POLITIE. Ongeval met motorrijder, motorrijder ten val

Ongeval met motorrijder zonder rijbewijs

In de Haasdonksesteenweg in Temse is vrijdagavond een aanrijding gebeurd tussen een personenwagen en een motor. De personenwagen stopte voor een wegversmalling. De motorrijder merkte dit te laat op en is achteraan tegen de wagen gebotst. De 19-jarige bestuurder van de motor kwam ten val en raakte lichtgewond. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht. De motorrijder had geen rijbewijs.

Motorrijder ten val

Vrijdagnamiddag 25 september is op het Heilig Hartplein in Temse een motorrijder ten val gekomen. De motor schoof onderuit op het natte wegdek. De 39-jarige man werd voor verzorging naar het ziekenhuis gebracht.

(foto: Shutterstock)

Orde van de Baksteen hoopt carnaval-alternatief te kunnen organiseren

STEENDORP – Carnavalscomité Steendorp hoopt om volgend jaar een – coronaproof – carnaval-alternatief te kunnen organiseren, tijdens het weekend dat de carnavalstoet zou doorgaan.

“De meesten hebben waarschijnlijk wel het bericht gezien waarbij een aantal steden en gemeenten in onze streek reeds beslist hebben om geen carnavalstoet te organiseren in 2021”, stelt voorzitter Marc Ost. “Ondermeer Dendermonde, Lokeren, Buggenhout, Moerzeke-Kastel en Hamme. Hiermee willen wij nogmaals bevestigen dat wij de optie “carnavalstoet” tijdens het Valentijnweekend van 2021 voorlopig openhouden.”

Carnavalscomité Orde van de Baksteen is er zich van bewust bewust dat de kans eerder klein is dat de huidige corona regels tegen midden februari 2021 dusdanig versoepeld zijn dat de carnavalstoet zou kunnen doorgaan.

“We zijn ondertussen wel aan het bekijken of we eventueel een corona-proof alternatief op dezelfde datum kunnen organiseren”, aldus Ost. “Aangezien het gemeentebestuur beslist heeft om alle evenementen in de gemeentelijke infrastructuur te verbieden in de maand oktober, dienen we ook ons wildfestijn van 31 oktober te annuleren. Tevens zullen we ook de uitgifte van de jaarorde beschouwen als een voortzetting van seizoen 2019/2020. Ook de kroegentocht op 7 november zal geannuleerd worden.”

Carnavalstoet Steendorp (archieffoto 2018)

Flamboyante slager is even oud als z’n slagerij, maar Jean-Pierre (65) denkt stilaan om zijn zaak over te laten

Jean-Pierre denkt stilaan aan pensioen

TEMSE – 65 jaar: zo oud zijn zowel slager Jean-Pierre Smet als zijn slagerij Ardenia in Temse dit jaar geworden. Dat schrijft Het Nieuwsblad Waasland op zaterdag. Jiepie wil nog drie jaar doorgaan, en dan stopt hij ermee.

Jean-Pierre zag in mei 1955 het levenslicht, zijn ouders opende de slagerij in de Schoolstraat in september 1955. Jean-Pierre is er trots op dat hij zo goed als alles nog zelf maakt. “Het vlees voor mijn gehakt en préparé draai ik nog steeds door de vleesmolen.”

Jean-Pierre is een echte BV in Temse, zeg maar een BT – Bekende Temsenaar -.

Hij is de officieuze stadsdichter van Temse, organiseert regelmatig fietszoektochten en andere activiteiten, schonk zijn gemeente al verschillende streekworsten, en prijst op Facebook zijn winkel aan in ludieke filmpjes, inclusief valse snor en gezang.

Vader Julien opende de zaak in september 1955, toen Jiepie dus vier maanden oud was.
“Ik ben nu 65: nog drie jaar wil ik doorgaan, en dan stop ik ermee”, zegt Jean-Pierre. “Ik hoop dat een gedreven, jonge slager de zaak wil overnemen.”

Lees het volledige verhaal van de flamboyante slager op onze social media: Editietemse, Nieuws en Info uit Temse en degazetvantemst.be

De vader van Jean-Pierre stichtte de zaak in september 1955

 

Ferm Tielrode huldigde nieuwe Troostplek in

TEMSE/TIELRODE – Op zondag 20 september werd op het kruispunt van de Hofstraat met de Burmtiendestraat in Tielrode een troostplek ingericht door de lokale Ferm-afdeling (voorheen KVLV red.). Aan het kapelletje werd een infobord geplaatst met informatie en een gedicht.

Hierdoor wordt deze troostplek een plaats waar men naartoe kan gaan om even stil te staan, troost te zoeken en vooral ook hoop te vinden.

“In deze bijzondere periode, met afstandsregels en beperkingen op de bewegingsvrijheid, moeten we heel wat missen: familie en vrienden, hobby’s, gezellig samenzijn, een knuffel”, klinkt het bij Mirjam Van Osselaer van Ferm Tielrode. “We moeten een verlies verwerken of afscheid nemen van een geliefd persoon. Troost is meer dan ooit belangrijk, maar troost krijgen en troost geven is zo anders dan voorheen. ”

Het gewone leven is door het coronavirus ontwricht, bepaalde gebruiken en rituelen lopen anders dan voorheen.

“Veel mensen hebben het moeilijk om met deze situatie om te gaan”, stelt Van Osselaer. “Ferm wil dit niet zomaar laten gebeuren. Met Plant Troost willen we iedereen de kans geven om samen troost te vinden en te bieden. We zijn blij dat we op de Dag van de Landbouw een troostplek mogen inhuldigen dicht bij de natuur. Een plek die uitnodigt om er te mijmeren, weg te dromen en troost kan bieden.”

Schepen Hugo Maes mocht het woord nemen namens het gemeentebestuur.

Voor en achter de schermen

“Ik wil hier een eerbetoon brengen en een woord van dank en respect aan iedereen die zijn steentje bijdraagt om deze periode een beetje draaglijker te maken”, aldus de schepen. “Eerst en vooral de zorgverleners. Daarnaast zijn er nog heel wat mensen die het beste van zichzelf geven. Zoals de nationale Veiligheidsraad, maar de veiligheidscel in Temse die om de twee weken samenkomt om de situatie te evalueren. Daarnaast ook de mensen die het schakelzorgcentrum in de sporthal van Temse hebben ingericht. En de medewerkers voor en achter de schermen die alles in goede banen leiden. De winkeliers die trachten hun winkels coronaproof te maken en de lijst is nog ellenlang.”

“Onze gemeenschap is geraakt in haar hart door een onzichtbare vijand. Daarom willen we vandaag, zij het wel vanop afstand, samen een stapje zetten in een gemeenschappelijk en gedeeld verwerkingsproces. Daarom openen we vandaag deze blijvende troostplek aan dit kapelletje.”

Ferm initiatief

“Een kapelletje dat gebouw werd in 1850 door omliggende inwoners als dank aan Maria, de hulp der Christenen. Omdat ze toen verlost werden van een pandemie bij de dieren waardoor heel wat koeien en varkens zijn gestorven. We hebben in Temse en Tielrode al meerdere troostplekken en mijmerplaatsen. Deze plaats op de hoek van de Hofstraat en de Burmtiendestraat is zo’n plek waar iedereen welkom is om even stil te zijn. Alleen of met vrienden en familie heel even zonder woorden te zijn.”

“Er worden hier ook bloembollen geplant die zullen uitgroeien tot een bloemenzee ter herinnering aan de storm die we samen doorstaan hebben, voor iedereen die er niet meer bij is maar ook als herinnering dat we niet alleen staan. Een herinnering dat warmte, solidariteit en troost de diepste wonden kunnen zalven. Proficiat dit is een Ferm initiatief.”

Nadien mocht Ferm consulente voor Oost-Vlaanderen Annie Marrijse nog het woord nemen, net zoals de initatiefnemer voor de Troostplek mijnheer Houteqiet. Tussendoor was er ook een muzikaal intermezzo door Nicky Van Broek.

Na het onthullen van het infobord door Mirjam Van Osselaer en schepen Hugo Maes werden ook enkele bloembollen geplant die in het voorjaar zullen bloeien als symbool voor verbondenheid, hoop, vertrouwen en kracht.

Meer foto’s, klik hier

Bestuursleden van Ferm Tielrode onthulden het infobord van de Troostplek samen met consulente Annie Marrijse en schepen Hugo Maes

Schrijfster Belinda Aebi is voor nieuw boek op zoek naar getuigenissen

TEMSE – Schrijfster Belinda Aebi uit Temse is volop een nieuw boek aan het voorbereiden. En daarvoor is ze op zoek naar getuigenissen.

“Voor mijn nieuw boek had ik graag gesproken met mensen die in de textielfabriek ‘De Correctie’ gewerkt hebben, of een andere textielfabriek (Dacca, Orlay, Wittock-Van Landeghem red.) in Temse”, klinkt het bij Belinda. “Het mag ook een familielid zijn, die mij erover kan vertellen, indien de persoon niet meer in leven is.”

Geïnteresseerden kunnen zich melden via mail: belinda.aebi@telenet.be

Belinda Aebi woont sinds 2014 op de site De Zaat en is thrillerauteur. Begin dit jaar bracht ze het boek ‘Het Dorp’ uit. Dat speelde zich af aan de oevers van de Durme. In 2017 vond ze inspiratie aan de oever van de Schelde voor haar boek ‘Troebel Water’. Dat boek heeft zijn wortels in haar appartement, op de site waar tot 1994 de Boelwerf gevestigd was.

Belinda Aebi tijdens de voorstelling van haar boek ‘Het Dorp’ begin dit jaar

Terugblik 1988-2020 in Galerij Philippus Nijs

Overzichtstentoonstelling Chris Bachot: ‘Souvenirs’, 30 jaar Textielkunst en 12 jaar Projectatelier

TEMSE – Chris Bachot, één der boegbeelden van de Academie van Temse, nam onlangs afscheid. 32 jaar lang was zij er als lerares aan de slag, waarvan 30 jaar in de klas Textielkunst en 12 jaar in het Projectatelier.

Met beide klassen schreef zij geschiedenis, mede aan de hand van originele, vaak gedurfde initiatieven. Vooral ook de tentoonstellingen in oude gebouwen genoten uitzonderlijke weerklank.

Hoe omvangrijk en groots haar palmares is, wordt geëxposeerd in Galerij Philippus Nys (Academie, Schoolstraat 15), zowel binnen het gebouw als in de tuin.

De expo was gepland in de lente, maar kon ingevolge corona niet plaatsvinden.

De tentoonstelling is nog toegankelijk op

* zaterdag 19 en 26 september,
* en zondag 20 en 27 september
telkens van 10 tot 12 en van 14 tot 17 u.

Info: www.academietemse.be

Chris Bachot en burgemeesterLuc De Ryck

Maurits De Ryck en Sonja Poeck, 60 jaar getrouwd

TEMSE – Op zaterdag 19 september vierden Maurits De Ryck en Sonja Poeck hun diamanten huwelijksjubileum.

Maurits werd geboren in Bornem op 9 november 1938, Sonja in Temse op 22 september 1940. Op 16 september 1960 werden zij door burgemeester August Maes in de echt verbonden.

Maurits was werkzaam op de Aankoopafdeling van de Boelwerf.

Hij is al 72 jaar muzikant: hij was trompetsolo bij Concordia et Amicitia in Bornem en (vanaf 1954, na de verhuizing naar Temse) bij de harmonie Recht door Zee en het Harmonie Orkest Temse (HOT). Hij speelde als gastmuzikant bij meerdere big bands. Hij was ook één der vaste waarden van de dansorkesten die de jaren 1950-1960 kleurden: trompettist bij The Marly Club, het William Show Orkest en The Skyrockets.

Maurits en Sonja hebben 3 kinderen, 7 kleinkinderen en 2 achterkleinkinderen. Zij wonen op de Kattebrug.

De jubilarissen en hun drie kinderen, Bob, Katty en Jean-Pierre.

Inwoners ruimen 2500 kg. zwerfvuil tijdens Bubble Cleanup

TEMSE – Ekobie vzw organiseerde zaterdag 19 september samen met het gemeentebestuur de Bubble Cleanup. De coronaversie van het XL Zwervuilevent van vorig jaar.

“We keken al uit naar een XXL Event maar het coronavirus besliste daar anders over”, vertelt Ellen Ongena van Ekobie. “Meer dan 130 mensen uit groot-Temse gaven gehoor aan onze oproep die we deden samen met het lokaal bestuur, Ons Streven en Ondernemend Temse om met hun bubbel zwerfvuil te gaan rapen. Samen haalden ze 2500 kilogram zwerfvuil uit de omgeving.”

“De ‘usual suspects’ werden in enorme hoeveelheden gevonden zoals blikjes, plastics, peuken. Het is noodzakelijk dat we dit giftig afval weghalen uit de natuur, waar ook wij een deel van zijn.”

Jaarlijks haalt de gemeente Temse zo’n 80.000 kg zwerfvuil en sluikstort op.

“We zetten daarom in op het bewustzijn vergroten en actie ondernemen”, stelt Ongena. “De motivatie van de burgers in Temse is groot. Dinsdag delen we prijzen uit, gesponsord door duurzame lokale winkels en organisaties. Ekobie geeft aan elke deelnemer ook een biodivers presentje. Omdat deze burgers, over alle culturen en politieke partijen heen, een deel van de oplossing willen zijn, op een positieve manier. En dat verdient een beloning.”

Meer foto’s, klik hier

Country Line Dance Club de ‘Howling Wolfs’ nu ook in Temse

TEMSE- Sinds kort heeft Temse een nieuwe Country Line Danceclub. De Howling Wolfs is het geesteskind van Liliane Wauters en Diego Van den Reeck. De club is een afdeling van de gelijknamige vereniging in Eeklo.

“Wij bieden beginnerslessen voor Country Line Dance aan”, stelt Diego. We beginnen echt vanaf de basis.”

“Vorig week kregen we toelating van de burgemeester om onze lessen te organiseren”, klinkt het. “Uiteraard verloopt dit coronaproof. Iedereen heeft een mondmasker op tot in de zaal. Tijdens het dansen mag het masker af. Maar uiteraard danst men met anderhalve meter afstand van elkaar. Momenteel hebben we zowat 10 inschrijvingen. Als er nog leden bijkomen geef ik les in twee sessies.”

In Temse zijn er een aantal gewone line-danceclubs maar dit is de eerste country line dancevereniging. Diego, in de countrywereld bekend met zijn alias Angelo McCoy, is telkens lesgever van dienst.

Ik heb zowat 10 jaar ervaring in Country Line Dance”, vertelt hij. “Ik ben zelf verantwoordelijke voor onze club in Eeklo. Maar heb al heel Vlaanderen doorkruist om Country Line Dancelessen te geven. Zo geef ik ook les in Adegem en Wetteren.”

Wie interesse heeft kan elke eerste en derde zaterdag van de maand van 14 – 17 uur in de bovenzaal van de Gulden Cop op de Markt terecht. Iedereen is welkom. Liliane Wauters is verantwoordelijke voor de afdeling Temse.

“Door een heelkundige ingreep kan ik tot eind oktober niet meedansen maar men kan wel voor info en inschrijvingen bij mij terecht klinkt het bij Liliane Wauters. Men kan mij gewoon een bericht sturen via Messenger.”

Info: www.facebook.com/liliwauters

Meer foto’s, klik hier

De Howling Wolfs aan het oefenen met links lesgever Diego ‘Angelo McCoy’ Van den Reeck

E-boeken lenen kan voortaan op je eigen toestel in de Bib van Temse

TEMSE – Op 17 september starten 165 openbare bibliotheken in Vlaanderen en Brussel met het e-boeken uitleenplatform cloudLibrary. Ook in Temse kunnen de leners van de Bib gratis genieten van deze nieuwe dienstverlening en kiezen uit meer dan 4.000 titels.

“Onze leners kunnen vanaf nu e-boeken lenen met hun eigen toestel”, zegt bibliothecaris Jeroen De Lathouwer. “Via het platform cloudLibrary kunnen leners tegelijkertijd 2 e-boeken lenen, 2 e-boeken reserveren en elk boek maximaal 6 weken houden. Na die 6 weken verdwijnen de e-boeken automatisch van het toestel dus over boetes hoeven ze zich geen zorgen te maken.”

Collectie

“Met de start van de e-boeken willen we inspelen op een toenemende vraag bij het publiek”, licht schepen van Cultuur Lieve Truyman toe. “Als Lokaal Bestuur Temse trekken we jaarlijks 4.800 euro uit voor deze nieuwe dienstverlening. De klemtoon ligt op Nederlandstalige vlot leesbare, spannende en romantische boeken, literaire romans en populaire non-fictie. Er zal ook een klein aanbod Engelstalige titels beschikbaar zijn. Bedoeling is dat de collectie geleidelijk aan groeit.”

Tussen de ruim 4.000 titels vinden leners van de Bib boeken van onder andere Arnon Grunberg, Stefan Brijs, Luc Deflo, Pieter Aspe, Per Olov Enquist, Nicci French, Rudi Vranckx, Pascale Naessens en nog veel meer. De meerderheid van Vlaamse uitgevers zette haar schouders onder het platform.

“De e-boeken kan je met de app van cloudLibrary lezen op je smartphone of tablet, op een gewone pc en met de meest courante e-readers zoals Kobo, Tolino en Vivlio. Het enige wat je als lener nodig hebt, is een Mijn Bibliotheek profiel om je aan te melden op het platform. CloudLibrary is gebruiksvriendelijk en bedoeld voor jong en oud. Je hoeft helemaal geen kenner te zijn. Op onze website vind je ook eenvoudige handleidingen terug of je kan bij ons in de Bib terecht met al je vragen”, besluit bibliothecaris Jeroen De Lathouwer.

Meer info

Ontdek alles over onze de e-boeken op temse.bibliotheek.be/e-boeken

De dienst wordt aangeboden met het cloudLibrary-platform en is een samenwerking tussen Cultuurconnect, Standaard Boekhandel en Bibliotheca. Leners melden zich aan met hun Mijn Bibliotheek-profiel om e-boeken te lezen op tablet, smartphone, computer of e-readers.

Schepen van Cultuur Lieve Truyman (N-VA) en bibliothecaris Jeroen De Lathouwer stelden de nieuwe dienstverlening voor

Coronacijfers in Temse stabiel

TEMSE – De toestand van het aantal coronabesmettingen in Temse is stabiel. Dat concludeerde de Veiligheidscel tijdens de vergadering van 17 september.

De Veiligheidscel die tweewekelijks samenkomt, wordt voorgezeten door de burgemeester en bestaat uit vertegenwoordigers van de Huisartsenkring, Hogere Gezondheidszorg, schepencollege, gemeentepersoneel, Politie, Hulpverleningszone Waasland (brandweer), de woonzorgcentra en de scholengemeenschappen.

Daarbij wordt gebruik gemaakt van drie verschillende statistische bronnen: de Lokale Huisartsenkring, het Agentschap Zorg en Gezondheid en Sciensano.

Tijdens de vergadering op donderdag 17 september concludeerde de cel dat de toestand stabiel is. De voorbije week werden in Temse 15 nieuwe besmettingen geregistreerd, van wie bijna de helft scholieren.

19 besmette personen zijn op dit moment nog in quarantaine.
Er zijn geen overlijdens genoteerd sinds de uitbraak van de tweede golf.
Gezien de stabiele toestand werd beslist om geen bijkomende maatregelen te nemen.

Bovenop de federale richtlijnen is in Temse het bij zich hebben van een mondmasker verplicht, zodat het te allen tijde kan gebruikt worden waar nodig, wenselijk of verplicht.

Alle in de Veiligheidscel vertegenwoordigde organisaties en besturen bedanken langs deze weg iedereen die zich blijft inzetten voor het beperken van het besmettingsrisico en het strikt volgen van de richtlijnen.

Kooptombola ‘Winkelhieren’ lokt heel wat klanten naar de lokale handelaars

TEMSE – Unizo en het gemeentebestuur reikten de hoofdprijzen uit van de kooptombola Winkelhieren. Die werd georganiseerd om de lokale handelaars te steunen naar aanleiding van de coronacrisis.

“Er zijn meer dan 60.000 deelnemingstickets ingevuld. Dit overtreft de stoutste verwachtingen en prognoses”
Stephan Van der Gucht, Schepen van Lokale Economie

Schepen van lokale economie Stephan Van der Gucht (N-VA) blikt terug op een zeer geslaagde actie in samenwerking met Unizo Temse.

“Er zijn meer dan 60.000 deelnemingstickets ingevuld. Dit overtreft de stoutste verwachtingen en prognoses”, glundert Van der Gucht. “Eveneens een bewijs dat winkelen in Temse leeft. Er was voor meer dan 15.000 euro aan prijzen te winnen. Niet minder dan 86 lokale handelaars namen deel aan deze aktie die volledig gedragen werd door het lokaal bestuur en waar Unizo Temse de promotie verzorgde. We mogen spreken van een grandioos succes.”

Het lokaal bestuur heeft onder impuls van schepen Van der Gucht de schouders gezet achter onder verschillende akties om de lokale handelaars mee door deze moeilijke periode te loodsen.

“In maart reeds hebben we een gewaardeerde bloemetjesactie gedaan, in april een vloerstickeractie, dit telkens in samenwerking met Unizo Temse. Er zijn verschillende steunmaatregelen genomen door het schepencollege om zowel horeca, marktkramers en taxibedrijven te ondersteunen. Eens te meer een bewijs dat dit voltallige college sterk wil inzetten op onze lokale economie.”

Het orgelpunt hierin moet de hernieuwing van de handelskern worden.

“De voorbereidingen zijn in volle gang, achter de schermen wordt er zeer hard gewerkt over de verschillende diensten heen, van mobiliteit, openbare werken, Ruimtelijke Ordening, Technische Dienst en Lokale Economie om een mooie en frisse handelskern te realiseren. Dit alles in samenspraak met de betrokken handelaars.”

De twee hoofdprijzen, een vlucht met de Jommeke ballon, werden gewonnen door Nadine joos en Caroline Vercauteren.

De overige prijzen kunnen afgehaald worden in het kantoor van Toerisme op de Markt vanaf maandag 21 september. Een lijst met alle winnaars bekijkt u op de gemeentelijke website.

Nadine Joos en Caroline Vercauteren wonnen de hoofdprijzen, een vlucht met de fonkelnieuwe Jommeke-ballon. Hier geflankeerd door Unizo bestuursleden,  schepenen Lieve Truyman, Stephan Van der Gucht en Hugo Maes en ballonvaarder Koen De Jonghe

Klik hieronder door wat er te winnen was:

Lees verder Kooptombola ‘Winkelhieren’ lokt heel wat klanten naar de lokale handelaars

Ekobie organiseert zaterdag Bubble Cleanup

TEMSE – Een jaar geleden organiseerde Ekobie vzw samen met de gemeente Temse het XL Zwerfvuilevent. Omdat in coronatijden zo’n event niet mogelijk is kan men komende zaterdag met de eigen bubbel deelnemen aan de Bubble Cleanup.


Een jaar geleden hadden we 350 deelnemers die zowat 4 ton zwerfvuil verzamelden”, stelt Ellen Ongena van Ekobie. “Dit weekend gaan we voor de Bubble Cleanupin eigen bubbel de straat op en onze omgeving proper maken maar vooral ook onze medemens inspireren het juiste te doen en laten zien dat we al dat giftig afval niet in onze natuur willen.”

“Inschrijven is verplicht en kan via de website van Ekobie voor de leukste Covid editie en win één van de duurzame prijzenpakketten. Dit jaar delen we duurzame beloningen uit aan alle deelnemers van de Bubble Cleanup én een jury kiest op 22 september uit elke categorie een winnaar.”
Stuur op 19 september een foto door van jullie bubbel en vergeet jullie niet in te schrijven via: https://nl.ekobie.com

Vorig jaar lokte het XL Zwerfvuilevent 350 deelnemers

Komende zaterdag weer Landbouwmarkt in Tielrode

TEMSE/TIELRODE – Komende zaterdag kan men op het plein aan de sporthal in Tielrode weer naar de Landbouwmarkt. Elke derde zaterdag van de maand een organisatie van het Landbouwoverleg en de gemeente Temse.

Vanaf 9u staan de landbouwers er opnieuw met hun verse producten.

De Landbouwmarkt kwam er in april 2017 naar aanleiding van de bachelorproef van Jens Van Meervenne.

Land- en tuinbouwers bieden er hun verse producten aan, rechtstreeks van de hoeve naar de consument. Dit alles in een charmant en gezellig kader. Iedereen is welkom.

De eerste Landbouwmarkt in april 2017 op Temse TV