POLITIE. Intrekking rijbewijzen en woninginbraak

logo Politie Kruibeke-TemseIntrekkingen rijbewijzen

Donderdagnacht 28 april omstreeks 00.30 uur werd een patrouille gestuurd naar het Stationsplein te Temse. Er stond een voertuig met zware schade en de bestuurster reageerde niet.
Ter plaatse trof men een beschadigd voertuig aan en naast het voertuig stond de bestuurster, een 30-jarige vrouw uit Asse (V.C.T). Betrokkene kon geen uitleg geven hoe haar voertuig werd beschadigd. Zij legde een positieve ademtest af. Uit de ademanalyse bleek dat ze 2,27 promille alcohol in haar bloed had. Haar rijbewijs werd onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen. In de Stationsstraat werd een aangereden voertuig aangetroffen, er lagen brokstukken naast het voertuig die afkomstig waren van het voertuig van de 30-jarige vrouw.

Donderdagnacht 28 april omstreeks 3.20 uur merkte een patrouille een voertuig op, in de Langestraat te Kruibeke, zonder lichten aan. Het voertuig werd onderschept. De bestuurder, een 24 jarige man uit Temse (F.K) legde een positieve ademtest af. Uit de ademanalyse bleek dat de man 1,68 promille alcohol in zijn bloed had. Zijn rijbewijs werd onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen.

Er werd ingebroken in een woning op Cauwerburg te Temse. De voordeur werd geforceerd. Alle kamers werden doorzocht. Er werden computers, GSM toestellen, juwelen en geld gestolen.

Politiezone organiseerde weer project ‘Levend Verkeerspark’.

De voorbije week organiseerde de politiezone Kruibeke/Temse in Temse en de deelgemeenten voor de tweede keer het project ‘Levend verkeerspark.

“Er waren weer allerlei verkeersactiviteiten voor het vierde leerjaar”, aldus commissaris Katty De Bruyn”. “Spijtig genoeg was het weer wel een beetje een spelbreker”.

De doelstellingen van het project zijn :

Leren fietsen in diverse verkeerssituaties.
Kinderen gevaar leren inschatten
De kennis van verkeer en veiligheid in schoolverband toetsen

Activiteiten die de kinderen van het vierde leerjaar deden zijn de volgende :
Fietscontrole
Fietsbehendigheidsparcours
Fietslabeling
Een verkeersoefening Veilig of Gevaarlijk
Uitleg over de gevaren van de dode hoek rondom een vrachtwagen
Fietsroute : : een begeleide fietsroute, waar politie uitleg geeft over de borden en gevaren..

Er namen 7 lagere scholen van Temse deel, in totaal 218 leerlingen.
In de maand mei wordt het project uitgevoerd in Kruibeke.

Meer foto’s, klik hier

verkeerspark 25 april 2016 (2)

 

Gemeentebestuur verwerft schilderij ‘Zicht op Temse 1900’ van Jules Guiette

schilderij_zicht_Temse_2016
Foto: Poserend bij het gerestaureerde schilderij: museumfunctionaris Elke Koppen, burgemeester Luc De Ryck (CD&V) en Nina – en Frank Moreels
TEMSE – Het Gemeentebestuur is een prachtig schilderij rijker: een zicht op Temse anno 1900 van de gereputeerde Antwerpse landschapsschilder Jules Guiette.

Op het kabinet van de burgemeester op het gemeentehuis (Markt) hangt al vele jaren een schilderij van Jules Guiette, dat een (horizontaal) zicht op Temse anno 1900 voorstelt.
Het was het Gemeentebestuur al geruime tijd bekend dat zich een gelijkaardig (vertikaal) schilderij van Jules Guiette bevond in het kasteel van Grez Doiceau (Waals-Brabant). Toen dat schilderij (1,87 x 2 m), eigendom van de FOD Binnenlandse Zaken, te koop werd aangeboden, nam het Gemeentebestuur onmiddellijk contact op. Het kocht het werk aan en liet het meteen ook restaureren.
De restauratie werd uitgevoerd door Nina Moreels (Temse), dochter van de bekende restaurateur Frank Moreels. Zij restaureerde eerder ook al het portret van Philippus Nys (uit ca. 1760), dat een ereplaats bekleedt in de raadzaal van het gemeentehuis (Markt).
Ook het pas aangekochte schilderij van Jules Guiette kreeg intussen een bevoorrechte plaats: het hangt in de hal op de eerste verdieping van het gemeentehuis, vlak in het zicht van wie in de hal binnenkomt.

Jules Guiette
Jules Guiette was een begenadigd luministische schilder, aquarellist, pastellist en etser van landschappen. Als leerling van Emile Claus reisde hij samen met hem naar Spanje en Algerije. Hij was ook bevriend met Theodoor Verstraete. Guiette, lid van de Cercle des Aquafortistes, nam deel aan talrijke binnen- en buitenlandse tentoonstellingen. Zijn zoon René (1893-1976) volgde hem in het spoor als schilder.

 

Politiezone heeft nieuwe labelmachine om fietsen te graveren

Machine zorgt voor veel kortere wachttijden
TEMSE – De politie van de zone Kruibeke-Temse heeft een nieuwe machine aangekocht om fietsen te graveren. Daardoor moeten mensen nu minder lang wachten.

“Vroeger werd het rijksregisternummer in de kader van de fiets gegraveerd, maar bij de hedendaagse fietsen heeft men fietsbuizen met diverse diameters, dat was met het oude toestel een probleem”, stelt commissaris Katty De Bruyn. “De nieuwe machine maakt stickers aan die op de fiets gekleefd worden. De stickers zijn vandalismebestendig. Nu duurt het labelen van de fiets slechts een minuut meer. Dat zorgt ook voor kortere wachttijden bij de fietsgraveringsactie’s.

“Vroeger duurde het graveren 12 minuten per fiets en moesten mensen soms 2 uur wachten”, zegt schepen van Mobiliteit, Lieve Truyman (N-VA). “Ook was de graveermachine niet geschikt voor alle type fietsen. Dit probleem stelt zich niet bij dit type, waarbij stickers gekleefd worden op het frame.”

Bij de eerste fietslabelactie zaterdag  23 april aan het politiekantoor in Temse kwamen 106 mensen langs.

“Mensen krijgen er een fietspas bij waar de fiets omschreven wordt. Soms doen mensen aangifte van een diefstal en weten ze enkel nog de kleur van hun fiets. Aan de hand van een fietslabel en de beschrijving in de pas kunnen we gestolen fietsen veel sneller terugbezorgen aan de rechtmatige eigenaar.”

Zaterdag 30 april graveert de politie op het dorpsplein in de Gelaagstraat in Steendorp van 10 tot 12 uur en van 14 tot 16 uur in de Hof ter Elstlaan in Elversele. Zaterdag 14 mei wordt gelabeld aan de sporthal in Tielrode. Daarna volgt Kruibeke.

Meer foto’s van graveeractie Temse, klik hier

Graveeractie 2016 Temse

 

 

POLITIE. Verkeersongeval lichtgewonde en inbraak in appartement

logo Politie Kruibeke-TemseVerkeersongeval lichtgewonde
Dinsdagmorgen 26 april omstreeks 7.45 uur was er een kop- staartaanrijding op de N41 te Temse tussen een personenauto en een trekker/oplegger. Een 35-jarige man uit Destelbergen zat als passagier in het voertuig, (D.G) . Hij werd lichtgewond.

Inbraak in appartement
Er werd ingebroken in een appartement in de Hospitaalstraat te Temse. Bij het opstaan merkte de bewoner de wanorde in de living. Kasten en laden werden doorzocht. Er werd geld en twee portefeuilles gestolen. Er werd ook nog een broek, riem en de huissleutels gestolen. De portefeuilles en de huissleutels werden in de buurt teruggevonden in een tuin.

‘De Wereld van Korneel’, komend weekend in Elversele

De Wereld van Korneel 2016 flyerIn het kader van de week van de amateurkunsten (WAK) wordt komend weekend in de Emiel Naudts-zaal in Elversele de muzikale vertelling “de wereld van Korneel” opgevoerd.

Een tiental muzikanten (piano, stemmen, kopers, fluiten, contrabas en slagwerk) en Bart Plouvier als verteller brengen het levensverhaal van Korneel uit de pen van Bo Hofman en de muzikale registers van Nadia Vanhese. Het wordt een gespeeld, gezongen en verteld geheel, niet echt een sprookje, maar toch…

Meer info: www.facebook.com/De-Wereld-van-Korneel

Wie graag nog een zitplaats veilig stelt mag nog reserveren op concert.korneel@telenet.be of via 0472 904 700.

De Wereld van Korneel 2016

Gemeente Temse in rechte lijn op weg naar nieuw zwembad

Opening voorzien op 1 september 2018
In een aparte locatie,  de kuip van het oude Scheldebad, vond de officiële persvoorstelling plaats van het nieuw te bouwen zwembad van Temse. Maandag 25 april besliste het schepencollege om voor de bouw en de uitbating in zee te gaan met  ‘Consortium Scheldebad’. Het is de bedoeling dat het nieuwe zwembad in gebruik wordt genomen in september 2018.
Met de bouw van dit nieuwe zwembadcomplex  gaat een investering gepaard van 11.478.709 euro.  In het zwembadcomplex komt een competitiebad van 25 meter (8 zwembanen) met beweegbare bodem, een recreatieve zone met een familieglijbaan, kruidenbaden, een doelgroepenbad (met beweegbare bodem) en een Splashbad.  Voor de allerkleinsten wordt een peuterbad met Spraypark ingericht.  Voorts wordt ook een hedendaagse horecaruimte voorzien en zal het complex beschikken over een fitnessruimte en binnenspeeltuin.

Foto’s persconferentie, klik hier
F
oto’s simulatie Scheldebad 2018, klik hier

Scheldebad 2018_2

 

img7

Voor het volledige artikel klik hieronder

 

 

Verder lezen Gemeente Temse in rechte lijn op weg naar nieuw zwembad

Erfgoeddag met wandelingen, tentoonstellingen en lezingen

Ook in Temse waren er weer diverse activiteiten voor de Erfgoeddag. Wij gingen langs bij erfgoedvereniging Op Stoapel in AC De Zaat en Kantschool Artofil. Zij hadden hun tenten opgeslagen in Huize De Fortune in Elversele.

Erfgoedvereniging Op Stoapel, die het erfgoed van de Boelwerf in de kijker plaatst, organiseerde enkele zogenaamde Boelwandelingen op de Zaat. Nadien kon men terecht op de 5e verdieping van AC De Zaat in het Boel-café.

Erfgoeddag 2016 Op Stoapel Temse_2De wandelaars kregen tijdens de wandelingen meer uitleg over rituelen op de scheepswerf. Ook de enige overgebleven kraan werd niet vergeten. De kraan werd in 2004 beschermd als monument. Bescherming betekent niet alleen officiële erkenning voor een waardevolle constructie. Het betekent ook dat de restauratiekosten voor 80 procent gedragen worden door de hogere overheden.

In 2012 werd het studiebureau aangesteld voor het restauratiedossier. In 2013 werd een materiaaltechnisch vooronderzoek en een bouwhistorisch onderzoek. Bovendien werd bijkomend specialistisch vooronderzoek uitgevoerd. Momenteel wordt een restauratiedossier opgemaakt. De restauratie zelf is voorzien voor 2019.

Kantschool Artofil organiseerde een tentoonstelling en demonstratie ‘Het witteke – ritueel van de DSC_1176kantwerkster’ in Huize De Fortune in Elversele.
Kantwerksters hadden vroeger heel wat rituelen en traditionele gebruiken tijdens het klossen. Deze tentoonstelling leert jou er meer over. Je kan ook demonstraties kantklossen zien en proeven van ‘een witteke’ dat de kantwerkster vroeger dronk om een propere adem te hebben.

Meer foto’s Op Stoapel, klik hier
Meer foto’s Artofil, klik hier

 

POLITIE. Nieuwe personeelsleden voorgesteld tijdens jaarlijks politiefeest

Tijdens het politiefeest van de zone Kruibeke-Temse, in de Emiel Naudtszaal in Elversele, werden de nieuwe personeelsleden, die afgelopen jaar  het korps vervoegden, voorgesteld. Ook twee medewerkers  die met pensioen gingen, werden in de bloemetjes gezet.

“Met de capaciteitsuitbreiding van ons korps het voorbije jaar, hebben een heus huzarenstuk tot een goed einde gebracht. We zijn gewapend voor de toekomst”, aldus korpschef Wim Pieteraerens.

Meer foto’s, klik hier

DSC_1111
De nieuwe politiemensen die afgelopen jaar het korps vervoegden en de medewerkers die met pensioen gingen samen met korpschef Wim Pieteraerens en burgemeester Van Kruibeke Jos Stassen (SamenVoorKruibeke)

 

 

POLITIE. Woninginbraak en – poging

logo Politie Kruibeke-TemseWoninginbraak en – poging

Donderdagnamiddag 21 april werd er ingebroken in een woning in de Pastoor Boelstraat te Temse. De voordeur werd opengebroken. De woning werd doorzocht. Er werden laptops , juwelen en geld gestolen.

In de Eeckhoutdriesstraat te Temse werden aan een voordeur van een woning steeksporen aangetroffen. De woning werd niet betreden.

Start tweede en derde fase rioleringswerken August Wautersstraat

De rioleringswerken in de August Wauterstraat vorderen dermate, dat op vrijdag 22 april wordt gestart met de tweede en derde fase.

In die fasen loopt de werfzone over het resterende gedeelte van de August Wautersstraat, inclusief het kruispunt Schelde/Kouter- en Vrijheidstraat.

Wegomlegging
Zoals in de eerste fase.
– doorgaand verkeer, komend uit richting centrum, rijdend rijrichting Steendorp: via Gasthuis/Vooruitgang/Nijverheid/Vrijheidstraat
– doorgaand verkeer, komend uit richting Steendorp, rijdend op de Krijgsbaan richting centrum: vice verca

De ontsluiting vanuit de August Wautersstraat naar de Ph. Haumanstraat, richting Kasteelstraat, laat nog even op zich wachten (21/04)

LET WEL:
– de rijrichting in de Ph. Haumanstraat wordt over haar hele lengte omgekeerd: verplicht te rijden in de richting van de Kasteelstraat

– het kruispunt Kouter/Schelde/A. Wauters/Vrijheidstraat wordt volledig afgesloten
– de ontsluiting van het plaatselijk verkeer geschiedt via een tijdelijke, geïmproviseerde verbindingsweg Schelde/Kouterstraat

Einde werken: eind augustus 2016.

Meer foto’s, klik hier

DSC_1043
De ontsluiting vanuit de Kouterstraat naar de Scheldestraat kan via een voorlopig geïmproviseerde weg. Zo blijven de handelszaken in de Scheldestraat vlot bereikbaar.

 

 

 

Erfgoeddag op zondag 24 april, ook in Temse

Erfgoeddag_logo_rituelenOp zondag 24 april vindt de 16de editie van Erfgoeddag plaats, ditmaal rond het thema ‘Rituelen’. In Temse zetten verschillende erfgoedverenigingen hun deuren open voor het brede publiek. Samen bieden ze 8 boeiende erfgoedactiviteiten aan.

Benieuwd naar wat er op Erfgoeddag in Temse te beleven valt?

Op de gemeentelijke website vindt u een overzicht van de activiteiten in Temse

In het Waasland worden samen een 30-tal gratis activiteiten aangeboden. De Erfgoedcel zorgde voor een programmakrant met een overzicht van de activiteiten in de deelnemende gemeenten Beveren, Kruibeke, Lokeren, Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas, Stekene, Temse, Waasmunster en Zwijndrecht.

Herinrichting kruispunten Edgard Tinelplaats & Cauwerburg/Leie: Wegenwerken Schoolstraat

De herinrichting van de kruispunten zit in de laatste fasen. Aansluitend wordt de Schoolstraat van een nieuw wegdek voorzien. Het asfalt wordt afgefreesd en de straat van een stabiele onder bedding voorzien.

Werken_TemseDe werken worden in twee fasen onderverdeeld:
– de 1e fase start op maandag 25 april. De werfzone loopt tot het kruispunt met de Houtkaai, daardoor is er geen plaatselijk verkeer in de werfzone mogelijk. De huidige wegomlegging blijft in deze fase behouden,

– de 2e fase start op maandag 9 mei. In deze fase loopt de werfzone over het resterende deel van de Schoolstraat tot het kruispunt met de Paterstraat. De Lijn herlocaliseert haar halteplaatsen en laat dat weten aan haar reizigers.
Duurtijd van de werken: tot eind mei (zonder weerverlet).

De Schoolstraat zal op dat tijdstip – samen met het hernieuwde kruispunt Hoogkamerstraat/E. Tinelplaats/St.-Amelbergalaan – voor het verkeer worden opengesteld.
Na het openstellen van dat kruispunt rest de afwerking van de rotonde op Cauwerburg. Het einde van het hele project wordt voorzien tegen half juni.

Wegomlegging in de 2de fase
– komend uit het Temse centrum, rijdend in de P. Boelstraat richting Tielrode: via Paterstraat – Oeverstraat – Leie – Cauwerburg
– komend uit richting Tielrode, rijdend op Cauwerburg richting Temse-centrum: via Leie – Oeverstraat
– komend uit de Hoogkamerstraat, rijdend richting Temse-centrum: via Rozenlaan – St.-Amelbergalaan – Cauwerburg – Leie – Oeverstraat

Zwerfvuilactie Sint-Henricusschool Steendorp

In het kader van de lokale netheidscampagne ‘Een proper Temse DANKzij u’ en de sensibiliseringscampagne ‘In de vuilbak’ van de Vlaamse overheid worden er in het voorjaar diverse zwerfvuilacties georganiseerd in Temse.

Ook vrije basisschool Sint-Henricus droeg zijn steentje bij met een zwerfvuilactie. Deze vond plaats op vrijdag 15 april in Steendorp. De leerlingen trokken naar de omgeving van het Gelaagpark, de Warandestraat, Lepelstraat en het dijktraject.

Zij werden begeleid door leerkrachten, enkele ouders en 4 netheidswerkers van de school. Deze netheidswerkers zijn leerlingen die op regelmatige tijdstippen het zwerfvuil opruimen in de omgeving van het Gelaagpark en de Roomkouter. Ook de kleuters namen deel aan de zwerfvuilactie. Zij maakten het schoolterrein zwerfvuilvrij.

De Milieudienst ondersteunde de actie d.m.v. de inzet van de borstelveegmachine en de elektrische afvalzuiger. Afvalknijpers, handschoenen en afvalzakken werden ook ter beschikking gesteld.

Voor de leerlingen van start gingen, werden ze op de speelplaats aangemoedigd door de schepenen Franky De Graeve (CD&V  – Leefmilieu) en Geert Vandersickel (N-VA- Onderwijs).

Samen zorgden de kinderen voor een ‘net’ en ‘mooi’ Steendorp.

zwerfvuilactie Sint-Henricus_2016