Beestenbos is weer terug !!!

TEMSE – Ook dit jaar worden de terreinen van het JOC De Nartist, op  zaterdag 1 juni, weer omgetoverd tot een magisch bos, voor “Beestenbos Geht Los! Temse Open Air For Charity!” Vanaf 12u. met diverse dj-sets op twee podia.

“Alle opbrengsten gaan naar de twee goede doelen de Stichting Me To You en Vzw SuperNils voor de strijd tegen leukemie ter nagedachtenis van onze vriend Nils Scheltjens”, klinkt het bij de organisatie.

Tickets te koop via: https://nilsforlife.be/beestenbos/

Dit weekend weer Tielroodse Dorpsfeesten

TEMSE/TIELRODE – Naar jaarlijkse gewoonte kan je dit weekend in het centrum van Tielrode terecht voor de Dorpsfeesten. Een organisatie van het Cultuurcentrum Temse in samenwerking met enkele Tielroodse verenigingen.

Naast een rommelmarkt, expo, oldtimer-rit en de gebruikelijke optredens, dit jaar ondermeer Swoop en Jo Vally doet ook brouwerij VBDCK van het Kerelbier mee. De familie De Cock organiseert de #KERELCHALLENGERUN.

“De formule die we toepassen laat toe om iedereen de kans te geven om te genieten van ons mooie dorp”, klinkt het. “Elke ronde is ongeveer 6 kilometer, dus normaal haalbaar op een (heel) rustig tempo. Het addertje zit hem in het feit dat er elk uur (van 9 tot 20 u) een nieuwe start gegeven wordt. Voor de meer ervaren loper die graag eens kijkt hoever die kan gaan is er dus de mogelijkheid om 12 keer te starten en telkens voor het uur aan de start te staan. Snelheid is dus onbelangrijk, mentale uithouding des te belangrijker.”

Het programma biedt weer een bonte mengeling aan animatie

“Maar voor hen die gewoon willen genieten van de dag staat het vrij om op gelijk welk uur te starten en zoveel rondjes mee te lopen als ze zelf wensen. Zelfs met kinderen is het op deze manier mogelijk om deel te nemen. Kies je voor 2 of 3 rondjes op het einde van de dag, ook goed, daarna spring je gewoon mee op de dansvloer tijdens de dorpsfeesten. Kortom voor iedereen haalbaar, kom met een groepje vrienden en daag elkaar uit. Bier is er achteraf in overvloed ! Iedereen is welkom.

De start is op het binnenplein van de brouwerij en men kan dus starten kan tussen 09u en 20u telkens op het uur.

Prijs? €10/pp
Bevoorrading tijdens, lekker biertje en een verrassing achteraf zijn inbegrepen. Nadien kan men de kleedkamers van de sporthal gebruiken om zich te verfrissen.

Hoe inschrijven ?
Via de link www.vbdck.be/runchallenge

Plaatsen zijn beperkt dus inschrijving vooraf is noodzakelijk.Doorlopend in gemeentehuis Tielrode

Enkele andere leuke activiteiten tijdens de Dorpsfeesten:

Doorlopend in gemeentehuis Tielrode – Expo Objectieve Kaaischuimers – Zaterdag van 15-19 u. en zondag van 14-19 u.

Opendeur Tekenatelier Tielrode – Zaterdag van 13.30-17.30 u.

Doorlopend Bierfestival Brouwerij VBDCK- Kerel viert zijn tweede verjaardag met de langste toog van Tielrode, proevertjes aan democratische prijzen. Zaterdag van 14-21 u. en zondag van 14-19 u.

Dorpsfeesten: Organisatie: Lokaal Bestuur Temse, Ski- en Bootclub De Durme, KWB Tielrode, Café De Kroon, Eetcafé De Brabander, Cafetaria Sporthal Tilroda en KV De Sharky’s

 

Voor het volledige programma klikt u hieronder door

Verder lezen Dit weekend weer Tielroodse Dorpsfeesten

Okra leden werkten aan de conditie

TEMSE – Gedurende 12 weken hebben 54 Okra leden in Temse Centrum, onder leiding van een team van zes vrijwilligers en deskundigen, gewerkt aan hun conditie.

“Dit in het kader van het programma “Elke stap telt”, door wandelingen, krachtoefeningen en verschillende bewegingsoefeningen”, aldus Walter Franckaert, teamleider Okra Temse centrum. “Tevens werd ook aan de gezondheid gewerkt door infonamiddagen rond de nieuwe gezondheidsdriehoek, gezonde voeding, een gezondheidsrally en een gezondheidsquiz. Na de 12 weken was elkeen positief over de evolutie naar meer bewegen en gezonder eten.”

De deelnemers aan de Okra reeks “Lekker actief”

 

Vuurwerk op oudejaarsavond binnenkort verboden

Groen-fractie  vroeg gemeentelijk totaalverbod
TEMSE –  Naar aanleiding van de feestelijkheden onlangs bij de firma Cordeel op de site De Zaat, die afgesloten werden met een knallend vuurwerk stelde oppositieraadslid Raf Catthoor (Groen)  tijdens de gemeenteraad van mei de vraag aan het gemeentebestuur om in de toekomst vuurwerk te verbieden.

Vele reacties
“Op het schepencollege werd aan T&T Fireworks de toestemming verleend om dan tussen 24h en 00h15, op die bewuste vrijdag 17 en zaterdag 18 mei vuurwerk af te steken. Over de kracht van het vuurwerk was er geen specificatie”, aldus Raf Catthoor. “Er werd enkel als voorwaarde gesteld dat de omwonenden vooraf verwittigd moesten worden. Dit is niet of onvoldoende gebeurd. Vele buren – en daar zijn ook landbouwers met dieren bij – waren verrast, de vele reacties op de sociale media logen er niet om.”

Los van het onvoldoende verwittigen, is de Groen-fractie niet te spreken over deze goedkeuring.

Broedseizoen
“Vooreerst is er het lawaai. Dit vuurwerk was tot op de Velle hoorbaar”, klinkt het. “In een wijde omgeving worden er dieren opgeschrikt. De kans is groot dat er honden en runderen in paniek raken. Stroomafwaarts de Schelde (voorbij de brug) en over de Schelde (Weert en Buitenland) ligt een vogelrichtlijngebied en een groot Habitat-richtlijngebied. Het broedseizoen van de vogels is nog niet afgelopen, want dat loopt van 15 maart tot 30 juni”.

Raf Catthoor stelt ook dat vuurwerk ronduit slecht is voor het milieu.

“In de omgeving van vuurwerksites stijgt de concentratie fijnstof tot 40 keer hoger dan normaal. Als het windstil is en niet regent, blijft dit fijnstof lang hangen. Het inademen ervan is schadelijk voor de gezondheid, vooral voor mensen met een zwakke gezondheid of longziekte. Boosdoeners zijn de zware metalen in vuurwerk: barium, antimoon en strontium, die schadelijk zijn voor de gezondheid van mens en dier. En koper, dat bij te hoge concentraties giftig is voor het waterleven”, doet Cathoor uit de doeken.

Zware metalen
“Naast luchtvervuiling zorgt vuurwerk ook voor bodem- en watervervuiling. Dat komt door het fijnstof dat neerdaalt en door onverbrande vuurwerkresten. Koper is in hoge concentraties giftig voor dieren die in het water leven, en schadelijk voor planten. Gaandeweg verplaatst de vervuiling zich naar het oppervlaktewater. Via deze weg levert vuurwerk een forse bijdrage aan de ophoping van zware metalen in het milieu. Die zware metalen kunnen niet worden afgebroken door biologische processen en blijven dus het milieu vervuilen. Voor koper worden de milieunormen in het water overschreden. Vuurwerk draagt daaraan bij: ongeveer achttien procent van al het koper in het oppervlaktewater komt uit vuurwerk.”

“We hebben in Temse al het vuurwerk gehad op oudejaarsavond, onlangs bij Cordeel, en op 24 en 25 augustus worden we opnieuw getrakteerd tijdens “Temse in de wolken.”

Totaalverbod
“We vragen aan het gemeentebestuur dan ook om in de nabije toekomst alleen minder krachtig vuurwerk toe te laten, en het vuurwerk minder frequent te vergunnen, zeker niet meer twee dagen na elkaar. Bij voorkeur willen we vuurwerk helemaal bannen, omwille van de opgesomde redenen. Andere gemeenten gaven reeds het goede voorbeeld: in 40 Vlaamse gemeenten geldt een totaalverbod voor vuurwerk”, besluit Raf Catthoor.

Tekortkoming
“Het bedrijf vroeg ter gelegenheid van de officiële inhuldiging van hun nieuw administratief centrum op de Zaat en hun 85-jarig bestaan een vergunning aan om twee dagen vuurwerk af te steken”, antwoordde burgemeester Luc De Ryck (CD&V). “Telkens als wij zo een aanvraag krijgen vragen wij het advies aan de politie en de brandweer, en zij hadden geen bezwaar. Daarom hebben we die vergunning verleend maar er wel de voorwaarden aan gekoppeld dat zowel de omwonenden als de pers op de hoogte gesteld moesten worden. Wij betreuren dat dit niet is gebeurd. En dat is een tekortkoming in de organisatie die ondertussen aan het bedrijf gemeld is.”

Intensiteit van het vuurwerk 
“Men moet ook wel niet overdrijven.Er is twee maal 10 minuten vuurwerk afgeschoten. Vuurwerk dat behoort tot de exuberante vormen van feesten. Het is inderdaad juist dat dit in 40 gemeenten afgeschaft is, maar dat wil zeggen dat er nog 260 gemeenten zijn waar men wel nog vuurwerk afsteekt.”

Wat de frequentie betreft, we hebben de intentie, en dat zal ook ons voorstel zijn, om het afsteken van vuurwerk op oudejaarsavond af te schaffen. Daarbij willen we gevolg geven aan uw vraag om bij aanvragen nader te bekijken wat de intensiteit en de krachtdadigheid van het vuurwerk zal zijn.”

Trouwens er zijn mensen die vragen waarom men geen geluidsloos vuurwerk kan gebruiken, want dat bestaat ook, maar voor heel wat mensen is het geluid net één van de fascinaties van het vuurwerk. En dit is ook veel duurder. Ook als men het vuurwerk zou vervangen door een lasershow overtreft de kostprijs de banaliteit. Maar in de mate van het mogelijkheid willen we rekening houden met de verzuchtingen’, besloot Luc De Ryck.

Zes teams van Hope4More fietsen marathon voor Kom op tegen Kanker

HAMME/SINT-NIKLAAS/TEMSE – Voor de tiende ‘1.000 km voor Kom op tegen Kanker’ vaardigt het Wase team zes wielerteams af. Chris Ferket uit Hamme rijdt in zijn eentje de volle duizend kilometer.

Tijdens het weekend van Hemelvaart vindt de tiende editie plaats van de 1.000 km voor Kom op tegen Kanker, met vier opeenvolgende fietstochten van telkens 250 km vanuit Mechelen. Hammenaar Chris Ferket en Erik Westerlinck uit Temse van het Wase team Hope4More nemen al voor de negende keer deel. De Wase vriendengroep vaardigt zes teams af om de vier etappes af te haspelen. “Per ploeg moet je vijfduizend euro inzamelen om te mogen starten”, zegt Erik Westerlinck.

“Dankzij onze verkoopacties op kerstmarkten, de organisatie van twee ontbijtvoormiddagen, de verkoop van paaseitjes en onze eerste quiz konden we meer dan 30.000 euro inzamelen, goed voor de deelname en sponsoring van zes ploegen met Hope4More. Hoofddoel blijft in ieder geval om ons steentje bij te dragen aan de strijd tegen kanker. Onze teamnaam ‘Hope4More’ staat voor onze hoop dat meer en meer mensen geholpen worden tegen deze vreselijke ziekte.”

Team van één man

Terwijl de meeste deelnemers één parcours afleggen, zal de Hamse sportfunctionaris Chris Ferket solo integraal de duizend kilometer fietsen in vier dagen. Elke dag rijden de deelnemers van en naar de Grote Markt in Mechelen, goed voor een rit van 250 km. Terwijl de ploegen die ritten verdelen onder vier deelnemers, rijdt Ferket (59) de volle afstand van duizend kilometer in vier dagen. Daarmee bemant hij in zijn eentje een van de zes teams van het Wase ‘Hope4More’.

“Het is mijn grote doel om fietsend zo veel mogelijk geld in te zamelen voor de strijd tegen deze vreselijke ziekte”, zegt Chris. “Nadat ik in 1999 mijn vader Cyriel verloor aan kanker, sloeg eind 2014 het noodlot nogmaals toe. Op kerstdag overleed mijn lieve zus Jaklien op 58-jarige leeftijd. Vier jaar geleden moest ook mijn goede vriend Ivan De Keyser op 48-jarige leeftijd de strijd opgeven”, besluit hij. (Bron: HN/Jan Van de Velde)

Het team van Hope4More (foto: JVDV)

Scheldebrug eerste dag terug open: verscheidene vrachtwagens botsen tegen hoogtebegrenzer

BORNEM / TEMSE – Sinds maandag is de oude Scheldebrug opnieuw open voor het verkeer. Omdat er momenteel werken plaatsvinden, is de maximum toegestane hoogte van vrachtwagens vier meter. Om te hoge vrachtwagens te weren, werden op drie plaatsen hoogtebegrenzers geplaatst. Die werden maandag op enkele uren tijd al meermaals aangereden.

De oude Scheldebrug is momenteel helemaal omgeven door stellingen omdat arbeiders het stalen geraamte aan het zandstralen en schilderen zijn. Daardoor mogen vrachtwagens niet hoger zijn dan vier meter.

Omleiding volgen

“We willen uiteraard vermijden dat te hoge vrachtwagens de stelling raken of zelfs meetrekken als ze over de brug passeren. Op de stellingen staan ook mensen te werken”, klinkt het bij De Vlaamse Waterweg. “Daarom hebben we extra maatregelen getroffen om te hoge vrachtwagens te weren. Op A12 en N16 staan signalisatieborden dat er een maximumhoogte van vier meter geldt en dat, wie een voertuig hoger dan vier meter heeft, een omleiding moet volgen via de A12 en E17. Omdat we weten dat sommige vrachtwagenchauffeurs het verbod toch aan hun laars lappen, hebben we ook hoogtebegrenzers geplaatst.”

Op de N16 staan twee mobiele hoogtebegrenzers: een vlak voor het kruispunt met Vitsdam, de andere vlak voor de afrit naar Weert. “Die mobiele constructies zijn uitgerust met een metalen dwarsligger die aan een ketting hangt. Trucks die toch hoger zijn dan vier meter moeten die dwarsligger altijd voelen en horen als ze eronder rijden. Zodat ze beseffen dat ze op het volgende kruispunt rechtsomkeer moeten maken.”

De laatste hoogtebegrenzer staat aan de Scheldebrug en is een vaste constructie. Wie het verbod aan zijn laars heeft gelapt, kan in principe niet verder.

Verwrongen

Maandag reden er al verscheidene truckers tegen de hoogtebegrenzers. Vooral de eerste mobiele installatie kreeg het zwaar te verduren. “De dwarsligger was zelfs al opgetild door een te hoge truck en lag bovenop de constructie. De verkeersborden die de hoogte aangeven, waren zelfs verwrongen door de aanrijdingen”, zegt een medewerker van De Vlaamse Waterweg.

Voor truck gesprongen

Uiteindelijk werd de brandweer erbij gehaald om het loshangende bord te verwijderen en om de dwarsligger terug op vier meter hoogte te installeren. Eén vrachtwagenchauffeur trok zich alvast niets aan met de hoogtebegrenzing aan de Scheldebrug. Hij raakte de twee mobiele installaties en schuurde met de bovenkant van zijn oplegger tegen de vaste constructie.

“Uiteindelijk kon hij staande worden gehouden door letterlijk voor zijn vrachtwagen te springen en hem duidelijk te maken dat hij niet verder kon. Het laatste dat we willen is dat de stelling wordt kapot gereden of, nog erger, dat er gewonden vallen bij de arbeiders. En we communiceren wel dat de maximum toegestane hoogte vier meter is, maar in werkelijkheid staat de hoogtebegrenzing ingesteld op 4,15 meter. En toch gebeuren er aanrijdingen.”

Om de veiligheid van de arbeiders te garanderen, gaat de politie de komende weken ook intensief snelheidscontroles houden op de brug. Maandag vond al een eerste actie plaats. (Bron: HN/ Theo Derkinderen)

De brandweer moest al een bord van een van de constructies verwijderen omdat het was geraakt door een vrachtwagen. (foto TDK)

Gemeentelijk Cultuurcentrum sloot het seizoen in schoonheid af

TEMSE – Naar jaarlijkse gewoonte organiseerde het gemeentelijk Cultuurcentrum de afsluiter van het culturele seizoen, dit gespijst met enkele teasers voor volgend seizoen.

Enkele honderden aanwezigen kregen eerst in theaterzaal Roxy een overzicht van wat het Cultuurcentrum voor volgend seizoen in petto heeft, waarna het stoetsgewijs, samen met de kleinste fanfare ter wereld, De Rustende Moeders, richting Markt ging.

Daar ging men de exotische toer op en danste Los Del Sol de pannen van het dak. Daarna kregen de aanwezigen hapjes en drankjes in het oud gemeentehuis. Daarbij werden ze muzikaal in de watten gelegd door violist Stijn Vande Voorde.

Meer foto’s, klik hier

‘De Rustende Moeders’ mochten de aanwezigen begeleiden tot aan de Markt
‘Los De Sol’ zorgde voor exotische toestanden op de Markt

Overzichtstentoonstelling ‘HUMO-covers 1936-2019’ vanaf 1 juni in de Dacca Loft

TEMSE – Van zaterdag 1 juni tot en met zondag 28 juli kan men in de Dacca loft, voor de eerste keer in Vlaanderen, een overzichtstentoonstelling gaan bekijken van Humo covers van 1936 tot heden. Een expo die zeker nationale belangstelling zal krijgen.

HUMO is al ruim 80 jaar een vaste waarde in het Vlaamse medialandschap, het eerste nummer verscheen op 23 februari 1936. Het ‘onafhankelijk weekblad voor radio en televisie’ heeft niet alleen inhoudelijk en journalistiek geschiedenis geschreven, ook inzake illustraties was (en is) het baanbrekend.

De beeldende kunstenaars die in de loop der tijden voor HUMO hebben gewerkt, vormen een aparte categorie: de top. Dat zal nog eens blijken tijdens de opmerkelijke overzichtstentoonstelling die in juni en juli plaatsvindt in de monumentale Dacca Loft (ooit een textielfabriek) in Temse. Een uiterst grondige selectie (640 van de in totaal plusminus 4.000 HUMO-covers die ooit zijn verschenen) wordt dan tentoongesteld. Voor de jaren 1936 tot 1965 werden de covers geselecteerd door initiatiefnemer Raoul De Graeve (tevens voorzitter van de Culturele Vereniging Spirit), voor de jaren 1966 tot 2019 door HUMO-icoon Guy Mortier.

Dat voor een cover-expositie werd gekozen, is geen toeval. De covers van HUMO zijn zelden ‘zo maar covers’ geweest en heel vaak ware pareltjes. Samen vormen zij een bijzondere spiegel van de actualiteit van hun tijd, mede door de uitzonderlijk creatieve, vaak geestige, altijd treffende wijze waarop die in beeld werd gebracht.

De artiesten op wie daarvoor een beroep werd gedaan, waren dan ook vaak gevestigde waarden: in de begindecennia voornamelijk tekenaars uit de stal van de uitgever ( Dupuis), zoals Morris, Jijé, Sirius, Will en Sempé. Vanaf de jaren ’70 trad een briljante nieuwe lichting aan, waaronder sindsdien luid klinkende namen als Ever Meulen, Joost Swarte, Kamagurka, Herr Seele, Jan Bosschaert, Jan De Maesschalck, Jeroom…, geflankeerd door de allerbeste fotografen.

De tentoonstelling is een organisatie van de Culturele Vereniging Spirit en het Gemeentebestuur van Temse in nauwe samenwerking met stripwinkel Beo (Antwerpen) en HUMO. Ze wordt officieel geopend op vrijdag 31 mei (20 u.), met als gastsprekers Guy Mortier en Luc De Ryck, de burgemeester van Temse (en al meer dan 50 jaar trouwe HUMO-lezer).
De expo is van zaterdag 1 juni tot en met zondag 28 juli elk weekend vrij toegankelijk van 14 tot 18 u., op zondag ook van 10 tot 12 u. Plaats van het gebeuren: Dacca Loft, Kasteelstraat 74.

Humo historiek in een notedop

De wieg van HUMO ligt in 1936, toen de Uitgeverij Dupuis het onder de naam HUMORADIO (een gewiekste samentrekking van ‘humor’ en ‘radio’) aan de wereld schonk.

Het blad bevatte naast uitgebreide radioprogramma’s en tips voor doe-het-zelvers bovenal cartoons. Meteen na de komst van de televisie begon het als eerste blad in Vlaanderen de gedetailleerde tv-programma’s van alle beschikbare zenders te publiceren, en werd vanaf 1958 zijn naam ingekort tot HUMO.

Sinds 2015 is het blad in handen van De Persgroep. Door de jaren heen hebben tal van prominente journalisten voor HUMO gewerkt, met als primus inter pares Guy Mortier, hoofdredacteur van 1969 tot 2003, creatief directeur van 2003 tot 2012. De huidige hoofdredacteur is Bart Vanegeren. Ondanks de sterk toegenomen concurrentie in de geschreven en digitale pers, bekleedt het blad nog steeds een bevoorrechte plaats in het medialandschap.

POLITIE. Bestuurders testen positief op drugs

Aanrijding, bestuurder test positief op drugs

Donderdagavond 23 mei gebeurde op de Krijgsbaan in Temse een aanrijding. Een voertuig dat zich wou keren kwam in aanrijding met een ander voertuig. Een van de bestuurders, een 26-jarige man uit Willebroek, legde een positieve drugtest af. Zijn rijbewijs werd onmiddellijk voor 15 dagen ingetrokken.

Opgedreven bromfiets, bestuurder test positief op drugs

In Cauwerburg in Temse werd vrijdagvoormiddag 24 mei een bromfietser tegengehouden omdat deze vermoedelijk aan een hogere snelheid reed dan toegestaan is met dat voertuig. Een test op de rollen gaf aan dat de bromfiets opgedreven is. De 42-jairge bestuurder uit Temse had zijn rijbewijs niet op zak en legde een positieve drugtest af. De bromfiets werd in beslag genomen. De eigenaar moet het nodige doen om het voertuig terug in regel te stellen.

Nederlander wint op de helling van de Gelaagstraat

STEENDORP – De Wielervrienden van Steendorp organiseerden op zaterdag 18 mei een wielerwedstrijd voor nieuwelingen in het kader van het regelmatigheidscriterium van de Wase Scheldeboorden. Daarna konden ook de ‘gentlemen‘ uit groot-Temse rondjes afmalen met elke ronde de helling van de Gelaagstraat in het parcours.

De cyclingsite.be publiceerde een verslag van de nieuwelingenkoers:

In het Oost-Vlaamse Steendorp werd er gestart met 76 nieuwelingen op een mooi maar selectief parcours. In een spurt met 4 was de Nederlander Roan Konings de snelste. Kiandro Baetens en Stef Janseghers werden 2 en 3. Het is voor de tweedejaars zijn 5e zege van het seizoen.

“Het parcours was interessant omdat de finish heuvel op liep. Vanaf het begin van de wedstrijd voelde ik dat ik goeie benen had. Zowat 50kilometer voor het einde besloot ik aan te vallen op het heuveltje. Ik kreeg drie anderen mee. Onze voorsprong liep al snel uit, drie rondes voor het einde hadden we meer dan 1:30 seconden voorsprong. In de laatste ronde wilden ze bij mij in het wiel naar de sprint gaan. Daarom begon ik als eerste aan het heuveltje. Degene achter mij trapte zijn ketting door waardoor ik al vroeg de sprint aanging. Maar toch won ik de sprint nog en het bergklassement.”

Klik hier voor meer foto’s van fotograaf Peter Perdaen

De top 3 van de nieuwelingenkoers (C) Peter Perdaen)
De top 3 van de wedstrijd voor gentlemen van groot-Temse (C) Peter Perdaen)

 

Bar Lindenhof presenteerde een avondje pop en rock

TEMSE – Op 17 mei pakte Bar Lindenhof in de Veldstraat uit met een avondje pop en rock, met een dubbelconcert van Remi’s Verloren Zonen en Primates In Progress.

“Het was een schitterend optreden, het publiek was sterk onder de indruk”, aldus Harry De Loose, die deel uit maakt van beide muziekbands .
“Het Lindenhof zat goed gevuld, wat gepaard ging met schitterende ambiance. Het publiek was vol lof over het gebeuren. Het was een prachtige muzikale avond met tal van muzikanten uit onze eigen gemeente.”

(C) Ronny Wullaert
(C) Ronny Wullaert

200 leerlingen eten zoals het er in de wereld aan toe gaat

TEMSE – In de oude gebouwen van het instituut Sinte-Amelberga organiseerde het team van Temse Fairetradegemeente en Oxfam Wereldwinkel Temse een inleefdag over Fair Trade voor 200 leerlingen van de diverse basisscholen in groot-Temse.

“Kunnen we wat van ons eten geven aan onze vrienden die enkel rijst en een schijfje ananas hebben gekregen?”

“Zo werd soms gereageerd op de (on)eerlijke lunch die de leerlingen in kwestie meemaakten in het kader van een inleefdag van Oxfam Wereldwinkel en de Trekkersgroep Fair Trade Temse”, aldus Theo Baeke.

“’s Morgens hadden de leerlingen meegemaakt dat kinderarbeid wijdverspreid is in de wereld, dat vrouwen minder verdienen dan mannen, dat veel producten tegen zeer lage prijzen worden opgekocht door zeer grote bedrijven, dat rijke landen het armere landen moeilijk maken om uit te voeren, maar dat samenwerken loont, enz.”

“Tijdens de lunch werd een en ander samengevat: de meeste leerlingen (allen toevallig gekozen) kregen een hoopje rijst en een schijfje ananas, de iets beter gesitueerden kregen brood, beleg, fruitsla, een beter drankje, en de rijken kregen een volledige maaltijd, compleet met een waaier nagerechten. De discussies en verwonderde blikken waren verhelderend”, stelt Baeke.

“Om alles goed te verteren werd er daarna gedanst, muziek gemaakt met afvalinstrumenten, gedotpaint en gestoepkrijt. Intussen waren er tal van foto’s gemaakt die met commentaar gedeeld werden met de andere leerlingen. Het was voor iedereen een gedenkwaardige dag, die ogen opende en mensen aanzet om bij hun aankopen meer te denken aan Fair Trade of eerlijke handel. Gelukkig begrijpen meer en meer mensen deze boodschap.”

Fairtradeproducten kan je ook vinden bij Oxfam Wereldwinkels, onder meer Scheldestraat 78 Temse.

Meer foto’s, klik hier

 

Scheldebrug Bornem-Temse op 27 mei weer open voor verkeer

TEMSE/BORNEM – Na een incident met twee vrachtwagens op de oude Scheldebrug Bornem-Temse afgelopen vrijdag besloot De Vlaamse Waterweg nv extra veiligheidsmaatregelen te nemen voor de werknemers op de werf. Het openstellen van de brug moest daardoor worden uitgesteld tot 29 mei. De aannemer geeft aan dat het nemen van de veiligheidsmaatregelen vlotter verloopt dan verwacht en dat de oude Scheldebrug op maandag 27 mei om 6.00 u weer toegankelijk zal zijn voor verkeer.

Vanaf maandagochtend 6.00 u zal het verkeer richting Sint-Niklaas opnieuw op twee (weliswaar versmalde) rijstroken over de oude Scheldebrug worden geleid. Automobilisten moeten wel rekening houden met een snelheidsbeperking van 30 km/h.

Bovendien zal vanaf 27 mei een hoogtebeperking van 4 meter worden ingesteld op de oude Scheldebrug. Vrachtverkeer hoger dan 4 meter dat van de A12 via de N16 naar Sint-Niklaas of E17 rijdt, moet een omleiding volgen. De omleiding loopt via de A12 naar de Antwerpse Ring (R1) en gaat verder via de Kennedytunnel naar de E17. De Vlaamse Waterweg nv laat hiervoor extra signalisatie plaatsen.

Ondanks het incident en de bijkomende maatregelen die moesten worden genomen, is de aannemer op 22 mei gestart met het zandstralen en schilderen van de metalen geraamten van de brug. Als alles volgens planning verloopt, zal hij hier eind november mee klaar zijn.

Meer informatie over de werken vind je op: vlaamsewaterweg.be/scheldebrug-bornem-temse

.

Magda De Meyer benoemd tot secretaris-generaal Europese Vrouwenraad

TEMSE – Magda De Meyer is tijdens de algemene vergadering van de Europese afdeling van de Internationale Vrouwenraad benoemd tot secretaris-generaal van de organisatie. Daarmee neemt de voorzitster van de Nederlandstalige Belgische Vrouwenraad een belangrijke internationale functie op.
Magda De Meyer in Oekraïne

“Vorig jaar ben ik een eerste keer naar een algemene vergadering geweest in Indonesië. Ik heb daar toen hard meegewerkt aan resoluties en standpunten, en dat heeft blijkbaar indruk gemaakt. Deze week hebben ze mij op de bijeenkomst in Oekraïne gevraagd om de functie van secretaris-generaal te bekleden.”

Vanuit die functie zal De Meyer de werking van de Europese afdeling coördineren.

“Er zijn twee belangrijke elementen: de twee jaarlijkse algemene vergaderingen, en de jaarlijkse VN-commissie rond vrouwenrechten in New York. We ijveren voor quota voor vrouwen in het parlement en regeringen in alle Europese lanen en we willen dat afspraken over omgaan met geweld tegen vrouwen nagevolgd worden. Oekraïne heeft een belangrijke resolutie nog niet ondertekend, we hopen druk uit te oefenen.”

 

De Waterbus tot in Temse ? …nog niet voor morgen ?

TEMSE – Sinds juli 2017 vaart De Waterbus tussen het Steenplein in Antwerpen en Kruibeke/Hemiksem. Momenteel zijn er geen concrete plannen om de route te verlengen tot in Temse.

De gemeentebesturen van Temse en Bornem zijn al enige tijd vragende partij voor een mogelijke uitbreiding van de route. De rederij Aqualiner deed een haalbaarheidsstudie om te bekijken of men de Waterbus ook naar Temse kan brengen.

Begin dit jaar nog verklaarde burgemeester Luc De Ryck dat men op de goede weg is maar dat naast het financiële plaatje men ook de praktische kant van de zaak moet bekijken. Zo moest men testen of de Waterbus ook tijdens het hoogwatertij onder de scheldebruggen door kan varen.”

De plannen om de route van de Waterbus te verlengen tot in Temse/Bornem zijn evenwel nog niet voor morgen.

“Momenteel zijn de eerste bijkomende haltes Fort Liefkenshoek – Lillo en dit voor komende zomer, dus heel binnenkort”, klinkt het bij de Waterbus. “Voor een verlenging tot in Temse/Bornem is er nog geen vast plan of idee.”