Tournée Minérale, Een maand zonder alcohol! Ook in Temse

TEMSE – Ga samen met Temse de uitdaging aan en drink in februari een maand lang geen alcohol. Zo ervaar je wat een maand zonder met je doet. Het is niet zozeer een kwestie van jezelf iets te ontzeggen: je wint er vooral bij.

Daag jezelf een maand uit om een lekkere mocktail of smoothie te maken. Je vindt inspiratie op www.tourneeminerale.be of www.meervanzonder.be.

Ook je water pimpen met fruit kan een goed alternatief zijn.

Doe mee en schrijf je samen met vele andere Temsenaars in via https://goo.gl/ius4RU of neem plaats in de Tournée Minérale-strandstoel op vrijdagvoormiddag 1 februari tijdens de wekelijkse markt en ontvang een beloning.

Succesvolle avondwandeling van de Hollebeekschool

TEMSE – Naar goede gewoonte gingen eind januari de dappere Hollebeekse stappers met hun zaklamp de donkere nacht in tijdens de jaarlijkse avondwandeling, georganiseerd door de ouderraad van de Hollebeekschool.

“Dit jaar vertrokken we vanuit onze buurgemeente Steendorp, waar de nieuwe zaal De Mosterdpot ons vertrekpunt was”, aldus Joeri Lyssens.

“Vanuit De Mosterdpot konden de wandelaars dit jaar opnieuw vertrekken voor 2 verschillende tochten. De buggyvriendelijke kleutertocht van 4 km werd wegens het succes van de voorbije jaren opnieuw georganiseerd. De kinderen met iets sterkere benen konden dan weer samen met hun ouders en vriendjes kiezen voor een iets langere wandeltocht van 7 km.”

De deelnemers die hun fluorescerende kledij thuis vergeten waren, konden zich snel nog iets reflecterend aanschaffen aan het standje van de werkgroep verkeer. Daarna konden alle deelnemers veilig de nachtelijke wandeling aanvatten.

“Iedereen, groot en klein, was blij om na een 2-tal kilometer aan te komen bij de soeppost waar men zich kon opwarmen aan een lekkere beker tomatensoep”, klinkt het.
“De wandelaars van de 7km volgden daarna de wegbeschrijving die hen rond het fort van Steendorp leidde over glibberige paadjes, maar gelukkig konden ze daarna terug op krachten komen aan het jeneverkraam, waar voor de kleinsten chocomelk te verkrijgen was.”

“Na de versnaperingen aan de soep- of jeneverpost trokken de wandelaars door de nacht en gelukkig waren er daarbij slechts een klein beetje regendruppels te trotseren. Aan het einde van de tocht passeerden beide tochten nog voorbij de “schrikpost” waarop de “voeldozen” en enkele spookachtige dingen voor ludieke schrikmomenten zorgden.”

“Terug in de zaal lagen lekkere worstenbroodjes te wachten op de hongerige wandelaars. Zij konden ook nog nagenieten van een drankje in de warme zaal. Voor de kinderen was er een filmhoekje en knutselhoekje voorzien waar zij zich nog amuseerden met hun klasgenootjes.”

“Het was in ieder geval alweer een geslaagde editie van de avondwandeling. We kijken alvast uit naar de editie van volgend jaar”, besluit Joeri Lyssens.

Meer foto’s, klik hier

 

Gemeente realiseert voetgangersbrug van nieuw aan te leggen parking naar Vita Scheldebad

TEMSE – Een voetgangersbrug zal de nog aan te leggen parking van het VITA Scheldebad verbinden met de toegangsweg langs de Rik De Rycklaan. Zo moeten voetgangers niet twee keer de straat oversteken. Voor fietsers wordt een nieuwe oversteekplaats aangelegd.

“We gaan na de aanleg van de parking de situatie in de Kasteelstraat herbekijken”
Lieve Truyman, schepen van Mobiliteit

Het VITA Scheldebad is ondertussen vijf maand open, maar een parking is er voorlopig niet. Het dossier is ondertussen wel vergevorderd en een ontwerp wordt op 12 februari voorgesteld op de commissie Verkeer en Openbare Werken. Grootste nieuwigheid zijn de plannen voor een voetgangersbrug over de Kasteelstraat. Die komt naast de huidige autobrug en verbindt de nog aan te leggen parking met de oude toegangspoort. “De brug moet gebouwd worden volgens dezelfde stijl als het zwembad, in het wit”, verklapt schepen van Mobiliteit en Openbare Werken Lieve Truyman (N-VA).

Fietsoversteek
“Voor fietsers zullen we de nodige aanpassingen doen om ook hen vlot door die toegangspoort te krijgen, onder meer door de hoge boordstenen aan te passen en een fietsoversteek te realiseren.”

Wanneer de parking er precies komt is nog niet zeker, maar het dossier is ondertussen wel al vergevorderd.

“Nadat de plannen zijn toegelicht op de commissie, kunnen we overgaan tot de aanbesteding en de vergunning. De bedoeling is om een groene, waterdoorlatende parking aan te leggen langs de Rik De Rycklaan met plaats voor vijfenzeventig voertuigen. Er zullen ruimere parkeerplaatsen zijn voor andersvaliden en gezinswagens, en er worden ook plaatsen voorbehouden voor elektrische wagens.”

Om de huidige parkeerdruk rond het zwembad op te vangen werd vlak voor de opening eenrichtingsverkeer ingevoerd in een gedeelte van de Kasteelstraat. Daar kunnen auto’s voorlopig langs beide kanten van de weg parkeren. “We gaan na de aanleg van de parking de situatie in de Kasteelstraat herbekijken en nagaan of het eenrichtingsverkeer met parkeren langs beide straatkanten opgeheven kan worden”, zegt schepen Truyman.

Op de gemeenteraad drong Pascal De Dycker (TESAMEN) ook aan op een evaluatie van de bezoekerscijfers nu het zwembad bijna een half jaar open is. “Ik ijver ook voor de invoering van de sleutelpas bij zwembadbezoekers en een meer duurzame oplossing voor de plastic toegangsbandjes voor wie slechts één keer komt zwemmen”, besluit De Dycker. (Bron + foto: HN/GVA – Mattias Goossens)

De voetgangersbrug komt naast de huidige brug van de Rik De Rycklaan te liggen

Temse proefproject voor asbestverwijdering

TEMSE – Het gemeentebestuur start met een proefproject voor de verwijdering van asbesthoudende dakbedekking en leidingisolatie, in samenwerking met de provincie.
Groepsaankoop voor asbestverwijdering i.s.m. de provincie

“Burgers kunnen inschrijven voor een kleinschalige groepsaankoop om zich op een prijsvriendelijke en kwaliteitsvolle manier te ontdoen van asbestproducten”, aldus schepen van Leefmilieu Hugo Maes (CD&V). “Het project loopt de komende drie jaar.”

“Momenteel is er in onze gemeente reeds een asbestproject in samenwerking met OVAM en gestuurd door afvalintercommunale MIWA. Onze inwoners kunnen naast de mogelijkheid om asbest naar het recyclagepark te brengen ook asbestcementen golfplaten laten ophalen aan huis. Men dient hiervoor een asbestzak aan te kopen op het recyclagepark tegen het tarief van 30 euro. Men maakt vervolgens een afspraak via het gratis nummer van MIWA 0800 98 003 om de asbestzak aan huis te laten ophalen. Met het nieuwe proefproject van de groepsaankoop krijgen inwoners een extra kans om op een prijsvriendelijke manier asbesthoudende materialen te laten verwijderen.”

Werken in Schoolstraat vanaf 31/1 tot 15/2, werken in Frank Van Dyckelaan uitgesteld.

TEMSE – Vanaf donderdag 31 januari 2019 worden kabelwerken uitgevoerd aan Schoolstraat 85 in Temse (t.h.v. de toegang tot het sportcentrum).

Op donderdag 31 januari en vrijdag 1 februari zal de Schoolstraat afgesloten worden voor alle voertuigenverkeer.
Een omleiding is voorzien via Houtkaai – Leie – Edgard Tinelplaats, in beide richtingen. Voetgangers en fietsers worden via een loopbrug langs de werken geleid.

Bussen van De Lijn volgen ook deze omleiding. De halteplaats in de Schoolstraat wordt tijdelijk opgeheven. Reizigers kunnen opstappen in de Schoolstraat t.h.v. de Academie.

In de Houtkaai geldt een parkeerverbod aan beide zijden. Vanaf 2 februari zal het verkeer beurtelings langs de werken worden geleid. Deze werken zijn gepland tot 15 februari, zonder weerverlet.

De eerder aangekondigde werken in de Frank Van Dyckelaan zijn uitgesteld wegens weerverlet. De nieuwe aanvangsdatum wordt nog gecommuniceerd.

POLITIE. Fietsers onderuit, aanrijding op N16 en gaslek bij Groendienst

Fietsers onderuit op glad wegdek
In de Houtkaai in Temse is dinsdagochtend 29 januari een 49-jarige vrouw met een elektrische fiets ten val gekomen op het gladde wegdek. De vrouw uit Temse werd voor verzorging naar het ziekenhuis gebracht. Ook in de Gasthuisstraat in Kruibeke ging een fietser onderuit op het gladde wegdek. De 50-jarige man werd eveneens naar het ziekenhuis overgebracht.

Aanrijding op kruispunt N16 – Hoogkamerstraat
Diezelfde dinsdagvoormiddag moest een bestuurder stevig remmen op de N16 omdat de verkeerslichten oranje werden. De achterligger kon niet meer op tijd remmen en probeerde het voertuig nog te ontwijken. De 73-jarige man uit Temse raakte het voertuig alsnog en kwam aan de overkant van het kruispunt tot stilstand. De inzittenden van beide voertuigen raakten lichtgewond. Allebei de voertuigen werden weggetakeld.
Gaslek bij groendienst Temse
Nog dinsdagmiddag 29 januari werd tijdens handmatige graafwerken aan de gebouwen van de Groendienst in de Frankrijkstraat een gasleiding geraakt. De gebouwen werden preventief ontruimd. De brandweer zette een watergordijn op en Eandis kwam ter plaatse om de gas af te sluiten en het lek te dichten.

Tenzij er een overnemer opduikt, telt ook dit dorpscentrum geen cafés meer

Cafébazin zoekt opvolging voor Onder Den Toren
TEMSE – Café Onder Den Toren zoekt een nieuwe uitbater. Cafébazin Viviane Moens hoopt een geschikte opvolger te vinden om het oudste café van Elversele open te houden. Want mocht dat verdwijnen, is er geen enkel café meer in het centrum van het dorp.

Al sinds 1660 doorstaat de hoeve waarin Onder den toren gevestigd is, de tand des tijds. Het is ondertussen het enige overgebleven café onder de kerktoren van het dorp, nadat Hof Ter Elst drie jaar geleden sloot en plaats moest ruimen voor appartementen. Cafébazin Viviane Moens hoopt dat haar café niet hetzelfde lot wacht. “Het zou jammer zijn mocht zo’n authentiek café verloren gaan. Want dan is er niets meer in het dorp”, zegt ze.

Ribbetjesavond

De Chiro, wielerploeg en pronostiekclub: allemaal komen ze langs in het café. Twee keer per jaar stond er bakharing op het menu, en ook de ribbetjesavond en het weekend met wild konijn op de kaart waren hoogtepunten voor het café. “Mijn vaste klanten willen natuurlijk niet op zoek naar een ander café, en ook ik zou hier graag nog blijven komen”, zegt Viviane. “Ik ben zelf van Moerzeke en heb het café via vrienden overgenomen. Aanvankelijk kende ik hier niemand, maar dankzij het café heb ik een hele vriendengroep opgebouwd. Dat zou ik niet graag verloren zien gaan.”

Viviane heeft lang getwijfeld om te stoppen en neemt afscheid met gemengde gevoelens. “Ik heb het café wel zien veranderen, samen met de cafégangers. We zijn meer en meer een avondcafé geworden, want overdag is het hier stil. Mensen blijven ook liever een avondje thuis met vrienden of gaan eens op restaurant in plaats van op café. Ook de alcoholcontroles en het rookverbod hebben invloed gehad op het cafébezoek. Ondertussen ben ik bijna zestig jaar en mag ik met pensioen. Bovendien heb ik sinds een jaar een kleinkind en wil ik daar mijn tijd in steken. Maar ik hoop hier nog vaak terug te kunnen komen als klant.”

Wie interesse heeft om het café over te nemen, kan contact opnemen met Viviane via viv.odt@hotmail.com.
(Bron: HN/GVA – Mattias Goossens)

Al sinds 1660 doorstaat de hoeve waarin Onder den toren gevestigd is, de tand des tijds. Viviane Moens hoopt dat dat nog even mag blijven duren.

 

Assisenjury moet zich uitspreken over schuld of onschuld in cafémoord

Cafébaas Hasan I. schoot in 2016 zijn rivaal Muzaffer Akkus dood
TEMSE/BORNEM – Voor het Gentse hof van assisen is maandag de jury samengesteld voor het proces van de Turkse café-uitbater Hasan I. De 54-jarige man wordt beschuldigd van de moord op zijn rivaal, de veel populairdere cafébaas Muzaffer Akkus, in 2016 in Temse.
Het slachtoffer Muzaffer Akkus

De feiten vonden plaats tijdens de nacht van 9 op 10 april 2016. De lokale politie van Temse-Kruibeke kreeg kort na middernacht een oproep van een schietpartij op het kruispunt van de Rozenlaan met de Hoogkamerstraat in Temse, aan de Turkse vzw en café Club 101. Het 47-jarige slachtoffer Muzaffer Akkus, de uitbater van Club 101, werd in levensgevaar naar het ziekenhuis gebracht, maar overleed daar aan zijn verwondingen.

Gevlucht

Volgens getuigen was de dader Hasan I. (54) uit Bornem. De man was na de schietpartij op de vlucht geslagen, maar kon later gevat worden in zijn woonplaats. Hij baatte in Temse een andere Turkse vzw uit, gekend als café OSI, in de August Wouterstraat. De aanleiding voor de schietpartij was volgens de omstaanders dat Club 101 meer klanten trok. Uit het onderzoek bleek dat Akkus enkele maanden eerder Club 101 had gekocht om het pand te verbouwen tot een pitazaak, maar in afwachting hield hij het met succes open als Turks café.

Hasan I. verklaarde dat hij, hoewel hij gewapend was, naar Club 101 trok om met Akkus te praten, maar dat die hem aanviel. Hij ontkende de versie van getuigen dat er trek- en duwwerk was, en zei dat hij zijn wapen trok uit vrees voor zijn leven. Volgens het onderzoek vuurde hij zes keer, waaronder drie keer terwijl het slachtoffer op de grond lag. Dat bleek ook tijdens de reconstructie die een maand later plaatsvond aan het café.

Voorzitter Bart Meganck van het hof van assisen gaf maandagochtend uitleg bij de procedure voor het proces, dat tot 8 februari zou duren. Vrijdag wordt de akte van beschuldiging voorgelezen. Hasan I. wordt verdedigd door Walter Damen en Mohamed Ozdemir. Voor de burgerlijke partij treden Walter Van Steenbrugge en Liesbet Noens op. Het is het eerste proces voor het Oost-Vlaamse hof van assisen sinds mei 2016. (Bron: HN/GVA – Bert Foubert)

De feiten vonden plaats aan Club 101 op de hoek van de Hoogkamerstraat en de Rozenlaan

Politiezone zet medewerkers in de schijnwerpers

TEMSE – Tijdens het jaarlijkse personeelsfeest van de politiezone Kruibeke-Temse werden enkele medewerkers in de schijnwerpers geplaatst.

Twee korpsleden werden gehuldigd voor 25 jaar dienst, Peter De Munck en Koen Laurijssen. Ook twee gepensioneerde medewerkers werden in de kijker geplaatst, Marleen Rijckaert en Kris Tronckoe. Daarnaast werden ook de agenten en medewerkers voorgesteld die het het voorbije jaar het korps kwamen versterken. De aanwezige gehuldigden mochten samen op de foto met korpschef Wim Pieteraerens.

 

“We willen niet wachten op het beleidsplan van meerderheid”

TEMSE – In feestzaal Den Oever kwamen leden en sympathisanten van sp.a Temse samen voor de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie. Eregast was Vlaams volksvertegenwoordiger Kurt De Loor uit Zottegem. Ook heel wat kandidaten voor de Vlaamse en Federale verkiezingen kwamen langs.

“Burgemeester Luc De Ryck kan zijn inwoners duidelijk niet goed meer inschatten”
Pascal De Dycker

“Het voorbije jaar 2018 was een bijzonder jaar voor sp.a Temse”, aldus afscheidnemend voorzitter Pascal De Dycker. “Om te beginnen kondigden we een jaar geleden de geboorte van TESAMEN aan. Samen met progressieve stemmen in onze gemeente gingen we op zoek naar een mooi resultaat tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. We werkten naarstig aan een breed gedragen programma, stelden een diverse lijst kandidaten samen en waagden de sprong richting oktober. Het werd een meer dan boeiend leerproces.”

“Tot enkele dagen voor de verkiezingen hield de burgemeester rekening met slechts één verkozene voor TESAMEN. Hij kan zijn inwoners duidelijk niet goed meer inschatten. Zijn eigen partij, de CD&V, verloor fors en die nieuwe speler, waarvan velen nog steeds niet wisten dat sp.a hier mee aan boord was gesprongen, behaalde direct vier verkozenen. We mogen daar zeker en vast trots op zijn.”

Dat de coalitievorming in onze gemeente weer bijzonder vlot verliep, staat weer buiten kijf”, stelt De Dycker. “De grootste partij, maar tegelijkertijd ook de grootste verliezer, CD&V, ging liever plat op de buik voor de eisen van N-VA en Open VLD en offerden enkele schepenen op, zodat Luc De Ryck alvast nog enkele jaren burgemeester kan blijven.”

“Het is niet aan mij om ons te bemoeien met de interne zaken bij de andere partijen, maar dat er wonden geslagen zijn en daardoor de nieuwe coalitie toch ietwat op wankele benen start, lijkt me meer dan duidelijk. Ook koos men er weer voor om alle postjes te verdelen en pas later te praten over de inhoud. Weten deze drie partijen eigenlijk zelf al waar men voor staat, behalve enkele holle woorden uit hun persbericht”?

“We wachten dan ook niet op het beleidsplan dat pas over enkele maanden zal verschijnen, maar zullen onze programmapunten de komende maanden reeds concreet vertalen op de gemeenteraad. De tripartite CD&V, N-VA en Open VLD zal direct weten dat we het menen. Samen met Mariam, Brigitte en Bert, maar ook met onze achterban, ook jullie dus, zal ik me binnen de gemeenteraad dan de komende jaren ook dubbel inzetten voor Temse, Tielrode, Elversele, Steendorp, Velle en al haar inwoners. Magda De Meyer en Sien Steels zullen dan weer in het bijzonder comité van de sociale dienst het sociale gelaat binnen de gemeente vertegenwoordigen.”

Pascal de Dycker was zes jaar lang voorzitter van sp.a Temse. Omdat hij zich wil concentreren op zijn mandaat als gemeenteraadslid zal hij geen kandidaat meer zijn tijdens de komende voorzittersverkiezingen van de partij. Naast een nieuwe voorzitter zal men dan ook een nieuwe ondervoorzitter en secretaris kiezen.

Gastspreker tijdens de nieuwjaarsreceptie was Kurt De Loor.

“Ik leerde hem enkele jaren geleden kennen als Vlaams volksvertegenwoordiger, maar vooral ook als schepen en OCMW – voorzitter in Zottegem”, weet Pascal De Dycker. “Zottegem was de voorbije jaren voor Magda De Meyer en mezelf binnen de Temsese OCMW-raad een voorbeeld op sociaal vlak. Zottegem schopte het dan ook tot schoolvoorbeeld voor Vlaanderen en maakte het decor uit van een Vlaams promofilmpje voor alle Huisen van het Kind. In Temse hebben we al een website – je moet ergens beginnen zeker – en we zullen moeten wachten op het beleidsplan van het nieuwe gemeentebestuur om te kijken of ze naar onze oproep luisteren om daar eindelijk een écht Huis van te maken. Kurt kan hen daar ongetwijfeld heel goede tips bij geven.”

Meer foto’s, klik hier

De TESAMEN-fractie voor de gemeenteraad en de Sociale Raad
sp.a leden en sympathisanten met de eregast Kurt De Loor en diverse kandidaten voor de komende Vlaamse en Federale verkiezingen,

ING bank trekt weg uit Temse centrum

Verhuis kadert in  centralisatie van vier kantoren uit de regio
TEMSE – Vier bankkantoren van ING sluiten dit jaar de deuren en verhuizen hun dienstverlening naar een centraal kantoor in de Hoogkamerstraat. Dat nieuwe kantoor komt op de tweede verdieping van buitenmeubelzaak Verberckmoes, die een grondige renovatie krijgt. Ook het kantoor aan de Kasteelstraat wordt daardoor op termijn gesloten.

“Op de huidige vier locaties verdwijnen op termijn de huidige faciliteiten”
Joëllen Neeb, woordvoerster ING

Tegen eind dit jaar sluit het ING kantoor in de Kasteelstraat (foto Stefan F.)

Vier ING-kantoren van zelfstandige bankagenten uit Hamme, Sint-Niklaas, Temse en Waasmunster verhuizen later dit jaar naar een nieuw centraal kantoor in de Hoogkamerstraat in Temse. ING gaat daar de tweede verdieping huren in het gebouw van Verberckmoes, het voormalige ‘Uw Tuin, langsheen de n16. De werken daarvoor zijn reeds gestart en zullen na de zomer afgerond worden. Op het gelijkvloers zal een Self’Bank-ruimte ingericht worden, waar klanten hun verrichtingen zelf kunnen doen, en op de bovenverdieping komen adviesruimtes.

Volgens woordvoerster Joëlle Neeb maakt de centralisatie het mogelijk om klanten nog meer persoonlijk advies te geven.

“Op de huidige vier locaties verdwijnen de huidige faciliteiten. Er zijn op dit moment geen andere plannen van centralisaties van kantoren. We willen benadrukken dat dit in geen geval impact zal hebben op het aantal medewerkers. In functie van de vraag, zou het team nog uitgebreid kunnen worden.”

Het verdwijnen van de kleinere kantoren kadert binnen een ruimere operatie van de bank. Vorig jaar werd reeds aangekondigd dat 472 kantoren gesloten zouden worden om op termijn 650 kantoren over te houden.

Ondertussen wordt er al hard gewerkt in het Verberckmoes-filiaal. “Alle ramen worden vervangen, het gebouw wordt aangepast aan energiebesparingsnormen en brandveilig gemaakt”, verklaart zaakvoerder Marc Verberckmoes. “Er wordt ook een aparte toegang voorzien voor ING. De winkel heropent op 23 maart. Het gebouw zal na de opening wel nog even in de steigers blijven staan, omdat er nog ingrijpende gevelwerken nodig zijn. Er zullen onder andere meer glaspartijen geplaatst worden.”

Het nieuwe ING-kantoor komt op de tweede verdieping van de meubelzaak. (foto: Mattias Goossens)

Nieuwe voorzitters voor CD&V Temse

TEMSE – CD&V Temse organiseerde de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie in de bovenzaal van de Gulden Cop. Eregast was Tim Pauwels, gewezen journalist bij de VRT, en tegenwoordig Ombudsman bij de openbare omroep.

Hij werd geïnterviewd door burgemeester Luc De Ryck over het reilen en zeilen in de hedendaagse nationale politiek en de de werking van de nationale media.

Vooraf mocht uitredend voorzitter van de partij, Ingrid Deschepper, die vanaf heden gemeenteraadslid is, een emotionele nieuwjaarstoespraak ten berde brengen.

“Afscheid nemen van het voorzitterschap is een stap terug zetten en een periode afsluiten”, aldus Ingrid Deschepper. “Maar het is ook een nieuwe stap zetten in een verdere toekomst.”

Met de nieuwjaarsreceptie van CD&V konden de leden stemmen voor nieuwe voorzitters voor de diverse afdelingen. Florian Wauman (29) wordt de opvolger van Ingrid Deschepper als voorzitter van de Temsese afdeling van de partij. Inès De Kerf (23) is verkozen tot jongerenvoorzitter, in opvolging van Nicola De Cock, en Monique Govaerts (64) is voortaan voorzitter van de Seniorenafdeling.

“Deze ochtend was een waardig startpunt om opnieuw groter en beter te worden ten bate van Temse”, klonk het slotwoord van burgemeester Luc de Ryck.

Meer foto’s, klik hier

 

Nieuwe plannen voor site van steenbakkerij

Grondverwerkingsbedrijf wil er nieuwe loods én belevingscentrum op zetten
STEENDORP / TEMSE – Er is een nieuwe wending in het dossier rond de site van de steenbakkerij in Steendorp. Grondwerkenbedrijf Vagaetrans wil er een grondverwerkingsbedrijf bouwen met daarnaast een kleine ambachtelijke steen- en pannenbakkerij. Het actiecomité ‘Steendorp Leefruimte’ betreurt intussen dat de omwonenden niet bij de plannen betrokken zijn.

Acht jaar na de sluiting van de Wienerberger-steenbakkerij komt er opnieuw beweging in de herbestemming van de site. Grondwerkenbedrijf Vagaetrans heeft een aanvraag ingediend voor de bouw van een afvalverwerkend bedrijf mét een ambachtelijke steenbakkerij.

Sloop van huidige gebouwen

Milieuambtenaar Franky Eeckelaert die het dossier ontving, kan al de grote lijnen van de aanvraag schetsen. “Zo goed als alle bestaande gebouwen zouden gesloopt worden, en ook de bestaande verharding zou worden vervangen. Verder zijn er plannen voor de bouw van een opslagloods voor grondfracties, een tussentijdse opslagplaats voor klei-achtige bodem en een grondrecyclagecentrum voor vervuilde grond, met bijhorend labo en garage. Daarnaast zou er een belevingscentrum gebouwd worden in de vorm van een ambachtelijke steen- en pannenbakkerij als link met het verleden. De toegangsweg langs de Kapelstraat zou deels verlegd worden.”

Bij Vagaetrans wenste men niet dieper in te gaan op de aanvraag en verwees men naar het dossier, dat van vrijdag 25 januari tot 24 februari ingekeken kan worden op de milieudienst.

Tot 2017 was er nog sprake van een industrieterrein en 120 nieuwe woningen op de site. Daarvoor moest de bestemming van het gebied gewijzigd worden via een ruimtelijk uitvoeringsplan, maar dat werd geschrapt na protest van actiecomité ‘Steendorp Leefruimte’. Het actiecomité wil eerst grondig het dossier bekijken alvorens te reageren, maar betreurt dat de beloofde inspraak in de herbestemming van het gebied uitblijft.

De plannen worden volgende week donderdag 31 januari toegelicht op een informatievergadering om 20 uur in zaal De Mosterdpot.
(Bron: HN/GVA – Mattias Goossens)

Een nieuwe wending in de plannen voor de steenbakkerijsite in Steendorp

POLITIE. bestuurder botst, slipt en fietser valt

Bestuurder met rijverbod botst tegen boom
Op het kruispunt van de Heirstraat met de Haagdam in Temse is dinsdagnamiddag een voertuig tegen een boom gereden. De 36-jarige bestuurder uit Temse bleek een rijverbod te hebben en hij kon ook geen geldige verzekering voorleggen. Het voertuig werd in beslag genomen en getakeld.

Bestuurder met voorlopig rijbewijs slipt
In de nacht van dinsdag op woensdag is in de Gebroeders Boellaan in Temse een voertuig aan het slippen gegaan. Het voertuig kwam tot stilstand op een oprit tegen een haag en afsluiting. Daardoor raakte ook een voertuig dat op de oprit stond licht beschadigd. De bestuurder uit Temse bleek over een voorlopig rijbewijs te beschikken en was niet vergezeld van zijn begeleider. Zijn rijbewijs werd onmiddellijk voor 15 dagen ingetrokken. Het voertuig moest worden getakeld.

Fietser ten val op glad wegdek
Woensdagochtend is op het kruispunt Rupelmondestraat – Lamperstraat in Bazel een fietser ten val gekomen. De 40-jarige man uit Temse schoof met zijn elektrische fiets weg op een ijsplek. Hij werd voor verzorging naar het ziekenhuis gebracht.