FERM Velle organiseert voor het eerst een ‘Stokpaardenfeest’

TEMSE – In navolging van het ter ziele gaande Bertenfeest ( voor paarden + kinderen) in de Brandstraat in Temse organiseert FERM Velle een heus ‘Stokpaardenfeest’.

“Momenteel heerst er een ware ‘Stokpaardenhype'”, stelt de organisatie. “Daarom kwamen we op het idee om een heus Stokpaardenfeest op poten te zetten. Dit op zondag 2 juni vanaf 13.30 uur op het terrein aan de Brandstraat 49. Deze wedstrijd is zowel voor groot als klein met allerlei randanimatie.

Voor inschrijving en info : Chris Van De Vijver, 0496/26 71 89

Het organiserend comité , met de eerste kinderen die een workshop ‘stokpaardrijden’ achter de rug hebben.

Boek ‘Veerkracht’ bundelt getuigenissen van kankerpatiënten

TEMSE – In de bib in Temse werd donderdag het boek ‘Veerkracht’ voorgesteld. Gunther Groenwals uit Temse kreeg in maart 2023 de diagnose darmkanker en is één van de getuigen in het boek. Samen met auteur Pieter Detombe stelde hij het boek voor en deelde hij zijn ervaringen.

Het boek ‘Veerkracht’ bundelt 20 getuigenissen van bekende en onbekende Vlamingen die van dichtbij geconfronteerd werden met kanker. De drijvende kracht achter het project is psycholoog en coach Pieter Detombe. De verhalen focussen niet op het medisch traject, maar wel op de mens achter de ziekte. Alle opbrengsten van dit boek gaan naar Kom op tegen Kanker.

Het boek kost 20 euro en kan besteld worden via deze website: https://hoopbijkanker.be/

Gunther Groenwals en auteur Pieter Detombe

Temse gaat voor 70ste maal op bedevaart naar Scherpenheuvel

TEMSE – Sinds 1953 gaan Temsenaars jaarlijks naar Scherpenheuvel, het belangrijkste bedevaartsoord in ons land. Op zaterdag 4 mei vindt de 70ste editie plaats. De deelnemers verzamelen om 4 u. in de dekenale kerk voor een tocht van 65,9 km, met haltes in Blaasveld (na 15 km), Bonheiden (30 km), Tremelo (43 km) en Aarschot (54 km).

Vanuit Aarschot wordt de busbedevaarders de mogelijkheid geboden de laatste 11 km te voet af te leggen. De bedevaart eindigt in de basiliek met een feestelijke eucharistieviering (20 u.) o.l.v. kardinaal De Kesel.

Het idee groeide binnen twee jeugdbewegingen met Juliaan De Beer (KAJ) als initiatiefnemer. De eerste bedevaart (bij nacht, 2 haltes) vond plaats op 30 april 1953: vertrek om 16 u., aankomst tegen de 6 u.-mis. De andere pioniers waren KAJ’er Jozef Rombout en de Chiroleden Marcel De Bock, Marcel Martens, Kamiel Troubleyn, Herman Canfyn en Werner De Bauw (enkel deze laatste is nog in leven).

Het deelnemersaantal groeide, vandaar dat – vanaf 1957 – beroep werd gedaan op het Vlaams Kruis en een bezemwagen. In 1968 werd een heus Comité gevormd, bestaande uit Juliaan De Beer (jarenlang de grote bezieler), Jef Brys, Werner Bulteel en Gerard Dullaert, in 1974 uitgebreid met André Brys.

De 25ste editie (1977), met Werner Bulteel als voorzitter, was aanleiding tot reorganisatie: om veiligheidsredenen werd niet meer ’s nachts maar overdag gegaan; voor de niet-stappers werden bussen ingelegd, met de mogelijkheid vanaf de laatste halte de resterende 11 km te voet af te leggen; de bedevaart werd voortaan afgesloten met een eucharistieviering in de basiliek, in de regel o.l.v. een Temsese geestelijke.

Van 1980 tot 2018 organiseerde Ziekenzorg/Samana (CM) een speciaal bedevaartprogramma voor zieken en personen met een beperking. T.g.v. de 50ste verjaardag publiceerde André Brys de historiek in een gelegenheidsbrochure.

In de loop der jaren hebben 825 stappers deelgenomen, het hoogste aantal in 1981: 86. Het jongste decennium zijn er tussen de 20 en 30 stappers, het aantal busdeelnemers is gelijkaardig. Veertien bedevaarders hebben al meer dan 30 maal deelgenomen: Jef Vermeiren en Luc Van Goethem 40, Marc Vervoort 37, Willy Vernimmen en Eddy Peirsman 36, Juliaan De Beer, Jef en Robert De Cauwer 35, Jef Brys 33, Roger De Maeyer 32, Werner Bulteel, Luc Vercouteren en Freddy Verbeke 31, Elisabeth De Ryck (de enige vrouw in dit gezelschap) 30.

De organisatie berust bij Jef De Cauwer, Marc Vervoort, Willy Vernimmen, Mitchel Varendonck, Peter Vervynckt en erecomitélid Werner Bulteel.

De Temsenaars zijn goed gekend in Scherpenheuvel. De bedevaart wordt zelfs vermeld op Wikipedia (zie Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel).

Info en inschrijvingen: mitchel.varendonck@telenet.be, 0477 46 89 46.

Komende zaterdag kan men vanuit Temse weer op bedevaart naar Scherpenheuvel

Ondanks weigering van college voerde Volksraad actie tegen sociaal woonbeleid

TEMSE – De actiegroep Volksraad heeft vrijdagmiddag actie gevoerd op de Markt van Temse tegen wat ze de afbraak van het sociaal woonbeleid noemt. De actie was door het schepencollege nochtans verboden.

Na Antwerpen, Zottegem, Eeklo en Geraardsbergen had de groep zijn oog op Temse laten vallen als locatie voor een ludieke actie op de wekelijkse markt rond het thema. De marktverantwoordelijke had een plaats toegewezen, de politie was ingelicht en toestemming werd gevraagd aan het schepencollege.

Rust en kalmte

“Dit leek een formaliteit gezien het vreedzaam karakter van de activiteit die bestaat uit toespraken van burgers en middenveldorganisaties”, zegt gemeenteraadslid Brigitte Caura (Tesamen). “Bij de eerdere acties was er geen overlast of enige hinder veroorzaakt. Groot was dan ook de verassing toen het schepencollege de activiteit verbood, in eerste instantie zonder opgave van reden. Na de vraag om verduidelijking werd geantwoord dat men tijdens de wekelijkse markt de rust en de kalmte wil bewaren.”

Vrijheid van meningsuiting

“Zeer vreemd antwoord, gezien er tijdens eerdere acties nooit onlusten uitbraken en het ook zeer onwaarschijnlijk is dat dit hier zou gebeuren”, aldus Caura. “Aan politieke bijeenkomsten in openlucht kunnen door de gemeente preventieve beperkingen worden opgelegd in het kader van de handhaving van de openbare orde, rust en veiligheid maar er moeten daartoe pertinente redenen zijn. Het zomaar verbieden van een politieke actie is een aantasting van de vrijheid van meningsuiting”.

Ze zal het college daarover ook aanspreken op de eerstvolgende gemeenteraad. De actie zelf vond vrijdag toch plaats en verliep zoals verwacht in alle rust. De politie kwam niet tussenbeide.

“laten we ook niet voorbij gaan aan de actie op zich, waarom deze acties op verschillende plaatsen gevoerd worden en waarom ook in Temse”, aldus Lydia Bruggeman van PVDA. “Bewoners in sociale woningen worden geviseerd door de Vlaamse regering. Volgens minister Van Diependaele zijn het profiteurs en ondermeer huisvrouwen en -mannen horen niet in een sociale woning. Ze vinden dat de overheid niet meer moet investeren in sociale woningen, zoals ook niet meer in o.a. openbaar vervoer en andere openbare diensten.

“Wachtlijsten voor sociale woningen zwellen aan terwijl er een leegstand te bemerken is, spijtig genoeg ook in Groot Temse. Waarom is er deze leegstand? Is er geen geld om te renoveren, is het niet meer nodig om te renoveren? Moeten ook hier alle burgers hun plan trekken en hoge huurgelden op de private markt gaan of blijven betalen.”

“Het is zeker geen ambitie van de Vlaamse overheid om zoveel mogelijk sociale woningen te hebben. De sociale huurmarkt, amper 6%, is schandelijk in vergelijking met onze buurlanden. Dus naast het recht op vrije meningsuiting moet het recht op duurzaam wonen ook aangekaart worden, op lokaal vlak, in het Vlaams parlement.
En moeten we de acties van de Woonraad blijven ondersteunen en onze zeg doen waar we kunnen”, besluit Bruggeman.

Buurtbewoners zijn straatracers kotsbeu: “In het weekend is het hier precies een Formule 1-parcours”

TEMSE – De bewoners van de Boodtsstraat en omliggende straten zijn de straatracers die er elk weekend de buurt onveilig maken, kotsbeu. “Vorig weekend was ongezien. Het was hier precies het Formule 1-circuit van Francorchamps. Een week later ligt de rubber nog op de weg”, zegt buurtbewoner Jürgen Van Acker.

“Elk weekend zijn ze met meer en meer”, zegt Jürgen, die in de Boodtsstraat woont. Die straat maakt deel uit van een rustige wijk achter het station. Die rust wordt volgens buurtbewoners in het weekend steevast verstoord door eigenaars van dure en vooral snelle bolides die zich de straten toe-eigenen en omtoveren tot een racecircuit.

“Nog nooit was het zo erg als het voorbije weekend”, zegt Jürgen. “Het begon vrijdag rond 16 uur en hield pas zondagavond op. Ze starten in de Philemon Haumanstraat en rijden dan het blokje om via de Boodtsstraat, Sint-Sebastiaanstraat en de Vlietdam. Ik zou er niet van verschieten als sommigen met hun Ferrari of Lamborghini snelheden tot 150 kilometer per uur halen.”

Eén van de bandensporen die werden achtergelaten door de racers

Stukken rubber

Dat gebeurt allemaal in de bebouwde kom, met hele smalle straatjes. De straatracers zijn er overdag niet te bespeuren, maar de sporen die ze achterlieten des te meer. “In de Philemon Haumanstraat staat een bandenspoor van twaalf meter lang. De stukken rubber liggen er nog van vorige week. Het was hier precies het circuit van Francorchamps. Ze staan zelfs met hun chronometer op het voetpad om de snelste tijd te meten”, zegt Jürgen. “Ze kunnen hier ook gewoon hun gang gaan. Er is een totaal gebrek aan handhaving want de politie zien we hier niet.” (Lees verder onder de foto)

Getto

Volgens de buurt is het probleem te wijten aan hun “isolatie”. “We zijn door de verschillende omleidingen in Temse totaal geïsoleerd”, zegt Jürgen. “Ze kunnen hier vrij hun gang gaan. Er moet dringend ingegrepen worden vooraleer het hier een getto wordt. De aanpak van deze buurt schuift de gemeente jammer genoeg op de lange baan.”

Gemeenteraadslid Alec Lamberts (Tesamen) neemt het op voor de wijk en zet het probleem op de agenda van de volgende gemeenteraad. “Het straatracen met getunede wagens zet door de geluids- en verkeersoverlast een onnodige druk op de leef- en woonkwaliteit van ons centrum”, zegt hij. “De politie moet hier strenger optreden en maatregelen nemen om de racers te ontraden door bijvoorbeeld hun auto in beslag te nemen en hoge boetes op te leggen.”
(Bron: HN – Pieter Van Hecke)

Buurtbewoners Jürgen Van Acker en gemeenteraadslid Alec Lamberts (Tesamen)

Tichelland 2024 met after-work-party, dancefestival en familiedag “Op termijn willen we het gezelligste festival van het Waasland worden”

Op vrijdag ‘dorpsavond’ met optreden van Garry Hagger

TIELRODE – Op een terrein in de Ruisstraat in Tielrode is er het eerste weekend van augustus weer het dancefestival Tichelland. Het driedaagse festival is ondertussen uitgegroeid tot meer dan zomaar een dance-evenement. Naast de hoogdag op zaterdag met 12 uur lang deejays a volonté is er op vrijdag een after-work-party en op zondag een familiedag.

Het lokale dancefestival begon 8 jaar geleden kleinschalig en is ondertussen uitgegroeid tot een driedaags festival. Dit jaar is men toe aan de zesde editie. Door corona kon het event twee jaar op rij niet doorgaan. Sinds begin dit jaar heeft Tichelland ook een samenwerking opgezet met de organisatie van de Apres Ski Bar, elk jaar in februari in de loods van Christal Carwash aan de Krijgsbaan.

Beleving voor het ganse jaar

“De samenwerking van onze organisaties is één van de nieuwigheden dit jaar”, vertelt Filip Van Goethem. “De Apres Ski Bar was in februari maar in 2025 willen we met ons team daar ook volop op inzetten. We willen met Tichelland eigenlijk een beleving worden het ganse jaar door. In februari met de Apres Ski Bar, in augustus met ons eigen festival en dit jaar doen we ook in juni 2 events.”

” Op de Dorpsfeesten het weekend van 1 en 2 juni staan we met een eetstand en een week later op 8 en 9 juni, het weekend van de verkiezingen plaatsen we op het Dorpsplein een Schirmbar waar hapjes en drankje te verkrijgen zijn. Voor mensen die regelmatig op wintersportvakantie gaan is dat geen onbekend gegeven. Zo een schirmbar zal trouwens ook op de zaterdag van ons festival op het terrein geplaatst worden.

Garry Hagger

“Wat het programma betreft voor Tichelland, dit jaar organiseren we op vrijdag een zogenaamde after-work-party, noem het een dorpsavond, een fuif waarbij we ook de buurtbewoners van ons feestterrein uitnodigen”, stelt Van Goethem. “Tichelland gaat door in een open vlakte waar weinig woningen staan maar we willen niemand tot last zijn. En omdat de buren toch wel enige hinder ondervinden van ons festival, ondermeer door de verkeersdrukte dat weekend, nodigen we ze gratis uit. Er zijn een aantal lokale dj’s en voor de gelegenheid zal er ook een optreden zijn van Garry Hagger.”

Zaterdag is dan de hoogdag van het weekend, dit met het eigenlijke dancefestival.

“Van 14 uur tot 2.00 uur is er een indrukwekkende line-up van dj’s met DJ Ghost als hoogtepunt.

“Voor mij persoonlijk en voor vele anderen is DJ Ghost inderdaad het hoogtepunt van het festival”, klinkt het. “Hij is er elk jaar bij, probeert telkens de aanwezigen op te zwepen, het is niet nieuw omdat hij er elk jaar al bij was maar iedereen is er zo vol lof over dat we niet anders kunnen dan hem elk jaar weer boeken.”

Kater wegdrinken

Om het feestweekend af te sluiten is er op zondag een heuse familiedag.

“We zetten dan een grillfestijn op poten”, aldus Filip Van Goethem. “Het is echt wel meer dan een simpele barbecue, noem het gerust een barbecue ‘next level‘. Daarnaast proberen we er voor de kinderen een leuke aangename dag van te maken. Er is een kubtornooi, een dartstornooi, kortom we willen er een gezellige namiddag van maken. Men kan er eventueel de kater van zaterdagavond wegdrinken, dat is de opzet van ons programma op zondag.”

“Op termijn willen we, met de lokale insteek, de familiale sfeer en de vriendelijke mensen, het gezelligste festival van het Waasland worden, dat is onze doelstelling”, besluit Van Goethem.

De ticketverkoop voor Tichelland gaat van start op 1 juni.

Info: www.tichelland.be

– Het team van Tichelland/Apres Ski Bar –
“Op termijn willen we,het gezelligste festival van het Waasland worden”, aldus Filip Van Goethem (2e van rechts)

Politie hield extra flitscontroles en controles voor overlast en verkeersovertredingen

TEMSE – De politiezone Kruibeke-Temse heeft deelgenomen aan de flitsmarathon van afgelopen vrijdag en zaterdag. Er werden 3.379 voertuigen gecontroleerd op snelheid, hiervan werden 310 voertuigen geflitst. Er waren zaterdagnacht ook extra controles in Kruibeke en Temse. Die controles waren vooral gericht naar overlast en andere verkeersinbreuken.

Het grootst aantal snelheidsovertredingen werd vastgesteld in de Vroonhoflaan in Temse. Daar werden 79 bestuurders geflitst op een totaal van 189. In de Kapelstraat in Steendorp waren er 61 overtredingen op een totaal van 755 voertuigen. In de Doornstraat werden 167 bestuurders gecontroleerd en 16 geflitst.

In de Gebr. V. Raemdonckstraat waren er 9 boetes op een totaal van 41 en op de Krijgsbaan reden 20 van 188 chauffeurs te hard. In de Schoolstraat ging het flitstoestel 32 keer af op 289 voertuigen en in de Veldstraat waren er 10 overtredingen op een totaal van 109. Op de N16 en de N41 werden er telkens 2 chauffeurs geflitst, respectievelijk op een totaal van 59 en 409 voertuigen.

Onder invloed

In Kruibeke werd ook gecontroleerd. In de Burchtstraat werden 10 op 890 chauffeurs geflitst en in de Heirstraat reden er 21 van 226 bestuurders te snel. In de Kruibekestraat tot slot werden 55 voertuigen gecontroleerd en slechts 1 geflitst.

Naast de flitscontroles startte de politie zaterdagavond om 18 uur met extra patrouilles en controles. De actie duurde tot zondagochtend 2 uur. In totaal zijn 116 bestuurders gecontroleerd op alcohol. Drie van hen moesten hun rijbewijs afgeven voor 3 uur.

Een 36-jarige man uit Amsterdam moest zijn rijbewijs meteen afgeven, omdat hij een positieve speekseltest aflegde. Omdat hij onder invloed reed van drugs; moest hij zijn rijbewijs voor 15 dagen inleveren.

Foutparkeerders

Negen mensen dienden een onmiddellijke inning te betalen omdat ze zonder veiligheidsgordel reden. Twee leerling-bestuurders kregen een proces-verbaal omdat ze achter het stuur zaten tijdens de uren dat dit niet toegelaten is met een voorlopig rijbewijs.

Er werd nog iemand betrapt op het gebruik van de gsm achter het stuur. Die bestuurder moest meteen het rijbewijs afgeven voor een periode van 15 dagen. Er werden ook 22 foutparkeerders beboet.

In Kruibeke trof de politie een 59-jarige man aan, die duidelijk te veel had gedronken. De agenten namen de man mee naar de cel, waar hij kon ontnuchteren.

Ondanks winst tegen leider in de competitie heeft Blauw-Wit strijd voor kampioenstitel of eindrondeticket niet meer in eigen handen

TEMSE – SV Blauw Wit Temse won zondagnamiddag in eigen huis met 2-0 van Robur Moerzeke, de leider in de competitie. “Een onverhoopt resultaat voor Blauw Wit, maar we hebben de rush naar de kampioenstitel of een eindrondeticket niet meer in eigen handen”, aldus voorzitter Johan Boel.

SV Blauw Wit Temse won de belangrijke wedstrijd tegen het bezoekende KVK Robur Hamme-Moerzeke met 2-0. Hiermee kwam voor KVK Robur Hamme-Moerzeke een einde aan een serie van vijf overwinningen na elkaar.

De thuisploeg begon de wedstrijd goed en nam in de 20ste minuut de leiding via Dante Meul. Daarna werd er lange tijd niet gescoord. Met nog vijf minuten op de klok maakte Meul zijn tweede doelpunt.

Onverhoopte overwinning

In de laatste vijf wedstrijden heeft SV Blauw Wit Temse vier overwinningen behaald en één keer verloren, terwijl KVK Robur Hamme-Moerzeke vier overwinningen en één nederlaag heeft.

SV Blauw Wit Temse speelt in de volgende wedstrijd uit tegen FC Eksaarde op zondag 28 april om 15 uur. KVK Robur Hamme-Moerzeke speelt op dezelfde dag een thuiswedstrijd tegen FC Sint-Niklaas. De leider in de stand KSK Klinge speelt thuis tegen Bosdam Beveren. Enkel indien Klinge en en Robur tijdens de laatste speeldag verliezen en Blauw Wit wint zijn wedstrijd worden ze alsnog kampioen.
Bron: RBFA app

Eindrondeticket

“We zijn fantastisch blij met deze onverhoopte overwinning hier in eigen stadion tegen leider Robur met meer dan 110 eters voor onze footlunch en 413 toeschouwers in totaal”, glunderde voorzitter Johan Boel. “We zijn fantastisch blij want alles ligt nog open. Tijdens de laatste wedstrijd van de competitie zal alles beslist worden. We hebben wel niks meer in eigen handen.”

Het was lang geleden dat zoveel zitjes in het Fernand Schuermanstation bezet waren
foto: (C) Julien Heerwegh)
Voor de laatste thuismatch waren er 113 eters voor de footlunch

“Theoretisch kunnen we nog kampioen spelen, maar we kunnen ook nog overal naast grijpen. Het is zelfs nog mogelijk dat we naast een eindrondeticket grijpen. We hebben de pech dat alle periodekampioenen achter ons geëindigd zijn, dus maken we enkel nog kans op een eindrondeticket als we tweede eindigen in de einduitslag. Maar dat hopen we natuurlijk alsnog te kunnen behalen.”

(foto’s: (C) Julien Heerwegh)

Komende zondag ook in Temse Erfgoeddag onder het thema: ‘Thuis’ in Temse

TEMSE – Wat maakt een huis tot een (echte) thuis? Erfgoeddag zoekt uit wat het gewone zo bijzonder maakt, vroeger en nu. Een dag vol gevoelens, wetenswaardigheden, nostalgie, ontdekkingen en vragen over uw nabije buurt, verbondenheid, migratie, reizen en nog veel meer. Ook in Temse zijn er diverse activiteiten gepland.

In Temse ontdek je op zondag 21 april de volgende activiteiten:

Interactieve wandeling: Thuis in Tielrode
Ontdek tijdens deze dorpswandeling waarom Tielrodenaren zich in hun dorp thuis voelen en hoe het thuisgevoel in de loop van de tijd geëvolueerd is.
14 u.; Provinciaal domein Roomacker, Hofstraat 30, Tielrode
Info: Milieuwerkgroep Ons Streven vzw, 0495 99 12 49,

Kabouterwandeling voor kinderen van 5-12 jaar
Op een creatieve en ludieke manier wordt geproefd van de kindertijd, het gezinsleven en het thuisgevoel van vroegere tijden.
14 u.; Provinciaal domein Roomacker, Hofstraat 30, Tielrode
Info: Milieuwerkgroep Ons Streven vzw, 0495 99 12 49, www.onsstreven.be

Dauwwandeling: Thuis in Temse
Maak kennis met de geschiedenis van de sociale huisvesting in onze gemeente en geniet van erfgoedverhalen over vroegere tijden. Aansluitend ontbijt (€7 / €6) mits reservatie.
Vertrek 7 u., CM-Huis Amelberga, Oeverstraat 7, Temse
Info: Pasar Temse, 0476 94 20 35, monique.mark@hotmail.be

Expo: Thuis op de Boelwerf: een kijk op het leven na de werkuren
Krijg een inkijk in de sport-, cultuur- en recreatieve verenigingen die vroeger hun thuisbasis hadden op de Boelwerf en het samenhorigheidsgevoel en ’thuisgevoel’ op de werf stimuleerden.
10-18 u., Galerij Philippus Nijs, Schoolstraat 15, Temse
Info: Op Stoapel vzw, www.opstoapel.org

Presentatie: Onder/dak: Thuisverhalen in het Waasland
Via beeld en audio sta je stil bij de kleine handelingen en grote rituelen die van een plek een thuis maken voor Waaslanders met een migratieachtergrond.
10-18 u.; Galerij Philippus Nijs, Schoolstraat 15, Temse
Info: Erfgoedcel Waasland i.s.m. diverse partners (Cultuurtuin Waas, Avansa Waas-en-Dender en
gemeente Temse), www.erfgoedcelwaasland.be

Vertelactiviteit: Thuis is waar LIEFDE huist: in de Lichte Zeden Tent
Lezing over de oorsprong van de rosse buurten waar de meisjes van lichte zeden thuis zijn, aangevuld met teksten van Tony Peirsman en liefdes- en volksliedjes die een thuisgevoel geven.
10.30 u., Feestzaal Gemeentehuis, Markt 1, Temse
Info: Davidsfonds Temse, 0477 57 96 90

Verkeerslichten aan parallelweg in Elversele om sluipverkeer naar N41 te ontmoedigen

TEMSE/ELVERSELE – Op de parallelweg van de N41 in Elversele worden vanaf woensdag 17 april verkeerslichten geplaatst. Het gaat om een test om het sluipverkeer te ontraden via die weg de file op de N41 te omzeilen. De proefopstelling zal na een maand geëvalueerd worden door het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV).

De Nieuwe Steenweg (N41) tussen Sint-Niklaas en Dendermonde kampt structureel met druk verkeer en files. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en de gemeente Temse testen nu via of toeritdosering om de situatie te verbeteren. De lichten worden voor de eerste keer in werking gesteld tijdens de avondspits van woensdag 17 april tussen 15u30 en 18u30. Als de maatregel soelaas blijkt te brengen wordt deze behouden.

Structurele files

De N41 krijgt veel meer verkeer te verwerken dan de weg kan slikken.

“Dit is een structureel probleem dat nijpender is geworden door de werken op de N446 en de N17”, stelt Jef Schoenmaekers van AWV “Dit verkeer belandt immers op de N41 die dit in spitsmomenten niet kan verwerken. Dat zorgt dan weer voor files, sluipverkeer en overlast in woonstraten. Tegen de zomer moeten de werken op de N17 klaar zijn, de werken aan de N446 duren nog tot eind 2024.”

In tussentijd nemen AWV en de gemeente maatregelen om sluipverkeer tegen te gaan en om de doorstroming te bevorderen. Zo werd met politiecontroles en verkeersborden al eerder geprobeerd doorgaand verkeer uit de woonstraten te houden.

Nieuwe maatregel: toeritdosering

Na overleg met de gemeente Temse test Wegen & Verkeer op de parallelweg van de N41.

“Het gaat concreet om twee verkeerslichten die geplaatst worden voorbij de tunnel richting Hamme”, klinkt het. “De lichten regelen het verkeer dat de N41 wil oprijden en moeten zo doorgaand verkeer ontraden deze sluipweg te kiezen om de file op de N41 te omzeilen. Als de proefopstelling werkt moet het de leefbaarheid verbeteren en het verkeer op de N41 vlotter laten lopen omdat er geen constant invoegend verkeer is.”

“De verkeerslichten zullen enkel ingeschakeld worden tijdens de spitsuren. De eerste test gebeurde op woensdagavond 17 april tussen 15u30 en 18u30. De gemeente en het agentschap zullen de proefopstelling van nabij monitoren en bijsturen wanneer nodig. Na een maand volgt een eerste evaluatie.”

Beknopt artikel vanaf 18 april ook te lezen in het het lokale krantje: De Gazet van Temst. Vraag er naar bij uw lokale handelaar of horecazaak.

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en de gemeente Temse testen nu via toeritdosering om de situatie aan de N41 te verbeteren.

De Vlaamse Waterweg plaatst knijtenvallen in Klein Broek

TEMSE – In het Klein Broek, een gebied van 54 hectare in Tielrode, worden nog deze maand ‘knijtenvallen‘ geplaatst door de Vlaamse Waterweg. Het Klein Broek maakt sinds enkele maanden deel uit van de Durme en komt bij hoog water mee ‘onder water’ te staan.

Knijten zijn zeer kleine muggen, amper 1 tot 2 millimeter groot. Ze komen van oudsher voor langs onze getijdenrivieren, maar door de slechte waterkwaliteit zijn ze decennialang minder talrijk aanwezig geweest. Door de sterke verbetering van de waterkwaliteit de laatste decennia worden knijten in toenemende mate waargenomen in het natuurlijk ecosysteem van de Schelde en andere waterwegen. Tegelijk veroorzaakten ze bij de omwonenden, onder meer in Schellebelle en Hamme-Moerzeke, heel wat overlast.

UV-licht

“Door het plaatsen van knijtenvallen in het Klein Broek kan de eventuele aanwezigheid van knijten worden gedetecteerd en kan de relatieve grootte van de populatie worden ingeschat,” vertelt regionaal woordvoerder Max Verdonck van de Vlaamse Waterweg.

Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) ontwikkelde een milieuvriendelijke knijtenval. Deze val is voorzien van een ledlamp met uv-licht die insecten aantrekt. Een fijnmazig gaas laat toe om knijten selectief te vangen en verhindert dat andere insecten in de val terechtkomen. Omdat er biologisch afbreekbare zeep is toegevoegd aan het water, kunnen de knijten niet blijven drijven op het oppervlak maar zakken ze erin weg en verdrinken ze.

Steekmuggen

“De laatste zomers zijn er meer meldingen van knijten. Het monitoren van de knijten aan de hand van selectieve knijtenvallen is belangrijk. Op basis van meldingen van burgers en passanten merken we namelijk dat knijten al eens verward worden met steekmuggen en andere insectensoorten.”

“Bij grotere aantallen knijten helpen de vallen mogelijk onvoldoende om de overpopulatie in te perken. Daarom worden tijdens de inrichting van de ontpolderings- en overstromingsgebieden specifieke maatregelen genomen om het ontstaan van tijdelijke overpopulaties van knijten zo veel mogelijk tegen te gaan”, aldus nog Verdonck.

Tielroodse carnavalsverenigingen werkten samen tijdens Festivel

TEMSE-VELLE/TIELRODE – Vorig weekend was het vijfdaagse festival Festivel een groot succes. Meer dan 8000 bezoekers vonden de weg naar de festivaltent in de Veldstraat. Eén van de sterke punten is dat de organisatie beroep op heel wat vrijwilligers en plaatselijke verenigingen die zo geld in het laatje brengen voor hun club of vereniging.

“Bij onze organisatie worden inderdaad heel wat lokale verenigingen betrokken en ingezet”, stelt organisator Philippe Van Robaeys. “Zij ontvangen elk een vergoeding om hun clubkas te spijzen. Op die manier zorgen we ook voor extra verbinding in de ruime regio.”

Twee van de verenigingen die de toog bemanden tijdens Festivel waren de Tielroodse carnavalsverenigingen ‘Op Ons Agen’ en ‘The Gommybears’. Zij werkten voor de gelegenheid samen tijdens de feestvijfdaagse.

Nieuwe vriendschappen

De bedoeling van de samenwerking tussen de verschillende carnavalsgroepen van Tielrode was ondermeer om te bewijzen dat men samen meerdere evenementen aankan.

“Vanuit onze groep is er naar alle carnavalsgroepen van Tielrode een bericht gestuurd om tijdens Festivel een samenwerking op poten te zetten”, vertelt, voorzitter Stefaan Heijmans van ‘Op Ons Agen’. “De collega’s van de Gommybears hebben daarop ingepikt en zo werkten we samen op Festivel om de feestvierders van drank te voorzien. De samenwerking verliep bijzonder vlot en er zijn ook nieuwe vriendschappen ontstaan tussen onze groepen onderling, en dat was ook ons opzet.”

Ook de voorzitter van de Gommybears Stefan Ivens is bijzonder tevreden over de samenwerking met de concullega’s van Op Ons Agen.

“Ik heb eigenlijk niet veel toe te voegen aan de woorden van Stefaan”, klinkt het bij Stefan Ivens van de Gommybears. “Het was dan ook een fijne en probleemloze samenwerking die zeker voor herhaling vatbaar is. En natuurlijk klopt het dat de vriendschappen automatisch groeien als men zo vier dagen samenwerkt.”

TKV Op Ons Agen en TKV The Gommybears werkten samen tijdens Festivel

SV Blauw Wit wint beladen duel tegen FC Sint-Niklaas

TEMSE – In het Fernand Schuermanstadion werd woensdagavond 10 april de match tussen SV Blauw Wit Temse en FC Sint-Niklaas gespeeld. Die was eerder uitgesteld na de befaamde ‘lijnenkwestie’ op 24 maart. Toen oordeelde een scheidsrechter dat de lijnen onvoldoende zichtbaar waren. Het Disciplinair Comité van Voetbal Vlaanderen besliste dat de match toch moest worden herspeeld. Temse won de match woensdagavond met 3-1. “Deze overwinning smaakt zoet”, zegt voorzitter Johan Boel.

Op die bewuste zondag besliste een arbiter voor de aanvang van de match dat de lijnen onvoldoende zichtbaar waren. De wedstrijd ging niet door en de foodlunch die werd georganiseerd door de ontvangende ploeg, viel in het water.

Het bestuur van SV Blauw Wit liet het daar niet bij en diende een klacht in. “Na de beslissing van de scheidsrechter trokken we de lijnen een tweede keer en alles was perfect in orde om 14.45 uur, maar toen was de scheidsrechter al vertrokken. Veel te vroeg, want de match begon officieel pas om 15 uur. Zolang heeft hij dus niet gewacht”, sprak bestuurslid Jürgen Boel.

Bij Sint-Niklaas klonk een ander verhaal. “Ik verwacht een 5-0 forfait-overwinning voor ons”, liet voorzitter Herwig Hansen optekenen.
Het Disciplinair Comité van Voetbal Vlaanderen besliste daar anders over en oordeelde dat de match herspeeld moest worden. Woensdagavond om 20 uur ving de beladen match aan. Er was in extra toezicht van de politie voorzien, maar dat bleek uiteindelijk overbodig. De wedstrijd verliep sportief en zonder incidenten. Temse rijfde uiteindelijk met 3-1 de overwinning binnen. “Deze overwinning smaakt zoet”, zegt voorzitter van SV Blauw Wit Johan Boel.

237 supporters

Ook de 237 aanwezige supporters waren uitzinnig na de overwinning. “Eigenlijk had Sint-Niklaas forfait moeten krijgen toen. De lijnen en het veld lagen perfect voor de start van de match. De bewijzen waren er”, zegt supporter Kim Raeymaekers. “Het is een fantastisch gevoel dat we hier vanavond winnen. En mijn pronostiek kwam nog eens uit ook.”

Andere supporters hielden er dezelfde mening op na. “De beslissing van de scheidsrechter was volledig onterecht. De lijnen zag je perfect leggen”, zegt fanatiek supporter Patrick Van Hoyweghen.

Stof tot nadenken

In het stadion was het zoeken naar supporters van Sint-Niklaas. Een enkeling die toch kwam opdagen, wou geen uitspraken doen over de beslissing van de arbiter. “Ik was er niet bij, maar ik vind het wel correct dat de match herspeeld moest worden”, liet hij optekenen.

Voor Temse was het bovendien de eerste keer dat er een wedstrijd tijdens de week werd gespeeld. “We zien hier nu ander volk. Dit is stof tot nadenken. Wie weet organiseren we in de toekomst enkele matchen tijdens de week. Onze nieuwe verlichting laat dit alvast toe”, zegt bestuurslid Jürgen Boel.
(Bron: HN/Pieter Van Hecke)

Door de overwinning is Blauw Wit medekoploper in derde provinciale. De komende weken worden nog spannend voor de ploeg. Dit met wedstrijden uit bij achtervolger Klinge en thuis tegen medeleider Robur.

Meer foto’s, klik hier

Temsese Whiskyclub kreeg hoog bezoek voor derde verjaardag

Schotse Kleinzoon van distillersfamilie kwam exclusief langs bij Port Tèmst.

TEMSE – Whiskyclub Port Tèmst begint aan de derde jaargang. De club werd opgericht in 2022 door vier vrienden. En aangezien drie jaar worden in de whiskywereld cruciaal is, haalden ze alles uit de kan voor de leden. Ze kregen internationaal bezoek van een familielid van de Schotse Angus Dundee Distillers.

“Met Port Tèmst blijven we trouw aan onze visie om laagdrempelig whiskyliefhebbers samen te brengen op leuke locaties in Temse om samen hun whiskykennis te vergroten”, stelt bestuurslid Hans Cools. “De afgelopen jaren mochten ze al enkele gerenomeerde Belgische namen verwelkomen zoals Jurgen Vromans, Arranthony en vooral Fernand Dacquin. Verder dit jaar staat ook Bob Minnekeer op de planning.”

Maar voor de eerste tasting van het jaar kregen de whiskyliefhebbers internationaal bezoek.

“Het werd echt een unieke ervaring, exclusief voor Port Tèmst”, klinkt het. “Niet alleen mochten we weer samenkomen in de prachtige feestzaal van het oud gemeentehuis maar de tasting werd gegeven door niemand minder dan Jordan Hillman, erfgenaam van Angus Dundee Distillers.”

“Deze familie is eigenaar van het alombekende Tomintoul en prestigieuze Glencadam. We leerden Jordan kennen op verschillende whiskyfestivals die we ook als club bezoeken. Er ontstond al snel een klik tussen ons en Jordan en die klik wilden we dan ook graag met alle Port Tèmstenaren delen.”

Meer foto’s van de tasting, klik hier

Whiskyclub Port Témst kreeg internationaal bezoek

Vijfde editie van Festivel bijzonder geslaagd

Meer dan 8000 feestvierder vinden de weg naar het warmste festival van het land

TEMSE – Festivel, het eerste en het warmste festival van het jaar, kan terugkijken op een geslaagde vijfde editie. “We ontvingen dit jaar 8.000 bezoekers”, zegt organisator Philippe Van Robaeys. Eén van die bezoekers was premier Alexander De Croo (Open VLD). “Fantastisch wat ze hier realiseren voor het goede doel. En dat allemaal met vrijwilligers”, zei hij. Zondagmiddag werd het festival afgesloten met een kindernamiddag.

Woensdag 3 april werd het startschot gegeven voor de vijfde editie van Festivel, het warmste festival van het land dat er prat op gaat om met de opbrengst goede doelen te steunen. De eerste avond namen 1.000 quizzers, verdeeld over 150 ploegen, deel aan de FestiQuiz. De sfeer zat er meteen goed in, maar hoe kan dat ook anders met Peter Van de Veire als presentator? De aanwezigen werden die avond nog verrast met twee special guests: Ruben Van Gucht en weervrouw Sabine Hagedoren.

Ruben Van Gucht was één van de special guests tijdens Festiquiz


Vrolijke gezichten

Dag twee van het festival stond met de FestiSpecials opnieuw in het teken van mensen met een beperking. In totaal zakten 1.200 enthousiaste bezoekers af naar het festivalterrein. “De helft meer dan vorig jaar”, zegt de organisator trots. De aanwezigen genoten er van spetterende optredens van onder meer Sam Gooris en Bart Kaëll. Nadien namen de artiesten ruim de tijd voor een meet and greet. “Het was opnieuw een groot succes, met heel wat vrolijke gezichten en een warme sfeer”, klinkt het bij de organisatie. (lees verder onder de foto)

Live optreden

Tijdens FestiMusic op dag drie schakelde Festivel een versnelling hoger met hun eerste liveoptreden. Daan gaf er het beste van zichzelf op een uitverkochte avond. “Daan was schitterend, net als de afterparty. Het was een avond om niet te vergeten”, klinkt het. (lees verder onder de foto)

Vrijdag werd de aftrap gegeven voor twee festivaldagen met een heleboel klinkende namen met onder meer Average Rob en Maori die voor vuurwerk in de tent zorgden. Zaterdag was het de beurt aan Discobaar A Moeder en ook Regi mocht niet ontbreken. (lees verder onder de foto)

Het festival ontving die avond trouwens hoog bezoek met een acte de présence van premier Alexander De Croo. Hij bracht een bezoek aan het eerste festival van het jaar en zag dat het goed was. De Croo nam zaterdag uitgebreid de tijd om te spreken met de vele vrijwilligers en medewerkers van het festival maar mengde zich ook onder de bezoekers. Zaterdagavond was trouwens dé topavond van Festival mt onder meer Regi en Discobaar A Moeder op het podium.

“Het is fantastisch wat ze hier realiseren voor het goede doel. En dat allemaal met vrijwilligers”, zegt hij. “Heel chic trouwens wat ze doen voor mensen met een beperking én hun begeleiders.” (lees verder onder de foto)

8.000 bezoekers

De organisatie kan dus terugkijken op een geslaagde editie.

“We ontvingen 8.000 bezoekers en we kregen de eerste zonnige dagen op het eerste festival van het jaar. Wat kunnen we meer wensen”, zegt een tevreden organisator Philippe Van Robaeys. “De mensen hebben zich geamuseerd en wij krijgen weer de kans om goede doelen te steunen. Daar doen we het tenslotte voor.”

Wij gingen de sfeer opsnuiven op woensdagavond, donderdagmiddag en zaterdagavond.

Meer foto’s, Festiquiz, klik hier
Meer foto’s, Festispecials, klik hier
Meer foto’s, festival dag 2, klik hier

Festivel kan terugblikken op een bijzonder succesvolle editie (foto: Pieter Van Hecke)