Komende donderdag rijden de pelotons van de 1000 km. tegen Kanker weer over de scheldebruggen

TEMSE/BORNEM – Komende  donderdag 25 mei gaat het vierdaagse fietsevenement De 1000km.voor Kom op tegen Kanker van start.  850 ploegen verzamelden elk 5000 euro om te mogen deelnemen . Iedere dag vertrekken 7 pelotons vanuit Mechelen ,voor een tocht van 250 km. naar één van de middagsteden Bornem ,Bocholt ,Ingelmunster en Ninove .Na het middagmaal vetrekken de pelotons terug langs een ander parcours richting Mechelen .

Donderdag is dus de middagstad Bornem waar alle fietsers feestelijk zullen worden onthaald met een door een deurwaarder gekeurde langste erehaag die het publiek gaat vormen .Vanaf 11 uur is domein Breven in Bornem dan ook de place to be voor veel muziek eten en plezier voor jong en oud .

Vanaf exact 12 uur rijden 3 pelotons vanuit Steendorp (Hospitaalstraat ) richting Scheldebrug naar Bornem . Vanaf 13u49 tot 14u14 rijden dan de andere 4 pelotons over de Scheldebrug in de andere richting richting Steendorp en Haasdonk .

Al die pelotons verdienen veel waardering omdat zij samen het ongelooflijke bedrag van 425000 euro hebben verzameld voor kankerbestrijding .

Bekijk hier nog eens het filmpje van vorig jaar …

Schoolkinderen beschoten met loodjesgeweer, jongetje gewond

TEMSE – Een vijftal kinderen van de vrije lagere school Hollebeek zijn door enkele onbekende twintigers beschoten. De daders hingen tijdens de speeltijd rond aan de kledingcontainers naast de school. Toen de kinderen daar een opmerking over maakten, losten ze enkele schoten met een loodjespistool.

De Hollebeelschool heeft een kleuter – en een lagere afdeling

“Een van de loodjes kwam terecht in de bil van een negenjarige jongen”, bevestigt de lokale politie van Temse-Kruibeke. “Op de plaats van de feiten werd ook een loden bolletje gevonden. Het onderzoek naar de daders loopt nog.”

De jongen hield aan de inslag van het loodje enkele schaafwonden over. Hij kon na verzorging gewoon verder de lessen volgen.

De directie van de school was onder de indruk en vroeg de dienst slachtofferhulp van de politie ter plaatse.

Wilden ze kleren stelen?

De komende dagen wordt er extra toezicht gehouden op de schoolsite. Mogelijk waren de schutters van plan om kledij te stelen uit de containers en voelden ze zich betrapt door de kinderen.

Bron: HN-GVA/Bert Foubert

POLITIE. Bromfiets gestolen, woninginbraak, intoxicaties, intrekking rijbewijs en inbeslagname voertuig

Bromfiets gestolen
Maandagmorgen 22 mei omstreeks 8.00 uur start een 34-jarige man uit Lede zijn bromfiets. Hij laat deze in de geopende garage staan draaien in de Rozenlaan te Temse. Hij gaat nog even in de woning. Na 10 minuten komt hij terug en zijn bromfiets was weg.

Woninginbraak
Er werd ingebroken in een woning op de Legen Heirweg in Temse. Via een openstaand schuifraam werd de woning betreden. Alle kamers werden doorzocht. Er werd ook geprobeerd om een kluis open te slijpen, dit is niet gelukt. Of er iets werd gestolen dient nog te worden nagegaan.

Intoxicaties
Tijdens een controle in de Heirstraat in Kruibeke, werd het rijbewijs van een 40 -jarige man uit Genk ingehouden voor 3 uren. Hij had 0,70 promille alcohol in zijn bloed.

Intrekking rijbewijs
Toen een patrouille op de E17 reed van Kruibeke naar Temse, reed een personenauto tegen hoge snelheid hen voorbij. De achtervolging werd ingezet en er werd vastgesteld dat het voertuig 180 km reed. Het voertuig kon worden onderschept. Het rijbewijs van een 24-jarige man uit Temse, werd onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen.

Inbeslagname voertuig
Op de Nieuwe Steenweg werd een 29-jarige bestuurder uit Elsene betrapt op het rijden onder invloed van drugs. Hij kreeg onmiddellijk een rijverbod van 15 dagen. Zijn voertuig werd inbeslaggenomen.

Een 37 jarige vrouw uit Lokeren werd op de N 41 betrapt wegens rijden onder invloed van alcohol. Zij legde een positieve ademtest af. Uit de ademanalyse bleek dat de vrouw 2,05 promille alcohol in haar bloed had. Haar rijbewijs werd onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen.

Heel wat belangstelling voor kunstproject van Priester Poppeschool

ELVERSELE- Ter gelegenheid van het schoolfeest nam de Priester Poppeschool in Elversele deel aan het CWRM kunstproject van de provincie West-Vlaanderen en kunstenaar Koen Vanmechelen. Men kon deelnemen aan een workshop om een beeldje uit klei te maken.

Het project kadert in het grootschalig herinneringsproject Gone West / Reflections on The Great War. Vanaf 2014 t.e.m. april 2018 kunnen mensen uit Vlaanderen én wereldwijd workshops volgen om samen 600.000 beeldjes uit klei te maken. Eén beeldje voor ieder slachtoffer op Belgische bodem tijdens de Eerste Wereldoorlog. Alle beeldjes samen zullen uiteindelijk de land art installatie CWRM vormen op het niemandsland van de frontzone in Ieper.

“Onze school engageerde zich om deel te nemen aan het project met een mobiel atelier in de Sint-Margrietkerk”, aldus directeur Lut ‘D Hondt. ‘Dankzij de inzet van leerlingen ouders, grootouders en sympathisanten konden we 200 beeldjes maken.”

Meer foto’s, klik hier

Eerste communie in Temse centrum

 

TEMSE – Op zondag 21 mei 2017 deden 20 kinderen van de Sint-Amelbergaschool (SAS) hun eerste communie in de O.L.V.-kerk. Ouders, grootouders, familie, vrienden en sympathisanten waren uiteraard ook van de partij.

Nieuwe gedichtenroute als herdenking voor Gebroeders Van Raemdonck

TEMSE – Om de Gebroeders Van Raemdonck, die honderd jaar geleden sneuvelden, en andere gesneuvelde Temsenaren te herdenken, werkte het Overlegcomité Vlaamse Verenigingen van Temse (OVV Temse) een route uit van zowat 3.5 kilometer in het centrum van de gemeente, met 12 poëziepanelen, op verschillende locaties, onder de titel: ‘ Een Stem diep uit het Hart’.

Schepen van Cultuur Lieve Truyman (N-VA) mocht de gedichtenroute officieel inluiden

De panelen staan op die in het leven van de Gebroeders een belangrijke rol gespeeld hebben.
Zowat 30 geïnteresseerden wandelden, na de officiële opening door schepen van Cultuur Lieve Truyman (N-VA), de nieuwe gedichtenroute mee.

Centraal staan de gedichten van Frans Van Raemdonck die in zijn korte leven tussen 1910 en 1917 meer dan 100 gedichten schreef. Eerst vond hij inspiratie in de natuur, zijn geboortedorp en de Schelde. Later -beïnvloed door de oorlogssituatie- werd zijn toon eerder droef en liet het thema ‘dood’ hem niet meer los.

De route, extra uitleg en een korte historiek vind je in een wandelbrochure die speciaal werd uitgegeven (oplage 500 ex.) voor dit project dat loopt tot eind november. Die kan men ondermeer afhalen bij de Dienst Toerisme op de Markt.

Meer foto’s, klik hier

Zowat 30 geïnteresseerden kwamen de gedichtenroute inwandelen

Buurt stopt verkaveling Berkenbos: “David wint opnieuw strijd tegen Goliath”

TIELRODE – Voor de derde keer in een week tijd slagen inwoners uit Temse en Tielrode erin om een sloop of verkaveling tegen te houden. Deze keer werd de verkavelingsvergunning van het Berkenbosje in Tielrode, goed voor 52 woongelegenheden, vernietigd door de Raad voor Vergunningsbetwistingen.

“De gewone man moet zich niet laten doen. Wij hadden het gevoel recht in onze schoenen te staan”
Pieter Lenart

De mondige Temsenaren halen met de strijd voor het behoud van het Berkenbosje opnieuw een slag thuis, nadat vorige week de sloopvergunning van een historisch pand aan de Wilfordkaai in Temse werd vernietigd en maandag het schepencollege zwichtte voor het massale protest tegen de verkaveling Roomacker in Tielrode. Nu vernietigt de Raad voor Vergunningsbetwistingen de verkavelingsvergunning van de deputatie voor het Berkenbosje.

“Het is een strijd van David tegen Goliath, maar deze beslissingen maken duidelijk dat het mogelijk is”, reageert Pieter Lenart, die samen met Ludo Boel en milieuwerkgroep Ons Streven naar de Raad stapte. “De gewone man moet zich niet laten doen. Wij hadden het gevoel recht in onze schoenen te staan, maar onze bezwaren tegen de verkaveling werden weggelachen. Dat motiveerde ons om een dure en zes jaar aanslepende procedure vol te houden. De voorzitter van de Raad zijn we dankbaar, want voor het eerst was er iemand die echt naar ons luisterde en dat leidde tot een beslissing in ons voordeel.”

Eerst het gemeentebestuur en daarna de deputatie hadden eerder groen licht gegeven voor de verkaveling. “De deputatie ging daarmee in tegen het advies van de eigen stedenbouwkundig ambtenaar”, voert Lenart aan.

De verkaveling was gepland tussen de Gentstraat en de Durmestraat, tegenover de voormalige steenbakkerij. Het was de bedoeling 52 woongelegenheden te realiseren op de plaats waar nu een berkenbos en een akker liggen.

“Maar die akker is nodig voor de waterhuishouding van de buurt en het berkenbos is opgehoogd met vervuilde grond: daar wil je niet op bouwen. Bovendien is het niet meer van deze tijd om een bos te laten verdwijnen”, meent Lenart.

Ook milieuvereniging Ons Streven is tevreden met de beslissing. “We hadden twaalf motieven om de verkavelingsvergunning te laten vernietigen. De eerste twee waren al ruim voldoende. Zo ontbreekt een tweede ontsluitingsweg en is de procedure voor het verleggen van voetweg 25, waartegen honderden mensen bezwaar aantekenden, niet afgerond.”

Persoonlijke overwinning

Ons Streven zegt ook een persoonlijke overwinning te boeken. “In dit arrest wordt de milieuwerkgroep erkend als een procesbekwame vereniging. Met deze uitspraak staat de milieuvereniging van het dorp nu ijzersterk om toekomstige projecten juridisch aan te vechten.”

Bron: HN-GVA/Guy Van Vliet

Pieter Lenart toont waar de verkaveling zou komen: links de akker en het Berkenbos, rechts de bedreigde voetweg. (foto: Guy Van Vliet)

Met pannenkoeken van eindwerk naar Sfinks Festival

TEMSE – Tijl De Roover bakt met zijn pannenkoekenmachine het deeg nu het heet is. Wat begon als een eindwerk groeide al snel uit tot een bijverdienste op allerlei markten in het Waasland. Deze zomer mag hij de bezoekers van Sfinks voorzien van pannenkoeken.

“Ik zag mensen aanschuiven voor pannenkoeken en dacht: dat moet vlotter kunnen”
Tijl De Roover

De pannenkoekenmachine van Tijl is bijzonder populair

Tijl De Roover uit Temse knutselde voor zijn eindwerk elektromechanica aan het Sint-Jorisinstituut in Bazel vorig jaar samen met twee medeleerlingen de pannenkoekenmachine in elkaar. “Ik speelde echter al langer met het idee. Een paar jaar geleden moest mijn familie pannenkoeken bakken op een groot feest. Mensen moesten toen behoorlijk lang aanschuiven. Ik dacht: dat moet vlotter kunnen.”

Op zijn zestiende lapte hij al een oldtimer op, maar met deze pannenkoekenmachine kon Tijl zich pas echt helemaal uitleven. “Ik ben volledig van nul begonnen. Een pompsysteem brengt het deeg naar twee spuitkoppen, die ik met een bedieningsbakje over de bakplaat laat gaan. Er passen twaalf pannenkoeken tegelijkertijd op de plaat, goed voor driehonderd stuks per uur.”

Zodra het mechanisme in orde was, moest Tijl zich over het deegrecept buigen. “Dat is volledig op grootmoeders wijze. Het was echter sleutelen om de juiste dikte te bekomen zodat het deeg vlot over de plaat verspreid wordt.”

Tijl en zijn pannenkoekenmachine zijn een graag geziene gast op verjaardagsfeestjes en communies. Hij staat ook elke derde zaterdag van de maand op de landbouwmarkt in Tielrode. “Ze hebben mij zelfs gevraagd om pannenkoeken te komen bakken op het Sfinks Festival in Boechout. Ik studeer momenteel verder als bachelor in de elektromechanica, maar in de weekends vormen die evenementen een welkom extra zakcentje.”

Ondertussen is het bakken zelf geen probleem meer, wel het bedienen. Omdat het zo snel vooruit gaat, heb ik extra handen nodig om de pannenkoeken van suiker te voorzien en aan de mensen te bezorgen. Mijn broer steekt wel een handje toe, maar ik ga misschien nog hulp moeten zoeken.”

Zelf een pannenkoek proeven kan deze zaterdag op de landbouwmarkt op het Kerkplein van Tielrode tussen 9 en 13 uur.

Bron: HN-GVA/Mathias Goossens

Schoolfeest Priester Poppeschool in het teken van kunst

School neemt deel aan CWRM kunstproject, alle Temsenaars welkom om beeldjes in klei te maken

Komende zondag 21 mei viert de Priester Poppeschool in Elversele feest. Voor de gelegenheid staat het schoolfeest deze keer grotendeels in het teken van kunst. Dit met het project CWRM van Koen Vanmechelen, de kunstenaar die enkele jaren geleden de alpaca’s naar kunstplatform Wilford X aan de Wilfordkaai in Temse bracht.

“Onze school heeft zich geëngageerd om deel te nemen aan het project van kunstenaar Koen Vanmechelen, vzw Combat en vzw Kunst”, aldus directeur Lut D’ Hondt. “Samen bereiden zij de land art installatie ‘ComingWorldRememberMe’ voor.”

Dit project kadert in het grootschalig herinneringsproject Gone West / Reflections on The Great War. Vanaf 2014 t.e.m. april 2018 kunnen mensen uit Vlaanderen én wereldwijd workshops volgen om samen 600.000 beeldjes uit klei te maken. Eén beeldje voor ieder slachtoffer op Belgische bodem tijdens de Eerste Wereldoorlog. Alle beeldjes samen zullen uiteindelijk de land art installatie CWRM vormen op het niemandsland van de frontzone in Ieper.

“Honderd beeldjes worden gemaakt door de leerlingen van onze school. Honderd andere beeldjes dienen bijgemaakt te worden. Wij nodigen alle Temsenaars hartelijk uit om deel te nemen aan dit goede doel project. Er is mogelijkheid op vrijdagnamiddag 19 mei, op maandag 22 mei de hele dag, op dinsdagvoormiddag 23 mei, of tijdens het schoolfeest zondag 21 mei, tijdens de kunstenwandeling tussen 14 en 16.30 uur. (Tot zolang de voorraad strekt.)

Iedereen uit groot-Temse is welkom in het mobiele atelier van het project in de Sint-Margrietkerk Dorpsstraat 13″, aldus D’Hondt. “De klei voor meer dan 100 beeldjes is ondertussen geleverd.”
Komt u in groep, maak dan best vooraf een afspraak met de directie van de Priester Poppeschool..

Meer info:
www.basisschool-elversele.be
http://www.comingworldrememberme.be

Komende zaterdag tweede editie van de Landbouwmarkt

Eénmalig op het plein voor sporthal Tilroda
TIELRODE – Komende zaterdag 20 mei gaat de tweede editie van de Landbouwmarkt door in het centrum van Tielrode. Eénmalig is het plein voor sporthal Tilroda de place to be. Dit omdat in de kerk een huwelijk plaats vind en het kerkplein daardoor niet gebruikt kan worden.

Elke derde zaterdag van de maand, van 9 tot 13 u., bieden plaatselijke land- en tuinbouwers daar hoeveproducten aan. Naast aardappelen, groenten en fruit worden ook vlees (o.a. hoevehamburgers), zuivelproducten, honing, hoeve-ijs en pannenkoeken te koop aangeboden, alles rechtstreeks van de boer, vers en gezond. Ook de plaatselijke horeca is open tijdens de Landbouwmarkt.

Eerstvolgende data: zaterdag 17 juni, zaterdag 15 juli en zaterdag 19 augustus

De organisatie van de Landbouwmarkt is grotendeels in handen van initiatiefnemer Jens Van Meervenne, student Agro- en biotechnologie – richting Landbouw aan de Odisee Hogeschool van Sint- Niklaas. Hij organiseert de Landbouwmarkt in Tielrode als onderwerp voor zijn bachelorproef.  De organisatie van de Landbouwmarkt is grotendeels in handen van initiatiefnemer Jens Van Meervenne, student Agro- en biotechnologie – richting
Landbouw aan de Odisee Hogeschool van Sint- Niklaas. Hij organiseert de Landbouwmarkt in Tielrode als onderwerp voor zijn bachelorproef.

Land- en tuinbouwers die geïnteresseerd zijn om als standhouder deel te nemen aan de Landbouwmarkt van Tielrode, kunnen contact opnemen met Jens Van Meervenne via jensvanmeervenne@hotmail.com of tel. 0473 18 29 50.

Expo ‘Priester Poppe’ – Verzameling Ronny Van Goethem

Tot 28 mei in het Gemeentemuseum, Kasteelstraat 16 Temse
TEMSE – Tot zondag 28 mei loopt in het Gemeentemuseum een expo rond Temses beroemdste ingezetene: Priester Poppe. Het expomateriaal is ontleend aan de collectie van Ronny Van Goethem (°Temse, 1963), sinds 1989 een verwoed Poppe-verzamelaar.

Naast foto’s, brieven, documenten, boeken, brochures, krantenknipsels… omvat de verzameling een aantal curiosa, o.a. persoonlijke bezittingen van Priester Poppe zoals zijn hoed en regenscherm, zijn doodsmasker, bidprentjes van alle gezinsleden én een heuse relikwie.

Ronny Van Goethem bij één van zijn favorieten in de collectie: een kopie van het doodsmasker van Edward Poppe

“Het was eigenlijk per toeval dat ik met de collectie begonnen ben”, vertelt verzamelaar Ronny Van Goethem. Om de verzameling aan te vullen schuimde ik destijds rommelmarkten en gespecialiseerde beurzen af. Eén van mijn favorieten in mijn collectie is een kopie van het doodsmasker van Priester Poppe. Het origineel bevind zich in Moerzeke.”

De expo biedt een unieke gelegenheid om kennis te maken met Temses beroemdste zoon, die o.m. geschiedenis schreef door zijn inzet voor de meest kwetsbaren in onze samenleving: kinderen, zieken, gehandicapten, armen…
Op de vernissage, ingeleid door Spirit-voorzitter Raoul De Graeve, lichtte burgemeester Luc De Ryck de figuur van Poppe nader toe. Aan de exposant reikte hij 6 Poppe-curiosa uit ter uitbreiding van zijn collectie.
Organisatie: Cultuurcentrum en Culturele Vereniging Spirit Temse.

De expo is vrij toegankelijk op zaterdag en zondag van 14 tot 18 u., zondag ook van 10 tot 12 u.
Info: museumfunctionaris, 03/710 12 52, museum@temse.be.

V.l.n.r. de gemeenteraadsleden Eddie Van der Vieren, Roger Troubleyn en Koen De Jonghe, schepen Lieve Truyman, schepen Franky De Graeve, burgemeester Luc De Ryck, schepen Freddy Verbeke, André Pauwels, Ronny Van Goethem, schepen Geert Vandersickel, voorzitter Culturele Vereniging Spirit Raoul De Graeve, schepen Hugo Maes en leden van de Culturele Vereniging Spirit Lutgarde De Graeve, Marc Pauwels, Sarah Ziyani-Azaani, Soames Maes en Monnic Blijweert.

Voor het beknopte levensverhaal van Edward Poppe, klik hieronder door…

Continue reading

De Elverseelse Feesten komen er weer aan…

ELVERSELE – De komende twee weekends viert men feest in Elversele. Dit met allerlei activiteiten georganiseerd door diverse verenigingen uit Elversele.

De Elverseelse feesten ook dit jaar voor jong en minder jong

Het startschot wordt gegeven komende zaterdag 20 mei met het petanquekampioenschap van Elversele en de gebruikelijke KWB – jogging. Dit op de sportterreinen aan de Meersstraat.

Het weekend van 26 mei zit propvol met activiteiten georganiseerd door verenigingen uit Elversele.

Vrijdagavond 26 mei opening van de tentoonstelling in de Emiel Naudtszaal én Forzafuif door de gelijknamige wielertoeristenclub.

Zaterdag 27 mei een gratis rommelmarkt door Carnavalcomité Jawohl met rondgang van de Stooien Hoedjes en optreden van The Vibes.

Zondag 28 mei is er een oldtimertentoonstelling kerkplein en -rondrit met vertrek rond 12 uur.

’s Namiddags organiseren Okra Elversele & Temse ‘Elversele danst’ met dj Samurai.
Het tweede weekend van de feesten is er in de Emiel Naudtszaal ook een tentoonstelling van Lisette Coppieters en Albert Beirnaert.

Voor alle info klik hieronder door…

Continue reading