Temse vertegenwoordigd op de 92ste IJzerbedevaart in Diksmuide

TEMSE/DIKSMUIDE – Naar aanleiding van de 92ste IJzerbedevaart was ook Temse weer vertegenwoordigd op de viering in Diksmuide. Geert Vandersickel (N-VA) legde in naam van de gemeente bloemen neer aan het graf van de Gebroeders Van Raemdonck.

Op 11 november wordt in Diksmuide jaarlijks de Bedevaart naar de Graven aan de IJzer georganiseerd. Dit jaar werd voor deze “Vredesdag aan de IJzer” opnieuw gekozen voor een theaterwandeling in de toren, gevolgd door een bloemenhulde in de crypte. De voering werd traditiegetrouw afgesloten met de Europese hymne en het Vlaams volkslied.

Tijdens de theaterwandeling ‘De oorlog is niet gedaan’ werd -in drie verschillende scenes- het leven in beeld gebracht van een aantal personages na de oorlog:

een krijgsgevangene die na de Eerste Wereldoorlog zijn verloofde opzoekt,

een Duitse vluchtelinge die na de Tweede Wereldoorlog terug naar haar geboortestad wil

en een Syrische Oostendenaar die ons door zijn ogen naar zijn wereld leert kijken.

Geen enkele oorlog stopt op de dag waarop de Wapenstilstand afgeroepen wordt. Geen enkele oorlog kan men ontvluchten zonder de littekens mee te dragen, waar men ook gaat.
“Vrede is een opdracht waar voortdurend aan gewerkt moet worden” was de kern van de toespraak van voorzitter Paul De Belder.
Tijdens de bloemenhulde legde Geert Vandersickel, in naam van het gemeentebestuur en als voorzitter van de gemeenteraad van Temse, bloemen neer aan het graf van de Gebroeders Van Raemdonck, die, als Vlaamse IJzersymbolen, begraven liggen in de crypte aan de IJzertoren in Diksmuide.

In 2020 is het 100 jaar geleden dat de eerste IJzerbedevaart werd georganiseerd. Op zaterdag 5 en zondag 6 september 2020 wordt een speciaal programma georganiseerd naar aanleiding van dit jubileum.

Meer foto’s, klik hier

 

 

Het neerleggen van de bloemen met vlnr.: voorzitter van het Ijzerbedevaartcomité Paul De Belder, Geert Vandersickel en Kurt Moens, deputé Oost-Vlaanderen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *