Erfgoeddag met wandelingen, tentoonstellingen en lezingen

Ook in Temse waren er weer diverse activiteiten voor de Erfgoeddag. Wij gingen langs bij erfgoedvereniging Op Stoapel in AC De Zaat en Kantschool Artofil. Zij hadden hun tenten opgeslagen in Huize De Fortune in Elversele.

Erfgoedvereniging Op Stoapel, die het erfgoed van de Boelwerf in de kijker plaatst, organiseerde enkele zogenaamde Boelwandelingen op de Zaat. Nadien kon men terecht op de 5e verdieping van AC De Zaat in het Boel-café.

Erfgoeddag 2016 Op Stoapel Temse_2De wandelaars kregen tijdens de wandelingen meer uitleg over rituelen op de scheepswerf. Ook de enige overgebleven kraan werd niet vergeten. De kraan werd in 2004 beschermd als monument. Bescherming betekent niet alleen officiële erkenning voor een waardevolle constructie. Het betekent ook dat de restauratiekosten voor 80 procent gedragen worden door de hogere overheden.

In 2012 werd het studiebureau aangesteld voor het restauratiedossier. In 2013 werd een materiaaltechnisch vooronderzoek en een bouwhistorisch onderzoek. Bovendien werd bijkomend specialistisch vooronderzoek uitgevoerd. Momenteel wordt een restauratiedossier opgemaakt. De restauratie zelf is voorzien voor 2019.

Kantschool Artofil organiseerde een tentoonstelling en demonstratie ‘Het witteke – ritueel van de DSC_1176kantwerkster’ in Huize De Fortune in Elversele.
Kantwerksters hadden vroeger heel wat rituelen en traditionele gebruiken tijdens het klossen. Deze tentoonstelling leert jou er meer over. Je kan ook demonstraties kantklossen zien en proeven van ‘een witteke’ dat de kantwerkster vroeger dronk om een propere adem te hebben.

Meer foto’s Op Stoapel, klik hier
Meer foto’s Artofil, klik hier

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *