Regiobib WAAS brengt met transportservice leesplezier naar alle hoeken van het Waasland

TEMSE/WAASLAND – Donderdag 2 mei reed het eerste boekentransport van de nieuwe transportservice door Regiobib WAAS uit. Hierdoor kunnen de leners van bibliotheken in het Waasland boeken opvragen uit de collecties van alle tien de Wase steden en gemeenten. Vrijwilligers Wini en Karine kregen van voorzitter Lieve Truyman van Cultuurtuin WAAS de sleutels van de elektrische deelwagen voor de allereerste rit vanuit Temse.

In januari 2024 stemden alle Wase bibliotheken hun reglementen op elkaar af. Daardoor kunnen leners voortaan profiteren van uniforme uitleenregels. Ze krijgen ook toegang tot de gehele collectie van Wase bibliotheken, ongeacht bij welke bibliotheek ze zijn ingeschreven.

Flexibiliteit

“De nieuwe dienstverlening stelt leners in staat om boeken te lenen die niet beschikbaar zijn in hun eigen thuisbibliotheek”, aldus Koen De Wanckel van Interwaas. “Als een gewenst boek niet op de planken staat, kunnen gebruikers het nu eenvoudig laten ‘overkomen’ vanuit een andere bibliotheek binnen het netwerk.”

“Dat gebeurt gratis voor jeugdboeken en kost slechts 1 euro voor andere . Daarnaast biedt de transportservice de mogelijkheid om geleende materialen terug te brengen bij een andere bibliotheek dan waar ze zijn ontleend, waardoor flexibiliteit en toegankelijkheid voorop staan.”

Electrische deelwagens

Achter de schermen van deze nieuwe dienstverlening staat een hele logistieke operatie. Cultuurtuin WAAS, in samenwerking met de 10 bibliotheken, werkte een plan uit om het Waasland te bedienen via twee routes. Die doen elk vijf bibliotheken aandoen. Tijdens deze routes worden boeken uitgewisseld tussen de 10 hoofdbibliotheken. Er wordt voor gezorgd dat alle materialen op de juiste plaats terechtkomen.

De transportlussen vertrekken vanuit Temse, Stekene, Beveren, Waasmunster en Sint-Niklaas. Bib Sint-Niklaas is als grootste bib, gelegen in de centrumstad, de spil tussen beide lussen en een vaste stop in de 2 routes.

Voor het transport werd gekozen voor elektrische deelwagens, die al op verschillende plaatsen in het Waasland beschikbaar zijn. Een toegewijd team van vrijwilligers zal ervoor zorgen dat deze transportroutes wekelijks worden uitgevoerd, zodat gereserveerde boeken tijdig bij de leners geraken.

Vrijwilligers Wini en Karine kregen van voorzitter Lieve Truyman van Cultuurtuin WAAS de sleutels van de elektrische deelwagen voor de allereerste rit vanuit Temse

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *