Huiswerk wordt kinderspel

Juf van basisschool De Vierklaver vervangt blaadje papier door leuke opdrachten
TEMSE – De leerlingen uit het eerste en tweede leerjaar van basisschool De Vierklaver hebben nog nooit ’s avonds een blaadje papier moeten invullen als huiswerk. Wel krijgen ze elke dag een ander educatief spelletje mee naar huis.

“Na een hele dag concentratie nog blaadjes huiswerk maken, is echt te veel voor jonge kinderen”
Carla Van Ballart

Zowel taal als rekenen komt aan bod in de spelletjes die de leerlingen meekrijgen naar school

Een rekendomino waarmee een slang gevormd wordt of taal­puzzels met draaischijven en ­een Memory-gedeelte: het zijn maar een paar van de spelletjes die de jongste leerlingen van basisschool De Vierklaver mee naar huis krijgen. Behalve op woensdag en vrijdag, want dan mogen ze zelf kiezen wat ze spelen.

Bezielster en ondersteunings­leerkracht Carla Van Ballart maakte de spelletjes zelf als alternatief voor het klassieke huiswerk. “Kinderen zitten al een hele dag geconcentreerd op school. Om ze dan ’s avonds nog eens blaadjes papier te laten invullen, vond ik te veel. Dat merkte ik ook bij mijn eigen kinderen en kleinkinderen. Ik ben daarom zelf spelletjes beginnen maken dankzij inspiratie die ik opdeed op internet en de leerstof van de school.”

Het begon met vijf rekentassen vol speelse oefeningen, waar zowel de leerlingen als de leerkrachten enthousiast op reageerden. Ondertussen hebben zowel het eerste als tweede leerjaar vier reeksen van telkens tweeëntwintig spelletjes die via een beurtrol worden doorgegeven. Zo krijgt elke leerling dagelijks een andere oefening mee naar huis, afwisselend rond taal en rekenen. Door het succes overweegt de school om het project volgend jaar verder te zetten in het derde leerjaar.

Zelfcontrole

Volgens directrice Mirella De Rechter is het grootste voordeel dat de leerlingen zichzelf kunnen controleren. “Op de achterkant van elk spelletje staat de oplossing. Zo kunnen de leerlingen zelf nagaan waar ze fout zaten. Kinderen die vroeger thuis niet werden opgevolgd door hun ouders, kunnen nu volledig zelfstandig aan de slag. En omdat het geen klassieke oefeningen zijn en er elke dag een ander spelletje op tafel ligt, gaan ouders ook meer interesse tonen in de zaken waarmee hun kind bezig is. Tegelijkertijd wordt de overstap van de kleuterklas naar het eerste leerjaar makkelijker voor de kinderen dankzij de speelse insteek.”

In het tweede leerjaar van juf Kelly zijn de reacties unaniem: zij willen geen klassiek huiswerk meer.

Bron: HN/GVA – Mattias Goossens

Driedaags Festivel met voor elk wat wils

Opbrengst gaat integraal naar Basisschool Temse-Velle

TEMSE-VELLE – Komend weekend wordt in Temse-Velle een nieuw muziekfestival georganiseerd door de lokale gemeenschap. Het driedaagse Festivel belooft meteen een nieuwe parel aan het festival-landschap te worden. De opbrengst van het festival gaat integraal naar de werking van de lokale school die vorig jaar nog getroffen werd door een groot misbruik van geldmiddelen.

“Ieder nadeel heeft zijn voordeel”
Philippe Van Robaeys

Festivel met voor elk wat wils

“Vorig jaar werd in de lokale basisschool Temse-Velle een jarenlang financieel misbruik vastgesteld”, aldus organisator Philippe Van Robaeys. “Om hier een halt aan toe te roepen bundelden de ouders de krachten en werd ondermeer klacht ingediend bij het Parket van Dendermonde. Het onderzoek naar de exacte omstandigheden bij het misbruik van meer dan € 100.000 loopt.”

De ouders werden ingelicht over de stand van zaken tijdens een massaal bijgewoonde infovergadering. Na de eerste grote verbazing en ontgoocheling werden de ruggen gerecht en plannen gesmeed om dit rampscenario om te buigen en op korte termijn oplossingen uit te werken. De lokale gemeenschap van Temse-Velle staat bekend om zijn samenhorigheid en actieve verenigingsleven. De vzw Festivel werd opgericht voor de organisatie van een nieuw driedaags muziekfestival met voor ieder wat wils op het programma.

“En zo heeft ieder nadeel zijn voordeel”, stelt de organisator

Komende weekend zal op de terreinen in de Veldstraat langs de E17 een echte festivaltent te zien zijn.

Op vrijdag 25 mei opent het festival met Festiquiz. Een grote ludieke quiz waarbij deelnemen en amusement belangrijker zijn dan kennis en winnen. Presentator is niemand minder dan Peter Van de Veire, bekend als presentator bij Eén en MNM, die sinds enkele jaren ook in de buurt woont en zijn steentje wil bijdragen aan dit initiatief. De inschrijvingen lopen als een trein, tientallen quizploegen zijn reeds ingeschreven.

Op zaterdag 26 mei is het een echte festivaldag, van 15u tot 3u, met maar liefst 12 bekende Vlaamse top-DJ’s op het podium die elk een uur op hun manier het publiek zullen entertainen.

“Opvallend is dat de line-up voor deze eerste editie uitsluitend bestaat uit bekende namen”, weet Van Robaeys “Zo speelden de helft van de DJ’s (Maori, Double Pleasure, DJ Frank, DJ Wout, DJ Licious, Dj Ghost) vorig jaar op Tomorrowland en twee van hen (Double Pleasure en DJ Licious) zelfs op het hoofdpodium, wat enkel weggelegd is voor de top van de internationale dansscene.”

De organisatie zorgt voor een variatie in de DJ’s met als belangrijkste oogpunt: amusement voor iedere bezoeker. Zo zijn ook: Kelly Pfaff, Maarten Vancoillie, Buscemi, Sven Ornelis, Tomas De Soete en DJ Gert te zien op Festivel.

Zondag 27 mei is het de beurt aan de kids en hun families voor Festikids. Een festivalnamiddag voor kinderen met optredens en een uitgebreide randanimatie voor jong en oud.

“Ook hier gaan toppers in hun genre aan het werk op het podium”, klinkt het. “Voor de jongste brengt Kaatje van Ketnet haar vrienden Kamiel en Victor mee naar Temse samen met hun band voor de live-show: Kaatje Muziek. Daarna is het de beurt aan Ghost Rockers, momenteel dé populairste band onder de iets oudere kinderen. Ook zij zijn te zien op Ketnet en toeren met hun band door Vlaanderen in steeds uitverkochte zalen. Onlangs waren ze nog dé grote slokop bij de uitreiking van de Gouden K’s, de award show van de jeugd op tv. Boegbeeld is Tinne Oltmans, het nieuwe gezicht van de campagne: ‘Kies Kleur Tegen Pesten’. Ook Marie Verhulst, dochter van Studio 100-topman Gert speelt mee in Ghost Rockers.”

Gedurende het ganse weekend is er een uitgebreide en diverse festivalcatering voorzien.

Info en tickets : www.festivel.be

Conceptbar Temsica laatste uitdaging van sportieve creatieveling Serge Van Autreve

TEMSE – Vanaf vrijdag 25 mei is Temse opnieuw een leuke ontmoetingsplaats rijker. Want dan opent de legendarische Temsica, aan de Wilfordkaai – weliswaar tijdelijk – opnieuw de deuren. Dit als een zogenaamde ‘concept-bar’. Voor zaakvoerder Serge Van Autreve is het meteen ook zijn laatste horecauitdaging.

Concept-bar Temsica opent vrijdag 25 mei

“De verloren grandeur van dit staaltje van architecturale pracht zal opnieuw herop geflakkerd worden, en wel aan de hand van een Concept Bar: een kleurrijke mish mash van goeie muziek, optredens, drinks & fingerfood, meubels, kunst, kledij, …en dit dus allemaal onder het dak, en op het zomerterras, van een historisch gebouw”, aldus Serge Van Autreve.

Voor Serge wordt het meteen zijn laatste uitdaging in de horeca. Nadat hij 32 jaar geleden begon met de oprichting van de legendarische Aba-Jour in Gent wil hij nu eindigen in de iconische Temsica.

“Het is de bedoeling dat zowel jong als oud gewoon een ontspannende tijd kan beleven.” klinkt het. “Bijna alles wat in het interieur te zien zal zijn – een mix van verschillende stijlen –, zal trouwens te koop aangeboden worden. Zelfstandigen, kunstenaars, muzikanten, …krijgen bij ons de kans om hun creaties gratis tentoon te stellen. Met onze Concept Bar bieden we dus ook andere ondernemers en creatievelingen een uniek platform aan.”
.
En doordat alles te koop zal zijn, zal er ook een constante beweging zijn in het interieur. Elk bezoekje aan Temsica kan dus verrassend zijn.

Regelmatig zullen er in conceptbar Temsica ook optredens gepland zijn. Zo begint het al op de openingsavond met een optreden van Bert Embrechts (oa. De Laatste Show Band, Boudewijn De Groot), Steven Vergauwen en Eric Bosteels.

Vrijdag 25 mei 18.00 uur opening Conceptbar Temsica Wilfordkaai 38 met om 20.00 uur optreden

Voor veel meer info:

/Conceptbar Temsica 

Afbraakwerken aan tennishal opnieuw hervat

Terrein langs de achterzijde nog steeds niet afgesloten

TEMSE – Begin deze maand brachten we bij uw favoriete web-krant het nieuws over de afbraak van de voormalige tennishal Ter Poorte in de Hoogkamerstraat. Momenteel zijn de werken opnieuw opgestart.

Enkele bewoners opperden dat de site langs de achterzijde, die grenst aan het Park Verbeeck, niet afgesloten is met hekken. “Levensgevaarlijk voor de kinderen die daar in het aangrenzende park spelen”, klonk het.

Lees hier nog eens het artikel

Ondertussen zijn de afbraakwerken opnieuw opgestart. Maar langs de kant van het park zijn nog steeds geen werfhekken geplaatst om de site af te sluiten. Daardoor kunnen kinderen nog steeds het braakliggend terrein zomaar oplopen.

De afbraakwerken zijn opnieuw hervat.

 

Langs de achterzijde is het terrein nog steeds niet afgesloten

Drie projecten bekroond voor tijdelijk gebruik ISA-site

Tijdens druk bijgewoonde infomarkt
TEMSE – Over en op de ISA-site (= school en klooster, hoek P.Boel/Gasthuisstraat) vond op zaterdag 15 mei een infomarkt plaats. Enkele honderden belangstellenden maakten kennis met het Masterplan én het Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) dat op basis daarvan zal gemaakt worden.

Bij de start van de infomarkt werden de geldprijzen uitgereikt aan de 3 geselecteerde winnaars van de oproep tot het indienen van zelf te organiseren evenementen op de site in 2018-2019.

Burgemeester Luc De Ryck verwelkomde de belangstellenden en schetste de ingrijpende werken die de komende jaren op en rond de site zullen plaatsvinden, inclusief de nieuwbouw van wzc De Reiger en van het ziekenhuis. Aansluitend lichtte schepen Vandersickel de oproep toe die door Interwaas en het gemeentebestuur werd gelanceerd om in 2018-2019 tijdelijke activiteiten op de site te organiseren, in afwachting van de realisatie van het project. Van de 22 voorstellen werden er 12 weerhouden en allicht zullen en er een 9-tal effectief plaatsvinden. De 3 beste niet-commerciële projecten werden beloond met een geldprijs van 500 euro elk.

De projecten werden toegelicht door een vertegenwoordiger van de indieners:

– Karin Vandergeeten (gratis naaiatelier De Knop), aanknopingspunt voor nieuwe sociale contacten en naaivaardigheden voor vrouwen met weinig mogelijkheden om opleidingen te volgen,

– Theo Baeke (Oxfam-Wereldwinkel): groot Fair Trade-ontbijt voor alle scholen van Temse,

– Jan Van Gulck en Amin Rahouti: kunstatelier en workshops, met de bedoeling zoveel mogelijk kunst en creativiteit binnen het bereik van zoveel mogelijk mensen te brengen

Het eerste project dat op de site (in oude schoollokalen) plaatsvindt, is de eindejaarstentoonstelling van de Academie en Vaktekenschool eind juni.

Meer foto’s, klik hier

De drie winnaars die geldelijke steun krijgen om hun initiatief op de sita van ISA te realiseren: Karin Vandergeeten (2e van links – van gratis naaiatelier De Knop – met 2 medewerksters), Jan Van Gulck & Amin Rahouti van Kunst Zonder Grenzen en Theo Baeke van de Wereldwinkel

V.l.n.r. namens Interwaas: Shana Poppe, Griet Boodts, Jolien Van Ryckeghem en directeur Bart Casier, burgemeester Luc De Ryck (CD&V), Theo Baeke, Karin Vandergeeten, Jan Van Gulck, Amin Rahouti en schepen Geert Vandersickel (N-VA).

 

Moedige stappers trotseren regenweer voor Heilige Amelberga

TEMSE – Zowat 80 moedige stappers trotseerden op Pinkstermaandag het regenweer voor de Wegom, een bedevaart van 23 kilometer langs de grenzen van de vroegere parochie Temse, met negen kapelletjes: Acht ter ere van de Heilige Amelberga, één ter ere van O.L. Vrouw van Zeven Weeën.

De tocht wordt drie keer per jaar georganiseerd. Op de zaterdagnamiddag voor Pinksteren, op Pinkstermaandag, in alle vroegte (4.30u.), en op de zaterdagnamiddag voor de laatste zondag van september. Het is enkel op Pinkstermaandag dat de relikwieën van de Heilige Amelberga worden meegedragen.

Door het regenweer werd de processie op het einde van de bedevaart, met de kerkelijke notabelen, de Sint-Amelbergagilde en enkele muzikanten van Harmonie Orkest Temse, richting Onze Lieve Vrouwekerk wel afgelast.

Meer foto’s, klik hier

Sinksenkermiskoers een succes ondanks late start

TEMSE – De eerste Sinksenkermiskoers voor nieuwelingen van Wielerbelangen Temse was een succes. Ondanks de concurrentie van enkele anderen wedstrijden voor nieuwelingen in wielerland kwamen 49 renners aan de start.

De jongeren maakten er dankzij het mooie warme weer een kleurrijk spektakelstuk van.

Enig minpunt was dat de wedstrijd pas met een vertraging van bijna een halfuur van start kon gaan.
Op het parcours stonden (vooral in de Schoolstraat en de Sint-Amelbergalaan red.) een uur voor de start nog meer dan 60 wagens geparkeerd, ondanks de parkeerverbodsborden die op donderdag reeds geplaatst waren.

Daardoor had men meer tijd nodig om het parcours autovrij te maken.

Winnaar werd Victor Vochten van de Dijlespurters uit Mechelen, hij won met een straat voorsprong op het peloton. De spurt van de groep werd gewonnen door Quinten Van Kerkhove voor Jado Bleyenberg uit Kieldrecht.

De enige renner uit Temse Lars Blommaert eindigde in het peloton op de 22ste plaats.

Ook de komende jaren wil Wielerbelangen op Pinksterzondag een kermiskoers organiseren in Temse centrum. In 2019 staat die op 9 juni geprogrammeerd.

Meer foto’s, klik hier

Elverseelse Feesten zijn afgetrapt

ELVERSELE – Naar goede gewoonte worden de Elverseelse Feesten steeds verspreid over twee weekends.

Zaterdag 19 mei organiseerde Okra Temse het petanquekampioenschap van Elversele op de terreinen aan de Meersstraat.
KWB Elversele mocht naar jaarlijkse gewoonte de jogging voor haar rekening neem met start en aankomst op het voetbalterrien in dezelfde straat.
Voor de kinderjogging waren er 6 deelnemertjes. De grote-mensen-jogging lokte 40 sportievelingen voor de 5 en 10 kilometer naar Elversele.

Volgend weekend is er een Forzafuif, rommelmarkt, oldtimers, hondendemonstratie en ook dan een tentoonstelling in de Emiel Naudtszaal.

Meer foto’s, klik hier

Werken nieuwe toegang stationperrons in volle gang

TEMSE – De werken voor nieuwe toegangen naar de perrons van het station zijn in volle gang. Deze week werden gaten in het tunneldak gemaakt. Dit voor een nieuwe helling en trap.

Deze werken brengen enige hinder met zich mee.

De tunnel van de Guido Gezelleplaats is sinds maandag 14 mei tot november afgesloten voor gemotoriseerd verkeer.
Omleiding wordt voorzien via Stationsstraat, Consciencestraat, Wilfordkaai, Rik De Rycklaan.
De werken gebeuren grotendeels overdag. Deze werken kunnen ook enige geluidshinder veroorzaken.

Voetgangers en fietsers
Tot en met woensdag 30 mei om 15 u. is de tunnel aan de Guido Gezelleplaats tijdelijk afgesloten voor voetgangers en fietsers. Zij zullen tijdens deze periode dezelfde omleiding dienen te volgen via Stationsstraat, Consciencestraat, Wilfordkaai, Rik De Rycklaan.

Meer foto’s, klik hier

Werken Scheldebrug duren langer dan verwacht

TEMSE – De werken aan de oude scheldebrug zullen langer duren dan verwacht. De Vlaamse Waterweg voert dringende herstellingswerken uit aan de stalen brugdekplaat van het beweegbare brugdeel. Oorspronkelijk was de streefdatum voor het einde van de werken 18 juni.

Een inspectie bracht ernstige schade aan de stalen brugdekplaat van het beweegbaar gedeelte aan het licht. Om te vermijden dat de brug verdere schade zal oplopen en er gevaarlijke situaties ontstaan voor het verkeer, was dringende herstelling noodzakelijk. Tot die conclusie kwamen experts van Expertise Beton en Staal (EBS) na onderzoek dat De Vlaamse Waterweg nv liet uitvoeren.

Nu blijkt dat de herstellingswerken meer tijd in beslag zullen nemen dan eerder gepland.

“Het einde van de werken is nu gepland op eind september”, aldus schepen Hugo Maes. “Dit omdat er 400 procent meer scheurtjes gevonden zijn dan gedacht. Vanaf volgende week wordt er wel de klok rond, 7/7, 24u./24u., gewerkt. Tijdens het bouwverlof zal er niet gewerkt worden.”

Okra Elversele en KWB Elversele bijten de spits af bij de Elverseelse Feesten.

Feesten ook dit jaar verdeeld over twee weekends
ELVERSELE – Sinds een tiental jaren slaan een aantal verenigingen de handen in elkaar om samen de Elverseelse Feesten vorm te geven tijdens de laatste weekends van mei.

Het programma van de Elverseelse Feesten

Sportvelden Meersstraat
Het eerste weekend, op zaterdag 19 mei, organiseert Okra Elversele het Elverseels kampioenschap petanque op de petanquevelden aan het sportterrein in de Meerstraat te Elversele.

Diezelfde namiddag is er de KWB Jogging. Dit is een vaste waarde in het Falos Joggingscriterium en wordt voor de 23ste keer gelopen door de straten van Elversele. De start en aankomst is eveneens op het voetbalveld in de Meersstraat.

Tijdens de twee weekends is er een tentoonstelling van curiositeiten (Windmolens uit het Waasland van Yolande Vandenbossche en oude postkaarten van Elversele en Tielrode van verzamelaar Ronny De Keyser) n de Emiel Naudtszaal.

Op dezelfde locatie, in de Emiel Naudtszaal, is er ook de Forzafuif op vrijdagavond 25 mei.

Zaterdag 26 mei wordt gestart met een rommelmarkt, optredens van de Koninklijke Harmonie Sinte-Ceciliakring en de Brosius Band en Gehoorzaamheidsdemonstraties van Hondenclub Lucky Dog.

Zondag 27 mei is er een oldtimertentoonstelling en – rondrit met afsluitende BBQ.

Sigmawerken
Door de aanleg van het ontpolderingsgebied Groot-Broek in Elversele zal deze KWB – Jogging de laatste sportieve gebeurtenis zijn op het huidige voetbalterrein.

“De ringgracht begint op de doellijn en zorgt ervoor dat het voetbalplein niet meer kan gebruikt worden voor verdere competitie”, aldus Hugo Maes (CD&V), schepen van Natuur & Groen. “Met man en macht wordt gewerkt om de vergunning rond te krijgen opdat de KWB-voetbalcompetitie zou kunnen starten in september. Alle uitgebrachte adviezen waren gunstig zodanig dat de omgevingsvergunning kan ingediend worden en de voorbereidende werken kunnen starten. Als alles meezit en iedereen helpt mee met een positieve ingesteldheid moet dit haalbaar zijn.”

Klik hier voor meer info

Op de terreinen aan de Meersstraat organiseert men het Elverseels kampioenschap petanque

Wielerbelangen knoopt opnieuw aan met traditie

Kermiskoers in Temse-centrum terug van weg geweest.
TEMSE – Komende Pinksterzondag 20 mei organiseert Wielerbelangen, bijna een kwarteeuw na de Scheppersvrienden, opnieuw een kermiskoers in het centrum van Temse. Start en aankomst liggen zoals ‘vanouds’ aan de Markt.

Wielerbelangen knoopt weer aan met de traditie

“Een aantal jaren geleden gaf ik de fakkel door als voorzitter van Wielerbelangen”, vertelt Sylle De Bock. “Maar de laatste jaren klonk de roep om opnieuw een kermiskoers te organiseren in Temse centrum steeds luider. Daarom gingen we eind vorig jaar met een afgeslankt team aan de slag.”

Het huidige bestuur van de wielerclub bestaat uit Sylle De Bock, Walter Govaert, Roland Kokkelkooren, Ludo Vingerhoedts en Marc Meys,

Een winnaar van één van de kermiskoersen van De Scheppersvrienden geflankeerd door toenmalig burgemeester Desiré Van Riet (r) en BWB afgevaardigde Robert Roosen (C) Erik Westerlinck)

Opmerkelijke deelnemers
“Het is al van 1994 geleden dat De Scheppersvrienden, onder leiding van Robert Roosen, de laatste kermiskoers (toen voor profs red.) in Temse centrum organiseerden”, klinkt het bij De Bock. “Wie herinnert zich niet de opmerkelijke deelnemers en winnaars van weleer: Jan Bogaert, Rik Van Looy, Walter Planckaert, Gaston Hoskens, Walter Muylaert, José De Cauwer, Ronny Van De Vijver en vele anderen. En nu nemen we met Wielerbelangen de draad weer op. Net als toen zal de aankomstlijn getrokken worden in de Kasteelstraat ter hoogte van de Markt.”

Jan Bogaert zal trouwens de start geven van de wedstrijd.

“Het parcours is 5.3 kilometer lang””, aldus De Bock. “Met start en aankomst in de Kasteelstraat, ter hoogte van de Markt gaat het 13 ronden ofwel zowat 70 kilometer langs de Oeverstraat, Cauwerburg, St-Amelbergalaan, Edgard Tinelplaats, Schoolstraat, Pastoor Boelstraat, Kouterstraat, Clement ‘D Hooghelaan, Volksplaats, Nijverheidsstraat, Verbindingstraat, Spoorweglaan en de Parklaan om zo opnieuw de Kasteelstraat te bereiken.”

De Scheppersvrienden
De koers krijgt de naam ‘Sinksenkermiskoers Memorial Robert Roosen en Dirk Wayenberg’.

Robert Roosen was tientallen jaren actief als afgevaardigde bij de Koninklijke Belgische Wielerbond en nadien Wielerbond Vlaanderen.

Begin jaren ’40 wilden de toenmalige Scheppersvrienden een koers organiseren, maar niemand wist hoe dat moest.

Ook Jan Bogaert won in een verleden voor eigen publiek. Komende zondag zal hij de start van de wedstrijd geven. (C) Erik Westerlinck)

Het idee ontstond in “De Gulden Cop”, het café op de hoek van de Kasteelstraat en de Markt, trouwens volgens de archieven de oudste horecazaak van Temse. Die toen werd open gehouden door de gekende wielrenner Jules De Schepper.
Met Robert Roosen als technisch raadgever werd dan in 1943 “De Scheppersvrienden” gesticht. Hun eerste koers was voor juniores. Vanaf 1945 werd een beroepsrennerskoers georganiseerd en zolang ze bestond, was Roosen er bij betrokken. Hij werd ook nog penningmeester en nadien secretaris van de club. In 1968 kreeg hij de titel van voorzitter. Robert Roosen overleed in mei 2009 op 91-jarige leeftijd.

(C) De Wielersite

Enkele jaren geleden schonk zijn zoon Guy het omvangrijke wielerarchief dat zijn vader bijeen sprokkelde aan het gemeentebestuur.

Uitgebreid deelnemersveld
Wielerbelangen wil met de kermiskoers ook een eerbetoon brengen aan gewezen beroepsrenner Dirk Wayenberg. Hij overleed in 2007 op 51-jarige leeftijd. Hij reed enkele keren de Ronde van Frankrijk en de Giro. Hij was ook enige tijd voorzitter van Wielerbelangen.

Om terug aan te knopen met deze rijke wielertraditie opteerde het organisatieteam om een wedstrijd voor nieuwelingen te organiseren.
“Een leeftijdscategorie die een uitgebreid deelnemersveld en een massale belangstelling garandeert”, klinkt het bij Sylle De Bock. “We hebben toch al ruim 20 voorinschrijvingen.”

Naar volgend jaar toe wil men naast een kermiskoers een heus feestweekend op poten zetten. Daar had de organisatie voor deze editie te weinig tijd voor.

Start en aankomst liggen als vanouds in de Kasteelstraat ter hoogte van de Markt. Het huidige bestuur van Wielerbelangen met schepen van Sport Debby Vermeiren (CD&V) en schepen van Feestelijkheden Franky De Graeve (CD&V) vlnr.: Ludo Vingerhoedts, Sylle De Bock, Debby Vermeiren, Mark Meys, Franky De Graeve en Roel Kockelkoren. (Walter Govaert ontbrak)

 

 

Brevettendag bij Rust Roest

TEMSE – Afgelopen weekend werd in sporthal Temsica voor de 34ste keer de jaarlijkse brevetten-dag gehouden van turnvereniging Rust Roest.

Schepen Debby Vermeiren en Willy Van Wauwe

Elke gymnast (van klein tot groot) kon zijn/haar oefeningen turnen aan twee toestellen. Deze oefeningen werden ingeoefend op de normale trainingen. Ook meisjes van Fun Dance brachten een dans. Al deze oefeningen werden beoordeeld door een jury.

Alle jonge turners en turnsters waren geslaagd en kregen uit handen van Schepen van Sport, Jeugd en Kinderopvang Debby Vermeiren (CD&V), en de oudste nog in functie zijnde trainer in een turnvereniging ter wereld, Willy Van Wauwe een medaille overhandigd.

 

 

Arno en Lise zijn nieuwe Jeugdbelleman en Jeugdbellevrouw

Beduidend minder bezoekers voor Speelkaai door mindere weer

TEMSE – Ter gelegenheid van de Speelkaai was er ook dit jaar de verkiezing van de Jeugdbelleman en Jeugdbellevrouw. Drie jongens en vier meisjes deden een gooi naar de titel.

Arno en Lise zijn Jeugdbelleman en – vrouw

 

Lise Mertens (9) won bij de meisjes.  “Eerst durfde ik niet deelnemen maar toen ik merkte dat er een aantal van de KLJ meededen heb ik mij toch ingeschreven”, vertelt Lise. “En nu ik gewonnen heb vind ik dat toch wel geweldig.”
Naast lid zijn van de KLJ doet ze aan paardrijden en volgt ze ook les in de tekenschool. Ze gaat naar school in Temse-Velle. Zij heeft nu een jaar lang de titel van Jeugdbellevrouw.

Bij de jongens kon Arno De Maere het pleit in zijn voordeel beslechten. Hij volgt les in de Hollebeekschool.

“Ik heb deelgenomen omdat ik het luidste kan roepen van mijn klas en familie”, klonk het bij Arno.  De knaap is lid van Chiro Overal en is bijzonder sportief. Hij speelt basketbal en tennis. Tijdens zijn roep vertelde hij dat hij graag ‘petatjes’ eet.
“Gewoon omdat dat zo gezond is”, stelde de gloednieuwe Jeugdbelleman.

Meer foto’s, klik hier

Deelnemers, jury en organisatie van de Jeugdbelleman en – vrouwverkiezing

Krijttekenen tijdens de Speelkaai met Jan en Amin

TEMSE – Zondag 13 mei op de Speelkaai kunnen kinderen krijttekeningen maken in de verkeersvrije Kasteelstraat. Een initiatief van tekenaars Jan Van Gulck en Amin Rahouti, bekend van hun tekenfiguurtjes #Piepel en #DeMekkerVanTemse. Een initiatief in samenwerking met de gemeentelijke Jeugddienst.

“Meer dan een jaar geleden, diende ik voor een jury in Gent, met onder meer John Crombez een voorstel in, om buren terug dichter bij elkaar te brengen”, vertelt Jan Van Gulck. “Ik wilde een dag over gans Vlaanderen de mensen krijttekeningen laten maken op bepaalde plaatsen. De organisatie ‘Curieus Vlaanderen’ ging mij daar bij helpen. Na herhaalde pogingen van mijn kant, bleek het spijtig genoeg niet te lukken.”

Jan nam dan contact op met de Jeugddienst van Temse en zij waren bereid om hun schouders onder het initiatief te zetten.

“Waarom krijttekeningen ? “, klinkt het bij de tekenaar. “Wel krijt is een heel dankbaar product en kost niet veel. Zo kan iedereen deelnemen en nadien verdwijnt alles met de regen. Zo heb je ook geen blijvende overlast voor de buurt. Ouderen kennen dit ook en kunnen bijvoorbeeld kinderen aanmoedigen om onder meer hinkstap te tekenen en te spelen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Ik wens iedereen in ieder geval veel plezier nu zondag in Temse en bedank op voorhand al de jeugddienst voor de toffe samenwerking.”