Carnavalsgroepen uit groot-Temse krijgen weer coronapremie

Carnavalscomité doet oproep aan inwoners om komende week woning of raam carnavalesk te versieren 

TEMSE – In 2021 zou Temse voor de 44ste keer carnaval vieren. Omdat in carnavalsmiddens elk veelvoud van elf een jubileum is moest dit een echt feestjaar worden voor voorzitter Dirk Mettepenningen en het carnavalscomité.

Maar ook hier gooit het Covid-19 virus roet in het eten. Het comité doet wel een oproep aan de inwoners om de huizen en ramen komende week carnavalesk te versieren.

De carnavalstoet in Temse is elk jaar zowat de grootste van de streek met duizenden toeschouwers en veel topgroepen uit groot-Temse en de ruime regio.

“In normale omstandigheden zou onze carnavalsstoet komende weekend op 7 maart door het centrum van Temse trekken”, stelt voorzitter Dirk Mettepenningen. “Het moest een echte jubileumstoet worden om ‘4×11 jaar Temse Carnaval’ extra in de kijker te plaatsen. Maar ook hier is dat door het coronavirus niet mogelijk.”

Het comité blijft evenwel niet bij de pakken zitten en komt met een aantal alternatieven op de proppen.

Het carnavalscomité doet een oproep: “Versier uw Kot”!!!

Jubileumboek

“We doen een warme oproep aan de inwoners om tijdens het weekend van 7 maart, wanneer de jubileumeditie zou plaatsvinden, het huis en/of raam carnavalesk te versieren, zodat we toch wat sfeer kunnen brengen in Temse”, klinkt het bij de voorzitter. Men kan hiervan een foto nemen en die doorsturen via carnaval@temse.be en wie weet wint men een mooie prijs.”

Wie het carnaval in Temse wil steunen kan ook een speciale pin aankopen die gemaakt is voor het jubileumjaar”, klinkt het “Ze kost zes euro en kan ze verkrijgen bij de leden van ons comité”.

Voor het feestjaar was er ook de uitgave van een jubileumboek ‘4×11 jaar Temse Carnaval’ gepland.
“Door de crisis is dit enige tijd uitgesteld en is het trouwens afwachten of we dit nog kunnen realiseren”, aldus Mettepenningen.

In oktober vorig jaar deed het comité als alternatief voor de afgelaste stoet van 2020 een rondrit via de route van de eigenlijke stoet met de prinsenwagen en de jeugdprinsenwagen en een special guest.
Coronapremie

“Door corona mochten we van het gemeentebestuur hiervoor wel geen publiciteit maken”, schetst Mettepenningen. “Verrassingsgast zanger Sergio was evenwel de geknipte man om tijdens die muzikale rondrit de boel wat op te vrolijken. En zo werd het toch nog een succes. ook dit jaar bestaat de kans bestaat dat we nog eens rondrijden met de prinsenbus. Maar dan op een andere manier en uiteraard wanneer corona dit toelaat.”

Om de carnavalsverenigingen uit groot-Temse te steunen wil het comité net zoals vorig jaar aan de groepen uit Temse en de deelgemeenten een coronapremie toekennen.

“Hierbij is er wel een lichte wijziging tegenover vorig jaar”, stelt de voorzitter. “Omdat we horen waaien hebben dat er waarschijnlijk een aantal carnavalsgroepen gaan stoppen zal die extra coronapremie geschonken worden bovenop het jurygeld dat ze zullen verdienen tijdens de stoet van volgend jaar in 2022. Als we die premie nu al zouden schenken zouden we, bij de groepen die stoppen, dat geld aan iemand persoonlijk geven en dat is niet de bedoeling. Het is wel degelijk om de groepen te steunen.”

De alternatieve rondrit met de prinsenbus in oktober vorig jaar met zanger Sergio was een succes. “Misschien organiseren we dit jaar nog zo’n rondrit, maar dan wel op een andere manier en weer coronaproof”, vertelt Dirk Mettepenningen

Aanvraag voor nieuwe verkaveling aan Antwerpse Steenweg

TIELRODE – Momenteel loopt er bij de gemeente een aanvraag het realiseren van een nieuwe verkaveling en het slopen, op het desbetreffende perceel, van de bestaande bebouwing gelegen aan de Antwerpse Steenweg in Tielrode.

De aanvraag voor het perceel aan de Antwerpse Steenweg 146 heeft de bedoeling om het integrale perceel te verkavelen in twee loten, beiden bestemd voor het oprichten van een ééngezinswoning in open bebouwing.

Om deze aanvraag realiseerbaar te maken wordt tevens een aanvraag tot sloping
van de bestaande woning, verhardingen en beplantingen (waaronder vier bomen, niet vergunningsplichtig) opgenomen.

De aanvraag is deels in overeenstemming met de bestemming voorzien in het van kracht zijnde ‘RUP Tielrode’. Hierbij wordt wordt er wel een afwijking aangevraagd op de voorschriften van de ‘zone voor wonen – historische kern
Tielrode’, dit op vlak van de ‘bouwvorm’, ‘perceelsbreedte’, ‘inplanting van de zijgevels/voorgevels’. De aanvraag is wel in overeenstemming met de gerealiseerde bouwtypologie in de onmiddellijke omgeving.

Door de positionering van de zijdelingse perceelsgrenzen is een met de straat evenwijdige voorgevellijn niet wenselijk of mogelijk. De voorgevellijn werd ingetekend rekening houdend met de positie van de zijdelingse perceelsgrenzen en de positionering van de woning aan nr. 144.

Tevens laat dit de mogelijkheid om de bestaande hoogstammige boom op lot 1 (in de voortuinstrook) te behouden, indien dit bouwtechnisch mogelijk is, gelet op de constructie van een woning op lot 1.

Het openbaar onderzoek voor de aanvraag loopt tot 23 maart. De aanvraag kan u gaan bekijken bij de dienst Ruimtelijke Ordening in AC De Zaat. Of u bekijkt de volledige aanvraag hier.

Indien mogelijk kan de hoogstammige boom (links op de foto) bewaard blijven (foto: Google Street View)
Op het perceel zouden twee woningen met carport gebouwd worden

Coronabesmettingen in Temse stabiel

TEMSE – De coronacijfers in Temse blijven stabiel. In het onderwijs is er wel een halvering van het aantal afwezigheden.

De Veiligheidscel van Temse, die de evolutie van de coronacijfers opvolgt en advies verstrekt omtrent de maatregelen, vergaderde op donderdag 25 februari in AC De Zaat.

Zij concludeerde dat het aantal nieuwe besmettingen sinds 8 februari onder controle blijft. Het waren er 40 in week 7 en 54 in week 8 + 24 positieven ma-wo jl.).

Goed nieuws kwam er vanuit de woonzorgcentra: geen enkele nieuwe besmetting bij bezoekers en personeel. In het onderwijs stelt men een halvering van het aantal afwezigheden vast tegenover januari.

De eerste vaccinaties voor professionele zorgverleners in ’t Bau-huis in Sint-Niklaas gingen dinsdag van start. Op donderdag 25 februari werden er nog 300 vaccins geleverd. In de week van 8 maart krijgen alle inwoners van Temse en Sint-Niklaas een infofolder over de vaccinatie in de bus.

Op basis van de stabiele cijfers adviseerde de cel om de huidige maatregelen te handhaven.

In de week van 8 maart krijgen alle inwoners van Temse en Sint-Niklaas een infofolder over de vaccinatie in de bus

233 wagens geflitst tijdens Verkeersveilige Dag

TEMSE/KRUIBEKE – De politiezone Kruibeke-Temse nam voor de 25ste keer deel aan de Verkeersveilige Dag. Dit ging ook gepaard met snelheids – en alcoholcontroles.

Er werden extra snelheidscontroles gehouden met onderschepping in de Krijgsbaan, Hogenakkerstraat, Houtbriel in Temse en op de Nieuwe Baan in Kruibeke. Er werden in totaal 1588 voertuigen gecontroleerd op snelheid. Hiervan werden er 233 geflitst.

25ste Verkeersveilige Dag

25 bestuurders diende een ademtest af te leggen. Hiervan had één bestuurder iets teveel alcohol in zijn bloed, zijn rijbewijs werd voor 3 uren ingehouden.
Er was één voertuig niet verzekerd en werd inbeslaggenomen. Er werd ook 1 bestuurder betrapt met de gsm in de hand achter het stuur.

COVID overtredingen

In een schuur in Kruibeke werden zeven personen samen betrapt. Ze waren de verjaardag van één van hen aan het vieren. Alle aanwezigen kregen een proces verbaal en ze werden naar huis gestuurd.

Foto: (C) Shutterstock

Grootste dumplingfabriek van Europa staat in het Waasland

Nieuw bedrijf wil mensen warm maken voor de authentieke Chinese eetcultuur

TEMSE/LOKEREN – Op de hoek van de Spinnerslaan en de Kaarderslaan, in industriezone de Rozen, in Lokeren is dezer dagen het bedrijf Eventica ‘Eurodumpling’ aan het proefdraaien. Door de coronacrisis wel zes maanden later dan voorzien.

Men produceert er dumpling, de gekende stukjes deeg rond een vulling, de zogenaamde dimsum, die men kan eten in Chinese restaurants en te koop zijn in Aziatische winkels. CEO is Tony Nai, eigenaar van enkele horecazaken in Temse.

“Dumplings zijn heel populair in de Chinese eetcultuur”, stelt Tony Nai. “Ze worden ook tijdens speciale gelegenheden gegeten, bijvoorbeeld tijdens de viering van Chinees nieuwjaar. De dumpling staat symbool voor financiële voorspoed omdat de vorm lijkt op goudklompen of zilverstaven.”

Eventica maakt deel uit van het Chinese bedrijf Meirun, uit de kustprovincie Jiangsu, gelegen in het noordwesten van China, ten noorden van Shangai, dat in 2007 werd opgericht. In 2019 werden de eerste stappen gezet om een filiaal op te richten in België samen met bedrijfsleider Tony Nai uit Temse. Hij is ook eigenaar van oosters restaurant De Sampan, hotel Temse en taverne-restaurant Kaai 22 in Temse.

Chinese eetcultuur

Meirun is de hoofdaandeelhouder van het bedrijf, Tony Nai is één van de andere kleinere investeerders en de CEO van de dumplingfabriek. Men investeerde drie miljoen euro in het project.

“Momenteel zijn er gelijkaardige bedrijven in Groot-Brittanië, Polen en Italië”, vertelt Tony. “Hier in België bestond dit nog niet, dus dit was eigenlijk het spreekwoordelijke gat in de markt. De dumplings die momenteel verkrijgbaar zijn in ons land komen meestal uit Thailand.”

“Het is onze missie om mensen warm te maken voor ons product en de authentieke Chinese eetcultuur”, klinkt het bij Nai. “We richten ons niet enkel op de Aziatische markt maar ook op inwoners van de EU en ons eigen land.”

Voor de productie wordt ook samengewerkt met lokale bedrijven.

Acht ton

“Zo wordt de bloem die we gebruiken voor het deeg aangekocht bij de Molens van Temse, het vlees voor de vulling wordt geleverd door Lokerse bedrijven zoals Q-Food en Audenaert en ook met Hamboerke hier uit Lokeren hebben we een samenwerking opgezet. De groenten worden geleverd door Vawi uit Antwerpen.”, vertelt de CEO. “Als we in volle capaciteit zullen produceren hebben we drie ton vlees per dag nodig. Onze fabriek beschikt over productiecapaciteit van acht ton dumplings per dag met één productielijn. Dat zijn zowat 400 000 stuks per dag. Momenteel vervaardigen we zowat één ton.”

De dumplings worden op geavanceerde productielijnen vervaardigd.
“Ze worden meteen na productie in een diepvriestunnel ingevroren op -30° zodat de versheid en kwaliteit van het product gewaarborgd blijft”, doet Tony Nai uit de doeken.

“Het assortiment bestaat uit zeven verschillende soorten dumplings. Rundvlees, varkensvlees en kip in combinatie met selder, bieslook, champignons en Chinese kool. In de toekomst willen we het gamma ook uitbreiden met twintig andere smaken zoals Peking-eend-dumplings, dumplings met scampi’s en vegetarische dumplings”, klinkt het.

IFS certificaat

“Momenteel wordt er vooral geproduceerd voor groothandelsbedrijven die leveren aan Chinese restaurants en Aziatische winkels. Maar we willen ook onze producten aan de man brengen in de grote supermarkten zoals Delhaize en Colruyt.”

Daarvoor moet men wel in het bezit zijn van de International Food Standard (IFS), een certificaat dat de standaard is op het gebied van voedselveiligheid.

“Momenteel brengen we alles in orde om dat certificaat te behalen”, aldus Nai. “Uiteraard worden de dumplings nu al vervaardigd volgens de Europese normen betreffende voedselveiligheid en hygiëne maar om te mogen leveren aan de grote winkels moet men dus in het bezit zijn van dat extra IFS certificaat.”

“Voor de consument is de bereidingswijze eenvoudig”, stelt hij. “Dumplings kunnen in zowat 7 à 10 minuten gekookt worden of gestoomd en gebakken in zowat 10 à 15 minuten.”

“Momenteel zijn we aan het proefdraaien en stellen we twaalf personeelsleden te werk. Dit kan op termijn uitgebreid worden naar twintig, waarbij we nog een extra productielijn kunnen opstarten. We kijken er naar uit om ons product binnenkort op de Europese markt te brengen”, besluit Tony Nai.

Meer foto’s, klik hier

“In volle capaciteit kunnen we 400 000 stuks dumpling per dag produceren”, aldus CEO Tony Nai