Rouwcafé wil mensen die rouwen samen brengen

TEMSE – Mensen die rouwen samenbrengen, dat is het opzet van het eerste verlies- en rouwcafé, dat op donderdag 26 april werd georganiseerd.
Bezielster Karin Verheyen wil daarmee mensen in rouw samenbrengen en op een laagdrempelige manier laten praten, luisteren en ontmoeten.

Karin Verheyen (rechts) hoopt dat mensen samen kunnen rouwen in een huiselijke sfeer. Links Karin Imschoot, eigenares van Den Bureau. (foto: Mattias Goossens)

“Ik ben van opleiding stress- en burn-outbegeleidster en nadat ik mijn man aan kanker verloor, heb ik me bijgeschoold tot rouwbegeleidster. Samen met scheiding- en plusoudercoach Nathalie Rassauw wil ik vier keer per jaar een samenkomst organiseren, telkens met een ander thema en andere gastsprekers. Tijdens de eerste editie zal het vooral gaan over verlies en kinderen. In de toekomst staan ook rouwen om partners, verlies door bijvoorbeeld een scheiding of jezelf verliezen door psychische problemen of een verslaving op het programma.”

Hapjes en drankjes

Rouwcafés worden in Nederland al langer georganiseerd op café zelf, maar Karin koos voor een neutrale locatie in Den Bureau in de Laagstraat 14, midden op de TTS-site. “We gaan het hier gezellig inkleden met hapjes en drankjes en er is ook voldoende gratis parkeergelegenheid. In het centrum van Temse is het moeilijker om zoiets te organiseren”, klinkt het.

Momenteel zijn er al meer dan dertig inschrijvingen en er komen ook rouwcafés in Brugge en de Kempen. “Volgend jaar gaan we rond dezelfde thema’s werken, maar dan vanuit een andere insteek. Hopelijk kunnen mensen hier samen met anderen hun verlies delen.”

Bron: HN/GVA – Mattias Goossens

 

School organiseert festival nadat 100.000 euro uit spaarpot verdwijnt

Nieuwe vzw wil zorgen voor extraatjes voor de school

TEMSE-VELLE – Een half jaar nadat aan het licht kwam dat er jarenlang geld van de schoolrekening van Vrije Basisschool Sint-Jozef verdween, organiseren het oudercomité en schooldirectie opnieuw Festivel. De opbrengst gaat naar de dagelijkse werking van de school.

Naar schatting 100.000 euro verdween er de afgelopen jaren van de rekening van Sint-Jozef in Temse-Velle, inclusief 20.000 euro vanop de rekening van het oudercomité.

Terwijl het onderzoek naar voormalig directeur G.D. loopt, besloten het oudercomité en waarnemend directeur Tom Smet om niet bij de pakken te blijven zitten en opnieuw ‘Festivel’ te organiseren.

“Vorig jaar organiseerden we het festival ter ere van 125 jaar Velle”, legt Philippe Van Robaeys, organisator en voorzitter van de gloednieuwe Festivell-vzw, uit. “Na de gebeurtenissen die eind vorig jaar aan het licht kwamen, besloten we om opnieuw iets te organiseren. Niet om de financiële put te vullen – die moet worden terugbetaald door de schuldige – wel voor de dagelijkse werking van de school en extraatjes zoals speelpleinwerking en didactisch materiaal. Daarvoor werd een nieuwe vzw opgericht met als motto “elk nadeel heeft z’n voordeel”, want Velle krijgt nu een echt festival.

Alle hulp welkom

Waarnemend directeur Tom Smet, al vijfentwintig jaar actief als leerkracht en zorgcoördinator, ziet die steun graag komen. “Onze school blijft draaien, maar voor extraatjes komt alle hulp van pas. Daarom is er een topaffiche samengesteld die mensen van buiten Velle naar hier moet lokken.”

Tomorrowland en Ghost Rockers

De feestelijkheden vinden plaats van 25 tot 27 mei in een echte festivaltent in de Veldstraat. Op vrijdag presenteert MNM-dj en buurtbewoner Peter Van de Veire een feestelijke quiz. Op zaterdag is het twaalf uur lang feest van 15 tot 3 uur, met een hele reeks Tomorrowland-dj’s, zoals Maori, Double Pleasure, dj Wout en dj Licious.

Maar ook Kelly Pfaff, Maarten Vancoillie, Buscemi, Sven Ornelis en Tomas De Soete tekenen present achter de draaitafels. Op zondagnamiddag is er Festikids, met Kaatje en Ghost Rockers op het programma.

Info en tickets via www.festivel.be

Bron: HN/GVA – Mattias Goossens

De kids zijn ondertussen klaar voor Festivel. (foto: Mattias Goossens)

Komende zondag 29 april opening rommelmarktseizoen

TEMSE – Vorige zondag waren er heel wat bewoners die zich afvroegen waarom er, met het mooie weer, geen rommelmarkt stond op de promenade aan de Markt.

“De organisatie heeft een contract vanaf komende zondag 29 april”, aldus schepen van Toerisme Franky de Graeve (CD&V). Komende zondag dus opening van de jaarlijkse rommelmarkt in open lucht op de Markt. Bij mooi weer van eind april tot eind oktober telkens van 7.30 uur tot 12.30 uur. Meer info :03/296 62 17
Prijs per kraam: 6€.

De opening van het rommelmarktseizoen vorig jaar…

Project Levend Verkeerspark leert kinderen ondermeer de gevaren van de dode hoek

TEMSE/KRUIBEKE – De politiezone Kruibeke/Temse startte weer het project ‘Levend Verkeerspark voor leerlingen uit het lager onderwijs.

Advertentie

“Verkeersveiligheid is één van de prioriteiten in het zonaal Veiligheidsplan van de zone”, stelt commissaris Katty De Bruyn. “In ons verkeersactieplan willen we de verkeersongevallen in de gemeenten terug dringen en de verkeersveiligheid verhogen, dit door allerlei acties, ondermeer gerichte snelheids- en alcoholcontroles, weekendacties, dagelijks verkeerspatrouilles, extra toezicht aan de scholen.”

Naast de repressieve acties, zijn er ook sensibiliseringsacties voor leerlingen van het lagere onderwijs, waaronder dit project.

“Het hoofditem is een uitgestippelde route op de openbare weg, die de kinderen rijden onder begeleiding van de politie.”, vertelt De Bruyn. “Leren fietsen in diverse verkeerssituaties, in de omgeving van de school, tussen het echte verkeer is de beste leerschool.”

“Naast het levend parcours, is er ondermeer ook een fietsbehendigheidsparcours en een fietscontrole”.

Ook heel belangrijk zijn de gevaren van de dode hoek bij vrachtwagens.

“Jaarlijks gebeuren hierdoor ongevallen”, weet de commissaris. “Door de zone werd een dodehoekzeil aangekocht, met de ware oppervlakte van de dode hoek. Hier worden de gevaren uitgelegd en men kan zelf een kijkje nemen in de cabine van de vrachtwagen.”

Het project is voor het vierde leerjaar en loopt deze week in Temse en ook nog op 1 juni. In Kruibeke gaat het project van start op 22 mei tot en met 25 mei .
In totaal doen 15 scholen mee, met 26 klassen en 545 leerlingen.

Wij gingen langs toen de leerlingen van de Sint-Amelbergaschool (SAS) verkeersles kregen.

Meer foto’s, klik hier

Eerste streekproductenbeurs lokt heel wat volk

TEMSE – De eerste editie van de Streekproductenbeurs van Confrérie Gouden Sleutel was een groot succes. Zowat 450 geïnterreseerden vonden, ondanks het zomerse lenteweer, de weg naar de feestzaal van het gemeentehuis.

De Pietjes van JiePie, koekjes, vlaaien, pudding, jenever, porto, verschillende bieren, schapenkaas, brood, confituur, ijs, honing, mosterd, varkensvlees, paling…Er werd volop geproefd en gekocht. “Tegen alle verwachtingen in was onze beurs een schot in de roos”, aldus initiatiefneemster Rita Heerwegh. Ook de standhouders en bezoekers waren laaiend enthousiast.

Meer foto’s, klik hier

Motorhomevereniging De Zwervers ontdekt Temse

TEMSE – Het voorbije weekend waren 80 leden van zwerfautoclub De Zwervers (Passar- regio Vlaanderen) te gast in Temse. De toeristen verbleven met hun motorhomes (40 in totaal) drie dagen op kampeerautoterrein De Zaat.

De volledige afwerking van het kampeerautoterrein komt stilaan in zicht. In mei worden alle nodige voorzieningen (betaalautomaat, water, elektriciteit, lozingsput, afvalpunt, infoborden, groen…) aangebracht, waardoor Temse over een erkende, volwaardige motorhomeparking zal beschikken.

Hun bezoek aan Temse omvatte ondermeer

Ontvangst door burgemeester Luc De Ryck in Salons Den Oever op vrijdagavond (met overhandiging van een toeristisch infopakket)

bezoek aan de brouwerij VBDCK (Kerel) in Tielrode op zaterdagvoormiddag

  • boottocht op de Schelde op zaterdagnamiddag
  • gegidst bezoek aan de OLV-kerk, het gemeentehuis en AC De Zaat op zondagvoormiddag
  • vrijblijvend bezoek aan de eerste Streekproductenbeurs op zondagnamiddag (13-17 u.) op het gemeentehuis.Meer foto’s, klik hier

 

Svea danst de pannen van het dak tijdens finale Temse’s Got Talent

TEMSE – De zevenjarige Svea won de tweede editie van Temse’s Got Talent. De talentenjacht waarbij de gemeentelijke jeugddienst, tussen de leeftijdscategorie van 6 tot 15 jaar, op zoek gaat naar talent van eigen bodem.

Svea danste tijdens de ultieme eindstrijd de pannen van het dak voor een laaiend enthousiast publiek.

De winnares mag zich nu nog eens tonen voor het grote publiek tijdens de Speelkaai op 13 mei en op het podium van de Koekenplank tijdens Temse in de Wolken eind augustus.

De finale van de talentenwedstrijd was getooid met deelnemers van diverse pluimage.
Het merendeel van de artiesten koos voor zang of dans maar de aanwezigen kregen ook een staaltje turnen, en ropeskipping te zien. Er was zelfs een deelnemer waarvoor de breinbreker de ‘Rubik Cube’ geen geheimen had.

Het podium werd nog gevuld met de dans van de Upstream crew als tweede en zangeres Ashley als derde.

De jury tijdens de finale bestond uit individuen die hun strepen verdienden in de jeugdwerking en de showbizz
zoals Geert Van Acker (ooit nog bedenker van de papieren bootjeswedstrijd op de schelde red.), Nicola ‘Manneke van Temse’ De Cock en Nicky Van Broeck die zelf haar strepen verdiende in diverse talentenjachten, de voorbije jaren. Gastjurylid was Samuël Anastasi, bekend als Dries uit ‘De Regel van 3S’, een super spannende detectivereeks op Ketnet.

Meer foto’s, klik hier

De jury met alle kandidaten van de finale samen met schepenen Debby Vermeiren en Hugo Maes

De jury met de top drie in de uitslag

 

Volgend jaar 70 nieuwe bewoners in Huize Vincent

TIELRODE – Woon-en zorgcentrum Huize Vincent te Tielrode startte eind vorig jaar met de tweede en laatste fase van de uitvoering van het masterplan. Op vrijdag 20 april vond de eerste steenlegging plaats van de bouw van 43 bijkomende woongelegenheden, een afdeling voor valide religieuzen en 7 erkende assistentiewoningen. Dit alles wordt aangebouwd langsheen de Burgemeester Heymanstraat. De bestuurders en de medewerkers verwelkomen de nieuwe bewoners graag vanaf maart 2019.

Leefgroep voor doven

In 2009 werd de eerste fase van de nieuwbouw, aan de Antwerpse Steenweg, gerealiseerd. Er kwam een hedendaags woonzorgcentrum met 60 woongelegenheden permanent verblijf en 4 woongelegenheden kortverblijf in de plaats van het oude rusthuis Sint- Jozef. In het nieuwe woonzorgcentrum werd vanaf de eerste dag sterk ingezet op kwaliteitsvolle zorg met aandacht voor huiselijkheid, familieparticipatie, professionaliteit en leefgroepwerking.
Naast de leefgroep voor personen met dementie, een leefgroep voor zorgbehoevende religieuzen en een leefgroep voor zwaar zorgbehoevende ouderen, kwam er ook een leefgroep voor zorgbehoevende doven. Op dit moment is Huize Vincent ook het enige woonzorgcentrum in Vlaanderen met een leefgroep voor doven.

Samenwerking met de buurt

Alle vertegenwoordigers van de organisaties die rechtstreeks of onrechtstreeks betrokken zijn bij de bouw mochten een steentje metselen (foto: Mattias Goossens)

“Doordat doven samen in een leefgroep leven, zijn ze minder eenzaam en gaat hun gezondheid minder snel achteruit”, zegt voorzitter Bruno Machiels. “Doordat we zo hard begaan zijn met doven en slechthorenden, zal de vereniging Doof Vlaanderen ons zorgcentrum als uitvalsbasis gebruiken. Het zorgcentrum mag geen eiland zijn. Daarom kiezen we resoluut voor een goede samenwerking met de buurt.”

De leefgroepwerking laat toe om bewoners met een aantal gemeenschappelijke zorgnoden specialistische woonzorg aan te bieden.
Ook in de nieuwbouw zal het concept van leefgroepwerking verder gezet worden en zal de nieuwe infrastructuur tegemoet komen aan een aantal waarden waar deze voorziening voor staat : aandacht voor respect en privacy, een huiselijke omgeving, belang van professionaliteit/ innovatie en samenwerkingsgericht.

Op de eerste steenlegging waren dan ook alle partners uitgenodigd die rechtstreeks of onrechtstreeks mee bouwen aan de uitbreiding van het woonzorgcentrum. Naast een vertegenwoordiging van de Congregaties, was er o.m. een vertegenwoordiging van de bewoners, de vrijwilligers/familie, de seniorenraad, de gemeentelijke overheid, de parochiegemeenschap, Zorgnet Icuro, Doof Vlaanderen, de thuiszorg…. Allen hadden ook een wens/ een verwachting bij voor wzc Huize Vincent.

Dit weekend op zaterdag- en zondagnamiddag en dit telkens om 14u, 15u. en 16u. is iedereen van harte welkom in Huize Vincent voor een toelichting bij de bouwwerken en een duiding bij de huidige en toekomstige werking van de voorziening.

Meer foto’s van de officiële eerste steenlegging, klik hier

Huize Vincent realiseert woongelegenheid voor 70 nieuwe bewoners

Zondag 22 april Erfgoeddag met eerste Streekproductenbeurs

TEMSE/TIELRODE/ELVERSELE – Komende zondag 22 april is het ook in Temse Erfgoeddag. Dit jaar onder het thema ‘Kiezen!’ Op diverse locaties kan men terecht voor tentoonstellingen en wandelingen. In de feestzaal van het gemeentehuis kan men tijdens een beurs Temsese producten proeven en kopen.

in de brochure die te verkrijgen is tijdens de beurs staan alle Temsese producten opgesomd

Eén van de blikvangers van deze editie van Erfgoeddag in Temse is de eerste streekproductenbeurs in de feestzaal van het gemeentehuis op de Markt.
De organisatie berust bij de gloednieuwe vereniging Confrerie Gouden Sleutel. Zij zal voortaan belangeloos streekproducten erkennen en promoten. De organisatie bestaat uit bestuursleden van Toerisme Temse en werkt nauw samen met het gemeentebestuur en lokale handelaars en verenigingen.

Tijdens de beurs kunnen bezoekers Temsese producten, proeven en/of kopen.

Bieren, mosterd, paling of gebak: als het uit Temse komt; prijkt er binnenkort een gouden sleutel op die streekproducten. Die sleutel is het logo van de nieuwe confrérie die zich wil inzetten om typische producten uit de Scheldegemeente te promoten.
De Confrérie Gouden Sleutel zal voortaan belangeloos streekproducten erkennen en promoten. De organisatie bestaat uit bestuursleden van Toerisme Temse en werkt nauw samen met het gemeentebestuur en lokale handelaars en verenigingen.

Bij de eerste erkende producten horen onder meer het varkensvlees van Piétrain de Grain, de honing van imker Paul Van Moer uit Steendorp, streekbier Velleneir 125, de droge worsten pietjes van slager Jean-Pierre Smet en de mosterd en het aperitief van kloostergemeenschap De Goede Herder.

Daarnaast zijn er nog tal van andere Temsese produkten die in de kijker geplaatst worden zoals bieren, paling en gebak.

Eten en drinken

De Gulden Cop heeft nu ook porto ‘van het huis’

Johan Blijweert van de Gulden Cop tapt in zijn taverne al meerdere jaren de Temse Tripel. Een bier dat ook tijdens de beurs zal getapt worden. Daarnaast pakt de zaakvoerder nu ook uit met zelfgemaakte porto: Porto De Gulden Cop’ Zondag zal men die porto tijdens de beurs kunnen proeven en eventueel kopen.
“We hebben wel maar een beperkt aanbod want het duurt een jaar eer de porto kan gebotteld worden”, vertelt Johan Blijweert.

“De nadruk van de producten ligt op eten en drinken, maar het is zeker ook mogelijk om evenementen, diensten of cultureel erfgoed te laten erkennen als streekproduct”, zegt voorzitster Rita Heerwegh. “Om erkend te worden als moet het product ambachtelijk gemaakt zijn en door een breed publiek gezien worden als een product van of gelinkt aan Temse. Daardoor draagt het bij tot de promotie van onze gemeente.”

Raamaffiches

Erkende producten of handelaars krijgen een zelfklever of raamaffiche met het logo op, een gouden sleutel. “Die sleutel verwijst naar de gouden sleutel in het wapenschild van de gemeente, symbool voor welvaart,”, zegt Heerwegh, “en naar de bijzondere erkenning die de Confrérie aan een product kan verlenen”.

Sneukeltocht

De Confrérie wil echter meer doen dan producten erkennen: ze wil ze ook promoten. “We zetten streekproducten in de kijker in de brochure van Toerisme Temse en gaan in de loop van het jaar ook enkele activiteiten organiseren rond de producten, zoals een wandeling en een sneukeltocht”, vertelt de voorzitster nog.

Op zondag 22 april streekproductenbeurs, in de feestzaal van het oud gemeentehuis op de Markt van 13 tot 17 uur.

Onder leiding van Rita Heerwegh zet Confrerie Gouden Sleutel Temsese producten in de kijker. Vlnr.: Hilde Vondenbusch en Paul Van Moer (B&B Bij ’t Fort (van Steendorp) en honing), Rita Heerwegh, Reinard De Roover (varkensvlees Piétrain de Grain), Broeder Gino (Orde van De Goede Herder, kloosteraperitief en -mosterd), Glenn Swaelen (velleneir 125) en Jean-Pierre Smet (droge Pietje-worsten). (foto: Mattias Goossens)

Klik hieronder door, voor een overzicht van alle activiteiten

Continue reading

Vrachtwagenchauffeur wordt onwel en ramt wagens aan werken scheldebrug

TEMSE – Op de N16 in de richting van Sint-Niklaas is even voor halfdrie een vrachtwagenchauffeur onwel geworden ter hoogte van de werken aan de Scheldebrug. De truck ging dwars door de signalisatie van de werken en botste frontaal op een andere vrachtwagen en vijf personenwagens die richting Bornem reden.

Als bij wonder raakte niemand gewond. De ravage was echter enorm en de N16 werd in de richting van Bornem een tijdlang volledig versperd. Daardoor zat ook het verkeer in het centrum van Temse volledig vast.

“We beleven letterlijk en figuurlijk warme dagen in onze gemeente”, aldus burgemeester Luc De Ryck. “De wijziging van de verkeerscirculatie op de scheldebrug laat enorme sporen na tot in Temse-centrum. Het is één grote miserie.”

Bron: HN/GVA – Bert Foubert

foto: Bert Foubert

Infrabel en NMBS bouwen nieuwe veilige toegangen naar de perrons in station Temse voor meer reizigerscomfort

TEMSE – De NMBS en Infrabel plannen vanaf 23 april grootse werken in het station om de reizigers meer comfort en veiligheid te bieden.  Tijdens de eerste fase van de werken is er op de N16 richting Sint-Niklaas wel maar één rijstrook beschikbaar.  Extra hinder dus tijdens de werken aan de oude scheldebrug.

“Het station van Temse verwerkt op weekdagen zowat 622 reizigers”, klinkt het bij Geert Dierckx, woordvoerder van de NMBS. “Tijdens de weekends schommelt het reizigersaantal tussen de 480 en 400 reizigers. Dit maakt van Temse, wat reizigersaantallen betreft, een middelmatig station.”

Infrabel en NMBS starten vanaf 23 april met de bouw van nieuwe toegangen vanuit de tunnel aan de Guido Gezelleplaats naar de perrons in het station Temse voor meer reizigerscomfort en veiligheid.

“Zo komt er vanuit de tunnel aan de ene kant een trap met leuningen en aan de andere kant een helling naar perron 2”, aldus Charlotte Verbeke van Infrabel. “De trap en de helling naar het perron worden overdekt door een luifel met energiezuinige led-verlichting. Deze luifel zorgt tevens voor extra schuilruimte tegen regen en wind.”

Ook naar perron 1 wordt vanaf de tunnel een trap gebouwd. De werkzaamheden zullen tegen het voorjaar 2019 klaar zijn.

“De trap en de helling naar perron 2 zullen het comfort voor de reizigers verhogen. Dankzij de helling wordt perron 2 ook integraal toegankelijk voor minder mobiele reizigers en reizigers met bagage en kinderwagens. Momenteel kan dit perron enkel worden bereikt via een tijdelijke voetgangersbrug over de sporen. Deze tijdelijke voetgangersbrug wordt na de aanleg van de nieuwe toegangen, begin 2019 afgebroken.

Op perron 2 komt wel geen extra ticketautomaat.
“Dit heeft te maken met financiën”, vertelt Dierckx. “Een extra ticketautomaat op perron 2 is geen optie, daarvoor zijn er te weinig reizigers in Temse. Er stoppen per dag ook maar een 7-tal treinen op spoor 2. Een extra automaat kost te veel.”

Meer comfort en veiligheid De werkzaamheden voor de vernieuwing van de toegangen worden gefaseerd uitgevoerd zodat de perrons voor de reizigers altijd toegankelijk blijven.

“Er zullen tijdens de werken tijdelijk een 40-tal parkeerplaatsen worden ingenomen als werfzone.
“Daarom doen we een oproep naar de reizigers om zoveel mogelijk met de fiets naar het station te komen”, stelt Charlotte Verbeke. “De NMBS bouwt tegen eind april een nieuwe overdekte fietsenstalling voor 56 fietsen naast het stationsgebouw zodat er bij het station in Temse in totaal 290 fietsplaatsen voor de reizigers beschikbaar zullen zijn.”

Gedurende een bepaalde periode zal ook de tunnel aan het stationsplein tijdelijk niet toegankelijk zijn voor autoverkeer. Deze periode van afsluiting wordt later gecommuniceerd. Voetgangers en fietsers zullen via een veilige doorgang steeds deze tunnel kunnen blijven gebruiken.

De eerste fase van de werken van 23 april tot 17 juni omvat vooral voorbereidende werken zoals het realiseren van de Werftoegang via N16, rooien bomen, verwijderen reclameborden, inrichten bouwwerf, tijdelijke werfovergang. Daarnaast ook de bouw van de toegangen: Beschoeiing van de toegangshelling en trap naar perron, gedeeltelijke afgraving, maken van de opening in het bestaande tunneldak en het doorzagen van de tunnelwanden.

Tijdens deze werken is er op de N16 één rijvak richting Sint-Niklaas afgesloten.
“We kozen er voor om deze werken nu uit te voeren nu er toch al hinder is voor het autoverkeer met de werken aan de oude scheldebrug”, stelt Verbeke.

De tunnel van de Guido Gezelleplaats is vanaf 14 mei afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Er blijft wel een corridor door de tunnel voor voetgangers en fietsers beschikbaar. Tijdens de eerste helft van juni is de tunnel ook tijdelijk afgesloten voor voetgangers en fietsers.

Vanuit de tunnel zal men de perrons kunnen bereiken (foto Google Maps)

Actiecomité wil eindelijk meer openbaar vervoer:

TEMSE/KRUIBEKE/BORNEM – Burgerbeweging “Haal DE LIJN over de Brug” gedacht haar achtste verjaardag. Ter gelegenheid hiervan organiseerde de burgerbeweging een ludieke actie om de problematiek rond het openbaar vervoer tussen het Waasland & Klein-Brabant / Vaartland nogmaals onder de aandacht te brengen van pers en politici.

“Spoorverbinding tussen Waasland en Klein-Brabant is ondermaats”
Dirk Smet

“Tijdens de voorbije acht jaar zijn wij, op basis van een sterke argumentatie, voor onze medeburgers blijven streven naar een optimaal collectief vervoer”, stelt Dirk Smet van de burgerbeweging. “Wij verwijzen hiervoor graag naar ons uitgebreid dossier “geknelde knooppunten”, dat sterk onderbouwd is met cijfergegevens en ‘missing links’. Zijn de politici vergeten om de mobiliteitsproblematiek in de regio op te volgen?”

“Als een burgerbeweging zich zo sterk en zo lang blijft inzetten voor dit verhaal, moet er toch iets ernstig aan de hand zijn en kijken wij keer op keer weer naar onze eigen verantwoordelijke politici.
Enkele politici hebben een beperkte poging ondernomen om dit noodzakelijk project te ondersteunen.
Maar tezelfdertijd moesten wij constateren dat sommige politieke partijen echt niet wakker lagen van ons verhaal. En dit continu gedurende de afgelopen acht jaren.”

“We stelden in de afgelopen jaren ook effectief vast dat sommige politici, gedreven burgers of burgerbewegingen die opkomen voor het algemeen belang van andere burgers, liever kwijt dan rijk zijn. Ons dossier is daar trouwens het levend bewijs van …
Toch zijn er sommige gemeentebesturen en enkele parlementairen die zich wel constructief opstelden, na inzage van ons uitgebreid regiodossier. Aan hen wenst onze burgerbeweging zeker bij deze een dankwoord te richten.”

“Trouwens er is eindelijk licht in de duisternis … het kabinet Weyts en de voorzitter van vervoerregio Mechelen stellen dat er werk zal gemaakt worden van een oplossing in het kader van ‘Basisbereikbaarheid’.

Klik hieronder door voor het volledige artikel

Continue reading

Kinderen laten zich gaan tijdens de Buitenspeeldag

TEMSE – Vele honderden kinderen trokken ook in Temse hun buitenspeelschoenen aan en lieten zich een hele namiddag gaan tijdens de Buitenspeeldag, een organisatie van de gemeentelijke Jeugddienst.

Net zoals de voorbije jaren was het SpeGt-terrein het decor voor pleinspelen, kindergrime, springkastelen, gekke kapsels, dansen, krijttekenen, buttons maken, zandkastelen bouwen, touwenparcours en een initiatie ropeskipping. Ook ouders en grootouders waren welkom op het speelplein. De Buitenspeeldag is een open activiteit. Er wordt toezicht gehouden aan de inkom maar er wordt minimum toezicht voorzien tijdens de verschillende spelen.

Op zondag 13 mei is er weer een spelnamiddag voor de kids dat met de jaarlijkse Speelkaai op de Markt.

Meer foto’s, klik hier

 

Stalbrand met asbestgevaar

TEMSE – Dinsdagavond 17 april rond 18 uur werd brandweerpost Temse opgeroepen voor een uitslaande stalbrand in de Eeckhoudtdriestraat, vlakbij de parking van de Buitenschoolse kinderopvang en sportcentrum Fernand Schuerman. Ter plaatse bleek dat het ging om een schuurtje met asbestplaten.

“De bewoners van de woning werden tijdelijk geëvacueerd”, aldus Bob De Ryck van brandweerpost Temse. “De nieuwsgierige buurtbewoners werden preventief door de politie verwijderd van het aanpalende terrein en werden aangeraden om deuren en vensters dicht te houden. Enkele spetters kwamen ook in de aanpalende tuinen terecht.”

De spuitgasten konden ook twee gasflessen die zich in het stalletje bevonden neutraliseren en bleven wel nog een tijd nablussen om de vrijgekomen asbestdeeltjes te benevelen.

“De komende dagen is het aangeraden voor de buurtbewoners uit de onmiddellijke omgeving om niet in de tuin te komen en geen eigen gekweekte groenten te eten’, stelt De Ryck. De bewoners worden hiervan in kennis gesteld.

Meer foto’s, klik hier

Elverseelse kinderen onderzochten Trage Wegen

Elversele één van de drie pilootgemeenten in Vlaanderen voor project Gangmakers & Koplopers
TEMSE/ELVERSELE – Begin juni 2017 gaf het gemeentebestuur groen licht om Temse kandidaat te stellen voor het project Gangmakers & Koplopers. Dat is een onderzoeksproject dat het perspectief van kinderen en jongeren over trage wegen op een creatieve manier in beeld brengt en aan de hand van de beleving van de kinderen ideeën en aanbevelingen op maat presenteert.

Het project is een samenwerking tussen Trage Wegen vzw, Kind & Samenleving, Das Kunst en Office for Public Play.

Bij de kandidaatstelling werd Elversele aangeduid als mogelijk onderzoeksgebied. Er beweegt namelijk wat in Elversele: heropening verschillende voetwegels, uitvoering Sigmaplan, speelbos in ontwikkeling, herinrichting dorpskern en woonwijken… zaken waarbij bereikbaarheid en verbindingen belangrijke aandachtspunten vormen!

In juli 2017 volgde het leuke nieuws dat Temse, samen met Mortsel en Roeselare, geselecteerd werd als pilootgemeente voor de opstart van het project.

Het project werd in Temse opgevolgd door de Jeugddienst in overleg met de Groendienst en dienst Mobiliteit en kaderde binnen de kindvriendelijke strategie van de gemeente, waarbij de beleving en participatie van kinderen en jongeren centraal staan.

Tijdens de paasvakantie trokken acht kinderen (vooral uit Elversele zelf red.) op pad door Elversele en onderzochten alle hoekjes en kantjes van het dorp. Al spelend ontdekten ze heel veel trage wegen. Onderweg lieten ze een aantal sporen na om aan te duiden wat goed is en wat beter kan.

Op een feestelijk moment werden al die sporen met elkaar verbonden in een optocht, waarin de kinderen zelf het woord namen om de volwassenen te tonen wat ze ontdekt en bedacht hadden.

Voor aanvang van de tocht brachten de kinderen samen met de begeleiders ook het Koplopers & Gangmakers-lied.

Meer foto’s, klik hier