Dit kruispunt is voortaan conflictvrij: “Met één druk op de knop steek je veilig over”

TEMSE – In 2016 werd het kruispunt Schoolstraat, Hoogkamerstraat en Sint-Amelbergalaan, al heringericht. Maar voor zwakke weggebruikers bleef het gevaarlijk. Deze week werd het kruispunt conflictvrij gemaakt. De zwakke weggebruiker kan nu veilig oversteken.

Zachte weggebruikers zullen op aanvraag, via een drukknop, groen krijgen en zo altijd veilig het kruispunt kunnen oversteken.

Pak veiliger

Schepen voor Mobiliteit Lieve Truyman (N-VA) is in haar nopjes met de aanpassing. “Het is niet alleen een heel druk kruispunt, het is gelegen nabij een school en er komt ook heel wat vrachtverkeer voorbij van of naar industriezone De Zaat. De aanpassing heeft de gemeente zesduizend euro gekost maar dit is peanuts als we hierdoor menselijk leed kunnen vermijden. Want hoewel er zich in het recente verleden geen ongevallen hebben voorgedaan, is het nu toch een pak veiliger voor de zwakke weggebruiker.”

De zwakke weggebruikers moeten voortaan een drukknop gebruiken om groen te krijgen.

Op basis van metingen is een gemiddelde genomen van 23 seconden dat het licht op groen blijft staan voor de zachte weggebruikers. In die tijdspanne zal het licht op rood staan voor het gemotoriseerd verkeer zodat er geen conflicten meer zijn.

Gevaarlijke toestanden

Ook directeur Peter Van Cleemput van de naburige Heilig Hartschool, waar zo’n 250 kleuters en kinderen naar de lagere school gaan, bevestigt dat de situatie in het verleden niet altijd veilig was.

“Ik heb hier zelf al heel gevaarlijke toestanden gezien met voetgangertjes of fietsers die bij groen licht oversteken terwijl er ook wagens vanuit de Hoogkamerstraat het kruispunt opreden omdat ook zij groen hebben en chauffeurs dachten dat ze volledig voorrang hadden. Die conflicten worden vanaf nu vermeden.”

Omleidingsverkeer

Er gebeurde ook een aanpassing aan de fietsverkeerslichten. Die werden nu op ooghoogte van de fietsers geplaatst. De technische dienst van de gemeente plaatste woensdagvoormiddag bijkomend nog informatiebordjes die zwakke weggebruikers moeten wijzen op het gebruik van de drukknoppen.

De veiligere verkeerssituatie komt net op tijd, want in januari of februari gaan de werken in Tielrode centrum een volgende fase in en moet alle omleidingsverkeer van en naar de kmo-zone De Zaat via de Hoogkamerstraat.

“Uit recente tellingen blijkt dat er wekelijks gemiddeld 5.000 vrachtwagens richting Tielrode rijden en nog eens 5.000 richting Hoogkamerstraat. Dat is trouwens afgesproken met de bedrijven op de Zaat. Vrachtwagens die van of naar richting Gent moeten zijn verplicht langs Tielrode te rijden.”

“De chauffeurs richting Bornem of Antwerpen komen langs de Hoogkamerstraat. Door de werken in Tielrode gedurende drie tot vier maanden zal het op dit kruispunt dus dubbel zo druk worden”, bevestigt de schepen.

Het kruispunt Hoogkamerstraat is voortaan conflictvrij. Schepen Lieve Truyman (N-VA), directeur Peter Van Cleemput en de kinderen zijn blij met de veiligere toestand

Een gedachte over “Dit kruispunt is voortaan conflictvrij: “Met één druk op de knop steek je veilig over””

  1. Goed gedaan.Er zijn nog gevaarlijke punten waar op een eenvoudige manier aan kan verholpen worden.Aan Delhaize moeten mindervaliden die van richting Tielrode komen nog steeds op de rijbaan gaan om Delhaize langs de helling binnen te gaan,Al door zoveel mensen aangeklaagd ,en is het simpel op te lossen.Naast de trap is er een stukje groen platgetrapt door validen.Verhard dat klein stukje en alles is opgelost.Hoe gemakkelijk kan iets zijn.Doe er wat aan ,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *