Sleutelzorg schenkt goodiebag aan medewerkers

Binnenkort zal men het personeel op een nog concretere manier bedanken

TEMSE – Welzijnsvereniging Sleutelzorg uit Temse geeft een goodiebag aan 320 medewerkers, om hen te bedanken voor hun inzet tijdens de coronapiek.

Sleutelzorg overkoepelt alle zorgdiensten van het OCMW, waaronder de woon-zorgcentra De Reiger en ’t Blauwhof, en de thuiszorgdiensten.

“Onze personeelsleden van de woonzorgcentra en de thuiszorgdiensten hebben de afgelopen maanden meer dan het beste van zichzelf gegeven in volle Corona-crisis’, klinkt het bij Dirk De Clerck, algemeen directeur van Sleutelzorg. “De impact van COVID-19 op de werking van de diensten en woonzorgvoorzieningen van de Welzijnsvereniging Sleutelzorg was enorm. Ons personeel is blijven gaan. Het is een heel heftige periode geweest, zeker voor zij die zelf getroffen werden of aan het bed van zieken stonden. Daarom wenst het bestuur van de Welzijnsvereniging Sleutelzorg alle personeelsleden, onze helden van de zorg, te bedanken met een symbolische attentie.”

De goodiebag bevat lekkernijen en gadgets van vooral lokale sponsors. “En het is een eigen ontwerp.”
De directie van Sleutelzorg zal het personeel binnenkort op een nog meer concretere manier bedanken.

“Hiervoor wachten we op een initiatief van de Vlaamse overheid. Na een klacht omdat zij enkel het personeel van van de ziekenhuizen een premie schonken”, aldus De Clerck. “Men zou men nu toch ook het personeel van de rusthuizen en thuiszorg in de bloemetjes willen zetten.”

Hoe Sleutelzorg dit concreet gaat inkleuren wordt later bekend gemaakt.

Onlangs organiseerde Sleutelzorg ook drie herdenkingsmomenten aan het WZC De Reiger.

“We organiseerden een collectief rouwmoment voor het personeel en ook voor de nabestaanden van onze overleden bewoners”, vertelt de algemeen directeur. “Er was nood aan na de hectische periode die gelukkig achter de rug is. Ook de familie’s van de overledenen gingen massaal op de uitnodiging in.”

“Binnenkort gaan we trouwens aan de slag om een Covid-19 draaiboek samen te stellen”, verklapt Dirk De Clerck. “Zodat we met alle diensten klaar staan als er eventueel een nieuwe pandemie moest uitbreken.”

Het is een heftige periode geweest”, zegt algemeen directeur De Clerck (tweede van rechts). vlnr.: Katrien De Westelinck (directeur Thuiszorg), Jean-Paul Elegeert (directeur Zorg), Jaklien Van Cleemput (directiesecretariaat), Miranda Schildermans (HR coördinator Woonzorg), Dirk De Clerck (Algemeen directeur) en Stephan Van Der Gucht (schepen van Financiën – N-VA)
De goodiebag is een eigen ontwerp van Sleutelzorg

Voortaan meerdaags toeristisch verblijf in Hotel Temse

Na Amerikaanse en Chinese toeristen ontdekken nu Nederlandse toeristen de parel aan de Schelde

TEMSE – Temse is een steeds groeiende toeristische Scheldegemeente. Het eendagstoerisme tiert er al jaren welig, maar het is de ambitie ook het meerdaags verblijf te promoten. De hotels (3) en bed-and-breakfasts (een 10-tal) bieden daartoe mogelijkheden. Deze zomer zullen heel wat Nederlandse toeristen de Scheldegemeente  ontdekken dankzij een meerdaags verblijf in Hotel Temse

De Sampan, aan de Markt, is een begrip in Temse en de regio. Sinds kort verwijst de naam enkel nog naar het restaurant, het erboven gelegen hotel heet voortaan Hotel Temse. Het wordt geleid door Bianca Guiso.

Dankzij de samenwerking met de accomodatieaanbieder Allinhotels.nl is Hotel Temse voortaan de wekelijkse pleisterplaats voor toeristen, die Temse uitkiezen voor een 3 of 5-daags verblijf.

Op vrijdag 3 juli maakten de eerste gasten kennis met de Scheldegemeente. Zij werden op AC De Zaat ontvangen door burgemeester Luc De Ryck en Toerisme Temse-voorzitter Rita Heerwegh. Zij lichtten de eigen(zinnig)heden van de gemeente toe en leidden een rondgang op de 5de en 6de verdieping.

De formule voor een meerdaags verblijf in Hotel Temse geldt het hele jaar door.
Boekingen: bianca.guiso@gmail.com

Info: https://allinhotels.nl/hotel-temse/

 

Burgemeester Luc De Ryck en voorzitter Toerisme Temse Rita Heerwegh verwelkomen samen met hoteleigenaar Tony Nai en uitbaatster Bianca Guiso de Nederlandse toeristen

Daar is de Pretcamionette weer, maar deze zomer coronaproof

TEMSE – Deze zomer rijdt de Pretcamionette opnieuw uit. Dat is een mobiel speelplein dat elke week een andere buurt bezoekt. De Pretcamionette wordt dit jaar aangevuld met fietsinitiaties en een vakantieboekje.

Alle kinderen tussen 6 en 12 jaar, in Temse zijn dat er zo’n 2.550, krijgen de komende dagen het Blijf-in-je-buurt-doe-boek in de bus.

“Daarin staan zestig activiteiten, één voor elke vakantiedag”, zegt schepen van Jeugd Tineke Van Britsom (N-VA). Dat gaat van simpele woordspelletjes tot knutselopdrachten. Op het einde van het boekje kunnen de kinderen een brief invullen. “We hopen dat zo veel mogelijk kinderen die opsturen naar de burgemeester en het college, en ons vertellen hoe de vakantie was.”

Elke week ergens anders

Ook de werking van de Pretcamionette ziet er door corona anders uit. Het mobiele speelplein staat elke vakantieweek, behalve op zaterdagen en zondagen, ergens anders opgesteld. In de namiddag is er een vrij spelmoment voor 6 tot 12-jarigen, met de nodige coronamaatregelen zoals een contactlogboek.

In de voormiddag is er een fietsinitiatie voor kinderen tussen 8 en 12 jaar, en dat is nieuw. “Elk jaar in april krijgen leerlingen van het vierde leerjaar zo’n fietsinitiatie”, zegt schepen van Mobiliteit Lieve Truyman (N-VA). “Door corona werd die afgelast, maar we stellen vast dat veel kinderen nog niet goed kunnen fietsen. Daarom laten we dat nu doorgaan.”

“Tijdens de eerste dagen wordt gewerkt rond fietsgewenning en basistechnieken. Op donderdag wordt er onder begeleiding van de gemeenschapswachten een hindernissenparcours afgelegd, op vrijdag wordt er gefietst onder toezicht van de Lokale Politie die ook de fietsdiploma’s uitreikt. Elke dag leren de kinderen iets bij, op vrijdag komt de lokale politie langs en krijgen ze hun fietsdiploma.”

Voor de fietsinitiaatie is inschrijven verplicht, via 03-710.12.26 of jeugd@temse.be. Deelnemers brengen liefst hun eigen fiets, fietshelm en dergelijke mee.
(bron: HN/Tom Nuytemans)

Info: https://www.jeugd-temse.be/zomeraanbod-2020/

De eerste halte van de Pretcamionette is het speelplein aan de Koning Boudewijnlaan, vanaf maandag 6 juli.

Frituur Bengie’s alweer verkozen tot beste frituur van Temse

Den Bengie sprokkelde bij jaarlijkse verkiezing georganiseerd door Het Nieuwsblad zelfs de meeste punten van het Waasland

Beste frituur van de regio verhuisde van frietbarak naar pand met tachtig zitplaatsen: “Ik heb nu zelfs meer klanten van buiten de gemeente die frietjes komen eten”

TEMSE – Sinds zijn vijftiende staat Bengie (42) in een frietkot: eerst in de zaak van zijn vader, daarna in zijn eigen frituur. Geen wonder dat Frituur Bengies de meeste stemmen van het hele Waasland kreeg.

Al zal het ook wel aan het sociale karakter van Bengie liggen. Of aan zijn eigen Bengie-frietje. Een ding is duidelijk, de verhuis van zijn frietbarak naar een pand met heel veel zitplaatsen legt Bengie geen windeieren.

Bengie Stuer werd in onze wedstrijd van 2019 al verkozen tot beste friturist van Temse, dit jaar gaat hij nog een stapje verder en kreeg Frituur Bengie’s de meeste stemmen in het Waasland. “Ik ben er heel gelukkig mee”, zegt Bengie, die zich afvraagt of zijn verhuis iets met die hoge score te maken heeft.

Vorig jaar bakte Bengie nog frietjes in frietkot Temsebrug, op de parking aan de Consciencestraat, sinds begin 2020 zit hij in een pand met een verbruikszaal van wel tachtig zitplaatsen. Tegelijk veranderde hij de naam in Frituur Bengie’s, want niemand ging zijn frieten halen bij frituur Temsebrug, iedereen ging naar ‘den Bengie’.

Open frituur

“Sinds de verhuis naar een grotere frituur heb ik ook een groter klantenbestand. Ik heb gemerkt dat er meer mensen van buiten Temse komen: uit Bazel, Kruibeke of Sint-Niklaas”, zegt Bengie. “Ik denk dat wij een heel open frituur zijn. Daarmee bedoel ik dat er veel wordt gelachen, dat we de klanten persoonlijk aanspreken.”

Een goede frituur heeft natuurlijk zijn eigen specialleke. Bij Bengie is dat het Bengie-Frietje: “Een pak friet met stoofvleessaus, samoeraïsaus, snipperajuin en wat kruiden. De klanten kunnen dat wel smaken, merk ik.”

Broodjes en ijsjes

Bengie is vergroeid met het frituurleven. Zijn vader startte in 1980 een frietkot op de parking van de Consciencestraat. “Vanaf mijn vijftien jaar heb ik geholpen bij mijn vader in de zaak, sinds mijn achttiende werk ik fulltime. Vijftien jaar geleden nam ik de frituur over en plaatste ik een nieuw frietkot op dezelfde plaats.”

Sinds de verhuis naar een groter pand is de menukaart uitgebreid. Bengie verkoopt nu ook broodjes en ijsjes. Maar de meeste klanten komen toch voor de frieten, aldus Bengie. “Het gebeurt regelmatig dat klanten binnen komen, onze frietjes ruiken, en dan zeggen: ik kwam eigenlijk voor een broodje, maar geef mij maar een frietjes (lacht).” (Bron: Het Nieuwsblad/Tom Nuytemans)

Bengie en Wendy (midden) (foto: Tom Nuytemans)

Vlaamse Waterweg herstelt Scheldedijk in Tielrode

TEMSE/TIELRODE – Van 1 juli tot 31 oktober 2020 voert De Vlaamse Waterweg NV werken uit aan de Scheldedijk in (Tielrode) Temse. De polderkant van de Scheldedijk zal over een afstand van ongeveer 1 kilometer (tussen De Zaat en de Durme) worden vernieuwd.

“Dit stuk Scheldedijk doet dienst als overloopdijk van Tielrodebroek, een gecontroleerd overstromingsgebied aan de samenvloeiing van Schelde en Durme”, aldus Carolien Peelaerts van de Vlaamse Waterweg. “Bij stormtij, combinatie van springtij en een noordwesterstorm op zee, buffert het gebied overtollig Scheldewater. Zo voorkomt het ongecontroleerde overstromingen elders.”

“Tielrodebroek kreeg het afgelopen stormseizoen (van oktober tot maart) met drie zware stormtijen af te rekenen”, klinkt het. “De bekleding van de overloopdijk, die met zijn veertig jaar al lang dienst doet, raakte zwaar beschadigd door de vele overspoelingen. Door de verouderde en beschadigde bekleding van de dijk grondig aan te pakken, zorgen we ervoor dat die vanaf eind oktober zijn diensten weer kan bewijzen voor de volgende stormseizoenen.”

Een gespecialiseerd aannemer zal in opdracht van De Vlaamse Waterweg nv de komende maanden de overloopdijk herstellen. De Scheldedijk tussen De Zaat en de Durme zal voor de volledige duur van de werken worden afgesloten voor alle verkeer.

Primeur voor de regio: Agenten van politiezone krijgen bodycams

Na de vakantie start de plaatsing van nieuwe digitale camera’s in het straatbeeld

TEMSE/KRUIBEKE – De agenten van politiezone Kruibeke-Temse krijgen vanaf 1 augustus bodycams op hun werkkledij. Dat zijn kleine cameraatjes die ze op de borst dragen. Wanneer een interventie riskant wordt, kunnen agenten kiezen om die aan te zetten. Ook de regels voor cameragebruik in de politiezone worden aangepast.

Het dossier voor het plaatsen van camera’s op het openbaar domein sleept in Temse ondertussen al twee jaar aan door procedurekwesties.

Bewijslast

“De bedoeling is de verouderde analoge camera’s te vervangen door digitale exemplaren die ook uitgerust zijn met infrarood om ’s nachts te filmen”, vertelt korpschef Wim Pieteraerens. “Er komen ook een hele reeks camera’s bij. Ze zullen aangesloten zijn op een videowall maar dat betekent niet dat we alles zullen zien. We hebben immers niet het personeel om continu de camerabeelden te berkijken. Ze zijn vooral bedoeld om als bewijslast te kunnen gebruiken.”

“Dat het dossier zo lang heeft geduurd, is voornamelijk te wijten aan de complexiteit, de techniciteit en de snelle evolutie”, stelde burgemeester Luc De Ryck tijdens de gemeenteraad van juni. “Door de geavanceerde materie moesten wij meermaals beroep doen op externe specialisten. Daarbovenop kwam dan nog het coronavirus.”
“We waren er inderdaad al lang mee bezig en we weten allemaal dat het in Temse meer dan nodig is”, aldus gemeenteraadslid Annemie Muyshondt (Vlaams Belang) “Er zijn voor – en nadelen aan verbonden maar met onze fractie vragen we ons af of de vertraging in het dossier enkel met de uitbraak van het coronavirus te maken heeft.”

“De principiële toestemming voor het gebruik van camera’s in alle vormen door de politiezone was een moeilijk dossier.”, stelt Bert Bauwelinck (Tesamen) “Zeker in het gebruik van de bodycams gaan interventies van de politie geobjectiveerd worden.”

Stroomversnelling

De plaatsing van de eerste van de 33 camera’s start na de vakantie.

“De camera’s zullen achtereenvolgens geplaatst worden en niet zoals eerder beslist gefaseerd”, aldus Luc De Ryck. “We durven hopen dat we met deze camera’s waar iedereen toch naar uitgekeken heeft en voor gepleit heeft, dat we een zeer belangrijke stroomversnelling kunnen realiseren ten bate van onze eigen gemeenschap”, besloot Luc De Ryck.

Het college besliste in zitting van 22 juni over de toewijzing van de camera’s: de opdracht is toegewezen aan het gespecialiseerde bedrijf R.T.S. uit Ieper voor een bedrag van 289.406,81 euro. De plaatsing van de eerste reeks camera’s is voorzien in de herfst.

In een eerste fase wordt de doorgang van de Schoolstraat – Kouterstraat en August Wautersstraat (inclusief OCMW en zwembad) aangepakt.

Nadien is de omgeving van het JOC en sportcentrum Fernard Schuerman aan de beurt en als laatste worden ook in de industriezone TTS en KMO zone De Zaat camera’s voorzien. Er worden ook mobiele camera’s aangekocht die tijdelijk op een locatie geplaatst kunnen worden in geval van overlast.

Nieuwe mobiele foodtruck moet voor extra inkomsten zorgen voor carnavalsvereniging

TEMSE/STEENDORP – Carnavalsvereniging KV Bepikt & Bestolen uit Steendorp heeft een nieuwe mobiele foodtruck en cocktailbar. Met de opbrengst ervan wil men de financiële put dempen die ontstond door de coronacrisis.

De vereniging ontpopte zich de voorbije jaren, op korte tijd, tot één van de topgroepen in het Waasland.

“Maar de coronacrisis speelt ook ons parten”, vertelt voorzitter Gino De Lamper. “Doordat bijna alle carnavalsstoeten afgelast werden hadden we geen inkomsten. En onze praalwagen van dit jaar staat nog steeds te koop. Wellicht durven potentiële kopers geen risico nemen. Het is nog niet zeker dat de carnavalsstoeten volgend jaar kunnen doorgaan. In totaal spreken we hier toch over een verlies van zowat 8000 euro.”

Om toch wat geld in het laatje te brengen kwam men op het idee om met een nieuwe foodtruck annex cocktailbar naar buiten te komen.

“We willen deze inderdaad iets nieuws proberen”, klinkt het bij De Lamper. “ Hopelijk lukt het want als dit nieuw project niet lukt, zullen we spijtig genoeg de handdoek in de ring moeten gooien.”

Het nieuwe eetkraam zal voor het eerst naar buiten komen op zaterdag 25 juli.

“Dan staan we op het dijkpad tegenover de oude steenbakkerij in Steendorp”, stelt de voorzitter. “We kregen een vergunning van de gemeente en uiteraard zal alles coronaproof gebeuren. De dag daarop stellen we onze foodtruck op aan de vijver van de Nutriciavissers, langsheen de N16 in Bornem, voor onze eerste viswedstrijd.”

De foodtruck zal ook gehuurd kunnen worden door verenigingen. “Inclusief een voortent en tafels en stoelen, dat is allemaal in de prijs inbegrepen”, besluit de voorzitter.

Meer info: ‘KV Bepikt & Bestolen’ @Facebook

“Als dit nieuw project niet lukt, zullen we spijtig genoeg de handdoek in de ring moeten gooien”, klinkt het bij voorzitter Gino De Lamper (links) en ondervoorzitter Glenys Goossens
KV Bepikt & Bestolen heeft zowat 40 leden.

Nieuw: 300ste album van Jef Nys’ stripheld

Jommeke en De Plasticjagers in Temse

TEMSE – Jommeke viert dit jaar zijn 65ste verjaardag. De stripheld van Jef Nys, van wie 60 miljoen albums zijn verkocht, behoort al jaren tot de allerpopulairste strips in Vlaanderen. In de feestzaal van het gemeentehuis werd het 300ste album voorgesteld.
De Plasticjagers

Op 23 juni verscheen het 300ste album in de reeks: ‘De Plasticjagers’. Het verhaal speelt in op de actualiteitsproblematiek van de milieuverontreiniging (in het bijzonder plastiek) en situeert zich deels in Temse. Burgemeester Luc De Ryck komt er – net als in het Suske en Wiske-album ‘Tazuur en Tazijn – in voor.
De persvoorstelling had als eregaste de weduwe van Jef Nys. Drie sprekers voerden het woord:

*   burgemeester Luc De Ryck weidde uit over de bijzondere band tussen Jef Nys   & Jommeke en Temse

*   Wim Verheije, CEO Standaard Uitgeverij, belichtte de betekenis van ‘65 jaar Jommeke’

*   Dirk Poppe, managing director DEME, gaf toelichting bij het ophefmakende DEME-project: de zelfvarende plastiekvanger op de Schelde (in Temse)

Het album is verkrijgbaar in de boekenwinkels.

DEME zet zelfvarende plastiekvanger in op de Schelde aan de Temse-bruggen
Eind vorig jaar installeerde DEME Environmental Contractors, de milieutak van DEME, een plastiekvanger op de Schelde in opdracht van de Vlaamse Waterweg. Een combinatie van een vaste en mobiele installatie zal een jaar worden getest om afval uit het water op te vangen.
Om het toenemende probleem van vervuiling van rivieren aan te pakken, slaat de Vlaamse Waterweg de handen in mekaar met de bedrijfswereld om het concept van afvalvangers te testen op de Schelde.

Na een oproep van de Vlaamse Waterweg bij bedrijven om een innovatief voorstel in te dienen, heeft DEME een project voorgesteld om afval op te vangen ter hoogte van de Scheldebruggen in Temse. De testopstelling van DEME bestaat uit een vaste installatie, die passief drijvend en zwevend afval uit het water opvangt, en een mobiel systeem, dat actief grotere stukken afval verzamelt.

De testfase startte in februari en loopt i.s.m. de Universiteit Antwerpen en het Instituut voor Natuur en Bosbeheer.

V.l.n.r. Dirk Poppe (DEME), burgemeester Luc De Ryck, Jo Berckmans (echtgenote Jef Nys), Wim Verheije (Standaard Uitgeverij) en Jommeke in hoogst eigen persoon.

 

Boom in brand in Scheldepark

TEMSE – Vrijdagnamiddag werd brandweerpost Temse opgeroepen voor een brand aan een boom in het Scheldepark.

De brand situeerde zich aan het voetbalpleintje langs de zijde van de Rik De Rycklaan. Een holle boom had vuur gevat. De brandweer neutraliseerde de brand en kon erger voorkomen.
Wat de oorzaak is van de brand is voorlopig niet bekend. De mogelijkheid bestaat dat het vuur ontstaan is door een weggegooide sigarettenpeuk.

Meer foto’s, klik hier

Spookbootje dobbert op de Schelde

TEMSE – Vrijdagnamiddag 26 juni werd brandweerpost Temse opgeroepen voor een spookbootje op de Schelde.

Een bootje tolde zonder bestuurder rond in het midden van de schelde ter hoogte van de horecazaken aan de Wilfordkaai.

Dankzij de medewerking van een eigenaar van een boot die aangemeerd lag aan de site de Zaat kon de brandweer het bootje kapen en tot aan de aanlegsteiger slepen.

Wellicht was de eigenaar van het bootje een terrasje gaan doen en had hij de sleutel in het contact laten zitten waardoor de boot op onverklaarbare wijze een eigen leven begon te leiden.

Meer foto(s, klik hier

Brandweerpost Temse kon het bootje naar de aanlegsteiger leiden

AZ Nikolaas bouwt nieuwe polikliniek in Temse

Huidige polikliniek blijft operationeel tot de verhuis naar de nieuwbouw

TEMSE/SINT-NIKLAAS – Volgend jaar starten de werken voor de bouw van een nieuwe polikliniek in Temse. De huidige polikliniek blijft zonder onderbreking operationeel tot de verhuis naar de nieuwbouw in 2022.

Eind vorig jaar maakte het Gemeentebestuur van Temse zijn toekomstplannen bekend voor de OCMW-site aan de Gasthuisstraat, waar nu kliniek De Pelikaan, WZC De Reiger, de OCMW-administratie en de serviceflats gevestigd zijn. Het masterplan voorziet:

– de sloping en nieuwbouw van WZC De Reiger – die werken zijn in uitvoering,

– de nieuwbouw van lokaal dienstencentrum ’t Achterpoortje en een ondergrondse parking (150 parkeerplaatsen),

– de afbraak van de rechtervleugel van De Pelikaan,

– een nieuwe polikliniek.

Afbraak van rechtervleugel

Een aanvullende studie die begin 2020 uitgevoerd werd, onderzocht de meest geschikte inplantingsplaats van de polikliniek in het masterplan van de zorgsite tussen de Gasthuisstraat en de Kouterstraat. Met als belangrijke voorwaarde voor het gemeentebestuur dat de dienstverlening zonder onderbreking, of tijdelijke hervestiging, moest worden verdergezet.
Het Gemeentebestuur en AZ Nikolaas zijn het nu eens geworden over de oplossing.

“De polikliniek blijft op de huidige campus, maar de piste van een verbouwing binnen De Pelikaan wordt verlaten”, klinkt het bij schepen Hugo Maes, die namens het gemeentebestuur de regie in handen heeft. “De polikliniek zal onderdak vinden in een nieuw op te richten gebouw langsheen de Gasthuisstraat, tussen de kliniek en het OCMW-gebouw.”

“Na voltooiing van de polikliniek zal een deel van het oude ziekenhuis De Reiger gesloopt worden. Het gaat om de rechtervleugel. Naast de polikliniek komt zo plaats vrij. Die kan ofwel bebouwd worden of braak blijven liggen. Verder wordt ook voorzien in een nieuwe doorsteek naar de Kouterstraat voor voetgangers en fietsers.”

“Deze nieuwbouw voor de polikliniek is een sleutelelement in de opwaardering van het centrum en meerbepaald de site van het OCMW”, aldus burgemeester Luc De Ryck. “Het is bovendien gelegen rechtover het ISA-project dat volgend jaar in gang schiet.”

Dicht bij de patiënt

” Het is zo dat wij vanuit AZ Nikolaas de visie hanteren dat wij in het verleden een belangrijke concentratie van onze acute dienstverlening doorgevoerd hebben, voornamelijk geconcentreerd op de hoofdcampus in Sint-Niklaas”, stelt algemeen directeur Koen Van den Brouck.

“Dezer dagen is dit een economische en medische noodzaak om dit op deze manier te organiseren. Maar we vonden het van heel groot belang dat er voldoende uitgebouwde dienstverlening in de vorm van poliklinieken zo dicht mogelijk bij de patiënt.”

“In Temse zijn we in 2016 gestopt met alle hospitalisatieactiviteiten maar hebben we wel altijd een polikliniek behouden. Eentje die goed draait want er zijn hier 20 verschillende artsendisciplines die op weekdagen consultatie houden, en op jaarbasis zowat 25 000 patiënten aantrekken. Dit bewijst voor ons dat het belangrijk is om lokaal gezondheidszorg aan te bieden.”

“Zelfs al zit het acute en meer technologische gedeelte van onze gezondheidszorg op de hoofdcampus in Sint-Niklaas. De ambitie om in Temse te blijven was al enige jaren aanwezig. Dit jaar gaan we een ontwerper aanstellen en de werken zouden dan volgend jaar van start moeten gaan. De verhuis van de huidige polikliniek naar de nieuwbouw zou dan eind 2022 een feit moeten zijn.”

Dienstverlening op lange termijn

“AZ Nikolaas zal 2,5 tot 3 miljoen euro investeren in een nieuwbouw (2 bouwlagen, totaal 1.100 m²), die voor artsen en medewerkers een aangename werkplek zal creëren, met voldoende uitbreidingsmogelijkheden naar de toekomst toe.”

“Het gemeentebestuur steunt het project ten volle: het verleent een langdurig recht van opstal en voorziet de nodige parkeermogelijkheden voor artsen en patiënten in de onmiddellijke omgeving van de polikliniek”, vertelt burgemeester Luc De Ryck. “AZ Nikolaas en het gemeentebestuur verzekeren hiermee op lange termijn een laagdrempelige en kwalitatieve poliklinische dienstverlening voor de bevolking van Temse.”

“Het gemeentebestuur steunt het project ten volle: het verleent een langdurig recht van opstal”, aldus burgemeester Luc De Ryck. vlnr. Koen Neve, Facilitair directeur AZ Nikolaas, Algemeen directeur AZ Nikolaas Stefan Van den Brouck, burgemeester Luc De Ryck, schepen Hugo Maes

 

Een simulatie van de nieuwbouw van de polikliniek
Op heel lange termijn (de volgende legislatuur) zou de zorgcampus aan de Gasthuisstraat er zo uitzien met rechts onderaan de nieuwe polikliniek

 

Feest in de Scheldevallei nodigt je uit om te wandelen

TEMSE – HOOGTIJ, het eendaagse evenement boordevol activiteiten op of langs het water dat vorig jaar nog 10.000 mensen op de been kreeg, zal dit jaar de ganse zomer lang doorgaan onder de vorm van eenn heuse wandelcampagne.

De meer dan twintig organiserende gemeenten en verenigingen nodigen iedereen uit om de Scheldevallei te verkennen aan de hand van leuke wandelroutes. Wie ‘mee stroomt met de langste golf’ kan bovendien mooie prijzen winnen. Sinds 21 juni vind je de HOOGTIJ de wandelingen op www.hoogtijscheldevallei.be.

Klimaatverandering

Tientallen routes langs de Schelde, de Durme en de Rupel brengen je langs de mooiste natuurplekjes en nieuwe picknicklocaties, met leuke weetjes onderweg. Leve de Scheldevallei Met het evenement wordt de bijzondere rol die onze rivieren en het Sigmaplan spelen in de klimaatverandering in de kijker gezet, een thema waar LIFE Sparc hard aan werkt. Het Europese project LIFE Sparc koos acht gebieden van het Sigmaplan uit die sneller worden ontwikkeld als klimaatbuffer. De rivier krijgt meer ruimte en kostbare getijdennatuur wordt hersteld. HOOGTIJ steunt daarnaast ook de ambitie van Rivierpark Scheldevallei: de Scheldestreek verder ontwikkelen als trekpleister vol unieke natuur en erfgoed. Wie weet spreken we over een aantal jaar over ‘Nationaal Park
Scheldevallei’?

Stroom mee met de langste golf

Ook al gaat iedereen deze zomer door Covid-19 alleen of met een beperkte groep op pad, je bent niet écht alleen: Samen vormen we een lange golf tussen Antwerpen en Gent.

Wie langs het water op pad is, wordt uitgenodigd om mee te stromen met ‘De Langste Golf’ door een filmpje te maken.

Stuur jouw golfbeweging door via messenger (facebook.com/lifeSPARC) of via e-mail (lise@rlsd.be) en maak kans op een leuke prijs. Samen zullen alle filmpjes één lange golf langs het water vormen en zijn we toch – een beetje – verbonden.

 

 

POLITIE. Bromfietser lichtgewond, dronken fietser

Bromfietser lichtgewond na aanrijding

In de Gentstraat in Tielrode gebeurde zaterdagavond 20 juni een aanrijding tussen een bromfiets en een personenwagen. De bromfietser raakte lichtgewond en legde een positieve ademtest af. Hij had 1.61 promille alcohol in zijn bloed. Zijn bromfiets werd voor 15 dagen ingehouden.

Dronken fietser

Zondagavond 21 juni merkte de politie in de Gelaagstraat in Steendorp een fietser op zonder licht, terwijl het al donker was. Men probeerde deze tegen te houden maar de man met elektrische fiets reed door. Even later kon deze toch worden gestopt. De man had te veel gedronken, hij had 1.86 promille alcohol in zijn bloed.

De Kotfeesten, alternatief voor geannuleerde Parkfeesten

TEMSE – Het coronavirus gooide roet in de muziekzomer van JOC De Nartist. De Parkfeesten werden geannuleerd, maar daardoor liet men zich niet ontmoedigen.

“Daarom presenteren we nu een prachtig alternatief met de De Kotfeesten”, vertelt Liana, beroepskracht van JOC De Nartist. “Wij plaatsen lokaal talent op zotte locaties in Temse om live een optreden te geven. Aangezien er geen groot publiek mag zijn, zenden wij deze optredens live uit via Facebook. Zo kan iedereen toch nog een muzikale zomer beleven.”

Meeluisteren en meekijken kan elke woensdag van juli om 20 uur
via https://www.facebook.com/Kot-feesten-Temse-104590661250497/

“De eerste artiesten voor de Kotfeesten op 1 juli zijn Barley Mob and the Sailors. Voor deze lokale helden is Basisschool De Klimroos bekend terrein. Ze speelde hier al op KOER BONJOUR en zullen van daaruit jullie tuin, terras of living vullen met gezellige melodieën”, klinkt het.

“Zoals bij de Parkfeesten Temse voorzien we ook tijdens de KOTfeesten muziek voor jong en oud. Daarom is onze tweede Kotfeesten op woensdag 8 juli gevuld met Drum and Bass van High Rollerz events vanuit The Hub – Business Center . Dus nodig je bubbel uit en geniet van de zalige beats waar je je ook mag bevinden”, stelt Liana.

“De derde Kotfeesten op 15 juli is gevuld met lokaal rocktalent. Abyss Box zal jullie verwennen met stevige gitaren vanuit het Natuurhuis Steendorp.”

“De voorlaatste KotFeesten hebben we iets speciaals in petto, vrouwelijk geweld met talent. Vanuit een living in Steendorp hebben we een streepje poëzie van Fauve met vervolgens heerlijke covers van Julie.”

Met de laatste Kotfeesten op 29 juli eindigen we in schoonheid en een dik feest.”, glundert Liana. “We hebben niet alleen een vette locatie maar een een top line-up. Vanuit Vita Scheldebad streamen we de partybeats van Redback – Dj Tommy en BadYes tot in ieders kot.”