Kerstconcert met Garry Hagger in Heilig Hartkerk

TEMSE – Op dinsdag 26 december, om 20 u., verzorgt geboren gewezen Tielrodenaar Garry Hagger een kerstconcert in de Heilig Hartkerk in Temse (H. Hartplein).

Garry Hagger

Na Willem Vermandere, Scala en Free Souffriau is Garry Hagger de vierde entertainer op het kerstconcert.

£Toegang: € 20, t.v.v. de renovaties van de H. Hartkerk.
De 500 zitplaatsen zijn niet genummerd.
Organisatie: Parochieploeg H. Hart m.m.v. Gemeentebestuur, Femma, OKRA en KWB.

Kaarten zijn verkrijgbaar bij:
Alfons Poppe, Tulpenlaan 9, tel. 0494 35 85 83
CM en ACV, Oeverstraat 9
Pastorij, R. Lefèvrestraat 1
Via e-mail aan concertheiligharttemse@gmx.com of alfons.poppe@gmx.com

Bekende artiesten te gast in Temse

Coverband Bulsjevism met ondermeer Ben ‘Blokken’ Crabbé bracht grandioos concert in ’t Schrijverke

TEMSE – De voorbije weken – en ook komende maanden – waren – en zullen weer – een aantal bekende artiesten de weg vinden naar Temse. Niks bijzonders maar toch wel leuk om weten.

Het cultuurseizoen is ook in Temse in volle gang. Tot de lente van volgend jaar staan er elke week weer diverse optredens, theaterstukken, matinee’s, vertellingen, aperitiefconcerten en nog veel meer op het programma. Niet enkel in theaterzaal Roxy maar ook op diverse andere locatie’s.

Daarbij werden ook bekende artiesten, stand up comedians en acteurs/actrices geprogrammeerd.

Zo zijn ondermeer Juul Kabas, Joost Van Hyfte, Clara Cleymans, Herr Seele, Lilianne Saint-Pierre en nog vele anderen de komende weken en maanden te zien en te horen in Temse met hun respectievelijke show of theaterstuk.

Meer info hierover ( en de volledige programmatie) via www.cultuurcentrumtemse.be

Naast het gemeentelijk cultuuraanbod zijn er ook regelmatig diverse privé initiatieven waar BV’s te gast zijn in de gemeente.

Zo waren de voorbije weken presentator/acteur Adriaan Van den Hoof (voor een réunie van een TV-programma) en ook zanger Stijn Meuris (voor een privé optreden) in Temse.

Afgelopen weekend organiseerde kaffee ’t Schrijverke dan weer, onder het mom van Oktober = Rocktober, een concert van coverband Bulsjevism met ondermeer Ben ‘Blokken’ Crabbé als drummer van dienst. Wij gingen even de sfeer opsnuiven.

Ook de komende weken staan er in ’t Schrijverke nog enkele optredens gepland.

Meer foto’s, klik hier
F
ilmpje volgt…

David Piedfort, Ben Crabbé en Bart Buls zetten het Schrijverke in vuur en vlam

Trekkersgroep Fair Trade Gemeente wil Temsenaar sensibiliseren

TEMSE – De trekkersgroep FairTradeGemeente en het gemeentebestuur organiseerden een feestzitting in het gemeentehuis om hun FairTrade-engagement en de toekenning van de titel van FairTradeGemeente van 3 jaar geleden in de verf te zetten. Dit met een voordracht en muzikale omlijsting door Katleen Scheir en trio.

 

“De verkoop van Fair Trade producten in ons land zit in de lift en ook Temse is al 3 jaar een bewegende FairTradeGemeente”, aldus Els Vercouteren van de trekkersgroep. “Met onze trekkersgroep proberen we de Temsenaar te sensibiliseren. En we hebben een druk jaar achter de rug. Zo organiseerden we in april een filmvoorstelling, in mei de expo Samenwerken Loont in samenwerking met het gemeentebestuur en de fietstocht Temse Trapt Fair. En in september organiseerden we tijdens de Mobiliteitsdag een picknick ‘Eigen Kweek'”.

Later op de avond was er ook een voordracht door Erik Todts, directeur van het consortium 12-12.

“Sinds de trekkersgroep, die werd gevormd uit de werking van de Oxfam-Wereldwinkel, mij in 2013 als bevoegde schepen aansprak om van Temse een Fair Trade Gemeente te maken, hebben we al een hele weg afgelegd”, weet schepen Hugo Maes. “FairTradeGemeente is een titel die aangeeft dat de gemeente en haar inwoners Fair Trade en lokale duurzame landbouw een warm hart toe dragen èn er ook effectief werk van maken.

Vooral door de ijver en het grote enthousiasme van deze trekkersgroep was het gemeentebestuur snel bereid om op de kar te springen.

“Samen met de trekkersgroep wil het gemeentebestuur er dan ook naar streven om van de titel Fairtradegemeente een beleidsmatig engagement te maken”, stelt Maes. “Twee jaar na het behalen van de titel zijn we zeker niet bij de pakken blijven zitten. Het streven naar de inburgering van het gebruik duurzame producten moet een weloverwogen maar bijna automatische keuze worden van iedere Temsenaar.”

Meer foto’s, klik hier

POLITIE. Diefstal uit werfcontainer, aanrijding met vlucht

Diefstal uit werfcontainer

Er werd een werfcontainer opengebroken langsheen de Pontweg in Elversele. Er werd een betonslijpmachine gestolen, evenals benzine gestolen uit een stoomgroep.

Aanrijding met vlucht – Intrekking rijbewijzen – inbeslagname voertuig

Op de Legen Heirweg in Elversele werd een geparkeerd voertuig aangereden. De inzittenden waren gaan lopen en werden in de Gentstraat in Tielrode aangetroffen. Beide Poolse bestuurders zijn 23 jaar en wonen in Temse en Sint-Niklaas. Ze legden een positieve ademtest af. Uit de ademanalyse bleek dat ze respectievelijk 1,95 en 2,11 promille alcohol in hun bloed hadden. De mannen ontkenden de aanrijding. Het parket werd ingelicht. Hun rijbewijzen werden onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen. Het voertuig werd in beslag genomen.

Geslaagde Jobdate voor jongeren in Temse

Werkgevers en jongeren ontmoeten elkaar op de Jobdate na voorbereidende workshops voor de werkgevers en jongeren

TEMSE – Gemeente Temse heeft het label ‘kindvriendelijke gemeente’ en wil in dit kader ook jongeren ondersteunen die de overgang naar volwassenheid maken. Werk hebben kan hierbij belangrijk zijn. Op dit moment zijn er ongeveer 100 jongeren in Temse effectief werkzoekend. Traditioneel zijn deze jongeren moeilijk te bereiken en daarom is de gemeente Temse samen met een aantal partners op zoek gegaan naar een ander concept om jongeren aan te spreken.

Dit samen met enkele partners:

SBS Skill Builders: Begeleiden intensief jongeren in hun zoektocht naar werk
Vormingsfonds voor Uitzendkrachten: hebben onlangs de app Test Your Selfie gelanceerd
VDAB

Het vernieuwende is dat vooraf zowel de werkgevers als de jongeren voorbereidende workshops hebben gekregen. Tijdens ontbijtsessie van de werkgevers werd benadrukt dat functies ook aan personen kunnen aangepast worden ( jobcarving en jobcrafting) en ging veel aandacht naar opleidingsmogelijkheden en tewerkstellingsmaatregelen.

De workshops voor de jongeren waren in een informele sfeer in het jeugdhuis JOC De Nartist. Aan hoge tafeltjes en met een drankje werden er oefeningen gedaan en in kleine groepjes om te zoeken wat je wil en te ontdekken wat werkgevers in de praktijk verwachten.

Op donderdagnamiddag 12 oktober ging uiteindelijk de Jobdate door in het JOC De Nartist.
17 werkgevers en een 45 tal jongeren ontmoeten elkaar.

“Werkgevers gaven aan dat de jongeren die aan de voorbereidende workshop deelnamen, heel opvallend goed voorbereid waren en een relaxte en goede indruk maakten”, aldus schepen Hugo Maes. “Het feit dat ze een CV bij hadden werd positief ervaren. Zelfs een jongere die eerder bij het poetsbureau gesolliciteerd had en niet geselecteerd was doordat ze op het gesprek een slechte indruk maakte heeft nu terug gesolliciteerd en deed het gesprek wel goed en is uitgenodigd voor de volgende ronde.

De aanwezige interimkantoren gaven aan dat dit één van de beurzen was waarop ze zoveel goede kandidaten op korte tijd gezien hebben. Ze waren zeer tevreden en hebben allemaal afspraken gemaakt met kandidaten.”

Er is zeer veel nood aan technische profielen in Temse en er moet nagedacht worden hoe we de kloof tussen vraag en aanbod op dit vlak kunnen verkleinen. een werkgever suggereerde bedrijfsbezoeken met jongeren vanuit VDAB.

Werkzoekenden en werkgevers vonden elkaar tijdens de jobdate in JOC De Nartist

Welzijnschakels start met Pamperbank

TEMSE – Naar aanleiding van De Dag tegen Extreme armoede) onderneemt Welzijnsschakel Temse actie en stelt een aantal pijnpunten in het armoedebeleid in de gemeente vast. De vrijwilligersgroep startte alvast met een nieuw initiatief: de Pamperbank voor mensen in armoede.

Op 17 oktober, de Dag tegen Extreme Armoede onderneemt Welzijnsschakel Temse actie en stelt in Temse een aantal pijnpunten vast.

“Zo zijn er te strenge regels voor voedselpakketten en is er nog altijd geen Uitpas in Temse (waardoor mensen in armoede goedkoop kunnen deelnemen aan culturele en sportieve activiteiten”, klinkt het.

Verwentoets

Welzijnsschakel Temse grijpt de ‘dag tegen extreme armoede’ dit jaar aan om iets extra’s te doen voor mensen in armoede:

“Op dinsdag 17 oktober bedelen vrijwilligers bij een aantal behartenswaardige gezinnen in Temse een voedselpakket, met een (beperkte) verwentoets. Voedselbedeling is helaas voor heel wat arme gezinnen een noodzakelijk iets. In Temse neemt het OCMW deze taak wel erg minimaal ter harte. Regelmatig kloppen gezinnen in armoede die uit de OCMW-boot vallen aan bij Welzijnsschakels voor hulp. Welzijnsschakel Temse bepleit al lang een meer sociale opstelling van het OCMW in deze problematiek”.

Welzijnsschakel Temse werkt al 6 jaar met 19 vrijwilligers aan armoedebestrijding mee:

“Door middel van maandelijkse samenkomsten (soepbabbels met broodbedeling, huisbezoeken, een jaarlijks kersfeest, bedeling van voedselpakketten en sinds kort een pamperbank..…).

Pamperbank

In de pas opgerichte Pamperbank kunnen hulpbehoevende gezinnen terecht voor goedkope pampers. Een gezin betaalt immers gemiddeld 100 euro per maand aan pampers en een kind gebruikt zo’n 5000 luiers tot het zindelijk is: een hele hap uit een klein budget. Bij de handelaars in Temse staan collectebussen om geld in te zamelen voor dit noodzakelijke project.
Op basis van de ervaringen van de mensen in armoede ziet Welzijnsschakel Temse nog andere pijnpunten en vraagt uitdrukkelijk aan het lokaal beleid om dringend concreet werk te maken van de bestrijding van armoede in de gemeente. Wanneer komt er in Temse eindelijk een echte “Uitpas” die de doelgroep werkelijk helpt? Al jaren wordt gevraagd om dit instrument in te schakelen zodat ook mensen met een klein budget kunnen deelnemen aan allerlei activiteiten op sportief en cultureel gebied .

Blijkbaar is Temse bezig aan een processie van Echternach (met dien verstande dat men daar nog vooruitgaat) Welzijnsschakel Temse stelt vast dat men in Temse gewoon ter plaatse blijft trappelen.
Welzijnsschakel Temse (waar zowel mensen met als zonder armoede- ervaring als vrijwilliger samenwerken ) vraagt om meer betrokken te worden bij het plaatselijk armoedebeleid.

Wie meer info wenst over de werking van Welzijnsschakel Temse of wie wil meewerken kan terecht bij volgende vrijwilligers: : Magda De Meyer (0476 94 91 31) ; Herman De Cock (0477 68 45 25) en Gerrit Van Landeghem (0473 84 57 23)

Info: www.welzijnsschakels.be

Continue reading

Zombiestrip ‘Highborn’ in de Virus-reeks officieel voorgesteld

TEMSE – In de feestzaal van het gemeentehuis werd de zombiestrip ‘Highborn’ in de Virus-reeks officieel voorgesteld. Tekenaar én Temsenaar Patrick Cornelis brengt hiermee een vervolg op zijn eerste zombiestrip Virus 1, ‘Primaire Infectie’ die vorig jaar het levenslicht zag.

Patrick werkt als zelfstandig graficus, maar daarnaast is hij bezig met een ambitieus stripproject. Met de graphic novel Virus 2 ‘Highborn’ gaat hij op dezelfde ingeslagen weg verder, die hij sinds vorig jaar bewandelt. Een graphic novel is een kleiner, compacter formaat beeldverhaal dan een klassieke strip.

Net zoals Virus 1 werd ook dit tweede deel gerealiseerd door middel van crowdfunding. Hiervoor verzamelde men meer dan 9500 euro dankzij 110 investeerders. Dit via de Franse website sandawe.com. Sandawe is een traditionele uitgeverij, behalve dat de gebruikers betrokken zijn bij de financiering van projecten door middel van crowdfunding.

“Als mensen geld storten om mijn project te steunen, kregen ze iets in de plaats”, luidt het. “Vorig jaar ben ik met een verhaal begonnen in de hoop van mezelf te lanceren en dat lijkt nu toch te lukken want Virus 1 kende heel wat succes. Ik hoop dat ik dankzij deze Virus 2 op de ingeslagen weg kan verder gaan. Als ik de financiering rond krijg komt er zeker een derde deel. En ik hoop er vijf te realiseren. Dit is echt wel mijn droomproject.”

Tijdens de voorstelling van de strip werd ook de officiële Virus 2 song, ‘Can’t Lose’ van Channel Zero, voorgesteld door de frontman van de groep Franky DSVD. Een nummer dat terug te vinden is op hun gloednieuw album dat heel binnenkort gereleasd wordt.

Meer foto’s, klik hier
M
eer info over de strip, klik hier

Tijdens de officiële voorstelling mochten de aanwezigen op de foto met tekenaar Patrick Cornelis (2e van links) , frontman Channel Zero Franky VDSV (rechts) en figuren uit de strip…

De promovideo van Highborn !!!

Lajos Van Peteghem met ‘zijn’ jazzband voor eigen publiek

TEMSE/DENDERMONDE – De New Orleans Train Jazzband uit Dendermonde bestaat 43 jaar. Temsenaar én leider van de band trombonist Lajos Van Peteghem was 55 jaar geleden medestichter van de Jeggpap New Orleans Jazzband en van Honky Tonk Jazzclub in 1965. Hij is nu voorzitter van Jazz Centrum Vlaanderen gesticht in 2002 in Dendermonde. De band bracht onder een overweldigende belangstelling een aperitiefconcert in de feestzaal van het gemeentehuis.

De wortels van de New Orleans Train Jazzband (ontstaan in 1974 en al 38 jaar het huisorkest van de Lokerse Jazz Klub liggen in Dendermode.

In deze 43 jaar is de gezellige muziek uit New Orleans de rode draad in hun repertoire. Swingnummers vervolledigen de setlist onder invloed van de Harlem-Blues-en-Jazzband-trombonist Clyde Bernhardt, waarmee de Train eind zeventiger en begin tachtiger jaren heeft opgetrokken. Ook de liefde voor de bigbandmuziek van enkele leden van de band is te merken.

De Train was te gast op jazzfestivals en kroegentochten in binnen- en buitenland en trad op in de meeste jazz- en jeugdclubs in de Lage Landen. De band genoot de eer ons land te vertegenwoordigen in het Belgisch Paviljoen op de vierjaarlijkse Wereldtentoonstellingen tussen 2008 en 2015.

Het bestaan van de band houdt een soort filosofie in, waarbij samen gezellig traditionele jazz en blues brengen veel belangrijker is dan het succes. Voor de bandleden is musiceren de ideale uitlaatklep, de stressbestrijder.

Meer foto’s, klik hier

The New Orleans Train Jazzband: Piano Guido Ros, Bass & zang Arnold De Schepper of Bart Robbrecht, Banjo & gitaar Bart Robbrecht, Drums Koen Van Peteghem, Trompet & zang Jean-Pierre Severens, Sax Danny Verleyen, Trombone & zang Lajos Van Peteghem

Groen stapt uit kartel met SP.A

TEMSE – Groen stapt uit het progressief kartel in Temse en trekt op eigen kracht naar de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. Eerder besliste Groen in Sint-Niklaas ook al om het progressief kartel met SP.A op te blazen.

“We willen rond bepaalde thema’s wel blijven samenwerken”
Raf Catthoor

Het kartel SP.A-Groen heeft momenteel vijf gemeenteraadsleden, waarbij Raf Catthoor de enige verkozene is voor Groen. Tijdens de zittingen van de gemeenteraad werd al duidelijk dat de beide kartelpartners een heel andere stijl hanteren. Het scherpe taalgebruik van SP.A-fractieleider Bert Bauwelinck is niet te horen bij Raf Catthoor.

Nu gaan de kartelpartners effectief andere wegen. Dat Groen het goed doet in de nationale peiling speelt ongetwijfeld een rol in de keuze, maar het is niet de voornaamste reden. “Groen Temse heeft zich de laatste twee jaar versterkt met jonge dynamische krachten, met een nieuwe en eigen stijl. Deze groep wil focussen op een langetermijnvisie, en niet op snel politiek gewin”, zeggen gemeenteraadslid Raf Catthoor en Thomas Goffa, de voorzitter van Groen Temse.

Groen wil het direct contact met de bevolking hoog op de agenda zetten. “Om het draagvlak bij de inwoners te verhogen, willen we intensieve participatietrajecten. Nieuwe ontwikkelingen moeten getoetst worden aan de plaatselijke noden op het gebied van onder meer volksgezondheid, duurzaamheid en mobiliteit.”

Het is dan ook de ambitie van de partij om deel uit te maken van de meerderheid. “Het huidige en het vorige bestuur hebben in sneltempo verkavelingen doorgevoerd, waardoor groenzones verloren gingen. Er zijn nog waardevolle open ruimten waarboven concrete plannen zweven, waarbij het privébelang het algemeen belang ver overstijgt”, zegt Catthoor.

SP.A betreurt beslissing

Dat er een eind komt aan het kartel, betekent niet dat Groen van plan is om SP.A de rug toe te keren. “Onze bereidheid om samen te werken rond bepaalde thema’s blijft. Maar vooraf een samenwerking in een kartel gieten, werkt de links-rechts tegenstellingen in de hand.” Een lijsttrekker heeft Groen nog niet, maar uittredend gemeenteraadslid Raf Catthoor is zeker kandidaat.

SP.A betreurt dat Groen uit het kartel stapt. “Wij waren er voorstander van om het kartel te behouden. We zijn ervan overtuigd dat we samen sterker staan. Bovendien hebben we op veel vlakken dezelfde standpunten. Jammer genoeg is Groen daar minder van overtuigd en die keuze respecteren we. SP.A gaat ook met een eigen lijst naar de verkiezingen en die zal opnieuw aangevoerd worden door Bert Bauwelinck”, reageert de Temsese SP.A-voorzitter Pascal De Dycker.
(bron:HN_GVA – Guy Van Vliet)

Groen Temse gaat alleen verder

UNIZO Temse verdiept zich in de Ruimtelijke Uitvoeringsplannen (RUP’s) van Temse-centrum

TEMSE – UNIZO Temse toont al jaren een grote belangstelling en bekommernis omtrent (de evolutie van) het commerciële centrum van de gemeente en wil ook bijdragen tot het bevorderen van de aantrekkingskracht.

De afvoering van het RUP ‘Winkelkern’ was voor UNIZO een reden te meer om de ontwikkelingen nadrukkelijk op de voet te volgen en als partner zo mogelijk te beïnvloeden. De gemeente voerde het RUP ‘Winkelkern’ – van Hoogkamerstraat tot Parklaan – af, omdat het veel te omvangrijk was en bepaalde knelpunten het hele dossier blokkeerden. In de plaats heeft het college geopteerd voor kleinere deel-RUP’s. Zij vormden het gespreksonderwerp voor UNIZO in hun recent overleg met burgemeester Luc De Ryck en de nieuwe schepen van Ruimtelijke Ordening Eddie Van der Vieren. Het UNIZO-bestuur was vertegenwoordigd door voorzitter Patrick Michiels, Luc Thierens en Stijn Teugels.

Sites die aan bod kwamen, waren: het zwembad (Scheldepark) en omgeving, Aldi-Paterstraat, ISA (hoek P. Boelstraat/Gasthuisstraat), brasserie Temsica en omgeving (naast N16), Ter Uilen (Parklaan) en de tennishal Hoogkamerstraat.

Bijzondere aandacht ging ook naar de as kruispunt Pastoor Boelstraat/Schoolstraat – Kouterstraat – August Wautersstraat – Guido Gezelleplaats. Het Gemeentebestuur wil deze as promoten als het epicentrum van het winkelgebeuren in Temse.

De burgemeester en de schepen onderstreepten dat de (commerciële) opwaardering van Temse-centrum een prioriteit moet zijn voor de komende jaren.
UNIZO beklemtoonde nogmaals de hoogdringendheid voor retail Temse en rekent op de harmonieuze samenwerking van de departementen Ruimtelijke Ordening, Lokale Economie en Mobiliteit om optimale resultaten te bereiken.

V.l.n.r. Luc Thierens, UNIZO-voorzitter Patrick Michiels, burgemeester Luc De Ryck, schepen Eddie Van der Vieren en Stijn Teugels.

Vernieuwd schepencollege in Temse

TEMSE – Door het afscheid van ere-schepen Freddy Verbeke en de intrede van schepen Eddie Van der Vieren is de samenstelling van het schepencollege van Temse gewijzigd, vandaar dat een nieuwe staatsiefoto werd genomen.


V.l.n.r. zittend:
– Hugo Maes, schepen sinds 1989
– Luc De Ryck, schepen 1983-1992, burgemeester sinds 1993
– Nele De Cleen, gemeentesecretaris sinds 2016
– Geert Vandersickel, schepen sinds 2013
V.l.n.r. staand:
– Lieve Truyman, schepen sinds 2013
– Eddie Van der Vieren, schepen sinds 28/8/2017
– Debby Vermeiren, gemeenteraadslid 2001-2006, schepen sinds 2007
– Franky De Graeve, gemeenteraadslid 1989-1992, schepen sinds 1993
– Werner Maerevoet, gemeenteraadslid 1983-1994, schepen/OCMW-voorzitter sinds 2013

Temsese handelsmissie naar China

TEMSE – Begin oktober leidde Tony Nai, zaakvoerder van hotel-restaurant De Sampan, een handelsmissie in China. Deelnemers waren ondermeer burgemeester Luc De Ryck en ook enkele zelfstandige handelaars uit de gemeente. Het gezelschap bracht ondermeer een bezoek aan Peking en Shanghai. (foto: (C) Facebook)