Cultuurtuin WAAS zorgt voor een Waas kunstzinnig ‘wereldreparatiepakket’ voor kinderen

TEMSE/WAASLAND – Negen Wase gemeenten bieden samen met Cultuurtuin WAAS een kleinschalig, kunstzinnig en inspirerend wereldreparatiepakket aan: PAK-KET-MEE-PAKKET.

Cultuurtuin WAAS is de samenwerking tussen 10 Wase gemeenten rond kunst en cultuur”, aldus Lieve Truyman, voorzitter van Cultuurtuin WAAS. “Men brengt je op de hoogte van wat er in het Waasland cultureel te beleven is. We stimuleren en verbinden culturele spelers over de grenzen van gemeenten en sectoren heen.”

Het PAK-KETMEE-PAKKET helpt je ook om zelf je eigen omgeving een beetje te repareren.

Kinderen (6+) in huis met goesting om te knutselen en de wereld te verkennen? PAK-KETMEE-PAKKET helpt je ook om zelf je eigen omgeving een beetje te repareren.

“Het pakket bestaat uit tien opdrachten met duidelijk stappenplan”, aldus Truyman. “Je kan ze los van elkaar uitvoeren in je eigen gemeente en op straat. Zo kan je kleine ingrepen doen in je eigen omgeving en meewerken aan een warmere wereld. Zeker welkom in deze coronatijden.”

Maak een vouwmens of neem een warmtebad. Brouw wat zomerdorst of een beetje krijtblijheid. Stuur verwarmende post naar een onbekende en zorg voor de bijen dankzij de zaadbom.

Achter deze pakketten zitten de kunstenaars van OOGST & hirngespinst die ze produceren i.s.m. BuSO scholen (De Ark en De Varens).

Kijk mee filmpjes op: https://www.facebook.com/GezustersHirngespinst

Je kiest voor één pakket per kind, of één om te delen met twee. De pakketjes worden aan een democratische
prijs verkocht via de cultuurcentra van Sint-Niklaas, Temse (vanaf 27/4), Lokeren en Sint-Gillis-Waas en de bib van Moerbeke (vanaf
mei).

In andere gemeenten worden ze gratis verdeeld. Snel zijn is de boodschap want het aantal is beperkt. Een deel van de pakketjes worden gericht gratis verspreid. In elke betrokken gemeente werkt de cultuurdienst, het CC of de Bib samen met één of meerdere sociale partners
zodat ook kinderen uit kwetsbare gezinnen kunnen genieten van het aanbod.

Temse CC i.s.m. Dienst Jeugd en Huis van het Kind / vanaf 27 april / Afhaalpunt: CC Temse / Info www.cultuurcentrumtemse.be – cultuur@temse.be

Vita Scheldebad sluit tijdelijk de douches

Oproepen om zich aan de geldende regels te houden worden niet nageleefd

TEMSE – Het Vita Scheldebad sluit tijdelijk de douches. Dit omdat de geldende regels ondanks eerdere oproepen niet nageleefd worden.

“Wij moeten ons aan de verplichte maatregelen houden om open te kunnen blijven” Vita Scheldebad

De voorbije weken deed het Vita Scheldebad al meermaals een oproep aan de bezoekers via de Facebookpagina om kort te douchten en zich aan de maatregelen te houden.

“We merken dat onze dringende vraag om kort te douchen en de verplichte maatregel van maximum 4 personen in de douches nog door vele mensen niet wordt gerespecteerd”, klinkt het bij Vita Scheldebad. “Ook zijn er meerdere oproepen geweest de voorbije weken om deze regels te volgen. Helaas is het resultaat dat we nu de douches tot het einde van de paasvakantie zullen afzetten. Wij moeten ons aan de verplichte maatregelen houden om open te kunnen blijven maar de verantwoordelijkheid van de bezoekers draagt hier toe bij.”

“Onze excuses voor het ongemak aan de mensen die zich wel altijd naar de regels schikken”, stelt men. “Vanaf maandag 19 april zullen de douches terug aangaan. Indien we merken dat deze regel nog steeds een probleem blijft, zullen ze weer uitgaan. Nogmaals onze excuses maar we roepen op om de verplichte maatregelen, die ook ons worden opgelegd, strikt na te leven.”

Huurwoningen moeten aan minimale kwaliteitsnormen voldoen

TEMSE – Sinds begin april is een conformiteitsattest verplicht voor bepaalde huurhuizen en -appartementen in Temse.

Via dat attest weet de huurder dat de woning voldoet aan de minimale kwaliteitsnormen van de Vlaamse Wooncode. Onderwerpen als vochtproblemen, rookmelders en isolatie komen aan bod. Bij gebreken kan de huurder aan de vrederechter om een herstel of een ontbinding van de huurovereenkomst vragen.

Het attest wordt gefaseerd ingevoerd voor alle nieuwe verhuringen. Sinds 1 april geldt het in het oude dorpscentrum, zijnde de Kasteelstraat, Scheldestraat, Boodtsstraat en Philemon Haumanstraat.

De komende jaren wordt dat uitgebreid tot in 2027 in alle huurwoning de verplichting geldt. Verhuurders kunnen het attest krijgen door een conformiteitsonderzoek aan te vragen bij Woonwijzer Waasland. Een controleur voert dan een inspectie uit. De controle en een mogelijke hercontrole bij problemen zijn gratis, vanaf de tweede hercontrole moet men betalen.

De gemeente voerde het attest in omdat Temse veel oudere huurwoningen telt, niet altijd in even goede staat. Zowat 33 procent van de inwoners is huurder.
(Bron: HN/Tom Nuytemans)

 

Eénrichtingsverkeer In Hoogkamerstraat, tussen Eurolaan en Kapelanielaan, door nutswerken

Dinsdagochtend al 10 PV’s voor bestuurders die verbodsborden negeerden

TEMSE – In de Hoogkamerstraat tussen de Eurolaan en de Kapelanielaan, net voor de brug over de E17, is tijdelijk éénrichtingsverkeer ingevoerd. Dit naar aanleiding van voorbereidende nutswerken die gestart zijn ter hoogte van de Kapelanielaan.

De komende maanden wordt de Hoogkamerstraat tussen de N16 en de brug over de E17 volledig heringericht. Ook de Kapelanielaan en het kruispunt met de N16 krijgt een make-over.

“Voor de wegen- en rioleringswerken van start gaan, vernieuwen de nutsmaatschappijen de leidingen voor water, gas, elektriciteit en telecommunicatie”, klinkt het. “Ook hier wordt in fases gewerkt om de hinder voor de omliggende bedrijven, buurtbewoners en het verkeer zoveel mogelijk te beperken.”

Eigenlijke werken

Momenteel moet men vanuit de Eurolaan verplicht naar rechts rijden

“Het huidige éénrichtingverkeer in de Hoogkamerstraat is voorlopig tijdelijk naar aanleiding van de voorbereidende nutswerken ter hoogte van de Kapelanielaan die opgestart zijn op 12 april en lopen waarschijnlijk tot juli dit jaar”, stelt schepen van Mobiliteit Lieve Truyman (N-VA). “Dit is de eerste fase van de voorbereidende nutswerken. De eigenlijke werken van Agentschap Wegen & Verkeer (AWV) starten eind juni aan de brug over de E17, de werken ter hoogte van het kruispunt met de N16 starten eind augustus.

“Nadat het kruispunt heraangelegd is komt er definitief enkele richting in de Hoogkamerstraat, tussen de Eurolaan en de Kapelanielaan richting Sint-Niklaas en de ganse Kapelanielaan”, aldus Truyman. “Vanuit de Eurolaan zal autoverkeer vanaf dan ook definitief verplicht naar rechts moeten rijden. Beide werken, het fietspaddossier Hoogkamerstraat en de werken van AWV zijn op elkaar afgestemd en houden verband met elkaar.”

De huidige éénrichtingsregeling in de Hoogkamerstraat is dus de voorbode voor het definitieve gelijkaardige ontwerp.

De politie controleert trouwens regelmatig of de éénrichtingsregeling gerespecteerd wordt. Dinsdagochtend werden er al 10 pv’s uitgeschreven voor bestuurders die de verbodsborden negeerden.

Meer info over de werken, klik hier

Autoverkeer kan niet richting N16, fietsers moeten deels op de rijbaan (foto boven) Verkeer dat uit de richting van de brug over de E17 komt moet verplicht rechts de Kapelanielaan inrijden. (foto onder)

Bestuurder ramt geparkeerde takelwagen

TIELRODE – In de Gentstraat in Tielrode is een bestuurder zondagavond  11 april de controle over het stuur van zijn auto verloren.

Hij ramde eerst een geparkeerde takelwagen om vervolgens in de voortuin van een huis tot stilstand te komen. Daarbij werd ook een tuinmuur beschadigd. De bestuurder raakte lichtgewond. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht, maar daar toegekomen zette hij het op een lopen. (Bron: HN/Bert Foubert)

Foto: Bert Foubert

Natuurpunt Scousele wil leerlingen en bewoners woonzorgcentra stimuleren om nestkastjes te maken

TEMSE/STEENDORP – Natuurpunt Waasland kern Scousele en het gemeentebestuur slaan de handen in elkaar om ‘Project Nestkast’ te realiseren.

Vanaf 15 april is er een crowdfunding van acht weken waar we aan bewoners en sympathisanten vragen om ons te helpen in de vorm van donaties via volgende link: https://acties.streekfondsoostvlaanderen.be/project/29735

“Wij willen leerlingen, bewoners van de woonzorgcentra en Natuurpunters samen stimuleren om nestkasten te maken en tegelijk de natuur te ontdekken”, klinkt het bij Natuurpunt Scousele. “Met dit project willen we ook mensen bewust maken omtrent het verlies aan natuur, aan biodiversiteit, elke actie telt dus! Daarom zamelen we geld in, zodat er hout en kleine camera’s kunnen aangekocht worden.”ken

Met het hout maakt de gemeentelijke Technische Dienst bouwpakketten voor nestkasten.

“Leerlingen van het vijfde leerjaar uit scholen te Temse timmeren deze nestkasten – onder begeleiding van vrijwilligers van Natuurpunt – in elkaar. Ook de senioren in de verschillende zorgcentra van Temse zetten we op die manier aan om creatief aan de slag te gaan.”

Elke deelnemende school en WZC krijgt ook een nestkast met camera. Zo kunnen ze het ontluikende leven volgen op een scherm in de klas of in de kantine, een prettige bezigheid en tegelijk ook schooltelevisie.

Wil je meewerken? 0473 72 66 15 of via scousele@natuurpuntwaasland.be

Nestkastje met camera (foto: Natuurpunt Scousele)

Ook Temse heeft nu zijn ‘Goed Nieuws uit…’ – pagina op Facebook

TEMSE – Sinds deze week is Temse een leuke Facebookpagina rijker. Net zoals 299 andere gemeenten in Vlaanderen heeft de Scheldegemeente nu ook zijn ‘Goed Nieuws uit…’-pagina. Een initiatief van West-Vlaming Pieter DeKnudt.

“Ik weet dat slecht nieuws verkoopt. Maar ook op Facebook mag het goed toeven zijn” Initiatiefnemer Pieter Deknudt

Pieter maakte de voorbije weken voor elke Vlaamse gemeente een Facebook-pagina aan, enkel voor goed nieuws, en dus ook voor Temse!

“Hier zijn mensen vriendelijk voor mekaar”, vertelt Pieter. “Wie zich niet meer wil verliezen in geklaag over virologen en vaccins, maar wel oog heeft voor al het lokale schoons. “Ik weet dat slecht nieuws verkoopt. Maar ook op Facebook mag het goed toeven zijn.”

“Overal is slecht nieuws te vinden, zeker door corona, en sociale media zijn tegenwoordig eerder klaagmuren geworden”, legt Pieter, zelf vader van twee zoontjes, uit. “Terwijl er zoveel mooie, lokale verhalen zijn om in de verf te zetten.”

Laat ze dus maar komen al die positieve verhalen uit Temse. Zoals promoten van lokale events, verenigingen die, om hun werking te steunen, openbare activiteiten organiseren of vragen en/of aanbieden van hulp…het kan allemaal bij Goed nieuws uit Temse -‘Good Vibes Only‘- 😃😁😆😘

Meer info: https://www.facebook.com/groups/771954190063847

Pieter maakte voor elke Vlaamse gemeente een Goed Nieuws uit…-pagina, en dus ook voor Temse (C) HLN

Kunstwerk met bewegende vlinder siert voortaan gevel van historisch gemeentehuis

Inhuldiging kunstwerk voorloper van expo ‘Natuur in Miniatuur’ van Temsese kunstenares Marijke Meersman in Plantentuin Meise

TEMSE – Vrijdagnamiddag werd aan de gevel van het gemeentehuis op de Markt een creatie van illustratrice Marijke Meersman ingehuldigd. Het kunstwerk ‘Onder de Vleugels’ is een bewegende vlinder, dat past in het project Natuur in Miniatuur, een kunsthappening vanaf 15 mei in de Plantentuin van Meise.

Marijke Meersman (56) is vooral bekend als illustratrice. Ze maakte in haar lange carrière maar liefst 168 boekcovers en ook heel wat postzegels werden door haar ontworpen.

“De creatie van het kunstwerk kent een hele voorgeschiedenis”, vertelt Marijke Meersman. “Naar aanleiding van de honderdste illustratie die ik maakte voor een postzegel van Bpost lag de uitgave van een kunstboek voor de hand. Het boek zal voorgesteld worden in de Plantentuin van Meise op 14 mei.”

“Maar het werd veel meer dan een kunstboek. Bpost spoorde mij aan om een grote kunsthappening op poten te zetten. Mijn fantasie reikt soms heel ver en ik droomde van een expo in het kasteel van de Plantentuin van Meise. En die droom bleek toch niet onrealistisch.”

‘In maart vorig jaar waren we volop bezig met de voorbereidingen van het boek, een kortfilm en de expo, en toen sloeg corona toe. Om er zeker van te zijn dat niet alles vergeefse moeite zou zijn besloot ik om een buitenexpo te realiseren in de Plantentuin van Meise.”

Binnen het project ‘natuur in miniatuur’ kwam ik op het idee om een combinatie te maken van techniek, kunst en natuur. Voor de techniek kon ik een beroep doen op het bedrijf LVP Engineering uit Temse. Het kunstwerk ‘Onder de Vleugels’ is een voorloper van de expo in Meise. En zo heeft Temse een primeur te pakken. Of hoe een illustratie kan uitgroeien tot een vier meter groot kunstwerk in Temse.”

Vlaams minister Matthias Diependaele mocht het kunstwerk in beweging zetten

“De vlinder is een dagpauwoog. Ik hoop dat veel voorbijgangers hier even halt zullen houden. Het mooiste effect is natuurlijk wanneer hij van gesloten stand de vleugels open en de kleurenpracht tevoorschijn komt.”

Jo Delmotte van LVP Engineering is blij met het resultaat.
“De bewegingen van de vlinder zijn identiek als in de natuur. De vlinder zit in een soort rustpauze zoals hij op een bloem zou zitten. ’s Nachts gaan de vleugels toe. We hebben ook een windmeter geïnstalleerd aan de gevel van het gemeentehuis. Als de wind iets te hard waait, gaan de vleugels ook automatisch toe.”

Marijke doopt het werk ‘Onder de vleugels’. “Er zit heel veel symboliek in”, vertelt ze. “Voor een creatieve geest is het belangrijk dat men de vleugels kan spreiden. Daarnaast geeft het ook een gevoel van geborgenheid om onder de vleugels te zitten. Met dit werk wil ik mensen wat dichter bij zowel natuur als cultuur brengen.”

Minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) was eregast bij de inhuldiging vrijdag. Ook hij is onder de indruk. “Het kunstwerk geeft een meerwaarde aan dit stuk onroerend erfgoed”, klinkt het.

De kunsthappening ‘Natuur in miniatuur’ loopt van 14 mei tot 22 november in de Plantentuin van Meise. Kaarten voor de expo zijn ook te verkrijgen bij de toeristische dienst van Temse.

Meer foto’s, klik hier

Minister Matthias Diependaele mocht de stekker in het contact steken en de vlinder in beweging brengen

 

Carnavalscomité Temse viert jubileum met lancering eigen bier

Nieuw bier is een ode aan de stichter van Temse carnaval

TEMSE – Het carnavalscomité van Temse bestaat 44 jaar, in carnavalstermen een jubileumjaar (4×11). Dat zet men in de kijker met de lancering van een eigen bier: Désiré. Meteen ook een ode aan de stichter van Temse carnaval: Désiré Van Riet.

“Het nieuwe streekbier moet een blijver zijn. Als het aanslaat uiteraard”
Dirk Mettepenningen Voorzitter Gemeentelijk Carnavalscomité

Het is ondertussen van 2019 geleden dat men in Temse nog eens de zotskap kon opzetten. Dit jaar zou men 44 jaar carnaval vieren in de scheldegemeente (44 als veelvoud van carnavalscijfer 11) Maar door corona kon dit natuurlijk niet doorgaan.

Toch bleef men bij het carnavalscomité niet bij de pakken zitten.

Uitgave van boek

“Na de lancering van de Reus Gerard Den Belleman in 2017 hadden we voor ons jubileumjaar twee initiatieven in de pipeline zitten”, stelt Dirk Mettepenningen, voorzitter van het Gemeentelijk Carnavalscomité. “De uitgave van een boek met de geschiedenis van Temse carnaval en de lancering van een eigen bier.”

Door de uitbraak van het coronavirus werd de uitgave van het boek, waar bestuurslid Eveline Claus aan bezig is, nog even uitgesteld maar het eigen bier is nu toch verkrijgbaar.

Aangepast glas

Het nieuwe streekbier moet een blijver zijn. “Als het aanslaat uiteraard”, zegt  Mettepenningen. “De eerste reacties zijn erg positief. We gingen voor het bier aankloppen bij verschillende brouwerijen maar bij brouwerij BeerSelect in Gent vonden we wat we zochten: “Een blond speciaalbier met 7,2% alcoholgehalte. Het bier bevat veel Belgische hop waardoor het wat extra bitterheid heeft.”

Het logo, ontworpen door Eveline Claus, is geïnspireerd op de skyline van Temse. Er wordt ook een aangepast glas op de markt gebracht. Voorlopig is het bier enkel bij drankenhandel Prik & Tik op Cauwerburg en in de webshop van het carnavalscomité te verkrijgen. “Maar zodra de horeca heropent, zal het ook in heel wat cafés in groot-Temse op de kaart staan”, aldus Mettepenningen.

De naam van het nieuwe bier is een eerbetoon aan Désiré Van Riet, die als schepen het carnaval oprichtte in 1977.

Mooi eerbetoon

“Bij de fusie in 1977 was er in elke deelgemeente een carnavalsstoet, behalve in de centrumgemeente Temse”, weet burgemeester Luc De Ryck. “Daarom dat Désiré Van Riet een initiatief nam om ook in de centrumgemeente carnaval te organiseren. Een jaar later is dan de eerste stoet georganiseerd.”

Zijn zoon Didier Van Riet mocht als eregast op de voorstelling van het bier woensdagavond in AC De Zaat het bier in ontvangst nemen.

“Het doet mij iets. Het is fantastisch mooi eerbetoon aan mijn vader en zijn inspanningen om carnaval hier in Temse op de kaart te zetten”, klinkt het.

Op het etiket van het bier staat ook een QR-code die men kan scannen met een smartphone en verbinding maakt met een webpagina over Désiré, de vader én stichter van van carnaval in Temse. Zo krijgt men meer info over het nieuwe Temsese bier.

De jubileumeditie van Temse carnaval is alvast uitgesteld naar volgend jaar.

“In het najaar willen we alvast terug een prinsverkiezing organiseren”, bevestigt Dirk Mettepenningen, voorzitter van het Gemeentelijk Carnavalscomité. “De verkoop van het bier moet ook wat geld in het laatje brengen zodat we er volgend jaar een groot feest van kunnen maken.”

Hedendaagse trend

Ook biervereniging de Objectieve Kaaischuimers is de lancering van het nieuwe streekbier erg genegen.

“Toen wij 25 jaar geleden startten met onze vereniging bestonden er niet zoveel biervariëteiten”, stelt voorzitter Soames Maes. “Als we de evolutie bekijken is het aantal microbrouwerijen en het aanbod van bieren serieus uitgebreid. Dat blijkt ook uit de bierkaarten in cafés en restaurants waar veel meer aandacht aan wordt besteed dan 25 jaar geleden.”

“En uiteraard zijn wij als Kaaischuimers, die zich actief inzetten tot het promoten van de biercultuur, altijd verheugd als er een nieuw bier wordt voorgesteld. Désiré is een zeer lekker bier dat wat smaak betreft meegaat in de hedendaagse trend die er is, met name de meer hoppige bieren, evenwichtig is van smaak en een etiket dat sober is maar karakteristiek voor Temse.”

Een fles van 33cl kost 2,10 euro, een glas 6 euro maar wie een doos van 24 bestelt krijgt dit er gratis bij. Bestellen kan via www.carnavaltemse.be/winkel/catalogus

Burgemeester Luc De Ryck, Didier Van Riet en voorzitter Dirk Mettepenningen bij de voorstelling van het bier. Op de tweede rij Soames Maes van de Objectieve Kaaischuimers, penningmeester Davy De Gendt en bestuurslid Eveline Claus

 

POLITIE. Maar liefst 32 roodrijders geflitst

Resultaten snelheidscontroles


Donderdagmorgen 8 april werden snelheidscontroles gehouden op de volgende plaatsen.

Resultaten Flitspalen

N16 – Hoogkamerstraat: Hier werden 89 920 voertuigen gecontroleerd, er werden 32 voertuigen geflitst wegens het negeren va het rode licht en twee inzake snelheid.

Op de Scheldebrug (voor aanvang werken) werden 99 878 voertuigen gecontroleerd, hier werden 166 voertuigen geflitst.

Jong VLD Temse legt compromis op tafel voor Boelwerfkraan

TEMSE – Het gemeentebestuur van Temse is niet van plan om de iconische kraan van de oude Boelwerf te restaureren. De kostprijs voor restauratie zou te hoog liggen. Op sociale media zorgt deze beslissing voor heel wat ophef. Jong VLD Temse legt daarom een voorstel op tafel.

De Boelwerf is failliet sinds 1994 maar voor veel Temsenaren staat ze nog steeds in het collectief geheugen gegrift.

“Als generatie die de Boelwerf niet meer heeft meegemaakt, blijft het ook voor ons nog steeds een belangrijk deel van de geschiedenis van onze gemeente. Zeker omdat veel familieleden van onze leden nog op de Boelwerf gewerkt hebben is het ook een stukje persoonlijk erfgoed” zegt Stijn De Leeneer, voorzitter van de Jong VLD afdeling in Temse.

Gemeente Temse schat de kostprijs van de restauratie op 1,5 miljoen Euro. Geld dat volgens Jong VLD Temse beter elders ingezet wordt,

Omtoveren tot monument

“Het prijskaartje maakt duidelijk dat behoud van de kraan zowel functioneel als financieel onhoudbaar is. Daarnaast heeft de coronacrisis zware inspanningen gevraagd van iedereen maar in het bijzonder aan de mensen uit de zorg en de verschillende zwaar getroffen sectoren zoals kappers en de horeca, het is niet meer dan logisch dat ons lokaal bestuur zich daar extra voor inzet” zegt De Leeneer.

“Dat wil natuurlijk niet zeggen dat we de kraan zomaar op de schroothoop gooien. Vanuit Jong VLD Temse willen we dan ook het idee lanceren om de oude kraan om te toveren tot monument of memorial voor onze gemeente. We hergebruiken daarbij uiteraard de stukken van de kraan.”

Niet volledig verdwijnen

“Het monument zou op het plein voor het gemeentehuis kunnen staan. Zo zorgen we enerzijds voor een mooie en betaalbare herdenkingsplaats en anderzijds maken we het toch wel vrij kale plein aantrekkelijker” aldus De Leeneer. “Het monument zal de herinnering aan de Boelwerf levendig houden in onze gemeente. Dit voorstel lijkt ons een duurzaam en voordelig alternatief. We weten dat hiermee de skyline van Temse voorgoed zal veranderen, maar de Boelwerf zal dankzij het monument toch niet volledig verdwijnen, ook niet voor de volgende generaties.”

“We hopen dat het gemeentebestuur met ons en de rest van Temse in debat wil gaan. Ik denk dat we het er allemaal over eens kunnen zijn dat de nagedachtenis aan de Boelwerf, weliswaar na de coronacrisis, hoog op de agenda van de gemeente moet komen te staan.” besluit De Leeneer.

Voorzitter Stijn De Leeneer aan de Boelwerfkraan

Coronacijfers dalen in Temse

TEMSE – Op donderdag 8 april kwam naar tweewekelijkse gewoonte de Veiligheidscel van Temse samen om de corona- en vaccinatie-evolutie op te volgen. Vanuit de Huisartsenkring kwam er goed nieuws dat het aantal besmettingen in week 14 een piek bereikte en dat het aantal deze week in dalende lijn gaat.

Vorige week (wk14) waren er maar liefst 107 besmettingen. De eerste dagen van deze week (wk15 -ma-woe) zijn er slechts 14 besmettingen genoteerd.

Zorgsector en onderwijs

Dankzij de vaccinaties konden de woonzorgcentra zich de voorbije twee weken coronavrij houden. Voor de scholen verliep de overgang naar de paasvakantie zonder problemen.

Politie

In Temse werden de voorbije twee weken ca. 20 PV’s opgesteld voor overtredingen op het samenscholingsverbod en de avondklok. De politie ontving 28 oproepen voor ruzies, slagen en verwondingen en dergelijke.

Vaccinatiecijfers

Tot en met woensdag 7 april kregen 3722 volwassenen uit Temse minimum een eerste vaccinatieprik. Dat is 15,54 procent van de +18-jarigen uit de gemeente. Hiervan zijn 1518 personen volledig gevaccineerd.

Oefening van RED-Team op torenkraan op de Zaat

TEMSE – Op de Zaat hield het RED-team van de Hulpverleningszone Waasland vandaag donderdag een oefening op een torenkraan op een bouwwerf aan de Philippe Saveryslaan.
Hoogtevrees mag je niet hebben…

De manschappen zijn gespecialiseerd in het redden op grote hoogte of in de diepte. Bij wijze van oefening evacueerden ze een collega uit één van de 50 meter hoge bouwkranen. Niet voor watjes, hoogtevrees mag je zeker niet hebben.

Het RED-team heeft de brandweerpost van Sint-Niklaas als uitvalsbasis, maar de leden van het team zijn van over het hele Waasland. Het klimteam moet geregeld oefenen, iets wat in coronatijden een tijdlang niet mogelijk was, maar nu, mits de nodige regels in acht te nemen, wel kan.

Enkele weken geleden viel het Wase RED-team nog tijdelijk in voor de Antwerpse collega’s op het Reuzerad aan de Antwerpse kaai.

De Vlaamse Waterweg werkt verder aan Scheldedijk in Tielrode

Jaagpad tot juni onderbroken

TIELRODE – Van 13 april tot begin juni 2021 werkt De Vlaamse Waterweg verder aan de overloopdijk van gecontroleerd overstromingsgebied Tielrodebroek in Temse. Het jaagpad zal tijdens de werken niet toegankelijk zijn. Voetgangers en fietsers kunnen het benedendijks jaagpad van de ringdijk gebruiken.

“Wij vragen alle jaagpadgebruikers met aandrang om tijdens de werken het benedendijks jaagpad van de ringdijk te gebruiken en de werf niet te betreden”
Carolien Peelaerts – Vlaamse Waterweg

“Op 13 april start De Vlaamse Waterweg met de verdere afwerking van de Scheldedijk in Tielrode”, stelt Carolien Peelaerts van de Vlaamse Waterweg. “Het gaat om het stuk Scheldedijk tussen De Zaat en de Durme dat dienst doet als overloopdijk van Tielrodebroek, een gecontroleerd overstromingsgebied aan de samenvloeiing van de Schelde en de Durme.

In juli van vorig jaar startte de waterwegbeheerder al met het herstel van de overloopdijk, die door de vele overspoelingen tijdens het stormseizoen van 2019-2020 zwaar beschadigd raakte.

“De komende maanden volgt de verdere afwerking”, klinkt het. “De overloopdijk kreeg al een stevige jas in open steenasfalt. Een gespecialiseerde aannemer zal die nu afdekken met teelaarde en inzaaien. Aansluitend krijgt het jaagpad een nieuwe asfaltlaag. Ook de tijdelijke tuimeldijk, die tijdens de werken moest voorkomen dat er water over de overloopdijk kwam, neemt hij weg.”

“Uit veiligheidsoverweging sluit de aannemer de Scheldedijk tussen De Zaat en de Durme voor de volledige duur van de werken af voor alle jaagpadrecreanten”, aldus Peelaerts. “Wij vragen alle jaagpadgebruikers met aandrang om tijdens de werken het benedendijks jaagpad van de ringdijk te gebruiken en de werf niet te betreden.”

Als de werken volgens planning verlopen, kan de overloopdijk begin juni weer worden opengesteld.

Benieuwd hoe een gecontroleerd overstromingsgebied werkt en welke functie de overloopdijk precies heeft? Bekijk hier een animatiefilmpje.

De overloopdijk kreeg de voorbije maanden al een stevige jas in open steenasfalt.

Benieuwd hoe een gecontroleerd overstromingsgebied werkt en welke functie de overloopdijk precies heeft? Bekijk hier een animatiefilmpje: 

Wellicht verkeershinder door werken op scheldebruggen (Update)

Fietsers moeten niet via een trap naar de oude brug

TEMSE – De firma Agidens zal in opdracht van de Vlaamse Waterweg van woensdag 7 tot vrijdag 9 april werken uitvoeren aan de Scheldebruggen in Temse. Daardoor kan er plaatselijk plaatselijk verkeershinder zijn.

“Het voormalige fietspad van de oude brug is gewoon toegankelijk via een aanloophelling. Fietsers moeten dus geen trap nemen”
Carolien Peelaerts/ Vlaamse Waterweg

Van woensdag 7 april om 6.30 uur tot vrijdag 9 april 6.30 uur wordt de nieuwe brug afgesloten voor alle verkeer. Alle verkeer, ook fietsers en andere tweewielers, moeten over de oude brug.

vrijdag 9 april van 6.30 tot 19 uur. wordt dan de oude brug afgesloten. Alle verkeer moet dan over de nieuwe brug. Vanaf 19 uur worden beide bruggen in principe weer opengesteld voor alle verkeer.

Er worden kleine herstellingswerken uitgevoerd en camera’s geplaatst.

“Tijdens de werken aan de nieuwe brug zullen fietsers worden omgeleid via het technisch pad aan de opwaartse kant van de oude baanbrug”, stelt Carolien Peelaerts van De Vlaamse Waterweg. “Dit deed voor de komst van de nieuwe brug dienst als fietspad en werd vorig jaar samen met de rest van de oude brug nog gerenoveerd. Het pad is gewoon toegankelijk via een aanloophelling. Fietsers moeten dus geen trap nemen.”