Gemeentebestuur verwerft schilderij ‘Zicht op Temse 1900’ van Jules Guiette

schilderij_zicht_Temse_2016
Foto: Poserend bij het gerestaureerde schilderij: museumfunctionaris Elke Koppen, burgemeester Luc De Ryck (CD&V) en Nina – en Frank Moreels
TEMSE – Het Gemeentebestuur is een prachtig schilderij rijker: een zicht op Temse anno 1900 van de gereputeerde Antwerpse landschapsschilder Jules Guiette.

Op het kabinet van de burgemeester op het gemeentehuis (Markt) hangt al vele jaren een schilderij van Jules Guiette, dat een (horizontaal) zicht op Temse anno 1900 voorstelt.
Het was het Gemeentebestuur al geruime tijd bekend dat zich een gelijkaardig (vertikaal) schilderij van Jules Guiette bevond in het kasteel van Grez Doiceau (Waals-Brabant). Toen dat schilderij (1,87 x 2 m), eigendom van de FOD Binnenlandse Zaken, te koop werd aangeboden, nam het Gemeentebestuur onmiddellijk contact op. Het kocht het werk aan en liet het meteen ook restaureren.
De restauratie werd uitgevoerd door Nina Moreels (Temse), dochter van de bekende restaurateur Frank Moreels. Zij restaureerde eerder ook al het portret van Philippus Nys (uit ca. 1760), dat een ereplaats bekleedt in de raadzaal van het gemeentehuis (Markt).
Ook het pas aangekochte schilderij van Jules Guiette kreeg intussen een bevoorrechte plaats: het hangt in de hal op de eerste verdieping van het gemeentehuis, vlak in het zicht van wie in de hal binnenkomt.

Jules Guiette
Jules Guiette was een begenadigd luministische schilder, aquarellist, pastellist en etser van landschappen. Als leerling van Emile Claus reisde hij samen met hem naar Spanje en Algerije. Hij was ook bevriend met Theodoor Verstraete. Guiette, lid van de Cercle des Aquafortistes, nam deel aan talrijke binnen- en buitenlandse tentoonstellingen. Zijn zoon René (1893-1976) volgde hem in het spoor als schilder.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *