Jonge bestuurder zonder rijbewijs in gracht

TEMSE/TIELRODE – Een jonge bestuurder (18) is zondagavond met zijn auto in de gracht in de Kerkstraat gereden.

Het ongeval gebeurde om 22 uur. Bewoners werden opgeschrikt door een doffe knal. Een jonge bestuurder met in zijn auto enkele passagiers was in een bocht de controle over het stuur verloren, en in de gracht beland. Niemand werd gewond. De bestuurder had geen rijbewijs en zou de auto geleend hebben van een vriend. (Bron: HN/ bfs)

Dronken bestuurder met 3,72 promille in bloed opgesloten in cel

TEMSE/KRUIBEKE – Een 35-jarige dronken bestuurder uit Temse werd in de Temsestraat in Kruibeke aan de kant gezet. Zijn rijbewijs werd onmiddellijk voor vijftien dagen ingetrokken.

Na controle bleek de bestuurder 3,72 promille alcohol in het bloed te hebben. Hij werd opgesloten in de cel om te ontnuchteren. De man was opgemerkt door de politie omwille van zijn onveilig rijgedrag. (Bron: HN/Bert Foubert)

Lyceum aan de Stroom start schooljaar met nieuwe naam

TEMSE – Voor het lyceum van Temse wordt het een dubbel speciaal begin van het schooljaar: de school krijgt een nieuwe naam, en de leerlingen en het personeel moeten vanaf september met de coronamaatregelen leven.

“Onze school heeft acht jaar Lyceum aan de Stroom geheten, maar de naam pakte nooit, mensen bleven ons het KA Temse noemen”, zegt directrice Petra De Saegher. Dus kreeg de multiculturele middelbare school met een kansarm publiek een nieuwe naam. “Wij hebben niet bij iedereen een al te beste reputatie. Onterecht. We willen met onze school een positief verhaal schrijven.” Terra heet de school nu, met als slogan ‘verlegt je grenzen’.

De naam zou afgelopen maart een feestelijk onthulling hebben gekregen. Het coronavirus stak daar een stokje voor.

“Nu gaan we het anders aanpakken. Onze leerlingen gaan tijdens de eerste schoolweek creatief aan de slag met de naam. Ze maken bijvoorbeeld een liedje of een fotocollage.”

Thuisleren

Al dat thuisleren vorig schooljaar was vooral voor kansarme kinderen een probleem, klonk het overal.

“Maar bij ons is dat eigenlijk goed verlopen”, zegt de directrice. “Gelukkig hebben we snel de aangevraagde laptops gekregen. En ons team heeft veel aandacht gehad voor het welzijn van de leerlingen, ze werden vaak opgebeld.”

“De grootste bezorgdheid heb ik rond het feit dat de jongeren vijf, zes maanden hebben thuis gezeten. Sommigen spraken toen veel minder Nederlands, voor anderen was het dagritme helemaal weg. Ik denk dat er veel gameverslavingen zijn bijgekomen.”

Er ligt een heel draaiboek klaar voor het nieuwe schooljaar. Tijdens de huidige fase geel kan iedereen naar school. Een schooldag verloopt relatief normaal uit, weliswaar met onder andere mondmaskers, looplijnen, en eten in de klas in plaats van in de refter. Bij code oranje krijgen de leerlingen normaal week om week les.

“Maar dat leerlingen lang weg zijn van school, kan problemen opleveren. Daarom denken we na over een systeem waarbij de ene groep in de voormiddag komt, en de andere in de namiddag. Misschien wat moeilijker om te organiseren, maar zeker haalbaar.” (Bron: HN/Top Nuytemans)

“We willen met onze school een positief verhaal schrijven”, zegt directrice Petra De Saegher

Geen Temse in de Wolken zorgt voor rustige Wilfordkaai

TEMSE – Dit weekend was het bijzonder rustig op de Wilfordkaai. Door de uitbraak van het bekende virus kon ook het grootste evenement in de gemeente: ‘Temse in de Wolken’ niet doorgaan. Een geluk bij een ongeluk: De weergoden zouden het evenement slecht gezind geweest zijn.

Het evenement, dat traditioneel georganiseerd wordt het laatste weekend van augustus schuift een jaar op.

De programmatie wordt behouden en dus een jaar opgeschoven, dit wil zeggen naar naar zaterdag 28 en zondag 29 augustus 2021.
Op zaterdag zou ondermeer coverband The Juliets het dak er af spelen. Op zondag Sam Gooris & Sergio, en als afsluiter de Romeo’s, allen met live band. Tot volgend jaar dus…

Omdat er dit weekend dus niks te beleven viel willen we jullie nog eens de sfeer van vorig jaar overbrengen: Klik hier voor de retrofoto’s van zaterdag 2019 en hier voor de retrofoto’s van zondag 2019… Op onze Facebookpagina’s kan je ook enkele retrofilmpjes bekijken

Temse in de Wolken ging van start in het magische jaar 2000 en was dit jaar aan zijn 21ste editie toe. Het is de eerste maal dat de feestelijkheden niet kunnen doorgaan.

De Wilfordkaai tijdens het weekend van Temse in de Wolken 2020…

Can ontsmette voor de laatste keer de winkelkarretjes aan Aldi Temse, vriendelijkheid en gastvrijheid was zijn leuze

TEMSE – De vakantie loopt bijna ten einde. En dat wil zeggen dat het werk van heel wat vakantiejobbers er bijna opzit. Voor Can Dogan(22) uit Beveren was het zaterdag zijn laatste werkdag in de Aldi in Temse. Hij deed daar een job die de zomer van 2020 typeert: het ontsmetten van de winkelkarretjes.

Can deed dat met zoveel ijver en plezier dat de klanten en personeel hem niet gauw zullen vergeten.

“Er zijn sinds het begin van de corona-crisis een aantal jongens en meisjes de revue gepasseerd om de winkelkarretjes te ontsmetten”, vertelt winkelmedewerkster Ann Van Breuseghem. “Maar niemand kon aan Can tippen. Hij was altijd vriendelijk en beleefd. Hij was steeds op tijd, ook al kwam hij met de fiets van Beveren. Hij stond hier in weer en wind, regen, snikhete temperaturen, het was allemaal geen probleem voor hem.”

“Alle klanten kregen van hem steevast een goeiendag, en als het mogelijk was maakte hij een praatje met de klanten. Daarom wilden we hem op zijn laatste dag even in de bloemetjes zetten. Voor zijn laatste dag had hij trouwens een mondmasker met een smiley opgezet, iets wat hem volledig typeert.”

Moeilijke tijd

“Sinds half maart was ik hier aan de Aldi van Temse aan het werk”, vertelt Can. “Soms ook aan andere filialen maar meestal hier. Tot mijn verbazing is het heel goed meegevallen. Het is niet meteen de meest moeilijke of uitputtende job. Daarom wou ik er ook wat vriendelijkheid en gastvrijheid inbrengen. Zeker in het begin van de crisis, velen liepen wat irritant en daarom wou ik de klanten wat tegemoet komen. Want het was voor iedereen een moeilijke tijd.”

Soms moest Can wel op zijn strepen staan tegenover bepaalde klanten.

“Zeker op bepaalde dagen als er door de overheid versoepelingen aangekondigd werden. Heel wat mensen dachten dat die regels dan al de volgende dag van kracht werden. Terwijl dat pas na het weekend of zelfs een week nadien maar in voege ging. Dan was het soms niet makkelijk om de klanten daar op te wijzen. Maar regels zijn er nu eenmaal om te volgen”

Leuke ervaring

“Eén keer heb ik bijna ruzie gehad met een klant”, lacht hij. “Die stelde dat hij als volwassen man van 36 kinderlijk behandeld werd omdat hij verplicht werd om een winkelkar te nemen.”

“Maar al bij al was het een erg leuke ervaring, de klanten waren erg vriendelijk, enkele uitzonderingen niet te nagesproken. Normaal gezien is het vandaag (zaterdag red.) mijn laatste dag hier. Maar als ze me vragen zal ik met plezier terug komen.”

Voor zijn laatste dag had Can een mondmasker met een smiley opgezet, iets wat hem volledig typeert”, vertelt Ann Van Breuseghem (midden)

 

Carnavalscomité Steendorp stelt jubileumviering een jaar uit

STEENDORP – Carnavalscomité Orde van de Baksteen uit Steendorp verplaatst de viering van hun jublileumjaar (4×11) van 2021 naar 2022. Ze stelden wel een kalender samen voor de komende maanden ‘onder voorbehoud’.
Voorzitter Marc Ost

“Het voorbije carnavalsseizoen is abrupt afgebroken”, aldus voorzitter Marc Ost. ” Steendorp heeft op dat punt nog geluk gehad dat alles heeft kunnen plaatsvinden. Andere gemeenten hebben minder geluk gehad en hebben geen carnavalsviering kunnen organiseren.”

“Aangezien we in de onmogelijkheid verkeren om een definitieve kalender voor het komende carnavalsseizoente maken op te maken, stelden we er eentje samen ‘onder voorbehoud’.”

En dan is er de vraag of carnaval in 2021 wel zal kunnen doorgaan

“Omdat dit momenteel nog koffiedik kijken is hebben we besloten om 2021 als een voortzetting van 2020 te beschouwen”, zegt Ost. “Dit betekent dus dat er geen nieuwe Prins Carnaval zal aangesteld worden. In geval de carnavalsviering, in één of andere vorm, zou kunnen plaatsvinden, zal Prinses Anneke, die afgelopen seizoen de honneurs waarnam, aangesteld blijven.”

“Dit heeft ook tot gevolg dat ons jubileumjaar (4×11) en de viering hiervan verplaatst zal worden naar 2022. We houden iedereen zeker op de hoogte van de verdere ontwikkelingen.”

“In geval de carnavalsviering, in één of andere vorm, zou kunnen plaatsvinden, zal Prinses Anneke aangesteld blijven.” (Foto’s: (C) Peter Perdaen)

Club moet motortocht op laatste moment afblazen: “Gemeente vergat ons in te lichten”

Al 250 motorliefhebbers hadden zich ingeschreven voor tocht voor goede doel

TEMSE – Amper een paar dagen voor de geplande motorrit van zondag 30 augustus, laat het gemeentebestuur van Temse aan motorclub Vrije Rijders weten dat het evenement niet door kan gaan. Er hadden zich al 250 mensen ingeschreven.
Enkele leden van de Vrije Rijders tijdens een vorige rit

“Het zou wegens corona afgelast zijn”, zegt Andrea Scherrens, de vrouw van voorzitter Guy Schippers, die door ziekte enkele dagen buiten strijd is (“geen corona, hoor”). “We verstaan dat wel, maar hadden toch liever gehad dat we vroeger op de hoogte waren gebracht. Ik hoor uit betrouwbare bron dat de gemeente blijkbaar gewoon is vergeten om ons op de hoogte te brengen.”

250 motorrijders

Het motortreffen met afgepeilde rondrit, met start en aankomst aan de Emiel Naudtszaal in Elversele, was georganiseerd voor het goede doel: vzw Het Vliegend Bed, dat gehospitaliseerde kinderen door gebruik van virtual reality even wil weghalen uit de alledaagse sleur. Er hadden zich volgens Andrea al rond de 250 motorrijders ingeschreven.

“Maar die zouden niet allemaal tegelijk samenkomen”, zegt ze. “Ons ontbijt hadden we al afgeschaft. De deelnemers moesten zich enkel nog ter plekke inschrijven, maar dat kon in groepjes. We hadden al een app geïnstalleerd om te tellen hoeveel mensen er in de zaal zouden zijn.” Ook de rondrit rijden kon in groepjes.

Handgel

“In juni hebben we nog contact gehad met de gemeente”, reconstrueert Andrea. Toen was alles nog in orde. “Later kregen we een e-mail van de politie, met de vraag of ons evenement nog doorging. Wij hebben ja geantwoord, en omdat we verder niets hoorden, dachten we dat alles in orde was. Tot begin deze week de politie belde: zij hadden het bestuur gemeld dat ze hekken gingen plaatsen voor ons evenement, maar die reageerde dat het moest worden afgelast. Mijn dochter heeft nog met de burgemeester gebeld, maar die zei dat het toch niet door kon gaan.”

De Vrije Rijders hebben al wel geïnvesteerd in de rit. “Zeker met corona hebben we extra kosten gemaakt, door de aankoop van handgel en dergelijke. Bovendien is het in deze tijd niet makkelijk om sponsors te vinden. Hopelijk kunnen we het volgend jaar opnieuw organiseren.”

Burgemeester Luc De Ryck (CD&V) was vrijdag niet bereikbaar voor commentaar. (Bron: HN/Tom Nuytemans)

Ook voor Cultuurcentrum Temse is het vijf voor twaalf

Ook theaterzaal Roxy deed mee aan symbolische actie ‘Red Alert

TEMSE – Vrijdagavond 28 augustus van 21 tot 23.55 u. gingen de lichten van Vlaamse cultuurhuizen in het rood. Ook het Cultuurcentrum van Temse deed mee met de actie ‘Red Alert’.

Symbolisch, want het is vijf voor twaalf voor de cultuur- en evenementensector, ook in Temse. De cultuursector vraagt een gelijkwaardige behandeling zodat ze opnieuw wat leefbaarder kan werken.

De coronacrisis hakt er stevig in. Vele duizenden artiesten, freelancers, technici… zijn zonder werk gevallen. In de live evenementensector is zich een gigantische ramp aan het afspelen, waar we het einde niet van willen meemaken. Extra steunmaatregelen zijn nodig.

Cultuur is essentieel voor het welzijn van mensen. Zonder cultuur geen samenleving. Het publiek snakt naar beleving en het o zo belangrijke gevoel van samenzijn.

“We willen af van de stiefmoederlijke behandeling. We kunnen in veilige omstandigheden samen aan cultuur doen. Laat ons dat dan ook doen. We willen geen voorkeursbehandeling, maar ook niet minder dan andere sectoren. Publiek en veiligheid komen voor ons steeds op de eerste plaats.”

“Deze actie is meteen ook een oproep aan alle politici om zich meer te bekommeren over cultuur en het belang van cultuur naar waarde te schatten. Voor elke laag in de samenleving. We roepen beleidsmakers op om zelf eens langs te komen en cultuur corona-proof te beleven. Schiet in actie. Er is geen tijd te verliezen.”

Net vandaag vrijdag besliste de overheid dat vanaf 1 september het volstaat om in cultuurzalen in Vlaanderen één meter afstand te houden.

“We verkorten de social distance met een halve meter, maar dan moeten de aanwezigen wél een mondmasker dragen”, klinkt het. De sector reageert tevreden, ook al blijft de maximumcapaciteit behouden op 200 man.

#redalert

Ook voor Cultuurcentrum Temse is het vijf voor twaalf

RETRO. Spannende strijd beslecht muziekquiz

In normale omstandigheden zou dit weekend, op de Wilfordkaai, Temse in de Wolken doorgaan. Maar een virus besliste anders.

Traditioneel organiseert men aan de vooravond van de feesten een muziekquiz voor het grote publiek. Wij blikken even terug naar de editie 2018. Toen moest een extra ronde uitsluitsel brengen over winst en verlies.

TEMSE – Traditioneel om het Temse in de Wolken weekend af te trappen organiseert culturele vereniging Spirit op vrijdagavond een muziekquiz voor het ‘grote publiek’. Voor het eerst in het bestaan van de quiz behaalden twee ploegen evenveel punten en moest een extra ronde uitsluitsel brengen om de winnaar te kennen.

Net zoals de voorbije jaren zat de feestzaal van het gemeentehuis goed vol. “29 ploegen schreven in maar twee kwamen spijtig genoeg niet opdagen”, klonkt het bij Spirit voorzitter Raoul De Graeve.

De quiz waarbij men enkel muziekfragmenten moet herkennen en de uitvoerders noteren verlipe bijzonder spannend.

Na de laatste ronde hadden twee ploegen evenveel punten gesprokkeld (116). Interstellar Overdrive, die in de geschiedenis van deze muziekquiz steevast in de top drie eindigden en Kirk & Spock een team uit Eeklo.

Daarom moest een extra ronde uitsluitsel brengen over winst en verlies.

De twee ploegen moest van vijf muziekfragmenten titel en uitvoerders weten en daarin was Interstellar Overdrive duidelijk de betere met 7 tegen 4.

Meer foto’s, klik hier

Interstellar Overdrive won met een banddikte voorsprong

Verkoop tickets Cultuurcentrum Temse vanaf 29 augustus

TEMSE – Op zaterdag 29 augustus start de ticketverkoop van Cultuurcentrum Temse. Wegens de huidige coronatoestand kan je voorlopig enkel tickets reserveren voor de activiteiten van september en oktober. Hierdoor kunnen er geen abonnementen worden gekocht.

Enkele tips:

Bestel online via www.cultuurcentrumtemse.be. Indien je toch wil langskomen op het secretariaat, maak je een afspraak via cultuur@temse.be
of 03 710 12 70-73.

Spreek af met je bubbel en bestel de tickets in één keer. Elke bestelling wordt aanzien als één bubbel.
Bij de plaatsbepaling houden wij rekening met de afstandsregels. Zelf je stoeltje kiezen, is hierdoor niet mogelijk. Het ticketsysteem voorziet een veilige afstand tussen de bubbels.

Het aantal plaatsen per activiteit is beperkt. Schrijf zeker in op de wachtlijst. Zo kunnen wij je contacteren als er bij versoepelingen meer mensen worden toegelaten.

Wat is er nog komende? Het is koffiedik kijken… Hoe gaat de rest van het seizoen eruit zien?

“Ons programma kan je alvast bekijken via onze site, maar we zijn geen toekomstvoorspellers. Aanpassingen zijn steeds mogelijk”, klinkt het. “Voor de meest actuele informatie hou je de website en de Facebookpagina van Cultuurcentrum Temse in het oog.”

Info: Cultuurcentrum Temse, cultuur@temse.be, 03 710 12 70-73

 

Straten rond scholen krijgen kleurrijke vakken

TEMSE – De straten rond scholen in Temse zullen begin september voorzien zijn van extra wegsignalisatie. Die moet de veiligheid voor de leerlingen vergroten.

De straten kregen gekleurde vlakken, voorafgegaan door enkele opschriften zoals ‘school’ en, daar waar er geen variabele snelheidsbeperkingen gelden, ‘zone 30’. Zo moet het voor de bestuurders zeker duidelijk zijn dat ze in de buurt van een school rijden.

De bedoeling is dat alle tien schoolomgevingen in Temse zulke opschriften krijgen, maar bij de start van dit schooljaar zal het nog maar bij zes zichtbaar zijn. Twee schoolomgevingen volgen in september omdat daar nu werken aan de gang zijn, en bij De Vierklaver en Hollebeek duurt het nog langer.

“De verkeerssituatie is bij hen wat complexer”, zegt schepen voor Mobiliteit Lieve Truyman (N-VA). “Daarom maken we voor die plekken een aparte mobiliteitsstudie, waar we nu al aan bezig zijn.”

Petra De Saegher, directeur van de middelbare school Lyceum aan de Stroom, is blij met de markeringen in de Clemens de Landtsheerlaan. “Hopelijk helpt het, want ze durven hier al eens te snel rijden”, zegt ze. (Bron: HN/Tom Muytemans)

 

Hopelijk helpen de kleuren op de weg, zegt schooldirecteur Petra De Saegher (rechts, met naast haar hoofd twee kleurvakken). FOTO: TNS

2.000 cannabisplanten gevonden in garage

Civiele bescherming vernietigde plantjes met hakselaar

TEMSE – De politie heeft donderdagochtend 27 augustus een grote cannabisplantage ontdekt in de Philemon Haumanstraat. In de loods van een garage werden 2.000 wietplanten aangetroffen. Voorlopig werd er nog niemand opgepakt.

Met enkele tientallen meters politielint werden donderdagochtend de drie inrijpoorten van het garagecomplex in de Philemon Haumanstraat afgespannen. Speurders hadden diep verscholen in het pand een aanzienlijke cannabisplantage ontdekt. In één van de loodsen van het complex, dat in het binnengebied tussen de Stationsstraat, August Wautersstraat en Phillemon Haumanstraat ligt, werden 2.000 wietplanten aangetroffen in een professioneel drugslab.

Sporenonderzoek

Hoe lang de plantage er al groeide en hoeveel oogsten er al waren geweest is voorlopig nog onduidelijk. Speurders kamden donderdagochtend de bureauruimte aan de straatkant uit op zoek naar aanwijzingen. Ook het gerechtelijk lab kwam ter plaatse voor een sporenonderzoek in de cannabisplantage.

Tot nu toe werden er nog geen arrestaties uitgevoerd. Het is voorlopig nog onduidelijk wie het garagecomplex huurde.

De brievenbus vermeldt de naam van het bedrijf M & M Elektro, dat zich specialiseert in de bouw van water en gasdistributienetten. Maar volgens buurtbewoners werd het pand toch vooral als garage gebruikt.

De bestickering op het raam aan de straatzijde geeft dan weer aan dat het om een firma gespecialiseerd in het plaatsen van ramen, deuren en veranda’s zou gaan.

Vernietigd met hakselaar

De planten werden vernietigd met een hakselaar (foto; Bert Foubert)

“Wat er daar precies gebeurde, wist niemand echt goed”, vertelt een buurtbewoner. “We zagen er veel auto’s af- en aanrijden, dus vermoedden we dat het een garage was. Tot aan de start van de coronacrisis dit jaar was er in elk geval nog veel verkeer aan het pand. Daarna viel alles plots stil. We dachten dat er nu veranda’s verkocht werden, en er daardoor minder volk over de vloer kwam. Het nieuws dat er een cannabisplantage verscholen zat, komt als een verrassing.”

De plantage en de kweekinstallatie werd donderdagnamiddag door de civiele bescherming opgeruimd. 2.000 planten werden vernietigd. De civiele bescherming kwam ter plaatse met een hakselaar waarin alle planten werden fijngemalen. Het ging om een tweeduizendtal jonge cannabisplantjes.

Verder gerechtelijk onderzoek zal meer duidelijkheid moeten brengen over de precieze omstandigheden waarin de plantage werd opgezet en onderhouden.
(Bron: HN/Bert Foubert)

in een loods van een garage stonden 2000 cannabisplantjes (foto: Bert Foubert)