Scheldebrug Bornem-Temse heropent op 4 juni

TEMSE/BORNEM – Op 4 juni om 14.00 u is de tweede fase van de renovatie van de ‘oude’ Scheldebrug Bornem-Temse klaar. Wegdek, voetpaden en voegen zullen dan volledig zijn vernieuwd.

“De oude brug zal dan ook opnieuw toegankelijk zijn voor het wegverkeer”, klinkt het bij Carolien Peelaerts van de Vlaamse waterweg. “Na opening van de ‘oude’ brug zal de ‘nieuwe’ brug wel één dag worden afgesloten om de elektromechanica te testen. De afgelopen weken hebben we namelijk optimalisaties gedaan aan de elektromechanica van de ‘nieuwe’ brug. Die optimalisaties willen we nu grondig testen.”

“Als de werken aan de ‘oude’ Scheldebrug Bornem-Temse verder volgens planning verlopen, zullen ze dus op donderdag 4 juni 2020 om 14.00 u klaar zijn”, klinkt het. “Wegdek, voetpaden en voegen zullen dan volledig zijn vernieuwd. Daarmee is de tweede fase, tevens de fase met de meeste hinder, achter de rug.”

Op maandag 1 juni 2020 start de aannemer met de derde en laatste fase van de werken: de vernieuwing van het fietspad.

“Hoewel het fietspad op de ‘oude’ brug vandaag niet meer gebruikt wordt – fietsers en voetgangers gebruiken immers het pad op de ‘nieuwe’ brug – is het belangrijk dat dit mee wordt aangepakt”, vertelt Peelaerts. “Het fietspad maakt deel uit van de brug. Als hier onderliggende problemen zijn, kunnen die negatieve gevolgen hebben voor de rest van de brug. Het fietspad ligt los van de rijweg. De werken kunnen worden uitgevoerd zonder hinder voor het autoverkeer. De werken zullen tot 7 december 2020 duren.”

 

Farmaceutisch bedrijf Hubert De Backer produceert mondmasker-gespen

TEMSE- Het bedrijf Hubert De Backer (HDB) in de TTS industriezone, vlakbij de E17, produceert sinds kort mondmasker-gespen. Die moeten de druk van de elastiekjes van het mondmasker rond de oren verlichten. De opbrengst wordt gedoneerd aan het Rode Kruis.

Familiebedrijf Hubert De Backer nv werd opgericht in 1932 en was gespecialiseerd in het spuiten van plastieke materialen.
Tegenwoordig worden er producten voor zowel humane als veterinaire doeleinden geproduceerd. HDB is een wereldspeler in de farmaceutische sector.

Irritaties

“Het maken van mondmasker-gespen is niet de core business van HDB, maar eerder een extra dienstverlening”, klinkt het. “De betrokkenheid van onze medewerkers in dit project toont echter aan dat HDB graag mensen helpt. In deze bijzondere Corona-tijden is dit belangrijker dan ooit. Daarom is er besloten om de opbrengst te doneren aan het Rode Kruis.”

“Door de komst van COVID-19, loopt plots iedereen rond met een mondmasker. Al snel werd duidelijk dat het dragen van een mondmasker na een tijdje niet meer zo comfortabel is. Het zorgt voor irritaties achter de oren en veroorzaakt een drukkend gevoel.”

“Dat zag ook Peter Mercelis van Common Sense Engineering. Hij kwam met het idee om mondmasker-gespen te maken via 3D printing. Maar dit is een lang en vooral kostelijk proces. Daarom richtte Peter zich tot HDB.

Gerecycleerd materiaal

“Door middel van spuitgietmachines kan dit namelijk sneller en goedkoper geproduceerd worden. HDB vindt het enorm belangrijk om in deze Corona-tijden haar steentje bij te dragen. Naast het uitdelen van beschermingskledij aan woonzorgcentra, kwam ook het idee tot leven om deze mondmasker-gespen te produceren.”

HDB streeft ernaar om steeds zo ecologisch mogelijk te produceren.

“Toen we de mogelijkheid zagen om alleen gerecycleerd materiaal te gebruiken, was de keuze snel gemaakt. Daarnaast kan het hele pakket opnieuw gerecycleerd worden, want de verpakkingen mogen gewoon in de blauwe PMD-zak. Dubbele recyclage dus! Zeker in maand mei- lasticvrij is diteen mooi pluspunt.”

Mensen thuis bereiken

HDB wil voornamelijk mensen helpen. Een mondmasker is noodzakelijk voor onze veiligheid en gezondheid, dus het dragen ervan moet zo comfortabel mogelijk zijn.

“Verder willen we zoveel mogelijk geld ophalen voor het Rode Kruis. Dit is een organisatie die in deze periode zeker wat extra ondersteuning kan gebruiken. Momenteel hebben we al 100.000 gespen op stock. We staan daarbij ook klaar om extra productie op te starten indien nodig. Hoewel HDB een echt B2B-bedrijf is, willen we met dit project ook de mensen thuis bereiken. Daarom hebben we een gloednieuwe webshop gemaakt, speciaal voor onze mondmasker-gespen.

Meer info: www.hdb.be of shop.hdb.be
B
ekijk het promofilmpje op onze Facebookpagina’s

 

 

 

 

Michel Van den Brande wil terrassen van horeca verdubbelen dankzij ’terrastoren’

TEMSE – Terrassen in de hoogte: daarmee wil de bekende stellingbouwer en mediafiguur Michel Van den Brande ervoor zorgen dat horecazaken hun normale aantal tafels kunnen buitenzetten terwijl ze toch aan de regel van anderhalve meter voldoen.

“Onderaan staan om de twee meter poten, maar je kan er wel tafels met vier stoelen plaatsen” Michel Van den Brande

“Het idee is even simpel als geniaal: je plaatst een stelling voor de gevel of op de parking van je restaurant en je kan je terrascapaciteit verdubbelen”, zegt Michel Van den Brande (59), baas van stellingbedrijf Kontrimo en bekend van het tv-programma The Sky is the Limit.

“Mits de nodige aankleding kunnen je klanten allemaal in de openlucht zitten. Veiliger kan niet. En voor mensen die liever buiten in de schaduw zitten, is dit ook perfect. Het ene terras doet dienst als zonnewering voor het andere.”

Michel bedacht het plan samen met enkele vrienden, en wil op die manier een oplossing bieden voor het probleem waar veel horeca-uitbaters nu voor staan. Door de regel van anderhalve meter moeten zij ofwel minder tafels buiten zetten, ofwel hun terras uitbreiden.

“Echte ramp”

Zo’n terrastoren kan zelfs verschillende verdiepingen hebben, zegt Michel. “Je moet er natuurlijk podiumvloeren in steken en voor de veiligheid een speciale kinderleuning plaatsen. Maar dan heb je wel een mooie oppervlakte. Onderaan staan om de twee meter poten, maar in die ruimte van twee op twee kan je wel een tafel met vier stoelen plaatsen. Ik denk echt dat ik de horeca kan helpen. Oké, het kost ook wat geld, maar het komt dubbel en dik terug in de kassa.”

Michel moet zelf ook al drie maanden zijn restaurantbezoekjes missen. Normaal stapt hij twee tot drie keer per dag een horecazaak binnen.
“’s Morgens ontbijt ik met mijn vrienden meestal in een broodjeszaak in Sint-Niklaas, ’s middags lunch ik normaal bij mijn zoon in Hamme in De Kaai 31, en ’s avonds eet ik meestal met enkele vrienden in ’t Boshuis in Waasmunster, het restaurant van de zus van mijn vriendin Sofie. Voor mijn gewicht is deze horecasluiting een zegen, maar voor al die zelfstandigen en medewerkers is het een echte ramp.”

Vergunning nodig

De stellingbouwer heeft naar eigen zeggen al een geïnteresseerde klant in Sint-Niklaas. Maar mag dat zomaar, een terras bovenop je terras plaatsen?

Schepen voor Economie Ine Somers (Open VLD), die momenteel bekijkt of ze de horecazaken in haar stad meer ruimte kan geven, schiet het idee niet af.

“Ik heb altijd gezegd dat ik voor alles opensta en alles wil bekijken”, zegt ze. “Maar het moet wel volgens de regels zijn. En voor zo’n constructie moet je naar de stad voor een vergunning of melding. Of die terrassen nu op een openbaar domein staan, zoals een voetpad of een plein, of op het privédomein van de horecazaak, maakt daarbij niet uit.” (Bron: HN/Tom Nuytemans)

“Mits de nodige aankleding kunnen je klanten allemaal in de openlucht zitten. Veiliger kan niet”, klinkt het bij de stellingbouwer

Verdeling van herbruikbare mondmaskers en extra filters voor iedere Temsenaar is bezig

TEMSE – Om de inwoners van mondkapjes te voorzien, engageerde het Lokaal Bestuur Temse zich – samen met negen andere Wase gemeenten – tot een groepsaankoop van herbruikbare mondkapjes via Think Pink. 80 % van het aankoopbedrag gaat naar een goed doel (kankerbestrijding).

De federale overheid verplicht het dragen van mondkapjes in het openbaar vervoer en raadt het aan bij contacten.

Mondmaskers Think Pink – bedeling sinds 26 mei

Op maandag 25 mei werden de bestelde mondkapjes geleverd. De gemeentelijke medewerkers gingen meteen aan de slag om geadresseerde enveloppen te vullen, met voor ieder gezin:

herbruikbare maskers (1 per gezinslid), voorzien van ingenaaide filter en gleuf voor extra filter, in verschillende maten op basis van de gezinssamenstelling (volwassenen + kinderen 12-16 jaar)
extra filters van de federale overheid voor o.a. in zelfgemaakte maskers
flyer met info en gebruiksaanwijzing – ZEKER TE LEZEN voor het eerste gebruik!

Via een oproep op wwww.temse.be, Facebookpagina ‘Gemeente Temse’ en via het kanaal van BE ALERT werd aan de inwoners gevraagd om hun brievenbus zoveel mogelijk leeg te maken.

Bedeling:

van 26 tot 29 mei: Elversele – Steendorp – Tielrode – Temse (deel 1)
vanaf 2 juni: Temse (deel 2)

De bedeling verliep/verloopt als volgt:

Een medewerker-bedeler van het Lokaal Bestuur deponeert de enveloppe in uw brievenbus
Lukt dit niet – omdat de brievenbus te vol of te klein of niet toegankelijk is – dan zal hij/zij aanbellen en de enveloppe afgeven
Bent u niet thuis, dan laat hij/zij een briefje achter in uw bus met daarop informatie over de door u te volgen stappen om uw pakket op te halen.

Mondmaskers FOD

De federale overheid heeft aangekondigd dat ook zij mondmaskers zullen leveren voor de burgers. Wanneer die levering voorzien is, is nog niet gekend, en ook over de bedeling is nog geen duidelijkheid.

De bib gaat opnieuw open

TEMSE – De Bibliotheek van Temse gaat op dinsdag 2 juni weer open voor bezoekers. Om dat bezoek zo veilig mogelijk te maken, neemt de Bib een heleboel maatregelen.

Voorlopig gaat de Bibliotheek enkel open voor het uitlenen en inleveren van materialen. Lezen of studeren in de Bib, gebruik maken van de internethoek of andere dienstverleningen zijn nog niet mogelijk.

“Helemaal zoals voordien, wordt het dus nog niet”, zegt schepen van Cultuur Lieve Truyman (N-VA). “Zo moet elke bezoeker verplicht een mondmasker dragen en mag er slechts een beperkt aantal bezoekers tegelijk binnen. Elke bezoeker krijgt een winkelmandje en volgt de aangeduide looplijnen.”

“Een bezoek wordt beperkt tot 30 minuten en gebeurt alleen of met één kind. We raden bezoekers dan ook aan om hun bezoek voor te bereiden door thuis al eens in onze online catalogus te zoeken”, geeft schepen Truyman nog als tip mee.

“Materialen terugbrengen kan via de inleverschuif naast de ingang of via de uitleenbalie”, klinkt het. “De Bibliotheek houdt alle teruggebrachte materialen drie dagen apart voor ze terug op de rekken belanden. Als elke bezoeker de richtlijnen goed opvolgt, kunnen we er samen voor zorgen dat er ook sneller meer mogelijk zal zijn.”

Ook de openingsuren worden licht aangepast:

maandag, dinsdag en woensdag, van 14 tot 18.30 u.
vrijdag en zondag, van 10 tot 12.30 u.
donderdag en zaterdag gesloten

Gratis ‘Stay Safe Poster’ van Simon Bauwelinck

TEMSE – Simon Bauwelinck uit Temse is Concept Artist en illustrator en maakte een tijdje geleden een gratis vintage artwork om tijdens deze coronatijden op te hangen in huis of voor het venster.
De Stay Safe poster van Simon Bauwelinck

“Ik had al een tijd het idee om tijdens deze pandemie iets maken voor de gemeenschap”, vertelt Simon. “Ik creëerde een ‘Please Stay Safe poster’ die men kan afdrukken en in huis kan ophangen.”

“Tegenwoordig moeten we allemaal een beetje extra voorzichtig zijn, zeker nu de beperkingen in meerdere landen langzaam opheffen”, klinkt het.”Daarom heb ik een gratis poster gemaakt. Ga je gang en print deze poster zelf en hang hem op zoveel mogelijk plaatsen op.”

Klik hier voor de hoge kwaliteit van de poster

Oppositieraadslid Brigitte Caura kaart problemen in parkje de Gulden Wal aan

Schepen spreekt eigen politiereglement tegen

In Temse zijn een aantal gekende zwakke plekken inzake zwerfvuil en sluikstorten. Midden in het centrum is het parkje tussen de Gulden Wal (Akkerstraat) en supermarkt Lidl er één van. In het parkje zijn er ook buurtbewoners die dagelijks de dieren voederen, terwijl dit eigenlijk verboden is. Oppositieraadslid Brigitte Caura (Tesamen) kaartte de problemen aan op de gemeenteraad van mei.

“Inzake het voederen in de Gulden Wal gaat het om drie bejaarde bewoners ‘wiens enige plezier in het leven bestaat uit het voederen van de vogeltjes’”
Schepen van Milieu Hugo Maes

Volgens het politiereglement kan de dieren voederen aanleiding geven tot een GAS boete van 350 euro

‘In de Gulden Wal stellen zich eigenlijk twee problemen”, stelt Brigitte Caura:
Afval dat achtergelaten wordt in het parkje door mensen die het doorkruisen. Het gaat hier niet om wat sigarettenpeuken of snoepwikkels maar om het doelbewust dumpen van huishoudelijk afval en voedingsmiddelen, soms recht
uit de voedselbank.

Voederen verboden

“Daarnaast is er ook het probleem dat enkele bewoners dagelijks de vogels voederen. De combinatie van deze twee problemen heeft geleid tot de aanwezigheid van ratten in het parkje.”

De gemeente schakelde enkele jaren geleden een verdelgingsfirma in en plaatste een bordje dat uitdrukkelijk vermeldt dat voederen verboden is op straffe van een GAS-boete en zelfs vraagt om een tip.

“Maar de toestand is sindsdien niet echt verbeterd. Nochtans weet men perfect wie voedert, dat werd reeds meerdere keren gemeld”, weet Caura. “Het parkje wordt regelmatig opgeruimd maar het is dweilen met de kraan open. De mensen van de Groendienst waar ik mee sprak doen hun uiterste best en zouden niet liever willen dan de vervuilers actief op te sporen en te beboeten maar voelen zich onvoldoende gesteund. GAS-boetes zijn niet prioritair kreeg men als reactie.”

Gevaar voor volksgezondheid

“Nu is onze fractie ook eerder een koele minnaar van GAS-boetes maar als het over dergelijke inbreuken gaat lijkt me
de enige oplossing om kordaat te zijn en snel te beboeten”, klinkt het. “De aanwezigheid van ratten die helemaal niet mensenschuw zijn en tot dicht bij de woningen komen om het voeder op te eten (granen, maar ook brood, fruit, zelfs een ananas!) betekent immers een gevaar voor de volksgezondheid.”

“Ondertussen is de gehuurde mobiele camera aangekomen die zal worden ingezet in de strijd tegen het sluikstorten”, antwoordde schepen van Milieu Hugo Maes (CD&V). “Deze zal op een aantal hotspots worden geplaatst. Zoals ook de brug onder de E17 in de Laagstraat, en er hopelijk voor zorgen dat er op heterdaad wordt betrapt want anders kan er niet worden vervolgd.”

“Inzake het voederen in de Gulden Wal gaat het om drie bejaarde bewoners ‘wiens enige plezier in het leven bestaat uit het voederen van de vogeltjes’”, aldus de schepen.

Ratten

“Ik geloofde mijn eigen oren niet”, stelt oppositieraadslid Caura. “De gemeente plaatst een bord waarop staat dat, zoals in het politiereglement staat, het op straffe van een GAS-boete van 350 euro streng verboden is te voederen wegens de aanwezigheid van ratten. Tegelijkertijd geeft men toe dat men weet wie voedert en vergoelijkt men dat, begrijpe wie kan. Trouwens, het voederen van ‘vogeltjes’ doet men niet door massaal granen en afval op het openbaar terrein te strooien, maar op privéterrein en vanaf een voederpaal.”

“In het parkje aan de Gulden Wal stellen zich twee problemen”, aldus Brigitte Caura

CORONA. Speelpleintjes open vanaf 29 mei

TEMSE- In Temse kiest men  ervoor om alle speelterreintjes in de gemeente open te stellen vanaf vrijdag 29 mei (op advies van de Nationale Veiligheidsraad).

Zo krijgt elk kind in Temse de kans om zich in zijn eigen buurt uit te leven en kunnen de kinderen zich maximaal verspreiden om te spelen.

Meer informatie vind je op: https://www.jeugd-temse.be/aanbod/speelruimte/


 

POLITIE. Fietsster ten val, lichtgewonde na aanrijding

Fietsster lichtgewond na val
In de Scouselestraat in Steendorp is donderdag 21 mei een fietsster ten val gekomen op losliggende steentjes. Ze werd lichtgewond naar het ziekenhuis overgebracht.

Lichtgewonde na aanrijding
Zondag 24 mei gebeurde in de Pontweg in Temse een kop-staartaanrijding tussen twee voertuigen. Een persoon raakte daarbij lichtgewond. Beide voertuigen werden getakeld. De brandweer kwam ter plaatse om de rijbaan schoon te maken.

Opnieuw kermiskoers in Temse-Velle ?

TEMSE-VELLE – Op dinsdag 11 augustus zal er wellicht opnieuw gekoerst worden in Temse-Velle. Dat schrijft Wielerbelangen Velle op haar Facebookpagina.

“Zoals de huidige overheidsmaatregelen stellen, mag er vanaf 1 augustus opnieuw gekoerst worden. De 28ste Grote Prijs Burgemeester Luc De Ryck gaat dus door op dinsdag 11 augustus. Dit is onze vertrouwde kermiskoers voor elite z/c en beloften.”

“We organiseren die dag ook de 24ste Grote Prijs Doornshop voor nieuwelingen als afwachtingswedstrijd. Dit is de uitgestelde wedstrijd die op 22 maart gepland stond. We doen dit om de jeugd ook de kans te geven om hun favoriete sport te kunnen beoefenen. Dit is uiteraard onder voorbehoud. We wachten de richtlijnen van de overheden verder af.”

“Dit is inderdaad onder voorbehoud”, verduidelijkt burgemeester Luc De Ryck” De nationale Veiligheidsraad heeft grote evenementen verboden tot 31 augustus.
Over kleinere events zoals koersen, jaarmarkten en kermissen is nog geen beslissing genomen. Dààr zal het van afhangen, tenzij organisatoren zelf beslissen een event niet te laten doorgaan.”

Vorig jaar won de Brit Ethan Vernon de 27ste Grote Prijs Burgemeester Luc De Ryck

Temsenaar Harry De Loose zet muzikale stap naar boven

TEMSE – Temsenaar Harry De Loose, voor velen, ‘voor eeuwig en drie dagen’, de redder van het voormalige Scheldebad, bekend van de Joe Piller Band, en tegenwoordig nog actief bij de muziekband Primates in Progress zet een muzikale stap naar boven. Sinds kort speelt hij piano en keyboards bij de beroepsband Atomika.


“Ik heb inderdaad sinds kort de eer om deel uit te maken van de professionele coverband Atomika”, vertelt De Loose. “Ik heb onlangs een auditie gedaan en ben uitverkoren als hun nieuwe piano – en keyboardspeler.”

Zanger van de band is Mikael Ophoff, hij maakte ooit nog het mooie weer tijdens de Voice Van Vlaanderen, de talentenwedstrijd op VTM.

“Door de lockdown zijn een groot aantal optredens geannuleerd maar de band bleef niet bij de pakken zitten”, stelt De Loose. “Ze maakten een videoclip voor hun nieuw nummer ‘What ever it takes‘. Ze konden de videoclip realiseren tijdens de lockdown, doordat iederéén in zijn eigen (repetitie)-kot bleef. Meteen het eerste nummer waarbij ik officieel deel uit maak van de band. Op muzikaal gebied is dit toch wel het hoogste wat ik al bereikt heb.”

www.atomika.be

Bekijk hier de clip mét Temsenaar Harry De Loose

“Kinderen kunnen op berenjacht, volwassenen doen een social distance-gedichtentocht”

TEMSE – Sinds begin mei kan men in Temse-centrum een gedichtenwandeling doen. Een initiatief van Elke Gyselinck en Lutgarde Marie Vervaet. Naast particulieren werken ook een aantal handelaars mee aan de gedichtenroute. Zo kan je ondermeer gedichten lezen aan het uitstalraam van traiteur Pure Italy, vishandel Sails, Atelier de Juiste Maat en frituur Bengies in de Kasteelstraat.

“De kinderen kunnen nog altijd op berenjacht gaan, maar dacht Poemtata vzw, waarom geen gedichtentocht organiseren voor de volwassenen”, klinkt het bij Elke en Lutgarde Marie. “De organisatie bezorgde ons 20 printklare gedichten en zo kan men een leuke De social-distance poëzie-wandelroute doen.”

“We wensen iedereen veel plezier met deze wandeling, of bij het lezen her en der van één van deze gedichten.
Wie graag ook een gedicht aan het raam hangt ? Tof ! Want dat doen wij ook ! Laat ons weten waar het hangt dan voegen we het bij in de mailing en op het routekaartje.

Je vindt de gedichten op volgende plaatsen:

Aan Cauwerburg 12 hangen drie creaties van Elke Gyselinck.

Aan de ingang van park Den Esch in de Orlaylaan, als je dat park doorwandelt met de vijver aan je linkerhand vind je voor de uitgang een tweede gedicht, bij de dierenartsenpraktijk De Braekeleer-Van Sprundel aan de Oeverstraat, een volgende aan Oeverstraat 42, aan het raam van de Dekenij aan de Oeverstraat, aan het oude gemeentehuis, aan de fontein op de Markt,

in de Kasteelstraat bij: dokter Brigitte Caura, traiteur Pure Italy, Atelier De Juiste Maat, vishandel Sails en frituur Bengies, en aan het Sint-Amelberga beeld in het parkje,

Aan de Wilfordkaai 28 kan je een prachtig gedicht lezen geschreven door de toen 16 jarige kleindochter van bewoonster Bernadette Lostrie. Ter gelegenheid van de dood van haar vader.

In de Stationstraat: begrafenissen De Ruyte en theaterzaal Roxy.

Verder bij Kaffee Het Schrijverke, schoenen Berga, juwelier Thierens-Van Wauwe en aan de bushalte in de Kouterstraat.

De gedichtenwandeling loopt langs Cauwerburg, Den Esch, Kasteelstraat, Wilfordkaai, Stationstraat en de Kouterstraat

Brandweer massaal ter plaatse na oproep

TEMSE – Zaterdagmiddag 23 mei werd brandweerpost Temse opgeroepen naar een woning in de Kasteelstraat.

Daar was men aan een achterbouw asfalteringswerken aan het uitvoeren.

“De vlam was overgeslagen naar een muur in het gebouw”, aldus Bob De Ryck. Gelukkig zonder al te veel gevolgen.”

De brandweer, kwam massaal ter plaatse maar kon na controle in de woning terugkeren naar de kazerne.

De brandweer kwam massaal ter plaatse maar kon na controle terugkeren

Actiegroep vreest dat plan voor 300 woningen leefbaarheid van Tielrode onder druk zet

Er is al eerste verkavelingsaanvraag voor twee keer acht appartementen ingediend

TIELRODE – Het burgerinitiatief Red de Roomacker vreest dat de Groenpool Tielrode de deur open zet voor veel nieuwbouw, en wil zo snel mogelijk overleg met de bevoegde schepen.

Red de Roomacker reageert positief op de studie ‘Groenpool Tielrode’ die op de gemeenteraad van 27 april werd goedgekeurd. Het masterplan schetst een niet-definitieve visie van een recreatieve groene as van de kleiputten van de Roomacker langs de Durmetuin tot aan de oevers van de Durme.

Het document vormt de basis van een subsidiedossier bij de Vlaamse overheid om de Durmetuin te laten aankopen door het Agentschap Natuur en Bos.

Het actiecomité is blij met de groene suggesties, zoals de opwaardering van de Vlierbeekvallei als groene long, maar vreest dat het schepencollege ook vlug zal starten met de onderhandelingen met projectontwikkelaar Matexi om een grote verkaveling op de Roomacker-helling te realiseren.

Startpunt voor verkavelingen

“Het college stelt onomwonden dat de ‘Groenpool Tielrode’ ook moet zorgen voor het ‘deblokkeren van de woonuitbreiding in Tielrode in alle zones’”, klinkt het bij Red de Roomacker. Het masterplan schept meer duidelijkheid rond bijvoorbeeld mobiliteit en wateroverlast, en het actiecomité vreest dat verkavelaars die informatie zullen gebruiken om hun verkavelingsaanvragen makkelijker goedgekeurd te krijgen. “Dan dient die Groenpool-studie helemaal niet als ‘startnota’ voor die groene ontwikkeling, maar als startpunt voor het verkavelen van onder andere de Roomacker.”

De actievoerders vrezen dat de bouw van driehonderd woningen in de woonuitbreidingzones de leefbaarheid onder druk zal zetten, en voelen zich gesteund door meer dan 1.300 handtekeningen. Red de Roomacker zet liever in op het verdichten in de kernen van Temse. Het actiecomité stelt voor om het ruimtelijk uitvoeringsplan te herzien en de Roomackers om te zetten van woon- naar natuurzone, en dat samen met de Durmetuin te koop aan te bieden aan het Vlaams Gewest.

“Financieel niet haalbaar”

Het actiecomité vroeg overleg aan bij schepen van Ruimtelijke Planning Wim Van Rossen (Open VLD), zegt Ruth Vermeire van Red de Roomacker.

“We hopen dat overleg op zeer korte termijn te kunnen hebben, zeker nu we vernomen hebben dat er een verkavelingsaanvraag is ingediend voor twee keer acht appartementen aan de Gentstraat. Het lijkt er dus op dat de ‘deblokkering van de 300 wooneenheden’ al gestart is.”

Groen Temse heeft de bouwaanvraag van de appartementen ook op de agenda van de gemeenteraad van maandag gezet. Naar aanleiding van de goedkeuring van de Groenpool liet groenschepen Hugo Maes (CD&V) eerder al weten dat een omvorming van de Roomacker van woon- naar natuurzone financieel niet haalbaar is.

Het actiecomité bij een vorige actie. Er is al eerste verkavelingsaanvraag voor twee keer acht appartementen ingediend. Actiegroep vreest dat plan voor 300 woningen leefbaarheid vanTielrode onder druk zet