N-VA maakte eerste namen bekend voor lijst van de gemeenteraadsverkiezingen

TEMSE – Zondag 28 januari vond in de Mosterdpot in Steendorp het nieuwjaarsontbijt plaats van N-VA Temse. De partij maakte de zeven eerste namen bekend die op de lijst staan voor de gemeenteraadsverkiezingen van oktober.

Na de verwelkoming door voorzitter Kim Aluwé sprak eregast en Federaal parlementslid Anneleen Bossuyt de aanwezigen toe.

Eregaste Anneleen Bossuyt

Lieve Truyman maakte de eerste namen bekend die op de lijst zullen staan voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober.

Fraaie plekken

“We mogen ons hoofd niet zot laten maken, houdt de focus op het werk dat elke dag dient te gebeuren”, vertelde Lieve Truyman tijdens haar nieuwjaarsspeech. “En wat N-VA Temse betreft, staan we daarvoor bekend dat we verantwoordelijkheid nemen en dragen en hard werken. Zodat onze gemeente een welvarende gemeente is waar het goed is om te wonen en te werken. En genieten van de mooie open ruimte die we in Temse hebben. We hebben heel mooie fraaie plekken, langsheen de Schelde, in Steendorp, Tielrode, Elversele en Velle waar men tot rust kan komen.”

“Onze partij neemt niet enkel engagement tijdens verkiezingsjaren”, klinkt het bij Truyman. “We doen dit vanaf het moment dat de bestuursperiode aanbreekt, zijn we daar om de verantwoordelijkheid op te nemen. Politiek dat is zorg dragen voor de samenleving, keuzes maken en mooie projecten realiseren. Maar ook moeilijke beslissingen nemen en uitleggen waarom die beslissingen genomen zijn.”

Spilfiguren

“Deze daadkrachtige houding passen we ook dit verkiezingsjaar toe. Het is een jaar van partijprogramma’s en we gaan realistische zaken aanbieden. We gaan geen beloftes neerschrijven om mensen naar de mond te praten. niks is zo erg en pijnlijk dan menden teleurstellen. Als N-VA Temse vinden wij het belangrijk om op geregelde tijdstippen Temsenaren op de hoogte te brengen en te betrekken waarmee we bezig zijn.”

“Twee legislaturen op rij hebben wij een sterk signaal gekregen van de Temsenaren met een constante van zeven raadsleden in de gemeenteraad. Ik ben dan ook fier om zeven kandidaten van onze lijst voor oktober mag voorstellen.”

Lijstrekker voor de N-VA lijst wordt Lieve Truyman, lijstduwer wordt huidig voorzitter van welzijnsvereniging Sleutelzorg Werner Maerevoet. En van plaats 2 tot 6 achtereenvolgens: Stephan Vandergucht, Tinneke Van Britsom, Davy De Rijbel, Kim Aluwé en Margot Mettepenningen uit Steendorp.

“Met deze spilfiguren gaan we verder bouwen aan een stevige lijst van 31 kandidaten om verder te werken aan een welvarend Temse”, besluit Truyman.

Meer foto’s klik hier

Eregaste was Federaal parlementslid Anneleen Bossuyt (midden)

De kandidaten die al zeker een plaats krijgen op de lijst: vlnr.: Margot Mettepenningen (6), Tinneke Van Britsom (3), Davy De Rijbel (4), Lieve Truyman (lijsttrekker), Werner Maerevoet (lijstduwer), Stephan Vandergucht (2) en huidig voorzitter Kim Aluwé (5)

St-Cecilia Tielrode speelde nieuwjaarsconcert voor volle kerk

TIELRODE – Zondag 28 januari speelde harmonie St-Cecilia Tielrode naar jaarlijkse gewoonte een nieuwjaarsconcert in de kerk van Tielrode.

De kerk zat afgeladen vol voor het concert onder leiding van dirigent Frans Lauwers. Er waren ook dit jaar twee eregasten: Sopranen Ilse Vaerendonck en Marijntje Van Damme. Samen met de harmonie gaven zij het beste van zichzelf.

Meer foto’s, klik hier

Burgerinitiatief wil geen bebouwing op de Roomacker om panoramisch zicht te vrijwaren

TEMSE – Het burgerinitiatief Roomacker strijdt nu al bijna zeven jaar tegen de bouw van woningen aan het gelijknamige natuurgebied. Maandagavond kreeg het de kans om zijn grieven toe te lichten tijdens de gemeenteraad. Daarvoor verzamelde het burgerinitiatief 450 handtekeningen. “De plannen hebben een ontoelaatbare impact op de natuur van het provinciaal domein”, zegt Marijke Windey, die het woord nam.

Eerder deze maand werd aangekondigd dat de plannen voor de bouw van meer dan honderd woningen werden teruggeschroefd naar twintig woningen. De gemeente was erin geslaagd om met projectontwikkelaar Matexi, de eigenaar van de gronden, een ruilvoorstel te realiseren.

Matexi kan nu op de Dacca-site in het centrum van Temse een project opstarten, waardoor de ontwikkeling op de Roomacker drastisch werd ingeperkt. “Dat is een oplossing om de Roomacker zo veel mogelijk van verdere ontwikkeling te vrijwaren”, sprak schepen van Ruimtelijke Ordening Wim Van Rossen (Open VLD) toen.

Marijke Windey nam het woord namens het burgerinitiatief
(foto:(C) Pieter Van Hecke)

Open ruimte vrijwaren

De oplossing kreeg weinig bijval van burgerinitiatief Roomacker. Dat blijft pleiten voor een andere en betere aanpak.

Maandagavond mochten leden van het burgerinitiatief hun visie toelichten op de gemeenteraad. Daarvoor moesten ze vooraf wel minstens driehonderd handtekeningen verzamelen, maar daar gingen ze met 450 stuks ruim boven. De raadszaal zat afgeladen vol met sympathisanten. Het ging er sereen aan toe. Het burgerinitiatief wil dat de gemeente niet te hard van stapel loopt en een afwachtende houding aanneemt.

Marijke Windey van het burgerinitiatief nam het woord.

“We willen de weinige open ruimte vrijwaren van verdere ontwikkeling. De huidige locatie waarop de twintig woningen zullen komen, neemt voor iedereen in de Hofstraat het zicht weg op de Roomacker”, licht Marijke toe.

Voorts heeft het burgerinitiatief vragen bij de impact op de verkeersveiligheid en de waterinfiltratie. “De Hofstraat is een smalle, landelijke weg die niet geschikt voor intensief transport”, zegt Marijke.

Dit panoramisch vergezicht zou verloren gaan door de bouw van 20 woningen aan de Hofstraat

Bijkomend vreest de beweging dat de bouw van de eerste woningen de deur openzet voor verdere ontwikkeling. “We hebben geen enkele garantie dat het bij die twintig woningen zal blijven”, klinkt het. “We ieveren ervoor om de tijd te nemen en alle alternatieven te onderzoeken en ook bij hogere overheden te vragen naar subsidies en premies.”

Verdere natuurontwikkeling

Schepen Wim Van Rossen benadrukte in zijn repliek dat het gemeentebestuur bij dit project niet over één nacht ijs is gegaan.

“We zijn erin geslaagd om zeven hectare bouwgrond te vrijwaren voor ontwikkeling”, zegt hij. “Samen met de steenbakkerij in Steendorp komt dit op een totaal van 25 hectare dat uit zijn harde bestemming weggehaald is. Dat is een grote inspanning voor een gemeente als Temse.”

De schepen probeerde het burgerinitiatief gerust te stellen: er zijn geen verdere bouwplannen. “De gemeente wordt met dit plan eigenaar van de andere percelen. We hebben zo de touwtjes in handen voor de verdere natuurontwikkeling op die locatie en dat zijn we ook van plan”, aldus de schepen. (Bron: HN/PVH)

De raadszaal in AC De Zaat was goed volgelopen met leden van burgerinitiatief Roomacker

“Temst is kleir voor drei doagen in de bijs met prins Wouter Nys”

Na vier jaar heeft centrumgemeente Temse een nieuwe prins carnaval.

Zaterdag 27 januari werd in de feestzaal van het oud-gemeentehuis Wouter Nys (30) aangesteld als Prins carnaval 2024. Door de coronapandemie was het vier jaar geleden dat de centrumgemeente een nieuwe prins carnaval kreeg.

Eind 2019 werd Lili Wauters verkozen tot Prins carnaval in Temse als Prins Lili I. In het voorjaar van 2020 brak de coronapandemie uit en ging het land op slot.

“Door dat vies beestje ‘Tante Cor’ heb ik niet één jaar geregeerd maar werden er het vier. Dit omdat er geen prinsverkiezingen mochten georganiseerd worden”, vertelt Lili Wauters.

Zaterdag kon ze de scepter eindelijk doorgeven aan de gloednieuwe prins Wouter Nys. Hij werd in november vorig jaar verkozen tot prins carnaval 2024.

Het was een droom van Wouter om ooit prins carnaval te worden en nu is die droom waarheid geworden.Tijdens het carnavalsweekend van 3 maart zal hij regeren samen met zijn eredames Tinneke Ivens en Nathalie Lieke.

Wouter heeft een lang carnavalsverleden bij verschillende groepen. Hij is lid van het carnavalscomité (GCT) en werkt bij de gemeentelijke Groendienst.

“Temst is kleir voor drei doagen in de bijs met prins Wouter Nys”, klonk het in de speech na zijn aanstelling als prins.

Meer foto’s, klik hier

Wouter Nys werd aangesteld als prins carnaval 2024

Wijkcomité Sompershoek organiseerde kaas – en wijnavond

TEMSE – Het wijkcomité Sompershoek bestaat één jaar en dat werd gevierd met een nieuwjaarsreceptie annex kaas – en wijnavond. Het wijkcomité werd vorig jaar opgericht op initiatief van Paul Van Mele en Wilfried Van Eyck.

Het buurtcomité werd opgericht om in de wijk tussen de Pieter Dierckxlaan en de Hoogkamerstraat leuke activiteiten op poten te zetten.

“We hadden 32 inschrijvingen voor onze kaas – en wijnavond”, vertelt Paul Van Mele. “Dat is niet zoveel aangezien onze wijk erg uitgestrekt is maar het was bijzonder gezellig. Spijtig genoeg blijft het wel moeilijk om bewoners van andere nationaliteiten uit onze wijk naar onze activiteiten te trekken.”

Meer foto, klik hier
(foto’s Julien Heerwegh)

Het bestuur van buurtcomité van de Sompershoekwijk

Vogelvereniging de Sneeuwgors behaalde 5 gouden en 1 zilveren medaille op WK in Spanje

TEMSE – Op het wereldkampioenschap voor zang – en siervogels in Spanje behaalden twee leden van de Temsese vogelvereniging De Sneeuwgors fantastische resultaten.

Yarne Noens won vijf maal goud met een aantal Catharina parkieten. Bart De Groep behaalde zilver met zijn bloedvleugelparkiet.

“Ik behaalde goud met een groene en een turquoise catharinaparkiet bij de enkelingen en groene, inogroene en turquoise bij de stammen”, glundert Yarne.

“Ze behaalden een fantastisch resultaat waardoor onze vereniging op de wereldkaart gezet wordt”, schreef de ornitologische vereniging op haar sociale media.

Voorzitter Wilfried Pauwels met kampioenen Bart De Groep (l) en Yarne Noens (r)

Bewoners van WZC De Reiger maken zich klaar voor de grote dag

TEMSE – De spanning stijgt in WZC De Reiger. De eerste bewoners zijn volop bezig met de voorbereidingen voor de grote verhuis naar de nieuwbouw Zorgcampus Temse. Dat zal gebeuren op 31 januari.

“Dan verhuizen de eerste 68 bewoners naar hun nieuwe woongelegenheid. De dozen worden ingepakt en er hangt een sfeer van opwinding in de lucht”, schrijft Welzijnsvereniging Sleutelzorg op haar sociale media. “Met de hulp van familieleden en personeel, zijn onze bewoners al druk bezig met het inpakken en organiseren van hun bezittingen. Sommigen zitten zelfs al letterlijk tussen de dozen, klaar om hun nieuwe thuis te betrekken.”

“Zodra die verhuis rond is, beginnen we aan de volgende fase. Dan volgt de bouw van nog eens 60 kamers van de beschermde afdelingen. In totaal zullen 128 bewoners in 2025 hier hun intrek hebben genomen”, zegt Werner Maerevoet, voorzitter van Sleutelzorg. In een laatste fase wordt de oude De Reiger gesloopt. Die zal eerst wel nog tijdelijk dienst doen als opvang voor de bewoners van vzw De Klokke uit Sint-Niklaas.

De bewoners van WZC De Reiger zitten letterlijk tussen de verhuisdozen. (foto:(C) Sleutelzorg)

CD&V Temse organiseerde nieuwjaarsconcert voor ‘Hugo On Tour’

TEMSE – Zondag 21 januari organiseerde CD&V Temse een nieuwjaarsconcert in de kerk van Velle. Het is een nieuw concept dat de partij sinds twee jaar hanteert, onder de titel ‘Hugo on Tour‘. Dit in plaats van de gebruikelijke nieuwjaarsreceptie. Eregast was Federaal minister van Financiën Vincent Van Peteghem. Ook minister van Migratie Nicole De Moor kwam in de loop van de namiddag langs.

De kerk van Velle was redelijk volgelopen met 180 aanwezigen voor het concert van de Koninklijke Harmonie Sinte-Ceciliakring Elversele. Na het concert sprak sprak de minister de aanwezigen toe. “Het is de eerste keer dat ik speech in een kerk”.

Burgemeester Hugo Maes deed het slotwoord en blikte even vooruit op de komende gemeenteraadsverkiezingen in oktober.

“In Temse zijn wij een kartel aangegaan met Open VLD”, stelde Hugo Maes. “En we willen samen met hen de kar trekken naar de toekomst toe, in Temse en voor Temse. Ik wil de liberale collega’s hier aanwezig bedanken om op voorhand al inzet te tonen om het kartel te doen slagen. We gaan er voor !!!”

Meer foto’s, klik hier

Voor de komende verkiezingen gaat CD&V een kartel aan met Open VLD

Lokaal Bestuur Temse opent rouwregister voor Jan Bogaert in AC De Zaat

TEMSE – Op dinsdag 23 januari overleed voormalig profrenner en Temsenaar Jan Bogaert na een slepende ziekte. Lokaal Bestuur Temse opent nu een rouwregister.

Jan Bogaert was een profrenner. Hij won in zijn ganse wielercarrière maar liefst 248 wedstrijden. Jan was beroepsrenner tussen 1980 en 1995. Doordat hij veel kermiskoersen op zijn palmares heeft, hield hij daar de bijnaam ‘koning der kermiskoersen’ aan over.

Als prof boekte hij ook heel wat prestigieuze overwinningen. Zo zegevierde hij onder meer in de E3 Prijs (1982), de Scheldeprijs (1983) en Nokere Koerse (1984). Jan was, dankzij zijn snelle eindspurt, ook gekend als Jan Raket. Tijdens zijn officieel afscheid van de wielersport kreeg hij van Lokaal Bestuur Temse een cartoon Jan Raket stopt.

Lokaal Bestuur Temse opent nu een rouwregister ter ere van Jan Bogaert. Wil je hier iets neerschrijven, dan kan dit vanaf woensdagnamiddag 24 januari tot en met zaterdagvoormiddag 3 februari tijdens de openingsuren. In de inkomhal van AC De Zaat werd een sereen plekje ingericht.

“Jan betekende veel voor de (wieler)sport, ook in onze gemeente. Mijn medeleven gaat uit naar familie en vrienden. Temsenaars die wensen, kunnen een boodschap achterlaten in het rouwregister”, geeft burgemeester Hugo Maes aan.

Jan Bogaert tijdens de Sleutelbraderij 2023 met eregast Eddy Planckaert, burgemeester Hugo Maes en bellenman Bart Heynderickx

Rony Rombaut voorgesteld als lijsttrekker voor Vlaams Belang Temse voor de gemeenteraadsverkiezingen

TEMSE – Zaterdag 20 januari organiseerde Vlaams Belang Temse zijn nieuwjaarsreceptie. Gastspreker was Ilse Malfroot, zij zetelt voor de partij in het Vlaams parlement. Met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen op 13 oktober werd in primeur huidig ondervoorzitter Rony Rombaut (71) voorgesteld als lijsttrekker.

“Ook bij onze lokale afdeling zal er werk aan de winkel zijn om een sterk team samen te stellen die de belangen en de lokale problemen het hoofd kunnen bieden”, aldus Annemie Muyshondt, penningmeester van de partij. “Daarvoor zoeken we geëngageerde mensen die van Temse weer een leefbare, veilige en warme gemeente willen maken. Onze lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen mogen we nu al onthullen. Dat wordt Rony Rombaut, momenteel fractieleider in de gemeenteraad en ondervoorzitter van onze partij.”

Rony Rombaut wordt lijstrekker voor Vlaams Belang Temse voor de lokale verkiezingen in oktober

Rony heeft twee dochters en vier kleinkinderen. Hij zetelde voor het eerst in de gemeenteraad in 2000. Enkele jaren geleden was hij lid van de OCMW-raad omdat zijn dochter voor de partij in de gemeenteraad zetelde. Momenteel is hij fractieleider in de gemeenteraad en ondervoorzitter.

“Op gemeentelijk vlak kijken we terug op zes jaar van mooie realisaties en tussenkomsten in dossiers die er zonder onze tussenkomsten anders hadden uitgezien”, klinkt het. “Met de partij hopen we op een sterke electorale groei die mee kan doorwegen bij het vormen van een aankomende lokale coalitie.”

Meer foto’s, klik hier

Vlaams parlementslid en gastspreker Ilse Malfroot geflankeerd door vlnr.: gemeenteraadsleden Paul Oste, Johan Waltens en lijsttrekker Rony Rombaut

Neos Temse vierde 40-jarig bestaan

TEMSE – Op donderdag 18 januari vierde seniorenclub Neos Temse zijn 40-jarig bestaan met een receptie in de feestzaal van het gemeentehuis op de Markt. Een 100-tal leden genoten van een mooie namiddag. Neos startte in Temse in 1984 onder de naam CRM (Club van de Rustende Middengroepen).

“Voor ons 40-jarig bestaan maakte we onze nieuwjaarsreceptie extra feestelijk, met een optreden van Eddy Flecijn”, vertelt voorzitter Jan De Gendt. “Eddy is actief in de wereld van de klassieke muziek, en speelt in verschillende ensembles. Met een 100-tal leden konden we genieten van een mooie namiddag.”

Mensen verbinden

Op 17 januari 1984 werd de stichtingsvergadering gehouden op initiatief van Gaston Aerts. Toen startte de club nog op onder de benaming CRM (club van rustende middengroepen). In 2005 veranderde de naam in Neos (netwerk voor ondernemende senioren). De club ging van start in 1984 onder het voorzitterschap van Jos Smet. Daarna volgden Marcel De Pauw, Karel Van Der Gucht, Eddy Calle en de huidige voorzitter Jan De Gendt.

“Als club staan we er voor gekend dat we heel wat activiteiten per jaar organiseren”, klinkt het. “Dat gaat van bijeenkomsten met sprekers, culturele activiteiten, het bijwonen van grote concerten en evenementen, daguitstappen en buitenlandse reizen. Ook wandelen en fietsen staan meermaals op het programma. Kortom: we nemen alle gelegenheden te baat om samen het glas te heffen, te tafelen en bij te praten met oude en nieuwe vrienden.”

“Dit alles met een duidelijk doel: mensen verbinden in goed gezelschap. En dat het werkt kunnen onze leden zeker en vast getuigen. Ze brengen zelf steeds nieuwe leden aan, met andere woorden: de mond-aan-mondreclame werkt. Na enkele moeilijke jaren tijdens de coronapandemie, gaan we steeds de hoogte in wat betreft het aantal leden. Zo kunnen we het nieuwe jaar aanvangen met 180 leden.”

Samenwerking en vriendschap

Op maandag 6 mei is er een een ’belevingsdag’ in Temse, waarbij 250 Neos leden uit Oost-Vlaanderen verwacht worden. ’s Morgens een spreker in de Roxy, in de namiddag een boottocht op de ‘Verdi’ richting Sint-Amands met maaltijd aan boord.

“Als club maken we deel uit van een nationale organisatie die meer dan 220 clubs omvat”, stelt de voorzitter. “We krijgen dan ook een goede ondersteuning van de provinciale medewerkers om alles in goede banen te leiden. Maar de basis is het plaatselijke bestuur. Het is belangrijk dat ook hier de samenwerking en vriendschap optimaal werken, en dat is in ons bestuur zeker het geval. Maandelijks komen we samen om te evalueren, te plannen en organiseren.”

Het huidige bestuur omvat zeven leden: Jan De Gendt: voorzitter, Viviane Pauwels: secretaris, Freddy Troubleyn: penningmeester, Anne Van Broeck, planner; Marleen Wauters: webbeheer, Erik Peirsman: afgevaardigde seniorenadviesraad, Piet Van Dycke: meerdaagse reizen.

Neos Temse neemt in ieder geval een belangrijke plaats in bij het verenigingsleven van Temse. Personen die interesse hebben om deel uit te maken van de club kunnen alle info vinden op de website: www.neosvzw.be/temse

Meer foto’s, klik hier

Het huidige bestuur van Neos Temse omvat 7 leden onder leiding van Jan De Gendt (midden vooraan)

Gemeente maakt masterplan voor de site van de steenbakkerij in Steendorp

TEMSE/STEENDORP – Er wordt een masterplan opgemaakt om de site van de vroegere Steenbakkerij in Steendorp te ontwikkelen. Dit in uitvoering van het brownfieldconvenant dat in 2023 werd afgesloten. Men gaat voor een natuurgerichte inrichting en een toeristisch-recreatief knooppunt.

Wat ging vooraf?

Op 10 november 2011 viel de beslissing van de toenmalige directie om de Steenbakkerij te sluiten. De site (meer dan 18 ha) staat sinds dan leeg. De terreinen werden verkocht en de vraag naar herbestemming drong zich op. Momenteel is de site juridisch bestemd voor industriële activiteiten (kleiontginning). Door de geïsoleerde ligging middenin verschillende waardevolle natuurgebieden is een herbestemming naar kmo of woongebied niet wenselijk.

Tijdens de procedure voor het brownfieldconvenant zorgden gesprekken tussen Lokaal Bestuur Temse, de eigenaars, verschillende belangengroepen en overheidsinstanties voor een gedragen toekomstvisie voor het gebied, die werd vastgelegd in een visienota. Deze nota gaat voor landschapsherstel van de
Wase cuesta met ophoging van de gronden, in combinatie met bebossing en zachte toeristischrecreatieve functies. De Vlaamse overheid keurde in december 2022 het brownfieldconvenant goed. In het voorjaar van 2024 volgt een volgende fase: de opmaak van een masterplan.

Uit deze gesprekken kwam een visienota tot stand. Deze nota gaat voor landschapsherstel van de Wase cuesta met ophoging van de gronden, in combinatie met bebossing en zachte toeristisch-recreatieve functies. De volgende stap is de opmaak voor een masterplan.

Wat gaat het masterplan omvatten?

Voor de invulling van de site op lange termijn start een studieopdracht. Lokaal Bestuur Temse en de eigenaars van de site stelden hiervoor een extern studiebureau aan. Deze studie omvat het onderzoek voor de opmaak van een masterplan, rekening houdend met de financiële haalbaarheid. De precieze
omvang van de ophoging, de toeristisch-recreatieve invulling en de ontsluitingsweg naar de site worden daarin uitgewerkt. Het masterplan zou tegen juni 2024 klaar moeten zijn.

Toeristisch-recreatieve invulling

Uit deze gesprekken kwam een visienota tot stand. Deze nota gaat voor landschapsherstel van de Wase cuesta met ophoging van de gronden, in combinatie met bebossing en zachte toeristisch-recreatieve functies. De volgende stap is de opmaak voor een masterplan.

De gemeente vergeet ook de inwoners niet. Op verschillende momenten krijgen ze mee inspraak in het masterplan.

“Met de aanstelling van een extern studiebureau en de consultatie van de inwoners komen we tot een masterplan voor de site van de steenbakkerij in Steendorp. Het is een nieuwe stap in de herbestemming van deze zone”, zegt schepen van ruimtelijke planning Wim Van Rossen (Open VLD).

Consul van Syldavië bekroonde ereburgers

Syldavië is imaginair land uit de albums van Kuifje

TEMSE – Temse maakt zijn naam als stripfiguurgemeente opnieuw waar. Het is nu ook de thuisbasis van de consul van Syldavië, een fictief land uit de albums van Kuifje. Consul Dirk Lauwers (70) bekroonde ook ludiek, maar toch met de nodige gewichtigheid, burgemeester Hugo Maes (CD&V) tot ereburger. “Een hele eer”, klonk het trots.

Nog nooit van Syldavië gehoord? Dat is goed mogelijk, want het land bestaat niet. Het is een fictief land uit de stripalbums van Kuifje. In de echte wereld zijn er evenwel overal consuls te vinden van het imaginaire land en sinds vorig jaar ook in Vlaanderen. Temse is de thuisbasis van de consul. De stripfigurengemeente doet dus zijn naam weer alle eer aan.

Dirk Lauwers is sinds vorig jaar consul van Syldavië

Dirk Lauwers (70) is een fervent stripliefhebber.

“Met een voorkeur voor Kuifje. Ik ben intussen al twintig jaar lang albums aan het verzamelen. Officieel zijn er slechts 24 albums verschenen maar wel in een honderdtal verschillende talen en dialecten.”

Dirk kwam een tijdje geleden in contact met de consuls van Syldavië, een informeel broederschap dat de wereld van Kuifje over de hele wereld vertegenwoordigt.

“Dit genootschap bestaat al 20 jaar en is ontstaan in Frankrijk”, legt Dirk uit. “Het broederschap is blijven groeien en intussen zijn er al consulaten wereldwijd. Een Nederlandstalige consul ontbrak nog op het lijstje en dus heb ik me kandidaat gesteld.”Eih bennek, eih blavek!

Syldavië bevindt zich ergens in Oost-Europa. Het is een monarchie die wordt geregeerd door koning Muskar XII. Kuifje heeft een speciale band met het land, want de jonge reporter heeft het land meerdere keren van gevaar gered. Zo voorkwam hij in De scepter van Ottokar dat de koning werd afgezet na een staatsgreep van hun vijanden uit Bordurië. In het land wordt een Brussels dialect gesproken en het motto klinkt Eih bennek, eih blavek! Dat vertaalt zich als Ik ben hier en ik blijf hier. (Lees verder onder de foto)

Zondagochtend 21 januari hield de consul in restaurant Kaai 22 in Temse een nieuwjaarsdrink. Daar waren ook onder meer burgemeester Hugo Maes (CD&V) en ereburgemeester Luc De Ryck (CD&V) present. Zij werden er meteen tot ereburger van Syldavië gedoopt. “Een hele eer”, klonk het trots bij Hugo Maes.

Broederschap

De eer om consul te worden is niet voor iedereen weggelegd.

“Je moet het werk van Kuifje genegen zijn en verdedigen. Kuifje is een fantastisch figuur die wereldwijd gekend is, de strips werden in meer dan 100 talen gepubliceerd”, zegt Dirk. Op de vraag waarom hij besloot om zich kandidaat te stellen om Syldavië te vertegenwoordigen, klonk het antwoord ludiek. “Waarom niet? We zijn een informele broederschap van liefhebbers van Kuifje. We doen dit serieus, maar zonder onszelf serieus te noemen of te nemen”, zegt hij met een lach.

Of het consulaat nog meer activiteiten zal organiseren doorheen het jaar?

“Uiteraard gaan we ook de nationale feestdag vieren. Op 15 juli is het Sint-Vladimir, en die heilige heeft wel echt bestaan, weliswaar niet in Syldavië maar in het huidige Oekraïne. En zo is de cirkel rond. Want net als Kuifje in de wereld van Hergé moet vandaag het Westen ter hulp schieten tegen een vijand die het land wil inlijven.”

Festivel deelde weer winst uit aan goede doelen: “Hoe meer bezoekers, hoe meer er terugvloeit naar de samenleving!”

Editie 2024 het eerste weekend van april met tal van grote namen en enkele nieuwigheden

TEMSE – Met een partnerevent met 280 aanwezigen in Hotel Serwir in Sint-Niklaas werd donderdag de promotiecampagne van Festivel 2024 opgestart. Siska Schoeters en Miguel Wiels kwamen, samen met organisator Philippe Van Robaeys het programma uit de doeken doen.

Festivel wil ook in de toekomst het warmste festival van Vlaanderen blijven. Op de affiche het eerste weekend van april staan ondermeer Daan, Regi, Bart Kaëll en Avarage Rob.

“Duurzaamheid is belangrijk tijdens Festivel omdat we geloven dat een geweldig festival niet ten koste mag gaan van onze planeet”, stelt Philippe Van Robaeys. “Wij willen ons steentje bijdragen aan een duurzamere wereld en daarom zetten we ons in om zo veel mogelijk duurzame initiatieven te implementeren.”

Siska Schoeters en Miguel Wiels kwamen, samen met organisator Philippe Van Robaeys (r)
het programma uit de doeken doen.

Na een roundup van Festivel 2023 werd er figuurlijk met geld gegooid door de organisatie. Festivel staat er om bekend dat men de opbrengst schenkt aan een aantal goede doelen uit de regio.

Warmste festival

Donderdagavond mochten nog eens zes goede doelen elk een cheque van 1.500 euro in ontvangst nemen. Dit jaar ging het om Companjong (jeugddementie), The Ups-and-downs (band van mensen met beperking), Witte Raven (kinderarmoede), Rikolto (ontwikkelingssamenwerking), MFC De Link (geestelijke gezondheidszorg) en tot slot de Jan Vertonghen Foundation. De Rode Duivel was niet aanwezig maar stuurde een filmpje in om Festivel te bedanken voor de steun.

Jeugdpsychiater Ilse Van Loy, de vrouw van Peter Van de Veire, was er wel. Zij kwam getuigen over de manier waarop haar organisatie Huis 8 vzw de fondsen van vorige editie had besteed. Philippe Van Robaeys hoopt dat zijn Festivel ook in de toekomst het warmste festival van Vlaanderen mag blijven. “En hoe meer bezoekers, hoe meer er terugvloeit naar de samenleving!”

De vijfde editie van Festivel gaat op 3 april van start met de FestiQuiz. De quiz, gepresenteerd door Peter Van de Veire, is elk jaar een succes. De dag erna vinden de FestiSpecials, voor mensen met een beperking, plaats. Vorig jaar was de namiddag een schot in de roos, dus besloot de organisatie er een volledige dag van te maken. “Er is een hele dag vanaf half 10 animatie”, zei Siska Schoeters enthousiast.


Grote namen

De derde dag van het festival werd FestiMusic gedoopt.

“Dit komt in de plaats van FestiComedy. Onze tent wordt te groot om comedy aan te bieden”, zegt organisator Philippe Van Robaeys. Er is evenwel voor een waardig alternatief gezorgd want die dag komt Daan het beste van zichzelf geven met een liveshow van bijna twee uur.

Vrijdag en zaterdag is het hoogtepunt van het evenement met twee festivaldagen. Op Dag 1 passeren er heel wat dj’s met Average Rob als headliner. Op Dag 2 passeren onder meer Discobaar A Moeder en Regi en mogen de Cherry Moon Legends afsluiten.

De vijfde en laatste dag staat met FestiKids in het teken van de allerkleinsten. Met Bumba en een tachtig meter lange hindernissenbaan is er aan pret geen gebrek. Ook de Radio Hallo Discoshow met Markske Vertongen van FC De Kampioenen zal de kids laten swingen.

Sky-watch

Festival pakt deze editie ook nog uit met een nieuwigheid: de sky-watch. Die zal opgesteld staan tijdens FestiVal wordt dé eyecatcher van dit jaar. Het platform brengt bezoekers naar een hoogte van 50 meter. “Deze editie zal men dus niet alleen muzikaal in hogere sferen kunnen verkeren”, klinkt het lachend.

Tickets en info: https://www.festivel.be/

Zes goede doelen uit de regio kregen een cheque van 1500 euro

Nieuw logo van kartellijst OpenVLD/CD&V Temse voor gemeenteraadsverkiezingen bekend gemaakt.

Burgemeester Hugo Maes wordt lijsttrekker, schepen Wim Van Rossen lijstduwer

TEMSE – Zondag 15 januari organiseerde Open VLD Temse naar goede gewoonte een nieuwjaarsontbijt voor leden en sympathisanten. Naast de eigen achterban waren ook een een aantal kopstukken van de partij aanwezig waaronder Herman De Croo, vader en zoon De Gucht en Robby De Caluwé, fractieleider in het Vlaams parlement. In primeur werd het logo bekend gemaakt waarmee Open VLD Temse, in kartel met CD&V Temse, in oktober naar de gemeenteraadsverkiezingen trekt.

“We hadden dit jaar geen kopstuk van onze partij uitgenodigd omdat ik, met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen in oktober, onze mandatarissen in de kijker wou plaatsen. Maar er zijn er toch een aantal aanwezig”, stelde Open VLD voorzitter Wim Riské.

Enige tijd geleden werd bekend dat in Temse Open VLD in kartel met CD&V naar de kiezer trekt. Daardoor waren ook een aantal CD&V mandatarissen aanwezig waaronder burgemeester Hugo Maes, schepen Debby Vermeiren en fractieleider in de gemeenteraad Ingrid Deschepper.

Nieuw logo

Opvallend was dat ook twee N-VA schepenen uitgenodigd waren.

“We willen ook de komende legislatuur de liberale waarden uitdragen in Temse”, aldus Riské. “Daarom besloten we om met CD&V in kartel te gaan. Met een sterke lijst en sterke kandidaten die onze gemeente willen vertegenwoordigen. Dit met burgemeester Hugo Maes als lijsttrekker en schepen Wim Van Rossen als lijstduwer. En in primeur kunnen we hier het nieuwe logo tonen waar we samen mee naar de verkiezingen trekken.”

Meer foto’s, klik hier

Lijsttrekker Hugo Maes en lijstduwer Wim Van rossen met het logo van de kartellijst
De huidige mandatarissen van Open VLD en CD&V in de gemeenteraad en de welzijnsvereniging