Nieuw skatepark in sportcentrum in gebruik genomen

TEMSE – In sportcentrum Fernand Schuerman opende de gemeente een het nieuwe skatepark.

Het eerste skatepark, opgebouwd uit hout, werd geopend in 2003. Door het veelvuldig gebruik moest het in 2013 opgelapt worden. En ging men op zoek naar een nieuw alternatief. “Het nieuw skatepark koste 80 000 euro en is erg duurzaam omdat het volledig in beton gemaakt is”, stelt schepen van Jeugd en Sport Debby Vermeiren (CD&V) “Het is daardoor ook heel aangenaam om te skaten. Maar het is een investering die zeker de moeite waard is. Het deed mij vrijdag veel deugd om hier heel wat steppers en skaters samen te zien bewegen en te sporten in hun eigen lifestyle. Ook de skatecommunity in onze gemeente heeft meegedacht en suggesties gedaan om dit nieuwe skatepark te ontwerpen”.

Meer foto’s, klik hier

opening nieuw skatepark Temse

 

Laatste reüniewedstrijd van Steendoodtrappers

TEMSE-VELLE – Op zondag 14 augustus vindt de 30ste en laatste reüniewedstrijd van De Steendoodtrappers plaats, een wedstrijd waaraan enkel leden van het wielergezelschap De Steendoodtrappers kunnen deelnemen. De organisatoren grijpen dit paarlen jubileum aan om in schoonheid te eindigen.

De wedstrijd is geschoeid op de klassieke leest. Vertrek (14.30 u.) en aankomst in de Veldstraat (nr. 365 t.h.v. houthandel Verhofstede). De deelnemers rijden verplicht 2 ronden achter de wagen. Daarna begint de eigenlijke koers, die 6 ronden (30 km) omvat.
Roger Hoof, die al 13 maal triomfeerde en onbedreigd de algemene rangschikking aanvoert, zal niet van de partij zijn. Een zwaar ongeval (met de fiets) in Nederland in juni heeft hem maandenlang op non-actief gesteld. Daardoor belooft de koers een open strijd te worden. Wordt het een duel tussen Roger Hoofs grote rivalen Wim Lagae en Rudy Coppens? Of zorgen anderen voor een verrassing?
Alle Steendoodtrappers (1975-1977 resp. 1987-2016) zijn welkom!

De Steendoodtrappers gingen in 1975 van start op initiatief van Luc De Ryck en Patrick Michiels. Tussen 1975 en 1977 betwistten zij wekelijks in de lente en de zomer een wielerwedstrijd op het circuit tussen de viaducten van de Steendonkstraat (Velle) en de Perstraat/Heirstraat (Haasdonk resp. Bazel). De wedstrijden waren ‘koerskes-onder-elkaar’ en hadden geen officieel karakter. In 1977 werden zij dan ook door overheid stilgelegd.
Na een windstilte van 10 jaar werd in 1987 gestart met een jaarlijkse reüniewedstrijd, voortaan wel officieel met vergunning.
In totaal hebben meer dan 100 ‘coureurs’ aan de wedstrijden deelgenomen. De jongste jaren beperkte het aantal deelnemers zich tot ca. 25.
De reüniewedstrijden zijn onafgebroken georganiseerd door het trio Luc De Ryck, Jef Vermeiren en Erik Westerlinck.
Sinds 2006 maakt de wedstrijd deel uit van het programma van Velle-kermis en vindt de koers plaats op de Velle, met als parcours: Veldstraat (nr. 365), Steendonkstraat, Viaduct, Korte Landmolenstraat, Elsstraat-Zuid, Rupelmondestraat, Veldstraat (nr. 365).

Eén renner nam aan alle reüniewedstrijden deel: Jef Vermeiren (29), gevolgd door Erik Westerlinck (28) en Ludo Vingerhoeds (27).
Roger Van Hoye is het oudste lid: hij is 73, Gian Van haute is de jongste: 35.
Er vond ooit maar één keer een massasprint plaats voor de overwinning. De zege ging naar de beste sprinter van het gezelschap: Dirk Batens.
De algemene rangschikking na 29 wedstrijden: 1. Roger Hoof (337 punten) 2. Rudy Coppens (271) 3. Wim Lagae (218) 4. Walter Pyl (209) 5. Dirk Batens (174).
Roger Hoof won het grootste aantal wedstrijden: 13, gevolgd door Rudy Coppens (4) en Wim Lagae (3). Roger kan er ingevolge een ongeval niet bij zijn op zondag 14 augustus, maar hij schenkt een beker aan alle deelnemers.

Steendoodtrappers 1976
De Steendoodtrappers anno 1976

Nicola De Cock heeft een boon voor ‘zijn’ Temse

Organisator Parkfeesten brengt ode aan Scheldegemeente in zelfgeschreven nummer 

TEMSE – Veel volk, sfeer en gezelligheid woensdag 27 juli in het Scheldepark voor de derde editie van de Parkfeesten van dit zomerseizoen. Na de set van de   ‘Vrienden van de Voice  bracht organisator en presentator Nicola De Cock voor de gelegenheid een nummer over ‘zijn’ Temse

Nicola De Cock had enkele ‘Bekende vrienden van TV’ uitgenodigd. Zeg maar: deelnemers van de muzikale talentenwedstrijd de Voice Van Vlaanderen 2016, waar Nicola zelf aan deelnam. De artiesten brachten hun nummers in accoustische versie, enkel begeleid door piano of gitaar. Als afsluiter brachten ze allemaal samen ‘Het is een nacht’ van de Nederlandse band Guus Meeuwis & Vagant.

Leuk hoogtepunt van de avond kwam van Nicola zelf. Hij bracht op het einde van de set een zelfgeschreven nummer, meteen een ode aan ‘zijn’ Temse.

Op het einde van de avond konden de aanwezigen nog een feestje bouwen met Drumtomation. Dit is een side/solo project van drummer Jasper Wellens uit Leuven waarbij de drummer eigenlijk de dj vervangt: een drummer speelt op een elektronisch drumstel mee met een mix van tal van elektronische muziekgenres. Ook de mix en lightshow werd live gebracht met behulp van een sampler (de fameuze Roland SPD-SX).
Zo konden de aanwezigen volledig uit de bol gaan met een stomende live mix van drum ’n bass, techno ,house ,dance en dubstep.

Meer foto’s, klik hier

DSC_3550

 

 

Mobiel beiaardconcert in Tielrode

Het Zomert onder dan Toren op 2 augustus in Tielrode, daarna 4 weken in Temse
TEMSE/TIELRODE – De jaarlijkse concertreeks “’t Zomert Onder De Toren” start op 2 augustus om 20 u. met een uniek en exclusief concert op de Reizende Beiaard van de Stad Praag. Dit op het dorpsplein van Tielrode.
Mobiele beiaard 2016
Een mobiele beiaard, voor het eerst in de regio te zien

Beiaardier Joannes Thuy en de Kon. Harmonie Sint-Cecilia van Tielrode concerteren dan samen in een speciaal programma met zomerse muziek.

Deze Reizende Beiaard is een volledige beiaard met 57 klokken, maar nu op een vrachtwagen geplaatst en niet in een toren. Hij werd ontworpen door Petr Manoušek in het kader van Praag, Culturele Hoofdstad van Europa in 2000.

Dit is één van de weinige reizende beiaarden ter wereld van die omvang en kwaliteit.

De beiaard weegt in totaal 12 ton – de grootste klok (links naast de beiaardier) weegt 860 kg. De klokken werden gegoten door de wereldberoemde gieterij Koninklijke Eijsbouts in Nederland en de beiaard werd geconstrueerd door Clock-O-Matic uit Herent (Leuven). Men kan de beiaardier live zien spelen tussen de klokken.

Het is de eerste keer dat dit wonderlijk instrument in onze regio te zien en te horen zal zijn.
De beiaard wordt opgesteld op het kerkplein in de namiddag van 2 augustus.

De andere concerten vinden plaats op dinsdagen 9, 16, 23, en 30 augustus onder de toren van het belfort in Temse. Ook dan kan men de beiaardier zien spelen, maar dan op TV-schermen beneden.

 

Botsing tussen enkele fietsers op Scheldebrug

TEMSE – Dinsdagmiddag 26 juli gebeurde er halfweg de wandel- en fietspromenade op de Bornembrug een ongeval tussen een paar fietsers.
Ongeval fietsers scheldebrug 26 07 2016
Enkele fietsers kwamen met elkaar in botsing op de Scheldebrug
Enkele recreatieve fietsers reden richting Bornem. De eerste fietser verwittigde de achterop rijdende fietser voor het ijzeren obstakel dat de rustbanken scheidt van het ander gedeelte. Eén van de fietsers reed echter op de kop van het ijzeren obstakel en viel in het rijgedeelte van een paar wielertoeristen die uit de tegenovergestelde richting kwamen aangereden. Twee ervan reden over het gevallen slachtoffer. Het slachtoffer werd gewond overgebracht naar het hospitaal.

Bron: Hulpdienstenforum-Vlaanderen.be

Brand in woning aan Azalealaan (update)

TEMSE – Dinsdagavond 26 juli, rond 19 u., werd brandweerpost Temse opgeroepen voor een brand in een woning aan de Azalealaan.

Het huis van een Kosovaarse familie in de Azalealaan in Temse is dinsdag verwoest na een uitslaande brand. Het vuur was ontstaan in de berging. De bewoners konden op tijd vluchten en niemand werd gewond. Het gezin wordt opgevangen bij familie.

Toen de brand rond 18.45 uur werd opgemerkt, waren er vier volwassenen en drie kinderen van het Kosovaarse gezin aanwezig in de rijwoning. Ze renden meteen in paniek de straat op. “Plots werd er onophoudelijk bij ons aangebeld en geroepen op straat”, zegt buurman Hans Daans. “Onze buren zeiden dat het bij hen aan het branden was. Ondertussen hadden we zelf ook al een brandgeur geroken. Het vuur woedde in hun achterbouw, die aanpaalt aan onze woning. Ik probeerde de brand te blussen met een kleine tuinslang die ik liggen had, maar veel haalde dat niet uit.”

Ook de buren aan de andere kant van het getroffen huis begonnen te blussen. “We zagen achteraan hun woning de vlammen door het raam schieten”, getuigen ze. “Tot aan de komst van de brandweer heb ik proberen te blussen met een lans, maar het vuur was bijzonder hevig. De bewoners zelf liepen radeloos telkens opnieuw naar binnen en naar buiten.”

De brandweer kon voorkomen dat het vuur oversloeg naar de aanpalende huizen. Een groot deel van de woning van de Kosovaarse familie werd verwoest en is onbewoonbaar.

“Uit de vaststellingen van de brandweer bleek dat het vuur was ontstaan in een berging achteraan het huis op de eerste verdieping”, zegt commissaris Katty De Bruyn van de lokale politie van Temse/Kruibeke. “Alles wijst erop dat de oorzaak accidenteel is. Het verder onderzoek naar de precieze omstandigheden van de brand is nog lopende. Niemand van de zeven aanwezige bewoners werd gewond. Ze worden voorlopig opgevangen bij familie.”

In het getroffen huis woonde een volledige familie van een veertiental leden samen. Op het moment van de brand waren alle mannelijke bewoners afwezig. Het gezin kwam zich meteen na de brand excuseren bij hun buren voor de overlast. De familie was dinsdagavond nog te aangeslagen om te reageren.

Bron HN/GVA -Bert Foubert

Meer foto’s, klik hier

DSC_3708

Bekende vrienden van op TV in het Scheldepark

Voice Van Vlaanderen –  familie deels herenigd tijdens Parkfeesten
TEMSE – Nicola De Cock, medewerker van JOC de Nartist en zelf deelnemer aan The Voice Van Vlaanderen 2016 nodigde komende woensdag 27 juli enkele ‘Vrienden Van de TV’ uit naar het Scheldepark.
affiche Parkfeesten 2016
Woensdag 27 juli ‘bekende VOICE vrienden’ in het Scheldepark

“Daardoor wordt ‘The Voice Van Vlaanderen’ familie voor een deel herenigd. Tot hier toe zullen Jessie, Nick, Shauni, Sepp, Camille, Jens, Dejo, Nicola, Jimmy, en ikzelf een aantal nummers brengen op de Parkfeesten. Dit alles onder begeleiding van Alexis Guiette”, klinkt het op de Facebookpagina van The Voice deelneemster Kim Leyers.

Wie ‘The Voice’ nog eens wil herbeleven moet zeker een kijkje nemen in het Scheldepark vanaf 19u.

“Nadien is er nog spektakel verzekerd met Drumtomation”, vult Nicola De Cock aan !! Rond 23 u. ronden we af in het park en kan iedereen terecht in  Kaffee ’t Schrijverke voor een afterdrink.

Parkfeesten 2016 organisatie
Nicola De Cock (links) nodige enkele vrienden uit de Voice Van Vlaanderen uit naar het Scheldepark

POLITIE. Diefstal uit voertuig & ongeval met intoxicatie

logo Politie Kruibeke-TemseDiefstal uit voertuig
Er werd ingebroken in een bestelwagen die geparkeerd stond in de Rozenlaan te Temse. Uit het voertuig werd een rugzak, een halsketting en een geldbeugel gestolen.

Ongeval met intoxicatie
Een 23-jarige jongeman uit Temse verloor in de Hoogkamerstraat in Temse, voor het viaduct, de controle over zijn stuur en belandde op zijn dak in de grasberm. De man werd niet gewond. Hij legde een positieve ademtest af. Uit de ademanalyse bleek dat de man 1,39 promille alcohol in zijn bloed had.

 

Wielervrienden Temse organiseerde geslaagde koershappening

TEMSE – Wielervrienden Temse organiseerde een een namiddag koersplezier, op de Cauwerburg en de Zaat, met twee wedstrijden van de Vlaamse Wielerfederatie (VWF) en een wedstrijd voor wielertoeristen en inwoners.

Eerst mochten de renners van categorie D-E-F van de VWF met 116 deelnemers een wedstrijd van 9 ronden betwisten langs het erg selectieve parcours.

Met start en aankomst aan café Breughel ging het via de Smestraat en de Ruisstraat naar de Afschrijverslaan, op de het KMO gedeelte van de Zaat. Langs de Orlaylaan, richting Schelde, ging het vervolgens langs een deel van de woonzone van de site de Zaat. Via de Orlaylaan richting Cauwerburg bereikten de renners opnieuw de aankomstlijn.

In het begin van de wedstrijd was er een valpartij op de Zaat waarbij een renner werd afgevoerd met een sleutelbeenbreuk.

Na de afwachtingswedstrijd werd de slotrit van de Ronde Van Belgié van de VWF betwist via het zelfde parcours. de meer dan 100 deelnemers moesten 11 ronden afhaspelen.

Nadien was er nog een wedstrijd voor vrije deelnemers, wielertoeristen en inwoners. Bij deze laatste groep werd Cedric Koppens winnaar, na 7 ronden.

Meer foto’s, klik hier

Wielervrienden 2016
Wielervrienden Temse organiseerde een geslaagde koershappening

Norwegian Socks zetten Veerleplein in lichterlaaie

Temsese coverband  staat voor het eerst in zijn bestaan op Gentse Feesten
TEMSE/GENT – Na een succesvolle doortocht met zijn Nederlandstalige ambiband 50 Tinten Grijs tijdens de Gentse feesten ’16 (#gf16), op de Korenmarkt, stond Herman Brys op vrijdagavond 22 juli met zijn kompanen van de StuBru coverband The Norwegian Socks, voor de eerste keer in hun bestaan, op de #gf16, op het St-Veerleplein.
DSC_3942
Herman Brys kan het publiek bespelen zoals enkel hij dat kan…

In het begin van de set kwam het grote publiek, in de schaduw van het Gravensteen, traag op gang maar de Socks zetten nog een tandje bij en dan schoot het dak van het plein.

Naar het einde van de set was er een verplichte pauze door de organisatie van de Gentse feesten, van zowat een half uur, voor de rondgang van de Gilde van de Stroppendragers en de Keizer Karelstichting, Een historische evocatie uit 1540 die startte aan het Gravensteen.

Dat weerhield Herman en de zijnen er niet van om in ‘part two’ van het concert opnieuw vol gas te geven, zodat de feestvierders snel opnieuw volledig uit de bol gingen…

Meer foto’s, klik hier

 

 

DSC_3956
Het publiek ging ’total loss’…

 

Tweede Parkconcert, een topper

TEMSE – Veel volk en een exotische sfeer woensdag 20 juli tijdens het tweede Parkconcert van deze zomer. Een samenwerking van JOC De Nartist en Oxfam Wereldwinkel.

De groepen en bands die aantraden hadden allemaal Temsese roots. ‘Commodus’, de nieuwe band van Samuel Goossens mocht de spits afbijten. Zij brengen popmuziek gespekt met chill vibes. Tijdens de ‘Nieuwe Lichting’ de muziekcompetitie van radiozender Studio Brussel, eind vorig jaar, kregen zij heel wat lovende kritieken.

Na Commodus was het de beurt aan Keith Merlin. Een beginnende band die ‘Indie’ muziek brengen. Een deel van de groep is uit het Antwerpse en de bezieler van de band is Kevin Van De Merlen.

De afsluiter van de avond waren 2Ché Deejays, nu al legendarisch in de regio, en meteen een voorsmaakje voor hun set op zaterdagavond/nacht, op Temse in de Wolken, eind augustus, waarbij nu al zeker is dat de Kleine Kaai weer uit zijn voegen zal barsten.

Meer foto’s, klik hier

DSC_3898

50 Tinten Brijs @ Gentse Feesten

TEMSE/GENT – Herman Brys, wereldwijd bekend in Temse dankzij zijn band The Norwegian Socks stond met zijn nieuwe Nederlandstalige ambiband 50 Tinten Brijs op de Gentse Feesten. Wat Herman nooit gelukt is met de Socks kon dus wel met zijn nieuwe band.

Herman en zijn kompanen gaven woensdagnamiddag 20 juli het beste van zichzelf op het podium van de Koninklijke Dekenij op de Korenmarkt, in de schaduw van de St-Niklaaskerk.

Uiteraard wilde we dit eerste optreden van de band op de Gentse Feesten niet missen. Net zoals de Waaslandse Videoclub. Ook zij waren naar Gent afgezakt om opnamen te maken van het concert.
Op 3 augustus spelen de 50 Tinten een thuismatch tijdens de Parkfeesten in Temse. Wie het concert in Gent gemist heeft, krijgt dan een kans in eigen gemeente.

Meer foto’s, klik hier

DSC_3973

Wilfordkaai locatie voor ‘meet & greet’ autoliefhebbers VAG merken

TEMSE – Vag Garage‘, een groep autoliefhebbers die de VAG-merken hoog in het vaandel dragen, en die ook op Facebook terug te vinden is, organiseerde op vrijdag 15 juli een ‘meet & greet’ op de Wilfordkaai. Er waren heel wat pareltjes van ‘getunede’ wagens te bekijken.

“Het was eigenlijk een test omdat we volgend jaar graag een echte meeting willen organiseren in Temse”, aldus Nick De Prins van de organisatie. “Maar het aantal wagens dat vandaag hier aanwezig was overtreft onze stoutste verwachtingen. Met ruim 150 wagens leek het hier vandaag al een meeting. Omdat de Wilfordkaai nu al bijna vol stond, zullen we voor onze meeting volgend jaar wellicht moeten uitwijken naar de Zaat.”

Meer foto’s, klik hier

DSC_3887

Slager schreef gedicht als reactie op sociale onrust

TEMSE – Enkele jaren geleden onthulde Jean-Pierre Smet (Jiepie), officieuze stadsdichter van Temse en slager maandelijks een gedicht langsheen het dijkpad aan de Schelde, op de Zaat, in de schaduw van de monumentale kraan.

Zondagnamiddag 10 juli was het weer zover. Exact drie jaar geleden nadat hij zijn vorige gedicht ‘Mijn Dorp’, onthulde, op dezelfde locatie, stelde de slager zijn nieuw gedicht voor aan vrienden en toevallige passanten.

Het gedicht ‘Misschien denken we hieraan morgen nog eens een keer'” is een antwoord op de sociale onrust, die de laatste tijd meer en meer opduikt door stakingen, ontevredenheid, aanslagen, enz… De tekst van zijn woordenwaterval heeft hij geschreven op zijn ondertussen bekende krijtborden, ditmaal op een grootte van één op twee meter.

“De bedoeling is bewustwording te creëren, even te blijven stilstaan in deze dolgedraaide wereld, waar steeds meer van ons gevergd wordt en waarbij we ook onszelf steeds meer opleggen”, stelt Jiepie. “We kennen geen rust meer. De tekst laat er ons aan herinneren dat we nooit mogen vergeten waar we vandaan komen, woorden die ons even terug met de voeten op de grond brengen, lachende woorden met tranen in zich, woorden, die ieder van ons in zich zou moeten meedragen, woorden, die ons zullen doen nadenken en misschien wel gelukkiger maken”.

Verleden en heden wisselen moedwillig af en het woord “tijd” zelf wordt bewust herhaald als een rode draad in het gedicht.

“Mijn vorig werk ‘Mijn Dorp’, dat aan de gevel van de slagerij prijkt, had zo’n diepe indruk nagelaten bij velen, dat een vervolg niet kon uitblijven”, klinkt het. En toeval of niet, zondag was het exact drie jaar geleden dat hij dit vorige gedicht onthulde, eveneens op de Zaat”.

Ook zijn nieuw bord krijgt daarna aan de ondertussen Temses meest markante huisgevel van slagertij Ardenia.
Ik draag tevens dit bijzonder, poëtisch en nostalgisch gedicht op aan mijn bijna 88-jarige moeder en aan alle mieve mensen, die in zijn hart zitten…

Alle voorbijgangers en sympathisanten werden hartelijk uitgenodigd bij de onthulling van zijn ‘woordenkunstwerk’ om samen met een glaasje cava te klinken, een babbeltje met elkaar te hebben dit omdat het steeds zijn bedoeling is om mensen dichter bij elkaar te brengen. Trouwens een kadertje aan zijn slagerij spreekt hierover toepasselijk: “Mijn sleutelwoord is harmonie”…

Meer foto’s, klik hier

Gedichtenbord Jean-Pierre Smet 2016

Derde editie van de Parkfeesten in Scheldepark

TEMSE – Van 13 juli tot 3 augustus organiseert de Jeugddienst in samenwerking met JOC De Nartist, telkens op woensdagavond, de derde editie van de Parkfeesten, in het Scheldepark. Het is meteen de laatste editie voor het Scheldebad afgebroken wordt.
affiche Parkfeesten 2016
de affiche van de Parkfeesten 2016

“De Parkfeesten zijn een vervolg op de Summer Jam’s die in het JOC werden georganiseerd”, aldus schepen van Jeugd en Sport, Debby Vermeiren (CD&V)”.

“Tal van mooie namen zullen ook dit jaar het podium betreden”, klinkt het bij medeorganisator en presentator van de feesten Nicola De Cock.  De eerste avond, op 13 juli is naar jaarlijkse gewoonte een samenwerking met Oxfam Temse.”

De artiesten die dan de spits mogen afbijten zijn New Rising Sun.

“”Zij traden enige tijd geleden op in de feestzaal van het gemeentehuis, naar aanleiding van de uitreiking van de titel ‘Temse Fair Trade gemeente’”, weet De Cock.

Andere opvallende namen op de affiche zijn, op 20 juli, Commodus, de nieuwe groep van Temsenaar Samuel Goossens en een week later ‘Vrienden van op tv’. Dat zijn een aantal finalisten van de Voice Van Vlaanderen, de muzikale talentenjacht waarin Nicola De Cock het tot de eerste live uitzending schopte. Of Nicola die avond zelf gaat optreden valt nog af te wachten…

De laatste avond op 3 augustus wordt een knaller met In Your Honor, een tributeband van de Foo Fighters. Zij waren vorig jaar ook van de partij en mogen dit jaar terugkomen op veler verzoek. Tot slot worden die avond de Parkfeesten in schoonheid afgesloten met hét feestvarken van Temse, Herman Brys en zijn nieuwe Nederlandstalige coverband 50 Tinten Brijs.

“Hij staat dit jaar met zijn andere band, de Socks niet op Temse in de Wolken, en daarom staat hij op de affiche van de Parkfeesten”.

In de rand van de feesten zullen op het feestterrein naast het zwembad banners opgesteld worden met daarop de plannen van het nieuwe zwembad dat in 2018 de deuren opent.  “Zo krijgen de bezoekers van de feesten een idee hoe het nieuwe zwembad er gaat uit zien”, stelt Vermeiren.

Ook dit jaar zorgen jeugdbewegingen voor de drankvoorziening.

Parkfeesten 2016 organisatie
“Tal van mooie namen zullen ook dit jaar het podium betreden”, aldus presentator van dienst Nicola ‘Knipo’ De Cock (l)