Ondanks weigering van college voerde Volksraad actie tegen sociaal woonbeleid

TEMSE – De actiegroep Volksraad heeft vrijdagmiddag actie gevoerd op de Markt van Temse tegen wat ze de afbraak van het sociaal woonbeleid noemt. De actie was door het schepencollege nochtans verboden.

Na Antwerpen, Zottegem, Eeklo en Geraardsbergen had de groep zijn oog op Temse laten vallen als locatie voor een ludieke actie op de wekelijkse markt rond het thema. De marktverantwoordelijke had een plaats toegewezen, de politie was ingelicht en toestemming werd gevraagd aan het schepencollege.

Rust en kalmte

“Dit leek een formaliteit gezien het vreedzaam karakter van de activiteit die bestaat uit toespraken van burgers en middenveldorganisaties”, zegt gemeenteraadslid Brigitte Caura (Tesamen). “Bij de eerdere acties was er geen overlast of enige hinder veroorzaakt. Groot was dan ook de verassing toen het schepencollege de activiteit verbood, in eerste instantie zonder opgave van reden. Na de vraag om verduidelijking werd geantwoord dat men tijdens de wekelijkse markt de rust en de kalmte wil bewaren.”

Vrijheid van meningsuiting

“Zeer vreemd antwoord, gezien er tijdens eerdere acties nooit onlusten uitbraken en het ook zeer onwaarschijnlijk is dat dit hier zou gebeuren”, aldus Caura. “Aan politieke bijeenkomsten in openlucht kunnen door de gemeente preventieve beperkingen worden opgelegd in het kader van de handhaving van de openbare orde, rust en veiligheid maar er moeten daartoe pertinente redenen zijn. Het zomaar verbieden van een politieke actie is een aantasting van de vrijheid van meningsuiting”.

Ze zal het college daarover ook aanspreken op de eerstvolgende gemeenteraad. De actie zelf vond vrijdag toch plaats en verliep zoals verwacht in alle rust. De politie kwam niet tussenbeide.

“laten we ook niet voorbij gaan aan de actie op zich, waarom deze acties op verschillende plaatsen gevoerd worden en waarom ook in Temse”, aldus Lydia Bruggeman van PVDA. “Bewoners in sociale woningen worden geviseerd door de Vlaamse regering. Volgens minister Van Diependaele zijn het profiteurs en ondermeer huisvrouwen en -mannen horen niet in een sociale woning. Ze vinden dat de overheid niet meer moet investeren in sociale woningen, zoals ook niet meer in o.a. openbaar vervoer en andere openbare diensten.

“Wachtlijsten voor sociale woningen zwellen aan terwijl er een leegstand te bemerken is, spijtig genoeg ook in Groot Temse. Waarom is er deze leegstand? Is er geen geld om te renoveren, is het niet meer nodig om te renoveren? Moeten ook hier alle burgers hun plan trekken en hoge huurgelden op de private markt gaan of blijven betalen.”

“Het is zeker geen ambitie van de Vlaamse overheid om zoveel mogelijk sociale woningen te hebben. De sociale huurmarkt, amper 6%, is schandelijk in vergelijking met onze buurlanden. Dus naast het recht op vrije meningsuiting moet het recht op duurzaam wonen ook aangekaart worden, op lokaal vlak, in het Vlaams parlement.
En moeten we de acties van de Woonraad blijven ondersteunen en onze zeg doen waar we kunnen”, besluit Bruggeman.

Een gedachte over “Ondanks weigering van college voerde Volksraad actie tegen sociaal woonbeleid”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *