Event ‘Red De Oldtimer’ lokt massa volk naar Steendorp

TEMSE – Steendorp was zondagnamiddag 17 oktober het kloppend hart van oldtimerland. De vzw Red De Oldtimer organiseerde het gelijknamige event op de site van de voormalige steenbakkerij.

De meeting lokte heel wat eigenaars van oude wagens en nieuwsgierigen. Ook nationale politici kwamen langs om uitleg te geven bij het oldtimerbeleid, want daar is kritiek op.

De LEZ-zones, de verhoging van de wegentaks en benzineprijzen: eigenaars die graag hun oldtimer van stal halen hebben het niet onder de markt. Onder meer minister Matthias Diependaele (N-VA), senaatsvoorzitter Stephanie D’hose (Open Vld) en Vlaams parlementslid Bart Claes (Vlaams Belang) kwamen naar Steendorp om in gesprek te gaan met de oldtimerliefhebbers.

“We hopen dat ze op deze manier meer voeling krijgen met de zaken die leven bij eigenaars van oldtimers, en hopelijk stelt men dit aan de kaak in Brussel”, aldus Jens Anno van vzw Red de Oldtimer.”

Ernstige bedoeling

Oude wagens, livemuziek, eet- en andere standjes, veel volk: het was gezellig op de Dag van de Oldtimer. “Het is een heel ruwe schatting, maar er waren aan het eind van de dag denk ik een kleine duizend oldtimers gepasseerd op het terrein”, zegt Jens Anno, voorzitter van de organiserende vzw Red De Oldtimer. Toch zat er ook een ernstige bedoeling achter de bijeenkomst.”

Nieuwe wegenbelasting

“De jongste jaren worden oldtimerbezitters met grote problemen geconfronteerd, zoals de lage-emissiezones of de verplichte oldtimerkeuring, die niet altijd correct verloopt”, zegt Jens. Deze dag werd georganiseerd om die problemen in de kijker te zetten, maar ook om naar oplossingen te zoeken.”

Enkele nationale politici kwamen over het oldtimerbeleid vertellen en vragen beantwoorden. De bekendste was misschien wel Matthias Diependaele, Vlaams minister van Financiën en Begroting en Erfgoed (N-VA). Hij praatte over de nieuwe wegenbelasting.

“Die stijgt voor oldtimers van 38 naar 100 euro”, zegt Jens. “Valt wel mee, zou je denken, maar veel hobbyisten hebben verschillende oldtimers, en dan tikt het aan. Dat terwijl die oldtimers vaak weinig kilometers doen.”

Enige met een t-top

Maar er waren natuurlijk ook gewoon mooie wagens te zien. De meest bijzondere was misschien wel The Senator Car, een Ford Mustang uit 1978 van Adelbert Engler uit Heusden-Zolder. Zo is er maar één van in de wereld, zegt Adelbert, die een Mustang-garage heeft.

“Hier zijn er maar acht van gemaakt in opdracht van het bedrijf Monroe, dat er nieuwe schokdempers mee wou presenteren. Mijn wagen is de enige met een t-top (waarbij het dak deels open kan, red.). Dat werd zo gemaakt op vraag van een senator uit Arkansas.”

Meer foto’s, klik hier

Een kleine duizend oldtimers en enkel duizenden liefhebbers kwamen afgezakt naar de oude steenbakkerijsite in Steendorp

Tractor rijdt bovenleiding spoorweg kapot: “Deze weg is duidelijk te smal voor onze mastodonten”

TEMSE – Het treinverkeer tussen Sint-Niklaas en Mechelen ligt al sinds vrijdagavond om 19 uur stil. Dat is het gevolg van schade aan de bovenleiding aan de overweg in de Beekstraat in Temse.

Daar was de chauffeur van een tractor met aanhangwagen tegen een portiek van de bovenleiding gereden. Door de aanrijding kwam de paal schuin te staan. Spoorweginfrastructuurbeheerder Infrabel blijft nog heel de avond en nacht ter plaatse om de schade te herstellen.

Het treinverkeer blijft alvast de rest van de avond onderbroken. Of er ook morgen nog hinder zal zijn, is nog niet duidelijk. Bij de aanrijding raakte niemand gewond. Ook de aanhangwagen liep geen schade op.

De chauffeur van de tractor zat verveeld met het ongeval. “We zijn de maïs aan het oogsten op een veld hier achter de huizen”, zegt hij. “Vroeger konden we gemakkelijk op dat veld geraken via een veldweg iets verderop, maar daar wordt nu gebouwd. Daardoor zijn we genoodzaakt om via deze weg te rijden, die kennelijk net iets te smal is voor onze mastodonten.” (Bron+foto: HN/Bert Foubert)

Uitbreiding zone 30 in Steendorp in november

TEMSE/STEENDORP – In november wordt de zone 30 in Steendorp uitgebreid. Enkel op de gewestwegen, namelijk de Kapelstraat en Hospitaalstraat-Heirputstraat, blijft de huidige snelheidsbeperking van kracht.

“Het Mobiliteitsplan van Temse, dat in 2020 werd goedgekeurd, voorziet een uitgebreide zone 30 in Steendorp”, stelt schepen van Mobiliteit Lieve Truyman (N-VA) “Tijdens een bewonersoverleg ter voorbereiding van dat plan kwam de vraag naar uitgebreide verblijfsgebieden en conforme inrichting duidelijk naar voor. Om aan die vraag tegemoet te komen, zal in november de zone 30 in Steendorp uitgebreid worden.”

Leefbaarheid

“De toegelaten maximumsnelheid verlagen tot 30 km/u is een efficiënte manier om de hoofdoorzaak van ongevallen aan te pakken: te snel rijden”, klinkt het. “Een lager snelheidsregime zorgt voor minder ongevallen, verlaging van de ernst van ongevallen en de uitstoot en geluidshinder door het verkeer. Daardoor verhoogt de leefbaarheid in de straten.”

ook in deelgemeente Tielrode zal binnen afzienbare tijd de zone 30 worden uitgebreid. Eerst worden daar nog grootschalige wegenwerken in de Antwerpse Steenweg uitgevoerd.

Enkel op de gewestwegen zal 50 km./p.u. gelden

Voormalige Temsese fabriek en discotheek achtergrond voor nieuw misdaadverhaal van Belinda Aebi: “Ik heb niet veel nodig om geïntrigeerd te geraken door een plek”

TEMSE – Belinda Aebi heeft opnieuw een boek uit waarin Temsenaren hun gemeente kunnen herkennen. De schrijfster deed voor De verborgen vrouw grondig onderzoek naar enkele historische locaties en praatte met verschillende vroegere arbeiders en feestgangers. Zaterdag was iedereen welkom voor een signeersessie in De Correctie op Cauwerburg, één van de locatie’s waar het boek zich afspeelt.

“Dit is mijn twaalfde boek in het spannende genre”, zegt Belinda Aebi, die zeven jaar geleden naar Temse verhuisde en sindsdien al voor drie verhalen inspiratie haalde uit de regio. Zo speelde haar vorige boek, Troebel Water, zich op De Zaat af.
(lees verder onder de foto)

Heel wat lezers kwamen hun boek laten signeren

“Meestal begin ik met een locatie die mij intrigeert. Dan pas volgt het verhaal en komen de personages erbij. Voor De verborgen vrouw begon het toen ik zo’n twee jaar geleden wijnbar De Correctie binnenstapte, aan de Cauwerburg in Temse. Er was een speciale sfeer, ik voelde dat er een geschiedenis achter die dikke bakstenen zat.”

Strenge fabrieksbaas

Na enig opzoekwerk leerde ze dat er vroeger een jutefabriek zat. “Eind 1960 is de fabriek teloorgegaan. In mijn boek heb ik er bij verzonnen dat er bij de afbraakwerken twee skeletten worden gevonden.”

Voor het verhaal ging Belinda praten met vijf voormalige personeelsleden van de jutefabriek. Die getuigenissen staan ook in het boek.

“Om de sfeer in de fabriek te scheppen”, zegt ze. “Wist je trouwens dat de naam De Correctie is geïnspireerd op de vroegere fabrieksbaas? Hij was goed voor zijn personeel, maar ook streng. Hij corrigeerde mensen altijd, dat ze moesten doorwerken of dat de pauze voorbij was.”

Overigens speelt nog een locatie uit Temse een belangrijke rol: de voormalige discotheek ‘t Hekgat, in een steegje tussen de Dijkstraat en de Oeverstraat, in het boek omgedoopt tot De Steeg. “Ook daarvoor heb ik met voormalige feestgangers en de vroegere uitbater gesproken.”

Forensisch tandarts

Voor het misdaadaspect is Belinda eveneens niet over één nacht ijs gegaan. “Ik ben gaan praten met Eddy De Valck, een forensisch tandarts die al bij verschillende grote rampen werd opgeroepen om mensen te identificeren, van The Herald of Free Enterprise tot de aanslagen in Brussel. Voor mensen die geïnteresseerd zijn in forensisch onderzoek is dit dus een goed boek. De gebruikte technieken zijn echt.”

“Ik heb niet veel nodig om geïntrigeerd te geraken door een plek. Een kapelletje of visvijver zijn soms al voldoende. Ik heb nu al een locatie uit de regio voor mijn volgende boek in mijn hoofd, maar een verhaal is er nog niet.” (Bron: HN/Tom Nuytemans)

Meer foto’s, klik hier

“Ik heb niet veel nodig om geïntrigeerd te geraken door een plek”, zegt misdaadauteur Belinda Aebi

Ook erfgoedvereniging Op Stoapel voorstander van declassering monument “als dat leidt tot behoud van kraan”

TEMSE – Temsenaren kunnen zich binnenkort via een openbaar onderzoek uitspreken over de bescherming van de Boelwerfkraan als monument. Een gedeclasseerde kraan kan goedkoper gerestaureerd worden, maar het gemeentebestuur heeft de toekomst ervan nog niet vastgelegd. Afbreken is in theorie nog altijd mogelijk.

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) heeft zondag de bescherming van de Boelwerfkraan als monument tijdelijk opgeheven. De gemeente moet nu een openbaar onderzoek organiseren zodat iedereen opmerkingen of bezwaren kenbaar kan maken. Nadien beslist de minister over een definitieve opheffing. De vraag tot declassering kwam van het gemeentebestuur, dat als eigenaar van de kraan op z’n minst een klein miljoen euro in de restauratie zou moeten steken.

Maar wil de gemeente declasseren om goedkoper te restaureren, of om de kraan af te breken? “Daarover is nog geen officieel standpunt ingenomen”, zegt burgemeester Luc De Ryck (CD&V). “Ik persoonlijk vind: declasseren omwille van het prijskaartje, maar behouden, want een uniek blijvend eerbetoon aan de scheepsbouwers. Bij declassering zijn er meer mogelijkheden tot samenwerking met gespecialiseerde bedrijven die het behoud genegen zijn. Er zijn er al bij mij langs geweest. Ik neem aan dat ook de meerderheid binnen de meerderheid pro behoud is.”

Werkend monument

Voorzitter van Op Stoapel Eddy Van Grevelinge

Ook de erfgoedvereniging Op Stoapel ziet geen graten in de declassering, zolang de kraan blijft bestaan.

“Momenteel is de kraan beschermd als werkend monument”, zegt Eddy Van Grevelinge, voorzitter van Op Stoapel. “Als je aan ons vraag of dat monument nog moet werken, zeggen wij: neen. De kraan staat stil sinds 1994, dus alles gaat vervangen moeten worden om het te laten werken, en dat volgens strikte regels die gelden voor monumenten. Dat kost veel geld, meer dan bij een gedeclasseerde kraan. Ik heb de burgemeester en de erfgoedschepen al horen zeggen dat zij de kraan willen behouden. Dus wij zeggen: als de declassering leidt tot het behoud van de kraan, is dat voor ons geen probleem.”

Aandenken

Wat vinden de voormalige werknemers er zelf van? Mady Deblieck (80) woont op De Zaat en kijkt alle dagen uit op de kraan. Ze heeft dertig jaar als sociaal assistente op de Boelwerf gewerkt en kent veel oud-werknemers. Zij zijn verdeeld, zegt ze. “Sommigen vinden ze geen echte Boelkraan omdat ze eerst op de Cockerill Yards in Hoboken stond voor ze naar hier kwam. Anderen vinden dat dat niets uitmaakt, en dat ze behouden moet blijven als aandenken. Maar van mij moet dat niet. Het is schandalig hoe de kraan er bij staat, ze zakt bijna door haar poten. Ik ben blij dat ik er niet vlak naast woon.”

Trekkersgroep Temse FairTrade Gemeente organiseerde informatieve avond met ‘kinderen’ als thema.

TEMSE – Ter gelegenheid van de FaireTrade Avond, georganiseerd door de Trekkersgroep Temse FairTradeGemeente, in samenwerking met het lokaal bestuur, kwam Geert Cappelaere vertellen over de toestand in het reeds lang verscheurde land Jemen. Het thema als rode draad doorheen de avond was immers ‘Kinderen’.

“Er zijn een vijftiental actieve oorlogsfronten tussen de vechtende partijen in Jemen”, stelde Cappelaere. Hij bracht voor Unicef vele jaren door in Jemen.

Grenzen gesloten

Unicef, het Kinderfonds van de Verenigde Naties (UNO), is vertrouwd met de toestand in Jemen. Het is in het land sinds 1952 actief en wil er (nog steeds) verder werken aan ‘recht op leven’ via onderwijs, voedselhulp en waterbevoorrading. Dat is geen makkelijke taak want gevechten, bezettingen, corruptie, slechte verbindingen maken dit alles problematisch. Toch kan UNICEF rekenen op wat goodwill van alle strijdende partijen omdat het nu eenmaal UNICEF is en zorgt voor ALLE kinderen daar en dus overal waar nood is. Dat is ook erg nodig want de bedreigde bevolking kan nergens anders heen dan in eigen land: er is veel zee rondom, Oman houdt de grenzen gesloten, Saoedi-Arabië strijdt militair mee met het regeringsleger.

Vergeten oorlog

De toestand is niet uitzichtloos”, zegt Cappelaere, “Elk sprankeltje hoop, elk staakt-het-vuren, al is het maar voor een paar uren, laat UNICEF toe een klein beetje hulp te brengen onder vorm van voedsel en medische steun. En dat is beter dan helemaal geen hulp en de ontstellende onverschilligheid van de wereld ten aanzien van deze ‘vergeten oorlog’.”

Nadien legde Bernadette Van Daele uit wat ‘duurzaam speelgoed’ inhoudt en toonde verrassende filosofieën aan die sommige speelgoedmerken inspireren.

De muziekgroep Ão bracht tussendoor zowel weemoedige als opgewekte Portugese klanken. Dit jong muzikaal talent bracht met de warme stem van Brenda Corijn het publiek helemaal in vervoering. Op een door de Wereldwinkel van fairtradehapjes en drank voorziene receptie werd verder van gedachten gewisseld.

Meer foto’s, klik hier

Nieuwe woonzorgsite in Tielrode officieel geopend

Senioren en mensen met beperking wonen samen op terrein oude mouterij: “Hier ben ik in de hemel”

TIELRODE – Tegenover woonzorgcentrum Huize Vincent in Tielrode staan sinds kort 44 nieuwe sociale flats, voor mensen met verschillende achtergronden maar bijna allemaal met een zorgnood. Woonzorgproject de Brabander, zoals de site heet, is donderdag met een receptie ingehuldigd.

Naast negen gewone flats voor 65-plussers zijn er dertig assistentieflats voor senioren.

“In samenwerking met Huize Vincent, dat instaat voor crisis- en overbruggingszorg”, zegt Etienne Audenaert, directeur van Woonanker Waas, de sociale huisvestingsmaatschappij die in 2015 het terrein kocht.

“De bewoners voorzien zelf in hun reguliere zorg, maar bij een noodsituatie kunnen zij Huize Vincent bereiken. “Daarnaast hebben we nog vijf flats in samenwerking met vzw De Klokke, met begeleid zelfstandig wonen voor volwassenen met een beperking. Voor de duidelijkheid: beide partners trekken bewoners aan, maar die moeten wel voldoen aan de regels voor sociale woningen.”

Zicht op de site met nieuwbouw achteraan. Het gebouw rechts is de oude mouterij/schrijnwerkerij, die werd afgebroken en heropgebouwd volgens de originele plannen. Enkel de balkons zijn een moderne toevoeging. ©tns

Alle flats zijn sinds de zomer bewoond, op drie na.

“Huize Vincent wou die gebruiken voor bejaarde doven zonder zorgnood, maar blijkbaar is daar weinig interesse voor. Daarom zijn we van plan die open te stellen voor anderen.”

Noodknop naar Huize Vincent

Tielrodenaar Etienne Verbist (66) is een van de nieuwe bewoners.

“Ik zit in de hemel: geen tuin meer om te onderhouden, alles op de gelijkvloerse verdieping,… Niet dat ik echt een probleem heb met trappen, maar met de tijd gaat het alleen maar moeilijker gaan. Ik ben dan ook blij met mijn ‘noodknop’ naar Huize Vincent.”

Op de site, die bestaat uit enkele gebouwen rond een binnenplein met ontmoetingsruimte, stond vroeger een mouterij en daarna een schrijnwerkerij “We hebben het gebouw dat hier al stond geheel afgebroken en identiek heropgebouwd, toch aan de buitenkant”, zegt Audenaert.

Daarvoor werden de oorspronkelijke plannen uit 1913 gebruikt.

“Eerst wilden we het pand behouden, maar onder meer op vlak van isolatie en stabiliteit bleek dat toch niet werkbaar.” (Bron: HN/Tom Nuytemans)

Meer foto’s, klik hier

Voor de officiële inhuldiging waren ook de bewoners uitgenodigd
Ter gelegenheid van de opening werd een fiets geschonken aan vzw De Klokke

Overzichtsexpo van Lieve De Jonghe in de Dacca Loft

TEMSE – Kunstenares Lieve Dejonghe (60) blikt in een expo terug op haar werk en leven. Eén van de tentoongestelde werken schenkt ze aan de gemeente Temse, waar ze 25 jaar heeft gewoond en nu nog atelier houdt.

In de expo Schilderen op de golven van de zee toont Dejonghe oude en recente schilderijen, alsook nooit eerder vertoonde aquarellen en tekeningen gemaakt tijdens haar leven en haar vele reizen: ze noemt deze werken haar hobby, haar geheugen, haar gestolen momenten voor op reis. Dit doet ze al sinds 1973. Nieuw-Zeeland, Australië, de Andemanen, Thailand, Noord Korea, Burundi, Kenya, Zanzibar, Ijsland, Noorwegen, China, en noem maar op. Men maakt een wereldreis via haar tekeningen.

Atelier in Steendorp

Reizen en schilderen waren -en blijven- haar passies. En de liefde, het is de liefde die haar in Temse bracht. En de vriendschappen en het delen, ze zijn ook belangrijk in haar leven. Daarom is deze tentoonstelling voor haar het ideale moment om terug te blikken en haar manier om te vieren.

De expo op de Dacca-site heeft meerdere aanleidingen.

“Tijdens corona heb ik mijn zestigste verjaardag gevierd, maar ook die van 25 jaar als professioneel kunstenaar”, vertelt Dejonghe. “Ook ben ik na 25 jaar verhuisd van Tielrode naar Zeebrugge. Ik behoud wel mijn atelier in Steendorp, waar ik in de week kom werken.”

Pralineschilder

Dejonghe schenkt ook een schilderij aan de gemeente, “omdat ze mij altijd gesteund hebben”. Het doek toont onder meer de skyline van Temse. “Oorspronkelijk stonden daar pralines. Ik heb mijn vader, een bakker, beloofd pralines te tekenen als ode aan de liefde. Met die ‘praline-schilderijen’ kon ik naar het Belgisch paviljoen van de wereldtentoonstelling van 2010 in Shanghai. Dat was goed voor mijn populariteit, maar ik wou niet bekendstaan als de pralineschilder. Daarom heb ik ze vervangen, op dit schilderij met de skyline van Temse.”

Figuren hebben seks

De kunstenares verving de pralines op het schilderij door de skyline van Temse

Op het schilderij lijken ook twee porseleinen figuren seks te hebben.

“Ik schilder realisme voor hedendaagse mensen”, zegt Dejonghe. “Dus zonder oubolligheid zoals bloemetjes in vaasjes.”

De expo toont ook het privéleven van de kunstenares, met onder meer oude foto’s, dagboeken en kindertekeningen, en er hoort een boek bij, getiteld Hoe meer je kijkt hoe groter de wereld wordt. “Het geschonken schilderij krijgt een plaats in het administratief centrum”, aldus burgemeester Luc De Ryck (CD&V).

‘Schilderen op de golven van de zee‘ is elk oktoberweekend te bekijken in de Dacca-loft in de Kasteelstraat,

Info: www.lievedejonghe.be

Kunstenares Lieve De Jonghe samen met burgemeester Luc De Ryck en schepen van Cultuur Lieve Truyman aan het geschonken schilderij

Oxfam Wereldwinkel vierde feest met koffie

TEMSE – Dinsdag 5 oktober vierde Wereldwinkel zijn 50-jarig bestaan. Dit werd onderstreept met een rondrit door het Vlaams gewest, waarbij ook Temse werd aangedaan. Dit onder het thema: De Langste Koffieklets.

De ‘Oxfam-Van’ stopte in de Scheldestraat waar kinderen ook spelletjes konden spelen. Daarna ging het richting site De Zaat waar de karavaan halt hield op het Frans Boelplein.

“De belangstelling was niet al te groot maar het was wel best gezellig”, klonk het bij de verantwoordelijken van Wereldwinkel Temse.

Meer foto’s, klik hier

Pamper – en melkinzameling voor Internationale Dag tegen de Armoede

TEMSE – Tesamen organiseert naar aanleiding van de dag van de Armoede op 17 oktober een inzameling van pampers en babymelk

“Op 17 oktober is het alweer Internationale Dag tegen de Armoede. Ook in Temse blijven de armoedecijfers hoog”, stelt Magda De Meyer. “Volgens Kind en Gezin verkeert vandaag in Temse meer dan 1 kind op 10 in een armoedesituatie. Voor gezinnen die met moeite rondkomen ligt de kostprijs van pampers in de eerste levensjaren erg hoog. De totale kostprijs van de luiers loopt het eerste jaar op van 500 tot 640 euro. Ook babymelk kost honderden euro’s per jaar. Tesamen zamelt pampers en melk in n.a.v. 17 oktober.”

“Vooraleer een kindje op het potje leert gaan, zijn er al heel wat luiers doorgedraaid”, klinkt het. “Een kind is gemiddeld tussen de 24 en 36 maanden wanneer het overdag zindelijk wordt. Daarna duurt het nog eens een half jaar tot een jaar vooraleer je peuter ook ’s nachts geen luiers meer nodig heeft. Gemiddeld heeft een kind tot de leeftijd van twee jaar zo’n 4.700 luiers nodig.”

Het ziekenfonds schat de jaarlijkse kostprijs tussen 500 en 640 euro. Een hele hap uit het gezinsbudget, zeker als je meer dan één kindje in de luierleeftijd hebt.

“Welzijnsschakels Temse zette daarom in samenwerking met het Huis van het Kind enkele jaren geleden de Luierbox op waar ouders hun overschot aan luiers konden deponeren”, aldus De Meyer. “Boxen zijn o.a. te vinden in de bib, bij Kind en Gezin, het zwembad, AC De Zaat . Welzijnsschakels zorgt voor ophaling, sortering en verdeling bij kansarme gezinnen. Dit volstaat echter absoluut niet voor de grote vraag. Daarom organiseert Tesamen n.a.v. 17 oktober een grote inzamelactie van luiers.’

“Anderzijds is er bij Temse Schenkt ook een grote vraag naar babymelk. De eerste vier maanden van je baby betaal je voor babymelk gemiddeld 65 tot 100 euro per maand. Vanaf de vijfde of zesde maand daalt dit tot 50 tot 70 euro per maand. Wanneer je kindje overschakelt naar gewone melk, bedraagt dit nog 20 euro per maand. Vandaar ook en warme oproep om melk te doneren.”

De inzamelactie van Tesamen loopt van 10 tot 17 oktober . Pampers en melk kunnen in die week afgegeven worden bij dokter Brigitte Caura, Kasteelstraat 24 in Temse.

t Bau-Huis blijft tot eind dit jaar vaccinatiecentrum: “Van zes naar vier lijnen voor derde prik”

SINT-NIKLAAS/TEMSE – Tussen 25.000 en 30.000 inwoners van Temse en Sint-Niklaas zullen in de loop van de volgende weken een uitnodiging krijgen om een derde ‘boosterprik’ te krijgen tegen het coronavirus. Die prikken worden in het Sint-Niklase Bau-Huis gezet.

“Na de aankondiging van de Hoge Gezondheidsraad en de Taskforce Vaccinatie om alle +65-jarigen te voorzien van een extra dosis zijn we samen met de eerstelijnszone gaan kijken wat de beste optie was om deze nieuwe vaccinatieronde te laten uitvoeren”, zegt de Sint-Niklase burgemeester Lieven Dehandschutter (N-VA). “We waren er al snel uit om in onze regio toch nog twee centra open te houden.

Voor Lokeren, Waasmunster en Moerbeke-Waas werd beslist om het vaccinatiecentrum van het Daknamstadion over te brengen naar een kantoorgebouw in het centrum van Lokeren. Daar bleek het niet mogelijk om de bestaande locatie te behouden. Maar voor Sint-Niklaas en Temse kunnen we in ‘t Bau-Huis blijven”, aldus Dehandschutter.

Alleen grote hal

“De keuze was vrij snel gemaakt. Het gebouw is intussen door iedereen gekend, is perfect bereikbaar, de vaccins kunnen er in optimale omstandigheden worden bewaard en al het materiaal is ter plaatse. We gaan het aantal vaccinatielijnen wel inkrimpen van zes naar vier lijnen. En ook de foyer, waar tot op heden de hele administratie werd gedaan, zal niet meer worden gebruikt. Enkel de grote hal zal nog in dienst blijven”, aldus Dehandschutter en zijn collega uit Temse, Luc De Ryck (CD&V).

Voor een beperkt aantal evenementen die dit najaar nog gepland waren in de grote zaal zal dus nog een oplossing moeten worden gezocht. “Maar het gaat over een heel beperkt aantal. De meeste activiteiten vinden plaats in de foyer. Die gaan we niet meer gebruiken, zodat alle geplande activiteiten daar wel opnieuw plaats kunnen vinden.”

Verwacht wordt dat vanaf eind oktober de eerste mensen uit Sint-Niklaas en Temse hun derde prik zullen krijgen. Iedereen die in aanmerking komt, zal opnieuw een uitnodiging krijgen. Het heeft dus geen zin om zelf afspraken te boeken. De boostervaccinatie zal ook altijd gebeuren met een mRNA-vaccin (Pfizer of Moderna).
(Bron: HN/Ivan Elegeert)

Lokaal bestuur neemt initiatieven in het kader van de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid

TEMSE – Het Lokaal Bestuur nam in het kader van de tiendaagse van de Geestelijke Gezondheid 2021 een aantal initiatieven om het mentale welzijn en welbevinden van inwoners te stimuleren.

Spontane gesprekken

Het peinzend silhouet moet voorbijgangers even doen stilstaan bij hun mentaal welzijn

Sociale interactie tussen mensen kan helpen om eenzaamheid te doorbreken en psychische kwetsbaarheid bespreekbaar te maken. Spontane ontmoetingen tussen inwoners kunnen de motor zijn van een bevrijdend en/of verbindend gesprek. Zo is er sinds kort op de zitbank voor de Bibliotheek een peinzend silhouet verschenen dat voorbijgangers even doet stilstaan bij hun mentaal welzijn en zullen 20 andere zitbanken in onze gemeente binnenkort een tekstbordje dragen dat bankzitters kan aanzetten tot een (deugddoende) babbel.

Samen werken aan veerkracht

Mentale veerkracht is belangrijk want in het leven heb je veel zaken niet zelf in de hand. Wat je wél zelf kan bepalen om je balans beter te bewaren kom je te weten tijdens 2 ‘geluk-sessies’ in LDC ’t Achterpoortje op dinsdagen 12 en 19 oktober van 14 tot 15.30 u. Iedereen is ook steeds welkom in het lokaal dienstencentrum voor een babbel want elke ontmoeting is een kans om elkaar (beter) te leren kennen.

Gratis consultaties bij psycholoog

Soms lukt het niet om zonder hulp uit een mentale dip te raken. Het Lokaal Bestuur biedt inwoners met een geldige Sleutelpas de mogelijkheid tot gratis consultaties bij de psycholoog tot 31 december 2021.

INFO:
03 710 12 25
sociaal@temse.be
www.sleutelzorg.be

20 zitbanken in onze gemeente zullen binnenkort een tekstbordje dragen dat bankzitters kan aanzetten tot een (deugddoende) babbel.

Brasserie Kaai 22 neemt binnenkort robot Eva in dienst. “Maar we gaan geen personeel vervangen”

Uitbaters houden mogelijkheden robot bewust beperkt

TEMSE – Binnen een viertal weken komt een robot eten aan de tafeltjes brengen in brasserie Kaai 22. De uitbaters zien het als een leuk hebbeding, maar de robot kan wel mooi tien borden tegelijk ronddragen.

De rood-witte robot, die de naam Eva kreeg, is zo groot als een mens en heeft ook de contouren van een vrouw. Binnen een viertal weken rijdt Eva elke dag rond in het restaurant Kaai 22 en zal ze zelfs de klanten smakelijk eten wensen.

“Wij zijn, voor zover ik weet, de eerste in België die met de robots zullen werken”, zegt zaakvoerster Lucy Dieleman. “We dachten hier al langer over na, zo’n robot leek ons een leuk hebbedingetje. Een paar weken geleden hebben we dan de knoop doorgehakt en hebben we er één gekocht.”

Twee robots

“Het is zeker niet de bedoeling om hiermee ons personeel te vervangen”, verzekert Lucy. “Het sociaal contact moet blijven. Er komt dus nog steeds een kelner aan tafel de bestelling opnemen. Maar de robot kan wel de plateaus met eten naar de tafel brengen. Een garçon gaat dan mee om alles op tafel te zetten en te vragen of er nog iets gewenst is. Hetzelfde geldt om de lege borden af te ruimen.”

De robot vervangt eigenlijk het fysieke werk van de garçon. “Eva kan vijf plateaus dragen en zo tien mensen tegelijkertijd eten geven, dat kan geen enkele garçon”, lacht Lucy. En in principe kan Eva nog veel meer. Via het aanraakscherm zouden klanten bijvoorbeeld autonoom een bestelling kunnen ingeven. “Maar dat gaan dus niet doen, opnieuw omwille van dat menselijk aspect.”

Kaai 22 was ook één van de eerste restaurants in het land die klanten de mogelijkheid gaven om via een QR-code bestellingen te plaatsen en meteen ook af te rekenen.

“Nog voor er van corona sprake was”, stelt Lucy. “We wilden daarom graag ook de eerste zijn om een robot in te zetten. In Azië zijn zulke robotkelners al meer ingeburgerd. Mijn compagnon Tony Nai is Chinees, via hem hebben we zo’n robot kunnen kopen”, zegt Lucy. In De Sampan, het Chinees restaurant van Tony, willen ze op termijn overigens ook zo’n robot inzetten.”

In Azië zijn zulke robotkelners al meer ingeburgerd. “Mijn compagnon Tony Nai is Chinees, via hem hebben we zo’n robot kunnen kopen”, zegt Lucy. In De Sampan, het Chinees restaurant van Tony, willen ze op termijn overigens ook zo’n robot inzetten.

Niet botsen

De software van de Chinese robot wordt momenteel in Parijs aangepast, “zodat ze de klanten niet in het Chinees aanspreekt.” Ook eenmaal aangekomen in Temse moet er nog heel wat aangepast worden. De route naar elke tafel, bijvoorbeeld, want Eva zal daarvoor steeds hetzelfde pad volgen. Dankzij camera’s zal de robot niet tegen passerende klanten botsen.

Eva had evengoed een ‘mannelijke’ robot kunnen zijn. “Maar we kozen voor een vrouw omdat er alleen maar mannelijk garçons in de zaak werken”, zegt Lucy. “De robot moest ook een naam krijgen. Mijn partner Bianca stelde Eva voor, de eerste vrouw op aarde en nu de eerste robotgarçon in het land.” Binnen een viertal weken zal Eva in Kaai 22 aan de slag gaan. (Bron+foto: HN/Tom Nuytemans)

Binnen 4 weken is robot Eva aan de slag in Kaai 22

Wereldwinkel viert 50-jarig bestaan met ‘koffieklets’.

TEMSE – Vandaag dinsdag viert Wereldwinkel zijn 50 jarig bestaan. Dit wordt onderstreept met een rondrit door het Vlaams gewest, waarbij ook Temse wordt aangedaan. Dit onder het thema: De Langste Koffieklets.

Daarvoor is man welkom op dinsdag 5 oktober, rond 15 uur aan Scheldestraat 78, of rond 16 uur aan AC De Zaat.

“De wereldwinkels van Oxfam ontstonden immers 50 jaar terug en daar mag een kopje koffie op gedronken worden”, klinkt het bij Theo Baeke Van Wereldwinkel Temse. “Die koffiekletsen vinden trouwens zowat in heel Vlaanderen plaats. Muzikale ondersteuning en een paar fairtradespelletjes zorgen voor de gepaste omkadering.”

Vijftig jaar geleden ontstond een nieuw winkelidee in het straatbeeld: wereldwinkels van Oxfam. Oxfam wilde ontwikkelingshulp hiermee ook via handel met het Zuiden aanbieden.

“De wereldwinkels werden op die manier pioniers van fair trade, nu algemeen verspreid”, stelt Baeke. “Van de eerste winkel te Antwerpen in 1971 groeide het aantal winkels naar zo’n 300 in Vlaanderen, die dank zij een aantal gemotiveerde vrijwilligers draaiende worden gehouden en de boodschap van echte fairtrade uitdragen.”
Ook in Temse werd vroeg (eind jaren 70) op de wereldwinkelkar gesprongen.

“Het idee vond ingang via personen uit de jeugdbeweging, de kerk en de vredesbeweging”, klinkt het. “Alle begin is moeilijk, dus ging de verkoop in die tijd via een netwerk van thuisbezorgers, die om de twee maanden bestellingen bijeensprokkelden. Promotie gebeurde (en gebeurt) via een magazine, stockage van de (toen nog) kleine voorraad gebeurde bij iemand thuis. Er kwamen wat (geruststellende) reserves en de stap naar een winkelpand werd gezet: tweemaal werd een ruimte in de Kasteelstraat gehuurd en vanaf 2011 is Scheldestraat 78 ons huisadres.”

De wereldwinkels bieden uitsluitend fairtradeproducten aan, dit zijn producten uit het Zuiden die de producenten een ‘faire’ prijs en een “faire” winst garanderen. Daar zitten veel producten uit de voedingssector tussen, met als toppers onze koffies, chocolades en wijnen. Daarnaast is er ook een aanbod van sjaals, handtassen, keukengerei, geschenkartikelen, wenskaarten.

Neos Temse organiseert een babbelconcert, ook voor niet-leden

TEMSE – Langzaam maar zeker begint men ook bij seniorenvereniging Neos Temse opnieuw met het organiseren van diverse activiteiten. Op donderdag 22 oktober zijn ook niet-leden welkom voor een ‘babbelconcert’ in de feestzaal van het oud-gemeentehuis.

“Ook niet-leden worden van harte uitgenodigd tijdens dit concert” Jan De Gendt, voorzitter Neos Temse

“Als seniorenvereniging hebben we moeilijke tijden achter de rug”, stelt voorzitter Jan De Gendt. “We mogen van geluk spreken dat de meeste leden ons trouw gebleven zijn ondanks het feit dat we nauwelijks activiteiten mochten organiseren in covid-tijden. Onze buitenactiviteiten konden wel steeds doorgaan met verschillende wandel- en fietstochten. Maar de frustratie omwille van het afzeggen van alle geplande activiteiten heeft plaatsgemaakt voor actie. Eind augustus werd met vol enthousiasme het voorziene programma opgestart.”

De buitenactiviteiten konden steeds doorgaan

Alle 60-plussers welkom

“Daguitstappen, optredens en voordrachten kenden reeds een groot aantal aanwezigen en we ervaarden heel duidelijk dat mensen nood hebben om elkaar te ontmoeten”, klinkt het. “En dat verbinden willen we doortrekken naar een ‘open activiteit’ waar alle 60-plussers welkom zijn. Op donderdag 21 oktober om 15 uur, organiseren we een ‘babbelconcert’ met Marc Erkens in de feestzaal van het gemeentehuis in Temse. Marc Erkens bespeelt er de piano waar de liefde als rode draad door de voorstelling loopt.”

Inschrijven noodzakelijk

“Van Chopin tot filmmuziek of het lichtere genre: het komt allemaal aan bod gedurende een anderhalf uur durende voorstelling. Het boeiende is ook dat telkens het verhaal achter elk nummer verteld wordt. Wil je ook eens de sfeer in onze club opsnuiven: ook niet-leden worden van harte uitgenodigd tijdens dit concert. Op voorhand Inschrijven is wel noodzakelijk, tegen uiterlijk 11 oktober.”

Hiervoor stuur je een mail naar jandegendt@hotmail.com en je ontvangt per kerende alle informatie.

Op de website: www.neosvzw.be kan men alles over de club terugvinden. Voor €18 beleef je een fijne namiddag en bovendien koppelt men er na het optreden nog een receptie aan vast.”