Gemeente gaat sluikstorters actief opsporen

Temse wijzigt beleid rond openbare vuilnisbakken en zal aantal fors inkrimpen

TEMSE – In de loop van dit jaar worden een groot aantal openbare vuilnisbakken in de gemeente verwijderd. Van de 265 exemplaren blijven er nog 162 staan. Aanleiding is een onderzoek dat het voorbije jaar gebeurde. Daaruit blijkt dat heel wat inwoners de vuilnisbakken misbruiken om zakjes huishoudelijk afval te droppen. Vooral die waar systematisch misbruik werd vastgesteld worden verwijderd. Het gemeentebestuur ontwikkelde hiervoor een nieuwe beleidsvisie in samenwerking met OVAM en MIWA.

De dienst Afvalbeheer maakte een inventaris in 2020 en 2021 en noteerde de vullingsgraad van alle openbare vuilnisbakken op het grondgebied van de gemeente Temse.

Misbruik

“Het werd al snel duidelijk welke vuilnisbakken amper gevuld waren en welke regelmatig overvol oogden”, stelt schepen van Milieu Hugo Maes (CD&V). “Welke vuilnisbakken sluikstort aantrokken, in de vorm van huishoudelijk afval, en welke niet op de juiste plaats stonden. Ons Team Afvalbeheer stelde ook vast dat 45 tot 60 procent van de inhoud van de openbare vuilnisbakken huishoudelijk afval is.”

In totaal zijn er in Temse 260 openbare vuilnisbakken, een zeer groot aantal vergeleken met de ons omliggende gemeenten.

“Het is hoog tijd om actie te ondernemen”, klinkt het bij de schepen. “Naast het inwinnen van informatie bij instanties als de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM), de Opdrachthoudende Vereniging voor Huisvuilverwerking Midden-Waasland (MIWA), Mooimakers en het inventariseren gedurende een lange periode van de vuilnisbakken waar misbruik werd vastgesteld, werd een nieuw beleidsvisie ontwikkeld.”

Deze beleidsvisie omvat volgende zaken en zal stelselmatig ten uitvoer gebracht worden in de loop van 2022:

Sensoren

“Vuilnisbakken waarbij aan sluikstort wordt gedaan of waarin systematisch huisvuil achtergelaten wordt, zullen, al dan niet, tijdelijk weggenomen worden”, schetst Maes “Vuilnisbakken in woonwijken zullen weggenomen worden, omdat deze hier niet thuishoren. Wel zullen er daar voldoende hondenpoepvoorzieningen aangebracht worden.

Vuilnisbakken op het dijktraject zullen verplaatst worden naar de toegangswegen tot het dijktraject.

“En een team zal sluikstorters actief opsporen”, aldus de schepen. “Het opsporen van sluikstorters zal gebeuren door nazicht van het sluikstort zelf op adressen of andere gegevens. Tevens zullen er camera’s ingeschakeld worden om daders op heterdaad te betrappen op de meest sluikstortgevoelige plaatsen.”

Er is ook bekeken of vuilnisbakken kunnen uitgerust worden met sensoren. Via dit traceringssysteem kan de dienst Afvalbeheer raadplegen welke vuilnisbakken dringend geledigd moeten worden en welke net niet.

“Hierdoor zouden onze mensen niet elke week het volledige traject moeten afrijden. Helaas kost een dergelijk systeem handenvol geld, iets waarvoor momenteel geen budget voorzien is”, stelt Hugo Maes. “We zijn trouwens niet de enige gemeente in de regio die kiezen voor een reductie van het aantal vuilnisbakken.”

Verder wil het gemeentebestuur de medewerking van alle Temsenaren vragen.

“Gaat men wandelen en wil men onderweg iets eten of drinken ? Neem dan uw afval mee en gooi het thuis in de vuilnisbak”, aldus Hugo Maes. “Een klein gebaar waar de natuur en de vele mensen die in de weer zijn met het verwijderen van afval uit de natuur zeer dankbaar voor zullen zijn.”

Milieuschepen Hugo Maes (CD&V) en duurzaamheidsschepen Tineke Van Britsom (N-VA) bij een vuilnisbak op de Scheldedijk die binnenkort verdwijnt. Door de vuinisbakken enkel op de toegangswegen van het dijktraject te plaatsen, verliest het personeel minder tijd. (foto:© tns)

2 gedachtes over “Gemeente gaat sluikstorters actief opsporen”

  1. Sommige mensen moeten deze tijd zelfs besparen op kosten van een vuilnisbak. Lang leve de gratis hondenpoep weide en poep buizen. Liever daar gemeenschapsgeld geld aan spenderen…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *