Acht gemeenten in regio Waasland tekenen het Charter Gezonde Gemeente

Lokale besturen willen  van gezondheid een prioriteit maken
TEMSE/WAASLAND – Op 14 juni ondertekenden acht lokale besturen uit de regio van Logo-Waasland het vernieuwde charter ‘Gezonde Gemeente’. Hiermee engageren ze zich om de komende jaren in te zetten op een lokaal preventief gezondheidsbeleid. Logo (Lokaal Gezondheidsoverleg) Waasland ondersteunt en coacht hen in die ambitie. Voor Temse tekende schepen Patrick Vermeulen (Open VLD) het charter.

Gezondheid in de meerjarenplanning

In het voorjaar van 2019 ging Logo-Waasland bij de (nieuwe) schepencolleges en/of ambtenaren langs, met als missie: aantonen dat gezondheid een plaats heeft in heel veel verschillende beleidsdomeinen. Want een gezonde omgeving stimuleert inwoners, personeel en bezoekers om gezond te leven.
“Gezondheid is één van de onderwerpen die inwoners erg belangrijk vinden, zegt Fenne-Chien Huylebroeck van Logo-Waasland vzw, maar toch staat gezondheid niet altijd hoog op de politieke agenda van lokale besturen. We zijn dan ook heel tevreden dat de lokale besturen een belangrijke rol willen blijven spelen in het bevorderen van een gezonde levensstijl en zich engageren om dit een duidelijke plaats te geven in de volgende meerjarenplanning. Lokale besturen staan immers zeer dicht bij de bevolking en nemen beslissingen die een grote invloed hebben op de onmiddellijke leefomgeving. Inwoners sensibiliseren, bijvoorbeeld over de bevolkingsonderzoeken, is een goed begin, maar daarnaast kunnen ze ook ondersteuning bieden in de vorm van bijvoorbeeld een rookstopcursus of inzetten op een gezonde publieke ruimte.”

De gezonde keuze de meest gemakkelijke maken

Schepen Patrick Vermeulen tekende het charter voor Temse

Omdat Hamme voor het eerst mee het charter ondertekent en hiermee aantoont om, net als de andere gemeenten, de komende jaren werk te maken van een lokaal gezondheidsbeleid en om gezondheid te integreren in de hele gemeentelijke werking, was het gastgemeente voor de ondertekening.

“Het charter is een stimulans om een samenhangend beleid te ontwikkelen dat iedereen kansen biedt om gezond te leven in een gezonde omgeving.” zegt schepen Ann Verschelden van Hamme. “Als lokaal bestuur engageren we ons om van de gezonde keuze de meeste gemakkelijke voor iedereen te maken en prioriteit te geven aan het wegwerken van de gezondheidsongelijkheid.”

Naast Hamme ondertekenden ook Beveren, Kruibeke, Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas, Stekene, Temse en Waasmunster het charter.

Voor Temse was schepen van Sociale Zaken en voorzitter van het Bijzonder Comité Sociale Dienst, Patrick Vermeulen aanwezig bij de ondertekening.

Gezonde Gemeente is een initiatief van het Vlaams Instituut Gezond Leven en de Vlaamse Logo’s, met als betrokken partners de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) en het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) met de steun van de Vlaamse overheid. Ook tal van andere preventieorganisaties onderschrijven dit initiatief.

Kijk voor een actueel overzicht op www.gezondegemeente.be.

POLITIE. Auto over rotonde

Auto over rotonde Duivenhoek
Maandagavond 17 juni is een voertuig rechtdoor gereden over de rotonde Duivenhoek in Elversele. De auto raakte daarbij een verkeersbord en twee verkeersgeleiders.

De 21-jarige bestuurster uit Hamme was even buiten bewustzijn. Ze werd voor verzorging naar het ziekenhuis gebracht. Het voertuig was niet meer rijvaardig en moest getakeld worden.

Compostmeesters organiseerden weer ontspannende fietstocht

TEMSE – De Compostmeesters van Temse organiseerden voor de elfde maal een ontspannende fietstocht. De tocht van ongeveer 37 km bracht de deelnemers via Velle – Haasdonk – Beveren – Kruibeke tot aan het natuurhuis te Steendorp.

Onderweg werden twee haltes gehouden namelijk t.h.v. het Kasteel Cortewalle te Beveren en het Natuurhuis gelegen aan het natuurdomein Roomkouter te Steendorp. Omwille van het warme weer was een koel drankje meer dan welkom.

De volgende activiteit staat gepland op zondag 23 juni.

Iedereen is dan welkom op de demo compoststand gelegen aan de Kattebrug 14/A te Temse voor de traditionele ‘compostbabbel’. Tussen 11.00 en 12.30 uur kan men daar terecht voor een gezellig samenzijn en biedt het gemeentebestuur aan iedere bezoeker een aperitiefje aan. Tijdens de compostbabbel worden onder meer de winnaars bekend gemaakt die hadden deelgenomen aan de wedstrijd van de compostmeesters tijdens de marktactie en de fietstocht.

Meer foto’s, klik hier

POLITIE. Woninginbraak


Woninginbraak

Maandagochtend 17 juni werd in de Bettehemstraat in Tielrode ingebroken. Men raakte de woning binnen via de achterdeur. De woonkamer werd doorzocht en er werd cash geld buitgemaakt.

Informatievergadering voor openbaar onderzoek nieuwe rundsslachterij

TEMSE – Het bedrijf NV Hemelaer uit Opwijk heeft een omgevingsvergunningsaanvraag ingediend voor een uitbreiding van het bedrijfsgebouw en de verandering van een vergunde vleesuitsnijderij met een rundveeslachterij en talrijke ingedeelde inrichtingen aan de Haagdam in Temse.

Die omgevingsvergunningsaanvraag klasse 1 is ondertussen onontvankelijk- en volledig verklaard door de provincie.

“Het betreft de uitbreiding van de vergunde vleesuitsnijderij nv Hemelaer, gelegen aan de Haagdam 2 A te 9140 Temse (voormalige kippenslachterij nv Van Hoey) met een rundveeslachterij en diverse ingedeelde inrichtingen”, aldus de gemeentelijke Milieudienst

Het openbaar onderzoek zal lopen van vrijdag 14 juni tot en met zondag 14 juli 2019.

“In het kader van omgevingsvergunningsaanvraag klasse 2 voor het exploiteren van een vleesuitsnijderij werd eind 2017 een informatievergadering en begin 2018 een terreinbezoek georganiseerd voor de omwonenden (gezien de historische problematiek bij de voormalige kippenslachterij, meer specifiek illegale lozingen op de Barbierbeek, brandstoflekkages en vooral de aanslepende geuroverlast tot op het grondgebied van Kruibeke en Beveren)”, klinkt het bij bevoegd schepen Hugo Maes (CD&V).

“Aan de omwonenden werd beloofd om hen op de hoogte te brengen van de eventueel geplande aanvraag voor het exploiteren van een rundveeslachterij, heel wat anders dan een vleesuitsnijderij. Normaal was deze aanvraag gepland voor 2020 maar blijkbaar is het dossier in een extra versnelling geraakt want de vleesuitsnijderij is maar amper in exploitatie (de bouwwerken zijn nog lopende).

Naar aanleiding van het openbaar onderzoek wordt er een informatievergadering georganiseerd. Dit op dinsdag 25 juni om 20 uur in de feestzaal van het oud-gemeentehuis aan de Markt.

foto: Google Streetview

Politiezone blijft pilootzone in Oost-Vlaanderen voor het project: Onmiddellijke minnelijke schikking bij drugsbezit voor eigen gebruik

TEMSE/KRUIBEKE – De politiezone Kruibeke – Temse kreeg in mei 2018 de toelating van het Parket om als pilootzone in Oost-Vlaanderen te fungeren voor een project waarbij personen die drugs voor eigen gebruik op zak hebben onmiddellijk een minnelijke schikking moeten betalen.
Het project kwam er omdat de politiezone met veel overlast kampt vanwege allerhande druggerelateerde feiten. De proefperiode loopt nu ruim een jaar en wordt, door alle partijen, als zeer positief geëvalueerd.

Korpschef Wim Pieteraerens (foto: Het Nieuwsblad)

“Minnelijke schikkingen bij drugsbezit voor eigen gebruik waren al mogelijk bij evenementen en politieacties, maar niet binnen de dagelijkse routinewerking”, aldus zonechef Wim Pieteraerens.

Op expliciete vraag van de korpschef werd in mei 2018 een pilootproject opgestart waarbij de onmiddellijke betaling van minnelijke schikking ook in de dagdagelijkse werking geïntegreerd werd.
.
Wanneer een meerderjarige betrapt wordt met een gebruikershoeveelheid drugs wordt deze niet alleen in beslag genomen, maar moet er daarnaast nu ook een minnelijke schikking onmiddellijk betaald worden.

Het bedrag varieert tussen 100 en 500 EUR, afhankelijk van het type en de hoeveelheid drugs waarmee iemand betrapt wordt. Wie de minnelijke schikking niet aanvaardt of niet onmiddellijk kan betalen, wordt in snelrecht gedagvaard.

Daarnaast wordt betrokkene doorverwezen naar de hulpverlening, in het bijzonder CAW Waasland en CGG Waas en Dender.
Voor de leeftijdscategorie van 18 tot 25-jarigen zal er doorverwezen worden naar de vroeginterventie van drugpunt Waas.

“Met de invoering van dit systeem willen we een lik op stukbeleid voeren en vermijden dat er enkel een vermanende vinger wordt opgestoken en er zo een gevoel van straffeloosheid ontstaat bij de vele drugsgebruikers binnen onze politiezone of dat de indruk gewekt wordt dat het bezit getolereerd wordt. Bovendien wordt op die manier het dossier snel en efficiënt afgehandeld.”, zegt Wim Pieteraerens, korpschef van de politiezone Kruibeke – Temse.

Op één jaar tijd werden er 68 minnelijke schikkingen geïnd, goed voor een bedrag van meer dan €8.000. Slechts in 2 gevallen kon of wilde de dader niet betalen en volgde er een snelrechtprocedure.

In 91% van de gevallen gaat het om cannabis.

Zowel politie als parket evalueerden deze manier van werken als zeer positief, vandaar dat het project voor minstens één jaar mag verdergezet worden, waarna een nieuwe evaluatie volgt.

De Scheldevallei ontdekken met ‘Hoogtij’.

TEMSE – In 22 gemeenten kon men al varend, fietsend en wandelend de vele troeven van de Scheldevallei ontdekken.

In Temse werkte ondermeer Passar, Rivertours, Erfgoedvereniging Op Stoapel, theatervereniging Code vzw en de New Orleans Train Jazz Band mee om het programma vorm te geven. Het was meteen de eerste editie van de vernieuwde Scheldehappening, vol beleving op en rond het water.

Meer foto’s, klik hier

Dankzij Rivertours kon men al varend de Scheldevallei ontdekken

Passar organiseerde een fietstocht langs de Schelde

Internationale belangstelling voor Bierfestival

TEMSE -VELLE – Doordat de weergoden het Bierfestival in Temse-Velle gunstig gezind waren, ’s voormiddags viel de regen met bakken uit de lucht, werd dit jaar alweer de kaap van de 1000 bezoekers gehaald.

“Het was een succesvolle editie en ondanks de dreigende wolken rond zes uur hebben we het droog gehouden”, aldus Frank Van Steenberghe van De Objectieve Kaaischuimers. “Alle standhouders en de kaaischuimers zijn tevreden naar huis gegaan. We kregen zelfs een delegatie van de Zuid-Koreaanse televisie over de vloer met interesse in ons festival en de bieren. Binnenkort dus Temse-Velle beroemd tot in Zuid-Korea.”

Meer foto’s, klik hier

Het bierfestival wekte zelfs belangstelling van een televisieomroep in Zuid-Korea

Festumma Feestmarkt van komend weekend afgelast

TEMSE – De Festumma Feestmarkt gepland voor komend weekend op de Markt is afgelast. Volgens de organisatie kreeg men door het voorspelde regenweer heel wat annulaties binnen.

“De mensen zijn tegenwoordig niet meer te snappen”, klinkt het bij Diane Van Royen van Festumma Events uit Tielt. “De weersvoorspelling voor dit weekend ziet er wederom niet al te best uit en de annulaties lopen binnen. Er bleven nog maar zes kramen over voor het event in Temse. Hiermee kan je geen mooi evenement neerzetten. Wij bedroeven dit ten zeerste.”

Festumma Events organiseert op diverse plaatsen in Vlaanderen een gezellige markt met ondermeer streekprodukten, heerlijke gerechtjes, en animatie voor groot en klein.

Bedevaart ‘de Wegom’ met 80 stappers

TEMSE – Op Pinkstermaandag stapten zowat 80 bedevaarders de Wegom, een bedevaart ter ere van de Heilige Amelberga.

De tocht is 23 km lang en voert de deelnemers langs acht Amelbergakapellen en 1 kapelletje ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën. Het laatste deel gaat in processie, samen met de kerkelijke gezagsdragers en begeleidt door Harmonie Orkest Temse (HOT), richting O.L.V.-kerk.

Deze bedevaart gaat driemaal per jaar uit op Pinksterzaterdag (13.00 uur), op Pinkstermaandag (4u30) en de laatste zaterdag voor de laatste zondag van september. Het vertrekpunt van de bedevaart is telkens op de markt, aan de OLV-kerk van Temse. Enkel op Pinkstermaandag worden de relikwieën van de Heilige Amelberga meegedragen.

De organisatie van de Wegom is in handen van de plaatselijke Sint-Amelbergagilde. Deze vereniging werd in 1861 werd (her)opgericht. De oorsprong ervan zou tot de 10de eeuw teruggaan: toen was in Temse al sprake van een Vrije Compagnie van de Heilige Amelberga. Deze gilde was in de loop der eeuwen onder verschillende namen werkzaam en werd na een periode van verval dikwijls nieuw leven in geblazen.

De Heilige Amelberga is de patroonheilige van Temse. Volgens de overlevering stak ze ter hoogte van Temse de Schelde over op de rug van een steur (vis) om te ontsnappen aan Karel Martel, die met haar wilde trouwen. In 772 stierf Amelberga in Temse en werd ze in de plaatselijke kerk (markt) begraven. De bedevaart ter ere van Amelberga zou uit de 11de eeuw dateren.

Het stoffelijk overschot van de Heilige Amelberga werd toen van Temse overgebracht naar de Sint-Pietersabdij van Gent. In de daarop volgende eeuwen kende de bedevaart geregeld veel bijval en liepen er zelfs muzikanten, goochelaars en potsenmakers in mee. De bedevaart werd niet enkel te voet maar ook te paard en met huifkar gedaan. Er zijn ook periodes geweest waarin de belangstelling voor de Wegom sterk afnam. De bedevaart kende zo meermaals een heropleving.
De organisatie van de Wegom is in handen van de plaatselijke Sint-Amelbergagilde. Deze vereniging werd in 1861 werd (her)opgericht. De oorsprong ervan zou tot de 10de eeuw teruggaan: toen was in Temse al sprake van een Vrije Compagnie van de Heilige Amelberga. Deze gilde was in de loop der eeuwen onder verschillende namen werkzaam en werd na een periode van verval dikwijls nieuw leven in geblazen.

Meer foto’s, klik hier


Succesvolle Sinksenkoers ’19 met 40 deelnemers en verrassingsgasten José De Cauwer en Jan Vertonghen

TEMSE – Zondag 9 juni organiseerde ‘Wielerbelangen Temse’ voor het tweede opeenvolgende jaar de ‘Sinksenkermiskoers – Memorial Robert Roosen’. Net als bij de editie van vorig jaar was ook deze wielerwedstrijd ingericht voor nieuwelingen (15- en 16-jarigen). Ondanks de concurrentie van andere wielerwedstrijden in de regio waren er toch zo’n 40 vertrekkers, waaronder een delegatie van de Turkse Nationale ploeg.

De wedstrijd was meteen een hoogdag voor wielerminnend Waasland. Hammenaar Luca D’Hollander rammelde in de eerste ronde al het peloton uit elkaar om uiteindelijk met een renner van de Turkse Nationale ploeg naar de aankomstlijn te rijden. Hoe sterkhouders als Thomas Skandera ,Joppe Sterck en Joran Van Gucht zich weerden ,dichter dan 20 seconden kwamen ze niet meer. Luca mocht uit de handen van Rode Duivel Jan Vertonghen, die één van de verrassingsgasten was, zijn eerste bloemtuil in ontvangst nemen. (Bron: Erik Westerlinck)

Na de wedstrijd was er in de feestzaal van het gemeentehuis een receptie voor genodigden waarbij gewezen profrenner en huidig VRT-wielercommentator, José De Cauwer één van de eregasten was.

Meer foto’s, klik hier

De winnaar kreeg de bloemen uit de handen van Rode Duivel Jan Vertonghen (foto: Erik Westerlinck)

Geslaagde editie van de 19e Jan Bogaert Classic

TEMSE – De Jan Bogaert Vrienden organiseerden weer een geslaagde editie van hun ‘Classic’. Een semi-klassieker van de Vlaamse Wielerbond, met afstanden van 90 en 125 kilometer. Daarnaast was er ook de Lady-Fun Tour van 70 kilometer.

De route voor de Classic en de Lady Fun Tour liep over Kruibeke – Melsele – Prosper Polder – Meerdonk – Sint-Gillis – Stekene – Waasmunster. De langste rit had nog een lus over Paal en Kloosterzande.

Daarnaast was er ook een familiezoektocht van 30 kilometer richting Hingene en Puurs-Sint-Amands.

In totaal namen 1650 sportievelingen deel. Bij de deelnemers was onder meer ook oud-profrenner Franky De Gendt uit Tielrode.

Meer foto’s, klik hier

Ook oud profrenner Franky De Gendt uit Tielrode (3e van links) nam deel

Vierde editie van het Bierfestival Temse-Velle

TEMSE – Zaterdag 15 juni organiseren de Objectieve Kaaischuimers de vierde editie van het Bierfestival. Voor de gelegenheid staat het evenement in het teken van het goede doel: in het teken van het goede doel: Het Belgische Centrum voor geleidehonden (BCG)

“De klemtoon ligt niet op drinken, wel op proeven”
Soames Maes, De Objectieve Kaaischuimers

Het grootste Bierfestival van het Waasland

Vierde editie
Op 11 juni 2016 organiseerden De Objectieve Kaaischuimers voor het eerst in samenwerking met het biercafé The Falcon, Foubert Events en de Gemeente Temse een bierfestival in Temse-Velle. Gelet op het enorme succes werd er op 10 juni 2017 een tweede editie en op zaterdag 9 juni 2018 een derde editie georganiseerd.

Op zaterdag 15 juni 2019 volgt thans de vierde editie.

“Het is grootste openlucht bierfestival uit het Waasland met 20 standhouders, waaronder 20 brouwers en 50 bieren”, stelt Soames Maes, van de organiserende bierliefhebbersvereniging. “Vorige edities mochten wij steevast rekenen op ongeveer 1.000 bezoekers. De nadruk ligt op het degusteren van bijzondere bieren. De bezoekers kunnen er ook kennis maken met bier foodpairing.”

Het bierfestival is het spontane resultaat van een unieke samenwerking tussen 3 partners: De Objectieve Kaaischuimers van Temse, het biercafé The Falcon en Foubert Events.

“Deze drie partners koesteren samen een diepgewortelde passie voor het bier en de streek”, weet Maes. De gemeente Temse verleent haar steun aan dit project waardoor Temse-Velle die dag kan omgetoverd worden in een waar bierproeversdorp. De aanwezigheid van een kinderdorp laat het bierfestival uitgroeien tot een heus familie-evenement.

Goede doel
“Bijkomend wordt er bij onze vierde editie bijzondere aandacht geschonken aan een goed doel. Vertegenwoordigers en ervaringsdeskundigen van zullen immers te gast zijn op ons festival”, klinkt het. “Dit centrum zorgt voor het opleiden van blindengeleidehonden zodat de mobiliteit van mensen met een visuele beperking wordt vergroot. Dit centrum is voor een groot deel aangewezen op sponsoring en giften om haar werking te financieren. De deelnemers van het festival worden uitgenodigd om een vrijwillige gift te doen aan dit goed doel.”

We zijn trouwens bijzonder trots op de unieke samenstelling van de brouwerslijst.

“Dit bierfestival kadert in de doelstellingen van De Objectieve Kaaischuimers en Zythos. Enerzijds promoot het de biercultuur in haar essentie”, stelt de vereniging. “De mogelijkheid wordt geboden om kennis te maken met meer dan 15 brouwers, die elk drie van hun beste bieren presenteren. Bier proeven, appreciëren en vergelijken, om erna erover te kunnen discussiëren. De klemtoon ligt niet op drinken, wel op proeven.”

Ook de komende jaren zal men een Bierfestival organiseren, ondanks de onzekere toekomst voor café de Falcon, waarbij de huidige zaakvoerder na de kermis op Velle, in augustus de deuren sluit.

De Objectieve Kaaischuimers

De Objectieve Kaaischuimers van Temse gingen in 1997 van start als bierproeversvereniging, met als doel: het bewaren en bevorderen van de Belgische biercultuur in de ruimste zin van het woord. Zij sloten aan bij De Objectieve Bierproevers (OBP), de centrale schakel tussen diverse lokale bierverenigingen. Toen die vereniging in 2002 ontbonden werd, traden zij toe tot het nieuwe opgerichte Zythos, de nationale vereniging van bierproevers, die de lokale verenigingen verzamelt onder één koepel.

De Objectieve Kaaischuimers van Temse hebben een waaier aan activiteiten ontwikkeld, zoals het organiseren van bierproefavonden, ledendagen (inclusief brouwerij- en stadsbezoeken), een jaarlijkse bierquiz, etentje met aangepaste bieren, … De vereniging ondersteunt ook hobbybrouwers.

Daarnaast brouwt zij (sinds 2007) haar eigen bier, Fretalop, genoemd naar de titel van het verhaal van Maurice Pauwaert dat werd uitgegeven in 1944 (herdruk 1947), en dat handelt over een draak die alles opvrat (vandaar zijn naam) en pas na ontelbare pogingen werd verslagen door Ridder Gaspard.

Sindsdien is Fretalop een heel eigen leven gaan leiden. In mei 2014 werd de draak van Temse vereeuwigd in een nieuw boek dankzij een samenwerking tussen het Gemeentebestuur, Frank De Cuyper, de Culturele Vereniging Spirit en De Objectieve Kaaischuimers.

Het bier wordt gebrouwen bij De Graal (Brakel). Fretalop is een vlot drinkbaar bier met een alcoholpercentage van 6,5%. Het is een blond, mooi schuimig en hoppig bier van hoge gisting, dat hergist is op de fles.

Het Bierfestival staat in het teken van het goede doel: Het Belgische Centrum voor geleidehonden (BCG)

Johan en Kodou van de Gulden Cop houden het voor bekeken

TEMSE –  Vanaf maandag 10 juni is taverne De Gulden Cop op de hoek van de Kasteelstraat voorlopig gesloten. Dat is te lezen op de Facebookpagina van de zaak. Johan  Blijweert en Kodou Samba waren 14 jaar de zaakvoerders van de Gulden Cop.

Sinds enige tijd staat de zaak over te nemen. Op de Facebookpagina kan men sinds zondagavond 9 juni lezen dat door omstandigheden de deuren van de zaak vanaf 10 juni gesloten blijven. Waarschijnlijk zal een overnemer binnenkort de uitbating overnemen.

De Gulden Cop was één van de trouwe sponsors van Editietemse. Hierbij wil de redactie Johan en Kodou bedanken voor het gestelde vertrouwen en succes wensen in een nieuwe toekomst.

 

Trekkersgroep FairTradeGemeente organiseerde fietstocht ‘Temse Trapt Fair’

TEMSE – Voor de derde keer organiseerde de Trekkersgroep ‘Temse Faire Tradegemeente‘ op zaterdag 8 juni een fietstocht om de lokale duurzame voedingsproductie in Temse in de kijker te zetten. Met twee groepen fietsten zij van aan de Wereldwinkel naar vijf initiatieven van duurzame voedingsproductie, deze keer in Temse, Tielrode en Elversele.

“Fair Trade draagt niet alleen bij aan de duurzame ontwikkeling van de kleinschalige boer in het Zuiden, maar sensibiliseert ook de bevolking voor dezelfde noden van de voedselproducenten hier in het Noorden”, klinkt het bij Els Vercouteren. “Allebei immers dienen zij op te boksen tegen de grote ketens die hen een prijs opleggen. Dat dit vaak niet meer rendabel is bewijst het feit dat in het jaar 2000 in Temse nog 107 landbouwbedrijven actief waren en nu amper nog 47, waarvan bijna de helft van de bedrijfshouders ouder zijn dan 60 jaar en geen opvolging in het vooruitzicht hebben ! Reden om de alarmbel te luiden.”

“Toch moet gezegd dat de huidige, zeker de jonge, landbouwer vooral gezondheid en ecologie hoog in het vaandel dragen en elk op een eigen manier tegen de stroom in mee willen bijdragen aan duurzaamheid en het verminderen van de ecologische voetafdruk.
Dat konden de deelnemers zelf vaststellen en telkens ter plaatse ook proeven.”

“Zo bezochten de fietsers het bedrijf De Paddestoel dat na 30 jaar een vaste waarde is geworden in de productie van bio-veggiburgers.
Daarna fietsten zij naar de zelfplukboerderij De Vinckehoeve in Elversele, onderdeel van de CSA De Volle Grond. Daar leerden de deelnemers over termen als lavameel, micronutriënten, bodemschimmels … om zo vitale, weerbare groenten te oogsten.

In dezelfde buurt kweekt Raf De Laet het Piëmontees runderras, en daar komt geen antibiotica noch groeistimuli aan te pas. De kalfjes worden natuurlijk geboren en zogen tot acht maand bij de moeder.

Vervolgens werden zij hartelijk ontvangen In het winkeltje van buurvrouw Martine, uitbaatster van de schapenboerderij ‘ De Wollebol’.

En de dorstigen laven, dat doe je het best in een brouwerij. Als laatste stopplaats stond de Brouwerij VDBCK op het programma, in het centrum van Tielrode, waar de fietsers het ondertussen alom gekende bier De Kerel konden proeven. Deze idyllische plek vlakbij de kerktoren van Tielrode vormde een mooie afsluiter van een fietstocht die 14 km bedroeg en zowat drie uur duurde.”

Om 9 uur vertrokken 14 deelnemers aan de Wereldwinkel

De fietstocht die vertrok om 10 uur had 18 deelnemers