Komende zondag Durme-Scheldejogging tussen Tielrode en Temse

Jong én oud welkom voor (gratis) deelname, ook voor rolstoelgebruikers!

TEMSE/TIELRODE – Naar jaarlijkse gewoonte kunnen sportievelingen uit Temse en omstreken komende zondag 5 september deelnemen aan de recreatieve Scheldejogging. De loop die dit jaar, wegens corona, niet enkel op een andere datum valt, maar ook langs een gloednieuw traject loopt.

“We kregen toestemming van de burgemeester om deze jogging opnieuw te organiseren”, vertelt voorzitter van Toerisme Temse Rita Heerwegh. “Normaal doen we steeds begin juni een loop tussen Steendorp en Temse. Maar omdat er toen nog strenge coronaregels van kracht waren was dat niet mogelijk. Omdat de regels nu versoepelt zijn kwamen we op het idee om in september, en vanop een nieuwe locatie, de Durme-Scheldejogging te organiseren. Zo betrekken we deelgemeente Tielrode ook in ons verhaal.”

Aankomst op de Zaat

Jong én oud is welkom voor gratis deelname, ook rolstoelgebruikers. Na de looptocht krijgen alle deelnemers een drankje en aandenken aangeboden door het Lokaal Bestuur en Toerisme Temse.

De start van de zowat 5 kilometer lange looptocht is om 15 uur aan standbeeld Den Toeter in Tielrode, vlakbij het Durmeveer. Inschrijvingen zijn mogelijk vanaf 14.30 uur aan de parking van taverne ’t Veer. De aankomst is op het jaagpad ter hoogte van de Boelwerfkraan op de Zaat. Er zijn tien speciale prijzen, afhankelijk van type deelname, zoals de 1ste plaats, jongste/oudste deelnemer, enz… En een mini-trofee voor alle deelnemers. Sportievelingen op post !

“Ons plan is om vanaf 2022 jaarlijks in juni de vertrouwde Scheldejogging vanuit Steendorp te organiseren. En begin september de Durme-Scheldejogging vanuit Tielrode”, klinkt het bij Rita Heerwegh.

Dit jaar organiseert men de Durme-Scheldejogging vanuit Tielrode

Fietsersbond Temse voert actie voor conflictvrije kruispunten

TEMSE – Samen met Fietsersbondafdelingen verspreid over het ganse land hield Fietsersbond Temse maandagavond aan de Edgard Tinelplaats een actie voor conflictvrije kruispunten.

De actie was een initiatief van Fietsersbond Nationaal samen met de Voetgangersbeweging, Johanna.be, GRACQ en Ouders van Verongelukte Kinderen.

Het protest kwam er naar aanleiding van de dodelijke aanrijding van twee kinderen in Antwerpen, maar ook de aanrijding van een fietsster in Gent, en alle verkeersslachtoffers die jaarlijks vallen door afslaande voertuigen bij groen licht voor voetgangers en fietsers.

De leden reden enkele keren over het kruispunt

Veilig rechtdoor

Een twintigtal actievoerders kwamen samen op het kruispunt van de Hoogkamerstraat en de Sint-Amelbergalaan. De leden stelden zich strategisch op, ontrolden een spandoek en reden enkele keren heen en weer langs de fietsoversteekplaats.

“Het is hier één van de drukste kruispunten van Temse centrum en nog altijd niet volledig conflictvrij”, aldus secretaris Jozef Van Breuseghem. “We eisen conflictvrije regelingen van de verkeerslichten. Bij groen licht moeten we veilig rechtdoor kunnen verder wandelen of fietsen, zonder gevaar te lopen om te worden aangereden door naar links of rechts afslaande voertuigen.”

“langs de zijde van de Schoolstraat hebben fietsers hebben wel een voorstart van drie seconden op het gemotoriseerd verkeer dat bij groen licht vertrekt vanuit de Hoogkamerstraat”, stelt Van Breuseghem. “Maar het verkeerslicht voor voetgangers aan het zebrapad recht tegenover de Heilig Hartschool heeft zelfs deze veilige voorstart in de groenfase nog altijd niet. We vragen deze aanpassing al sinds april 2017.”

Meer foto’s, klik hier

De fietsersbond stelde zich strategisch op en voerde actie

Twee gewonden en 15 pv’s na botsing op E17

TEMSE – Bij een ongeval op de E17 in Temse zijn maandagvoormiddag twee gewonden gevallen. Een bestuurder van een bestelwagen was achteraan ingereden op een Nederlandse vrachtwagen.

Door de klap botste de bestelwagen ook nog tegen de middenberm. De brandweer moest de passagier de bevrijden. Hij werd samen met de bestuurder naar het ziekenhuis gebracht. De vrachtwagenchauffeur bleef ongedeerd.

Door het ongeval ontstond er al snel een lang file. Vijftien bestuurders die de pechstrook gebruikten om de file voorbij te steken, kregen allemaal een proces-verbaal aangesmeerd. (Bron: HN/Bert Foubert)

(foto: HN/Bert Foubert)

Vrije Rijders organiseerden motortreffen voor het goede doel

TEMSE – De Vrije Rijders uit Tielrode organiseerden zondag voor de eerste keer een bepijlde motorrit van 171 kilometer vanuit Elversele. Vorig jaar werd hun rit door corona afgelast.

“Er zijn twee haltes gepland: in Bavegem en Beervelde”, vertelt voorzitter Guy Schippers. ”De opbrengst van ons initiatief gaat naar Het Vliegend Bed vzw uit Temse. Zij laten onder meer gehospitaliseerde kinderen via Virtual Reality Kits op avontuur gaan.”

“Met 404 inschrijvingen een meer dan geslaagde eerste editie”, stelt de voorzitter We hebben ons goed doel Het Vliegend bed met maar liefst met 2200 euro kunnen steunen.”

Meer foto’s, klik hier

De eerste editie van het motortreffen van de Vrije Rijders was meer dan geslaagd

SV Blauw-Wit Temse wil steeds “spelen om te winnen”

TEMSE – Zondag 5 september speelt SV Blauw-Wit Temse de eerste competitiewedstrijd in zijn bestaan in 4e provinciale F. Vrijdag vond de ploegvoorstelling plaats in garage Waasland Motor. Dit in aanwezigheid van enkele ‘speciale’ gasten.

“We vonden het belangrijk dat de Temsenaren een herkenningspunt hebben met de spelers op het plein”
Ondervoorzitter Johan Boel

“Meer dan een jaar geleden staken een aantal mensen de koppen bij elkaar om, na de fusie van KSV Temse met Lokeren, een nieuwe club op te richten.”, aldus voorzitter Bjorn Van Asbroek. ” En hiervan zien we vandaag het resultaat met de voorstelling van onze ploegen, een eerste ploeg en een beloftenteam, die komend seizoen het beste van zichtzelf gaan geven.”

Voor de gemeente was schepen Hugo Maes (CD&V) aanwezig.

“Ik wil de intiatiefnemers feliciteren voor de durf en moed dit hier in Temse opnieuw te arrangeren”, klonk het bij de schepen. “Ik kijk met veel genoegen uit naar de spelers en wens hen veel succes toe, veel amusement en ook trachten de fairplay hoog in het vaandel te houden voor onze gemeente. En ik wens jullie veel hoogdagen in het Fernand Schuermanstadion.”

Herkenningspunt voor de Temsenaar

Ook ondervoorzitter Johan Boel nam het woord.

“Na de verhuis van KSV Temse naar Lokeren hebben we de leemte willen opvullen zodat er opnieuw een eerste ploeg voetbal speelt in het Fernand Schuermanstadion” stelt de ondervoorzitter. “Het is van in het begin onze bedoeling geweest om een ploeg van en voor Temse te hebben.”

“Uiteraard konden we geen twee ploegen opbouwen met énkel spelers uit Temse. Maar we hebben toch getracht om zoveel mogelijk mensen en spelers in onze ploeg te betrekken uit Temse, die afkomstig zijn uit Temse of een link hebben met onze gemeente. We vonden het belangrijk dat de Temsenaren een herkenningspunt hebben met de spelers op het plein. Ondertussen kunnen we stellen dat 31 spelers van ons eerste elftal en de beloftenploeg een link hebben met onze gemeente.”

“Onze bedoeling is dan ook een wervend en een bindend project te realiseren om zoveel mogelijk inwoners uit de gemeente naar het voetbal te krijgen. En tot mijn aangename verrassing hebben we gemerkt dat tijdens de eerste oefenwedstrijden waar nog niet al te veel publiciteit rond gevoerd werd toch meestal meer dan 100 toeschouwers aanwezig waren. En wat ons heel gunstig stemde was dat er heel veel jonge mensen naar het voetbal kwamen kijken.”

“Eén goal meer maken dan de tegenstrever”

Trainer van het eerste elftal is Johan Rohart. Hij verdiende zijn strepen bij heel wat clubs in de regio en daarbuiten,. Zowel als speler en als trainer.

“Ik ben er van overtuigd als we allemaal datzelfde willen bereiken dat er dingen kunnen groeien in Temse.”, stelt Rohart. “En er de mogelijkheid is om vele mooie dingen te laten zien. Ik wil de spelers iets bijbrengen, ze op een niveau brengen dat nog beter is dan nu. En als we dat bereiken, als ze allemaal iets willen bijleren dan denk ik dat we dit seizoen veel zullen bereikt hebben en vele wedstrijden kunnen winnen. Het belangrijkste is dat we een team vormen en voor elkaar willen vechten, dat we de juiste mentaliteit hebben zodanig dat we elke wedstrijd spelen om te winnen. En dat betekend steeds één goal meer maken dan de tegenstrever. Het moet de bedoeling te zijn om aanvallend voetbal te brengen waarvan de Temsenaar die komt kijken ook iets te zien krijgt.”

Nadien was er ook een gesprek met Danny Veyt, gewezen profvoetballer, bij ondermeer Waregem AA Gent en Club Luik en bij de Rode Duivels. Hij werd geselecteerd voor het WK 1986 in Mexico.

Na het officiële gedeelte was er ook een verrassingsact met Madame Zaza Project, een internationaal travestiegezelschap uit de regio Gent.

Meer foto’s, klik hier

Een aantal spelers van het eerste elftal van de club met achteraan tweede van links trainer Johan Rohart
Enkele spelers van de beloftenploeg.van Blauw-Wit Temse
(een aantal waren door werk of andere redenen afwezig)
Het bestuur van SV Blauw-Wit Temse met vooraan
vlnr.: secretaris Margino De Kerf, ondervoorzitter Johan Boel, voorzitter Bjorn Van Asbroek en erevoorzitter Wilfried De Witte

Pastoor Boelstraat zaterdagvoormiddag volledig afgesloten voor dringende rioleringswerken

TEMSE – Zaterdag 28 augustus moeten dringende rioleringswerken uitgevoerd worden in de Pastoor Boelstraat. Daardoor zal het verkeer omgeleid worden.

De Pastoor Boelstraat wordt hiervoor volledig afgesloten ter hoogte van de verkeerslichten in beide richtingen. De aannemer plant te starten omstreeks 6.30 uur en hoopt de werken te kunnen beëindigen omstreeks 12 uur. (zonder verlet)

Tijdens de werken zal een omleiding in beide rijrichtingen ingericht worden langs de Gasthuisstraat – Gebrs. Van Raemdonckstraat – Eeckhoutdriesstraat.

De omleiding zal in beide richting gebeuren via Eeckhoutdriestraat, Gebr. Van Raemdonckstraat en Gasthuisstraat

Ook dit jaar geen Sleutelbraderij… maar wel terrasjesdag

TEMSE – Tijdens de maand september pakt het gemeentebestuur in samenwerking met Unizo Temse weer uit met de Winkelhieractie. Daarnaast organiseert men op zaterdag 4 september een Winkelhier-terrasjesdag in de Kouterstraat.

“Op zaterdag 4 september zijn inwoners van 13 tot 19 uur welkom op het grootste terras van Temse in de verkeersvrije Kouterstraat”, stelt lokaal Unizo voorzitter Stijn Teugels. “Het terras bestaat uit vier zones met telkens 100 zitplaatsen, uitgebaat door KSA Temse Voorwaarts, Carnavalsvereniging Bepikt en Bestolen, vogelvereniging De Sneeuwgors en Wijnhandel Di’vin. De Pretcamionette is er voor de allerkleinsten. Tommy Van San zorgt voor muziek en gezelligheid en plaatst twee dj-eilanden in de straat.”

De Terrasjesdag vervangt de Sleutelbraderij

De terrasjesdag vervangt de sleutelbraderij die nu al voor het tweede jaar op rij niet kan doorgaan. En het is meteen het eerste echte openbare event in Temse-centrum na meer dan een jaar.

“Doordat het organiseren van de braderij heel wat tijd in beslag neemt en er de voorbije maanden nog strenge coronaregels van kracht waren beslisten we om toch een kleinschaliger event op poten te zetten”, aldus Bart Thierens. “Alhoewel het in dit post-coronatijdperk heel wat voeten in de aarde had om dit toch te kunnen organiseren.”

veel goesting

Tijdens de Sleutelbraderij nodigt Unizo Temse steeds een BV uit. Zo waren en in 2019 een aantal acteurs van FC de Kampioenen als special guest en de voorbije jaren ondermeer Tom Waes en Katleen van K3.

Voor onze terrasjesdag is dat spijtig genoeg niet gelukt”, stelt Thierens. “De bekende Vlamingen die we contacteerden om langs te komen zagen het niet zitten om tussen de mensen handtekeningen uit te delen.”

“Wij samen met de standhouders hebben veel goesting om er opnieuw in te vliegen. Hopelijk zijn de weergoden ons gunstig gezind. We zijn ook opgelucht dat vanaf 1 september een groot aantal coronabeperkingen wegvallen.”

Kooptombola

Tijdens maand september heeft lokaal bestuur Temse, met ondersteuning van Unizo Temse opnieuw een actie uitgewerkt om het consumeren bij de lokale handelaars, bedrijven en horeca te stimuleren in dit post-Covid tijdperk. Ditmaal onder het motto: Winkelhier! Win hier!

“Het is een kooptombola waarbij de klant een kraslotje ontvangt bij een aankoop en, anders dan vorig jaar, onmiddellijk kan nakijken of hij de gelukkige winnaar is van een van de prijzen ter beschikking gesteld door het gemeentebestuur”, klinkt het bij schepen van Lokale Economie Stephan Van der Gucht (N-VA). “We hopen dit jaar het succes van 2020 met 90 deelnemende handelaars en horecazaken te evenaren of beter nog te overtreffen.”

De prijzenpot bevat dit jaar 100 ‘Winkelhier’ aankoopbonnen van 25€, 100 ‘Winkelhier’ restaurantbons van 50€ en 2500 drankbonnen van 2,5 €.

“De start van de Winkelhieractie wordt gegeven tijdens het eerste fysieke ‘post-corona’ netwerkevent van Unizo Temse in Bar Coupé aan de Wilfordkaai”, stelt Stijn Teugels. “Dit in aanwezigheid van meer dan 80 ondernemers met enkele bijzondere gasten zoals Jos Vermeiren, provinciaal directeur UNIZO Oost-Vlaanderen, burgemeester Luc De Ryck en schepen voor Lokale economie Stephan Van der Gucht.”

“Bar Coupé is gevestigd in het pand Temsica. Dit was het vroegere vergaderlokaal van NCMV Temse voor dat dit werd omgedoopt tot UNIZO. Het is als het ware een beetje thuiskomen”, besluit Teugels.

Het bestuur van Unizo Temse samen met schepen Stephan Van der Gucht heeft er veel goesting in om er opnieuw in te vliegen

Nostalgie troef in snoepwinkeltje de Zoete Doos

TIELRODE – Begin deze maand opende Lotte Wauman aan de Antwerpse Steenweg in Tielrode snoepwinkeltje de Zoete Doos. Men kan er vooral terecht voor lokale producten.

“Persoonlijk wil ik zoveel mogelijk vrolijkheid rondom mij en enkel positieve dingen”
Lotte Wauman

“Ik heb er altijd van gedroomd om naast mijn job in het onderwijs (Lotte geeft Nederlands aan anderstaligen red.) een zaak in bijberoep op te starten”, vertelt Lotte Wauman. “Het idee om een nostalgisch winkeltje op te starten is pas concreet geworden naar aanleiding van de aankoop van dit pand met etalage. Tot een jaar of vijftien geleden was hier een tabakswinkel. Het voorbije jaar kleedde ik de etalage gezellig aan en plaatse er steevast enkele spreuken. En ik kreeg daar leuke reacties op.”

In de Zoete Doos verkoopt men vooral lokale producten

Lokale producten

“In gedachten ben ik begonnen met een nostalgisch snoepwinkeltje omdat ik dat zelf superleuk vindt”, stelt Lotte. “Maar dan ben ik ook beginnen nadenken om andere producten in mijn assortiment op te nemen. Daarop besliste ik om enkel lokale producten uit het Waasland te verkopen.”

“Ik droom zelf van een wereld waar we opnieuw maar de straat moeten oversteken om naar de slager te gaan, even verder bij de boer om groenten en patatten enzovoort, dat vind ik superfijn. Daarom ben ik wat beginnen rondzoeken in de streek naar producten die mij aanspraken. Ook omdat ik naar pakketjes of geschenkmanden toe iets wil doen.”

“Omdat ik zelf een koffiedrinker was ik in ieder geval van plan om koffie in het assortiment op te nemen, zowel bonen als gemalen. Die vond ik bij koffiebranderij Zwerte uit Hamme.”

Mensen blij maken

Naast koffie uit Hamme verkoopt Lotte ook mocktails uit Kruibeke, pralines uit Sint-Niklaas, ambachtelijk gemaakte koekjes uit Lokeren, en snoepjes van familiebedrijf De Ryck uit Temse. Daarnaast mocht ook het Kerel bier uit Tielrode niet ontbreken in het assortiment.

“Het buitenbeentje is de chips, die komt uit Namen”, stelt Lotte. “Dat vond ik niet dichter bij huis maar het komt wel van een familiebedrijf, en dat sprak mij wel aan.”

“Ik ben nog maar pas open maar ik krijg al heel leuke reacties. Persoonlijk wil ik zoveel mogelijk vrolijkheid rondom mij en enkel positieve dingen. Omdat alles al zo serieus is tegenwoordig. Ik hoop dat ik met mijn winkeltje mensen blij kan maken.”

Info: www.dezoetedoos.be

“Ik hoop dat ik mensen blij kan maken met mijn winkeltje”, klinkt het bij Lotte Wauman

Fietsersbond Temse doet oproep naar scholieren

Fietsvereniging toont zaterdag knelpunten aan vernieuwde fietspad naar Sint-Niklaas

TEMSE – Na een gedwongen rustperiode organiseert Fietsersbond Temse vanaf heden weer de vertrouwde fietsacties op zaterdag. Voor de eerste actie komende zaterdag 4 september richt men zich op het vernieuwde fietspad dat aangelegd wordt in de Hoogkamerstraat, ten noorden van de N16.

“Met onze lokale afdeling doen we hiervoor een oproep”, stelt secretaris Jozef Van Breuseghem. We roepen fietsers en vooral scholieren die naar Sint-Niklaas fietsen, op om komende zaterdag mee te fietsen, of je nu lid bent van de Fietsersbond of niet. We tonen de knelpunten en vertellen wat er fietsers nog te wachten staat in de buurt gedurende het komende schooljaar. Geïnteresseerden verzamelen op de Markt van Temse, waar we om 11 uur vertrekken.”

Fietsersbond Temse wil scholieren en andere fietsers de knelpunten tonen op het vernieuwde fietspad in de Hoogkamerstraat
foto: (C) Fietsersbond Temse

Iedereen welkom op ploegvoorstelling van SV Blauw-Wit

TEMSE – Vorig jaar werd de nieuwe voetbalclub SV Blauw-Wit boven de doopvont gehouden. vanaf dit seizoen 2021-2022 start de club in 4e provinciale F met twee teams. Een eerste elftal en beloften. SV Blauw-Wit wil zich profileren als een gewone dorpsclub, een club waar iedereen terecht kan. Daarom is ook iedereen welkom op de voorstelling van de ploegen.

Vrijdag 27 augustus is er de ploegvoorstelling van de club bij garage Waasland Motors aan de Kapelanielaan 2c in Temse. Iedereen is coronaproof welkom voor een hapje en een drankje waarna het eerste elftal en de beloften worden voorgesteld die de kleuren van de club zullen verdedigen. Er zijn ook enkele verrassingen gepland.

Vrijdag 27 augustus om 19 uur ploegvoorstelling SV Blauw-Wit Temse Kapelanielaan 2c Temse

Info: www.svblauwwittemse.be

POLITIE. Bromfietser onder invloed

Zaterdagnacht 22 augustus werd bij een politiecontrole op de Velle een bestuurder van een bromfiets gecontroleerd. De 41-jarige man uit Antwerpen trok de aandacht van de ploeg doordat hij even voor de plaats van de controle van zijn bromfiets afstapte en te voet verder ging.

Bij de controle bleek dat hij geïntoxiceerd was. Zijn rijbewijs werd bijgevolg voor drie uren ingehouden. Daarnaast kon hij ook geen geldig verzekeringsdocument voorleggen. Er werd dus ook een wielklem geplaatst op zijn bromfiets.

Franse melkgigant SODIAAL rekent op Biolectric uit Temse om hun methaanuitstoot te reduceren

TEMSE – Het Belgische Biolectric uit Temse, Europees marktleider op vlak van kleinschalige mestvergisters, heeft een contract afgesloten met het Franse SODIAAL, de zesde grootste melkproducent in Europa. Via mestvergisting wil de coöperatie tegen 2025 zijn uitstoot van broeikasgassen met 20 procent verminderen.

De zuivelcoöperatie SODIAAL (Société de diffusion internationale agro-alimentaire), die meer dan 17.000 Franse boeren verzamelt, wil een voortrekkersrol opnemen in het beperken de uitstoot van broeikasgassen door melkvee. Door de mest te vergisten, wordt de uitstoot van broeikasgassen met 70% gereduceerd en kan de landbouwer op zijn eigen bedrijf groene energie opwekken.

Van mest naar elektriciteit en warmte

Biolectric, uit de TTS industriezone in Temse, bouwt oplossingen voor duurzame landbouw, voornamelijk kleinschalige biogasinstallaties van 11 tot 74kW, waarbij methaan uit mest wordt omgezet in energie. De kleinste installatie kan tot 88.000 kilowattuur stroom opleveren, het equivalent van 20 keer het gebruik van een gemiddeld gezin. Maar even belangrijk, een gemiddelde installatie zorgt voor jaarlijks 413 ton CO2-reductie, vergelijkbaar met de uitstoot van 230 wagens.

“Een van onze doelstellingen als coöperatie is om onze ecologische voetafdruk te reduceren. En daarvoor leveren we inspanningen op alle niveaus, van op de boerderij tot in de fabriek”, vertelt Lavatine. “Met ons project ‘La Route du Lait’ kunnen we de inspanningen in kaart brengen. SODIAAL heeft als streefdoel om tegen 2025 20 procent minder broeikasgassen uit te stoten. De mestvergister is daarbij een oplossing op boerderijniveau.”

Een mestvergister stelt de boer dus in staat om energieonafhankelijk te zijn, van zijn mest een bron van inkomsten te maken en de uitstoot van schadelijke gassen sterk te beperken.

“Er is zeer veel potentieel in Frankrijk,” vertelt Hans Degrande, verkoopdirecteur van Biolectric. “We zijn dan ook verheugd dat een belangrijke speler als SODIAAL voor ons kiest. Het toont nog maar eens dat landbouwers open staan voor innovatie en technologie. Landbouwbedrijven zijn vooruitstrevende bedrijven die op zoek gaan naar duurzame en performante oplossingen.”

SODIAAL is de derde grote Europese melkproducent die kiest voor een samenwerking met Biolectric. Eerder gingen het Franse ACLCCP en het Nederlandse Friesland Campina – een van de vijf grootste zuivelcoöperaties ter wereld- al in zee met Biolectric. Daarnaast zijn er in Frankrijk al samenwerkingsverbanden met melkcoöperaties zoals Uneal en EMC², samen goed voor meer dan 75 actieve installaties.
Ook het Nederlandse CONO Kaasmakers, de roomijsproducent Ben & Jerry’s en de Universiteit van Cambridge kozen voor een samenwerking met Biolectric.

Duurzaamheid en arbeidsextensief

Biolectric werd in 2011 opgericht door drie Vlaamse ingenieurs die iets wilden doen met de mest en het potentieel aan methaangas op de boerderijen. Het doel was om een kleinschalige monomestvergister te ontwikkelen, die op de boerderij biogas omzet in elektriciteit en warmte. Op die manier kunnen landbouwers op de boerderij mest om zetten een bron van inkomsten. De opgewekte energie is ruim voldoende om het landbouwbedrijf te voorzien van warmte en elektriciteit, maar eventueel ook de gezinswoning of omliggende woningen en gebouwen. En daarnaast is er ook een mooie winst voor het milieu, want dankzij de biogasinstallatie wordt de methaanuitstoot uit de mest met 70% gereduceerd.

Na een ontwikkelingsfase bouwt het technologiebedrijf in heel Europa performante vergisters beneden 75kW. De huidige installaties halen een gemiddeld technisch rendement van meer dan 95% en vragen ongeveer een kwartiertje werk per dag van de landbouwer.

“De landbouwer kan de werking van de biogasinstallatie op ieder moment opvolgen op zijn smartphone of tablet en ook vanuit Biolectric is er een voortdurende monitoring. Daarnaast komt op geregelde tijdstippen een van onze medewerkers langs voor het nodige onderhoud. Dankzij dit preventief onderhoud kan het technisch rendement 20 jaar gegarandeerd worden”, vertelt Hans Degrande.

Next steps

Die duurzaamheid blijft een belangrijke pijler voor Biolectric.

“Momenteel zetten we heel erg in op oplossingen voor de stikstofproblematiek”, vertelt Hans Degrande. “Na de vergisting scheiden we het digestaat in een dikke en een dunne fractie. De dikke fractie kan gebruikt worden in diepstrooiselboxen. Maar nog veel belangrijker: in een mineralenscheider halen we -in een luchtdichte omgeving- tot 70% van de stikstof uit de dunne fractie. Stikstof waarmee we vervolgens kunstmest kunnen maken. Daarmee is de cirkel rond: de uitstoot van polluenten wordt sterk gereduceerd, er moet minder kunstmest aangekocht worden en de reststromen worden 100 procent benut. Het is schoolvoorbeeld van circulaire economie.”

Eén van de installaties van Biolectric

Scheldebrug wordt vernieuwd: binnenkort kan spoorwegbrug vanop afstand geopend worden voor schepen

Bruggen voor autoverkeer zijn in september en oktober aan de beurt, hinder blijft beperkt

TEMSE – Spoorwegbeheerder Infrabel is in Temse gestart met ingrijpende werken aan de brug over de Schelde. De Scheldebrug is de langste beweegbare brug van ons land. Infrabel wil de brug in de toekomst ook vanop afstand kunnen bedienen.

Daarvoor vernieuwt Infrabel nog tot halverwege september het besturingssysteem, de elektromechanica en de bovenleiding van de spoorbrug over de Schelde. In het najaar zijn de twee baanbruggen aan de beurt, maar de verkeershinder zal beperkt blijven.

De spoorbrug over de Schelde is een zogenaamde rolbasculebrug, die omhoog kan als er een schip wil passeren. Tot nu toe moet er altijd iemand fysiek aanwezig zijn om de brug voor een schip te openen, gemiddeld zo’n tachtig maal per jaar. De brug krijgt tijdens deze werken een nieuw besturingssysteem, zodat ze op afstand kan worden bediend. De kabels om de brug te bedienen worden vernieuwd en de elektromechanica gemoderniseerd. Alle systemen, inclusief de bovenleiding, worden bovendien ontdubbeld. Wanneer één systeem uitvalt, neemt een back-up het over. Tenslotte wordt ook de beweegbare bovenleiding op het beweegbare deel van de brug vervangen. Dat draait weg zodat de brug achteruit kan rollen.

Scheldebrug wordt vernieuwd: binnenkort kan brug vanop afstand geopend worden voor schepen

Sommige brugonderdelen zijn aan vervanging toe na vele jaren gebruik, en dat verhoogt de kans op storingen. Dit type van beweegbare brug wordt regelmatig onderhouden maar is toch storingsgevoeliger dan een statische brug die nooit open of toe moet. Om de toekomst te verzekeren doen we daarom deze werken. “Dit is de laatste van drie bruggen die we op dezelfde manier moderniseren”, zegt Steffie Geysens, persattaché bij Infrabel. De Nijverheidsbrug in Ruisbroek en de Jan Bogaertsbruggen in Kapelle-op-den-Bos waren respectievelijk in 2019 en 2020 aan de beurt. “Bij die bruggen zien we dat het aantal storingen met een derde tot de helft zijn afgenomen. Met de brug in Temse hebben we het minst problemen, daarom kwam die laatst aan de beurt.”

“Tijdens deze werken installeren we ook meerdere camera’s op de brug, gericht op de beweegbare bovenleiding en het spoor”, klinkt het. “Zij zijn onze ogen vanop afstand. Wanneer er dan een probleem opduikt kunnen we veel sneller zicht krijgen op de situatie.”

Baanbruggen

In september en oktober pakt de Vlaamse Waterweg de twee bruggen voor autoverkeer aan. Die krijgen ook een nieuwe sturing, maar het verkeer zal enkel hinder ondervinden wanneer die wordt getest. Dat gebeurt slechts enkele nachten en er blijft steeds een brug vrij, waar het verkeer in beide richtingen over kan.

De werken aan de spoorbrug begonnen op 15 augustus en duren tot midden september. Er rijden geen treinen tussen Temse en Puurs tot 31 augustus en in de weekends van 4-5 en 11-12 september. Tijdens het weekend van 28 en 29 augustus is het treinverkeer al onderbroken vanaf Sint-Niklaas. Tussen Sint-Niklaas en Puurs rijdt nog tot eind deze maand een aantal P-treinen niet. Tussen Puurs en Mechelen wijzigen tijdens de weekends de vertrektijden van een aantal L-treinen richting Sint-Niklaas en Mechelen. De NMBS voorziet een alternatieve treindienst en vervangbussen.

Meer foto’s, klik hier

Meer info op www.belgiantrain.be.

De werken waren vrijdag volop aan de gang. Enkele hoogtewerkers en een spoorkraan waren aan het werk om de nieuwe beweegbare bovenleiding te monteren (IF)

POLITIE. Vijf illegalen aangetroffen, dronken bestuurder onderschept en verkeersongeval met gewonden

Vijf illegalen aangetroffen in vrachtwagen

In de nacht van maandag op dinsdag werden vijf illegalen aangetroffen in de laadruimte van een vrachtwagen. De chauffeur was vanuit Frankrijk naar België gereden om te lossen in de Kapelanielaan in Temse. Hij werd er door een voorbijganger op attent gemaakt dat er geklop te horen was vanuit de laadruimte.

Hierop heeft de chauffeur de politie verwittigd. Bij nazicht van de vrachtwagen werden 5 mannen aangetroffen. Ze waren afkomstig uit Ethiopië en hadden geen papieren op zak. Dienst Vreemdelingen werd in kennis gesteld. Na onderzoek werd er beslist dat de mannen mochten beschikken.

Dronken bestuurder onderschept

In de nacht van dinsdag op woensdag merkte de patrouille een zwalpend voertuig op. Ter hoogte van de Pieter Dierickxlaan werd het voertuig onderschept.

Tijdens de controle bleek dat de 58-jarige bestuurder uit Temse onder invloed van alcohol was. Uit de ademanalyse bleek dat hij 2,02 promille alcohol in zijn bloed had. Zijn rijbewijs werd dan ook onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen. Tijdens de controle stelde de man zich agressief op ten opzichte. Hij werd uiteindelijk ter ontnuchtering opgesloten. Hij zal zich op een later tijdstip moeten verantwoorden voor de rechter.

Verkeersongeval met gewonden in Temse

In de Kapelstraat in Temse gebeurde een verkeersongeval met gewonden. Één van de bestuurders werd overgebracht naar het ziekenhuis voor verzorging.