Alec Lamberts komt voor Tesamen in de gemeenteraad

TEMSE – Steendorpenaar Alec Lamberts (23) zetelt sinds 31 januari in de gemeenteraad van Temse namens de lokale politieke beweging TESAMEN. Hij volgt daarbij Mariam Sourroukh op die een nieuwe professionele uitdaging aangaat waardoor ze te weinig tijd heeft voor haar mandaat.

Een nieuwe uitdaging, de pandemie én dan ook nog eens een jong gezin, zijn niet combineerbaar met een mandaat als raadslid. Het lijkt me dan ook eerlijk om de fakkel door te geven die Tesamen nog sterker kan maken in de gemeenteraad. Ik blijf uiteraard het project met hart en ziel steunen, maar vanaf nu meer achter de schermen”, aldus Mariam Sourroukh. “Ik ben er zeker van dat mijn opvolger Alec Lamberts het heel goed gaat doen”.

Eerste opvolgers Magda De Meyer, die enthousiast actief blijft in het bijzonder comité van het OCMW, en ook Hasan Sarizeybek staan met veel plezier hun plaats als opvolger af aan het jongste raadslid voor Tesamen: Alec Lamberts uit Steendorp die er meteen in vliegt na zijn studies aan het KTH in Stockholm, waar hij onder andere de kans had om Greta Thunberg te ontmoeten.

Alec heeft ervaring in ruimtelijke planning, is opgeleid als chemist (UAntwerpen) en maakt momenteel zijn studies ruimtelijke planning af (KTH/KU Leuven) en zet zich in als activist voor de leefbaarheid van Steendorp en een groene en duurzame herbestemming van de Steenbakkerij. Daarnaast was hij leider en bovenlokaal vrijwilliger bij jeugdbeweging KLJ.

Alec Lamberts is videomaker, dichter en schrijver.

De raadsleden van Tesamen in de gemeenteraad zijn Bert Bauwelinck, Brigitte Caura, Sien Steels en dus voortaan ook Alec Lamberts.

Heyo zoekt monitoren (+18) voor vakantiekampen

TEMSE – Heyo organiseert te gekke vakantiekampen voor kinderen en jongeren tussen 3 en 18 jaar. Ook in Temse is men actief. Daarvoor is men op zoek naar lokale jongeren die zich willen engageren als monitor bij de kampen tijdens de schoolvakanties.

Elke vakantieperiode vind je Heyo op tientallen locaties in België en het buitenland. Daar geven ze samen met hun monitoren het beste van hunzelf. Hun missie ‘kinderen en jongeren spontaan laten groeien door samen te ontdekken en te beleven’!

“In Temse zijn wij actief in de Krokus-Paas – en Zomervakantie in school de Klaproos”, vertelt Emilie De Jonghe. “Hiervoor zijn wij natuurlijk op zoek naar lokale jongeren en volwassenen (18+) met een hart voor kinderen.

Wie interesse heeft kan zich aanmelden via www.heyomonitoren.be
mail: monitor@heyo.be of 0497 41 82 31

Aantal deelnemers fakkeltocht overtreft de verwachtingen

TIELRODE – Zowat 100 inwoners uit Tielrode en omgeving stapten zondagavond 30 januari mee in de Fakkeltocht georganiseerd door KWB Tielrode, een alternatief voor de afgelaste kersboomverbranding.

De tocht vertrok op het dorpsplein en eindigde aan het standbeeld van Den Toeter, aan de oever van de Durme. Na aankomst was er één minuut stilte voor alle corona-overledenen en was er spektakel door een vuurspuwer. Ook een aantal doedelzakspelers zorgden voor de nodige sfeer.

“Niettegenstaande dat door corona de bekendmaking van de tocht pas laat op gang kon komen, overtrof het aantal deelnemers toch nog de verwachtingen”, aldus voorzitter Eddy Noens.

Meer foto’s, klik hier

Dan toch ook geen carnaval in centrumgemeente Temse

Carnavalscomité ontgoocheld omdat men een coronaproof-programma voorzien had

TEMSE – Ook dit jaar zal er ook in Temse geen carnaval gevierd worden. Dat besliste de veiligheidscel in overleg met de burgemeester en de voorzitter van het carnavalscomité.

Op advies van het dagelijks bestuur van de Veiligheidscel en na overleg tussen burgemeester Luc De Ryck en Dirk Mettepenningen, voorzitter van het Carnavalscomité, werd geoordeeld dat de tijdsomstandigheden het feest (18-21 maart red.) niet toelaten. Dat betekent dat er voor het derde opeenvolgende jaar geen carnaval zal zijn in Temse.

“We zijn ontgoocheld dat het toch niet kan doorgaan omdat we toch een aangepast coronaproof-programma voorzien hadden, maar het is nu eenmaal zo”, reageert Dirk Mettepenningen.

De deelgemeenten beslisten al eerder het feest te annuleren.

Het Gemeentelijk Carnavalcomité zit evenwel niet stil.

“Nadat we vorig jaar, met veel succes – het nieuwe streekbier Désiré lanceerde (genoemd naar de stichter van carnaval: ereburgemeester Désiré Van Riet red.), wordt momenteel volop werk gemaakt van een lijvig boekwerk over de geschiedenis van Temses carnaval”, vertelt Mettepenningen. “Het wordt een indrukwekkende publicatie: meer dan 400 bladzijden met honderden foto’s. Het boek verschijnt later dit jaar.”

Akkerstraat wordt drie maanden lang een half uur per dag ‘Schoolstraat’

Proefproject op vraag van de Sint-Amelbergaschool

TEMSE – Vanaf komende maandag zal de Akkerstraat twee keer per dag omgevormd worden tot een Schoolstraat. Dit wil zeggen dat de straat dan telkens een kwartier worden afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Het gaat om een proefproject van drie maanden.

“De veiligheid van de kinderen is het belangrijkste”
Schepen van Mobiliteit Lieve Truyman (N-VA)

De Sint-Amelbergaschool (SAS) was hiervoor al lang vragende partij. “De straat is immers veel te smal om auto’s toe te laten tussen al die jonge fietsers en rijen schoolkinderen”, aldus Ingeborg Boel en Caroline Beldé van de directie.

Doorgangsvergunning

In het verleden was er al eens een poging ondernomen om van de Akkerstraat een schoolstraat te maken maar dat stuitte toen op verzet van onder meer handelaars en bewoners.

“De veiligheid van de kinderen is het belangrijkste daarom hoop ik dat de geesten nu wel rijp zijn”, aldus schepen van Mobiliteit Lieve Truyman (N-VA) “Bewoners kunnen trouwens ook een doorgangsvergunning aanvragen als ze bijvoorbeeld naar het werk moeten vertrekken of terug naar huis keren. Ze krijgen, tijdens het bewuste kwartier toegang tot de straat maar wel op voorwaarde dat ze stapvoets rijden en voorrang verlenen aan de zwakke weggebruikers.”

“Onze school telt telt 430 leerlingen en de omliggende straten zijn bijzonder smal, dat maakt dat er vaak conflicten zijn, bij de start en het einde van de schooldag, tussen het gemotoriseerd verkeer en de vele voetgangers en fietsers”, klinkt het bij de Ingeborg en Caroline.

Alternatieven

“Vanuit de school vertrekken leerlingen in groep naar verschillende ophaalpunten. De leerkrachten komen vaak ogen te kort om de leerlingen veilig door het verkeer te loodsen. En we moeten eerlijk toegeven dat het vaak ouders zijn die de chaos veroorzaken. Ze proberen ondanks ons aandringen toch met de auto tot vlak aan de schoolpoort te rijden om daar hun kind af te zetten of op te halen. In de buurt zijn er nochtans alternatieven, onder meer de parking aan de Lidl. Onze eigen schoolparking, langs de Scheldestraat, proberen we voor te behouden voor ouders van kleuters.”

Met de handelaars uit de Akkerstraat is afgesproken dat het regime van schoolstraat na drie maanden geëvalueerd zal worden. “We starten komende maandag 31 januari. Tot vrijdag 1 april gaan we ’s morgens tussen 8.15 en 8.30 uur en ’s avonds tussen 15.20 en 15.35 uur de straat een kwartiertje afsluiten. Op woensdag is dat ’s morgens en ’s middags. Deze regeling geldt uiteraard niet tijdens schoolvakanties en weekends.”

Op langere termijn is het de bedoeling om van de Akkerstraat een woonerf te maken. Daarbij is ook een knip mogelijk, ter hoogte van de aansluiting met de Scheldestraat en zelfs het omdraaien van de rijrichting.

“Maar die plannen hebben nog geen concrete vorm. Eerst staat de heraanleg van de Kouterstraat op de planning”, besluit de schepen.

Vanaf maandag 31 januari krijgt de Akkerstraat, op vraag van de Sint-Amelbergaschool, het regime van Schoolstraat en wordt de straat een half uur per dag afgesloten voor gemotoriseerd verkeer aan het kruispunt met de Gasthuisstraat
vlnr.: schepen Lieve Truyman, Caroline Beldé en Ingeborg Boel

Margino De Kerf: “De lont is al tijdje uit het kruitvat gehaald”

Voetbal 4de provinciale BW Temse – Lokeren-Temse B

TEMSE – “Die winterstop heeft lang genoeg geduurd”, zegt Margino De Kerf aan de vooravond van de thuismatch van ‘zijn’ Blauw Wit Temse tegen Lokeren-Temse B.

“Hoewel dit een op papier speciale wedstrijd zou moeten zijn, is dat al lang voorbijgestreefd. Lokeren-Temse heeft na amper één seizoen al niks meer met het oude KSV Temse te maken”, zegt De Kerf in Het Nieuwsblad. “Voor de mensen die dichter bij de fusie met Lokeren stonden is het ongetwijfeld wel een speciale match. Bovendien is ook onze positie in de stand niet van dien aard om heel Temse op de been te brengen. Wij hebben ons neergelegd bij een bescheiden bijrol maar bouwen wel al aan een ambitieus team voor volgend seizoen.” (Bron: HN/Dirk Van Bruysel)

Meer dan 1 automobilist op 5 te snel in Kasteelstraat

Dit voorjaar wordt Kasteelstraat omgevormd tot fietsstraat

TEMSE – In oktober vorig jaar trok het Kasteelstraat-comité aan de alarmbel omwille van snelheidsduivels die de 30km per uur in de straat absoluut niet respecteerden. Het comité schreef hierover een brief naar schepen van Mobiliteit Lieve Truyman (N-VA) De voorbije week kreeg het comité antwoord.

“We vragen nogmaals aan automobilisten om de zone 30 te respecteren zodat fietsers ook in de toekomst niet als kanonnenvlees gebruikt worden”
Magda De Meyer Kasteelstraat-comité

Het straatcomité organiseerde eind vorig jaar een affichecampagne ‘Graag traag 30km/u’. De Kasteelstraatbewoners steunden de campagne en hingen massaal de affiches uit.

Meer controles

“De straat herbergt immers heel wat gezinnen met kinderen en is een druk gebruikte schoolroute”, stelt Magda De Meyer van het straatcomité. “Bovendien zijn er heel wat handelszaken. Daarom schreven we een brief aan de bevoegde schepen Lieve Truyman van Mobiliteit om méér controles te vragen en een duidelijke aanduiding van de zone 30 aan te brengen op de rijbaan.”

“De schepen wijst er in haar antwoord op dat er geregeld flitscontroles plaatsvinden, ook ’s nachts”, klinkt het bij De Meyer. “Uit de jongste controles blijkt dat meer dan 1 op 5 de 30Km per uur niet respecteert.”

Kanonnenvlees

“Schepen Truyman stelt ook dat de Kasteelstraat in het voorjaar een fietszone word zodat auto’s geen fietsers meer mogen inhalen:

“Het begin en einde van deze zone zal met thermoplast goed zichtbaar aangebracht worden, ook wordt er duidelijke fietssignalisatie aangebracht waar fietsers in de tegenovergestelde rijrichting van de wagens mogen fietsen”, aldus Lieve Truyman. “Met deze inrichting leggen we nog eens duidelijk de klemtoon op trager verkeer, auto’s te gast en de fietsers in de voorrang.”

Het Kasteelstraat-comité doet nogmaals een oproep aan de automobilisten om de zone 30 te respecteren zodat in de toekomst de fietsers ook niet als ‘kanonnenvlees’ gebruikt worden.

In oktober vorig jaar trok het straat-comité aan de alarmbel
Dit voorjaar wordt de Kasteelstraat, net zoals een aantal andere straten in het centrum, omgevormd tot fietsstraat. Automobilisten mogen dan geen fietsers meer inhalen.

Lichaam van vermiste Agnes Andries (62) aangetroffen aan veerpont in Kruibeke

TEMSE/KRUIBEKE – Aan de Scheldelei in Kruibeke, is deze middag rond 16 uur een lichaam gevonden onder de loopbrug naar het ponton van de veerboot en de Waterbus. Er is intussen bevestiging dat het gaat om de 62-jarige Agnes Andries uit Temse die bijna een maand vermist was. Dat schrijft Het Laatste Nieuws/Waasland.

Politie en brandweer hebben de omgeving van de steiger afgezet en het parket stuurt een wetsdokter en het labo ter plaatse voor een sporenonderzoek. Dat is standaardprocedure. Aanwijzingen voor kwaad opzet zijn er voorlopig niet.

Agnes Andries (62) verdween op dinsdag 28 december nadat ze haar woning vroeg in de ochtend had verlaten. Er werd de daaropvolgende weken met man en macht gezocht, maar zonder resultaat. Haar dochter Caroline heeft intussen bevestigd dat haar moeder gevonden is. Ze bedankt via de sociale media iedereen voor de massale steun en delen van het opsporingsbericht.

Fakkeltocht als alternatief voor kerstboomverbranding

TIELRODE – Komende zondag organiseert KWB Tielrode een fakkeltocht als alternatief voor de afgelaste kerstboomverbranding. “Op die manier kunnen dorpsgenoten elkaar toch nog een gelukkig 2022 toewensen”, aldus Eddy Noens van de lokale afdeling.

KWB Tielrode besloot door de aanhoudende coronapandemie dit jaar geen kerstboomverbranding te organiseren. Er werden dan ook geen kerstbomen opgehaald door de plaatselijke afdeling. Maar de KWB-kern werkte wel een leuk alternatief uit voor komende zondag 30 januari.

“Stel je even voor: het is donker en koud, maar jij bent warm ingeduffeld. Samen met een stel leuke vrienden en dorpsgenoten zorg je tijdens de fakkeltocht voor een hartverwarmende gloed in de straten van Tielrode”, stelt Eddy Noens. “Een unieke gelegenheid om elkaar de beste en warmste wensen voor een gezond en gelukkig 2022 te wensen”.

Standbeeld Den Toeter

“Het vertrek is om 18 uur aan de kerk om van daaruit fakkelsgewijs een warme, gouden gloed te brengen door de centrumstraten richting Durmedijk”, klinkt het. “Een doedelzakband zorgt voor de muzikale begeleiding. Fakkels zijn ter plaatse ter plaatse te koop: 4 euro per stuk, 3 voor 10 euro, 5 voor 15 euro.”

“De stoet verzamelt zich nadien voor een unieke, hartelijke nieuwjaarsontmoeting ter hoogte van het gekende standbeeld van den Toeter”, vertelt Noens. “En een vuurspuwer zal tot ieders verbeelding spreken. De Pipeband zorgt voor omkaderende muziektonen. De deelname is gratis en op eigen risico, dit volgens de geldende coronamaatregelen. Het event loopt in samenwerking met het gemeentebestuur.”

Het is al van 2020 geleden dat KWB Tielrode een fakkeltocht kon organiseren
Toen wel samen met de kerstboomverbranding

Oproep: Interessant materiaal gezocht voor expo over gebouw Temsica op de Wilfordkaai

Tentoonstelling maakt deel uit van het officiële programma van Open Monumentendag Vlaanderen

TEMSE – In 2022 is het precies honderd jaar geleden dat de eerste steen werd gelegd van het gebouw Temsica op de WilfordKaai. Om het eeuwfeest en de rijke geschiedenis van dit gebouw te vieren bereidt Wim Van Stappen momenteel een tentoonstelling voor met als thema ‘100 jaar Temsica’. Daarvoor is hij op zoek naar materiaal dat kan uitgestald worden tijdens de expo.

Het gebouw is sinds eind 2012 vastgesteld als bouwkundig erfgoed door Agentschap Onroerend Erfgoed. Het was jarenlang bekend als Café-restaurant Temsica, ingeplant op straathoek met Consciencestraat, volgens gevelopschrift gekend als “NV TEMSICA” van 1922.

Het werd gebouwd als verenigingsgebouw van ‘De Katholieke Burgerskring’ in opdracht van de Naamloze Maatschappij Temsica, naar een ontwerp van architect Hendrik Buytaert. Toelating tot bouwen werd in december 1922 verleend door het toenmalige schepencollege. Het werd opgericht op gronden die gewonnen werden na de demping van het molenwater bij de watermolen tussen 1908 en 1911.

Jarenlang gingen er geruchten dat het unieke gebouw plaats zou moeten maken voor een nieuwbouw. Vorig jaar onthulde burgemeester Luc De Ryck echter dat het gemeentebestuur wil dat het gebouw bewaard blijft.

Zoektocht naar interessant materiaal

“De expo zal plaats hebben in het gebouw zelf, nu Bar Coupé, tijdens het weekend van Open Monumentendag op 11 september 2022”, stelt Wim. “De tentoonstelling loopt in samenwerking met het gemeentebestuur van Temse en zal deel uitmaken van het officiële programma van Open Monumentendag Vlaanderen dat dit jaar ‘Duurzaamheid’ als thema meekrijgt.”

“Inhoudelijk mik ik op drie thema’s: de architectonische waarde van het gebouw, de bestemming van het gebouw en zijn uitbaters en tenslotte het rijke verenigingsleven dat er zich al die tijd afspeelde “, klinkt het. “Momenteel ben ik op zoek naar interessant materiaal dat kan uitgestald worden zoals oude foto’s, waardevolle documenten, vlaggen, merkwaardige artefacten, krantenknipsels en dergelijke meer van de voormalige uitbaters en de verenigingen die er jarenlang hun vaste stek hadden.”

“Ook getuigenverhalen of anekdotes die verband houden met Temsica zijn meer dan welkom. Wie bereid is om relevant materiaal ter beschikking te stellen voor deze boeiende tentoonstelling, neemt best contact op met Wim Van Stappen dit via: wim.van.stappen@telenet.be, 0496 65 69 45.

Klik hier voor erfgoedinfo over het gebouw

Het gebouw als De Burgerkring anno 1922
Het gebouw is anno 2022 bekend als restaurant Bar Coupé

Dit jaar dan toch carnaval in Temse ?

Carnavalscomité doet gemeente een coronaproof voorstel

TEMSE – Als het van het gemeentelijk carnavalscomité van Temse afhangt trekt dit jaar de carnavalstoet door de straten van de centrumgemeente

. “We gaan een voorstel doen aan de gemeente, want zij nemen de definitieve beslissing”, aldus voorzitter Dirk Mettepenningen. Carnaval in Temse vindt in principe plaats tijdens het weekend van 20 maart.

In heel wat omliggende gemeente en steden zoals Lokeren, Rupelmonde, Steendorp, Tielrode, Aalst en Ninove is de carnavalsviering ook dit jaar afgelast.

Al deze vieringen stonden eind februari gepland.

“Carnaval in Temse vindt normaal gezien plaats tijdens het weekend van 20 maart”, stelt voorzitter Dirk Mettepenningen. “Dat is meer dan drie weken later dan al die al afgelaste carnavalsstoeten. Het is mogelijk er dan al een versoepeling is doorgevoerd van de coronaregels. “

“Naar aanleiding van de vele geruchten, dat ook in Temse het carnaval dit jaar definitief niet zou doorgaan heeft ons comité beslist dat, als het van ons afhangt, de carnavalstoet in Temse op 20 maart 2022 coronaproof doorgaat. Wij wachten wel op de toestemming van het gemeentebestuur. Indien anders beslist, word dit uiteraard gecommuniceerd.”

“komende week sturen wij een brief met ons voorstel naar de gemeente”, klinkt het. “Volgende week maandag zou het schepencollege dan een beslissing nemen, waarop wij dinsdag dan hopelijk weten of we toestemming krijgen.”

In het voorstel van het carnavalscomité zou wel het grootste deel van het carnavalsprogramma geschrapt worden.

“We zouden enkel op zondag de carnavalsstoet organiseren en op maandag de popverbranding. De rest van het programma zou worden afgelast, zoals het Kindercarnaval. De aanstelling van de Prins carnaval was al eerder afgeblazen. Er zou aan de carnavalstoet geen wedstrijd verbonden worden waarbij een jury punten geeft aan de deelnemende groepen. Groepen uit groot-Temse zouden betaald worden om deel te nemen en zouden een coronapremie krijgen.”

Als het van het carnavalscomité afhangt trekt op 20 maart de carnavalstoet door Temse

Brand in electriciteitskast

TEMSE – Bij Hanna Instruments, een bedrijf gespecialiseerd in meetapparatuur in de Winninglaan in industriezone TTS in Temse heeft zich vrijdag een explosie voorgedaan in een elektriciteitskast.

De explosie werd gevolgd door een brand die gepaard ging met heel wat rook. Die verspreidde zich razendsnel in het magazijn en de kantoren. De aanwezige werknemers konden het bedrijf veilig verlaten. Niemand raakte gewond. Er kwam preventief een ziekenwagen ter plaatse. De brandweer kon voorkomen dat het vuur verder uitbreiding nam. Het hele bedrijf liep lichte rookschade op. De werkzaamheden zullen er wellicht een tijdje stilliggen. (Bron+foto: Bert Foubert)

Gemeente gaat sluikstorters actief opsporen

Temse wijzigt beleid rond openbare vuilnisbakken en zal aantal fors inkrimpen

TEMSE – In de loop van dit jaar worden een groot aantal openbare vuilnisbakken in de gemeente verwijderd. Van de 265 exemplaren blijven er nog 162 staan. Aanleiding is een onderzoek dat het voorbije jaar gebeurde. Daaruit blijkt dat heel wat inwoners de vuilnisbakken misbruiken om zakjes huishoudelijk afval te droppen. Vooral die waar systematisch misbruik werd vastgesteld worden verwijderd. Het gemeentebestuur ontwikkelde hiervoor een nieuwe beleidsvisie in samenwerking met OVAM en MIWA.

De dienst Afvalbeheer maakte een inventaris in 2020 en 2021 en noteerde de vullingsgraad van alle openbare vuilnisbakken op het grondgebied van de gemeente Temse.

Misbruik

“Het werd al snel duidelijk welke vuilnisbakken amper gevuld waren en welke regelmatig overvol oogden”, stelt schepen van Milieu Hugo Maes (CD&V). “Welke vuilnisbakken sluikstort aantrokken, in de vorm van huishoudelijk afval, en welke niet op de juiste plaats stonden. Ons Team Afvalbeheer stelde ook vast dat 45 tot 60 procent van de inhoud van de openbare vuilnisbakken huishoudelijk afval is.”

In totaal zijn er in Temse 260 openbare vuilnisbakken, een zeer groot aantal vergeleken met de ons omliggende gemeenten.

“Het is hoog tijd om actie te ondernemen”, klinkt het bij de schepen. “Naast het inwinnen van informatie bij instanties als de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM), de Opdrachthoudende Vereniging voor Huisvuilverwerking Midden-Waasland (MIWA), Mooimakers en het inventariseren gedurende een lange periode van de vuilnisbakken waar misbruik werd vastgesteld, werd een nieuw beleidsvisie ontwikkeld.”

Deze beleidsvisie omvat volgende zaken en zal stelselmatig ten uitvoer gebracht worden in de loop van 2022:

Sensoren

“Vuilnisbakken waarbij aan sluikstort wordt gedaan of waarin systematisch huisvuil achtergelaten wordt, zullen, al dan niet, tijdelijk weggenomen worden”, schetst Maes “Vuilnisbakken in woonwijken zullen weggenomen worden, omdat deze hier niet thuishoren. Wel zullen er daar voldoende hondenpoepvoorzieningen aangebracht worden.

Vuilnisbakken op het dijktraject zullen verplaatst worden naar de toegangswegen tot het dijktraject.

“En een team zal sluikstorters actief opsporen”, aldus de schepen. “Het opsporen van sluikstorters zal gebeuren door nazicht van het sluikstort zelf op adressen of andere gegevens. Tevens zullen er camera’s ingeschakeld worden om daders op heterdaad te betrappen op de meest sluikstortgevoelige plaatsen.”

Er is ook bekeken of vuilnisbakken kunnen uitgerust worden met sensoren. Via dit traceringssysteem kan de dienst Afvalbeheer raadplegen welke vuilnisbakken dringend geledigd moeten worden en welke net niet.

“Hierdoor zouden onze mensen niet elke week het volledige traject moeten afrijden. Helaas kost een dergelijk systeem handenvol geld, iets waarvoor momenteel geen budget voorzien is”, stelt Hugo Maes. “We zijn trouwens niet de enige gemeente in de regio die kiezen voor een reductie van het aantal vuilnisbakken.”

Verder wil het gemeentebestuur de medewerking van alle Temsenaren vragen.

“Gaat men wandelen en wil men onderweg iets eten of drinken ? Neem dan uw afval mee en gooi het thuis in de vuilnisbak”, aldus Hugo Maes. “Een klein gebaar waar de natuur en de vele mensen die in de weer zijn met het verwijderen van afval uit de natuur zeer dankbaar voor zullen zijn.”

Milieuschepen Hugo Maes (CD&V) en duurzaamheidsschepen Tineke Van Britsom (N-VA) bij een vuilnisbak op de Scheldedijk die binnenkort verdwijnt. Door de vuinisbakken enkel op de toegangswegen van het dijktraject te plaatsen, verliest het personeel minder tijd. (foto:© tns)

Ook in Temse stille wake voor Dean

TEMSE – Ook in Temse was er dinsdagavond een stille wake als steunbetuiging aan de mama en familie van Dean. De vierjarige jongen die vermoord werd teruggevonden in het Nederlandse Zeeland.

Het initiatief kwam van Els De Rudder. Zij plaatste met de goedkeuring van burgemeester Luc De Ryck een oproep op de sociale media om inwoners op te roepen aan het gemeentehuis een serene samenkomst te houden, coronaproof met mondmasker.

“Net zoals bij zovelen heeft deze gebeurtenis mij echt gepakt”, stelt Els. “Ik ken de jongen en zijn mama niet persoonlijk maar wij hebben wel gemeenschappelijke vrienden. Daarom wou ik ook in Temse een stille wake organiseren.

Een twintigtal Temsenaars gingen in op de vraag, kwamen langs en plaatsten een theelichtje op de trappen van het gemeentehuis.

“Ondanks dat het ‘kort dag was’ kwamen er toch wat bewoners langs”, klinkt het bij Els. “Niet zoveel als in Sint-Niklaas maar het is het gebaar en de steun die telt. Ik kreeg ook heel wat reacties van inwoners die niet konden langskomen en thuis een kaarsje lieten branden.”

Parkeren in Kasteelstraat aan Scheldebad wordt herbekeken

Voegangersbrug in Rik De Rycklaan wordt binnenkort in gebruik genomen

TEMSE – Vorige donderdag 13 januari werd de voetgangersbrug tussen de nieuwe parking aan de Rik De Rycklaan en de toegang richting Vita Scheldebad geplaatst. Momenteel bekijkt men of de parkeerplaatsen in de Kasteelstraat aan het zwembad kunnen blijven bestaan.

“De komende twee weken wordt de parking verder afgewerkt”, aldus Lieve Truyman, schepen van Mobiliteit en Openbare Werken (N-VA). “De toegang van en naar de voetgangersbrug en verlichting die nog geplaatst moet worden.  Ook dient er nog een trap geplaatst te worden van de parking naar de Kasteeldreef.”

“Het parkeren zelf in de Kasteelstraat, tussen het rondpunt en de ingang van het Vita Scheldebad wordt, herbekeken”, stelt de schepen. “Onze diensten zijn hiermee bezig.”

00