Gemeente maakt masterplan voor de site van de steenbakkerij in Steendorp

TEMSE/STEENDORP – Er wordt een masterplan opgemaakt om de site van de vroegere Steenbakkerij in Steendorp te ontwikkelen. Dit in uitvoering van het brownfieldconvenant dat in 2023 werd afgesloten. Men gaat voor een natuurgerichte inrichting en een toeristisch-recreatief knooppunt.

Wat ging vooraf?

Op 10 november 2011 viel de beslissing van de toenmalige directie om de Steenbakkerij te sluiten. De site (meer dan 18 ha) staat sinds dan leeg. De terreinen werden verkocht en de vraag naar herbestemming drong zich op. Momenteel is de site juridisch bestemd voor industriële activiteiten (kleiontginning). Door de geïsoleerde ligging middenin verschillende waardevolle natuurgebieden is een herbestemming naar kmo of woongebied niet wenselijk.

Tijdens de procedure voor het brownfieldconvenant zorgden gesprekken tussen Lokaal Bestuur Temse, de eigenaars, verschillende belangengroepen en overheidsinstanties voor een gedragen toekomstvisie voor het gebied, die werd vastgelegd in een visienota. Deze nota gaat voor landschapsherstel van de
Wase cuesta met ophoging van de gronden, in combinatie met bebossing en zachte toeristischrecreatieve functies. De Vlaamse overheid keurde in december 2022 het brownfieldconvenant goed. In het voorjaar van 2024 volgt een volgende fase: de opmaak van een masterplan.

Uit deze gesprekken kwam een visienota tot stand. Deze nota gaat voor landschapsherstel van de Wase cuesta met ophoging van de gronden, in combinatie met bebossing en zachte toeristisch-recreatieve functies. De volgende stap is de opmaak voor een masterplan.

Wat gaat het masterplan omvatten?

Voor de invulling van de site op lange termijn start een studieopdracht. Lokaal Bestuur Temse en de eigenaars van de site stelden hiervoor een extern studiebureau aan. Deze studie omvat het onderzoek voor de opmaak van een masterplan, rekening houdend met de financiële haalbaarheid. De precieze
omvang van de ophoging, de toeristisch-recreatieve invulling en de ontsluitingsweg naar de site worden daarin uitgewerkt. Het masterplan zou tegen juni 2024 klaar moeten zijn.

Toeristisch-recreatieve invulling

Uit deze gesprekken kwam een visienota tot stand. Deze nota gaat voor landschapsherstel van de Wase cuesta met ophoging van de gronden, in combinatie met bebossing en zachte toeristisch-recreatieve functies. De volgende stap is de opmaak voor een masterplan.

De gemeente vergeet ook de inwoners niet. Op verschillende momenten krijgen ze mee inspraak in het masterplan.

“Met de aanstelling van een extern studiebureau en de consultatie van de inwoners komen we tot een masterplan voor de site van de steenbakkerij in Steendorp. Het is een nieuwe stap in de herbestemming van deze zone”, zegt schepen van ruimtelijke planning Wim Van Rossen (Open VLD).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *