Ook lokaal bestuur neemt deel aan ‘Dag van de Digibanken’

Wie met digitale vragen zit kan terecht in de bib en buurthuis Den Boodt

TEMSE – Ook het lokaal bestuur neemt deel aan de Dag van de Digibanken. Wat als voortaan alles via de digitale weg gebeurt? Het project Digibanken wil niemand uitsluiten in de digitale wereld. Op zaterdag 3 juni is het Dag van de Digibanken.

Iedereen die met met digitale vragen zit kan terecht in het digipunt op vrijdag 2 juni van 9.30 tot 12.30 u. in de Bib (Oeverstraat 15) en van 13.30 tot 16.30 u. in het buurthuis Den Boodt (Scheldestraat 64). Daar is een digihelper aanwezig om je te helpen met kennis en advies. Kom gerust langs, men moet geen afspraak maken.

Efficiënt bankieren, online zoeken naar werk, snel communiceren, digitaal formulieren en paparassen in orde brengen, het gebeurt vaak digitaal. Het zorgt voor efficiëntie, maar iedereen digitaal is nog geen realiteit. Zo zijn er nog altijd mensen die geen computer of internetverbinding hebben. Anderen kunnen niet goed overweg met apps op hun smartphone of programma’s op hun laptop. Soms raken ze de weg kwijt op een website of online formulieren. Omdat veel dienstverlening tegenwoordig digitaal verloopt, missen zij veel kansen in onze samenleving.

“Wij vinden het belangrijk dat zoveel mogelijk inwoners digitaal vaardig zijn om zo beter hun weg te vinden in de dienstverlening van onze gemeente en andere organisaties. In ons digipunt kan je terecht met je digitale vragen”, geeft schepen voor Sociale Zaken Patrick Vermeulen aan.

De digipunten van Lokaal Bestuur Temse zijn een samenwerking met Interwaas en Ligo Waas & Dender. Digibanken Vlaanderen is een initiatief van de Vlaamse overheid en wordt mede gefinancierd door de Europese Unie. Het overzicht van alle digibanken over heel Vlaanderen vind je op www.digibanken.vlaanderen.be.

Buurtoverleg over meer groen in Tielrode

TEMSE/TIELRODE – Op zaterdag 3 juni om 10 u. zijn inwoners welkom tijdens een buurtoverleg over meer groen in Tielrode.

Heb jij een leuk idee voor een groene ontmoetingsplek in Tielrode? Of een tof plan voor een speelzone?

Stel het voor op het buurtoverleg tijdens de inspiratiewandeling op zaterdag 3 juni om 10 u. Ook kinderen en jongeren zijn welkom. Plaats van samenkomst is het het speelbos in de Paardenpolder van Tielrode bereikbaar via de Kaaistraat.

Dit buurtoverleg is een onderdeel van het project ‘Versterken van het groenweefsel’ in Tielrode met het oog op ontmoeting en groenbeleving’ in 2022-2024. Het lokaal bestuur ontving hiervoor 49 725 euro subsidies van de provincie Oost-Vlaanderen.

Gemeentelijke mobiliteitsdienst organiseert op 2 juni ludieke race naar Antwerpen: “We willen bewijzen dat Waterbus het snelst is”

Lokaal bestuur voert druk op om Waterbus tot in Temse te krijgen

TEMSE/KRUIBEKE – Het gemeentebestuur van Temse pleit ervoor om de Antwerpse Waterbus tot in Temse te laten varen. Nu is de laatste halte op de linkeroever Kruibeke. De beheerder, het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust, is daar geen voorstander van. Temse wil op een ludieke manier hun ongelijk bewijzen. “Op 2 juni organiseren we een race met verschillende vervoersmiddelen naar Antwerpen”, zegt schepen van Mobiliteit Lieve Truyman (N-VA).

Het gemeentebestuur pleit al langer voor een halte van de Waterbus in Temse. Nu vaart die vanuit Antwerpen maar tot in Kruibeke. De dienst mobiliteit van Temse wil dit pleidooi extra kracht bijzetten door een ‘race naar Antwerpen’ te organiseren.

Vrijwilligers zullen vrijdag om 16 uur vertrekken op het marktplein van Temse om vervolgens in volle avondspits met de Grote Markt van Antwerpen als eindbestemming. “Er gaat iemand met de wagen, een ander neemt de trein, ik zelf zal de bus nemen en nog iemand combineert de fiets met de dichtstbijzijnde halte van de Waterbus in Kruibeke”, licht schepen van Mobiliteit Lieve Truyman het experiment toe. “We zullen dan testen hoe lang elk van ons onderweg is en hopen zo aan te tonen dat de Waterbus wel degelijk een toekomst heeft in onze gemeente.”

Tijdverlies door brug?

Het lokaal bestuur is al een tijdje bezig met het opvoeren van de druk. Het is van belang dat het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK), de beheerder van de Waterbus, wordt overtuigd.

“Die geeft een negatief advies in het regionaal mobiliteitsplan”, zegt Truyman. “Volgens hen zou een trip met de Waterbus veel langer duren dan andere duurzame vervoersmiddelen. Zij stellen bovendien dat de boten te veel tijd zouden verliezen door onder de Temsebrug te varen. Ik heb hen erop gewezen dat een halte voor de brug ook een optie is.” Daar is een aanlegsteiger aanwezig en er werd al een proefproject gestart. Onlangs werd op die locatie al een Waterbus gespot.

Het initiatief zal ook worden opgenomen in het nieuw regionaal mobiliteitsplan. Dat wordt eind juni ter goedkeuring voorgelegd aan de vervoerregioraad.

Onlangs werd een Waterbus gespot aan de steiger van het bedrijf Belgomine (foto: Danny Van Gheem)

Kinderen proeven van de sfeer van de koers tijdens Dikke bandenkoers op de Markt en omgeving

TEMSE – Zondag 28 mei organiseerde de gemeentelijke Sportdienst een Dikke Bandenkoers voor kids 3 tot 13 jaar. De Markt en omgeving werd omgevormd tot een uitdagend fietsparcours.

Onder het toeziend oog van voormalig bondscoach, wielercommentator en inspirator van het event José De Cauwer kwamen heel wat kinderen een proeven van de sfeer van een wielerwedstrijd.

In tegenstelling tot een gewone koers werd deze keer op een gewone fiets of mountainbike gereden. Een stralend zonnetje zorgde voor een mooi deelnemersveld en ook een talrijk opgekomen publiek. De winnaars werden in de bloemetjes gezet door burgemeester Hugo Maes, schepenen Wim Van Rossen, Debby Vermeiren, Lieve Truyman, gemeenteraadslid Alec Lamberts (Tesamen) en José De Cauwer.

Meer foto’s, klik hier

Heel wat deelnemers voor de Wegom, bedevaart langsheen de grenzen van de voormalige parochie Temse

TEMSE – Naar jaarlijkse traditie organiseerde de Sint-Amelbergagilde de Wegom, een bedevaart ter ere van de Heilige Amelberga langsheen de grenzen van de voormalige parochie Temse. Door het mooie weer waren heel wat deelnemers komen opdagen.

De tocht is 23 km lang en voerde de zowat 85 deelnemers van bij de start om 4.30 uur, op de Markt, langs acht Amelbergakapellen en 1 kapelletje ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën.

Het laatste deel ging in processie, samen met de kerkelijke gezagsdragers en begeleidt door Harmonie Orkest Temse (HOT), langsheen de Kasteelstraat, Priester Poppestraat en de Wilfordkaai richting O.L.V.-kerk waar om 10 uur een eucharistieviering plaats vindt.

De organisatie van de Wegom is in handen van de plaatselijke Sint-Amelbergagilde. Deze vereniging werd in 1861 werd (her)opgericht. De oorsprong ervan zou tot de 10de eeuw teruggaan: toen was in Temse al sprake van een Vrije Compagnie van de Heilige Amelberga. Deze gilde was in de loop der eeuwen onder verschillende namen werkzaam en werd na een periode van verval dikwijls nieuw leven in geblazen.

Heropleving

De Heilige Amelberga is de patroonheilige van Temse. Volgens de overlevering stak ze ter hoogte van Temse de Schelde over op de rug van een steur (vis) om te ontsnappen aan Karel Martel, die met haar wilde trouwen. In 772 stierf Amelberga in Temse en werd ze in de plaatselijke kerk (markt) begraven. De bedevaart ter ere van Amelberga zou uit de 11de eeuw dateren.

Het stoffelijk overschot van de Heilige Amelberga werd toen van Temse overgebracht naar de Sint-Pietersabdij van Gent. In de daarop volgende eeuwen kende de bedevaart geregeld veel bijval en liepen er zelfs muzikanten, goochelaars en potsenmakers in mee. De bedevaart werd niet enkel te voet maar ook te paard en met huifkar gedaan. Er zijn ook periodes geweest waarin de belangstelling voor de Wegom sterk afnam. De bedevaart kende zo meermaals een heropleving.

Meer foto’s, klik hier

Gezellige drukte voor Pinksterrommelmarkt van de Sneeuwgors.

TEMSE – Vogelvereniging de Sneeuwgors organiseerde weer een een geslaagde editie van de jaarlijkse rommelmarkt in de Vroonhofwijk. Door het mooie weer was er een grote opkomst voor het Pinksterevent.

De zon en een grote opkomst zorgden ervoor dat het Pinksterevenement opnieuw een knaller van formaat werd.

Bellenman Bart Heynderickx mocht de rommelmarkt feestelijk inluiden. Ook schepen van Feestelijkheden Debby Vermeiren (CD&V) kwam even de sfeer opsnuiven. Net als de voorbije jaren zorgde de vogelvereniging zelf voor een drankstand. Niet alleen de organisatoren maar ook de standhouders blikken tevreden terug op deze editie.

“Goed weer, veel volk en een ploeg om trots op te zijn”, klinkt het bij de Sneeuwgors.

Meer foto’s, klik hier
(foto’s Julien Heerwegh)

Het bestuur van de Sneeuwgors met schepen Debby Vermeiren en bellenman Bart Heynderickx

16 rijbewijzen ingetrokken bij actie ‘Afleiding achter het stuur’

intrekkingen rijbewijzen

TEMSE/KRUIBEKE – De voorbije dagen heeft de politiezone Kruibeke-Temse deelgenomen aan de actie ‘Afleiding achter het stuur’ . Er werden extra controles gehouden op het gebruik van het GSM toestel achter het stuur.

Er werden in totaal 28 bestuurders betrapt op het gebruik van het GSM toestel achter het stuur. Het rijbewijs van 16 bestuurders werd onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen wegens gevaarlijk rijden, professionele bestuurders of voorgaande feiten inzake gebruik GSM. Van de 16 bestuurders waren er 8 vrachtwagenchauffeurs bij. Hun rijbewijs werd eveneens onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen. De andere 12 bestuurders kregen een onmiddellijke inning.

Intoxicatie

Een 24-jarige bromfietser uit Temse werd onderschept in de Prinsenlaan in Temse. De man legde een positieve ademtest af. Uit de ademanalyse bleek dat de man 2,81 promille alcohol in zijn bloed had. De man reed tevens rond zonder rijbewijs.

Een 45-jarige man uit Leuven diende zijn rijbewijs voor zes uren af te geven. De man legde een positieve ademtest af. Uit de ademanalyse bleek dat de man
1,33 promille alcohol in zijn bloed had.

CD&V en Open VLD trekken in kartel naar de kiezer

Op donderdag 25 mei 2023 beslisten de partijbesturen van cd&v Temse en Open Vld Temse om in kartel naar de kiezer te trekken.

Met het kartel hopen zowel cd&v als Open Vld dat ze de ingeslagen weg na de verkiezingen van oktober 2024 verder samen kunnen bewandelen.

Affiniteit

“We hebben vele grote projecten samen kunnen opstarten en verwezenlijken. Door deze kartelvorming willen we ons lot duidelijk aan elkaar koppelen om dit verhaal voor een mooier, aangenamer Temse samen te kunnen voortzetten’’ zegt burgemeester Maes.

Lijsttrekker wordt huidig burgemeester Hugo Maes (cd&v), die voor een nieuwe ambtstermijn gaat.

Schepen Wim Van Rossen (Open Vld) zal de kartellijst duwen.

“Gedurende de huidige legislatuur merkten we een grote inhoudelijke affiniteit tussen onze beide fracties. De wil om wezenlijke veranderingen in te zetten voor Temse en hun inwoners bindt ons”, zegt Van Rossen. “We willen enkele lopende grote projecten samen kunnen afwerken.

Constructief

“Zoals de hernieuwing van het straatbeeld in Temse Centrum en de uitrol van de Amelbergasite. Maar evengoed samen toewerken naar de afronding van het nieuwe woonzorgcentrum De Reiger. Een stem voor ons kartel is meestappen in een ambitieus verhaal voor Temse en haar deelgemeenten dat constructief voort wil bouwen aan de vele projecten die in de steigers staan. Het vertrouwen in elkaars mandatarissen en politieke talenten is groot en maakt dat we de toekomst samen rooskleurig inzien.”

Ondanks het kartel blijven cd&v en Open Vld als zelfstandige lokale partijen bestaan.

“We zullen binnen de huidige coalitie ook het bestaande bestuursakkoord loyaal blijven uitvoeren”, aldus schepen Wim Van Rossen.

De vlucht vooruit

N-VA laat weten dat ze het liever aan de kiezer overlaat om te bepalen aan wie ze hun vertrouwen schenken.

“De nieuwe regels zorgen ervoor dat de traditionele partijen CD&V en Open Vld de vlucht vooruitnemen en in kartel gaan om zich van hun macht te verzekeren”, aldus lijsttrekker Lieve Truyman. “N-VA Temse stapt daar niet in mee.  Wij trekken naar de kiezer met een duidelijk programma zodat het voor iedereen helder is voor welk ideologisch project men zijn stem uitbrengt.”

Burgemeester Hugo Maes, Open VLD voorzitter Wim Riské, schepen Debby Vermeiren, Voorzitter gemeenteraad Hans Cools, Fractieleider cd&v Ingrid Deschepper, Fractieleider Open Vld Bart Van Geyt, Schepen Patrick Vermeulen, Schepen Wim Van Rossen86-jarige Paul Geerts, – de tweede vader van Suske & Wiske, – bezoekt expo ’40 jaar Culturele Vereniging Spirit’

TEMSE – Paul Geerts, de tweede vader van Suske en Wiske, werd op maandag 16 mei 86. Zaterdag vierde hij zijn verjaardag in Temse tijdens de expo van 40 jaar Culturele Vereniging Spirit.

Paul Geerts was in Temse op uitnodiging van ereburgemeester Luc De Ryck, met wie hij al jarenlang bevriend is. De grootmeester van de Vlaamse strip bracht ook een bezoek aan de tentoonstelling ’40 jaar Culturele Vereniging Spirit’ in de Dacca Loft, waar hij werd verwelkomd door Spirit-voorzitter Raoul De Graeve. De tekenaar was onder de indruk van de expo, die de geschiedenis van Spirit weergeeft in 160 kaders en 10 kasten, in totaal meer dan 800 archiefstukken.

De expo in de Dacca Loft, te bereiken via de Vlietdam is deze maand nog toegankelijk op zaterdag (14-18 u.) en zondag (10-12 u. en 14-18 u.).

Paul Geerts (wit hemd) met Lia, zijn zoon Sven en echtgenote, ereburgemeester Luc De Ryck
en Spirit-voorzitter Raoul De Graeve.

Expo Molens in al hun aspecten van Yolande Van den Bossche in het Gemeentemuseum

TEMSE – Komend weekend, zowel zaterdag als zondag, kan men in het Gemeentemuseum aan de Kasteelstraat nog terecht voor een expo met een selectie uit de unieke collectie van Yolande Van den Bossche (Elversele). Verschillende soorten windmolens, watermolens, molenstenen… worden in woord en beeld geëxposeerd.

Yolande is reeds van kindsbeen af gefascineerd door molens. Haar belangstelling werd vanaf 2003 tastbaar door de aanleg van een collectie. In haar andere passie, de fotografie, verlegde ze het zwaartepunt naar de wiekendraaiers.

Tijdens reizen en uitstappen – in binnen- en buitenland – vereeuwigde ze talrijke molens. Intussen heeft ze meer dan duizend foto’s van water- en windmolens, waaronder detailfoto’s, die o.a. de binnenkant van een molen laten zien. Daarnaast omvat haar collectie talrijke miniatuurmolentjes, molens op Delfts Blauw en ander aardewerk, schilderijen, kopjes, potten, sierschalen, poëzie, persknipsels…

In september 2022 bundelde ze alle Oost-Vlaamse molens in het boek ‘Molen, vanwaar uw naam?’. Het telt 209 pagina’s en biedt een alfabetisch overzicht van de wind- en watermolens in Oost-Vlaanderen, vroeger en nu. De historische info wordt geïllustreerd aan de hand van een paar honderd foto’s.

Het boek, door Yolande uitgegeven in eigen beheer, kost 27 euro en is verkrijgbaar bij de auteur (yolande.van.den.bossche73@gmail.com).

Yolande Van den Bosche (midden) bij de officiele opening met ondermeer burgemeester Hugo Maes en gedeputeerde Ann Vervliet

Sportdienst organiseert weer dikke bandenkoers

TEMSE – Komende zondag 28 mei organiseert de gemeentelijke Sportdienst de loopfietsen- en dikke banden koers voor kinderen. Het marktplein en omgeving wordt omgetoverd tot een uitdagend fietsparcours en voor iedere leeftijdsgroep is er een aangepaste ‘koers’.

Het programma van het sportieve event omvat vanaf 12.00 uur een loopfietsenkoers voor kinderen van de geboortejaren 2020-2019. Daarna volgen nog wedstrijden dikkebandenkoers, om 12.30 uur voor kinderen 2018-2017, 13.00 uur voor kinderen 2016-2015 en om 13.30 uur voor kinderen 2014-2013. Om 14.00 uur is er een recreatieve wedstrijd met koersfiets voor kinderen van de geboortejaren 2012-2011-2010.

Omdat de Markt en omgeving (K. Wautersstraat, Wilfordkaai, Priester Poppe- en Veerstraat, Conscience- en Kasteelstraat) afgesloten zullen zijn voor alle verkeer, kan men eventueel parkeren aan de Bibliotheek (Oeverstraat 15) of op site De Zaat (via Nagelheetmakerslaan).

Er geldt ook een parkeerverbod over het volledige parcours: van 11 u. tot 15.30 u. met afsluiting van de straten binnen het parcours voor alle verkeer: van 11.45 u. tot 15 u.

Inschrijven kan via deze link

Ook in 2021 was er een dikke bandenkoers
De dikke bandenkoers in 2022

Kinderen krijgen les in verkeersveiligheid: “Openbare weg is beste plek om ervaring op te doen”

TEMSE – In de politiezone Kruibeke-Temse is maandag het project ‘Levend Verkeerspark’ opgestart. “Met deze sensibiliseringsactie voor kinderen willen we de verkeersongevallen in de gemeente terugdringen en de verkeersveiligheid verhogen”, stelt commissaris Katty De Bruyn.

De politiezone probeert met gerichte acties zoals snelheids- en alcoholcontroles en dagelijkse verkeerspatrouilles de verkeersveiligheid te verhogen.

“Naast de repressieve acties zijn er ook sensibiliseringsacties, zoals het levend verkeerspark”, klinkt het bij de commissaris. “Het project is gericht op kinderen van het vierde leerjaar. Zij krijgen op een uitgestippelde route op de openbare weg, onder begeleiding van de politie, uitleg over verkeersborden en gevaarlijke verkeerssituaties. “We zijn van mening dat de openbare weg de beste plek is om ervaring op te doen in het verkeer”, vertelt commissaris De Bruyn.

De fietsen werden ook technisch gecontroleerd

300 leerlingen

Naast het levend parcours is er ook nog een fietsbehendigheidsparcours, een fietscontrole en een verkeersoefening. Daarbovenop krijgen de gevaren van de dode hoek bij vrachtwagens ook de nodige aandacht. “Jaarlijks gebeuren hierdoor nog steeds ongevallen. De politiezone maakt gebruik van een dodehoekzeil dat de ware oppervlakte van de dode hoek aantoont”, zegt de commissaris.

De leerlingen kregen ook info over de ‘dode hoek’ problematiek

Kinderen uit het vierde leerjaar van zes verschillende scholen uit Temse zijn ingeschreven voor het project. “Een 300-tal kinderen worden tussen 22 en 25 mei ondergedompeld in de wereld van verkeersveiligheid”, zegt De Bruyn. “In Kruibeke vindt het project van 5 tot en met 8 juni plaats.”

Meer foto’s, klik hier

Leerlingen van de Hollebeekschool mochten de spits afbijten bij het project

Yari De Wolf, Joris De Maeyer, Carl Van der Auwera en BC Sportvrienden, biljartkampioenen Temse 2023

Nieuwe biljarters steeds welkom in één van de vijf clubs in Temse

TEMSE – Het Biljartverbond van Temse eindigde zaterdag 13 mei in biljarttempel The Pocket in de Kasteelstraat het speelseizoen 2022-23 met de eindstrijd in het driebanden, 20ste jaargang. Schepen van Feestelijkheden en Evenementen Debby Vermeiren (CD&V) reikte de prijzen uit.

In de Standaardreeks bleek nieuwkomer Carl Van der Auwera een doorzetter: in de kwart- én halve finale had hij telkens shoot-outs nodig om door te gaan. In de finale versloeg hij Eric Lemmens. Hugo Van Britsom, de kampioen van vorig jaar, vervolledigde het podium.

In de Promotieklasse was Joris De Maeyer dominant, nadat hij in de kwartfinale door het oog van de naald kroop. Kamal Vercauteren werd knap tweede en ook de ‘bronzen’ Tony Van Hoorde eindigde sterk.

In de ereklasse maakten de onverslijtbare Willy Viaene en jonge leeuw Yari De Wolf er een prachtig kijkstuk van. Uiteindelijk haalde de jeugd het. Patrick De Cauwer werd net als vorig jaar derde.

In de interclubcompetitie vrij spel, 59ste editie, ging voor het tweede jaar op rij de oppergaai naar BC Sportvrienden, de club van competitieleider Peter Pauwels. BC Sint-Joris eindigde tweede, KBC Onder Ons derde.

Wie zin heeft in carambole-biljarten is zeer welkom op de website van de gemeentelijke sportdienst of bij één van de vijf biljartclubs van Temse.

Meer foto’s prijsuitreiking, klik hier

De laureaten en eindspelers van de kampioenschappen Driebanden
en de Interclubcompetitie 2023 van het Biljartverbond Temse.
Eerste rij: Eddy Persy, Suzy Boey, Luc Verhulst, Joris De Maeyer, schepen Debby Vermeiren, Yari De Wolf, Carl Van der Auwera, Hugo Van Britsom. 2de en 3de rij: William Derkinderen, Maurice De Vreese, Tony Van Hoorde, Alex Van Steenput, Werner De Wilde, Willy Viaene, Walter Vermeulen, Peter Pauwels, Erik De Cleen, Kamal Vercauteren.
Vlnr: voorzitter Luc Verhulst, Joris De Maeyer, schepen Debby Vermeiren, Yari De Wolf, Carl Van der Auwera.

Temsese Culturele Vereniging Spirit viert 40ste verjaardag met tentoonstelling en boek

Uitgebreide expo tot eind mei in de Dacca loft

TEMSE – De Culturele Vereniging Spirit viert haar 40ste verjaardag met twee opvallende initiatieven: een tentoonstelling en een boek. De expo loop deze maand in de Dacca Loft, het boek verschijnt in september.

Beide initiatieven werden vrijdagavond 12 mei toegelicht op de vernissage van de tentoonstelling. Stichter-voorzitter Raoul De Graeve leidde de avond in, ereburgemeester-medestichter Luc De Ryck schetste de historiek en belichtte de expo en de publicatie van het boek, waarna burgemeester Hugo Maes de expo officieel voor open verklaarde.

Het bestuur van Spirit in de pioniersjaren

“Onder de ruim 200 verenigingen die Temse telt, zijn er meerdere buitenbeentjes. Spirit is er één van”, stelt Luc De Ryck. “In januari 1983 ging zij – op initiatief van Raoul De Graeve – van start. Over heel Vlaanderen wordt zij intussen geïdentificeerd met de strip. Zij ligt – mét het Lokaal Bestuur – aan de basis van Temses bekendheid als stripgemeente. De realisaties hebben tevens bijdragen tot de toeristische uitstraling van de gemeente.”

Monnikenwerk

Spirit is echter veel méér dan een stripvereniging.

“De inhoud van haar werking gaat veel verder, zoals duidelijk blijkt uit de expo, de 70ste die Spirit organiseert”, klinkt het.

Haar palmares vermeldt: tentoonstellingen, concerten, evenementen, muziek- en andere quizzen, wandel-, fiets- en autozoektochten, feestelijkheden, toeristische en culturele uitstappen (tot in Parijs en Amsterdam), bijwonen toneelvoorstellingen, bezoek aan musea, tijdelijke en gelegenheidsinitiatieven… Kortom: cultuur in de breedste zin van het woord.

De tentoonstelling evoceert de historiek aan de hand van foto’s, boeken, nieuwjaarskaarten, affiches, brochures, krantenknipsels, programmabladen, ex librissen, stickers, bierviltjes, documenten…, verwerkt in 165 kaders en 10 expokasten, monnikenwerk waarvoor curator-voorzitter Raoul De Graeve persoonlijk verantwoordelijk tekende.

De expo vindt plaats in de Dacca Loft, Vlietdam 19 (ingevolge werkzaamheden, gemakkelijkst te bereiken via Kasteelstraat-P. Haumanstraat-Vlietdam). Tot en met zondag 28 mei is hij elk weekend vrij toegankelijk: zaterdag en zondag van 14 tot 18 u., zondag ook van 10 tot 12 u. Op de expo zijn ook (luxe)boeken verkrijgbaar die Spirit in de loop der jaren uitgaf.

In 2005 ging er een Jommekes-stoet door Temse centrum
V.l.n.r. Hugo Maes, Jommeke, Jef Nys, Annemieke, Luc De Ryck, Raoul De Graeve.

Boek verschijnt in september

De historiek van Spirit wordt ook vereeuwigd in een boek. Het belicht nauwgezet de geschiedenis van de vereniging en haar realisaties, maar situeert deze in een breder kader van tijd en ruimte, inclusief onderwerpen die met haar activiteiten verband houden. Het boek omvat o.a. de volgende hoofdstukken:

Van (Dienst) Studio 69 tot Spirit; Beginjaren: (over)volle agenda met brede waaier aan activiteiten; Veelzijdige activiteiten: samenvattend overzicht; Quizzen, van Studio 69 over Broebelke en Unizo tot Spirit; Muziek; Tentoonstellingen; Hoog(s)te- en zwaar(s)tepunt: Strips; Publicaties; Evenementen; Samenwerkingsverbanden; Temse in de strip; Temse en zijn striptekenaars; Allerlei.

Het boek (in kleur) zal meer dan 300 bladzijden tellen en een paar honderd illustraties. In augustus start de voorintekening. Het wordt de bekroning van de 40-jarige geschiedenis. De auteurs zijn Luc De Ryck, Sascha Van Laeken en Raoul De Graeve.

De expo is elke zaterdag en zondag te bekijken in de Dacca loft van 14- 18 uur,
op zondag ook van 10-12 uur

Nadere info omtrent de expo en het boek: Raoul De Graeve, 03 771 02 55, lut.com@me.com.

Leden en bestuur van Spirit tijdens de officiële opening van de expo 40 jaar Spirit met voorzitter Raoul De Graeve samen met burgemeesters Hugo Maes, schepen Debby Vermeiren en ereburgemeester Luc De Ryck

Spetterend optreden 50 Tinten Brijs zorgt voor extra opbrengsten voor goede doel van de Winterhappening

TEMSE – Woensdagavond 17 mei, aan de vooravond van het Hemelvaartweekend zorgde coverband 50 Tinten Brijs, tijdens Winterhappening Bis, voor een stevig feestje in JOC De Nartist. Zij brachten, vijf maanden na datum, het afgelaste optreden van de Winterhappening van 18 december vorig jaar.

Enkele honderden fuifnummers waren afgezakt naar het Jeugdontmoetingscentrum JOC De Nartist, om het optreden voor het goede doel mee te maken.

Zoals we van de band gewend zijn zorgde Herman Brys en de zijnen dat het JOC daverde op zijn grondvesten. (Lees verder onder de foto)


“Dankzij het initiatief van Herman om het afgelaste optreden van vorig jaar, hier vanavond te programmeren, en de samenwerking met het lokaal bestuur, kunnen we toch nog wat extra opbrengsten schenken aan ons goede doel vzw Supernils“, glunderde organisator Tommy Van San.

Na het grandioze optreden dat ruim twee uren duurde, was er nog een dj-set van deejay Tommyboy tot een eind na middernacht.

50 Tinten Brijs past zich graag aan aan elk publiek en graait gulzig in de grote kookpot gevuld met fantastische muziek uit eigen land en Nederland, en staat vooral garant voor een onvergetelijke avond sfeer, ambiance en kwaliteit.

Meer info over de band, klik hier
Meer foto’s, klik hier