Vanaf 2024 meer voordelen voor houders van de Sleutelpas

TEMSE – Het gemeentebestuur van Temse breidt vanaf 1 januari het aantal kortingsmogelijkheden voor houders van een Sleutelpas fors uit. Vanaf 2024 heeft de Sleutelpas nog meer voordelen.

Een Sleutelpas is een persoonlijke kortingskaart om deel te nemen aan vrijetijdsactiviteiten in Temse”, licht schepen voor sociale zaken Bart Van Geyt (Open VLD) (foto) toe. “De Sleutelpas was er al voor inwoners die recht hebben op verhoogde tegemoetkoming, inwoners die recht hebben op leefloon of inwoners die een schuldbemiddeling, budgetbeheer of budgetbegeleiding hebben. Vanaf 1 januari komen daar nu ook pleegkinderen- en gasten die in een pleeggezin verblijven bij”, aldus nog de schepen. “We zijn niet voor niets erkend als Pleegzorggemeente.”

Meer voordelen

Het voordeel van de korting op de schoolfacturen via de Sleutelpas werd uitgebreid met kinderen die naar het bijzonder onderwijs gaan buiten Temse en leerlingen uit het secundair in Temse. Ook Vita Scheldebad werd opgenomen, een Sleutelpashouder kan tot 150 euro per jaar terugkrijgen op zwembeurten. “Bij de evaluatie van de Sleutelpas merkten we enerzijds dat er een aantal doelgroepen uit de boot vielen. Anderzijds is er een grote vraag naar korting bij Vita Scheldebad. Met deze extra voordelen bieden we een oplossing”, besluit de schepen.

Vanaf 2024 zullen de aanbieders van Sleutelpaskorting herkenbaar zijn door de speciaal ontworpen sticker. (bron: HN/Ivan Elegeert)

Alle verdere info via www.temse.be/sleutelpas.

Het gemeentebestuur van Temse breidt vanaf 1 januari het aantal kortingsmogelijkheden voor houders van een Sleutelpas fors uit.

Particulier afsteken van vuurwerk in gans de provincie Oost-Vlaanderen verboden tijdens de overgang van oud naar nieuw

TEMSE – Nadat eerder al het lokaal bestuur besliste om afsteken van vuurwerk, tijdens de oudejaars – en nieuwjaarsperiode, te verbieden heeft nu ook provinciegouverneur Carina Van Cauter beslist om het particulier afsteken van vuurwerk in de ganse provincie aan banden te leggen.

“Het KMI voorspelt momenteel tijdens de oudejaarsperiode windstoten van minimum 55 tot maximum 75 km/u. Het is in deze weersomstandigheden erg gevaarlijk om vuurwerk af te steken, zeker als je daar niet voor opgeleid bent”, stelt de gouverneur. “Na overleg met de burgemeesters en de veiligheidsdisciplines hebben we beslist om een verbod af te kondigen voor het particulier afsteken van vuurwerk vanaf vandaag, 29 december 2023, tot 2 januari 2024 op het grondgebied van Oost-Vlaanderen. Ook in het bezit zijn van vuurwerk op het openbaar domein door particulieren is in deze periode verboden.

Professioneel ingericht vuurwerk wordt niet gevat door dit verbod. De sector hanteert een strikt veiligheidskader, waardoor er op het moment zelf nog beslist kan worden om het vuurwerk niet te laten plaatsvinden als de (weers)omstandigheden het niet toelaten. Ik wens alle Oost-Vlamingen een veilig en feestelijk eindejaar.”

De voorbije dagen waren er ’s avonds in Temse centrum regelmatig knallen te horen, vooral in de buurt van De Zaat, de Markt, wijk ’t Foort en de St-Jorisstraat. Controle hierop doen is bij zonder moeilijk omdat de daders op heterdaad betrapt moeten worden. Ze riskeren wel een GAS-boete van 350 euro.

POLITIE. Intrekking rijbewijzen – rijden onder invloed van alcohol en drugs -, woninginbraak

Er werden op verschillende plaatsen alcohol – en drugscontroles gehouden in de zone.

Op de Pontweg in Temse legde een 42-jarige man uit Puurs een positieve speekseltest af. De man reed onder invloed van drugs. Zijn rijbewijs werd onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen.

Op de Krijgsbaan in Temse werd een 28-jarige man uit Temse betrapt op het rijden onder invloed van drugs. Zijn rijbewijs werd eveneens onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen.

Een 29-jarige man uit Puurs werd in de Clemens De Landtsheerlaan in Temse gecontroleerd. Hij legde een positieve speekseltest af. De man zijn rijbewijs werd ingetrokken voor 15 dagen.

In de Frank Van Dyckelaan in Temse werd een voertuig onderschept. De bestuurder, een 35-jarige man uit Temse, legde een positieve ademtest af. Uit de ademanalyse bleek dat de man 2,39 promille alcohol in zijn bloed had. Zijn rijbewijs werd onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen.

Woninginbraak

Er werd ingebroken in een appartement in de Kapelstraat in Temse. Het slot van de deur werd geforceerd. Er werden kasten en laden doorzocht. Er werden juwelen en schoenen gestolen.

Thibo (4) uit Temse figureerde in soapserie Thuis

TEMSE – De soapserie Thuis op VRT 1 is tegenwoordig af en toe Temses getint. Thibo Van Haver (4) figureerde onlangs als Leo’tje, het zoontje van Bob en Tamara. Het is niet de eerste keer dat Thibo voor de camera – of op een fotoset – staat. Samen met mama Deborah deed hij al leuke figuraties.

“Via de website ‘In The Picture’ kan men op zoek naar opdrachten voor figuratiewerk in films of tv-series”, vertelt Mama Deborah Delva (32). “Zo hebben wij nog al leuke dingen gedaan. Drie jaar geleden verscheen ik met Thibo in een promofolder van Delhaize. We zouden ook in een campagne van Colruyt komen maar door corona is dit toen niet doorgegaan.”

Drie jaar geleden was mama Deborah samen met zoontje Thibo te zien in een promofolder van Delhaize

Onlangs was Deborah, samen met haar zoontjes, te zien in een ‘advertorial’ in het blad Libelle.

Thibo zit in het tweede kleuterklasje in de Hollebeekschool.

“Voor Thibo was het de eerste keer dat hij echt mocht figureren”, klinkt het. “Hij vond het heel leuk, zeker ook om zichzelf op televisie te zien. Waarschijnlijk gaan we het nog wel doen want ieder kindje mag zes keer figureren in Thuis. 

Mijn ander zoontje Kobe heeft trouwens al meegedaan in ‘Dag en Nacht’ en Deja vu2′

Onlangs deed Mama Deborah samen met haar zoontjes figuratiewerk voor een artikel in het blad Libelle.

“Het is trouwens niet dat we erop hazen of zo maar als het samenvalt met één van mijn vrije dagen is het leuk meegenomen”, stelt Deborah. “Als het een mooi centje verdiend en als ze uitgekozen worden dan gaan we op pad. Al de centjes zijn uiteraard voor op hun spaarboek.”

Wie Thibo nog eens aan het werk wil zien in ‘Thuis’, dat kan in de aflevering van 3 januari.

Thibo figureerde als het zoontje van Tamara en Bob in Thuis

Op vraag van de bewoners binnenkort ook blauwe zone in Guido Gezelleplaats en Viaduct.

TEMSE – Bewoners van de Guido Gezelleplaats en Viaduct in Temse deden een oproep naar het gemeentebestuur om ook in hun straat een blauwe zone in te voeren. Ze vinden amper nog een parkeerplaats omdat alle omliggende straten al een regime hebben van betalend parkeren of blauwe zone. En heel wat bewoners uit de buurt komen in hun straat hun wagen parkeren.

“En boodschappen uitladen is zo goed als onmogelijk door de beperkte straatbreedte.” Hun oproep kreeg intussen gehoor.

Kristof Dupont woont zowat twee jaar aan de Guido Gezelleplaats en trok recent aan de alarmbel.

“Als ik na het werk naar huis rijd, krijg ik al stress omdat de kans klein is dat ik in de straat een plaatsje vind”, getuigt hij. “Sommige mensen hebben hier een garagepoort, maar het merendeel zijn rijwoningen en kunnen dus niet anders dan de auto op straat parkeren.”

Buurman Albert Van Reeth woont er al veertig jaar en zag het probleem steeds meer toenemen.

“Als ik naar de winkel ben geweest, moet ik me noodgedwongen even op het fiets- en voetpad stationeren om de boodschappen uit te laden. Even stilstaan op de rijbaan is niet mogelijk door de beperkte breedte van de straat. Dan zou ik meteen een file creëren. Er is altijd al een gebrek aan parkeerplaatsen geweest, maar sinds de uitbreiding van de blauwe zone twee jaar geleden is het veel erger geworden.”

Veel pendelaars

Volgens Kristof Dupont zijn het vooral bewoners uit omliggende straten die geen bewonerskaart willen betalen voor een tweede wagen. “Soms staan auto’s hier zelfs drie weken aan een stuk. Maar we zien hier ook veel pendelaars parkeren. De afstand naar het station bijna idem dito als de grote stationsparking. Ik heb al aan pendelaars gevraagd waarom ze hun auto dan in onze straat parkeren. Ze antwoorden dat ze het hier veiliger vinden, vooral in de winter als het vroeg donker is.”

Blauwe zone in beide straten

Dupont sprak gemeenteraadslid Alec Lamberts (Tesamen) aan over de parkeerproblematiek. “De enige oplossing is de uitbreiding van de blauwe zone”, legt Lamberts uit. “Ik heb dit ook voorgelegd aan de betrokken schepen en de mobiliteitsambtenaar. Beide waren vrij snel overtuigd om de blauwe zone uit te breiden. De Guido Gezelleplaats en Viaduct zijn immers de enige twee resterende straten langs deze kant van de N16 waar nog geen parkeerschijf gelegd moet worden.”

Opnieuw uitbreiding na wegenwerken

“De bezorgdheden van de bewoners zijn terecht”, reageert schepen van Mobiliteit Lieve Truyman (N-VA). “We zullen dan ook de Blauwe zone uitbreiden met de twee straten. We plannen in de toekomst trouwens nog een grotere uitbreiding van de blauwe zone. We willen daarmee wel wachten tot afloop van de grote wegenwerken die binnenkort starten in het centrum. Wat de stationsparking betreft, is er geen probleem met de veiligheid. Dat is dan enkel een gevoel van de pendelaars. Er is evenwel ook nog een alternatief met de parking in de Rik De Rycklaan. Het probleem zal zich vanzelf el oplossen van zodra de blauwe zone is ingevoerd.”

De bewoners zijn blij dat de gemeente ook in hun straat een blauwe zone gaat invoeren

Pierre Pauwels (69) na loopbaan van 31 jaar uitgewuifd bij Lokaal Bestuur Temse

TEMSE – Vrijdag 22 december werd Pierre Pauwels (69) uitgewuifd door het lokaal bestuur Temse. Na 31 jaar gaat hij met pensioen.

“Pierre werkte 31 jaar bij het lokaal bestuur Temse, waarvan hij 25 aangesteld was als de chauffeur van de borstelveegmachine”, vertelt burgemeester Hugo Maes (CD&V). “Hij was de properste inwoner van onze gemeente.”

Samen met schepen Debby Vermeiren, tal van collega’s en verantwoordelijken van een aantal andere gemeentelijke diensten, zette de burgemeester Pierre in de bloemetjes.

Hij kreeg een aantal foto’s als aandenken aan zijn loopbaan bij de gemeentelijke Milieudienst. En hij ontving ook een mini-RAVO, de borstelveegmachine waar hij de voorbije 25 jaar de straten mee schoonmaakte.

Burgemeester, Hugo Maes en schepen Debby Vermeiren, samen met collega’s en verantwoordelijken van diverse gemeentelijke diensten wuifden Pierre uit.

POLITIE. Verkeersongeval, intrekking rijbewijzen en woninginbraken

Verkeersongeval – Intrekking rijbewijs

Op de Guido Gezelleplaats in Temse reed een 36 vrouw uit Temse , twee geparkeerde voertuigen aan. De vrouw legde een positieve ademtest af. Uit de ademanalyse bleek dat de vrouw 2,41 promille alcohol in haar bloed had. Haar rijbewijs werd onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen.

Intrekking rijbewijzen – rijden onder invloed van alcohol en drugs

Er werden op verschillende plaatsen alcohol en drugscontroles gehouden in de zone. Er werden 10 personen betrapt op het rijden onder invloed.

In de Burchtstraat In Kruibeke werd een 58 jarige man uit Kruibeke betrapt op het rijden onder invloed van alcohol. De man had 1,09 promille alcohol in zijn bloed. Zijn rijbewijs werd ingehouden voor 6 uren.

In de Hoogkamerstraat in Temse werden enkele bestuurders betrapt. Het rijbewijs van een 26 jarige man uit Sint Gillis Waas onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen. De man had een positieve speekseltest afgelegd. Hij reed onder invloed van drugs.

Een andere bestuurder, een 43 jarige man uit Temse legde een positieve ademtest af. Uit de ademanalyse bleek dat de man 1,39 promille alcohol in zijn bloed had. Zijn rijbewijs werd onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen.

Twee andere bestuurders diende hun rijbewijs af tegen voor 3 uren en kregen een onmiddellijk inning van 179 euro.

In de Heirstraat in Kruibeke diende een 49 jarige vrouw uit Kruibeke haar rijbewijs 6 uren af te geven. Zij had 0,91 promille alcohol in haar bloed.
Een andere bestuurder, een 44 jarige man uit Lebbeke diende zijn rijbewijs af te geven voor 3 uren en kreeg een onmiddellijk inning van 179 euro. Hij had teveel alcohol in zijn bloed.

Een 25 jarige man uit Temse werd in de Haagdam gecontroleerd op het rijden onder invloed van alcohol. Hij diende zijn rijbewijs af te geven voor 3 uren en kreeg een onmiddellijke inning van 179 euro.

Op de B.A. Heymanstraat in Temse werd het rijbewijs van een 45 jarige man uit Temse ingehouden voor 6 uren. Uit de ademanalyse bleek dat hij 1,20 promille alcohol in zijn bloed had. De man kon geen rijbewijs voorleggen. Zijn voertuig werd in beslaggenomen.

Op de Oostberg in Temse werd een 21 jarige man uit Temse betrapt op het rijden onder invloed van drugs. De man had een positieve speekseltest afgelegd. Zijn rijbewijs werd onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen.

Woninginbraken

Er werden enkele woninginbraken vastgesteld.

Er werd ingebroken in een woning in de Steendonkstraat te Temse. Een raam aan de achterzijde van de woning werd geforceerd. Alle kamers in de woning werden doorzocht. Er werden juwelen en schoenen gestolen.

Op de Velle werd eveneens een woninginbraak vastgesteld. Hier werd ook een raam geforceerd. De woning werd doorzocht. Na controle bleek er niets gestolen te zijn.

Kärcher Belux neemt failliete Kärcher Center Van Mol over

TEMSE/OUDENAARDE/DIKSMUIDE – Er is een oplossing gevonden voor het failliete Karcher Centrum Van Mol in Elversele-Temse. Het bedrijf dat de Kärcher-reiningsmachines verdeelt en dat vorige week failliet werd verklaard, wordt overgenomen door Kärcher Belux. De vestigingen in Temse, Oudenaarde en Diksmuide gaan vandaag weer open.

Na een voorgeschreven procedure heeft Kärcher Belux, toonaangevende speler in de schoonmaakindustrie, de onmiddellijke overname aangekondigd van het failliete Kärcher Center Van Mol, een gevestigde waarde en gekende dealer in Oost- en West-Vlaanderen, welke zekerheid en een verbeterde service belooft. Kärcher Belux met hoofdzetel in Wilrijk neemt de vestigingen in Elversele, Oudenaarde en Diksmuide over.

De overname van Kärcher Center Van Mol is een strategische beslissing van Kärcher Belux om bestaande en toekomstige klanten, samen met de overige Kärcher verdelers, de beste service te kunnen bieden en het marktpotentieel verder in te vullen. Deze overname past in de groeistrategie van het bedrijf op lange termijn en zorgt voor een groter marktaandeel en een beter aanbod en service voor de klant.

Soepele overgang

Door de activiteiten over te nemen, wil Kärcher Belux het vertrouwen herstellen en de bedrijfscontinuïteit handhaven voor alle betrokken belanghebbenden, zowel de klanten als de werknemers. De overname werd actueel nadat er onregelmatigheden werden vastgesteld die tot het faillissement hebben geleid bij Kärcher Center Van Mol. Kärcher Belux was van de onregelmatigheden niet op de hoogte.

“We zijn verheugd om de overname van Kärcher Center Van Mol aan te kondigen”, verklaart Kees Wagtmans, Managing Director van Kärcher Belux. “Deze strategische stap versterkt niet alleen onze positie binnen de markt, maar stelt ons ook in staat om ons bereik te vergroten en uitzonderlijke producten en diensten te leveren aan een breder klantenbestand. “We zijn vastbesloten om de werknemers en klanten van Kärcher Center Van Mol te ondersteunen en we zullen hard werken om een soepele overgang te garanderen.”

Opnieuw open

Naast het geven van prioriteit aan de naadloze integratie van activiteiten, is Kärcher Belux vastbesloten om bestaande contracten en zakelijke relaties die zijn opgebouwd, te respecteren. Het bedrijf neemt de waardevolle en ervaren personeelsleden in dienst om een naadloze overgang te vergemakkelijken en de hoogste servicenormen te handhaven.

Als onderdeel van het integratieproces zal Kärcher Belux de activiteiten in Oost- en West-Vlaanderen zorgvuldig beoordelen en optimaliseren. De vestigingen Kärcher Center Waasland te Elversele, Kärcher Center Oudenaarde en Kärcher Center Westhoek te Diksmuide werden vandaag dinsdag heropend.

Geen kerstverlichting op rondpunt boven tunnel N41 door beslissing van Wegen & Verkeer.

TEMSE/ELVERSELE – De verlichting in de kerstboom op het rondpunt boven de N41 in Elversele zal dit jaar niet branden. Agenstschap Wegen en Verkeer (AWV), die bevoegd is voor de gewestweg, geeft aan de gemeente geen toelating om ter plaatse electriciteit af te tappen.

“We krijgen heel wat vragen van de bevolking van Elversele en Tielrode waarom de lichtjes in de kerstboom op het rond punt in Elversele niet branden”, stelt burgemeester Hugo Maes. “Ze hangen er wel in maar ze branden niet. Het gemeentebestuur van Temse krijgt jammer genoeg dit jaar geen toelating van AWV om de stekker in het stopcontact te steken. De afgelopen jaren werd hiervoor wel de toelating gegeven, dit jaar niet. Jammer, we zullen volgend jaar onze kerstboom ergens anders moeten plaatsen.”

Gras over het voetpad

“Een belangrijk weetje is dat het rondpunt – de toegangspoort van Elversele – onderhouden en beplant wordt door onze gemeentelijke Groendienst. We vinden dit belangrijk om dit op ons te nemen”, oppert Maes. Door deze onderhoudswerken op ons te nemen denk de bevolking dat het een gemeenteweg is en wijst men ook dikwijls het slecht onderhoud aan van de hoeken op dit rond punt. Maar de N41 is wel degelijk een gewestweg. Dus Wegen en Verkeer is verantwoordelijk voor het onderhoud.”

Hetzelfde fenomeen doet zich voor op de viaduct in Temse”, klinkt het. “Daar groeit het gras over het voetpad en groeien er zelfs bomen tussen de dalstenen als men de viaduct oprijdt richting St-Niklaas.”

Pompgemaal

Door de beslissing van AWV zal het rondpunt in Elversle dit jaar geen sfeervolle kerstverlichting hebben.

In een brief aan de gemeente laat AWV weten dat er geen toestemming kan gegeven worden om elektriciteit af te tappen op de Duivenhoek voor de plaatsing van een kerstboom’.

“Er kan geen gunstig gevolg gegeven worden om op het gewestdomein, elektriciteit af te tappen uit het pomplokaal”, schrijft AWV. “Het kan niet toegelaten
worden wegens kans op storing van het pompgemaal.”

Er zal dit jaar geen kerstverlichting schitteren op het rondpunt boven de N41

Waasland wordt opnieuw bediend met vier hoogspanningsleidingen

TEMSE – Na de zware brand van vrijdagavond op de industriezone TTS is deze voormiddag de vierde hoogspanningslijn opnieuw in gebruik. Dat meldt hoogspanningsbeheerder Elia.

De brand brak vrijdagavond uit bij het bedrijf Isopanel in de Haverheidelaan in Temse. Vrijdagavond was de brand onder controle. Zaterdagmorgen waren er nog slechts drie brandhaarden die geblust moeten worden.

Doordat Elia de hoogspanningslijn die zich boven de brandhaard bevond, preventief uitschakelde, kwamen er delen van Temse, Sint-Niklaas, Kruibeke en Beveren zonder stroom te zitten. Dat probleem werd vrijdagavond al verholpen, maar nu is ook de laatste hoogspanningslijn opnieuw in gebruik.

“Aanvankelijk waren er inderdaad drie van de vier lijnen niet in gebruik”, geeft Marie-Laure Vanwanseele, woordvoerster van Elia toe. “Dat is voor ons geen comfortabele situatie.” De drie andere lijnen bleken ook niet beschadigd. Hierdoor wordt het Waasland opnieuw bediend met vier hoogspanningsleidingen.

(C) Nieuwsblad.be

Derde druk ‘Boelwerf in Beeld’ beschikbaar

TEMSE – Op woensdag 13 december stelde Provincie Oost-Vlaanderen de derde herdruk voor van het boek ‘Boelwerf in Beeld. Een fotografische terugblik’. Het boek kent nog steeds, tien jaar na de eerste uitgave, een erg grote vraag, wat leidde tot deze derde druk. Het is dan ook een ijzersterk werk met ongeziene foto’s over de geschiedenis van de ter ziele gegane scheepswerf Boelwerf in Temse en meer.

“De Provincie zet de laatste jaren stevig in op varend erfgoed: de ontwikkeling van de provinciale erfgoedsite Scheepswerven Baasrode, het project ‘Scheepswerven in beeld’, de publicatie over binnenschepen van Maurice Kaak … We gingen maar wat graag in op de vraag van Op Stoapel vzw om onze uitgave over de Boelwerf nog eens te herdrukken. Het blijft immers een van dé monumenten in de industriële ontwikkeling van Vlaanderen”, aldus gedeputeerde An Vervliet, bevoegd voor Erfgoed.

De spectaculaire dwarse tewaterlating van de chemische tanker Stolt Norness
(bouwnummer 1451), 1970 (© Rijksarchief)

Pakkende beelden uit rijk archief te boek

Mede door de inspanningen van de toenmalige curator van Boelwerf Vlaanderen NV bleef het rijke archief bewaard. Toen het rijksarchief van Beveren vroeg om een selectie pakkende beelden uit dit archief te publiceren, ging het provinciebestuur akkoord. De sprekende foto’s geven een overzicht van de evolutie van de Boelwerf sinds het begin van de twintigste eeuw, van het scheepsbouwproces en van alle uitzonderlijke schepen die op de Boelwerf gebouwd werden.

Dit boek genoot een ongezien succes. Snel kwam er een tweede druk. Die is ook al enige tijd uitverkocht. Tien jaar na de eerste editie blijft de belangstelling voor de Boelwerf echter heel actueel en de vraag naar het boek groot.

Het verven van de onderkant van de car ferry Prins Filip (bouwnummer 1534),
1 februari 1991 (© Jimmy Hemelaer)

Nieuw deze editie

Een verschil met de eerste twee drukken is de tekst achteraan het boek van de hand van Filip Kint (Monumentenwacht Oost-Vlaanderen) en Peter Van Wichelen (Scheepswerven Baasrode), over de toenemende aandacht voor het varende erfgoed.

Boelwerf blijft sporen nalaten

Boelwerf bekleedt een heel relevante plaats in de regionale identiteit en geschiedenis van Temse en het Waasland. Nu nog, bijna dertig jaar na de sluiting van dit bedrijf met wereldfaam, is de herinnering aan de grootste scheepswerf in Vlaanderen nog levendig.

In Temse refereren nog een aantal markante erfgoedelementen aan die ambachtelijke, kwalitatieve en innovatieve bedrijvigheid: AC De Zaat met de bijzonder fraaie schaalmodellen en de iconische Boelwerfkraan die nog statig uitkijkt over de Scheldeboord. Maar evenzeer leeft bij de vroegere werknemers van Boelwerf nog steeds die kameraadschappelijke sfeer als ze elkaar ontmoeten.

Praktische info
Het boek kost 30 EUR en is te koop op volgende locaties:

op de Provinciale Erfgoedsite Scheepswerven Baasrode, zie www.scheepswervenbaasrode.be
bij Op Stoapel vzw, zie www.opstoapel.org
via e-mail naar erfgoed@oost-vlaanderen.be

vlnr Eddy Van Grevelinge (Op Stoapel), schepen Lieve Truyman, gedeputeerde An Vervliet, auteur Johan Dambruyne (Rijksarchief), Peter Van Wichelen (Scheepswerven Baasrode) en Jozef Dauwe (ere-gedeputeerde en curator van de Boelwerf)

Aantal verkeersongevallen in Temse de voorbije tien jaar met de helft gedaald

TEMSE – In Temse daalde het aantal verkeersongevallen de laatste jaren spectaculair. In 2012 telde de gemeente nog 644 verkeersongevallen, dit getal daalde in 2023 tot 308. Schepen voor Mobiliteit Lieve Truyman (N-VA) ziet voor dit getal een duidelijk verband:

“De basis voor deze spectaculaire daling van het aantal verkeersongevallen is duidelijk te wijten aan het gewijzigde mobiliteitsbeleid in Temse, hierin hebben we duidelijk een klemtoon gelegd op veiligheid en verkeersleefbaarheid.”

Sinds 2013 zijn er verschillende maatregelen doorgevoerd om ervoor te zorgen dat Temse een veilige maar bovenal ook een verkeersleefbare gemeente is. N-VA koos bewust bij de opmaak van het nieuwe mobiliteitsplan om alle Temsenaren uitvoerig te betrekken.

Oplossingen op maat

“Ondertussen is er een duidelijke afbakening van zone 30 in de dorpskernen, zone 50 erbuiten en de bijhorende handhaving in samenwerking met de politie”, stelt Lieve Truyman. “Wie trager rijdt kan vlugger stoppen om een ongeval te vermijden. Het doorgaand verkeer wordt geweerd in smalle woonstraten of kernen waar geen vrachtverkeer dient te zijn. “

Drie kruispunten werden conflictvrij gemaakt. De Edgard Tinelplaats en de N16 met de Hoogkamerstraat en Doornstraat. Schoolomgevingen werden zoveel mogelijk conflictvrij, veiliger en herkenbaar in te richten met kleurvlakken en het woord ‘School’ op het wegdek. Er is nauw samengewerkt met schooldirecties en ouderraden om oplossingen op maat uit te werken.”

In het centrum werd een fietszone gecreëerd

Met tal van gerichte acties en ingrepen maakten we van Temse een echte fietsgemeente, we introduceerden de eerste fietsstraten en fietszone. In Elversele werd aan de Pontweg een veilige fietsverbinding ingericht naar Hamme en Waasmunster”, klinkt het bij de schepen. “In Elversele werd de Nieuwe Steenweg veiliger met gescheiden fietspaden, er is daarnaast een optimale fietsverbinding gerealiseerd ter hoogte van de Hoogkamerstraat richting Sint-Niklaas doorheen de TTS-zone.”

Blijven investeren

In Steendorp en Tielrode kregen fietsers ook in de landelijke delen van onze gemeente een veiligere verbinding. Bij grote herinrichting van wegenis heeft verkeersveilige weginfrastructuur prioriteit.

Het kruispunt van de Sint-Amelbergalaan en de Hoogkamerstraat werd conflictvrij

“Als ik deze cijfers bekijk, kan ik niet anders dan trots zijn op het geleverde werk dat ik als schepen voor Mobiliteit samen met onze administratie en lokale politie heb verwezenlijkt. Het werk is echter nog niet af, elke burger komt dagelijks in contact met mobiliteit. Het is dus in het belang van eenieder om te blijven investeren in de verkeersinfrastructuur en verkeersveiligheid. Onder het motto van: ‘elk verkeersongeval is er één te veel’, ben ik vastbesloten om de volgende jaren te blijven investeren in de verkeersveiligheid van Temse”, aldus Truyman.

“Er is al heel wat weginfrastructuur aangepast om het voor alle weggebruikers veiliger te maken, het werk nog niet af: samen met Infrabel, AWV, de provincie Oost-Vlaanderen werken we aan de haalbaarheidsstudie voor de fietssnelweg F18 langsheen de spoorlijn Temse – Sint-Niklaas, de voorbereidingen zijn lopende voor enkelrichtingsfietspaden op Eigenlo, alsook op Cauwerburg en voor de Hoogkamerstraat richting centrum Temse.”

“Ondertussen is het belangrijk dat we allemaal als weggebruiker met de nodige verantwoordelijkheid ons steentje bijdragen aan een verkeersveilig Temse zodat het aantal verkeersongevallen verder daalt, elk ongeval blijft er één te veel”, besluit de schepen.

Schepen Lieve Truyman op de brug over de E17 in de Hoogkamerstraat die volledig werd heringericht

Vriendenkring van ’t Broebelke organiseerde weer nostalgische Broebelfuif

TEMSE – Zaterdag 9 december organiseerde de vriendenkring van de voormalige jeugdclub ’t Broebelke voor de zesde een Broebelfuif in JOC De Nartist.

Die vriendenkring bestaat uit vier historische figuren van ’t Broebelke: Dirk Lauwers, Erik Westerlinck, Rudy Bredael en Werner Maerevoet.

Jeugdclub Broebelke was dé place to be in de jaren zeventig voor de Temsese jeugd, Al voor de zesde keer kon men de beentjes losgooien met vooral muziek van toen met de Swinging Broebelkes Discotheek met dj Rudy.

Naar aanleiding van de Warmste Week komt de opbrengst van de fuif ten goede aan het opleidingscentrum voor blindegeleidehonden.

Meer foto’s, klik hier

Après Ski Bar Temse en Tichelland gaan samenwerken

TEMSE – Goed nieuws voor alle fuifnummers en feestbeesten. Tichelland en Après Ski Bar Temse slaan de handen in elkaar voor het organiseren van twee topevenementen in de streek.

Samen staan we sterker’

“We hebben hetzelfde doel en dat is ervoor zorgen dat er zowel in de winter als zomer leuke events blijven bestaan”, klinkt het bij beide organisaties. “Dit voor jong en oud en voor zowel de dancefans als de echte Après Ski liefhebbers. Het zijn twee totaal verschillende genres, maar we hebben samen één doel, de mensen een leuke tijd bezorgen. Misschien is dit wel het begin van meer.”

Après Ski Bar Temse: 3 februari 2024 aan Christal Carwash op de Krijgsbaan en Tichelland 2024 op 2,3 en 4 augustus in de Ruisstraat in Tielrode.

Ambiance tijdens de Après Ski Bar 2023
Ook bij Tichelland ’23 was er heel wat belangstelling

Lieve Truyman en Davy De Rijbel vertegenwoordigen Temse op N-VA lijsten voor Federale en Vlaamse verkiezingen

TEMSE – N-VA heeft de kandidaten bekend gemaakt waarmee de partij op 9 juni volgend jaar naar de stembus trekt voor de Vlaamse, Federale en Europese verkiezingen. Ook Temse wordt vertegenwoordigd op de Vlaamse én Federale lijst.

Eerste Schepen en nationaal ondervoorzitter Lieve Truyman en fractieleider in de gemeenteraad Davy De Rijbel zullen voor Temse de belangen verdedigen.
“We kijken al uit naar de campagne!” aldus lokaal voorzitter Kim Aluwé.

Eerste schepen Lieve Truyman is ook nationaal ondervoorzitter van N-VA en is eerste opvolger op de Kamerlijst. Ze kan wel niet rechtstreeks verkozen worden voor het parlement maar maakt wel kans op een zitje als een andere verkozen niet kan zetelen of vervangen moet worden.

Dit laatste gebeurt ook als N-VA in een regering zou stappen en een Oost-Vlaams verkozene minister wordt. Fractieleider Davy De Rijbel neemt de 10de opvolgersplaats voor het Vlaams Parlement voor zijn rekening.

Davy De Rijbel en Lieve Truyman