PUBLI-REDACTIONEEL – Kaai 22 vierde éénjarig bestaan

TEMSE – Ter gelegenheid van het éénjarig bestaan organiseerde taverne – restaurant Kaai22 op de Wilfordkaai een diner-dansant met een driegangenmenu en de Temsese coverband The Smarties die ten dans speelden.

Manager en sinds begin deze maand ook de nieuwe chef in de keuken bij Kaai22 Lucie Dieleman schotelde, in samenspraak met zaakvoerder Tony Nai, de aanwezigen een slaatje met eendenborstfilet voor, tongrolletjes en een ijsje.

Het event was volledig uitverkocht en de Smarties kregen al snel een 10 voor de muzikale sfeer en gezelligheid. Alle aanwezigen waren dan ook in de wolken. Na een korte adempauze zorgden de muzikanten al snel dat de vlam opnieuw in de pan zat. Een polonaise bleef dan ook niet lang uit.

meer foto’s, klik hier

The Smarties zorgden al snel dat de vlam in de pan zat

 

Klinken op het voorbije en aankomende toeristische seizoen

TEMSE – De Nieuwjaarsreceptie van Toerisme Temse vormt jaarlijks de aanloop tot het nieuwe seizoen. Zowat 150 leden kwamen samen in Salons Den Oever om te klinken – op het voorbije – en te toasten op het nieuwe jaar.

Aangekondigd door de nieuwe belleman Bart Heynderickx, gaf voorzitter Rita Heerwegh een overzicht van de belangrijkste toeristische activiteiten en gebeurtenissen van 2018, met als conclusie dat Temses toerisme voortdurend in stijgende lijn gaat. Zij bracht ook hulde aan Franky De Graeve, die zij als uitgetreden schepen van Toerisme ‘een schepen uit de duizend’ noemde en symbolisch beloonde met attenties.

Burgemeester Luc De Ryck – nu bevoegd voor Toerisme – lichtte de sluier op van de toeristische hoogtepunten voor het nieuwe seizoen. Daarbij drukte hij o.m. de wens uit dat het proefproject om de waterbus in juli en augustus tot in Temse te laten varen werkelijkheid zou worden.

De aanwezigen ontvingen allerlei publicaties, o.m. de brochure die het voorontwerp vormt van de meer gedetailleerde toeristische brochure die op de opening van het toeristisch seizoen wordt bedeeld. De opening is voorzien in de feestzaal van het gemeentehuis op zaterdag 30 maart.

Meer foto’s, klik hier

Het bestuur van Toerisme Temse met de toerismefunctionarissen, de beiaardier, de belleman en gemeenteraadsleden.

Veel volk voor kerstboomverbranding

Evenement blijft nog altijd jaarlijkse afspraak voor inwoners

TEMSE/TIELRODE – Voor de 27ste keer organiseerde KWB Tielrode een kerstboomverbranding in de paardenpolder. Van op het dorpsplein wandelden eerst meer dan 200 deelnemers richting paardenpolder tijdens een fakkeltocht voor vrede en verdraagzaamheid.

Daarna konden de kinderen onder het toeziend oog van organisatie, ouders, grootouders en brandweer het vuur in de kerstboomstapel steken.

Eind vorig jaar bracht VRT nog het nieuws dat er steeds minder traditionele kerstboomverbrandingen georganiseerd worden in Vlaanderen, vooral wegens het milieu-aspect.

“Onze kerstboomverbranding blijft in ieder geval nog altijd een jaarlijkse afspraak voor de inwoners”, aldus Eddy Noens van KWB Tielrode. “We hebben nog geen vraag gekregen van de gemeente om te stoppen met ons evenement. Wellicht zal dat pas gebeuren als de hogere overheid regels opstelt. Trouwens omdat het een  éénmalig gebeuren is, blijft de impact voor het milieu vrij beperkt.”

Meer foto’s, klik hier


Vlaams Belang volgt het gemeentebestuur ook deze legislatuur met argusogen

TEMSE – Op vrijdag 18 januari vond de nieuwjaarsreceptie van Vlaams Belang Temse plaats in de foyer van de Mosterdpot in Steendorp. Als gastspreker hadden zij Chris Janssens uitgenodigd, fractieleider van de partij in het Vlaams Parlement.

“We kunnen ervan uitgaan dat ze ook in Temse te laf zijn om het cordon te doorbreken”
Sylvia Rombaut

Als voorzitter mocht Sylvia Rombaut de aanwezigen verwelkomen.

“We zijn er in Temse 2 procent op voorruit gegaan en komen dus op 15.3 procent”, aldus Sylvia Rombaut. “We winnen hiermee één zetel. Omdat CD&V en NVA samen maar een nipte meerderheid halen van 15 zetels op 29 namen ze er ook Open VLD bij. Aangezien Open VLD 14.9 procent behaalde en dus minder dan onze partij kunnen we ervan uitgaan dat ze ook in Temse te laf zijn om het cordon te doorbreken.”

Ook Annemie Muyshondt, fractieleider in de gemeenteraad nam het woord en bedankte alle bestuursleden voor het geleverde werk.

Annemie Muyshondt: “We zijn heel blij met onze extra gemeenteraadszetel die Tim Stevelinck voor ons in de wacht heeft gesleept. Deze vooruitgang is vooral te danken aan onze lijsttrekker Sylvia Rombaut die meer dan 1150 voorkeurstemmen wist te veroveren. Politiekers beloven graag, maar doen weinig, wordt wel eens beweerd. Wat wij vandaag hier vooral beloven is, dat u en Temse mag rekenen op onze inzet, onze waakzaamheid bij de te nemen beslissingen, ons enthousiasme en deskundigheid. Wij zullen al de andere partijen en het gemeentebestuur in het bijzonder, volgen met argusogen.”

“Onze GR_OCMW fractie ziet er dus nu uit als volgt: Sylvia Rombaut, Johan Waltens, Tim Stevelinck en ikzelf als fractieleider en Paul Oste als onze vertegenwoordiger in het Bijzonder Comité Sociale Dienst.”

Het bestuur van Vlaams Belang Temse

De leden van de fractie voor Gemeenteraad/OCMW en Sociale Raad

Waterbus komt (even) naar Temse

TEMSE – Momenteel loopt er een haalbaarheidsstudie om te bekijken of men de Waterbus ook naar Temse kan brengen. Tijdens de nieuwjaarsreceptie van Toerisme Temse kwam burgemeester Luc De Ryck alvast met goed nieuws over de brug.

Komt de Waterbus binnenkort richting Temse ?

De Waterbus vaart sinds 1 juli 2017 tussen het Steenplein in Antwerpen en Kruibeke/Hemiksem. Sinds kort kan men nu ook richting Kallo en Zwijndrecht, het noordelijke traject richting haven nemen.

De resultaten zijn dermate positief, dat momenteel een haalbaarheidsstudie wordt gemaakt naar de mogelijke uitbreiding tot Temse/Bornem. De rederij Aqualiner onderzoekt de reistijd, tarieven, ketenmobiliteit, haltelocaties en wil uiteraard bovenal de potentiële vraag goed in kaart te brengen.

“We zijn er nog niet maar we zijn wel op de goede weg”, verklapte burgemeester Luc De Ryck (CD&V) tijdens de nieuwjaarsreceptie van Toerisme Temse. “Naast het financiële plaatje moet men ook de praktische kant van de zaak bekijken. Zo moet men testen of de Waterbus ook tijdens het hoogwatertij onder de scheldebruggen door kan varen.”

“Daarom wil men tijdens de maanden juli en augustus een proefproject opstarten richting Temse. Dit is slechts een beperkte periode, daarom is dit een belangrijke testcase.”

Eind dit jaar zou beslist worden of er ook een Waterbus richting Temse/Bornem ingezet wordt.

Tijdens het proefproject wil men testen of de Waterbus ook tijdens hoogwater onder de bruggen door kan varen

Wagenbrand in de Weelstraat

TIELRODE – Vrijdagnacht 19 januari rond drie uur was er een voertuigbrand in de Weelstraat in Tielrode.

“Er vielen geen gewonden, het parket werd ingelicht en het onderzoek loopt’, aldus commissaris Katty De Bruyn. Volgens buurtbewoners zou de brand aangestoken zijn. (ingestuurde foto’s)

 

Eind januari werken in de Hogenakkerstraat

TEMSE – Van woensdag 23 januari tot woensdag 30 januari zal de firma Visser & Smit Hanab NV werken uitvoeren in de Hogenakkerstraat nabij het kruispunt met de Oude Heirbaan.

Doorgaand (plaatselijk) verkeer blijft mogelijk maar kan hinder ondervinden van deze werken.

Er wordt een omleiding voorzien:

het verkeer komende vanuit Sint-Niklaas rijdt de Oude Heirbaan in en draait daarna rechtsaf naar de Hofstraat – in de Burmtiendestraat draait men terug rechtsaf richting Hogenakkerstraat
het verkeer komende vanuit Tielrode draait rechtsaf naar de Burmtiendestraat en rijdt tot aan de Kerkstraat – daar linksaf in de Kerkstraat en zo naar de Oude Heirbaan.

Op de omleidingsroute is er éénrichtingsverkeer ingericht in de Hofstraat en de Kerkstraat. Deze straten zijn te smal om vlot en veilig tweerichtingsverkeer toe te laten.

Rioleringswerken in Frank Van Dyckelaan vanaf 21 januari

TEMSE – Op maandag 21 januari worden rioleringswerken uitgevoerd in de Frank Van Dyckelaan, op de site de Zaat, in Temse.

Net voorbij het kruispunt met de Krimperslaan, richting rotonde aan de firma Cordeel, wordt de rijbaan volledig onderbroken. Voertuigen noch fietsers kunnen dan langs rijden.

De bedrijven blijven bereikbaar via de Afschrijverslaan en de Orlaylaan, afhankelijk van hun ligging t.o.v. de werfzone. Lokale leveringen dienen langs de juiste aanrijroute te gebeuren.

Deze werken duren tot 31 januari, zonder weerverlet. Lokaal wordt een omleiding voorzien via de Afschrijverslaan – Cauwerburg – Orlaylaan, in beide richtingen.

POLITIE. Fietser ten val op glad wegdek, inbraak in garagebox

Fietsers ten val op glad wegdek
Vrijdagochtend 18 januari is in de Nijverheidsstraat in Temse een 18-jarige fietsster ten val gekomen op een ijsplek. Ook in de Kattebrug in Temse is een 14-jarig meisje met de fiets gevallen op het gladde wegdek. Beiden werden voor verzorging naar het ziekenhuis gebracht.

Inbraak in garagebox
In de Sint-Amelbergalaan in Temse werd vrijdagnacht in twee garageboxen ingebroken. De boxen waren niet slotvast. Er werd ondermeer een fiets gestolen.

Wase Werkplaats vergroent

Investering van 100 000 euro voor electrische machines
TEMSE/BEVEREN – Wase Werkplaats is volop bezig om haar groendienst te vergroenen met een investering van zo’n 100.000 euro in 96 elektrische machines. Op termijn moet ook het wagenpark vergroenen en wil de organisatie zelf energie opwekken met zonnepanelen.

“Zowel voor de gebruiker van het apparaat als de omgeving zijn er bijkomende voordelen”
Jürgen Boel, Divisiemanager W-Green

Wase Werkplaats heeft afdelingen in Temse, Zele, Lokeren en Beveren en bestaat uit drie divisies. In 2017 had Wase Werkplaats 630 personen in dienst waarvan 535 personen met een beperking.

Het afgelopen jaar koos Wase Werkplaats resoluut de vlucht vooruit in de marktprofilering van die drie divisies met de toevoeging van drie nieuwe commerciële namen: W-green (Duurzaam groenbeheer voor openbare besturen en regionale industrie), W-technics (Technische maatwerk voor de industrie),
W-pharma (Verpakken en labelen voor de farmaceutische wereld en zorginstellingen).

W-Green verzorgt als afdeling van Wase Werkplaats het groenbeheer van verschillende gemeenten en bedrijven. De divisie van de vzw stelt zo’n honderd arbeidskrachten te werk, van wie tachtig met een mentale of fysieke beperking. Met een investering van 100.000 euro in 96 elektrische machines wil de organisatie nu zelf het groene voorbeeld geven en de ecologische voetafdruk verkleinen.

“De overheid legt steeds strengere regels op rond groenbeheer, bijvoorbeeld het verbod op gebruik van pesticiden. Zelf moeten we ook meegaan in die evolutie”, zegt divisiemanager van W-Green Jürgen Boel.

Bijkomende voordelen

“Tot nu toe maakten we gebruik van verbrandingsmotoren op diesel”, zegt Boel. “Acht uur met een kettingzaag werken, stoot zo’n 24 kilogram CO2 uit. Dezelfde tijd met een elektrische kettingzaag kost slechts 513 gram CO2 om de energie op te wekken die nodig is om de batterij op te laden. Dat is maar een vijftigste van de uitstoot bij diesel en dus een groot verschil.”

De elektrische toestellen werken op een batterij die afhankelijk van het toestel in de machine verwerkt zit of om de heup of op de rug wordt gedragen.

“Zowel voor de gebruiker als de omgeving zijn er bijkomende voordelen”, gaat Boel verder. “Er is geen directe schadelijke uitstoot van een motor en het toestel trilt en weegt minder. Daarnaast maakt het veel minder lawaai. Omdat de investering zowel duurzaam als ergonomisch is, kregen we van het Vlaams Departement voor Werk en Economie 56.000 euro subsidies voor de aankoop.”

De investering was een eerste stap in een vergroening van de eigen werking.

“We willen graag onze eigen energie opwekken door middel van zonnepanelen op het dak van onze vestiging in Beveren en aan de zijkant van onze bestelwagens. Die bestelwagens willen we op termijn ook vergroenen, maar nu zijn er nog geen elektrische alternatieven die voldoende vermogen hebben voor ons takenpakket.”

Toch zullen niet alle dieselmotoren uit het machinepark verdwijnen.

“Voor sommige taken hebben we bosmaaiers of kettingzagen nodig met meer vermogen. Die blijven we dus gebruiken. Ook de grasmaaiers blijven voorlopig op diesel draaien, al komt er later dit jaar een interessant elektrisch alternatief uit. De toestellen die niet meer gebruikt worden, zullen via een interne veiling te koop worden aangeboden aan onze medewerkers.” (Bron: HN/GVA – Mattias Goossens)

Zowel voor de gebruiker van het apparaat als de omgeving zijn er bijkomende voordelen” aldus Jürgen Boel, Divisiemanager W-Green (2e v. links)

De nieuwe toestellen maken minder lawaai en zijn energiezuiniger.

 

 

Komende zondag 20 januari weer kerstboomverbranding in Tielrode

TIELRODE – Het is al vele jaren een traditie, de fakkeltocht en de kerstboomverbranding van de KWB in Tielrode. Die vindt dit jaar plaats op zondag 20 januari.

Al voor het 27ste jaar worden er kerstbomen verbrand in de Paardenpolder, aan de Durmedijk. Een evenement, waar telkens honderden inwoners aan deelnemen.

Om 17.45 uur wordt er verzameld aan de kerk van Tielrode, waar het startpunt ligt van de fakkeltocht. Die wordt begeleid door de Flanders Red Cross Pipeband. Om 18.30 uur volgt dan de kerstboomverbranding aan de Paardenpolder, ter hoogte van overzetdienst.
17.45 u verzamelen aan de kerk voor de fakkeltocht
18.00 u vertrek fakkeltocht
18.30 u aankomst Paardenpolder voor kerstboomverbranding
18.35 u duiding en live uitvoering The Last Post
18.45 u kerstboomverbranding opgeluisterd door FRC Pipe Band

Op Stoapel herdenkt sluiting van de Boelwerf

TEMSE – Erfgoedvereniging Op Stoapel hield een druk bijgewoonde nieuwjaarsreceptie. Dit jaar staat er heel wat op het programma. Naar aanleiding van het jubileum waarbij het 25 jaar geleden is dat de Boelwerf de deuren sloot.

Dit wordt in de kijker geplaatst tijdens de Erfgoeddag op 28 april. Momenteel inventariseert men de schepen die ooit op de Boelwerf en de werf De Durme in Tielrode zijn gebouwd.  Het boek daarover zal voor de zomer uitgebracht worden. Net zoals de voorbije jaren is er ook weer een dagreis die de leden van Op Stoapel deze keer naar Oostende brengt.

Meer foto’s, klik hier
Lees ook: Op Stoapel herdenkt kwarteeuw sluiting Boelwerf 

Het bestuur van Op Stoapel

Er was heel wat belangstelling

Fotografe Lucille Feremans ontvangt ‘Lifetime Achievement Award’

TEMSE – Beroepsfotografe Lucille Feremans heeft gedurende meer dan vier decennia een indrukwekkende carrière verwezenlijkt op gebied van Portret- en Fine Art fotografie. Nu is ze daarvoor beloond door vzw Studio, de belangrijkste vereniging van beroepsfotografen.

Op maandag 14 januari 2019 ontving zij een Lifetime Achievement Award. Hiermee wil de Studio Lucille Feremans lauweren voor haar ganse oeuvre en haar jarenlange inzet voor het promoten van de Belgische fotografie.

Alles begon begin jaren 70 in de platen- en fotozaak van haar moeder waar zij haar overleden vader opvolgde als fotograaf. Daar portreteerde zij Vlaamse zangers o.a. Will Tura, Jimmy Frey…Zij werd een echt expert in haar vak.

Samen met haar man, Eddy Stockmans lichtadviseur, baten zij van 1975 tot op heden een ruime fotostudio annex fotogalerij uit in de Akkerstraat te Temse.

Haar vele creaties vielen meermaals nationaal en internationaal in de prijzen. Zij werd gevraagd voor haar Masterclasses, van Noorwegen tot Spanje, van Ierland tot Japan. Diverse vaktijdschriften publiceerden haar werk.

Zij is één van de weinige Belgische fotografen wiens werk deel uitmaakt van de Polaroid Collection in Boston. Haar fotocollages Splitographys (1987) zijn opgenomen in de kunstverzamling van de Verbeke Foundation in Stekene.

Zij slaagt er telkens in haar beelden een zweem van mysterie en verleidelijke onvoorspelbaarheid mee te geven. Feremans wordt op reguliere basis gevraagd als Internationaal jurylid voor belangrijke Internationale wedstrijdbeoordelingen.

Lucille Feremans heeft meer dan 40 individuele tentoonstellingen gerealiseerd in België, Europa en Japan. In 2014 publiceerde zij haar fotoboek ‘WATCH ME ‘ met een inkijk tot de meest memorabele creaties uit de series Naga, Nudes, Polaroid Works,Talking Hats en Velata.

www.feremansgallery.be

Lucille Feremans samen met echtgenoot Eddy Stockmans en Luc Peeters van vzw Studio

Open VLD Temse zet 2019 in met nieuwjaarsontbijt

Vice-premier Alexander De Croo vervangt aangekondigde eregast minister Philippe De Backer
TEMSE/ELVERSELE – Naar goede traditie zetten de liberalen van Temse op de tweede zondag van januari het nieuwe jaar in met een overheerlijk totaal zelf verzorgd nieuwjaarsontbijt in de Emiel Naudtszaal te Elversele. Aangekondigde eregast Philippe De Backer, minister van Digitalisering, Telecom en Post moest op het laatste moment afzeggen wegens de Proximus-actualiteit. Hij werd vervangen door Vice-premier Alexander De Croo.

Invloed taande
Jong VLD-voorzitter Gert Poppe was de gastheer van dienst en wenste de 130 aanwezigen een gezond, ambitieus en succesvol jaar toe. Hij leidde ook Open Vld voorzitter Philippe Heyvaert in die naast de obligate wensen even terugblikte op het voorbije jaar.

“Open Vld Temse heeft op 14 oktober 2018 de verkiezingen gewonnen. Na jarenlange liberale hoogconjunctuur in Temse hadden we het de voorbije jaren in de oppositie moeilijk. Onze invloed taande, onze standpunten werden overgenomen door anderen. Kortom, het was geen gemakkelijke periode”, aldus Philippe Heyvaert.

Veel goesting
“Ons continue harde werk, constante steun van de ‘oude garde’, die tegelijkertijd ruimte gaf aan een sterk vernieuwde ploeg met nieuwe ideeën én een positieve campagne hebben ons opnieuw aansluiting doen vinden bij winst en bestuursdeelname. Dus aan ons om in de pas geïnstalleerde CD&V/N-VA-Open Vld-coalitie hét verschil te maken en de vernieuwing uit te dragen met onze schepenen Wim Van Rossen en Patrick Vermeulen, raadsleden Bart Van Geyt en Heidi Bauer, lid bijzonder comité sociale dienst Cindy Cornet en de hele bestuursploeg die als één groep het werk van Open Vld zal uitdragen.”

De voorzitter rekent hierbij ook op de steun van de liberale sympathisanten en beweging in Temse.

“Ik heb mijn bijdrage geleverd, erfde de partij op een dieptepunt in juni 2013 en samen met mijn bestuursploeg en mandatarissen heb ik de partij terug op de rails gekregen. De opvolging is verzekerd met het enthousiaste bestuur dat we nu hebben, jongelui die met veel goesting Jong VLD opnieuw boven de doopfont zullen houden en enkele nieuwelingen die op de bestuursdeur kloppen.”
“Aangezien ik nieuwe professionele uitdagingen aanga die niet combineerbaar zijn met een politiek engagement, zal ik me bij de interne bestuursverkiezingen van oktober 2019 niet opnieuw verkiesbaar stellen als afdelingsvoorzitter, ander en beter”, verraste Philippe Heyvaert enigszins zijn toehoorders.

Vanwege het bestuur kreeg Philippe een magnumfles champagne “Die hij op een geschikt moment maar eens moet ledigen om mooie herinneringen aan Open Vld Temse boven te halen”, klonk het. Wat op algemeen applaus werd onthaald.

Vice-premier Alexander De Croo verving Philippe De Backer, minister van Digitalisering, telecom en Post, omdat deze laatste omwille van de Proximus-actualiteit naar de Zevende dag op de VRT moest.

Alexander De Croo blikte ook tevreden terug op de sterke liberale resultaten in 2018 dat voor hem de basis vormt om opnieuw sterke resultaten neer te zetten bij de Europese, federale en regionale verkiezingen in mei van dit jaar. Hij vindt dat de liberale met fierheid het gevoerde beleid van de voorbije jaren kunnen verdedigen van belastingvermindering, koopkrachttoename, creatie van nieuwe jobs en concurrentieversterking en een streng maar rechtvaardig asiel en migratiebeleid. De mannelijke hocky-ploeg vatte tijdens het wereldkampioenschap volgens hem perfect de uitdaging van hun team samen: “we hebben al zilverwerk voldoende, het is tijd voor goud!”. Ambitie hebben en tonen mag. Het is tijd om opnieuw richting koppeloton op te rukken. Daarom wenste hij iedereen en de liberalen een ‘2019 boordevol ambitie!’.

Alvorens het ontbijtbuffet voor de 130 hongerige aanwezigen te openen huldigden de Vice-Premier en de afdelingsvoorzitter uitgetreden gemeenteraadslid Eddie Gosselin.

“Eddie was 18 jaar hét gezicht van het ‘sociaal liberalisme’ in Temse, ook voor heel Temse gekend als het vriendelijke, hulpvaardige gezicht van de liberale mutualiteit”, stelde Heyvaert. “Gezondheidsredenen noopten hem er toe niet meer deel te nemen aan de laatste campagne van oktober laatsleden. Alexander De Croo bewierookte de zichtbaar aangedane Eddy met het voorlezen en overhandigen van een door voorzitter Gwendolyn Rutten getekende Oorkonde.

Meer foto’s, klik hier

Klik hieronder door

Continue reading

Wijkbewoners klinken op nieuwe jaar

ELVERSELE – Het wijkcomité van Durmedal en Godevaert Braemstraat (DurGod) in Elversele organiseerde weer een nieuwjaarsdrink voor de bewoners.

“Zowat 75 volwassenen en tien kinderen genoten van een gezellige avond met hapjes en drankjes”, aldus mede-organisator Rita Mets.

Het is de jaarlijkse afspraak om met buren en andere bewoners van de wijk te klinken op het nieuwe jaar. Ook schepen Lieve Truyman (N-VA), Hugo Maes (CD&V) en Wim Van Rossen (Open VLD) kwamen de bewoners de beste wensen over brengen. In juli organiseert men in de wijk weer een barbecue.

Het organisatiecomité met de schepenen