Gemeente Temse in rechte lijn op weg naar nieuw zwembad

Opening voorzien op 1 september 2018
In een aparte locatie,  de kuip van het oude Scheldebad, vond de officiële persvoorstelling plaats van het nieuw te bouwen zwembad van Temse. Maandag 25 april besliste het schepencollege om voor de bouw en de uitbating in zee te gaan met  ‘Consortium Scheldebad’. Het is de bedoeling dat het nieuwe zwembad in gebruik wordt genomen in september 2018.
Met de bouw van dit nieuwe zwembadcomplex  gaat een investering gepaard van 11.478.709 euro.  In het zwembadcomplex komt een competitiebad van 25 meter (8 zwembanen) met beweegbare bodem, een recreatieve zone met een familieglijbaan, kruidenbaden, een doelgroepenbad (met beweegbare bodem) en een Splashbad.  Voor de allerkleinsten wordt een peuterbad met Spraypark ingericht.  Voorts wordt ook een hedendaagse horecaruimte voorzien en zal het complex beschikken over een fitnessruimte en binnenspeeltuin.

Foto’s persconferentie, klik hier
F
oto’s simulatie Scheldebad 2018, klik hier

Scheldebad 2018_2

 

img7

Voor het volledige artikel klik hieronder

 

 

Het nieuwe gebouw zal harmonieus in de groene omgeving van het Scheldepark worden ingepast en middels een avontuurlijke speeltuin contact zoeken met het park en zijn bezoekers.

Het bad zal geëxploiteerd worden door het Consortium Scheldebad, een private uitbating onder toezicht van het gemeentebestuur.

Het zwembad komt op dezelfde plek als het huidige Scheldebad en zal voor iedereen toegankelijk zijn.   Er wordt een aantrekkelijke, democratische tariefstructuur gehanteerd.  Zo zal een zwembeurt voor een Temses gezin met 2 volwassenen en 2 kinderen (3-16 jaar) slechts 13 euro kosten.  Kinderen jonger dan 3 jaar zwemmen gratis.

Meer nog dan in het vroegere Scheldebad zal de nieuwe zweminfrastructuur zich toespitsten op de zweminstructie, het aanbieden van hedendaagse zwemlessen en het aanscherpen van de conditie van de bezoekers.  Daarnaast zullen doelgroepgerichte acties als Start to Swim en Aquagym zeker op het programma staan.  Het nieuwe Scheldebad wil vooral een centrum zijn dat “gezond bewegen” uitstraalt.  Daarenboven zal het nieuwe zwembadcomplex graag personen met beperkte mobiliteit verwelkomen en voor hen een aangepast bewegingspakket uitwerken.

Consortium Scheldebad start onmiddellijk met het aanvragen van de nodige vergunningen om tot een spoedige realisatie te komen.  Verwacht wordt dat de sloopwerken van het bestaande zwembad zullen kunnen aangevat worden in de periode november-december 2016.  Met de bouw van het nieuwe zwembad zal gestart worden in januari 2017.  Rekening houdend met een bouwtijd van 18 maand zal het nieuwe Scheldebad de deuren kunnen openen tegen de start van het nieuwe schooljaar, september 2018.
Vanaf 1 augustus 2018 is er een maand proefdraaien voorzien.

Het hele wordingsproces van deze nieuwe zwemaccommodatie wordt gestuurd door een kerngroep en een beoordelingscommissie onder voorzitterschap van schepen van sport Debby Vermeiren (CD&V).  Het gemeentebestuur liet zich in dit dossier juridisch bijstaan door consultant  NDN (Neirynck – De Neve) uit Aalter.

In 2012 werd betonrot vastgesteld in het betonnen skelet van het zwembadgebouw en in de wand van het competitiebad.  Het zwembad werd voor 3 maand gesloten, de cruciale punten werden deskundig onderstut en de toestand werd nauwgezet opgevolgd door gespecialiseerde betonexperts.  Hierdoor bleef de veiligheid van de baders gegarandeerd en kon het zwembad nog 3 jaar in gebruik gehouden worden.  Ondertussen werd werk gemaakt van de plannen voor de bouw van een nieuw zwembad.

Na een selectieprocedure werden vier private partners geselecteerd die een dossier indienden.  Op 11 december 2015 werden de gesprekken opgestart met de enige reglementaire bieder: Consortium Scheldebad.  In dit consortium hebben de groep Cordeel, exploitatiemaatschappij Farys en architectenbureau Slangen & Koenis zich verenigd.

Slangen & Koenis is een Nederlands architectenbureau dat een pak ervaring heeft met het ontwerpen van publieke zwembaden in Nederland en Duitsland.  Hun technische partner in de bouw is Hellebrekers Technieken, dé specialist in ontwerp, realisatie en onderhoud van alle technische installaties met een voorliefde voor zwembaden.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *