Expo Molens in al hun aspecten van Yolande Van den Bossche in het Gemeentemuseum

TEMSE – Komend weekend, zowel zaterdag als zondag, kan men in het Gemeentemuseum aan de Kasteelstraat nog terecht voor een expo met een selectie uit de unieke collectie van Yolande Van den Bossche (Elversele). Verschillende soorten windmolens, watermolens, molenstenen… worden in woord en beeld geëxposeerd.

Yolande is reeds van kindsbeen af gefascineerd door molens. Haar belangstelling werd vanaf 2003 tastbaar door de aanleg van een collectie. In haar andere passie, de fotografie, verlegde ze het zwaartepunt naar de wiekendraaiers.

Tijdens reizen en uitstappen – in binnen- en buitenland – vereeuwigde ze talrijke molens. Intussen heeft ze meer dan duizend foto’s van water- en windmolens, waaronder detailfoto’s, die o.a. de binnenkant van een molen laten zien. Daarnaast omvat haar collectie talrijke miniatuurmolentjes, molens op Delfts Blauw en ander aardewerk, schilderijen, kopjes, potten, sierschalen, poëzie, persknipsels…

In september 2022 bundelde ze alle Oost-Vlaamse molens in het boek ‘Molen, vanwaar uw naam?’. Het telt 209 pagina’s en biedt een alfabetisch overzicht van de wind- en watermolens in Oost-Vlaanderen, vroeger en nu. De historische info wordt geïllustreerd aan de hand van een paar honderd foto’s.

Het boek, door Yolande uitgegeven in eigen beheer, kost 27 euro en is verkrijgbaar bij de auteur (yolande.van.den.bossche73@gmail.com).

Yolande Van den Bosche (midden) bij de officiele opening met ondermeer burgemeester Hugo Maes en gedeputeerde Ann Vervliet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *