TEMSE/TIELRODE/ELVERSELE – Een proefproject om de overlast van knijten – en vooral de pijnlijke, jeukende beten die ze veroorzaken – onder controle te krijgen in Tielrode, blijkt voorlopig een maat voor niks. “Het proefproject is nog niet effectief gebleken. Door het warme en droge weer zijn de insecten terug.”
“Doe de bressen in de dijk weer dicht!” Zo trokken de inwoners van Tielrode afgelopen zomer aan de alarmbel. Ze werden na de aanleg van een getijdengebied in het Klein Broek geplaagd door knijten die pijnlijke, jeukende beten veroorzaakten.
“Bij het wandelen of fietsen op de dijk worden we door hele zwermen aangevallen.”
Voor een oorzaak moesten ze niet ver zoeken: het pas aangelegde getijdengebied in het Klein Broek, een gebied van 54 hectare groot dat in het kader van de Sigmawerken ontpolderd werd. De Vlaamse Waterweg maakte drie bressen in de oude Durmedijk, waardoor het water het gebied in en uit stroomt. Dat laat slib achter, wat de ideale biotoop is voor de knijt.
“Als ik een glazen bol had gehad, dan zou ik het doorsteken van de dijken tegengehouden hebben”, sprak de Temsese burgemeester Hugo Maes (CD&V-Open VLD), zelf Tielrodenaar. Hij verzekerde de dorpsbewoners dat hij aandrong op een oplossing.
Burgemeester Hugo Maesbeloofde een oplossing voor het probleem (C) Pieter Van Hecke)
Bressen dicht!
Voor alle inwoners was er maar één afdoende oplossing. “Doe de bressen weer dicht”, klonk het unaniem. En zo geschiedde, de Vlaamse Waterweg voerde breuksteen aan om tijdelijk de gaten in de dijk weer op te vullen. Ze legde ook buizen aan, waarmee de in- en uitstroom van het water gereguleerd kan worden.
“Door de slikken en schorren tijdelijk droog of onder water te zetten, wordt het gebied minder aantrekkelijk voor knijten en kunnen we knijtenlarven in de bodem bestrijden”, klonk het. De ingrepen hebben echter niet het gehoopte resultaat, blijkt nu.
Het dichten van de bressen blijkt nog niet effectief (C) Pieter Van Hecke)
Door het warme en droge weer van de afgelopen weken werden weer knijten waargenomen in het Klein Broek.
“Het proefproject is voorlopig nog niet effectief gebleken. De tijdelijk gedichte bressen blijken toch een beperkte hoeveelheid water door te laten”, zegt Max Verdonck, woordvoerder van De Vlaamse Waterweg. “Er wordt momenteel onderzocht hoe het probleem zo snel mogelijk kan worden verholpen. Het doel is er om ten laatste tegen midden juni voor te zorgen dat het proefproject volledig operationeel is. Nadien kunnen we het waterpeil in het Klein Broek reguleren.”
Duurzaam ecosysteem
De Vlaamse Waterweg benadrukt dat ze hiermee een evenwichtige en duurzame oplossing wil bieden, maar dat het essentieel is dat de natuurontwikkeling in het gebied niet wordt tegengewerkt.
“Het is namelijk door een duurzaam ecosysteem op te bouwen dat ook de knijten in aantal zullen verminderen. Als de natuur in het gebied verder ontwikkelt, wordt het gebied minder aanlokkelijk voor knijten. Die ontwikkeling stoppen of tegenwerken kan net overlast in de hand werken”, zegt de woordvoerder.
TEMSE – Op donderdag 8 mei ontving het gemeentebestuur, samen met Tony Nai, zaakvoerder van Hotel Temse en Kaai 22, een delegatie van het Chinese Suqian. Een zogenaamde prefectuurstad in de noordelijke provincie Jiangsu met bijna vijf miljoen inwoners.
De delegatie werd ontvangen door gemeenteraadsvoorzitter Hans Cools
Gemeenteraadsvoorzitter Hans Cools (CD&V-Open VLD), binnen enkele jaren de opvolger van burgemeester Hugo Maes, ontving de delegatie, onder leiding van vice-burgemeester Qiao Junjie, in AC de Zaat.
De vice-burgemeester van Suqian sprak zijn hoop uit dat men de komende jaren zal kunnen samenwerken met het gemeentebestuur op tal van domeinen.
Na de ontvangst werd de delegatie rondgeleid in Temse-centrum en ging het ook richting de Wilfordkaai.
TEMSE – Afgelopen dinsdag streek Li An Phoa, docent, ecoloog, filosoof en oprichter van Drinkable Rivers neer in Temse. Vanuit het veer in Tielrode stapte ze richting Antwerpen. Dat deed ze niet alleen, heel wat mensen steunen haar missie. Ze droomt ervan dat er ooit weer drinkbaar water door de rivieren stroomt. En dus stapt ze de Schelde af van Noord-Frankrijk tot in Vlissingen in Nederland.
“Ik verlang weer naar een wereld met drinkbare rivieren, rivieren die zo ecologisch gezond zijn dat we er uit kunnen drinken”,vertelde ze bij haar tussenstop in Temse. “Het is aan ons, wat kiezen we, een vervuilde rivier of eentje waar we uit kunnen drinken.”
Ook enkele leden van Milieuwerkgroep Ons Streven uit Tielrode vergezelde haar tijdens haar wandeling van Tielrode tot Rupelmonde.
“Alles wat natuur aangaat hechten wij heel veel belang aan”, stelde Astrid Martens van Ons Streven. “Dus wanneer er zo een initiatief genomen wordt, en heel diep gaat om terug drinkbare rivieren te gaan krijgen kunnen wij daar onmogelijk niks mee doen.”
Li An Phoa (vooraan rechts) droomt er van dat er ooit drinkbaar water door de rivieren stroomt
Een drinkbare Schelde lijkt nog heel ver af maar dat weerhoudt Li An Phoa er niet van om een signaal te geven aan de beleidsmakers.
In de schaduw van de Boelwerfkraan werd ze verwelkomd door schepenen Brigitte Caura (Tesamen) van Natuur en Afvalbeheer en Bert Bauwelinck (Tesamen) van Klimaat.
Het Agentschap Wegen en Verkeer zal van 19 mei tot 23 mei herstellingen uitvoeren aan de onderkant van de brug van de Hoogkamerstraat over de E17 in Temse. Tijdens de werken zal verkeer op de E17 of de parallelweg gehinderd worden.
De werken worden ‘s nachts uitgevoerd om de hinder te beperken. Tijdens één nacht zullen ook de afritten Sint-Niklaas-Centrum en Sint-Niklaas-West afgesloten zijn. Van 23 op 24 mei zal dan weer het fietspad aan de afrit Waasmunster richting Antwerpen hersteld worden. De afrit Waasmunster is dan afgesloten voor het verkeer.
Herstellingen brug en fietspad
De brug van de Hoogkamerstraat over de E17 vertoont betonschade. Dit moet aangepakt worden om de wapening van de brug, die zorgt voor de stevigheid en stabiliteit, te beschermen. De betonherstellingen moeten gebeuren op verschillende plekken aan de onderkant van de brug boven de E17. Om dat veilig te kunnen doen moeten de E17 en de parallelweg geheel of gedeeltelijk afgesloten worden.
Het fietspad aan de afrit van de E17 in Waasmunster is ook aan herstelling toe. Om het comfort en de veiligheid van fietsers te garanderen zal dit vernieuwd worden.
5 nachten hinder
Om de hinder te beperken worden de werken ‘s nachts uitgevoerd. In Temse is dat tussen 21u en 5u. In Waasmunster wordt er gewerkt tussen 20u en 6u. Deze tijdsvensters worden bepaald op basis van de hinderinschatting voor deze werken. Voor de veiligheid van arbeiders en weggebruikers geldt aan de werf in Temse een snelheidsbeperking van 70 km/u op de E17.
Temse
De werken starten in de nacht van 19 op 20 mei. Dan zijn de parallelweg richting Gent en afrit 15 (Sint-Niklaas-Centrum) en afrit 14 (Sint-Niklaas-West) afgesloten.
Verkeer komende van Antwerpen naar de N16 en N41 wordt doorgestuurd naar de volgende afrit in Waasmunster (afrit 13) en kan daar terugdraaien en afritten 14 en 15 bereiken via E17 richting Antwerpen.
In de nacht van 20 op 21 mei wordt de snelweg (hoofdweg) richting Gent afgesloten en moet al het verkeer over de parallelweg rijden. Tussen 23u en 4u zal dat bovendien slechts op 1 rijstrook kunnen.
In de nacht van 21 op 22 mei wordt de hoofdweg richting Antwerpen afgesloten en rijdt het verkeer over de parallelweg. Tussen 23u en 4u kan dat slechts op 1 rijstrook.
In de nacht van 22 op 23 mei wordt gewerkt op de parallelweg ter hoogte van de brug. Verkeer op de parallelweg wordt daardoor op één rijstrook gebracht en wat eerder naar de hoofdweg geleid. Op de hoofdweg wordt hiervoor de rechterrijstrook afgesloten. De parallelweg blijft steeds toegankelijk voor verkeer dat de op- en afritten van Sint-Niklaas-West en Sint-Niklaas-Centrum wil gebruiken.
Als alles vlot gaat zijn de werken in de ochtend van 23 mei afgerond. In geval van vertraging zullen de werken in de nacht van 23 op 24 mei afgerond worden. Er is geen conflict in omleidingen of hinder tussen de werken in Temse en Waasmunster.
Waasmunster
De afrit Waasmunster op de E17 richting Antwerpen wordt afgesloten van vrijdagavond tot zaterdagochtend. Verkeer dat deze afrit wil gebruiken, rijdt verder op de E17 tot aan de afrit Sint-Niklaas-West. Daar kan het keren om vervolgens via de rijrichting Lokeren alsnog de afrit Waasmunster te nemen, die aan die kant wel open blijft.
Nachtwerk beperkt hinder voor verkeer overdag
Omdat de E17 een drukke snelweg is, kiest AWV ervoor om de werken ’s nachts uit te voeren. Zo ondervindt het verkeer overdag geen hinder en blijft de ochtendspits gevrijwaard.
TEMSE – Vrijdagavond 9 mei organiseerde het gemeentebestuur een herdenking naar aanleiding van het einde van WOII 80 jaar geleden. Ereburgemeester Luc De Ryck zorgde voor de inleiding.
De voorstelling werd geïllustreerd met filmbeelden en getuigenissen van Temsenaren verzameld door Rudy Bredael en een lezing van auteur en historicus Pieter Serrien over de V-bommen. Vooraf werd er een bloemenkrans neergelegd aan het oorlogsmonument onder de pui van het gemeentehuis.
De V-wapens, bekend als zogenaamde Vergelstungwaffen (vergeldingswapens), bestonden uit de V1 vliegende bom en de V2 raket. Het waren wapens die waren ontworpen voor strategische bombardementen. In ons land was vooral Antwerpen een doelwit maar er vielen ook tientallen bommen op Temse.
Ereburgemeester Luc De Ryck verzorgde de inleiding. Hij belichtte beknopt de situatie in Temse tijdens WO II aan de hand van concrete gebeurtenissen, waaronder de dynamitering van de Scheldebrug en de vliegende bommen met dodelijke slachtoffers.
Eerste Temsese slachtoffer WOII
“WOII begon in Temse op 10 mei 1940. Toen bliezen de Franse en Belgisch genietroepen de Scheldebrug op om de opmars van de Duitsers te stuiten”, vertelt De Ryck. “Het gemeentebestuur had vooraf aangekondigd dat iedereen thuis moest blijven omdat het onvoorspelbaar was hoever de brokstukken zouden vliegen.”
“En wat gebeurd er, op de hoek van de Gasthuisstraat en de Van Raemdonckstraat staan drie mensen met elkaar te praten. En een brokstuk van de brug vliegt tot in de buik van één van de drie, Jan De Roeck, en wordt dodelijk getroffen. Hij zal nog enkele weken leven maar zal de geschiedenis ingaan als het eerste Temsese slachtoffer tijdens de eerste dag van WOII.”
40 bominslagen
“Eén van de meest droeve ervaringen in Temse in de tweede wereldoorlog is het neerstorten van de vliegende bommen waarvan drie met dodelijke afloop”, vertelt Luc De Ryck. “De bekendste is de vliegende bom op 14 oktober 1944 op cinema Odeon in de Stationstraat. Er was ook een dodelijke bominslag in de Fonteinstraat tegenover de woning van kunstenaar Karel Aubroeck. Daar kwamen zes mensen kwamen om het leven. De derde dodelijke inslag van een V-bom gebeurde in de Landmolenstraat bij de familie Pauwels waar vier doden te betreuren vielen.”
Filmmaker Rudy Bredael
Tijdens de voorstelling werd ook de kortfilm ‘Angst na de Vreugde’ getoond van filmmaker Rudy Bredael met getuigenissen van Temsenaars over de V-bommenterreur in de gemeente. Het was een compilatie van de film over Temse in WOII die Rudy Bredael samen met Walter Dierick in 2021 maakte.
“Angst na de Vreugde gaat louter over de de bevrijding van Temse in september 1944 waarna de Duitsers begonnen met de vliegende bommen”, schetst Rudy. “Wat er toen gebeurd, daar hebben de meeste Temsenaars het meeste schrik van gehad. Het grootste gevaar kwam van die vliegende bommen. In Temse zijn er bijna veertig bominslagen geweest.”
Doodsbang
René Meersman tijdens zijn getuigenis in 1921
René Meersman, één van de getuigen in de film Temse in WOII was tijdens de Tweede Wereldoorlog kind van een boerengezin en herinnert zich nog goed de V-bommen.
“Die vliegende bommen, dat was een soort klein vliegtuig, en als de brandstof op was, dan viel hij stil. Maar eerst maakte hij nog wat toerkes om dan naar beneden te komen. Als kind gingen wij daar ’s nachts naar kijken, want wij vonden dat leutig. De meeste mensen in onze buurt hadden een schuilkelder gemaakt, onder een houtmijt of een stromijt of zo, waar ze gingen slapen. Wij waren met vier kinderen en sliepen normaal boven, maar ik weet nog dat we beneden mochten slapen, naast de Leuvense stoof. En als we dat geronk van die bommen hoorden, dan liepen wij naar buiten. Mijn moeder en vader waren doodsbang, maar wij vonden het prachtig.”
Getuigenissen
Historicus en auteur Pieter Serrien
Historicus en auteur Pieter Serrien gaf een lezing over de V-bommenterreur op het einde van de Tweede Wereldoorlog. Op basis van zijn boek ‘Elke dag angst’ toonde hij unieke beelden en getuigenissen over de verschrikking die onze streek 80 jaar geleden moest ondergaan. Ook Temse ontsnapte niet aan de bominslagen.
“Als historicus geloof ik dat getuigenissen de bouwstenen mogen zijn van onze geschiedenis”, vertelt Serrien.” Ze zijn misschien wel subjectief en soms kloppen de theorieën niet maar het is onze rol als historici om daarbij de juiste context te geven en aan jong en oud een manier te vinden om in verbinding te komen met dat verleden. En dat is hier vanavond zeer goed gelukt.”
“De V-bommenterreur is een geschiedenis waar ik mij trouwens altijd al over verbaasd heb”, aldus Serrien. “Heel veel verhalen over de V-bommen zijn verdwenen tussen de plooien van de geschiedenis. Het is ook verbazingwekkend dat ik de eerste ben geweest in ons land die de algemene geschiedenis heeft geschreven over de V-bommen.”
Dodelijkste bominslag
De inslag van een V2 bom op cinema Odeon in de Stationstraat was de dodelijkste in Temse tijdens WOII met 9 doden
Zoals ereburgemeester Luc De Ryck al vertelde was er in oktober 1944 een grote inslag aan de Stationstraat.
“Dat de eerste dagen van de V-terreur op Antwerpen de V2’s nog niet goed afgesteld waren, bewijst de raketinslag op Temse op 14 oktober 1944”, stelt Serien. “De V2 veranderde de Stationsstraat in een grote puinhoop. Een van de twee lokale bioscopen, Cinema Odeon, (huidige Roxy red.) werd getroffen, maar gelukkig draaide er net geen film.”
“De populaire zaal bood plaats aan zo’n 1000 toeschouwers, dus een bloedbad was vermeden, een bloedbad dat twee maanden later wel plaatsvond in de Antwerpse Cinema Rex. In de getroffen straten vielen er negen doden en veertien zwaargewonden. Nog 49 mensen moesten naar het ziekenhuis en 150 anderen liepen lichtere verwondingen op. 30 huizen waren totaal verwoest en 35 zwaar beschadigd. 137 woningen liepen lichtere schade op.”
De kortfilm ‘Angst na de Vreugde‘ (17min.) van filmmaker Rudy BredaelVoor de lezing werden bloemenkransen neergelegd aan het monument onder de pui van het gemeentehuis.vlnr.: Sophie Vermeire (Cultuurdienst) ereburgemeester Luc De Ryck, gemeentearchivaris Digna Coppieters, historicus Pieter Serrien en filmmaker Rudy Bredael
TEMSE – In Temse gaan de komende maanden de opnames door van de film Team Spirit: Next Gen van regieduo Anne Marie Brandstötter en Jan Verheyen, In totaal vinden er 25 draaidagen in Temse plaats: Van 12 mei tot eind juni. Op de velden van het sportcomplex Fernand Schuerman, in samenwerking met Voetbalacademie Temse en SV Blauw-Wit Temse. Verheyen geboren en getogen Temsenaar kijkt ernaar uit om dit project in zijn geboortedorp te realiseren. “Dit is een bijzonder gevoel”, zegt hij.
De zoektocht naar een geschikte locatie bracht de productie naar meer dan 25 voetbalvelden verspreid over Vlaanderen, maar Temse sprong er bovenuit. “Het is geen té groot complex, maar met een ruime kantine”, legt Verheyen uit. “Een extra troef is dat er talloze andere locaties binnen handbereik liggen.”
Bar Coupé
Naast het voetbalveld zullen dus ook andere plekken in Temse een rol spelen, zoals JOC De Nartist, woonzorgcentrum De Reiger en diverse woningen in de Eupenlaan. Daarnaast worden opnames gepland bij bekende horecazaken zoals Wilford T en Bar Coupé. “Ik schat dat ongeveer driekwart van de film in Temse wordt opgenomen”, zegt de regisseur. “Ik ken de omgeving als mijn broekzak en dat maakt het speciaal.”
Team Spirit maakte zijn debuut in 2000 en nu, 25 jaar later, komt Verheyen met een vervolg waar een rol is weggelegd voor een nieuwe generatie. “De kantine van ‘Eendracht Vooruit’ wordt in de nieuwe film uitgebaat door Franky, gespeeld door Axel Daeseleire”, vertelt Verheyen. “Eric, vertolkt door Tom Van Landuyt, is trainer van het meisjeselftal, waarin de dochters van de oorspronkelijke hoofdpersonages spelen. Het is bovendien fantastisch om zoveel bekende gezichten terug te zien, zoals Michaël Pas, Tania Kloek en Dimitri Leue.”
Figuranten gezocht
De productie zocht en vond figuranten onder de Temsenaars, onder wie leden van carnavalsvereniging De Sharky’s uit Steendorp en spelers van SV Blauw-Wit. “Maar we zoeken nog jongeren voor een fuifscène op 27 mei”, klinkt het.
Voor Verheyen zijn de opnames een beetje thuiskomen. “Mijn ouders zijn er niet meer, maar mijn broer en zus wonen hier nog steeds. Het is geweldig om hen vaak te zien tijdens de opnames. Bovendien logeer ik voor de nachtopnames bij mijn zus. Dat is een bijzonder gevoel”, zegt hij.
Voor de regisseur is het tevens niet de eerste keer dat hij in Temse filmt. Eerder gebruikte hij het dorp als decor voor Red Sandra en ook de vorige Team Spirit-film werd vlakbij in Mariekerke opgenomen.
Een strakke planning
De film verschijnt in de cinemazalen op 22 oktober. “Een hele uitdaging, maar ik presteer beter met een strakke deadline”, grapt Verheyen. Als bedankje voor de gastvrijheid krijgt Temse trouwens een exclusieve avant-première in zaal Roxy. “Het wordt wel nog een puzzel om iedereen in de zaal te krijgen”, zegt de regisseur.
Jongeren die willen figureren op de fuif in de film kunnen zich inschrijven via https://pages.inthepicture.com/teamspirit of een mail sturen naar stijn.van.koetsem@ateamproductions.com.
TEMSE/WAASMUNSTER – De gemeenten Temse en Waasmunster nodigden woensdagavond lokale ondernemers uit voor de netwerkavond Stroom-in. De eerste editie bleek met 108 geïnteresseerden meteen een schot in de roos. “We willen deze legislatuur een nieuwe wind laten waaien door de lokale economie,” zegt schepen van Lokale Economie in Temse Bart Van Geyt (CD&V-Open VLD).
Schepen van Lokale Economie Bart Van Geyt mocht de aanwezigen welkom heten
Het netwerkevent vond plaats in De Meermin in Waasmunster. “Met dit initiatief willen we lokale ondernemers ondersteunen, dichter bij elkaar brengen en samenwerking stimuleren”, zegt Van Geyt. Naast de gelegenheid om nieuwe connecties te maken kregen de aanwezigen ook enkele inspirerende inzichten van gastspreker en netwerkstrateeg Dimitri Verhoye.
Expert economie Griet Willems, die zowel voor de gemeente Temse als voor Waasmunster werkt, nam het voortouw. “Ondernemers ontmoeten elkaar te weinig. Een netwerkavond is de uitgelezen manier om dat voor elkaar te krijgen. We brachten ondernemers van beide gemeenten bij elkaar. Dat betekent een grotere groep en we kunnen meteen de kosten delen”, zegt ze.
Ook de Waasmunsterse schepen van Economie Rik Daelman (Liberaal Waasmunster) reageerde tevreden op de eerste editie. “Met meer dan honderd inschrijvingen boeken we op dit eerste event een mooi resultaat”, laat hij optekenen. (bron: HN/Pieter Van Hecke)
TEMSE – Recent werd de zone 30 in de stationsomgeving uitgebreid: vanaf het gevleugeld zebrapad in de Parklaan (ter hoogte van de voetweg naar de Eupenlaan) en het Stationsplein tot aan het begin van de Rick De Rycklaan.
De maximumsnelheid in de stationsomgeving werd verlaagd van 50 naar 30 kilometer per uur. “Een logische en verkeersveilige keuze op een plaats met veel fietsers en voetgangers”, zegt schepen voor Mobiliteit Bert Bauwelinck (Tesamen).
De afgelopen jaren werden in de Temsese dorpskernen en woonwijken meerdere zones gecreëerd waar de maximumsnelheid beperkt is tot 30 kilometer per uur. Daarbuiten geldt, behalve op sommige gewestwegen, de maximumsnelheid van 50 kilometer per uur.
“Nieuwe verkeersmaatregelen worden niet altijd even warm onthaald”, vertelt schepen van Mobiliteit Bert Bauwelinck. “Toch is de uitbreiding van de zone 30 in de buurt van een school en het station een logische en verkeersveilige keuze. Er was in het verleden nog een ‘los eindje’ in de zone 30 in de buurt van het Stationsplein: de doortocht was nog 50 km/uur. Dat is niet logisch op een plek waar heel veel fietsers en voetgangers de rijweg over moeten.”
“De stationsomgeving werd vorig jaar heraangelegd als een Hoppinpunt, een ‘mobiliteits-draaischijf’ waar je gemakkelijk van het ene vervoersmiddel naar het ander kan overschakelen. Nu is het tijd om de omgeving nog verkeersveiliger te maken met de zone 30 in de straat voor het station. Een logische keuze met ook nog een school in de directe nabijheid en veel pendelaars en scholieren die te voet of met de fiets naar het station komen”, aldus de schepen.
De Parklaan (van aan het zebrapad aan de voetweg naar de Eupenlaan) tot aan de Rik De Rycklaan werd zone 30.
TEMSE – Louis Meeus en Lutgart Van Lancker stapten op 23 april 1960 in het huwelijksbootje te Temse. Het briljanten paar vierde hun huwelijksverjaardag samen met familie en vrienden.
Schepen Debby Vermeiren mocht een medaille van het Koninklijk Paleis overhandigen. Dit samen met oprechte felicitaties, een geschenk van het Lokaal Bestuur en een persoonlijke toespraak.
Louis was jarenlang zaakvoerder van Garage Meeus in het centrum van Temse. Lutgart was directrice in de avondschool. Het echtpaar heeft twee kinderen en twee kleinkinderen. Ze genieten van talrijke sportieve hobby’s.
TEMSE – De grote centrumwerken aan de Kouterstraat, Pastoor Boelstraat en Schoolstraat in Temse zijn achter de rug. Zaterdag werd de vernieuwde centrale as officieel geopend. “Het heeft bloed, zweet en tranen gekost, maar we krijgen iets moois in de plaats”, zegt schepen van Mobiliteit Bert Bauwelinck (Tesamen).
De werken gingen begin 2024 van start in de Kouterstraat. Later op de planning stond de Pastoor Boelstraat en als laatste werd de Schoolstraat aangepakt. De herinrichting kaderde in de ambitie van de gemeente om het centrum verkeersveiliger en aangenamer te maken voor alle weggebruikers.
Bewoners werden uitgenodigd voor een hapje en een drankje in Club 45
Zo werd de Kouterstraat, als winkelkern van Temse, een fietsstraat en is ze, behalve voor bussen en taxi’s, voortaan eenrichtingsverkeer. Er is meer groen in het straatbeeld en de infrastructuur sluit nu beter aan bij de zone 30. “Dit nodigt automatisch uit tot trager verkeer, wat de leefbaarheid voor bewoners en bezoekers ten goede komt”, klinkt het.
Zeven miljoen euro
Op 30 april werd de centrale as opnieuw geopend voor het verkeer. Dat betekende het einde van de grote werken, die meer dan een jaar duurden. Zaterdag trakteerde het gemeentebestuur de buurtbewoners op een hapje en een drankje.
Schepen van Mobiliteit Bert Bauwelinck bedankte er de inwoners voor hun geduld. “Jullie hebben meer dan een jaar op een bouwwerf geleefd en dat is niet evident. We investeerden zeven miljoen euro en het heeft de betrokken diensten bloed, zweet en tranen gekost, maar het resultaat mag er zijn”, zei de schepen.
Respcteren zone 30
Bewoner Eddy Persy is tevreden maar opgelucht
Bewoner Eddy Persy is tevreden met het resultaat maar vooral opgelucht dat de werken eindelijk voorbij zijn.
“Het afgelopen jaar hebben we heel wat stof en slijk gezien”, lacht hij. “Tot driemaal per dag moest ik de inkomhal van ons appartementsgebouw schoonmaken. Nu haal ik hopelijk voor de laatste keer mijn tuinslang boven om de laatste restjes zand van voor de deur weg te spuiten.”
Sinds woensdag is er opnieuw doorgaand verkeer mogelijk over de centrale as. “En dat hebben we ook gemerkt na een lange periode van rust”, vervolgt Eddy. “Bij heel wat chauffeurs werd het gaspedaal meteen weer ingedrukt. Ik ben blij dat de politie al meteen controleert op het respecteren van de zone 30. Misschien had men hier toch beter nog iets meer ingezet op verkeersremmende maatregelen.”
Zaterdag werd de vernieuwde centrale as officieel geopend.
TEMSE – Nicolas Bolsens (38) en Romy Vercauteren (33) verhuizen Dranken Hinderdael naar de Frank Van Dyckelaan in Temse, op een boogscheut van het rondpunt van de Orlaylaan. “Meer ruimte en we kunnen hier inzetten op ons drive-in concept”, zegt Nicolas. De reacties van onze klanten zijn positief. “Amai, eindelijk een betere parking’, zeggen ze.”
In 2021 nam het koppel Dranken Hinderdael in de Akkerstraat in Temse over. Het was de start van een succesverhaal dat resulteerde in een tweede overname van drankenhandel ’t Schaliënhuis aan de Cauwerburg in 2022. Dit jaar zetten ze een nieuwe grote stap met de verhuis naar een nieuwe locatie aan de Frank Van Dyckelaan in industriezone De Zaat.
Nicolas en Romy breien een vervolg aan hun succesverhaal met de verhuis naar de site de Zaat
“Dit pand kwam in februari toevallig op ons pad terecht en we besloten de stap te wagen”, zegt Nicolas. “Het huurcontract van onze zaak aan de Cauwerburg liep net af, dus het was het uitgelezen moment. We gaan niet meer met twee vestigingen werken. Alles verhuist naar hier, waar het veel ruimer en overzichtelijker is. Onze vestiging in de Akkerstraat zal louter nog gebruikt worden voor stockage.”
Drive-in
Met deze beslissing wil het koppel het verkeer in het centrum ontlasten.
“Leveringen voor onze locatie in de Akkerstraat brachten veel vrachtverkeer met zich mee dat zich door het centrum van Temse moest wurmen. Dat was niet altijd evident. Hier is dan weer voldoende plaats om te manoeuvreren”, aldus de zaakvoerder. “Het hoofddoel van de verhuis is echter dat we hier vol kunnen inzetten op ons nieuw drive-in concept. In de toekomst kunnen klanten online bestellen en een tijdslot kiezen waarop ze hun bestelling die zal klaarstaan, kunnen afhalen.”
De reacties van de klanten zijn alvast positief. “Allemaal zeggen ze: ‘Amai, eindelijk een betere parking’. Mensen zullen nu gemakkelijker de weg naar hier vinden en in alle rust en comfort hun inkopen kunnen doen”, zegt Nicolas.
Luxury room
Het koppel zet met andere woorden hoog in op winkelbeleving. “Klanten zullen in de winkel vanaf nu ook onze wijnen kunnen proeven én er komt bovendien een ‘luxury room’. Dat is een afgesloten gedeelte waar de duurdere flessen te vinden zijn. Elke klant is er welkom, maar dat moet wel op aanvraag gebeuren”, vertelt Nicolas. “Dit biedt meteen enkele voordelen. Het is in de eerste plaats een preventieve maatregel tegen diefstal en ten tweede kunnen klanten die iets meer uitgeven, dat in alle rust doen”, klinkt het bij de zaakvoerders. Ideeën en initiatieven ontbreken het ondernemerskoppel alvast niet, want binnenkort komen ze ook nog met een zelfgemaakte limoncello op de markt.
Op 2 mei gooiden Nicolas en Romy de deuren open van de nieuwe vestiging. Het ganse weekend was er opendeur in de nieuwe locatie
Vrijdagavond was er de officiële opening met tal van genodigden
Vrijdag was er voor iedereen die een aankoop deed een hapje en een drankje aan en voor de kinderen stond er een springkasteel en waren er ijsjes. Vrijdagavond was er de officiële opening met genodigden en leden van het gemeentebestuur. Zaterdagochtend maakte een barista koffie voor de vroege vogels. Het ganse weekend, ook zondag 4 mei nog, kunnen er doorlopend wijnen gedegusteerd worden”, klinkt het.
Burgemeester Hugo Maes kwam met een aantal schepenen en gemeenteraadsleden het ondernemerskoppel succes wensen. Vlnr.: Gemeenteraadslid en Federaal parlementslid Lieve Truyman (N-VA), , gemeenteraadsvoorzitter Hans Cools, Romy en Nicolas, burgemeester Hugo Maes schepen van Lokale Economie Bart Van Geyt en schepen Ingrid Deschepper
TEMSE – De jubilarissen werden op vrijdag 25 april in het AC De Zaat ontvangen n.a.v. hun 60ste huwelijksverjaardag. De attenties van het Koninklijk Paleis en van het Lokaal Bestuur werden hen overhandigd door burgemeester Hugo Maes (CD&V-Open VLD)en schepen Brigitte Caura (Tesamen).
Freddy werd op 10 juni 1943 in Steendorp geboren. Jenny zag het levenslicht op 28 september 1943 in Temse. Het echtpaar trad in het huwelijksbootje in Temse op 7 mei 1965. Het huwelijk werd destijds voltrokken door burgemeester August Maes.
Freddy was werkzaam als pijpfitter, Jenny als breister. Ze hebben 1 zoon, Ivo. Freddy vult zijn vrije tijd met biljarten. Jenny houdt zich graag bezig met het huishouden. De jubilarissen wonen sinds 1965 in de Schoolstraat.
TEMSE – Het gemeentebestuur gaat twee extra trajectcontroles invoeren. Dit in de Sint-Amelbergalaan en de Doornstraat. Men gaat daarvoor in zee met een nieuwe partner waarbij men geen deel van de inkomsten meer moet afstaan. Alle inkomsten van de boetes zullen dus volledig naar de gemeentekas vloeien.
“Bij politiecontroles zijn de Doornstraat en de Sint-Amelbergalaan de straten waar er het meest snelheidsovertredingen genoteerd worden”, aldus schepen van Mobiliteit Bert Bauwelinck (Tesamen) “Trouwens om sluipverkeer tegen te gaan in de Rozenlaan wordt daar een flankerende maatregel ingevoerd. Dit met een een ANPR camerasysteem.”
Verkeersveiligheid verbeteren
Ook in de Doornstraat wordt een trajectcontrole ingevoerd.
Twee jaar geleden werd daar de 16-jarige Francis op zijn fiets doodgereden. De man die Francis aanreed, was onder invloed van alcohol en drugs en pleegde na het ongeval vluchtmisdrijf. Hoewel de man niet veroordeeld is voor overdreven snelheid, vindt de gemeente de trajectcontrole in die straat wel een belangrijk signaal om er de verkeersveiligheid te verbeteren.
Komend najaar starten
“De invoering van de trajectcontrole in de Doornstraat kan je gerust beschouwen als een signaal”, zegt Bauwelinck “Het tragische ongeval met Francis kende uiteraard andere oorzaken, maar voor ons is het toch een prioriteit om een veiligere verkeerssituatie te bekomen in die straat.”
De schepen baseert zich voor de invoering van de trajectcontrole vooral op cijfers van de politie. “De Doornstraat is een van de straten die eruit springt wat betreft snelheidsovertredingen. Door er een trajectcontrole in te voeren, krijgt een overtreder er meteen een boete via het ANPR-camerasysteem.”
Samen met het bedrijf dat gespecialiseerd is in trajectcontroles zal men nu bekijken waar de gemeente de camerapalen moet plaatsen.
“Daarna kunnen we de trajectcontrole ook effectief invoeren, maar de verwachting is dat we in het najaar kunnen starten”, klinkt het.
Zowel in de Doornstraat als de Sint-Amelbergalaan worden dit najaar trajectcontroles ingevoerd
TEMSE – Festivel heeft er een droomeditie op zitten. Het meerdaags festival mocht over vijf dagen 9.000 bezoekers verwelkomen. Jong, oud en alles daartussen kwam dansen, eten en vooral genieten.
Het begon woensdagavond met een alweer uitverkochte editie van Festiquiz met 1000 deelnemers.
“Presentator Peter Van De Veire deed dat alweer fantastisch en had drie sidekicks aan zijn zijde Siska Schoeters, wielercommentator José De Cauwer, die gehuldigd werd voor zijn 75ste verjaardag, en acteur Rik Verheye”, aldus Van Robaeys.
Eén van de sidekicks van Peter Van de Veire tijdens Festiquiz was wielercommentator José De Cauwer
Warmste kant
Donderdagnamiddag de deuren voor mensen met een beperking. 1.350 aanwezigen gingen tijdens de FestiSpecials uit hun dak met optredens van onder meer De Romeo’s en vaste waarde Sam Gooris.
“Ik doe dit ongelooflijk graag en ik hoop dat ik volgend jaar mag terugkomen”, zei Sam Gooris na het optreden.
De organisatie geeft jaarlijks een deel van de opbrengst weg aan verschillende goede doelen en één daarvan zijn de FestiSpecials. Mensen met een beperking mogen dan gratis komen feestvieren in de tent, en daar zijn zij heel blij mee.
Die blijdschap was door het weekend heen ook af te lezen van de gezichten van de vele bezoekers.
Donderdagavond was de tent goed gevuld voor het eerste concert sinds lange tijd van Niels De Stadsbader en zijn band.
Vrijdagavond werden de pijlen vooral op jongere bezoekers gericht. Dat met als orgelpunt een dj set van Average Rob en Als het Kan Soundsystem. Zaterdag trok Festivel de kaart van de jaren 90, met ondermeer dj-sets van DJ Frank, bekend van de zomerhit The Summerjam, en van Regi Penxten als apotheose.
Waar is de jeugd?
Tussen het feestgedruis beleefden de prille veertigers Kim, Jerina, Pascale en Sven hun tweede jeugd. “De moederkes mogen nog eens buiten”, zeggen Kim en Pascale lachend. “We hebben nu allemaal kinderen en zijn zeer blij om nog eens onbezonnen te kunnen komen feesten. Het is fijn om niet de oudsten te zijn hier, waar is alle jeugd?”
Festivel kreeg zaterdag ook een internationale toets. Eén van de hoofdsponsors, Cordeel, had zijn personeel uitgenodigd om mee te komen feesten in de circustent. Een grote bende schrijnwerkers, bekisters en andere collega’s kwam met partner genieten van een typisch Vlaamse tentfuif.
Van Polen tot Temse
De werknemers zijn vooral afkomstig uit Polen en Slowakije en wonen al lange tijd in België. Artur (43) en Michael (43) zijn superdankbaar dat ze de beentjes mogen komen losgooien. “Het moet niet altijd werken, werken zijn, hé.” (lachen)
Met 9.000 bezoekers werd de zesde editie van Festivel er dus eentje om in te kaderen. “Dat sterkt ons vertrouwen om er volgend jaar nog eens een flinke lap op te geven”, besluit organisator Philippe Van Robaeys.
Meer foto’s, Festiquiz: klik hier Meer foto’s, Festispecials: klik hier Meer foto’s, Festimusic: klikhier Meer foto’s, Festival dag 1; binnenkort Meer foto’s, Festival dag 2: binnenkort Meer foto’s, Festikids: binnenkort
TEMSE – Goed nieuws voor lezers: de Bibliotheek van Temse is vanaf dit weekend opnieuw open op zaterdag én zondag. Iedereen is welkom op zaterdag 26 april, de start van de nieuwe openingsuren.
“De voorbije jaren zette de Bibliotheek een aantal belangrijke stappen om de dienstverlening uit te breiden”, vertelt Patrick Vermeulen, schepen van Cultuur en Bibliotheek (CD&V-Open VLD). “Eind 2023 werd de Bibliotheek volledig heringericht om meer beleving en een aangename bezoekerservaring centraal te stellen. In 2024 kreeg de speel-o-theek een plaats in de Bibliotheek. Dat zorgde tot nu toe voor veel positieve reacties en meer bezoekers voor de speel-o-theek. Nu breiden we de openingsuren in het weekend uit door ook op zaterdag open te zijn en niet enkel meer op zondag.”