Temse gaat voor 70ste maal op bedevaart naar Scherpenheuvel

TEMSE – Sinds 1953 gaan Temsenaars jaarlijks naar Scherpenheuvel, het belangrijkste bedevaartsoord in ons land. Op zaterdag 4 mei vindt de 70ste editie plaats. De deelnemers verzamelen om 4 u. in de dekenale kerk voor een tocht van 65,9 km, met haltes in Blaasveld (na 15 km), Bonheiden (30 km), Tremelo (43 km) en Aarschot (54 km).

Vanuit Aarschot wordt de busbedevaarders de mogelijkheid geboden de laatste 11 km te voet af te leggen. De bedevaart eindigt in de basiliek met een feestelijke eucharistieviering (20 u.) o.l.v. kardinaal De Kesel.

Het idee groeide binnen twee jeugdbewegingen met Juliaan De Beer (KAJ) als initiatiefnemer. De eerste bedevaart (bij nacht, 2 haltes) vond plaats op 30 april 1953: vertrek om 16 u., aankomst tegen de 6 u.-mis. De andere pioniers waren KAJ’er Jozef Rombout en de Chiroleden Marcel De Bock, Marcel Martens, Kamiel Troubleyn, Herman Canfyn en Werner De Bauw (enkel deze laatste is nog in leven).

Het deelnemersaantal groeide, vandaar dat – vanaf 1957 – beroep werd gedaan op het Vlaams Kruis en een bezemwagen. In 1968 werd een heus Comité gevormd, bestaande uit Juliaan De Beer (jarenlang de grote bezieler), Jef Brys, Werner Bulteel en Gerard Dullaert, in 1974 uitgebreid met André Brys.

De 25ste editie (1977), met Werner Bulteel als voorzitter, was aanleiding tot reorganisatie: om veiligheidsredenen werd niet meer ’s nachts maar overdag gegaan; voor de niet-stappers werden bussen ingelegd, met de mogelijkheid vanaf de laatste halte de resterende 11 km te voet af te leggen; de bedevaart werd voortaan afgesloten met een eucharistieviering in de basiliek, in de regel o.l.v. een Temsese geestelijke.

Van 1980 tot 2018 organiseerde Ziekenzorg/Samana (CM) een speciaal bedevaartprogramma voor zieken en personen met een beperking. T.g.v. de 50ste verjaardag publiceerde André Brys de historiek in een gelegenheidsbrochure.

In de loop der jaren hebben 825 stappers deelgenomen, het hoogste aantal in 1981: 86. Het jongste decennium zijn er tussen de 20 en 30 stappers, het aantal busdeelnemers is gelijkaardig. Veertien bedevaarders hebben al meer dan 30 maal deelgenomen: Jef Vermeiren en Luc Van Goethem 40, Marc Vervoort 37, Willy Vernimmen en Eddy Peirsman 36, Juliaan De Beer, Jef en Robert De Cauwer 35, Jef Brys 33, Roger De Maeyer 32, Werner Bulteel, Luc Vercouteren en Freddy Verbeke 31, Elisabeth De Ryck (de enige vrouw in dit gezelschap) 30.

De organisatie berust bij Jef De Cauwer, Marc Vervoort, Willy Vernimmen, Mitchel Varendonck, Peter Vervynckt en erecomitélid Werner Bulteel.

De Temsenaars zijn goed gekend in Scherpenheuvel. De bedevaart wordt zelfs vermeld op Wikipedia (zie Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel).

Info en inschrijvingen: mitchel.varendonck@telenet.be, 0477 46 89 46.

Komende zaterdag kan men vanuit Temse weer op bedevaart naar Scherpenheuvel

Een gedachte over “Temse gaat voor 70ste maal op bedevaart naar Scherpenheuvel”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *