortaan een drukknop gebruiken om groen te krijgen.

Op basis van metingen is een gemiddelde genomen van 23 seconden dat het licht op groen blijft staan voor de zachte weggebruikers. In die tijdspanne zal het licht op rood staan voor het gemotoriseerd verkeer zodat er geen conflicten meer zijn.

Gevaarlijke toestanden

Ook directeur Peter Van Cleemput van de naburige Heilig Hartschool, waar zo’n 250 kleuters en kinderen naar de lagere school gaan, bevestigt dat de situatie in het verleden niet altijd veilig was.

“Ik heb hier zelf al heel gevaarlijke toestanden gezien met voetgangertjes of fietsers die bij groen licht oversteken terwijl er ook wagens vanuit de Hoogkamerstraat het kruispunt opreden omdat ook zij groen hebben en chauffeurs dachten dat ze volledig voorrang hadden. Die conflicten worden vanaf nu vermeden.”

Omleidingsverkeer

Er gebeurde ook een aanpassing aan de fietsverkeerslichten. Die werden nu op ooghoogte van de fietsers geplaatst. De technische dienst van de gemeente plaatste woensdagvoormiddag bijkomend nog informatiebordjes die zwakke weggebruikers moeten wijzen op het gebruik van de drukknoppen.

De veiligere verkeerssituatie komt net op tijd, want in januari of februari gaan de werken in Tielrode centrum een volgende fase in en moet alle omleidingsverkeer van en naar de kmo-zone De Zaat via de Hoogkamerstraat.

“Uit recente tellingen blijkt dat er wekelijks gemiddeld 5.000 vrachtwagens richting Tielrode rijden en nog eens 5.000 richting Hoogkamerstraat. Dat is trouwens afgesproken met de bedrijven op de Zaat. Vrachtwagens die van of naar richting Gent moeten zijn verplicht langs Tielrode te rijden.”

“De chauffeurs richting Bornem of Antwerpen komen langs de Hoogkamerstraat. Door de werken in Tielrode gedurende drie tot vier maanden zal het op dit kruispunt dus dubbel zo druk worden”, bevestigt de schepen.

Het kruispunt Hoogkamerstraat is voortaan conflictvrij. Schepen Lieve Truyman (N-VA), directeur Peter Van Cleemput en de kinderen zijn blij met de veiligere toestand

Bewoners van sociale woonwijk ’t Foort zijn overlast van hangjongeren beu.

Buurtbewoners krijgen steun uit onverwachte hoek

TEMSE – De voorbije weken klaagden bewoners van de wijk ’t Foort, gelegen tussen de Philemon Haumanstraat en de Vlietdam, op de sociale media over de overlast van jongeren in de buurt.

Er verschenen heel wat foto’s van restvuil dat de jongeren achterlaten bij hun samenscholingen. Gemeenteraadslid Brigitte Caura (Tesamen) schreef op haar Facebookpagina nu een open brief aan de jongeren.

Bewoners beklagen zich er al maanden over dat de gemeente en politie maar laten betijen.

“De politie niks doet aan de overlast”, klinkt het bij de bewoners. “En als ze dan eens langsrijden is het ’s morgens om half negen, als er niks te zien is, en niet ’s avonds laat of ’s nachts als die jongeren daar samentroepen. Er zijn zelfs buurtbewoners die hun auto ’s avonds niet meer in de garage durven plaatsen omdat ze bang zijn om lastig gevallen te worden.”

Afgelopen weekend kregen de bewoners steun via de sociale media van Brigitte Caura, zij is huisdokers en gemeenteraadslid voor oppositiepartij Tesamen voor Temse.

Koud donker hoekje

Zij schreef een ironische “Open brief aan de dealers met als werkterrein ’t Foort”

“Ik begrijp dat vragen om met jullie handeltje te stoppen te veel gevraagd is en in dovemans oren zal vallen want werken is voor sissies, en je bent jong en je wilt wat. Voor zover ik kan zien in jullie geval vooral onhandig grote i-phones, namaak merkkledij en protserige sneakers”, schrijft Caura.

…”Ik voel dan ook enige compassie wanneer ik voor de zoveelste keer de resten van jullie maaltijd opruim. Het moet niet aangenaam zijn om in het kille Belgische weer pizza’s, hamburgers, pasta of kip te verorberen, ergens in een koud donker hoekje. Gelukkig benevelt de wiet jullie brein en realiseren jullie zich niet hoe on-cool dit is en hoe ranzig jullie de omgeving maken…

Chiquere wijk

…Het gemeentebestuur heeft het al lang opgegeven om de buurt proper te houden en rekent daarvoor op de vrijwilligers van Schoon Volk. Nu het weer slechter wordt en het opruimen iets lastiger, zou ik jullie een suggestie willen doen: is het mogelijk om jullie activiteiten te verplaatsen ?
In onze wijk wonen veel goede, hardwerkende burgers, maar het zijn eenvoudige mensen zonder connecties. Ik stel voor dat jullie een chiquere wijk uitzoeken, liefst een waar enkele mensen met invloed wonen…

Jullie riskeren natuurlijk wel meer politiecontroles, maar af en toe wat lopen is gezond…

De bewoners zijn blij met deze steun uit onverwachte hoek.
.
“ik zou niet weten waarom de waarheid niet gezegd mag worden. Ik heb geen persoonlijke politieke ambities, ik wil alleen dat de dingen ten goede veranderen”, stelt ze op haar Facebookpagina.

Op onze mail met een vraag voor een reactie bij het lokaal bestuur en de politiezone kregen we voorlopig geen antwoord.

Bar Coupé nieuwkomer in restaurantgids Gault & Milliau

TEMSE – Gisteren werd de restaurantgids Gault & Milliau 2022 voorgesteld. Het bevat beoordelingen van restaurants, door middel van symbolische koksmutsen, en hotels en kent een beoordeling toe van punten op een schaal van 20. De gids geldt als een concurrent van de Michelingids. In de gids voor 2022 staan drie restaurants uit Temse.

Bar Coupé gelegen aan de Wilfordkaai wordt voor het eerst vermeld in de culinaire gids Gault & Milliau en kreeg van de recensenten als nieuwkomer een mooie score van 12 op 20. Zaakvoerder Maarten Mertens heeft al 5 jaar zijn eigen cateringbedrijf Service Coupé. In 2019 opende hij in het voormalige Temsica zijn pop-up restaurant Bar Coupé.

Door de coronacrisis kreeg de pop-up een definitief karakter in het pand en werd het voltijds restaurant.

“Ik ben erg blij met de erkenning”, stelt Maarten. “Enkele collega’s in de keuken hadden me er wel al eens attent op gemaakt dat we wel eens door de gidsen konden opgemerkt worden. Maar zelf was ik daar niet zo mee bezig. Intussen hebben we trouwens beslist om het restaurant verder te zetten, in combinatie met het cateringbedrijf.”

Nieuwe bestemming

Het is wel afwachten of de zaak op de huidige locatie zal blijven.

“We hebben een contract tot 2024 en volgend jaar organiseren we samen met de gemeente tal van activiteiten voor de honderdste verjaardag van het gebouw. We hebben zelf een aantal opknapwerken uitgevoerd en een nieuw terras geplaatst maar voor grote investeringen is het wachten tot er meer duidelijkheid is over de nieuwe bestemming van Hotel Temsica. Ik hoop natuurlijk dat we hier nog lang kunnen blijven en vooral dat dit monument niet gesloopt zal worden. Het maakt immers deel uit van de skyline van Temse.”

Het gemeentebestuur liet intussen wel al verstaan dat het nooit toestemming zal geven voor een sloop van het pand.

Met Bar Coupé telt Temse nu drie restaurants om de eer van de gemeente te verdedigen in de nieuwe culinaire gids Gault&Millau. Wilford T krijgt opnieuw 14 op 20. Het Moment, aan de Parklaan, stijgt voor de tweede keer op twee jaar tijd, dit keer van 13 naar 13,5 op 20.

Bar Coupé aan de Wilfordkaai
De prestigieuze restaurantgids bevat voortaan drie horecazaken uit Temse