Eindelijk nog eens mooi weer voor carnavalstoet Elversele

Topgroep de Sharky’s uit Steendorp de grote afwezige
ELVERSELE – Dankzij het mooie weer was een pak volk afgezakt naar Elversele voor de carnavalsstoet.

De lokale groep de Greffels, met in zijn rangen Prins Carnaval Maarten I, oogstte heel wat bijval met hun kleurrijke wagen en kostuums. Grote afwezige was de topgroep De Sharky’s uit Steendorp. Zaterdag beslisten zij om alle stoet-activiteiten dit seizoen af te blazen na enkele problemen binnen de groep.

Meer foto’s, klik hier

Voor eigen publiek zorgden de Greffels voor heel wat kleur

 

Geen overweldigende opkomst voor tienerfuif

TEMSE – Om het einde van de krokusvakantie en de Grabbelpasweek te vieren organiseerde de gemeentelijke Jeugddienst een echte tienerfuif in JOC De Nartist.

Met DJ’s, funky kapsalon, glittertattoo, en fluoschmink. Vooral de photobooth waarbij men op de foto kon met gekke hoeden en andere rare attributen was bijzonder populair bij de kids. Zowat 50 jeugdigen van 10 tot 15 jaar kwamen fuiven in JOC De Nartist.
“Niet overweldigend dus maar de kinderen die er waren hebben zich wel heel goed geamuseerd”, aldus Brecht Michiels van de Jeugddienst.
Terwijl de kinderen fuifden konden ouders en grootouders genieten van een drankje in de instuif van het jeugdontmoetingscentrum.

Meer foto’s, klik hier

De photobooth was heel populair

Carnaval in WZC De Reiger

TEMSE – Naar goede traditie bracht het gemeentelijk carnavalscomité twee weken voor het carnaval in de centrumgemeente een bezoek aan WZC De Reiger.

Samen met streetband de Strooien Hoedjes, lokaal zangtalent Diego De Groep en presentator Sylvain Schvartz zorgde men voor een carnavaleske namiddag en werd er door de rusthuisbewoners gedanst en gezongen samen met de Prins en Prinses van de Reiger, Frans De Gendt (98) en Anny Staes (83).

Meer foto’s, klik hier

De Prins en Prinses van de Reiger, Frans De Gendt (98) en Anny Staes (83) lieten zich niet onbetuigd

 

Prins Carnaval Roy I vraagt vriendin ten huwelijk vóór popverbranding

STEENDORP – Met de verbranding van de Klos en de Kloter op het dorpsplein en de ‘Matsoefel Ommegaunk’ kwam een einde aan de 41ste editie van Steendorp carnaval. Prins carnaval Roy I had ook een verrassing voor de aanwezigen.

Prins carnaval Roy Meersman, ook verkleed als Matsoefel van ’t Geloag, had nog een verrassing in petto. Net voor de popverbranding vroeg hij publiekelijk zijn vriendin en tevens eredame Shauni Scheltens ten huwelijk. Zij zei ja, met een oorverdovend applaus van de aanwezige carnavalisten uit tot gevolg.

Meer foto’s, klik hier

Prins Roy I vroeg zijn vriendin, en tevens eredame ten huwelijk

Popverbranding luidt einde in van Tielrode carnaval

TIELRODE – Als afsluiter van Tielrode carnaval organiseerde de Orde van ’t Veir de jaarlijkse popverbranding en de verkiezing van de beste geklede carnavalist.

“We beleefden een fantastische editie van ons carnaval”, aldus comitévoorzitter Ken Berckmoes. “Het is ook lang geleden dat er nog zoveel volk aanwezig was voor onze popverbranding.”

De Kettermuitsvrienden wonnen trouwens de carnavalsstoet voor de Sharky’s.

Meer foto’s, klik hier

Carnavalisten laten zich niet uit het lood slaan door winterse buien

TIELRODE – Voor het tweede jaar op rij organiseerde carnavalscomité Orde van ’t Veir een carnavalstoet in de de centrumstraten van Tielrode.

Ondanks een fikse hagelbui lieten de carnavalisten zich niet uit het lood slaan. Naast de plaatselijke groepen uit Tielrode zoals de Kettermuitsvrienden, en Elversele, waren ook de Titti Twisters uit Hamme voor het eerst van de partij. Samen met de Sharky’s uit Steendorp waren zij één van de blikvangers van de korte maar kleurrijke cavalcade.

Meer foto’s, klik hier

 

Bonte bende trekt door straten van Steendorp

STEENDORP – Zaterdag 10 februari mocht carnavalscomité Orde van de Baksteen het carnavalsseizoen in het Waasland op gang trekken met hun 41ste carnavalsstoet.

Een kleurrijke bende trok door de centrumstraten onder het toeziend oog van Prins Roy I en eredame Shauni. Voor de Dolle Mina’s uit Bollywood was niemand veilig terwijl de Gaschrederikken de discotoer opgingen. De blikvangers die veel lof oogsten van de toeschouwers waren de Sharky’s die een feestje bouwden in het Vaticoan en de jubilerende Nabuko Donosor met Bloemekee Jubilee.

Meer foto’s, klik hier

Voor de Dolle Mina’s uit Bollywood was niemand veilig.

De Gaschrederiken gingen de discotoer op met Studio 75

Honderden nemen afscheid van dé Tante van Vlaanderen

TEMSE – In de Dekenale Onze-Lieve Vrouwekerk werd afscheid genomen van Ester Verbeeck, bij de kleuters van toen bekend als Tante Terry. De gebedsdienst die geleidt werd door Hilde Van Bladel werd gekenmerkt door een serene dienst met veel ruimte voor muziek van bevriende artiesten.

Acteur Wim Opbrouck mocht de dienst op gang trekken met zijn eigen versie van ‘Love of the Common People van Paul Young. Een nummer dat ze jaren geleden al, zelf voor haar uitvaart gekozen had.

Later tijdens de dienst bracht Bart Peeters ondermeer nog zijn eigen versie van de Tante Terry-klassieker Klein, klein kleutertje.

“Je wist wel dat je veel sympathie kreeg, en dat was naar iedereen wederzijds”, vertelde haar zoon Guy. “Maar zulke overweldigende, warme blijken van medeleven had je zelf ook niet verwacht.”

De gebedsdienst werd bijgewoond door zowat 450 aanwezigen waaronder ook een aantal BV’s. Naast Bart Peeters en Wim Opbrouck ondermeer Jacky Lafon en David Davidse die ook de familie een hart onder de riem kon steken. Ook acteur Gène Bervoets was één van de opgemerkte aanwezigen.

Meer foto’s, klik hier

Leerlingen basisschool trotseren winterweer tijdens kindercarnavalstoet

TIELRODE – De leerlingen van de vrije basisschool uit Tielrode trotseerden het koude winterweer voor de kindercarnavalstoet.

De bonte bende trok door het centrum van de gemeente op sleeptouw genomen door Prins carnaval Stefan I en zijn eredames Kelly en Tinneke. Ook de carnavalverenigingen de Sharkys en de Greffels waren met één van hun wagens op de afspraak. Zij zijn twee van de blikvangers tijdens de carnavalstoet die zondag 11 februari door de straten van Tielrode trekt.

Meer foto’s, klik hier

Bart Peeters en Wim Opbrouck zingen op uitvaart Tante Terry

Hilde Van Bladel uit Temse leidt gebedsdienst
TEMSE – Op zaterdag 10 februari is er de uitvaartplechtigheid van Esther Verbeeck, beter bekend als Tante Terry. Bart Peeters en Wim Opbrouck zullen tijdens de dienst elk een nummer zingen. Opmerkelijk is ook dat de dienst geleid wordt door een vrouw: Hilde Van Bladel uit Temse.

Geen pilarenbijter
“Onze mama was wel katholiek, maar was geen pilarenbijter”, zegt haar zoon Guy Van Ginderen. “Daarom wou ze geen eucharistieviering, maar een gebedsdienst”. Het mocht voor haar ook geen al te sombere viering worden. “Maar we gaan het toch sereen houden”, voegt Guy eraan toe. “Bart Peeters zal een muzikale ode brengen aan onze moeder en Wim Opbrouck zal een cover zingen van één haar favoriete nummers.” De familie vindt het ook een mooi symbool dat de dienst verzorgd wordt door een vrouw.
Geen pastoor maar een gebedsleidster
Hilde Van Bladel is sinds 2016 gebedsleidster in Temse. Ze volgde een cursus bij het Bisdom Gent en kreeg een mandaat om uitvaarten te leiden zonder eucharistie. “Ik heb al zo’n 10 zulke diensten geleid”, zegt Hilde, “maar deze is toch speciaal. Het is de eerste keer dat ik de uitvaart mag verzorgen van zo’n bekend iemand”. Ze gaat voor samen met Miel Demont van de parochie Eikevliet in Bornem. Hij kende Tante Terry persoonlijk.

Hoeveel mensen op de begrafenis zullen afkomen is niet in te schatten. De politie van Temse is alvast voorbereid.

Om 10u30 is er mogelijkheid tot een laatste groet, om 11 uur start de dienst. Tante Terry wordt later in intieme kring gecremeerd. Haar as zal uitgestrooid worden in Kapellen, waar ze lang heeft gewoond met haar man Jos Van Ginderen. Ook zijn as is daar al uitgestrooid.

Bron: Radio 2/Oost-Vlaanderen

Groen gaat strijdvaardig naar de verkiezingen

TEMSE – Als laatste politieke fractie organiseerde Groen Temse een nieuwjaarsreceptie voor de leden en geïnteresseerden in het Natuurhuis in Steendorp. Men kon ook meestappen tijdens een korte gegidste wandeling langsheen het Fort van Steendorp. “Groen is klaar om mee te besturen”, klonk het strijdvaardig.

Ons team
“De Groene partij in Temse is in verandering”, klinkt het bij Raf Catthoor, fractieleider in de gemeenteraad. “We hebben ons versterkt met jonge krachten, mensen met een nieuwe eigen stijl en dynamiek, mensen die willen focussen op een langetermijnvisie. In de zomer van 2016 hebben we beslist om met een eigen lijst op te komen. Een weloverwegen keuze. Maar de groep is er klaar voor. En als de kaarten gunstig liggen, dan willen we graag onze gemeente mee besturen.”

Meer foto’s, klik hier

Klik hieronder verder  om meer te lezen…

Continue reading

De Sharky’s willen heilige huisjes intrappen

Carnavalsvereniging brengt tijdens doopplechtigheid ode aan overleden bellenman Gerard Vercauteren

STEENDORP – Komende zaterdag 10 februari gaat in Steendorp de eerste carnavalstoet van het nieuwe seizoen in het Waasland uit. Ook SKV de Sharky’s zijn klaar om voor eigen thuispubliek de premiére te beleven van hun nieuwe thema. Daarmee wil men voor het eerst in de voetsporen van collega carnavalsgroepen uit Aalst treden.

“Met ons thema ‘De Sharkys feesten ‘schijnheilig’ in ‘ t Vaticoan’ willen we voor het eerst anders doen dan de anderen”, schetst voorzitter Eddy Vermeulen. “De carnavalstoet van Aalst staat er om bekend dat ze graag tegen ‘heilige huisjes’ schoppen. Wel dat gaan we met onze carnavalsvereniging voor het eerst ook in het Waasland doen. Ons thema dit jaar is opgebouwd rond de paus, bischoppen en De Pauselijke Zwitserse Garde”. (in het Italiaans: Guardia Svizzera Pontificia red.), de pontificale bewakingseenheid van Vaticaanstad.”

Ook de muziek op de wagen is aangepast aan het thema.

“We lieten een aantal muzieknummers inzingen waarbij de tekst voor sommigen misschien schunnig zal klinken, en tegen de borst zal stuiten “, stelt Vermeulen. “Maar dat is eigenlijk een beetje de bedoeling.”

Tijdens de doopplechtigheid werd ook een ode gebracht aan bellenman Gerard Vercauteren die eind vorig jaar overleed. Hij was het die jaarlijks de doop van de Sharkys-wagen in goede banen leidde. Hij kreeg als eerbetoon een applaus van de aanwezige carnavalisten.

…Wordt vervolgd tijdens de eerste carnavalstoet van het Waasland, komende zaterdag vanaf 14.30 uur in Steendorp.

Meer foto’s, klik hier

De Nieuwe Omroeper bestaat 65 jaar

Tot zondag 25 februari in het Gemeentemuseum

TEMSE – De 65ste verjaardag van het blad De Nieuwe Omroeper vormde een dankbare gelegenheid om een retrospectieve tentoonstelling te organiseren, een coproductie van het Gemeentebestuur/Gemeentelijk Cultuurcentrum en MediaMichiels, waarvan de zaakvoerder, Patrick Michiels, 43 jaar lang (1973-2015) de leiding had over het blad. Hij tekende ook verantwoordelijk voor de samenstelling van de expo.

Op de vernissage, gepresenteerd door cultuurfunctionaris Linda Van Buynder, voerde Sophie Dubois als eerste het woord. Zij leidt momenteel het blad namens de uitgeverij Corelio-Rondom. Zij belichtte de hedendaagse aanpak en dankte allen die daartoe (hebben) bij(ge)dragen, op de eerste plaats Patrick Michiels en zijn echtgenote Monique Pauwels.

In zijn gekende gedreven en non-conformistische stijl weidde Patrick Michiels uit over de historiek van het blad, waarbij ernst en scherts werden afgewisseld. Hij gaf ook tekst en uitleg bij het concept van de tentoonstelling.

Burgemeester Luc De Ryck ging nader in op de betekenis van De Nieuwe Omroeper en onderstreepte dat de overleving van een kleinschalig blad nagenoeg uniek is: het wist te weerstaan aan de stormen van de opslorpende giganten én de sociale media. Als belangrijkste factor in de overleving vermeldde hij Patrick Michiels, die hij prees voor zijn deskundigheid, inzet, creativiteit en meegeëvolueerde aanpak. De burgemeester vatte de betekenis van het blad als volgt samen: ‘De Nieuwe Omroeper bereikt àlle inwoners – wekelijks – op een vast tijdstip – thuis – gratis – en naast de commerciële info omvat hij ook de gemeenteberichten. Het blad is ook digitaal beschikbaar.’ De burgemeester wees op de bijzonder grote leesdichtheid, die duidelijk blijkt uit de officiële cijfers van CIM (Centrum voor Informatie over de Media). Een recente universiteitsstudie toonde bovendien aan dat de meest gelezen bladen in Temse – met voorsprong – De Nieuw Omroeper en het gemeentelijk infoblad zijn.

De expo in het Gemeentemuseum (Kasteelstraat 16, tel. 03 771 48 18 – weekends) is vrij toegankelijk op zaterdag en zondag van 14 tot 18 u., op zondag ook van 10 tot 12 u. Bezoekers kunnen ter plaatse ‘Cadeaucheques Temse’ winnen door (gratis) deel te nemen aan een eenvoudige prijsvraag.

Er zijn twee geleide rondleidingen gepland: op zaterdag 17 en zondag 25 februari, telkens van 15 tot 17 u. Iedereen is welkom. De deelname is gratis. De gids is Patrick Michiels.

De sprekers op de vernissage: Sophie Dubois, Patrick Michiels, burgemeester Luc De Ryck en Linda Van Buynder.

Patrick Michiels en echtgenote Monique Pauwels (4de en 5de van rechts) met de sprekers, schepenen, gemeenteraadsleden en eregenodigden.

De Zaat Klinkt elk jaar beter

Organisatie doet oproep naar extra vrijwilligers

TEMSE – Voor de vijfde keer organiseert de Zaat Klinkt een nieuwjaarsreceptie voor de bewoners van de site. Meer dan 200 aanwezigen genoten van een gezellig samenzijn in salons Den Oever.

‘Zaat’, streektaal voor ‘scheepswerf’, blijft in Temse ook na de verdwijning van de Boelwerf een gangbare term. Niet alleen het gemeentelijk administratief centrum en de hele voormalige Boelsite heten officieel ‘De Zaat’, ook feestelijkheden kozen voor het traditionele begrip. In navolging van het oldtimerspektakel ‘De Zaat raast’ en (het intussen ter ziele gegane) ‘De Zaat blaast’ is er sinds 2014 ook ‘De Zaat klinkt’, de nieuwjaarsreceptie, waarop alle bewoners van de site welkom zijn. Het gebeuren werd al op verschillende plaatsen georganiseerd, ook op een boot. Dit jaar werd voor het eerst geopteerd voor Salons Den Oever. Het feest – met dit jaar meer dan 200 aanwezigen – was een succes over de hele lijn.

Burgemeester Luc De Ryck sprak een korte feestrede uit, waarbij hij op het uitzonderlijke karakter van het initiatief wees en hulde bracht aan de organisatoren. Hij maakte ook melding van de voortreffelijke brochure, die door het comité was uitgegeven.

De organisatie deed ook een oproep naar jong bloed.
“De eerste jaren waren we men een 20-tal vrijwilligers om deze nieuwjaarsreceptie te organiseren”, aldus Danielle Dupont. “Nu nog slechts met acht. We hebben nood aan extra vrijwilligers willen we dit gezellig samen zijn ook volgend jaar nog te kunnen organiseren.”

Meer foto’s, klik hier

Harmonie Orkest Temse huldigde leden

TEMSE – Op 27 januari 2018 hield Harmonie Orkest Temse (HOT) zijn teerfeest en vierde tegelijkertijd hun 3-jarig bestaan.

Rond de middag startte de muzikale rondgang en bezochten ze De Gulden Cop, The Pocket, ’t Vlietje en De Postduif.

Het avondmaal en dansfeest vonden plaats in Salons Den Oever. Dit jaar werden volgende muzikanten en bestuursleden gedecoreerd: Kristof Van Royen (5j bestuurslid), André Pauwels (25j bestuurslid), Etienne Verhelst (25j muzikant), Günter Noens (35j muzikant), Dirk Wauman (40j muzikant), Eddie Van der Vieren (60j muzikant), Werner Vanhoyweghen (60j muzikant), Etienne Noens (65j muzikant), Marcel Loosens (70j muzikant), Martin Van Steen (70j muzikant) en Werner Vercauteren (70j muzikant).

Zij ontvingen allen een gepersonaliseerd, keramisch HOT-mannetje, vervaardigd door Leo Van der Heyden.