Rookontwikkeling bij roofingwerken in Elversele

TEMSE/ELVERSELE –  – Brandweerzone Waasland werd vrijdagnamiddag opgeroepen voor een dringende interventie in de wijk Durmedal in Elversele.

Bij roofingwerken was er rookontwikkeling ontstaan. De aannemer kon het zelf verhelpen, maar liet voor alle zekerheid de brandweer komen ter controle.

Dit werd ons gemeld door een bewoner van de wijk.
Hebt u zelf nieuws voor ons ? 
Stuur het aan ons door via:  nieuws@editietemse.be

Foto: (C) Shutterstock

Bomen aan parking Consciensestraat gekapt.

Exemplaren worden zeker vervangen volgens de gemeentelijke Groendienst

TEMSE – Via de sociale media vroeg een inwoner zich af waarom de drie bomen aan de parking van de Consciensestraat gekapt zijn.

De bomen hadden hele mooie bloesems en fleurden tijdens de zomer de buurt helemaal op.

“De bomen waren aan het afsterven maar worden zéér zeker vervangen”, reageert de gemeentelijke Groendienst. “Hierover was spijtig genoeg nog niet gecommuniceerd.”

De bomen aan parking Consciensestraat: voor & na.
(C) Facebook

 

Covid 19 cijfers blijven ook in Temse stijgen

TEMSE – De cijfers van besmettingen met Covid 19 blijft ook in Temse de verkeerde kant uitgaan.

Twee dagen geleden toonden de cijfers 287 besmettingen van de voorbije twee weken ofwel 950 per 100 000 inwoners. Vandaag vrijdag (30/10) is dat cijfer opgelopen tot 314 inwoners de voorbije twee weken of wel 1040 per 100 000. Temse telt momenteel 30196 inwoners.

“Het verhaal van onze jongens is zoveel meer”

Temsenaar Hans vertelt in weekblad Libelle het verhaal over zijn premature tweeling

TEMSE – Het weekblad Libelle zet deze week papa’s en hun premature kindjes in de kijker. Eén van de papa’s die zijn verhaal mag vertellen is Temsenaar Hans.

“Natuurlijk wou ik daar wel aan meewerken”, klinkt het bij Hans. “De verhalen van de drie papa’s samen schetsen wel een beetje een beeld van hoe de neonatologie (de zorg voor te vroeg geboren kinderen en zieke pasgeborenen red.) was. Maar het verhaal valt niet te vatten in één A4. Het verhaal van ons jongens is zoveel meer, ze verdienen misschien wel al een boek. Als ik eens veel tijd heb begin ik daar eens aan. Het was alleszins een topdag en leuk om te doen.”

“Het verhaal van ons jongens is zoveel meer, ze verdienen misschien wel al een boek”, stelt papa Hans.

Geldigheid van bons Winkelhier-actie wordt verlengd

TEMSE – Van 1 juni tot 31 juli liep de actie Winkelhier! Koop hier! met de bedoeling om het winkelen bij lokale handelaars en bedrijven in Temse te stimuleren in deze coronatijd. Er werd nu beslist om de geldigheid van de bons te verlengen.

88 handelszaken sloten zich aan bij de actie en gaven hun klanten tombolakaartjes bij hun aankopen. Zowat 60 000 klanten vulden hun gegevens in op de deelnamekaartjes om kans te maken op één van de 497 prijzen.

De prijswinnaars werden in september bekendgemaakt via de gemeentelijke website en een lijst die uithangt aan het Toeristisch Infokantoor op de Markt en bij een 20-tal winkeliers. Ook via gemeentelijke kanalen zoals Facebook en het Infoblad van Temse.
De prijzen kunnen afgehaald worden in het Toeristisch Infokantoor op de Markt (weekdagen: 9-12 u. en 13-16.30 u.)

Onder de prijzen zitten o.a. 300 waardebonnen van 25 euro en 75 restaurantbonnen van 50 euro.

“Doordat de horecazaken nu omwille van de coronamaatregelen gesloten zijn, werd beslist om de geldigheid van alle bons te verlengen tot 30 juni 2021”, aldus schepen van Lokale Economie Stephan Van der Gucht (N-VA) (i.p.v. 31 december 2020 zoals vermeld op de bons).

“Wij merken echter dat verschillende prijzen nog niet werden afgehaald. Reden hiervoor is dat ook klanten, woonachtig in andere gemeenten in de regio, aan de Winkelhier-actie hebben deelgenomen.”

De actie was een samenwerking van Unizo Temse en het gemeentebestuur

Bib Temse zet jonge stripdetectives in de bloemetjes

TEMSE – Afgelopen zomer lanceerde de bibliotheek van Temse een gezinsvriendelijke zoektocht die volledig in het teken stond van strips. Meer dan 300 enthousiaste speurneuzen namen deel.

Zij gingen in het centrum van Temse op zoek naar de antwoorden op 20 vragen, met stripgemeente Temse als rode draad. Dat resulteerde in 190 inzendingen waaruit 5 winnaars werden geloot.

Op zondag 25 oktober reikte de Bib prijzen uit aan de vijf geluksvogels. Martha, Ruben, Lars, Thoril en Thibe ontvingen welverdiende felicitaties en kregen een mooi strippakket mee naar huis!

De prijzen werden uitgedeeld in aanwezigheid van burgemeester Luc De Ryck, schepen van Cultuur Lieve Truyman en bibliothecaris Jeroen De Lathouwer.

De jonge winnaars bij de prijsuitdeling (met schepen van Cultuur Lieve Truyman, bibliothecaris Jeroen De Lathouwer en burgemeester Luc De Ryck)

 

Temse in middenmoot met coronabesmettingen

Politie verhoogt toezicht op samenscholingen scholieren

TEMSE – Tijdens de laatste vergadering van de Veiligheidscel van Temse op donderdag 22 oktober werd geconcludeerd dat Temse qua aantal besmettingen tot de middenmoot in de regio hoort (niet het hoogste, niet het laagste aantal).

Voor het in kaart brengen van de evolutie baseert men zich op cijfermateriaal van de Lokale Huisartsenkring, het Agentschap Zorg en Gezondheid en Sciensano.

De Veiligheidscel wordt gevormd door burgemeester Luc De Ryck (voorzitter) en vertegenwoordigers van de Huisartsenkring, Hogere Gezondheidszorg, schepencollege, gemeentepersoneel, Politie, Hulpverleningszone Waasland (brandweer), de woonzorgcentra en de scholengemeenschappen.

Cijfers Temse

Inwoners: 156 besmettingen in week 43 >< 114 in week 42 (12-18/10)
(De recente cijfers tonen 287 besmettingen de voorbije twee weken ofwel 950 per 100 000 inwoners.)

Sinds de tweede uitbraak in juli testten 557 Temsenaars positief voor Covid-19
In werkelijkheid ligt het aantal besmettingen hoger, omdat personen die besmet zijn maar geen symptomen vertonen, zich niet meer moeten laten testen
Tot de leeftijdscategorieën met het laagste aantal besmettingen behoren de 70- en 80-plussers.

Sinds de tweede uitbraak werden geen overlijdens gemeld

Huisartsen: geen zieke huisartsen tot dusver (33 in totaal)
Woonzorgcentra: de eerste besmettingen in De Reiger, ’t Blauwhof en Huize Vincent werden vastgesteld, zowel onder het personeel als bij bewoners; de bezoekregeling werd, waar nodig, aangepast

Scholen: zowel in het lager als in het secundair onderwijs stijgt het aantal besmettingen en quarantainegevallen bij leerlingen en leerkrachten, met een tekort aan onderwijzend personeel tot gevolg; een verplichte quarantaineperiode van 14 dagen (i.p.v. 10 dagen) zou scholen de mogelijkheid bieden om beroep te doen op een interim-leerkracht.

Vertegenwoordigers op de Veiligheidscel deelden de vaststelling mee dat de veiligheidsmaatregelen aan sommige grootwarenhuizen en winkels minder nauwgezet worden opgevolgd dan in het voorjaar. Bijgevolg besliste de cel om alle winkelzaken hierover aan te schrijven.

Ook werd aangehaald dat scholieren over de middag en na schooltijd met velen samenscholen ter hoogte van de bushalte in de Kouterstraat en op het skatepark. De Lokale Politie verhoogt het toezicht hierop.

De vaststelling van de overvolle schoolbussen wordt door het Lokaal Bestuur schriftelijk aangekaart bij De Lijn.

Vanuit het bedrijfsleven werd intussen de bekommernis geuit om werken voor en in de bedrijven toe te laten, wat broodnodig is voor de (ook lokale) economie. Vanzelfsprekend moeten ook op het werk de veiligheidsregels strikt gevolgd worden.

In het belang van ieders gezondheid roept het gemeentebestuur iedereen – en vooral de jongeren – op tot het strikt volgen van de coronamaatregelen:

Draag een mondmasker waar dat verplicht of nodig is
Respecteer de afstand van 1,5 m
Ontsmet en was je handen regelmatig
Beperk je contacten zoals de overheid oplegt
Doe aan telewerken indien mogelijk
Blijf zoveel mogelijk thuis
Zoek ontspanning in openlucht met je bubbel of ontleen een e-boek uit de Bib

Temse maakt werk van kindvriendelijke begraafplaatsen

TEMSE – In oktober 2019 organiseerden de gemeentelijke Groen- en Jeugddienst een belevingsonderzoek bij kinderen van het 4de, 5de en 6de leerjaar rond het thema ‘rouwen’.

Er werden klasgesprekken en knutselworkshops gehouden en een rondleiding en vertellingen op de begraafplaatsen van Tielrode en Elversele. Het werd een mooi proces waarin de kinderen heel openhartig praatten over verlies, verdriet en herinneringen. Want kinderen rouwen ook, elk op hun eigen manier.

Begraafplaatsen zijn voor kinderen nu nog teveel enge plekken vol verdriet. Uit het onderzoek kwam naar voor dat kinderen er graag een eigen kleurrijk plekje willen, een plaats om even alleen te zijn, een plaats om te herinneren.

De Groendienst ging aan de slag met de ideeën die de kinderen gaven en verwerkt ze stelselmatig in het masterplan begraafplaatsen. De eerste resultaten staan sinds vorige week op de begraafplaats van Tielrode.

Foto’s van realisaties door de Groendienst op de begraafplaats van Tielrode

POLITIE. Niet naleven nachtklok, flitscamera’s, en drugs aangetroffen in woning

13 PV’s niet naleven nachtklok

De laatste dagen zijn er in Kruibeke en Temse verscheidene overtredingen vastgesteld van de nachtklok. Er werd hiervoor 13 keer een covid proces-verbaal opgesteld.

Flitscamera’s N41

De afgelopen week passeerden er 135156 voertuigen aan de flitspaal op de N41 in Temse. 98 voertuigen reden te snel. Twaalf voertuigen negeerden het rode licht.

Drugs aangetroffen, man vrij onder voorwaarden

Tijdens een tussenkomst in een woning, werden drie personen opgepakt en opgesloten in de politiecellen. In de woning werd drugs aangetroffen. Eén bewoner, een twintigjarige man, werd deze namiddag voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Hij werd vrijgelaten onder voorwaarden.

Oppositieraadslid Brigitte Caura vraagt correcte info inzake de corona-epidemie

TEMSE – Dokter en gemeenteraadslid Brigitte Caura (Tesamen) stelt tijdens de gemeenteraad van oktober enkele vragen aan het gemeentebestuur over het correct informeren van de burger in Temse aangaande de corona-epidemie.
Dokter-gemeenteraadslid Brigitte Caura

“Ik vraag het gemeentebestuur op regelmatige basis duidelijke en correcte info verschaffen over de huidige stand van de corona-epidemie in Temse”, stelt Caura. “En de bevolking meteen te motiveren om de maatregelen te blijven volgen. Dit kan ook in samenwerking met de huisartsenkring.”

Verder stelt ze ook een vraag over de overvolle bussen op lijn 93 en 95.

“De bussen tijdens de piekuren zijn overvol met scholieren, met als uitschieters lijn 93 en 95, dit is echt geen gezonde situatie”, stelt Brigitte Caura. “Wil de gemeente druk uitoefenen op de lijn om bijkomende bussen in te leggen ? De Lijn voorziet die mogelijkheid. Indien geen respons kan men dan bekijken om zelf touringcars in te schakelen? Men kan daar desnoods een deel van de 440.000 euro corona-subsidies voor de verenigingen voor gebruiken (jeugd).”

Volgens de cijfers van Sciensano (zondag 25/10) waren er in Temse de voorbije twee weken 256 besmettingen. Dat is 848 per 100 000 inwoners.

De maandelijkse gemeenteraad is vanaf heden digitaal te volgen via audiovisuele livestream. Meer info: klik hier

Op haar persoonlijke account op Facebook gaf Brigitte Caura antwoord op enkele regelmatig gestelde vragen over corona. klik hiervoor hieronder door…

Verder lezen Oppositieraadslid Brigitte Caura vraagt correcte info inzake de corona-epidemie

Maandelijkse gemeenteraad voortaan digitaal te volgen door pers en publiek

TEMSE – De gemeenteraad en OCMW-raad, die elke laatste maandag van de maand doorgaat, is tijdelijk digitaal te volgen via audiovisuele livestream.

Dit vanwege de recente coronaonderrichtingen. Sinds september konden geïnteresseerden, zij het in beperkt aantal, de gemeenteraad opnieuw live volgen in de gemeenteraadszaal op de zesde verdieping van AC De Zaat. Door de nieuwe coronamaatregelen wordt dat opnieuw even op hold gezet.

De gemeenteraad, OCMW raad en de commissievergaderingen die publiekelijk toegankelijk waren kan men voorlopig digitaal volgen.

De gemeenteraad en OCMW-raad van oktober is maandagavond 26 oktober digitaal te volgen vanaf 19.30 uur via deze link:

https://www.youtube.com/channel/UCC2i3eQq0EhLv38Hr_sYP5w

De agenda van gemeente – en OCMW-raad bekijkt u op onze Facebookpagina’s

Zomerzoektocht Ons Streven met deelnemers uit drie provincies

Wegens Covid 19 dit jaar geen avondvullend programma om winnaars bekend te maken

TEMSE/TIELRODE – Sinds 2000 organiseert Milieuwerkgroep ons Streven vzw, in samenwerking met het gemeentebestuur van Temse en Toerisme Temse Van mei tot begin oktober een gratis zomerzoektocht. Wegens de coronamaatregelen werden de winnaars digitaal bekend gemaakt.
De winnaars werden digitaal bekend gemaakt

Het is een even grote traditie geworden dat deze zomerzoektocht eigenlijk bekroond wordt met een avondvullend programma waarbij de antwoorden op de vragen en de prijswinnaars in een rijkelijk geïllustreerde Powerpoint presentatie geopenbaard worden.

Het Covid –virus en de hoogstnoodzakelijke Coronamaatregelen hebben er dit jaar anders over beslist. Om de enthousiaste deelnemers niet tot het einde van de Coronapandemie op hun honger te laten zitten werden de antwoorden en de winnaars elektronisch bekend gemaakt.

Lieve Truyman, Schepen van Mobiliteit, Openbare Werken, Nutsvoorzieningen, Cultuur en Erfgoed feliciteert Ons Streven voor de uitwerking van deze aparte zomerzoektocht, die volgens haar nog meer dan anders voor de nodige ontspanning heeft gezorgd.

“De voorbereiding startte voorzichtig tijdens de eerste Coronagolf” aldus voorzitter van Ons Streven Gert Hooftman. “Alle activiteiten, evenementen werden door het college van burgemeester en schepenen één voor één van dichtbij bekeken en afgewogen.

Het CBS vroeg zich af of het deze zomerzoektocht kon laten doorgaan of niet, en of het wel verantwoord was. Het gemeentebestuur antwoordde volmondig ‘ja’, omdat het zeker was van de goede uitwerking en omdat deze zomerzoektocht de mensen de nodige ademruimte gaf om even te ontsnappen aan het virus. De schepen stelt jammer genoeg vast dat we nu in een tweede ernstige Coronagolf zitten, waardoor de organisatoren niet met alle deelnemers mogen samenkomen. Tenslotte dankt schepen Lieve Truyman namens de organisatoren iedereen die hieraan deelgenomen heeft en feliciteert ze in het bijzonder de winnaars.”

Dit jaar pakte Milieuwerkgroep Ons Streven uit met een zoektocht over een heroïsche marathonafstand van 42 kilometer. Net als vorig jaar kon iedereen deelnemen aan twee wedstrijden.

“Eerst werden de mensen uitgedaagd om over het ganse parcours op zoek te gaan naar de antwoorden op een fotozoektocht. De deelnemers speurden naar logo’s van sportclubs, bedrijven uit de sport- en spel sector, clublokalen, basketpleintjes en voordeuren van sportlokalen”, klinkt het. “Deze opdracht was niet van de poes. Niettemin slaagden niet minder dan 33 mensen erin om alle oplossingen te vinden. De tweede wedstrijd was een pak moeilijker ook al stonden de vragen mooi in volgorde van het traject. Met veel oog voor detail mochten Luc Robbrecht uit Sint-Niklaas en Evelien en Jasper De Laet uit Tielrode zich tot sportkampioenen kronen.”

De Zomerzoektocht werd daags na de aankondiging van de algemene lockdown in maart van dit jaar in elkaar gestoken. De organistoren maakten van de situatie handig gebruik om alle sport- en spelinfrastructuur van Temse te bezoeken en ongestoord prachtige kiekjes te nemen.

“De deelnemers aan de zoektocht maakten tijdens hun omzwervingen kennis met de talrijke en zeer verscheiden sport- en spelmogelijkheden in de Scheldegemeente”, stelt Hooftman. “De brochure bevatte dan ook een staalkaart van de vele sportclubs in Temse en sportweetjes. Men mag deze zomerzoektocht overigens gerust als een interprovinciaal kampioenschap beschouwen, want de deelnemers kwamen uit drie provincies: Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Vlaams Brabant.”

De winnaars mogen binnenkort een prijs verwachten en ondertussen worden er al plannen gesmeed voor de editie van volgend jaar.

Onmisbaar veraf: poëtisch project van Cultuurtuin WAAS, ook op de begraafplaats van Temse

TEMSE/WAASLAND – Onmisbaar veraf is een poëzieproject van Cultuurtuin WAAS waarbij 10 dichters en illustratoren uit het Waasland aan elkaar werden gekoppeld. Men vroeg hen om creatief uiting te geven aan hoe we in tijden van corona (moeten) samenleven.
De affiche van het project

Voor Temse maakte schrijver Fikry El Azzouzi (geboren in Temse) een gedicht dat geïllustreerd werd door Claudia Verhelst, uit Kruibeke en leerkracht aan de Academie Temse. De affiche van Temse kan je her en der verspreid in de gemeente zien hangen. De 10 Wase gedichten sieren ondermeer de ramen van de bib.

Tijdens de maand november kan je de 10 Wase gedichten van het project Onmisbaar veraf ook op de begraafplaats van Temse (Vroonhoflaan) bewonderen.

Het startmoment valt samen met het initiatief Reveil op zondag 1 november op de begraafplaats. Van 17 tot 18 u. herdenken we op een ingetogen manier onze overleden inwoners met muziek, poëzie en kaarslicht.

Op de begraafplaatsen van Elversele, Tielrode en Steendorp zullen telkens 2 gedichten uit het project te zien zijn.

Als vervolg op de succesvolle affichecampagne Onmisbaar veraf lanceerde Cultuurtuin WAAS een postkaartenactie waarbij de 10 beelden in de 10 Wase gemeenten worden verspreid. Bezoekers van onder meer de lokale bibliotheek kunnen één of meer kaartjes meenemen en versturen naar dierbaren die ze missen.

Samen met enkele Wase bibliotheken, Rode Kruis Oost-Vlaanderen en lokale dienstencentra zet Cultuurtuin WAAS een gerichte schrijfactie met vrijwilligers op.

Wie zelf een affiche voor het raam wil hangen, kan er een afhalen in de bib (Oeverstraat 15), het Toeristisch Infokantoor (Markt 1) of aan de infobalie van AC De Zaat (F.Boelplein 1).

De postkaarten zijn te verkrijgen in de bib en het lokaal dienstencentrum ’t Achterpoortje (Kouterstraat 3).

Je kan de 10 Wase affichebeelden meteen bekijken via shorturl.at/fhjEP

Cultuurtuin WAAS is de bovenlokale samenwerking tussen 10 Wase gemeenten rond kunst en cultuur. Cultuurtuin WAAS stimuleert en verbindt culturele spelers over de grenzen van gemeenten en sectoren heen en brengt je op de hoogte van wat er in het Waasland cultureel te beleven is.

Reveil vzw wil de Vlaamse rouwcultuur de 21ste eeuw in loodsen door o.a. het organiseren van ingetogen herdenkingsmomenten op 1 november op meer dan 100 begraafplaatsen in Vlaanderen, het bewaren van verhalen over overleden geliefden op een verhalenbank en door het samenbrengen van organisaties die werken rond rouw.

Info: https://www.facebook.com/CultuurtuinWAAS

POLITIE. Verkeersongeval met fietsster, autobestuurder vlucht weg

Verkeersongeval met fietsster, autobestuurder vlucht weg

In de Vrijheidstraat in Temse is dinsdagnamiddag 20 oktober een fietsster ten val gekomen nadat ze door een opengaand autoportier geraakt werd. De 28-jarige vrouw uit Kruibeke werd voor verzorging naar het ziekenhuis gebracht. De bestuurder van de wagen vluchtte weg.

Sp.a Temse zamelde bedlinnen en handdoeken in voor Temse Schenkt

TEMSE – Zaterdag 17 oktober tijdens de Werelddag van Verzet tegen Armoede zamelde Sp.a Temse bedlinnen en handdoeken in ten voordele van Temse Schenkt.

“We kregen zelfs gloednieuwe spullen, die nog in de verpakking zaten, glunderde mede-initiatiefneemster Magda De Meyer. “Nu nog een echt armoedebeleid in Temse, dan pas krijgen we samen armoede klein.”

Info: www.temseschenkt.be

vlnr. Julien Van Geertsom, gemeenteraadslid Brigitte Caura en mede-initiatiefneemster Magda De Meyer