Komende zondag 20 januari weer kerstboomverbranding in Tielrode

TIELRODE – Het is al vele jaren een traditie, de fakkeltocht en de kerstboomverbranding van de KWB in Tielrode. Die vindt dit jaar plaats op zondag 20 januari.

Al voor het 27ste jaar worden er kerstbomen verbrand in de Paardenpolder, aan de Durmedijk. Een evenement, waar telkens honderden inwoners aan deelnemen.

Om 17.45 uur wordt er verzameld aan de kerk van Tielrode, waar het startpunt ligt van de fakkeltocht. Die wordt begeleid door de Flanders Red Cross Pipeband. Om 18.30 uur volgt dan de kerstboomverbranding aan de Paardenpolder, ter hoogte van overzetdienst.
17.45 u verzamelen aan de kerk voor de fakkeltocht
18.00 u vertrek fakkeltocht
18.30 u aankomst Paardenpolder voor kerstboomverbranding
18.35 u duiding en live uitvoering The Last Post
18.45 u kerstboomverbranding opgeluisterd door FRC Pipe Band

Op Stoapel herdenkt sluiting van de Boelwerf

TEMSE – Erfgoedvereniging Op Stoapel hield een druk bijgewoonde nieuwjaarsreceptie. Dit jaar staat er heel wat op het programma. Naar aanleiding van het jubileum waarbij het 25 jaar geleden is dat de Boelwerf de deuren sloot.

Dit wordt in de kijker geplaatst tijdens de Erfgoeddag op 28 april. Momenteel inventariseert men de schepen die ooit op de Boelwerf en de werf De Durme in Tielrode zijn gebouwd.  Het boek daarover zal voor de zomer uitgebracht worden. Net zoals de voorbije jaren is er ook weer een dagreis die de leden van Op Stoapel deze keer naar Oostende brengt.

Meer foto’s, klik hier
Lees ook: Op Stoapel herdenkt kwarteeuw sluiting Boelwerf 

Het bestuur van Op Stoapel

Er was heel wat belangstelling

Fotografe Lucille Feremans ontvangt ‘Lifetime Achievement Award’

TEMSE – Beroepsfotografe Lucille Feremans heeft gedurende meer dan vier decennia een indrukwekkende carrière verwezenlijkt op gebied van Portret- en Fine Art fotografie. Nu is ze daarvoor beloond door vzw Studio, de belangrijkste vereniging van beroepsfotografen.

Op maandag 14 januari 2019 ontving zij een Lifetime Achievement Award. Hiermee wil de Studio Lucille Feremans lauweren voor haar ganse oeuvre en haar jarenlange inzet voor het promoten van de Belgische fotografie.

Alles begon begin jaren 70 in de platen- en fotozaak van haar moeder waar zij haar overleden vader opvolgde als fotograaf. Daar portreteerde zij Vlaamse zangers o.a. Will Tura, Jimmy Frey…Zij werd een echt expert in haar vak.

Samen met haar man, Eddy Stockmans lichtadviseur, baten zij van 1975 tot op heden een ruime fotostudio annex fotogalerij uit in de Akkerstraat te Temse.

Haar vele creaties vielen meermaals nationaal en internationaal in de prijzen. Zij werd gevraagd voor haar Masterclasses, van Noorwegen tot Spanje, van Ierland tot Japan. Diverse vaktijdschriften publiceerden haar werk.

Zij is één van de weinige Belgische fotografen wiens werk deel uitmaakt van de Polaroid Collection in Boston. Haar fotocollages Splitographys (1987) zijn opgenomen in de kunstverzamling van de Verbeke Foundation in Stekene.

Zij slaagt er telkens in haar beelden een zweem van mysterie en verleidelijke onvoorspelbaarheid mee te geven. Feremans wordt op reguliere basis gevraagd als Internationaal jurylid voor belangrijke Internationale wedstrijdbeoordelingen.

Lucille Feremans heeft meer dan 40 individuele tentoonstellingen gerealiseerd in België, Europa en Japan. In 2014 publiceerde zij haar fotoboek ‘WATCH ME ‘ met een inkijk tot de meest memorabele creaties uit de series Naga, Nudes, Polaroid Works,Talking Hats en Velata.

www.feremansgallery.be

Lucille Feremans samen met echtgenoot Eddy Stockmans en Luc Peeters van vzw Studio

Open VLD Temse zet 2019 in met nieuwjaarsontbijt

Vice-premier Alexander De Croo vervangt aangekondigde eregast minister Philippe De Backer
TEMSE/ELVERSELE – Naar goede traditie zetten de liberalen van Temse op de tweede zondag van januari het nieuwe jaar in met een overheerlijk totaal zelf verzorgd nieuwjaarsontbijt in de Emiel Naudtszaal te Elversele. Aangekondigde eregast Philippe De Backer, minister van Digitalisering, Telecom en Post moest op het laatste moment afzeggen wegens de Proximus-actualiteit. Hij werd vervangen door Vice-premier Alexander De Croo.

Invloed taande
Jong VLD-voorzitter Gert Poppe was de gastheer van dienst en wenste de 130 aanwezigen een gezond, ambitieus en succesvol jaar toe. Hij leidde ook Open Vld voorzitter Philippe Heyvaert in die naast de obligate wensen even terugblikte op het voorbije jaar.

“Open Vld Temse heeft op 14 oktober 2018 de verkiezingen gewonnen. Na jarenlange liberale hoogconjunctuur in Temse hadden we het de voorbije jaren in de oppositie moeilijk. Onze invloed taande, onze standpunten werden overgenomen door anderen. Kortom, het was geen gemakkelijke periode”, aldus Philippe Heyvaert.

Veel goesting
“Ons continue harde werk, constante steun van de ‘oude garde’, die tegelijkertijd ruimte gaf aan een sterk vernieuwde ploeg met nieuwe ideeën én een positieve campagne hebben ons opnieuw aansluiting doen vinden bij winst en bestuursdeelname. Dus aan ons om in de pas geïnstalleerde CD&V/N-VA-Open Vld-coalitie hét verschil te maken en de vernieuwing uit te dragen met onze schepenen Wim Van Rossen en Patrick Vermeulen, raadsleden Bart Van Geyt en Heidi Bauer, lid bijzonder comité sociale dienst Cindy Cornet en de hele bestuursploeg die als één groep het werk van Open Vld zal uitdragen.”

De voorzitter rekent hierbij ook op de steun van de liberale sympathisanten en beweging in Temse.

“Ik heb mijn bijdrage geleverd, erfde de partij op een dieptepunt in juni 2013 en samen met mijn bestuursploeg en mandatarissen heb ik de partij terug op de rails gekregen. De opvolging is verzekerd met het enthousiaste bestuur dat we nu hebben, jongelui die met veel goesting Jong VLD opnieuw boven de doopfont zullen houden en enkele nieuwelingen die op de bestuursdeur kloppen.”
“Aangezien ik nieuwe professionele uitdagingen aanga die niet combineerbaar zijn met een politiek engagement, zal ik me bij de interne bestuursverkiezingen van oktober 2019 niet opnieuw verkiesbaar stellen als afdelingsvoorzitter, ander en beter”, verraste Philippe Heyvaert enigszins zijn toehoorders.

Vanwege het bestuur kreeg Philippe een magnumfles champagne “Die hij op een geschikt moment maar eens moet ledigen om mooie herinneringen aan Open Vld Temse boven te halen”, klonk het. Wat op algemeen applaus werd onthaald.

Vice-premier Alexander De Croo verving Philippe De Backer, minister van Digitalisering, telecom en Post, omdat deze laatste omwille van de Proximus-actualiteit naar de Zevende dag op de VRT moest.

Alexander De Croo blikte ook tevreden terug op de sterke liberale resultaten in 2018 dat voor hem de basis vormt om opnieuw sterke resultaten neer te zetten bij de Europese, federale en regionale verkiezingen in mei van dit jaar. Hij vindt dat de liberale met fierheid het gevoerde beleid van de voorbije jaren kunnen verdedigen van belastingvermindering, koopkrachttoename, creatie van nieuwe jobs en concurrentieversterking en een streng maar rechtvaardig asiel en migratiebeleid. De mannelijke hocky-ploeg vatte tijdens het wereldkampioenschap volgens hem perfect de uitdaging van hun team samen: “we hebben al zilverwerk voldoende, het is tijd voor goud!”. Ambitie hebben en tonen mag. Het is tijd om opnieuw richting koppeloton op te rukken. Daarom wenste hij iedereen en de liberalen een ‘2019 boordevol ambitie!’.

Alvorens het ontbijtbuffet voor de 130 hongerige aanwezigen te openen huldigden de Vice-Premier en de afdelingsvoorzitter uitgetreden gemeenteraadslid Eddie Gosselin.

“Eddie was 18 jaar hét gezicht van het ‘sociaal liberalisme’ in Temse, ook voor heel Temse gekend als het vriendelijke, hulpvaardige gezicht van de liberale mutualiteit”, stelde Heyvaert. “Gezondheidsredenen noopten hem er toe niet meer deel te nemen aan de laatste campagne van oktober laatsleden. Alexander De Croo bewierookte de zichtbaar aangedane Eddy met het voorlezen en overhandigen van een door voorzitter Gwendolyn Rutten getekende Oorkonde.

Meer foto’s, klik hier

Klik hieronder door

Continue reading

Wijkbewoners klinken op nieuwe jaar

ELVERSELE – Het wijkcomité van Durmedal en Godevaert Braemstraat (DurGod) in Elversele organiseerde weer een nieuwjaarsdrink voor de bewoners.

“Zowat 75 volwassenen en tien kinderen genoten van een gezellige avond met hapjes en drankjes”, aldus mede-organisator Rita Mets.

Het is de jaarlijkse afspraak om met buren en andere bewoners van de wijk te klinken op het nieuwe jaar. Ook schepen Lieve Truyman (N-VA), Hugo Maes (CD&V) en Wim Van Rossen (Open VLD) kwamen de bewoners de beste wensen over brengen. In juli organiseert men in de wijk weer een barbecue.

Het organisatiecomité met de schepenen

Shauni en Roy zijn Prinses en Keizer carnaval

STEENDORP – Tijdens het Prinsenbal in de Mosterdpot in Steendorp werd Shauni Scheltens (23) voorgesteld als prinses carnaval 2019.

“Uniek in het carnavalsgebeuren in ons land is dat de echtgenoot van Shauni, Roy Meersman (27), aangesteld werd als tiende Keizer carnaval”, aldus Marc Ost, voorzitter van carnavalscomité De Orde van de Baksteen.

Shauni heeft secretariaat-talen gevolgd en is afgestudeerd in 2014. Ze werkt bij Bpost als loketbediende. Haar voornaamste hobby is carnaval vieren.
Ze was vroeger lid van KV De Fuivers maar is sinds het ontstaan van KV Oekandanou ? overgestapt naar die vereniging. Zij was driemaal de Ere-dame van echtgenoot Prins Roy.

De plechtige aanstelling zal plaatsvinden op zaterdag 23 februari in de feestzaal van het WZC Blauwhof. Carnaval in Steendorp vindt plaats tijdens het weekend van 2 maart.

Prinses Shauni en Keizer Roy

 

POLITIE. Snelheidsresultaten en aanrijding fietser

Snelheidsresultaten
Er werden snelheidscontroles gehouden op de volgende plaatsen :
TEMSE
B.A. Heymanstraat           253 gecontroleerde                  14 geflitst
Kapelstraat                         457                                              45
Legen Heirweg                   226                                             17
KRUIBEKE
Nieuwe Baan                                 262 gecontroleerde                   32 geflitst

Aanrijding fietsster
Op de het kruispunt Gasthuisstraat – N16 is donderdagavond 10 januari een fietsster aangereden. De fietsster stak de N16 over terwijl een auto de N16 richting Sint-Niklaas wilde oprijden. Daarbij kwamen ze in aanrijding. De 23-jarige fietsster uit Temse raakte licht gewond en werd naar het ziekenhuis overgebracht.

TTS Ondernemersclub wil blijvend hechte samenwerking met nieuw gemeentebestuur

TEMSE – Naar jaarlijkse gewoonte organiseerde de TTS Ondernemingsclub een ‘New Years Party‘ voor leden en sympathisanten. Deze keer voor de gelegenheid in het auditorium van VDBA Temse in de Schoenstraat.De TTS Ondernemingsclub vzw werd in 2005 opgericht vanuit de behoefte om een gezamenlijke spreekbuis op te starten naar gemeentebestuur, provincie en intercommunale voor zijn eigen specifieke bedrijvenparkbehoefte.

Voorzitter van de TTS Ondernemersclub Roland Van Gasse

De zowat 200 aanwezigen konden genieten van drank en culinaire geneugten, geanimeerd door de muzikanten van Just Friends, DJ Dirk en Studio Orion.

Voorzitter Roland Van Gasse van de ondernemingsclub schetste kort de werkpunten die binnenkort gerealiseerd worden in de industriezone of die tegenover vorig jaar een stuk verder naar uitvoering zijn geëvolueerd.

“Zo zijn er voor fietspaddossier en de ontsluiting van de TTS zone, met heraanleg van het kruispunt Hoogkamerstraat/N16, reeds budgetten ingeschreven”, klinkt het. “Wij verwachten nog dit jaar en in 2020 hiervan uitvoering.”

“Ik wil dan ook een warme oproep doen naar de nieuwe coalitie in Temse om dit jaar verder te kunnen werken in een hechte samenwerking om de problematieken, zoals het parkeerbeleid en de infrastructurele problemen in de TTS Zone, met voorrang te behandelen zodat er een doorbraak kan gerealiseerd worden in deze veel te lang aanslepende dossiers.”

“Op het vlak van de algemene veiligheid zijn de inbraken en poging tot inbraak in gebouwen dit jaar gedaald zijn van dertien naar zes”, weet de voorzitter. “We moeten spijtig genoeg vaststellen dat de inbraken in voertuigen dit jaar helaas gestegen is van acht vorig jaar naar achttien in 2018. Dus voorzichtigheid is nog steeds geboden en het BIN kan hier verder een belangrijke rol in spelen.”

De ondernemersclub zal dit jaar nog een aantal grensoverschrijdende samenwerkingen uitvoeren.

“Om er slechts één te noemen is de studie van Interwaas voor de ‘Herontwikkeling van de TTS-zone’ die volop in uitvoering is”, stelt Van Gasse.

“Met onze collega’s van ‘Bedrijvenparken Sint-Niklaas vzw’. Kunnen we zeker samenwerken om antwoorden te bieden op alle mogelijke knelpunten in de verschillende Industrieparken en zo elkaar versterken en ondersteunen.”

De ondernemersclub zal binnenkort, samen met Voka en Ondernemend Temse, aan het nieuwe gemeentebestuur een manifest met de verschillende werkpunten overhandigen.

“Wij hopen dat het nieuwe schepencollege hier de nodige aandacht aan kan en wil besteden”, besluit de voorzitter.

Meer foto’s, klik hier

Op Stoapel herdenkt kwarteeuw sluiting van Boelwerf

Verschillende initiatieven zetten gebeurtenis in de kijker
TEMSE – Dit jaar is het vijfentwintig jaar geleden dat de Boelwerf als laatste grote zeescheepswerf van België sloot. Nautische erfgoedvereniging Op Stoapel organiseert daarom verschillende initiatieven om die gebeurtenis in de kijker te zetten.

“Het pijnlijk faillissement ligt bij velen nog vers in het geheugen”
Lieven Muësen, voorzitter Op Stoapel

Op Stoapel houdt de herinnering aan de Boelwerf al meer dan tien jaar levend. “Het pijnlijke faillissement van de scheepswerf vijfentwintig jaar geleden ligt bij velen nog vers in het geheugen, maar dat mag ons niet beletten oog te hebben voor al het moois dat hier gerealiseerd is door zo veel mensen uit de regio”, zegt Lieven Muësen, de voorzitter van de vereniging.

Belangrijkste verwezenlijking is een geactualiseerde lijst met bouwnummers van de schepen die door de jaren heen op de Boelwerf vervaardigd werden. “De publicatie geeft een overzicht van de meer dan 1.500 schepen en biedt een inkijk in de werking van de wereldberoemde werf. Het is een kijkboek met unieke foto’s met telkens een korte begeleidende tekst. De bouwlijst wordt voorafgegaan door enkele voorwoorden, een beknopt geïllustreerd historisch overzicht en een inleiding van de makers. Het boek zal 26 april ter gelegenheid van de Erfgoeddag in avant-première worden voorgesteld. Het publiek kan het boek daar bestellen via voorintekening. Tegen 16 juni moet het gedrukt zijn zodat het op de Scheldehappening verkocht kan worden.”

17de eeuw

Nog op de Erfgoeddag start een tentoonstelling over de Boelwerf en de werven van buurgemeenten Steendorp en Tielrode. “In Steendorp gaat de geschiedenis van scheepsbouwers zelfs terug tot de 17de eeuw, maar daar is in het huidige straatbeeld amper nog iets van te merken. Met deze initiatieven willen we de huidige en toekomstige generaties kennis laten maken met het rijke verleden.”

Het volledige jaarprogramma wordt op zaterdag 12 januari voorgesteld op de nieuwjaarsreceptie om 14.30u. in wijnbar De Correctie, Cauwerburg 115.
(Bron: HN/GVA – Mattias Goossens)

Zicht op de werf 1990 (gastanker Sombeke en kabellegger Discovery), foto: Jimmy Hemelaer.

Ingekleurde postkaart circa 1910 uit de collectie van Frank de Cuyper

 

POLITIE. Man onder invloed, dronken fietser, controle fietsverlichting en updates tijdens BK Veldrijden

Man onder invloed botst tegen verkeersbord
Op het kruispunt van de Fonteinstraat met de Sint-Jorisstraat in Temse reed woensdagavond een autobestuurder tegen een verkeersbord. De 37-jarige man uit Willebroek legde een positieve ademtest af. Uit de ademanalyse bleek dat hij 2.81 promille alcohol in zijn bloed had. Daarnaast legde hij ook een positieve speekseltest af. De man testte positief op cannabis. Zijn rijbewijs werd onmiddellijk voor 15 dagen ingetrokken. Het voertuig moest worden getakeld.

Dronken fietser aangereden
Woensdagavond werd een 34-jarige fietser uit Temse aangereden in de Tulpenlaan in Temse. Hij had lichte verwondingen. De wagen is doorgereden. Uit een ademanalyse bleek dat de fietser 2.71 promille alcohol in zijn bloed had. De man zijn rijbewijs werd voor 15 dagen ingetrokken.

Controle fietsverlichting
De lokale politie Kruibeke – Temse heeft donderdagochtend 10 januari gecontroleerd op fietsverlichting in het kader van de campagne zorg dat je gezien wordt. Dit was de tweede grootschalige actie deze winter. Er werden in totaal 538 personen gecontroleerd op zeven locaties verspreid over de politiezone. Voor tien minderjarigen werd een PV opgemaakt. Zij zullen een verkeersklas moeten volgen. Ook vier meerderjarigen waren niet in orde. Zij krijgen een boete van 58 euro.

Politie plaatst updates op Facebook tijdens BK veldrijden
Om de inwoners van Kruibeke en de bezoekers van het BK veldrijden zo goed mogelijk te informeren zal de lokale politie komend weekend regelmatig updates op Facebook plaatsen. Zowel zaterdag als zondag zullen op de Facebookpagina politie Kruibeke – Temse voornamelijk nieuwsberichten omtrent de mobiliteit geplaatst worden. Maar ook andere praktische informatie zal op die manier met bevolking en publiek gedeeld worden.

Samenstelling Politieraad PZ Kruibeke-Temse

TEMSE /KRUIBEKE – Tijdens de installatievergadering van de gemeenteraden in Temse en Kruibeke werden ook de leden van de politieraad van de PZ Kruibeke-Temse verkozen.

In meergemeentezones wordt een politieraad opgericht. Een belangrijk gedeelte van de bevoegdheden van de gemeenteraden (niet allemaal) zijn in een meergemeentezone overgeheveld naar de politieraad.

Door de rechtspersoonlijkheid van de zone kan de politieraad de lokale politie effectief organiseren en beheren. De politieraad heeft bevoegdheden inzake begroting, personeelsformatie en benoemingen. In de politieraad zetelen vertegenwoordigers van elke gemeente van de zone.

De korpschef van de lokale politie is belast met de voorbereiding van de zaken die aan de politieraad of aan het politiecollege worden voorgelegd en woont de vergaderingen van de raad en het college bij.

Ook de burgemeesters van beide gemeenten maken deel uit van de Politieraad
De politieraad is net zoals de gemeenteraad  openbaar. Enkel bij personeelsgebonden materie is dit niet het geval.

Hieronder de lijst van de verkozenen, tien in totaal, in Temse voor de Politieraad.

In Kruibeke zijn er zes verkozene voor de Politieraad: Antoine Denert (D.E.N.E.R.T), Eddy Rombaut (D.E.N.E.R.T), Jos Stassen (SamenVoorKruibeke), Kristof Van De Vyver (SamenVoorKruibeke), Kamiel Van Gheem (N-VA), Filip Vercauteren (CD&V)

Fietsersbond begint aan nieuw actiejaar

Vereniging hoopt dat gemeente maatregelen neemt om eerste fietsstraat extra veilig te maken
TEMSE – Ook de Temsese Fietsersbond is begonnen aan een nieuwe werk/fiets-jaar. De komende maanden zal de fietsvereniging vooral de projecten opvolgen die vorig jaar door de gemeente aangekondigd werden en in realisatie gingen.

“We proberen altijd naar de goede dingen te kijken”, stelt voorzitter André Verheyen. “In 2018 is de gemeente begonnen met het aanbrengen van degelijke fietsenstallingen, een eerste aanzet tot meer fietsvriendelijkheid. Zo werd er ook een stalling gezet in het straatje tussen de Wilfordkaai en de Nijsstraat. Ook het Hoogpoortplein kreeg nieuwe stallingen, spijtig genoeg nu wel niet overdekt. Tevens is de dijk rond Tielrodebroekpolder opnieuw geasfalteerd, waardoor het daar veel aangenamer geworden is om te fietsen.”

“Het voorbije jaar 2018 zijn ons vooral de vele fietsvriendelijke beloftes opgevallen van alle politieke partijen ter gelegenheid van de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober”, aldus secretaris Jozef Van Breuseghem. “Hoe dichter bij de verkiezingen, hoe meer beloftes er verschenen. Nu we weten welke partijen aan zet zijn, zullen we de komende zes jaar uiteraard hun beloftes nagaan. Daarbij moeten we er voor opletten dat we niet blij gemaakt worden met dode mussen, want het blijkt dat politieke mandatarissen vlug tevreden zijn en futiele ‘verwezenlijkingen’ sterk kunnen opblazen.”

“We mogen er zeker niet aan voorbij gaan, dat het voorbije jaar eindelijk voldaan is aan twee van onze jarenlange verzoeken”, klinkt het. “Het vervelend fietsrotondeke is verwijderd op de Wilfordkaai, en de onaangename greppels zijn vlak gemaakt in het fietspad in de Gentstraat. Verder zijn nog enkele van onze gevraagde verbeteringen uitgevoerd. Met de fietsambtenaar die Temse nu heeft, hebben we een rechtstreeks aanspreekpunt gekregen bij de gemeente waardoor meer naar onze wensen en opmerkingen geluisterd wordt.”

“Voor dit nieuwe jaar kijken we ook uit naar de eerste fietsstraat in Temse tussen het stationsplein en de Guido Gezelleplaats”, aldus Verheyen. Waarschijnlijk in maart maar daar vrezen we voor. In een fietsstraat zijn wagens nog welkom maar ze zijn wel verplicht om achter de fietsers te blijven. Normaliter geldt in een fietsstraat éénrichtingsverkeer in de richting van hoe de fietsers rijden, maart de gemeente besliste om dat niet te doen en tweerichtingsautoverkeer toe te laten. Daarom deden we een oproep naar de gemeente om maatregelen te nemen dat het autoverkeer niet over het midden van de rijweg kan.”

Verder zijn nu de centen op tafel gelegd voor de aanleg van het fietspad op de viaduct van de E17 in de Hoogkamerstraat.

“Hopelijk worden daar dit jaar de werken aangevat.”.

“Aangezien nu een ‘schoolstraat’ officieel is opgenomen in de wegcode, kunnen misschien ook in Temse sommige schoolomgevingen veiliger, rustiger en gezonder gemaakt worden tijdens de begin- en einduren van de scholen?”

“Er zijn ook minder aangename vooruitzichten in 2019. Het zal waarschijnlijk het laatste jaar zijn dat fietsers de durmedijk in Tielrode en Elversele kunnen gebruiken”, weet Van Breuseghem. “Daarna zullen ze moeten rondrijden achter de ringdijk, zonder uitzicht op de natuur van de Durme.”

“Tenslotte wensen we een voortzetting van onze regelmatige gesprekken met de gemeente, en hopen we dat de beloftes niet vergeten worden om Temse veiliger te maken voor fietsers en voetgangers: We wensen geen Temse voor auto’s, maar een Temse voor mensen.”

Ook het komende jaar zet de Fietsersbond zich in voor tweewielers en voetgangers

Vandalen vernielen beelden van kerststal

Venster ingeslagen, kunstwerken vernield en verlichting uitgetrokken
TEMSE/STEENDORP –  – Vandalen hebben afgelopen weekend de kerststal van KWB Steendorp op het dorpsplein van de voormalige steenbakkersgemeente vernield. Een venster werd ingeslagen en de aanwezige beelden werden onthoofd en omgegooid. “Zonder de hoofden zijn onze zelfgemaakte beelden verloren”, zucht men bij KWB.

Als de hoofden niet gevonden worden zijn de beelden goed voor de schroothoop

De kerststal van KWB Steendorp op het Dorpsplein werd op 15 december feestelijk geopend, maar wordt maandag in mineur opnieuw afgebroken. Onbekenden drongen tijdens het afgelopen weekend de zelfgemaakte stal binnen en vernielden alle beelden.

“Een venster langs de zijkant van de stal dat voorzien was van tralies werd kapotgeslagen”, stelde voorzitter René Wittock van KWB zaterdagavond tot zijn grote ontzetting vast. “Via die opening zijn de daders vermoedelijk naar binnen gekropen. Van alle beelden die in de stal stonden werd het hoofd verwijderd. Een beeld werd ook omver geduwd. Aan de panelen die naast de kerststal staan werd de verlichting uitgetrokken.”

De politie kwam zondagochtend ter plaatse de nodige vaststellingen doen.

“Het venster werd wellicht ingeslagen met een verkeersbord”, weet Wittock. “Dat bord is gewoon voor de kerststal blijven staan. Buurtbewoners hebben jammer genoeg niets gehoord of gezien. Zelf kreeg ik afgelopen donderdag ook al te maken met vandalen. Die brachten toen ook vernielingen aan bij de kerststal die aan mijn eigen huis staat. Vermoedelijk gaat het over dezelfde bende.”

De beelden in de kerststal op het Dorpsplein werden eigenhandig gemaakt door kunstenaar Tony Peirsman. Als de hoofden van de beelden niet worden teruggevonden, dreigen de kunstwerken verloren te gaan.

“Het materiaal waarmee de hoofden werden gemaakt is er niet meer”, zucht men bij KWB. “We willen de beelden wel herstellen, maar zonder de hoofden is dat niet mogelijk. Bijzonder jammer, want het gaat om unieke werken. Ook in het maken en opbouwen van de kerststal zijn heel wat uren werk gekropen. De komende dagen gaan we kijken wat we verder kunnen doen. Voorlopig kunnen we alleen maar hopen dat de daders gevat worden.”
(Bron: HN/GVA – Bert Foubert)

 

Guido Poschet en René Wittock van KWB Steendorp en kunstenaar Tony Peirsman hopen dat de hoofden van de beelden nog worden teruggevonden. (foto: Bert Foubert)

POLITIE. Rijbewijs ingehouden en positieve speekseltest

Teveel alcohol
TEMSE – Tijdens een verkeerscontrole zaterdagnacht 6 januari op de Krijgsbaan in Temse werd het rijbewijs van een 39-jarige man uit Temse, ingehouden voor 3 uren. De man had teveel alcohol in zijn bloed.

Positieve speekseltest
Tijdens een controle op de Sint Amelbergalaan in Temse werd een 23-jarige man uit Temse betrapt in het bezit van drugs. De man reed met zijn voertuig toen hij werd gecontroleerd. Hij legde een positieve speekseltest af. Zijn rijbewijs werd onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen. De drugs werden inbeslaggenomen. De man werd gearresteerd. Het parket werd ingelicht. Na verhoor en een nacht in de cel mocht de man beschikken.

 

Schrijverke For Life voor Make a Wish en Kom op tegen Kanker

TEMSE – De voorbije weken organiseerde Herman Brys van kaffee ’t Schrijverke samen met zijn medewerkers/vrijwilligers naar goede gewoonte weer Schrijverke For Life. Deze keer waren de goede doelen Make a Wish en Kom op tegen Kanker.

Zo was er een wokavond, kon men aanschuiven aan VIP-tafels en kon men zich laten gaan tijdens een Afterwork-Party. Op zaterdag 5 januari kon men meestappen met een sneukeltocht die de zowat 85 deelnemers, langsheen het dijkpad richting Steendorp bracht.

Ook het team van coiffure Joëlle zorgde voor geld in het laatje. Zij verkochten cake bij de koffie en schonken hun gezamenlijke fooienpot aan Schrijverke For Life. De apotheose van de goede-doel-actie is op 9 februari gepland in ’t Schrijverke met een optreden van de Sugar Free Daddies.

Herman Brys (vooraan rechts) met de vrijwilligersorganisatie van de sneukeltocht