Parkfeesten in het Scheldepark: iedere woensdag in juli

TEMSE – De beroepskrachten van JOC De Nartist organiseren jaarlijks Parkfeesten in het Scheldepark in de maand juli, telkens op woensdagavond. Ook dit jaar is dat niet anders.
Het volledige programma van de Parkfeesten

‘Het JOC-team is het voorbije jaar vernieuwd en zorgt voor een frisse wind binnen de organisatie van de Parkfeesten’, klinkt het bij Kato Van Hoorick. ‘Zo experimenteren wij met verschillende muziekgenres per avond: folk, blues en jazz, hiphop en rock.’

‘Daarnaast toveren we één avond het park om tot een openluchtcinema. Filmliefhebbers mogen zelf hun dekentje of stoeltje meenemen en zich gezellig in het park nestelen voor deze exclusieve filmervaring.’

Naar jaarlijkse traditie werken zij samen met de Koffiemobiel, Oxfam en plaatselijke verenigingen om hapjes en drankjes te voorzien!

Elke woensdag van juli is iedereen welkom in het Scheldepark vanaf 19.30 u.
Het muziekspektakel brandt los om 20 u. Zoals elk jaar is de toegang tot dit evenement gratis!

Constructiewerkhuizen De Meyer NV (Temse) neemt Stevelinck Henri NV over

TEMSE/SINT-NIKLAAS – Op 25 juni 2019 nam De Meyer NV, gevestigd op de site de Zaat in Temse, het industrieel toeleveringsbedrijf Stevelinck Henri NV uit Sint-Niklaas over. Deze overname past perfect in de groeistrategie van De Meyer.
Vlnr Dirk De Meyer &n Tom Stevelinck

Stevelinck heeft 40 jaar ervaring in hoogwaardig industrieel toeleveringswerk en met haar streven naar kwaliteit, precisie en klantenservice sluit het bedrijf perfect aan bij de filosofie van De Meyer. Deze overname omvat het volledige handelsfonds, waaronder het volledige machinepark en personeelsbestand. Ondertussen werden de gesprekken met de directie en de medewerkers van Stevelinck opgestart om een vlotte integratie te garanderen.

Strategische overname om de groei te ondersteunen

De Meyer NV – Masters in Mechanics – is gespecialiseerd in engineering, productie, installatie & onderhoud van machines en mechanische installaties. Hiermee worden heel diverse markten bediend zoals publieke infrastructuur, traditionele industrie, offshore en hernieuwbare energie. Na haar verhuis – 10 jaar geleden – naar industriezone ‘De Zaat’ in Temse kende het bedrijf een sterke groei. Vandaag telt het bedrijf 110 medewerkers, een hypermodern bedrijfsgebouw en dito machinepark en realiseert het steeds complexere en uitdagender projecten.

Dirk De Meyer (Algemeen Directeur De Meyer NV): “Als innovatief groeibedrijf vormt het vinden van goed geschoolde en gemotiveerde medewerkers een hele uitdaging. Deze overname was voor ons dan ook een perfecte opportuniteit om de ervaren vakmensen van Stevelinck in ons team te integreren. Ook de beschikbare, hoogtechnologische machines vormen een mooie aanvulling op ons bestaand machinepark en we maken ons sterk dat we de bestaande klanten van Stevelinck in de toekomst nog beter zullen kunnen bedienen. Tijdens de voorbereidende gesprekken met het management van Stevelinck werd heel veel aandacht geschonken aan het goed inpassen van de medewerkers in ons team.”

40 jaar ervaring wordt overgedragen aan De Meyer NV

Stevelinck Henri NV werd opgericht in 1979 en groeide uit tot een toonaangevend bedrijf dat machineonderdelen fabriceert en deze levert aan wereldspelers in de industriële sector. Het bedrijf beschikt over een modern machinepark en een team van 14 vakmensen die kunnen terugvallen op heel wat expertise en ervaring.

Tom Stevelinck (Gedelegeerd bestuurder Stevelinck Henri NV): “In De Meyer vinden we een perfecte partij om ons erfgoed en onze vakkennis veilig te stellen voor de toekomst. We zijn ervan overtuigd dat onze mensen terecht komen in een bedrijf met een duidelijke toekomstvisie en internationale faam, en dat zij een echte meerwaarde zullen vormen voor De Meyer. Ook onze klanten zullen voor onze gekende vakkennis en service perfect terecht kunnen bij De Meyer. Het was voor onze familie belangrijk om te weten dat we – met een gerust hart – onze medewerkers een mooie toekomst kunnen bieden binnen het team van De Meyer.”

Na de officiële overeenkomst over deze overname, zal in de komende maanden werk gemaakt worden van de verhuis van het machinepark en de integratie van het personeel. Tegen 31/10/2019 moet de volledige praktische overdracht afgerond zijn.

De site van de Meyer NV op de Zaat

Gemeentebestuur plaatste zonnepanelen op de bib en de Mosterdpot

TEMSE – Het Lokaal Bestuur Temse plaatste in juni zonnepanelen op zowel het dak van de Bibliotheek van Temse als op het gemeenschapscentrum De Mosterdpot in Steendorp.

Met deze twee investeringen wil de gemeente haar steentje bijdragen aan een beter klimaat en tegemoetkomen aan haar engagement in het kader van Waasland Klimaatland (20 % minder CO2-uitstoot tegen 2020).

De totale investering voor het plaatsen van de zonnepanelen bedraagt 40 039,56 euro, incl. btw.

“Waar we vroeger uitsluitend inzetten op het extra isoleren van onze gebouwen, hebben we nu voor het eerst geïnvesteerd in hernieuwbare energie. Dat is goed voor de portemonnee van de gemeente, die minder energie moet ‘kopen’, en dat is ook goed voor het milieu.”, besluiten de tevreden schepenen Lieve Truyman (Nutsvoorzieningen), Hugo Maes (Leefmilieu) en Tineke Van Britsom (Duurzaamheid).

De Bibliotheek kan nu haar eigen elektriciteit opwekken, waardoor het lezen en (uit)lenen van boeken duurzamer wordt. Ook de gebruikers en bezoekers van De Mosterdpot zullen nu klimaatvriendelijker kunnen vergaderen en feesten.

V.l.n.r. Kristof Van Gansen, projectcoördinator Waasland Klimaatland, bibliothecaris Jeroen De Lathouwer en de schepenen Tineke Van Britsom, Lieve Truyman en Hugo Maes.

Zomerregeling voor ophaling huisvuilzakken

TEMSE – Naar goede gewoonte start begin juli de zomerregeling bij MIWA van de ophaling van huisvuilzakken. Gedurende de zomermaanden juli en augustus wordt het huisvuil elke week opgehaald.

De ophaalrondes lopen tijdens de wekelijkse ophaling anders, dus let er zeker op dat je de huisvuilzakken op tijd buiten zet. Dat betekent: de avond voordien na 18.00 uur (NIET VROEGER !!!) of de dag van de ophaling vóór 6.00 uur.
Zakken die te laat aangeboden worden, worden niet ingezameld en moeten terug binnen genomen worden.

Kalender extra nakijken bij twijfel dus. Vanaf september start opnieuw de tweewekelijkse inzameling.

POLITIE. Dronken fietser botst en inbraak

Dronken fietser botst tegen lantaarnpaal
Maandagnacht 23 juni is een fietser in de Legen Heirweg in Temse tegen een lantaarnpaal gereden. De 24-jarige vrouw uit Sint-Niklaas was afgeleid door haar gsm en oortjes. Ze kwam ten val tegen een lantaarnpaal en werd lichtgewond naar het ziekenhuis overgebracht. De vrouw had 1.91 promille alcohol in haar bloed. Haar fiets werd voor 15 dagen ingetrokken.

Inbraak
In de Pontweg in Elversele werd maandag 24 juni ingebroken. Via een geforceerd raam raakte men binnen. Er werd cash geld gestolen.

Verhaal van Sandra Massart wordt bioscoopfilm

TEMSE – Het verhaal van Sandra Massart, het meisje uit Temse dat leed aan de stofwisselingsziekte MLD en samen met haar ouders streed tegen de macht van de farmabedrijven wordt verfilmd door Jan Verheyen. De opnamen vinden plaats in augustus en september. De ouders, William en Olga Massart verlenen hun medewerking aan de film. In 2017 overleed het meisje aan een banale longontsteking.

Sven De Ridder (44) en Darya Gantura (33) krijgen in de speelfilm Red Sandra de rollen van William en Olga Massart die tien jaar geleden een jarenlange strijd voerden om het leven van hun dochtertje te redden.

MLD
“Was Red Sandra niet gebaseerd op ware feiten, geen mens zou het geloven. Zo onwaarschijnlijk straf is het verhaal van de familie Massart”, zegt Jan Verheyen, die samen met zijn vrouw Lien Willaert de film gaat regisseren. Willaert schreef ook het scenario dat de strijd toont die de ouders van Sandra – een rol voor debutante Rosalie Charles – tegen de farma-industrie voerden om het leven van hun dochter te redden. Sandra leed aan de fatale stofwisselingsziekte MLD. Iedereen hield genezing voor onmogelijk, maar in de VS vond Massart de oplossing.

“Sven De Ridder is een acteur met veel ervaring wiens dramatische kwaliteiten ik al ontdekte in onder meer Vermist en Het vonnis. Ik had hem al snel in gedachten voor de rol van de vader”, aldus Verheyen. “Je ziet in hem meteen een liefhebbende ouder. Tegelijk heeft hij ook dat koppige kantje om erg ver te gaan.”

Deze zomer opnames

Darya Gantura, bekend van series zoals Ella, Code 37 en Cordon, werd gekozen na een korte auditieronde waarbij het belangrijk was dat ze met De Ridder en de kleine Rosalie een geloofwaardig, hecht gezinnetje kon vormen. “Daar werken we nu al volop aan”, aldus Verheyen. “In afwachting van de start van de opnames, op 12 augustus, doen ze allerlei dingen samen. Ze gaan met z’n drieën naar de zoo, naar het theater en zullen ook enkele weekends doorbrengen in het huis waar gedraaid zal worden.” In totaal wordt 32 dagen gefilmd, in en rond Antwerpen, maar ook in Londen, Dover, Kopenhagen en Rotterdam.

William en Olga Massart verlenen hun medewerking aan de film, aldus Verheyen, die onderstreept dat dit een van zijn persoonlijkste projecten is. “Omdat wat de Massarts hebben meegemaakt zo intens is, maar ook omdat het over de staat van onze gezondheidszorg gaat, de macht van de farmabedrijven én de vraag stelt wat de kijker in zo’n geval zou doen.”

‘Red Sandra’ wordt geproduceerd door Peter Bouckaert voor Eyeworks Film & TV Drama, in co-productie met Kaap Holland Film (NL) en VTM. De film kwam tot stand met de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), Screen Flanders, Telenet, de Production Incentive van het Nederlandse Filmfonds en de Belgische tax shelter voor filmfinanciering, en in samenwerking met SCIO Productions en Kinepolis Film Distribution (KFD).

De film wordt in het najaar van 2020 in de bioscoopzalen verwacht. (Bron: Het Nieuwsblad)

Debutante Rosalie Charles, Darya Gantura (33) en Sven De Ridder (44) kruipen in de huid van de familie Massart

 

Wielerwedstrijd voor iedereen in in Elversele

ELVERSELE – Wie een koersfiets heeft maar op geen enkele manier aan wedstrijden deelneemt maar toch graag eens een “koerske” wil rijden kan op vrijdagavond 28 juni in Elversele terecht.

Dan organiseren de “Vrienden van de Legen Heirweg” immers een wielerwedstrijd voor “echte” wielertoeristen en inwoners van Elversele en omgeving die normaal geen competitie met de koersfiets rijden.

“We hopen op die manier toch weer wat mensen de goesting te doen krijgen om het wielrennersgevoel te krijgen. We zullen er alles aan doen om enkel de echte recreanten toe te laten. Een koersfiets, een helm en een beetje aangepast uitrusting volstaat om deel te nemen. Wij zorgen voor al de rest,” aldus de organisatoren.

De wedstrijd is dus uitsluitend voorbehouden voor wielertoeristen die aan GEEN wedstrijden deelnemen. De wedstrijd start om 18u30 over 38 km.

Als deelnemer graag aanmelden via de facebookpagina van De Heirwegvrienden.
Meer info bij Dirk Elewaut via dirk.elewaut@telenet.be of via telefoon 0485 62 51 44

Aansluitend is er om 19.45 uur ook nog een wedstrijd voor wielertoeristen die wel regelmatig aan wedstrijdjes deelnemen.

Acht gemeenten in regio Waasland tekenen het Charter Gezonde Gemeente

Lokale besturen willen  van gezondheid een prioriteit maken
TEMSE/WAASLAND – Op 14 juni ondertekenden acht lokale besturen uit de regio van Logo-Waasland het vernieuwde charter ‘Gezonde Gemeente’. Hiermee engageren ze zich om de komende jaren in te zetten op een lokaal preventief gezondheidsbeleid. Logo (Lokaal Gezondheidsoverleg) Waasland ondersteunt en coacht hen in die ambitie. Voor Temse tekende schepen Patrick Vermeulen (Open VLD) het charter.

Gezondheid in de meerjarenplanning

In het voorjaar van 2019 ging Logo-Waasland bij de (nieuwe) schepencolleges en/of ambtenaren langs, met als missie: aantonen dat gezondheid een plaats heeft in heel veel verschillende beleidsdomeinen. Want een gezonde omgeving stimuleert inwoners, personeel en bezoekers om gezond te leven.
“Gezondheid is één van de onderwerpen die inwoners erg belangrijk vinden, zegt Fenne-Chien Huylebroeck van Logo-Waasland vzw, maar toch staat gezondheid niet altijd hoog op de politieke agenda van lokale besturen. We zijn dan ook heel tevreden dat de lokale besturen een belangrijke rol willen blijven spelen in het bevorderen van een gezonde levensstijl en zich engageren om dit een duidelijke plaats te geven in de volgende meerjarenplanning. Lokale besturen staan immers zeer dicht bij de bevolking en nemen beslissingen die een grote invloed hebben op de onmiddellijke leefomgeving. Inwoners sensibiliseren, bijvoorbeeld over de bevolkingsonderzoeken, is een goed begin, maar daarnaast kunnen ze ook ondersteuning bieden in de vorm van bijvoorbeeld een rookstopcursus of inzetten op een gezonde publieke ruimte.”

De gezonde keuze de meest gemakkelijke maken

Schepen Patrick Vermeulen tekende het charter voor Temse

Omdat Hamme voor het eerst mee het charter ondertekent en hiermee aantoont om, net als de andere gemeenten, de komende jaren werk te maken van een lokaal gezondheidsbeleid en om gezondheid te integreren in de hele gemeentelijke werking, was het gastgemeente voor de ondertekening.

“Het charter is een stimulans om een samenhangend beleid te ontwikkelen dat iedereen kansen biedt om gezond te leven in een gezonde omgeving.” zegt schepen Ann Verschelden van Hamme. “Als lokaal bestuur engageren we ons om van de gezonde keuze de meeste gemakkelijke voor iedereen te maken en prioriteit te geven aan het wegwerken van de gezondheidsongelijkheid.”

Naast Hamme ondertekenden ook Beveren, Kruibeke, Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas, Stekene, Temse en Waasmunster het charter.

Voor Temse was schepen van Sociale Zaken en voorzitter van het Bijzonder Comité Sociale Dienst, Patrick Vermeulen aanwezig bij de ondertekening.

Gezonde Gemeente is een initiatief van het Vlaams Instituut Gezond Leven en de Vlaamse Logo’s, met als betrokken partners de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) en het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) met de steun van de Vlaamse overheid. Ook tal van andere preventieorganisaties onderschrijven dit initiatief.

Kijk voor een actueel overzicht op www.gezondegemeente.be.

POLITIE. Auto over rotonde

Auto over rotonde Duivenhoek
Maandagavond 17 juni is een voertuig rechtdoor gereden over de rotonde Duivenhoek in Elversele. De auto raakte daarbij een verkeersbord en twee verkeersgeleiders.

De 21-jarige bestuurster uit Hamme was even buiten bewustzijn. Ze werd voor verzorging naar het ziekenhuis gebracht. Het voertuig was niet meer rijvaardig en moest getakeld worden.

Compostmeesters organiseerden weer ontspannende fietstocht

TEMSE – De Compostmeesters van Temse organiseerden voor de elfde maal een ontspannende fietstocht. De tocht van ongeveer 37 km bracht de deelnemers via Velle – Haasdonk – Beveren – Kruibeke tot aan het natuurhuis te Steendorp.

Onderweg werden twee haltes gehouden namelijk t.h.v. het Kasteel Cortewalle te Beveren en het Natuurhuis gelegen aan het natuurdomein Roomkouter te Steendorp. Omwille van het warme weer was een koel drankje meer dan welkom.

De volgende activiteit staat gepland op zondag 23 juni.

Iedereen is dan welkom op de demo compoststand gelegen aan de Kattebrug 14/A te Temse voor de traditionele ‘compostbabbel’. Tussen 11.00 en 12.30 uur kan men daar terecht voor een gezellig samenzijn en biedt het gemeentebestuur aan iedere bezoeker een aperitiefje aan. Tijdens de compostbabbel worden onder meer de winnaars bekend gemaakt die hadden deelgenomen aan de wedstrijd van de compostmeesters tijdens de marktactie en de fietstocht.

Meer foto’s, klik hier

Informatievergadering voor openbaar onderzoek nieuwe rundsslachterij

TEMSE – Het bedrijf NV Hemelaer uit Opwijk heeft een omgevingsvergunningsaanvraag ingediend voor een uitbreiding van het bedrijfsgebouw en de verandering van een vergunde vleesuitsnijderij met een rundveeslachterij en talrijke ingedeelde inrichtingen aan de Haagdam in Temse.

Die omgevingsvergunningsaanvraag klasse 1 is ondertussen onontvankelijk- en volledig verklaard door de provincie.

“Het betreft de uitbreiding van de vergunde vleesuitsnijderij nv Hemelaer, gelegen aan de Haagdam 2 A te 9140 Temse (voormalige kippenslachterij nv Van Hoey) met een rundveeslachterij en diverse ingedeelde inrichtingen”, aldus de gemeentelijke Milieudienst

Het openbaar onderzoek zal lopen van vrijdag 14 juni tot en met zondag 14 juli 2019.

“In het kader van omgevingsvergunningsaanvraag klasse 2 voor het exploiteren van een vleesuitsnijderij werd eind 2017 een informatievergadering en begin 2018 een terreinbezoek georganiseerd voor de omwonenden (gezien de historische problematiek bij de voormalige kippenslachterij, meer specifiek illegale lozingen op de Barbierbeek, brandstoflekkages en vooral de aanslepende geuroverlast tot op het grondgebied van Kruibeke en Beveren)”, klinkt het bij bevoegd schepen Hugo Maes (CD&V).

“Aan de omwonenden werd beloofd om hen op de hoogte te brengen van de eventueel geplande aanvraag voor het exploiteren van een rundveeslachterij, heel wat anders dan een vleesuitsnijderij. Normaal was deze aanvraag gepland voor 2020 maar blijkbaar is het dossier in een extra versnelling geraakt want de vleesuitsnijderij is maar amper in exploitatie (de bouwwerken zijn nog lopende).

Naar aanleiding van het openbaar onderzoek wordt er een informatievergadering georganiseerd. Dit op dinsdag 25 juni om 20 uur in de feestzaal van het oud-gemeentehuis aan de Markt.

foto: Google Streetview

Politiezone blijft pilootzone in Oost-Vlaanderen voor het project: Onmiddellijke minnelijke schikking bij drugsbezit voor eigen gebruik

TEMSE/KRUIBEKE – De politiezone Kruibeke – Temse kreeg in mei 2018 de toelating van het Parket om als pilootzone in Oost-Vlaanderen te fungeren voor een project waarbij personen die drugs voor eigen gebruik op zak hebben onmiddellijk een minnelijke schikking moeten betalen.
Het project kwam er omdat de politiezone met veel overlast kampt vanwege allerhande druggerelateerde feiten. De proefperiode loopt nu ruim een jaar en wordt, door alle partijen, als zeer positief geëvalueerd.
Korpschef Wim Pieteraerens (foto: Het Nieuwsblad)

“Minnelijke schikkingen bij drugsbezit voor eigen gebruik waren al mogelijk bij evenementen en politieacties, maar niet binnen de dagelijkse routinewerking”, aldus zonechef Wim Pieteraerens.

Op expliciete vraag van de korpschef werd in mei 2018 een pilootproject opgestart waarbij de onmiddellijke betaling van minnelijke schikking ook in de dagdagelijkse werking geïntegreerd werd.
.
Wanneer een meerderjarige betrapt wordt met een gebruikershoeveelheid drugs wordt deze niet alleen in beslag genomen, maar moet er daarnaast nu ook een minnelijke schikking onmiddellijk betaald worden.

Het bedrag varieert tussen 100 en 500 EUR, afhankelijk van het type en de hoeveelheid drugs waarmee iemand betrapt wordt. Wie de minnelijke schikking niet aanvaardt of niet onmiddellijk kan betalen, wordt in snelrecht gedagvaard.

Daarnaast wordt betrokkene doorverwezen naar de hulpverlening, in het bijzonder CAW Waasland en CGG Waas en Dender.
Voor de leeftijdscategorie van 18 tot 25-jarigen zal er doorverwezen worden naar de vroeginterventie van drugpunt Waas.

“Met de invoering van dit systeem willen we een lik op stukbeleid voeren en vermijden dat er enkel een vermanende vinger wordt opgestoken en er zo een gevoel van straffeloosheid ontstaat bij de vele drugsgebruikers binnen onze politiezone of dat de indruk gewekt wordt dat het bezit getolereerd wordt. Bovendien wordt op die manier het dossier snel en efficiënt afgehandeld.”, zegt Wim Pieteraerens, korpschef van de politiezone Kruibeke – Temse.

Op één jaar tijd werden er 68 minnelijke schikkingen geïnd, goed voor een bedrag van meer dan €8.000. Slechts in 2 gevallen kon of wilde de dader niet betalen en volgde er een snelrechtprocedure.

In 91% van de gevallen gaat het om cannabis.

Zowel politie als parket evalueerden deze manier van werken als zeer positief, vandaar dat het project voor minstens één jaar mag verdergezet worden, waarna een nieuwe evaluatie volgt.

De Scheldevallei ontdekken met ‘Hoogtij’.

TEMSE – In 22 gemeenten kon men al varend, fietsend en wandelend de vele troeven van de Scheldevallei ontdekken.

In Temse werkte ondermeer Passar, Rivertours, Erfgoedvereniging Op Stoapel, theatervereniging Code vzw en de New Orleans Train Jazz Band mee om het programma vorm te geven. Het was meteen de eerste editie van de vernieuwde Scheldehappening, vol beleving op en rond het water.

Meer foto’s, klik hier

Dankzij Rivertours kon men al varend de Scheldevallei ontdekken
Passar organiseerde een fietstocht langs de Schelde

Internationale belangstelling voor Bierfestival

TEMSE -VELLE – Doordat de weergoden het Bierfestival in Temse-Velle gunstig gezind waren, ’s voormiddags viel de regen met bakken uit de lucht, werd dit jaar alweer de kaap van de 1000 bezoekers gehaald.

“Het was een succesvolle editie en ondanks de dreigende wolken rond zes uur hebben we het droog gehouden”, aldus Frank Van Steenberghe van De Objectieve Kaaischuimers. “Alle standhouders en de kaaischuimers zijn tevreden naar huis gegaan. We kregen zelfs een delegatie van de Zuid-Koreaanse televisie over de vloer met interesse in ons festival en de bieren. Binnenkort dus Temse-Velle beroemd tot in Zuid-Korea.”

Meer foto’s, klik hier

Het bierfestival wekte zelfs belangstelling van een televisieomroep in Zuid-Korea