Stripfigurenwijk is eerste woonwijk met BIN in Temse

Buurtinformatienetwerk via WhatsApp: “De politie krijgt er extra ogen en oren bij”

TEMSE – De Stripfigurenwijk is de eerste wijk in Temse waar een BIN, of buurtinformatienetwerk wordt uitgerold. Het BIN bestaat al een tijdje, maar nu kunnen buren nu en dan een oogje in het zeil houden en als ze verdachte zaken opmerken, de buren een sein geven via WhatsApp.

Buurtinformatienetwerken zijn in Vlaanderen niet meer weg te denken. Wie zich aansluit bij een BIN, krijgt per telefoon snel informatie wanneer er iets gebeurt in de wijk, bijvoorbeeld bij een inbraakpoging.

Temse kende tot voor kort maar één BIN, in industriezone TTS. Woongebieden hadden zich nog niet gebundeld in een netwerk. Tot vorig jaar. Toen werd een eerste BIN in een woongebied opgericht, meer bepaald in de Doornwijk, ook wel Stripfigurenwijk genoemd omdat de straatnamen naar strips verwijzen. Het BIN kwam er op vraag van de buurt zelf en heeft al 65 leden, op een totaal van zowat honderdtachtig huishoudens in de wijk.

Sociale cohesie

“Het is wel de bedoeling dat iedereen die iets verdachts opmerkt, eerst de politie belt”, zegt commissaris Katty De Bruyn. Daarna kan via het BIN de buurt op de hoogte gebracht worden. “De WhatsAppgroep mag niet misbruikt worden. Het is niet het plan dat men hier over koetjes en kalfjes praat.”

“Sinds augustus hebben we nog maar één keer de BIN WhatsApp gebruikt. Dat valt best nog wel mee”
In de wijk werden twee coördinatoren aangeduid die de groep beheren. Schepen Lieve Truyman (N-VA) ziet enkel voordelen bij een BIN. “De politie krijgt er extra ogen en oren bij. Het vergroot ook de sociale cohesie in de wijk.” Ondertussen heeft ook al een wijk in Elversele interesse getoond in het initiatief, dat samen met de politie en het bestuur werd opgezet.

Ontradend effect

Vroeger werden in een BIN berichten verstuurd per sms of via een spraakbericht op de telefoon. In dit BIN gebeurt dat per WhatsApp. “Het voordeel van WhatsApp is dat het gratis is”, zegt de schepen. “Bovendien is dit een wijk met veel jonge inwoners, dus ik denk dat de meesten wel een smartphone hebben.”

De aankondigingsborden van het netwerk, die aan alle toegangswegen van de wijk werden geplaatst, staan er nog maar pas, hoewel het BIN al in augustus vorig jaar van start is gegaan.

“Het grote voordeel is voor ons ook het ontradende effect”, klinkt het bij de twee buurtbewoners Gert Poppe en Gino Poeck. “Sinds augustus hebben we nog maar één keer de BIN WhatsApp gebruikt. Dat valt best nog wel mee.” (Bron: HN/GVA – Tom Nuytemans)

Katty De Bruyn

De gemeente heeft sinds kort aankondigingsborden geplaatst aan elke invalsweg van de wijk. vlnr: commissaris Katty De Bruyn, schepen Lieve Truyman (N-VA), buurtbewoners Gert Poppe en Gino Poeck (foto: Tom Nuytemans)

Willy is al 90 (!) jaar lid van turnclub: “Maar sporten doe ik alleen nog wanneer er niemand kijkt”

TEMSE – Afgelopen weekend stonden de provinciale voorrondes van de discipline toestelturnen op het programma in Temse. Sommige winnaars kregen hun medaille uit ervaren handen: die van de 97-jarige Willy Van Wauwe. Willy is dit seizoen 90 jaar lid van turnkring Rust Roest.

Willy Van Wauwe

Rust Roest organiseerde afgelopen zaterdag en zondag de eerste provinciale voorronde voor toestelturnen meisjes. Zowat 330 gymnasten van 62 turnverenigingen toonden in sporthal Temsica hun kunnen.

Ook Willy Van Wauwe was van de partij. Hij is een vaste waarde in de turnkring. Hoewel Willy de 90 ver voorbij is, was hij nog trainer bij Rust Roest tot 2018, zo was hij officieus de oudste turntrainer ter wereld. Goed 70 jaar heeft hij alles gegeven voor de jonge gymnasten.

Babbeltje na de match

“Ik ben gestopt omdat ik niet meer mee kan met de jeugd”, zegt hij. “Ik maak graag eens een praatje voor of na de training. Maar nu zijn ze allemaal bezig met hun smartphone, en na de wedstrijd gaan ze direct naar huis.”

Toch is Willy nog steeds aanwezig bij de trainingen, en fysiek en mentaal heeft hij zeker niet te klagen. “Af en toe doe ik nog eens aan pompen of turnen, maar alleen als niemand kijkt”, zegt Willy lachend. “Als het dan niet lukt, dan hebben ze het toch niet gezien.”

Willy werd in 1930 lid van Rust Roest. Veel van de turntoestellen heeft Willy, van beroep meubelmaker, zelf gemaakt. “We gebruiken zijn materiaal nog steeds, zolang het nog goedgekeurd wordt voor gebruik”, zegt penningmeester Katrijn De Gendt. (Bron + foto: HN/GVA – Tom Nuytemans)

POLITIE. Weekend zonder alcohol, inbraken, voertuig in tuin

Weekend zonder alcohol

Tijdens het Weekend zonder Alcohol deed de politiezone Kruibeke/Temse extra controles. Er werden alcoholcontroles gedaan in Temse op de Krijgsbaan, B.A. Heymanstraat en Velle. In Kruibeke werd er op de Nieuwe Baan gecontroleerd. Van de 37 afgenomen ademtests blies er één persoon alarm. Zijn rijbewijs werd voor drie uren ingehouden. Eén bestuurder werd geverbaliseerd omdat hij geen gordel droeg.

Ook op de snelheid werd er gecontroleerd. De vaste camera op de N16 flitste 37 van de 1018 passanten. Verder waren er ook mobiele controles in de Spoorweglaan, Krijgsbaan, Sint-Amelbergalaan en Nieuwe Baan. Van de 629 gecontroleerde voertuigen reden er 119 te snel.

Woninginbraak

In de Eduard De Sutterlaan in Temse werd zaterdagnacht 12 januari ingebroken. De woning werd volledig doorzocht, maar er werd niets gestolen.
Voertuig komt in voortuin terecht

Zaterdagavond gebeurde in de Doornstraat in Temse een aanrijding. Een bestuurster raakte een geparkeerd voertuig en verloor de controle over haar stuur. Het voertuig komt op zijn zij terecht in een voortuin. De 75-jarige bestuurster uit Koksijde raakte niet gewond. Haar voertuig werd getakeld.

Inbraken

In de Felix Timmermanslaan in Temse stelde men maandagavond 13 januari een inbraak vast in een garage. Er werden auto-onderdelen gestolen.
Dinsdagvoormiddag 14 januari werd er in de Scheldestraat in Temse ingebroken. Met een ladder raakte men bij een dakkoepel, langs waar men de woning binnendrong. Er werden juwelen en cash geld gestolen.

“Het nieuwe jaar is er één vol uitdagingen en ideeën die verwezenlijkt kunnen worden”

Kersvers Open VLD voorzitter kijkt vooruit tijdens nieuwjaarsevent
TEMSE – Naar jaarlijkse gewoonte organiseerde Open VLD Temse voor leden en sympathisanten een nieuwjaarsontbijt in de Emiel Naudtszaal in Elversele.

Na het welkomstwoord van kersvers voorzitter Wim Riské kwam gastspreker Vincent Van Quickenborne aan het woord. Hij is tegenwoordig burgemeester van Kortrijk maar was in de periode 2011-2012 ook vice-premier en minister van Pensioenen in de Federale regering.

kersvers voorzitter Wim Riské

“Het nieuwe jaar is er één vol uitdagingen en ideeën die verwezenlijkt kunnen worden”, klonk het bij Riské. “Na zes jaar oppositie, wat niet onze genen zijn staan we terug mee aan het roer. En welke koers we gaan varen is al duidelijk gemaakt in de meerjarenplanning die vorige week is goedgekeurd. Zelfs de oppositie had maar enkele punten van kritiek. Wat bewijst dat het een zeer goed huiswerk was.”

“Tijdens de vergaderingen stonden we er met onze liberale overtuiging en hebben we zeer constructief dit meerjarenplan de juiste duw gegeven”,vertelde de voorzitter. “Met veel blauwe en ook gele druk, dit zijn trouwens de kleuren van Temse. We zien dat oranje meer en meer uit het straatbeeld verdwijnt.”

“Desondanks we zeventig miljoen over de komende jaren heen gaan uitgeven zijn er geen belastingsverhogingen voor particulieren en bedrijven en is er geen verhoging van de opcentiemen op de onroerende voorheffing.Er is ook een korting voor alleenstaanden en éénoudergezinnen, in de vorm van een cadeaucheque van Temse”.

“Daarnaast word de parkeerinfrastructuur volledig aangepakt met blauwe zones en bewonerskaarten en het gratis kwartier parkeren wordt een half uur. En uiteraard de bouw van het nieuw woonzorgcentrum de Reiger”.

Naast de gastspreker was ook Minister van Staat Herman De Croo aanwezig. Net zoals de voorzitter van de liberale familie in de Kamer Egbert Lachaert. Uit eigen gemeente waren schepen Lieve Truyman (N-VA) en oppositieraadslid Brigitte Caura (Tesamen) opgemerkte gasten.

Meer foto’s, klik hier 

“Realisatie van nieuw woonzorgcentrum is duurste investering ooit in Temse”

Goed-nieuws-show tijdens nieuwjaarsfeest gemeente – en OCMW-personeel
TEMSE – Voor de eerste keer was de gemeentelijke Groenloods aan de Frankrijkstraat het decor voor het nieuwjaarsfeest van het personeel van gemeente en OCMW.

Ook de partners van de personeelsleden waren welkom. Dat resulteerde in een opkomst van maar liefst 540 aanwezigen.
Burgemeester Luc De Ryck nam de gelegenheid te baat om de belangrijkste investeringen van de komende vijf jaar op een rijtje te zetten.

“We willen in de loop van de legislatuur de hele industriezone TTS volledig renoveren”, klonk het bij de burgervader. “Een zeer belangrijk accent gaat naar het centrum, meerbepaald naar de as Schoolstraat, Kouterstraat, August Wautersstraat. Daar willen we de komende vijf jaar een opwaardering realiseren die rekening houdt met mobiliteit, groen, openbare ruimte en veiligheid. Met andere woorden die as moet een oase worden.”

Tegelijk zal ook de OCMW-site vernieuwd worden.

“Met als belangrijkste realisatie het nieuwe woonzorgcentrum De Reiger, meteen ook de duurste investering in de geschiedenis van Temse”,  verklapte De Ryck “Daar tegenover is er de Amelbergasite waar we samen met Interwaas een volledige omwenteling willen realiseren met diverse vormen van bewoning, winkels, openbare ruimten en groen. Daarnaast krijgt de politie een extra gebouw en wordt het gemeentemuseum volledig gerenoveerd. Het is slechts een greep uit wat we willen realiseren. Maar de komende zes jaar zullen we weer hoogzwanger zijn van de ambitie en de dynamiek.”

Ook algemeen directeur Nele De Cleen mocht de aanwezigen toespreken.

“We hebben in onze meerjarenplanning 2020-2025 mooie plannen  geformuleerd om dit samen de komende vijf jaar te realiseren”, aldus Nele De Cleen. “Van uit de organisatie kijk ik als algemeen directeur enorm uit om ons verhaal samen met gemeente, OCMW en onze welzijnsvereniging Sleutelzorg verder vorm te geven”.

Meer foto’s, klik hier

 

Bewoners van Durmedal en Godevaert Braemstraat klonken op het nieuwe jaar

ELVERSELE – Het wijkcomité van de wijk Durmedal en de Godevaert Braemstraat (DurGod) organiseerde weer een nieuwjaarsreceptie voor de bewoners. Zowat tachtig gingen op de uitnodiging van de organisatie in.

“Het is de jaarlijkse afspraak om met buren en andere bewoners van onze wijk te klinken op het nieuwe jaar”, klonk het bij Davy De Rijbel. Begin juli organiseert het comité weer de jaarlijkse barbecue voor de wijkbewoners. Op uitnodiging van de organisatie kwamen ook schepenen Lieve Truyman, Tinneke Van Britsom en Stephan Vandergucht (allen N-VA)  langs om de bewoners namens het gemeentebestuur de beste wensen over te brengen.

Meer foto’s, klik hier

Het organisatiecomité samen met de aanwezige schepenen

Afterwork-event zamelde geld in voor Het Vliegend Bed

TEMSE – Eind vorig jaar vond in het magazijn van Louis Widmer, in de TTS industriezone, een afterwork-event plaats om geld in te zamelen voor Het Vliegend Bed vzw uit Temse die, met behulp van Virtual Reality, gehospitaliseerde kinderen even doen ontsnappen uit de alledaagse sleur.

Louis Widmer, een internationaal cosmeticabedrijf met afdeling in Temse, organiseerde op 12 december 2019 voor de eerste keer een afterwork waarmee zij een lokaal goed doel wilden ondersteunen, in het kader van de Warmste Week. Hun oog viel daarbij op de Het Vliegend Bed vzw uit Temse.

“We vinden het belangrijk dat initiatieven die zich belangeloos inzetten voor anderen, dat ook kunnen blijven doen”, aldus Louis Widmer, “we wilden dan ook ons steentje bijdragen en deze initiatieven steunen. Dat we daarenboven een goed doel uit Temse kunnen steunen, vinden we een extra.”

Het Vliegend Bed VZW is een VZW die, met behulp van Virtual Reality, gehospitaliseerde kinderen even doet ontsnappen uit de alledaagse sleur die een langdurig ziekenhuisverblijf met zich kan meebrengen. Zo kunnen kinderen de verjaardag van een egeltje vieren, op stap gaan met een dinosaurus, een sterrenhemel tot leven doen komen en nog zoveel meer. Dit doen ze daarenboven volledig gratis en vrijwillig.

Tijdens de afterwork konden de aanwezigen genieten van een drankje en een hapje in het magazijn van Louis Widmer in het TTS dat voor de gelegenheid helemaal omgetoverd werd. Naast de gezellige kerstsfeer was er een fotohoekje waar een leuke groepsfoto kon worden genomen en kon er aan een rad van fortuin worden gedraaid. Tegelijkertijd konden de aanwezigen ook even ervaren wat Het Vliegend Bed vzw doet.

“Aangezien we d voorbereiding van de afterwork als een soort van teambuilding hebben ervaren, vonden we het belangrijk dat iedereen ook bij de overhandiging kon zijn.”

In totaal kon er maar liefst 1.300,00 euro worden ingezameld. Het bedrag werd officieel overhandigd aan Het Vliegend Bed vzw tijdens het personeelsfeest van Louis Widmer.

“Dankzij deze donatie kunnen we nieuw materiaal aankopen en onze werking verder uitbouwen,” vertelt Boike Gyselinck, bestuurder van Het Vliegend Bed VZW. “Ondanks het feit dat we een jonge VZW zijn (nvdr. de VZW werd opgericht in 2018), hebben jullie toch voor ons gekozen en daar zijn we heel blij mee. Het geld dat we hier vandaag ontvangen, wordt integraal in de aankoop van nieuw materiaal geînvesteerd.”
De actie bracht 1300 euro op officieel overhandigd aan Het Vliegend Bed VZW tijdens het personeelsfeest van Louis Widmer.

“Momenteel zijn we enkel nog maar actief in AZ Nikolaas, maar we willen dit graag uitbreiden naar meerdere ziekenhuizen, dit helpt ons alvast een grote stap in die richting te nemen”, concludeert Gyselinck.

Wil u Het Vliegend Bed VZW graag steunen? Bezoek dan zeker hun website www.hetvliegendbed.be of doe een gift via BE81 3631 8004 9824

De verantwoordelijken van het Vliegend bed kregen een symbolische cheque overhandigd van 1300 euro

Meerjarenplanning voorziet grondige aanpak van mobiliteitsprobleem in Temse centrum.

TEMSE – Als we de meerjarenplanning bekijken wil de gemeentelijke mobiliteitsdienst het mobiliteitsprobleem in Temse centrum de komende jaren grondig aanpakken.

Zo zijn er plannen om van de Kouterstraat, het winkelhart van de gemeente, een éénrichtingsstraat te maken. (naar het voorbeeld van de Boomstraat in Bornem ? red.) In welke richting dat zou zijn, blijft nog koffiedik kijken. De bussen van de Lijn zouden volgens het plan wel nog tegen het verkeer in mogen rijden. Dat zou opgelost worden met verkeerslichten op het kruispunt van de Kouterstraat met de Vrijheidsstraat, waarbij automobilisten rood krijgen als er een lijnbus in aantocht is. Binnenkort wordt de Kouterstraat trouwens volledig aangepakt waarbij ook de riolering in de straat zal vernieuwd worden.

Ook de Akkerstraat zal de komende jaren wellicht aangepakt worden. In de straat zou men een knip voorzien waardoor enkel nog zwakke weggebruikers van de volledige lengte van de straat gebruik zouden kunnen maken.

Er zijn ook plannen om van het binnengebied van Temse centrum tussen de Hoogkamerstraat, de N16 en de Schelde een volledige zone 30 te maken. Of dit gerealiseerd wordt zal de komende jaren moeten blijken.

De Hofstraat in Tielrode zou ook een knip krijgen en zou omgevormd worden tot dé fietsstraat om richting Sint-Niklaas te rijden.

Momenteel zijn er al werken aan de gang voor de herinrichting van Elversele centrum en ook de vernieuwing van de Antwerpse Steenweg in Tielrode zal niet meer zo lang op zich laten wachten.

Volgens de meerjarenplanning zou men de Kouterstraat  wellicht omvormen tot een éénrichtingsstraat

Gemeenteraadswissel bij Tesamen

TEMSE – Gemeenteraadslid Pascal De Dycker (TESAMEN) geeft op de komende januari-gemeenteraad van Temse de fakkel door aan zijn partijgenote Sien Steels uit Tielrode.

“Pascal De Dycker was vorige legislatuur al aan de slag als OCMW-raadslid voor sp.a en deze legislatuur heeft hij precies 1 jaar gezeteld voor Tesamen in de gemeenteraad”, styelt fractieleider Bert Bauwelinck. “Hij start een drie jaar durende bachelor-na-bachelor-opleiding via avondonderwijs, terwijl hij overdag nog voltijds zorgcoördinator blijft in de Priester Poppeschool in Elversele. Zo zal hij zijn opleiding direct in de praktijk omzetten”.

De opleiding én dan ook nog eens zijn jong gezin, zijn niet combineerbaar met een mandaat als raadslid.

“Pascal zet zich altijd 100% in voor iets, maar jammer en helaas zijn er maar 24 uren in een dag. Hij klampt zich daarom ook niet hardnekkig vast aan zijn mandaat”, klinkt het.

De eerste opvolger op de Tesamen-lijst is Sien Steels uit Tielrode, die eind januari de eed zal afleggen als nieuw gemeenteraadslid. Sien was jarenlang actief in het Freinetonderwijs en zette zich na haar pensionering in als activiste voor het behoud van het natuurrijk Waesmeer. Zo ging ze te voet van het Waesmeer met een kruiwagen illegaal gestorte grond naar AC De Zaat om die daar uit te kappen voor de ingang.
Bert Bauwelinck bedankte op de laatste gemeenteraad van 2019 uitdrukkelijk Pascal De Dycker voor zijn jarenlange inzet voor Temse en voor het nieuwe politieke project TESAMEN.

“Uiteraard zien we Pascal nog terug achter de schermen van Tesamen (and never say never in the future). Wij wensen Pascal veel succes in zijn nieuwe uitdaging en verwelkomen Sien met open armen binnen de gemeenteraadsfractie”, besluit Bauwelinck.

Pascal De Dycker

Sien Steels

Binnenkort langverwachte camerabewaking in TTS zone

TEMSE – Naar jaarlijkse gewoonte organiseerde de TTS Ondernemingsclub, van de gelijknamige industriezone, een New Years Party.

Place to be deze keer was het Regus gebouw aan de Luxemburgstraat. Het bedrijfsgebouw waar voorheen Neckerman was gevestigd. Na een stijlvolle receptie was er een gezellig samenzijn met netwerkmogelijkheden. Een DJ en de muzikanten van Just Friends zorgden voor de muzikale noot.

“Na vele jaren van vergaderen en vele discussies heeft mijn oproep van vorig jaar en ons manifest dat we afgelopen jaar afgegeven hebben aan de nieuwe bestuursploeg van Temse vruchten afgeworpen”, vertelde voorzitter Roland Van Gasse. “De schepenen Stephan Van der Gucht en Lieve Truyman hebben daar de nodige aandacht aan geschonken, en hiervoor oplossingen gezocht.”

Ik geef graag een kort overzicht:

1)”Voor het jarenlange aanslepende parkeerprobleem in de TTS zone zal er een oplossing komen. Hiervoor volgt in de loop van maart een infovergadering waarvoor iedereen van onze industriezone zal uitgenodigd worden.”

2)”Voor het eerst zijn in de meerjarenplanning van de gemeente Temse uitgaven ingeschreven voor het verbeteren van de infrastructuur en de reconversie van de TTS zone. Het gaat hier om een bedrag van 850 000 euro. Waarvan dit jaar 100 000 euro en dan telkens 150 000 euro de komende vijf jaar. Op deze manier kunnen we op korte en lange termijn de knelpunten en de problematieken die er zijn op het vlak van veiligheid en infrastructuur opgelost worden.”

3)”Eind januari zal er een definitieve toewijzing volgen voor het uitvoeren van de langverwachte camerabewaking in de TTS zone.”

4)”De uitvoering en de ontsluiting, het fietspaddossier en de heraanleg van het kruispunt N16 zullen in de loop van 2020 tot 2022 gerealiseerd worden.”

5)”De langverwachte werken aan de oostelijke tangent vermoedelijk in 2021 of 2022 van start gaan,  en tot slot, onze ondernemingsclub werd opgericht in 2005 en dat 15-jarig jubileum zullen we niet onopgemerkt laten voorbijgaan.”

Meer foto’s, klik hier

“Als alle plannen gerealiseerd worden wordt het veiliger fietsen”

Fietsersbond blijkt vooruit naar nieuwe plannen voor een fietsveilig Temse
TEMSE – Naar jaarlijkse gewoonte blikte Fietsersbond Temse tijdens een gezellige nieuwjaarsdrink, in de schaduw van het gemeentehuis, terug naar het voorbije jaar 2019. En naar wat de toekomst hopelijk zal brengen voor de fietsers in Temse.

“De samenwerking met de gemeente is goed”, aldus voorzitter André Verheyen ” Elke zes weken zitten we samen met de schepen van Mobiliteit en haar dienst. We blijven een moeilijke gemeente voor fietsers maar de gemeentelijke diensten doen hun best. Als ik de plannen voor de komende jaren bekijk ziet dat er goed uit. Alles zou veel veiliger worden als alle plannen gerealiseerd kunnen worden. Het is ook zo dat alle plannen van de vorige legislatuur nog niet allemaal afgewerkt zijn.”

“De Hofstraat in Tielrode zou men willen omvormen tot dé fietsstraat richting Sint-Niklaas. Daar zou men dan ook de straat ergens afsluiten voor autoverkeer door een sluis te plaatsen waar enkel tractors voorbij kunnen.”

“In de fietsstraat aan het station zijn er toch wel wat autochauffeurs die zich niet aan de regels houden. In een fietsstraat is men verplicht om achter de fietsers te blijven. Maar toch zijn er heel wat chauffeurs die daar de fietsers voorbijsteken. Daar zou gerust wat meer controle mogen zijn.”

Ook dit jaar zal eindelijk de Hoogkamerstraat tussen de Eurolaan en de Houten Schoen aangepakt worden. Iets waar wij als Fietsersbond al zeven jaar vragende partij voor waren. Spijtig genoeg zal de herinrichting niet volledig zijn zoals wij het wilden want het fietspad langs beide zijden van de straat komt er niet.”

De Fietsersbond is tevreden met de samenwerking met de gemeente

Gaslek in centrum Elversele

Gaslek

In de Dorpstraat in Elversele was er woensdagnamiddag 8 januari een gaslek. Een deel van de Dorpstraat en Hof ter Elstlaan werd omstreeks half drie afgesloten. De omwonenden werden geëvacueerd. Zij werden opgevangen in de Emiel Naudtszaal. Een uur later was de situatie onder controle en werd de buurt terug vrijgegeven. Momenteel zijn er grote infrastructuurwerken gaande voor de herinrichting van het dorpscentrum.

Met dank aan Karin Deschuttere-Van Hyfte voor de foto

Boek verzamelt (bijna) alle schepen van Boelwerf

Erfgoedvereniging heeft jarenlang aan naslagwerk gewerkt
TEMSE – Het boek ‘Made in Belgium by Boelwerf’ bevat een schat aan informatie over de 1.551 realisaties van de Boelwerf. Van veel schepen en andere constructies die in de loop der jaren in Temse werden gebouwd, zijn foto’s en anekdotes te vinden. Erfgoedvereniging Op Stoapel sluit met het boek de herdenking aan het faillissement af.

Na 165 jaar kwam er in 1994 een einde aan de Boelwerf. Het boek probeert een overzicht te geven van die lange geschiedenis, aan de hand van een bouwlijst met alle schepen en constructies. 1.551 bouwnummers zijn het, een titanenwerk om dat allemaal op te zoeken.

Eddy Van Grevelinge, die zelf nog op de Boelwerf heeft gewerkt, heeft dat werk op zich genomen. “Het is eigenlijk begonnen toen ik op vakantie een foto van een schip heb genomen, dat van de Boelwerf bleek te komen. Sindsdien ben ik steeds meer informatie verzameld, en een lijst van alle Boelwerf-schepen beginnen aanleggen.” Meer dan 4.000 bladzijden heeft hij nu al.

Scheepsbouwpakketten

Het boek, een initiatief van de erfgoedvereniging Op Stoapel, vormt het sluitstuk van een reeks activiteiten die in 2019 het faillissement hebben herdacht, 25 jaar geleden. “Omdat Eddy al zo veel informatie had verzameld, kregen we het idee om de bouwlijst als ruggengraat van het boek te nemen, met daarbij foto’s en extra uitleg over bepaalde schepen”, vertelt voorzitter Lieven Muësen.

Het boek bevat een schat aan informatie, van de eerste kleine rivierboten die Bernard Boel in 1829 begon te bouwen, over de schepen die als “bouwpakket” naar de Congolese kolonie werden verscheept om daar in elkaar te worden gezet, tot de andere constructies die op de Boelwerf werden gemaakt, zoals drijvende droogdokken en zelfs het huidige beweegbare brugdeel van de brug in Temse.

Jongeren aanspreken

Het Rijksarchief Antwerpen-Beveren bezit een deel van het Boelwerf-archief en was dus een grote bron voor het boek. “Het archief zal in de toekomst nog belangrijker worden, wanneer er steeds minder kroongetuigen zijn en ook in het landschap de restanten minder zichtbaar worden”, zegt Rijksarchivaris Johan Dambruyne. “Met dit boek willen we de jongere generaties dan ook warm maken voor dit soort industrieel erfgoed.” (Bron: HN/GVA – Tom Nuytemans)

Made in Belgium by Boelwerf (35 euro) en wordt zaterdag 11 januari aan het grote publiek voorgesteld op de nieuwjaarsreceptie van Op Stoapel, vanaf 14 uur in wijnbar De Correctie, Cauwerburg 115.

vlnr.: Burgemeester Luc De Ryck, Eddy Van Grevelinge, Lieven Muësen en Johan Dambruyne

Kortfilm schetst gevaarlijk beeld van Temse

TEMSE – Moord en bendegeweld: in de kortfilm ‘Temst’ is het niet fijn wonen in Temse. Soufian Toté maakte de fictiefilm als eindwerk, maar zag tot zijn eigen verbazing dat ‘Temst’ ook populair werd bij de inwoners van Temse zelf.

Amper een halve minuut ver in de film wordt al een persoon levend in brand gestoken. Temst kan zich zowel qua verhaal als look meten met het betere werk uit Hollywood. Enkel het sappige dialect van de acteurs verraadt de plaatselijke wortels.

In Temst komt een nieuwe commissaris orde op zaken stellen in het door moord en bendegeweld geteisterde Temse. De film is het eindwerk van Soufian Toté, student audiovisual design aan de Gentse Arteveldehogeschool. Toté, die in Tielrode woont, is zeer blij met de interesse voor zijn film.

4.000 views

Op twee dagen tijd heeft die op YouTube al meer dan 4.000 views verzameld. “Voor mijn eindwerk zocht ik iets dat ik zelf leuk zou vinden om te doen”, zegt Soufian. “Ik ben al heel lang fan van misdaadfilms, vandaar.”

De film eindigt met de woorden “wordt vervolgd”, maar komt er ook een vervolg? “Dat was niet gepland, maar ik had niet verwacht dat mijn eindwerk zo populair ging worden. Dus misschien maken we nog een film. Als die er al komt, zal dat sowieso ten vroegste binnen enkele maanden zijn: ik heb veel werk voor school, en de acteurs moeten natuurlijk ook nog willen.”

Fijne ervaring

De acteurs zijn vooral familie en vrienden van de filmmaker. Johan Boel, die in de film de commissaris speelt maar in het echte leven een verzekeringskantoor uitbaat, is een uitzondering. Hij kent enkel de ouders van Toté. “Zij hebben mij gevraagd of ik geen interesse had om mee te spelen, omdat ik vroeger al toneel heb gespeeld en af toe iets kleins op televisie heb gedaan”, zegt hij. “Het was alleszins een fijne ervaring om te doen. En bijna iedereen die ik de laatste dagen ben tegengekomen, sprak me er over aan. De film leeft in Temse.” (Bron: HN/GVA – Tom Nuytemans)

In ‘Temst’, het eindwerk van Soufian Toté, komt een nieuwe commissaris orde op zaken stellen in Temse.

 

Fictieve kortfilm over de onderwereld van Temse

TEMSE/TIELRODE – Voor zijn eindwerk voor het vak AVAAP-IV aan de Artevelde Hogeschool in Gent heeft Soufian Toté uit Tielrode een fictieve kortfilm over Temse gemaakt onder de titel: ‘Temst’

filmmaker Soufian Toté

Het verhaal is er één van moord en drugs: Wesley heeft al jaren de onderwereld van Temse in handen. De komst van de nieuwe commissaris blijkt geen goede zaak voor Wesley en zijn bende.
“Elke gelijkenis met bestaande personen of gebeurtenissen berust op louter toeval”, klinkt het bij de scenarist.

de acteurs in de prent zijn vooral familie en vrienden van de filmmaker.