Temses delegatie in China legt interessante contacten

TEMSE/CHINA – De Temsese delegatie, die afgelopen week in China Vertoefde, onder leiding van Tony Nai, zaakvoerder van De Sampan en Kaai 22, met ondermeer burgemeester Luc De Ryck (CD&V), kon een aantal interessante contacten leggen, en toffe bezoeken doen.

Maandag 25 november ging een deel van de delegatie richting Chinese Muur, ’s namiddags werd men ontvangen door de Belgische ambassadeur in China, Marc Vinck. Nog niet zo lang geleden kon hij nog de Belgische delegatie met prinses Astrid ontvangen. En nu was Temse aan de beurt.

Dinsdag stond er een lunch met de vice-burgemeester van Xuzhou, een stad met 10 miljoen inwoners, op het programma. ’s Avonds werden er contacten gelegd met de CEO van de E-Sunrise Company, een bedrijf dat wereldwijd, ook naar ons land, verscheidene soorten knoflook exporteert.
Woensdag werden een aantal bedrijven bezocht. Zo ondermeer een textielfabriek, een bedrijf dat keukens en andere meubelstukken ontwerpt en een bedrijf dat zich bezig houdt met het kweken van bloemen, vooral rozen.

Ook kon men een kijkje nemen in één van de grootste dumplingfabrieken in China. Men produceert er per dag 100 ton van het gerecht.
Ook bij ons wordt dumpling steeds populairder. daarom realiseert Tony Nai, binnenkort de grootste dumplingfabriek van Europa in Lokeren. Zijn bedoeling was dit in Temse te kunnen doen maar in de KMO zones in de gemeente was er geen plaats meer.

Donderdag was er nog een officiële verwelkoming door de burgemeester van Suqian, sinds de eerste handelsmissie, twee jaar geleden, de zusterstad van Temse. De stad is de geboorteplaats van Tony Nai.

Vrijdag en zaterdag stonden er bezoeken aan  Nanjing en Shangai op het programma.

Binnenkort bekijk je hier een ruimere fotoreportage.

Het Temsese gezelschap met de Belgische ambassadeur in China, geflankeerd door burgemeester Luc De Ryck en Tony Nai

 

Een deel van de delegatie kon (een klein stuk van) de Chinese Muur afstappen. vlnr.: Wim Van Thielen, Gert Vercouteren van Real Estate en Kurt Vermeir

Jaarboek van het gemeentemuseum 2018 voorgesteld

TEMSE – Op vrijdag 22 november, 20 u., werd in het gemeentehuis (Markt) het Jaarboek 2018 van het Gemeentemuseum voorgesteld.

De Jaarboeken van het Gemeentemuseum bieden een spiegel van de geschiedenis van Temse, van de ‘grande’ tot de ‘petite’ histoire. De jeugdwerking in het algemeen is er al vaak in belicht doorheen de jaren, o.a. KSA, Chiro, Scouts en de jeugdclubs Broebelke en Studio 69.

In het Jaarboek 2018 staat jongerengroep de Veldstraat centraal. De Veldstraat was geen jeugdclub in de traditionele betekenis: het was een ontmoetingsplaats voor discussie/debat, ontspanning, cultuur, muziek, vorming, uitstappen, gezellig samenzijn…, géén dansen! De auteurs zijn Luc Boel en Ronny Wullaert, sleutelfiguren uit de 17-jarige geschiedenis (1973-1990). De bijdrage telt 100 (rijkelijk geïllustreerde) bladzijden.

Naast de historiek van de jongerenvereniging omvat het Jaarboek – naast actualiteitsverslaggeving over het voorbije jaar – ook een bijdrage van de hand van Julien Lyssens over Philipus Jacobus Reynaerts (uit de prominente Temsese familie Reynaerts) en Pieter Josephus Bauwens (Bazel), beiden vrederechter in Temse.

Het welkomstwoord was van Romain Van Hautekerke, voorzitter van het Gemeentemuseum. Nadien volgde een toelichting over de geschiedenis van Jongerengroep de Veldstraat met Luc Boel, auteur. De officiële voorstelling van het Jaarboek en uitreiking van de eerste exemplaren aan ondermeer burgemeester Luc De Ryck. Nadien was er nog een receptie met fotoprojectie van de Veldstraat – dankzij Ronny Wullaert en Luc Boel.

In het Jaarboek 2018 staat jongerengroep de Veldstraat centraal. De Veldstraat was geen jeugdclub in de traditionele betekenis: het was een ontmoetingsplaats voor discussie/debat, ontspanning, cultuur, muziek, vorming, uitstappen, gezellig samenzijn…, géén dansen! De auteurs zijn Luc Boel en Ronny Wullaert, sleutelfiguren uit de 17-jarige geschiedenis (1973-1990). De bijdrage telt 100 (rijkelijk geïllustreerde) bladzijden.

Naast de historiek van de jongerenvereniging omvat het Jaarboek – naast actualiteitsverslaggeving over het voorbije jaar – ook een bijdrage van de hand van Julien Lyssens over Philipus Jacobus Reynaerts (uit de prominente Temsese familie Reynaerts) en Pieter Josephus Bauwens (Bazel), beiden vrederechter in Temse.
Het Jaarboek is verkrijgbaar tegen 25 euro. Het boek kan op weekdagen bekomen worden bij Elke Koppen op de 5de verdieping in AC De Zaat op de gangbare openingsuren of via overschrijving op rekeningnummer: BE98 0000 4139 9293. Naderhand wordt een exemplaar opgestuurd.

1ste rij – V.l.n.r.: Julien Lyssens, Luc Boel en Ronny Wullaert. 2de rij – V.l.n.r.: leden van de beheerraad van het Gemeentemuseum, burgemeester Luc De Ryck, Romain Van Hautekerke en Elke Koppen

Temsese delegatie trekt richting China

Editietemse.be reist mee om verslag uit te brengen

TEMSE – Van 25 november tot 1 december trekt een Temsese delegatie weer naar China.

De voorbije jaren kwamen al heel wat Chinese toeristen op bezoek in Temse. Nu gaat het, net zoals twee jaar geleden, in de andere richting.

Tony Nai, zaakvoerder van hotel-restaurant De Sampan op de Markt en Kaai 22 op de Wilfordkaai zal een week lang een delegatie uit Temse door China leiden. Zo staat er een bezoek gepland aan Peking, met de Chinese muur maar ook aan Suqian, Nanjing en Shangai. Ook Editietemse reist mee om verslag uit te brengen van de trip.

 

Stefan Ivens voor de derde keer prins carnaval in Tielrode

TIELRODE – In café The Ranch, de Beste Café van Temse 2019, werd Stefan Ivens voorgesteld als prins carnaval Tielrode 2020.

Het is meteen de derde keer dat hij zal regeren over het carnaval in het durmedorp. Dit met eredames Melissa Cools, Sara De Munck, Elly Thomaes en erejonker Davy Maes. Carnaval in Tielrode  vindt plaats tijdens het weekend van 22 februari.

 

Zesdejaars Hollebeekschool bouwden nestkastjes

TEMSE – Met heel wat hulp van de gemeente Temse, bouwden de zesde leerjaren van de Hollebeekschool nestkastjes voor vogels. Ze deden dit aan de hand van een stappenplan.

“Behalve hulp van de gemeentelijke technische dienst waren er ook enkele bereidwillige (groot)ouders om de kinderen van het zesde te helpen”, aldus Patrick Audenaert. “Nadien kregen de leerlingen de nestkastje mee om zo de diversiteit van ons vogelbestand te helpen verbeteren. Dit project resulteerde in 72 nestkastjes extra in de buurt.”

Met dank aan de Hollebeekschool voor de info en foto’s
Hebt u  zelf leuk nieuws en foto’s ? info@editietemse.be

Meer foto’s, klik hier

ars

POLITIE. Botsing met bestuurder die onwel wordt en woninginbraken

Bestuurder wordt onwel en botst
In de Rupelmondestraat in Kruibeke werd donderdagmiddag 21 november een 78-jarige bestuurder uit Kruibeke wellicht onwel. De man verloor daardoor de controle over zijn stuur. Er raakten vier woningen, drie verlichtingspalen en twee geparkeerde voertuigen beschadigd. Daarna kwam het tot een aanrijding met nog een wagen. Beide bestuurders werden naar het ziekenhuis gebracht voor verzorging. Hun voertuigen werden weggetakeld.

Woninginbraken
In de Kardinaal Cardijnlaan in Temse werd woensdagnamiddag op drie plaatsen ingebroken. Er werden juwelen en cash geld gestolen.

Werkgever van havenchauffeur na verdacht overlijden: “Jakub was niet bezig met louche zaken”

TEMSE – Eerst oordeelden ze dat het om een natuurlijk overlijden ging, maar nu denkt het parket Oost-Vlaanderen toch dat er mogelijk meer aan de hand is met een man die vrijdagochtend in Temse dood in zijn wagen zat.

Truckchauffeur Jakub M. (38) was die ochtend om vijf uur vertrokken naar zijn werk in de Antwerpse haven. Al na 200 meter week hij van de baan af, en belandde hij in een voortuin. De bewoners troffen de Pool dood aan. Aanvankelijk werd het als een natuurlijk overlijden beschouwd. Tot vrijdagmiddag een wetsdokter verwondingen achteraan het hoofd van Jakub M. ontdekte, die niet konden verklaard worden door het ongeval.

’s Avonds keerde de politie terug naar zijn woning, waar zijn hoogzwangere echtgenote en hun dochtertje woonden, voor een huiszoeking en sporenonderzoek. Het huis is sindsdien verzegeld. Ook zijn BMW werd opgehaald.

“Jakub was een topmens, en een topcollega. Een fantastische kerel die altijd blij gezind was”, zegt zijn werkgever, een Antwerps transportbedrijf dat vooral in de haven actief is. De afgelopen maanden werden verschillende havenarbeiders thuis al onder vuur genomen. Die aanvallen werden toegeschreven aan de drugsmaffia. “Maar ik kan me niet inbeelden dat Jakub zich hiermee bezighield. Zo was hij niet.”(Bron: bfs, cel)

Laaiend enthousiaste menigte verwelkomd Sint en zijn Pieten op de Wilfordkaai

TEMSE – Veel belangstelling voor de aankomst van Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten aan de Wilfordkaai. Een organisatie van Unizo in samenwerking met de gemeente. Belleman Bart mocht het feestelijke gebeuren in goede banen leiden.

“Er zijn dit jaar geen stoute kinderen in Temse.” Dat vertelde de Goed Heiligman vanop de pui van het oud-gemeentehuis voor een laaiend enthousiaste menigte bij zijn aankomst in de Scheldegemeente. Even daarvoor was de Sint samen met zijn knechten met de boot aangemeerd aan de Wilfordkaai waar hij verwelkomd werd door honderden kinderen, ouders, grootouders, burgemeester Luc De Ryck en andere notabelen van de gemeente en belleman Bart. Aan het gemeentehuis was er ook weer de traditionele ballenworp. Nadien konden alle kinderen in de feestzaal van het gemeentehuis op de foto met de Sint en zijn knechten.

Meer foto’s, klik hier


KSV Temse pakt eerste uitzege in spannende derby

TEMSE/HAMME – Onverwacht kon KSV Temse de volle buit meepakken op bezoek bij  bij Vigor Wuitens Hamme.

Na enkele moeilijke weken was het tijd voor de wederopstanding met een stevige cupmatch tussen twee ploegen die de punten broodnodig hadden. Het was zeker geen academisch voetbal dat Temse bracht, maar de ploeg toonde zich op het veld als een hecht blok en de ontlading na het laatste fluitsignaal was dan ook enorm.

De match begon gelijk opgaand met beide ploegen die gretig startten maar zonder grote kansen te creëren. Het was wachten tot een voorzet vanop de flank die in eigen doel verwerkt werd door een thuisverdediger : 0-1 en de ban was gebroken. Temse speelde meer bevrijd en nam de match in handen. Hamza scoorde in de rebound met een hard schot dat onhoudbaar binnen ging. De 0-2 was een feit en de ganse groep vierde dit uitbundig samen met de sportieve staf. Temse voelde dat er meer in zat en ging door. Kenan Agar kopte nog een voorzet keihard naar doel maar de bal werd nog van de lijn gekeerd. Ruststand 0-2.

Na de pauze een thuisploeg die meer druk zette en Temse dat controleerde. Er vielen nog enkele kansjes langs beide kanten maar de score veranderde niet meer. Temse krijgt terug wat ademruimte en hoopt alvast volgende week een verlengstuk te breien aan deze prestatie met de thuiswedstrijd tegen Westhoek.

Belangrijk positief nieuws was er deze week ook met het verlengde verblijf bij onze club van het centrale duo in de defensie Steven Schurmann-Niels de Pauw. Zij zullen dus ook volgend seizoen te zien zijn in het fanionteam van Temse. Dit tezamen met het verlengen van doelman Chris Espeso vorige week, reeds vroeg een duidelijk signaal vanuit de club dat de ingeslagen weg verder zal bewandeld worden. De onzekerheid van een jaar geleden is maw omgeslagen in een verantwoorde positieve flow.

Het verslag van TV Oost bekijkt u op onze Facebookpagina’s

Lilianne Wauters wint met miniem verschil prinsverkiezing

TEMSE – In JOC De Nartist is Liliane Wauters (49) verkozen tot prins carnaval 2020. De verkiezing was een spannende strijd waarbij tegenkandidaat Glennys Goossens met miniem verschil het onderspit moest delven.

De grote zaal van het jeugdhuis was volgelopen voor, zo zou later blijken, de spannendste prinsverkiezing in jaren. Heel wat carnavalisten, ook van buiten Temse, waaronder een grote Hamse delegatie bouwden een gezellig feestje.

Het was al ruim na één uur zaterdagnacht toen Dirk Mettepenningen, voorzitter van het carnavalscomité, de winnaar bekend maakte.

“Het was een spannende strijd voor de titel met slechts vier stemmen verschil. 169 stemmen voor de verliezer, 173 stemmen voor de winnaar”, hield Mettepenningen de vele aanwezigen in spanning. Lilianne Wauters bleek uiteindelijk met miniem verschil de verkiezing te winnen. Als act bracht ze, op de muziek van ‘Ik ben een Vent…’ van Jimmy B het nummer ‘In ben Lilianne, ik hou van carnaval’. Ingezongen door Gunther Heirwegh, de zingende postbode die ook zijn stem gaf voor het het lied van Polle I, de prins van dit jaar.

Voor de carnavaliste in hart en nieren, die werkt in de nachtploeg van het sorteercentrum van BPost in Gent, is het een droom die realiteit wordt.
“Ik gaf altijd de studies van mijn kinderen de voorkeur daarom heeft het tot nu geduurd dat ik mij kandidaat stelde”. Ook had ze nog troostende woorden voor haar verliezende tegenkandidaat. “Je bent denk ik nog een pak jonger dan ik dus er komen nog kansen.”

Ook bij Nabuko Donosor, de carnavalsvereniging waar Lilianne Wauters lid van is was men in de wolken.
“Met trots mogen we zeggen dat we prins Lili 1 ( prins Temse 2020 ) onder ons midden hebben”, schreef voorzitter Kurt Smet op Facebookpagina van de groep.

Lilianne Wauters zal als Prins Lili I het carnaval in Temse regeren tijdens het weekend van 14/15 maart 2020

Meer foto’s, klik hier

Lilianne Wauters won met miniem verschil de prinsverkiezing

Tesamen deelde speelgoed uit als aanklacht tegen armoede

TEMSE – Voor het tweede jaar op rij organiseerde oppositiepartij Tesamen tijdens de Sinterklaasperiode een speelgoed-inzamelactie.

“We stellen vast dat de ongelijkheid in Temse zeer groot is”, aldus raadslid Brigitte Caura. “Waar sommige kinderen zeer veel speelgoed hebben, hebben anderen bijna niets. Daarom hebben we met Tesamen net als vorig jaar een grote speelgoedinzamelactie op touw gezet zodat ook kinderen van minder gegoede ouders een prettig Sinterklaasfeest kunnen beleven. Een maand lang deden we een oproep, ondermeer via de sociale media, om speelgoed te schenken. De Temsenaren lieten hun groot hart zien want opnieuw haalden we een berg speelgoed bijeen. Zolders werden leeggehaald, fietsjes opgepoetst en speelgoed waar de eigen kroost was uitgegroeid werd gul geschonken. Sommigen togen zelfs naar de winkel, dit alles om kinderen gelukkig te maken.”

Met deze actie wil Tesamen aantonen dat er heel wat armoede is in de gemeente.

“Het is niet de bedoeling dat de gemeente begint met het uitdelen van speelgoed”, stelt Caura. “Onze actie is eigenlijk een aanklacht en een wake up call dat er heel wat armoede is in Temse. En dat men daar iets aan moet doen. Niet door zelf aan liefdadigheid te doen, maar door er bijvoorbeeld voor te zorgen dat men goedkoper kan wonen of goedkopere energie heeft. Op die manier zouden ouders zelf speelgoed kunnen kopen voor hun kinderen. En zolang dat niet het geval is beslisten wij om zelf de handen uit de mouwen te steken.”

Zaterdagnammidag 16 november organiseerde men  de bedeling van al dit moois. Ouders werden individueel uitgenodigd om te kiezen uit tafels vol uitgestald speelgoed.

Tesamen deelde weer speelgoed uit

 

Voorleesweek in de bib met nieuwe voorleestent

TEMSE – Van 16 tot 24 november organiseert men ook in de bib van Temse de Voorleesweek. Daarvoor werd een nieuwe voorleestent in gebruik genomen.
Voorleesweek in de voorleestent

De nieuwe voorleestent is gemaakt door leden van de OCMW-projectgroep ‘Den Opstap’ op vraag van de Bib en de gemeentelijke dienst Onderwijs. Dit project heeft als doel om personen die leefloon genieten, via een arbeidsattitudeproject naar de arbeidsmarkt te begeleiden.

Voor deze voorleesweek hebben we de handen in elkaar gestoken met het OCMW en het Huis van het Kind”, aldus schepen Lieve Truyman (N-VA)

“Het is een hele knusse tent waarin de komende dagen heel veel gezellig in zal voorgelezen worden. Want voorlezen is heel belangrijk. Hoe vroeger we met kinderen starten om voor te lezen hoe beter dit is voor de taalontwikkeling en hoe meer de fantasie van het kind geprikkeld wordt, en hoe groter hun woordenschat wordt.

“Trouwens als dat op een vlotte manier kan gebeuren dan zijn boeken helemaal niet saai. Vandaar dat wij vanuit de bibliotheek heel wat aandacht vestigen op het voorlezen. Daarom organiseren we traditioneel om de twee weken op woensdag een voorleesuurtje. En de komende week plaatsen we dus het voorlezen elke dag in de kijker.”

Het volledige programma: Bibliotheek Temse @Facebook

De makers van de voorleestent geflankeerd door bib-schepen Lieve Truyman (N-VA) en Tineke Van Britsom (N-VA), schepen van Onderwijs

 

 

 

 

 

Jonge vader (39) wordt onwel achter het stuur en sterft: man laat zwangere vrouw en dochtertje achter

Man laat zwangere vrouw en dochtertje van twee achter

TEMSE – Een 39-jarige man uit Temse is vrijdagochtend 15 november onwel geworden achter het stuur en overleden. Het drama speelde zich af vlakbij de woning van de man in de Grote Dweersstraat. Hij laat zijn hoogzwangere vrouw en dochtertje van twee na.

De buurtbewoners van de Grote Dweerstraat werden kort na 5 uur wakker geschud door een zware klap op straat. Een 39-jarige bestuurder bleek met zijn donkere BMW in de voortuin van een huis te zijn gereden. “Ik dacht eerst dat de aanhangwagen van een vrachtwagen losgekomen was”, doet buurtbewoonster Elly D’hondt het verhaal. “Maar toen ik aan het raam ging kijken zag ik een auto in de voortuin van de buren staan. Samen met mijn man en nog enkele andere buren zijn we meteen naar buiten gelopen. De bestuurder zat roerloos achter zijn stuur. We hebben geprobeerd om hem uit de auto te halen, maar dat lukte in eerste instantie niet. Toen dat na een tijdje wel was gelukt zijn we met de reanimatie gestart. Gelukkig waren de hulpdiensten snel ter plaatse en konden zij het van ons overnemen.”

De hulpdiensten kwamen ter plaatse, maar de man overleed ter plaatse. Ondanks de reanimatiepoging kwam alle hulp voor de man te laat. Hij overleed ter plaatse. Een wetsdokter en verkeersdeskundige kwamen ter plaatse om de precieze omstandigheden van het ongeval te onderzoeken. Uit de eerste vaststellingen bleek dat het om een natuurlijk overlijden ging. De bestuurder was onwel geworden achter het stuur en daarna bezweken.

De man woonde amper tweehonderd meter verder van de plaats van het ongeval in een woonwijk. Op het moment van de feiten was hij op weg naar zijn werk in de Antwerpse haven. Hij laat zijn hoogzwangere vrouw en een dochtertje van twee jaar na. (Bron: HN/GVA – Bert Foubert)

De hulpdiensten waren snel ter plaatse maar de man overleed ter plaatse

Temse vertegenwoordigd op de 92ste IJzerbedevaart in Diksmuide

TEMSE/DIKSMUIDE – Naar aanleiding van de 92ste IJzerbedevaart was ook Temse weer vertegenwoordigd op de viering in Diksmuide. Geert Vandersickel (N-VA) legde in naam van de gemeente bloemen neer aan het graf van de Gebroeders Van Raemdonck.

Op 11 november wordt in Diksmuide jaarlijks de Bedevaart naar de Graven aan de IJzer georganiseerd. Dit jaar werd voor deze “Vredesdag aan de IJzer” opnieuw gekozen voor een theaterwandeling in de toren, gevolgd door een bloemenhulde in de crypte. De voering werd traditiegetrouw afgesloten met de Europese hymne en het Vlaams volkslied.

Tijdens de theaterwandeling ‘De oorlog is niet gedaan’ werd -in drie verschillende scenes- het leven in beeld gebracht van een aantal personages na de oorlog:

een krijgsgevangene die na de Eerste Wereldoorlog zijn verloofde opzoekt,

een Duitse vluchtelinge die na de Tweede Wereldoorlog terug naar haar geboortestad wil

en een Syrische Oostendenaar die ons door zijn ogen naar zijn wereld leert kijken.

Geen enkele oorlog stopt op de dag waarop de Wapenstilstand afgeroepen wordt. Geen enkele oorlog kan men ontvluchten zonder de littekens mee te dragen, waar men ook gaat.
“Vrede is een opdracht waar voortdurend aan gewerkt moet worden” was de kern van de toespraak van voorzitter Paul De Belder.
Tijdens de bloemenhulde legde Geert Vandersickel, in naam van het gemeentebestuur en als voorzitter van de gemeenteraad van Temse, bloemen neer aan het graf van de Gebroeders Van Raemdonck, die, als Vlaamse IJzersymbolen, begraven liggen in de crypte aan de IJzertoren in Diksmuide.

In 2020 is het 100 jaar geleden dat de eerste IJzerbedevaart werd georganiseerd. Op zaterdag 5 en zondag 6 september 2020 wordt een speciaal programma georganiseerd naar aanleiding van dit jubileum.

Meer foto’s, klik hier

 

 

Het neerleggen van de bloemen met vlnr.: voorzitter van het Ijzerbedevaartcomité Paul De Belder, Geert Vandersickel en Kurt Moens, deputé Oost-Vlaanderen