Expo Petrichor in de Dacca Loft

TEMSE – Van zaterdag 3 tot en met zondag 25 juli loopt in de Dacca Loft, Kasteelstraat 74, de expo PETRICHOR, een organisatie van het Cultuurcentrum Temse en KBC Art.

De tentoonstelling omvat beeldend werk van Bart Galle, Arnold Hilderson, Magda Jacobs, Ludo Slabbaert, Jean-Pierre Smet, Herman van Hecke, Philip van Hoeck, Bärbel van den Akker, Nancy Verbrugghe, Jos Verbruggen, Jul Cortoos, Hugo Van Herbruggen en Jacques De Strooper.

PETRICHOR staat bij deze tentoonstelling symbool voor de creativiteit die is losgekomen na een lange periode van droogte en verinnerlijking door de Corona-aanslag.

De creativiteit sluimerde en barstte weer open. Wat dit teweeggebracht heeft, kan men op deze groepstentoonstelling komen ervaren. De kunstenaars vertaalden deze ontlading in hun schilderijen, sculpturen, tekeningen en andere beeldende kunstwerken.

De expo is vrij toegankelijk op zaterdag en zondag van 14 tot 18 u., zondag ook van 10 tot 12 u.

Meer info: www.kbcartclub.be

 

Overzichtstentoonstelling ‘HUMO-covers 1936-2019’ vanaf 1 juni in de Dacca Loft

TEMSE – Van zaterdag 1 juni tot en met zondag 28 juli kan men in de Dacca loft, voor de eerste keer in Vlaanderen, een overzichtstentoonstelling gaan bekijken van Humo covers van 1936 tot heden. Een expo die zeker nationale belangstelling zal krijgen.

HUMO is al ruim 80 jaar een vaste waarde in het Vlaamse medialandschap, het eerste nummer verscheen op 23 februari 1936. Het ‘onafhankelijk weekblad voor radio en televisie’ heeft niet alleen inhoudelijk en journalistiek geschiedenis geschreven, ook inzake illustraties was (en is) het baanbrekend.

De beeldende kunstenaars die in de loop der tijden voor HUMO hebben gewerkt, vormen een aparte categorie: de top. Dat zal nog eens blijken tijdens de opmerkelijke overzichtstentoonstelling die in juni en juli plaatsvindt in de monumentale Dacca Loft (ooit een textielfabriek) in Temse. Een uiterst grondige selectie (640 van de in totaal plusminus 4.000 HUMO-covers die ooit zijn verschenen) wordt dan tentoongesteld. Voor de jaren 1936 tot 1965 werden de covers geselecteerd door initiatiefnemer Raoul De Graeve (tevens voorzitter van de Culturele Vereniging Spirit), voor de jaren 1966 tot 2019 door HUMO-icoon Guy Mortier.

Dat voor een cover-expositie werd gekozen, is geen toeval. De covers van HUMO zijn zelden ‘zo maar covers’ geweest en heel vaak ware pareltjes. Samen vormen zij een bijzondere spiegel van de actualiteit van hun tijd, mede door de uitzonderlijk creatieve, vaak geestige, altijd treffende wijze waarop die in beeld werd gebracht.

De artiesten op wie daarvoor een beroep werd gedaan, waren dan ook vaak gevestigde waarden: in de begindecennia voornamelijk tekenaars uit de stal van de uitgever ( Dupuis), zoals Morris, Jijé, Sirius, Will en Sempé. Vanaf de jaren ’70 trad een briljante nieuwe lichting aan, waaronder sindsdien luid klinkende namen als Ever Meulen, Joost Swarte, Kamagurka, Herr Seele, Jan Bosschaert, Jan De Maesschalck, Jeroom…, geflankeerd door de allerbeste fotografen.

De tentoonstelling is een organisatie van de Culturele Vereniging Spirit en het Gemeentebestuur van Temse in nauwe samenwerking met stripwinkel Beo (Antwerpen) en HUMO. Ze wordt officieel geopend op vrijdag 31 mei (20 u.), met als gastsprekers Guy Mortier en Luc De Ryck, de burgemeester van Temse (en al meer dan 50 jaar trouwe HUMO-lezer).
De expo is van zaterdag 1 juni tot en met zondag 28 juli elk weekend vrij toegankelijk van 14 tot 18 u., op zondag ook van 10 tot 12 u. Plaats van het gebeuren: Dacca Loft, Kasteelstraat 74.

Humo historiek in een notedop

De wieg van HUMO ligt in 1936, toen de Uitgeverij Dupuis het onder de naam HUMORADIO (een gewiekste samentrekking van ‘humor’ en ‘radio’) aan de wereld schonk.

Het blad bevatte naast uitgebreide radioprogramma’s en tips voor doe-het-zelvers bovenal cartoons. Meteen na de komst van de televisie begon het als eerste blad in Vlaanderen de gedetailleerde tv-programma’s van alle beschikbare zenders te publiceren, en werd vanaf 1958 zijn naam ingekort tot HUMO.

Sinds 2015 is het blad in handen van De Persgroep. Door de jaren heen hebben tal van prominente journalisten voor HUMO gewerkt, met als primus inter pares Guy Mortier, hoofdredacteur van 1969 tot 2003, creatief directeur van 2003 tot 2012. De huidige hoofdredacteur is Bart Vanegeren. Ondanks de sterk toegenomen concurrentie in de geschreven en digitale pers, bekleedt het blad nog steeds een bevoorrechte plaats in het medialandschap.

Dit najaar in de bib….

Verwenzondag en boekenverkoop
Zondag 30 sep, 10 – 12.30 u.

Prikkels op Vrijdag, 9.30 – 12 u. 12 okt., 16 nov., 14 dec.
Verrassende onderwerpen en boeiende sprekers. Dat is nog altijd het recept van onze lezingenreeks Prikkels op vrijdag. In samenwerking met Vormingplus Waas en Dender.

Verander de klimaatverandering Nic Balthazar
Donderdag 11 okt, 20 u.

Betere foto’s maken met je smartphone
Dinsdag 16 okt, 19.30 – 22 u.

Comeback auteurslezing Belinda Aebi
Donderdag 18 okt, 20 u.

Sociale media voor beginners
Woensdag 24 okt, 19 – 21.30 u.

€ 6 (of € 3 met korting)
Inschrijven via www.vormingplus.be/waas-en-dender of 03 775 44 84

Maak je eigen windmolen
Zondag 28 okt, 9.30 – 12.30 u.
Voor jongeren van 10 tot 14 jaar

Het concentratiekamp auteurslezing Vera Mertens
Zondag 18 nov, 10.30 u.

Minimalistisch leven
Woensdag 05 dec, 19.30 – 22 u.

€ 3 (of € 1,5 met korting)
Inschrijven via www.vormingplus.be/waas-en-dender of 03 775 44 84

Info en inschrijven

Inschrijven is verplicht via bibliotheek@temse.be of 03 710 13 20 (tenzij anders vermeld).
Alle activiteiten vinden plaats in de Bibliotheek, Oeverstraat 15 in Temse.
Alle activiteiten zijn gratis (tenzij anders vermeld).

Voorleesuurtjes in de Bib: 26 sept., 10 okt., 24 okt.

Hou je van leuke, spannende of grappige verhalen? En speel je graag een spelletje of knutsel je wel eens? Kom naar de voorleesuurtjes in de bibliotheek en beleef de gekste leesavonturen!

Voor meer info over al deze activiteiten kan u terecht op de de Facebookpagina: Hiermoetjezijn.be

Roland Peerens gehuldigd voor 175 bloedgiften

Recordhouder in Temse

TEMSE – Het Rode Kruis neemt ook in Temse een bevoorrechte plaats in. In 1934 opgericht door Frans Boel, burgemeester en big boss van de Boelwerf, speelt de afdeling al bijna driekwarteeuw een belangrijke rol in het gemeenschapsleven.

Maandag 26 maart was voor voorzitter Miche Vercruyssen en haar team een bijzondere dag. Die dag werd immers de 175ste beurt bloedgeven genoteerd van de 68-jarige Roland Peerens. Daarmee is hij recordhouder in de afdeling. Hij begon ermee in 1968. Andere opvallende figuren ter zake waren Robert Vercruyssen (135), Jules Deschepper (130) en Martin De Ryck.

Roland werd zowel door de afdeling als door burgemeester Luc De Ryck in de bloemen gezet. In zijn toelichting wees de burgemeester op het grote belang van het Rode Kruis en dankte en feliciteerde hij allen die zich onbaatzuchtig voor dit goede doel inzetten. De ‘jubilaris’ werd met attenties bedacht.

Gemeenteraadslid Sylvia Rombaut wil gemeentelijke Facebookpagina voor meldpunt huisdieren

TEMSE – Gemeenteraadslid Sylvia Rombaut (Vlaams Belang) wil dat er strenger opgetreden wordt met het geven van erkenningen aan hondenkwekers. Tijdens de gemeenteraad van maart stelde ze enkele vragen over het dierenwelzijn in Temse.
Illustratie (Shutterstock/EPA)

“Onlangs werd een eigenaar van een hondenkennel uit Temse veroordeeld tot zes maanden effectieve celstraf en 12.000 euro boete”, aldus Rombaut tijdens de gemeenteraad van Maart. “Hij kreeg ook een levenslang verbod op het houden van dieren opgelegd. Dit omdat hij het niet te nauw nam met de verzorging en de huisvesting van de dieren. Had het gemeentebestuur weet van deze praktijken? Wat met de andere hondenkwekers in Temse? Kan er strenger worden omgegaan met erkenningen? Komen er veel klachten van dierenverwaarlozing binnen bij de politie van Temse en worden deze goed opgevolgd?”

“Temse was op de hoogte van klachten, maar enkel klachten van omwonenden in verband met geluidsoverlastantwoordde bevoegd schepen Franky De Graeve (CD&V) “We hadden geen weet van inbreuken op dierenwelzijn. Temse levert enkel omgevingsvergunningen af, de erkenning van een dierenasiel is voor Gewest. In de Klasse 2 (meer dan 10 honden) hebben we in Temse: 1 dierenhotel, 1 hondenkennel die is gesloten en 1 hondenkennel gesloten door de overheid (is de hondenkennel waarvan eigenaar is veroordeeld). Zij hadden een vergunning tot 2030. Er is al een kandidaat overnemer.”

Sylvia Rombaut, gemeenteraadslid: “De dienst milieu die nu bevoegd is voor dierenwelzijn zou moeten beschikken over een eigen meldpunt. Dit meldpunt kan dan ook worden gebruikt voor gevallen zoals: doodgereden huisdieren, verwaarloosde dieren, achtergelaten dieren. Dit meldpunt zou zowel telefonisch als elektronische bereikbaar moeten zijn. En beschikken over eigen FB-pagina waar de melding van doodgereden huisdieren/ weggelopen dieren kan worden gepost om de eigenaar te vinden. Een nauwe samenwerking tussen deze dienst en de politie is noodzakelijk.Kan zo’n meldpunt worden gecreëerd?”

“Dode dieren op openbare weg kunnen worden gemeld aan milieudienst tijdens de kantooruren en na de kantooruren aan de politie. Zij verwittigen dan Rendac uit Denderleeuw voor de opruiming van het kadaver”, aldus De Graeve.

 

Maarten is Prins Carnaval in Elversele

ELVERSELE – Maarten Van de Voorde (23) zal in 2018 de carnavalsscepter zwaaien over Elversele. Hij zal bijgestaan worden door eredame Celien Roeges, zijn vriendin en erejonker Peter Van Hoecke, tevens secretaris van het Elverseelse carnavalscomité.

Maarten is drie jaar lid van KV De Greffels en maakt ook deel van carnavalscomité Jawohl. “Het was al vele jaren een droom om Prins Carnaval van Elversele te zijn, en nu heb ik mijn kans gegrepen omdat er geen andere kandidaten waren”,aldus Maarten.”
Het carnaval in Elversele vindt plaats tijdens het weekend van 18 februari.

Tentoonstelling Oriëntaal: In de Dacca Loft, Kasteelstraat 74, tot 2 juli

TEMSE – Tot zondag 2 juli vindt in de Dacca Loft de expo Oriëntaal plaats.

Martine Nauts, Inge Vanpaeschen, Leo Van der Heyden, Lucien Tinck en Ronny Seeuws exposeren keramiek en beeldhouwkunst.
Het betreft een organisatie van het Cultuurcentrum Temse. De expo is vrij toegankelijk op zaterdag en zondag van 14 tot 18 u., zondag ook van 10 tot 12 u.

Info: Martine Nauts, 0484 05 27 66.

Meer foto’s, klik hier

V.l.n.r. schepen Lieve Truyman, Eddie Van der Vieren, Leo Van der heyden, Martine Nauts, Lucien Tinck, burgemeester Luc De Ryck, Koen De Jonghe, Inge Vanpaeschen, Ronny Seeuws, Edilbert Vercauteren, schepen Franky De Graeve en schepen Debby Vermeiren

 

De Elverseelse Feesten komen er weer aan…

ELVERSELE – De komende twee weekends viert men feest in Elversele. Dit met allerlei activiteiten georganiseerd door diverse verenigingen uit Elversele.
De Elverseelse feesten ook dit jaar voor jong en minder jong

Het startschot wordt gegeven komende zaterdag 20 mei met het petanquekampioenschap van Elversele en de gebruikelijke KWB – jogging. Dit op de sportterreinen aan de Meersstraat.

Het weekend van 26 mei zit propvol met activiteiten georganiseerd door verenigingen uit Elversele.

Vrijdagavond 26 mei opening van de tentoonstelling in de Emiel Naudtszaal én Forzafuif door de gelijknamige wielertoeristenclub.

Zaterdag 27 mei een gratis rommelmarkt door Carnavalcomité Jawohl met rondgang van de Stooien Hoedjes en optreden van The Vibes.

Zondag 28 mei is er een oldtimertentoonstelling kerkplein en -rondrit met vertrek rond 12 uur.

’s Namiddags organiseren Okra Elversele & Temse ‘Elversele danst’ met dj Samurai.
Het tweede weekend van de feesten is er in de Emiel Naudtszaal ook een tentoonstelling van Lisette Coppieters en Albert Beirnaert.

Voor alle info klik hieronder door…

Verder lezen De Elverseelse Feesten komen er weer aan…

Komend weekend veel ambiance tijdens ’t Gelaeg Kriebelt in Steendorp

STEENDORP – Komend weekend is het feest in het centrum van Steendorp. In een grote feesttent aan de Oeverdam, vlakbij het dorpsplein, vindt ’t Gelaeg Kriebelt plaats.  Het is meteen de start van het zomerseizoen in groot-Temse.
Dit weekend veel Nederlandstalige ambiance tijdens ’t Gelaeg Kriebelt

Zaterdag is er vanaf 8 uur een gratis rommelmarkt in de Gelaagstraat.

Vanaf 14 uur is er in de tent een optreden van Jan Plezier.
Hij maakte in de jaren ’90 deel uit van Boysband: een jongensgroep met een toch wel evidente naam. Het was het tijdperk van ‘Tien om te Zien’, en de groep scoorde toen onder meer met ‘Blijf aan de schoolpoort staan’ enkele zomerhits, tot men er in 2001 mee ophield. Sinds enige tijd staat Jo opnieuw solo op het podium als Jo Plezier en als notoir fuifbeest brengt hij Nederlandstalige ambiancenummers.

Nog meer ambiance vanaf 17.30 uur met de beroemdste cafébaas van Temse en wijde omgeving.
Herman Brys, zaakvoerder van café ’t Schrijverke aan de Guido Gezelleplaats, zet met zijn Nederlandstalige coverband ‘50 Tinten Brijs de tent in vuur en vlam. Het is meteen het eerste optreden van de groep dit zomerseizoen. Dat brengt hen weer naar alle uithoeken van Vlaanderen de komende maanden. Maar de aftrap geven ze dus in Steendorp.

De eerste dag van ’t Gelaeg Kriebelt wordt vanaf 20 uur feestend afgesloten met Vlaanderen Zingt. Dit jaar met Maarten Cox, hij vormt samen met Peter Thys en Toon Meuris het trio Tri-Plex.
Zij houden eraan muziek te brengen voor iedereen. Covers staan voorop, maar met een eigen touch. Zo brengen zij ondermeer Dromen zijn Bedrog van Marco Borsato als een tango.

Zondag is er dan een grootse moederdagbrunch met kinderanimatie gebracht door goochelaar/ballonkunstenaar Mell D, en ’s namiddags vnaf 14.30 bingo met tussendoor travestieoptredens.

Meer info: www.facebook.com/tGelaegKriebelt

Burgerinitiatief Red De Roomacker organiseert avondwandeling

TIELRODE – Burgerinitiatief ‘Red De Roomacker’ organiseert nu vrijdag 12 mei vanaf 18 uur een avondwandeling langs de typische Tielroodse kerkwegels en de cuesta waar het bedrijf Matexi een verkaveling wil neerpoten.
De wandeling gaat uiteraard ook langs de Waaslandse cuesta

“De bedoeling is om eens te meer het burgerverzet tegen de geplande verkaveling onder de aandacht te brengen én om geld in te zamelen om de komende acties mee te sponsoren”, stelt Peter Otten van de burgerbeweging. “Zoals men wellicht weet buigen de gemeenteraad van Temse en aansluitend het college zich voor het eind van deze maand over het al dan niet toestaan van de vergunning voor de wegeniswerken die nodig zijn voor de verkaveling van Matexi. Hoe de stemming zal verlopen weten we niet, maar het burgerinitiatief heeft de afgelopen weken ettelijke gemeenteraadsleden opgezocht om hen te overtuigen om tegen de vergunning te stemmen. Daarnaast zijn we ook bij de Gecoro-adviesraad, dat is gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening die het college of de gemeenteraad adviseert inzake het ruimtelijk beleid van de gemeente, ons dossier gaan bepleiten. De gebruikte argumenten zijn ondermeer het waardevol landschap, de delicate waterhuishouding van het domein, de gevaarlijke verkeerssituatie tussen de Hof-, de Kerk- en de Burgemeester A. Heymanstraat, en de wegen in de buurt die niet voorzien zijn op extra auto’s, fietsers en voetgangers.

Burgerinitiatief Red De Roomacker roept daarom alle Tielrodenaren, Temsenaren en sympathisanten op om komende vrijdag 12 mei in grote getale deel te nemen aan de avondwandeling om aan de beslissingnemers te laten zien dat het protest tegen de Matexiverkaving nog is toegenomen in kracht. Vertrekken kan tussen 18 en 19 uur aan het Gildenhuis in Tielrode.

“De deelnemers kunnen twee afstanden afleggen, of de 4 of de 8 kilometer wandeling”, weet Otten. “De paden zijn bijna volledig verkeersvrij – we maken gebruik van de unieke, typische kerkwegels die Tielrode rijk is – en uiteraard passeren we langs onze mooie Roomacker-cuesta. Wie wil kan onderweg een plezante vragenlijst invullen en misschien nog wel een leuke prijs in de wacht spelen. De bedoeling is om eens te meer het burgerverzet tegen de geplande verkaveling onder de aandacht te brengen én om geld in te zamelen om de komende acties mee te sponsoren.

Deelname is 5 euro persoon (1 euro voor min-14-jarigen) en een drankje of ijsje is inbegrepen. Drank, broodjes en rijstpap moeten de hongerige magen én de kas spijzen.

Meer info op de Red De Roomacker Facebook pagina.

Tentoonstelling Artistic Trinity & guest : In de Dacca Loft, Kasteelstraat 74, tot 28 mei

TEMSE – Tot zondag 28 mei vindt in de Dacca Loft de expo Artistic Trinity & guest plaats. Tania Verhasselt, Kaatje Grauls, Liliane Van der Elst en Marie-Noëlle Fiérain exposeren mixed media, textiel, keramiek, glas en inkt.

Het betreft een organisatie van het Cultuurcentrum Temse. De tentoonstelling is zaterdag en zondag open van 14 tot 18 u.
Info: Museumfunctionaris, 03 710 12 52 of museum@temse.be

Meer foto’s, klik hier

v.l.n.r. Marie-Noëlle Fiérain, Liliane Van der Elst, schepen van Cultuur Lieve Truyman, Kaatje Grauls, Tania Verhasselt en gemeenteraadslid Koen De Jonghe

Expo ‘100 jaar geleden sneuvelden de gebroeders Van Raemdonck’, tot 30 april in het Gemeentemuseum

TEMSE – Tot 30 april kan men in het Gemeentemuseum terecht voor de expo ‘ 100 jaar geleden sneuvelden de gebroeders Van Raemdonck’. Gemeentelijk archivaris Digna Coppieters stelde de expo samen.
Expo Van Raemdonck_Digna Coppieters_2017
Gemeentearchivaris Digna Coppieters stelde de expo samen

Het herdenkingsprogramma rond de bekende broers omvat tal van activiteiten in een groot deel van Vlaanderen en zou niet volledig geweest zijn zonder een expo in Temse. Gemeentelijk archivaris Digna Coppieters kreeg van het gemeentebesuur de opdracht een tijdloze, objectieve historisch verantwoorde tentoonstelling op poten te zetten.

“Het uigangspunt was een expo die in de toekomst kan ontleend worden en die blijvend representatief zou zijn”, aldus Digna Coppieters.

De tentoonstelling is opgebouwd rond het archief van Clemens De Landtsheer.

“Het archief omvat niet enkel zijn persoonlijk oorlogsarchief maar ook het Van Raemdonckarchief, en het archief van het frontblaadje ‘Onze Temschenaars'”, weet Coppieters. “Tot grote vreugde van de latere geschiedschrijvers bewaarde De Landtsheer alles. Geen enkel papiertje verdween en hij noteerde heel veel.”

Gebroeders Van Raemdonck_Mekker_2017
(C) Mekker @Facebook

Met de dagboeken van De Landtsheer bezit Temse een onschatbaar tijdsdocument en een unieke toegang tot het verleden. Brieven van en naar de gebroeders Van Raemdonck en andere dorpsgenoten, foto’s, pamfletten, postkaarten en krantenknipsels vervolledigen het verhaal.

“Het was dan ook een hele uitdaging om uit dit representatieve aanbod een keuze te maken”, stelt de archivaris. “Brieven zijn minder geschikt om te exposeren maar zij vertellen wel de gruwel van de oorlog. Een gruwelijke werkelijkheid die zich ook reflecteert in de zware oorlogsbalans voor Temse: 63 gesneuvelden, 2 gefusilleerden en 11 gestorven opgeëisten.”

Wie het verhaal van de Gebroeders Van Raemdonck kent, weet dat er ook nog een derde persoon sneuvelde: de Waalse korporaal Amé Fiévez.

“Op de plaats van hun sneuvelen werd in september 1918 een grafmonument opgericht dat in 1933 werd vervangen”, klinkt het. “De oorspronkelijke zerk werd overgebracht naar de crypte van de Ijzertoren. Na de dynamitering in 1946 werd enkel nog een plaatje met de naam van de man teruggevonden. Clemens De Landsheer heeft daar één brokstuk van bewaard. Ook dat is in exclusiviteit te zien in één van de vitrinekasten op de expo.”

Expo Van Raemdonck_groepsfoto_2017
vlnr.: gemeenteraadslid Annemie Peeters-Muyshondt (Vlaams Belang), schepen Franky De Graeve (CD&V), burgemeester Sint-Niklaas Lieven de Handtschutter (N-VA), burgemeester Luc De Ryck (CD&V), archivaris Digna Coppieters,, voorzitter gemeenteraad Koen De Jonghe (N-VA), museumfunctionaris Elke Koppen en gemeenteraadslid Roger Troubleyn (CD&V)

‘100 jaar geleden sneuvelden de gebroeders Van Raemdonck’, tot 30 april in het Gemeentemuseum, Kasteelstraat 16.
Elke zaterdag en zondag 14 – 18 uur, zondag ook van 10 – 12 uur.