Consul van Syldavië bekroonde ereburgers

Syldavië is imaginair land uit de albums van Kuifje

TEMSE – Temse maakt zijn naam als stripfiguurgemeente opnieuw waar. Het is nu ook de thuisbasis van de consul van Syldavië, een fictief land uit de albums van Kuifje. Consul Dirk Lauwers (70) bekroonde ook ludiek, maar toch met de nodige gewichtigheid, burgemeester Hugo Maes (CD&V) tot ereburger. “Een hele eer”, klonk het trots.

Nog nooit van Syldavië gehoord? Dat is goed mogelijk, want het land bestaat niet. Het is een fictief land uit de stripalbums van Kuifje. In de echte wereld zijn er evenwel overal consuls te vinden van het imaginaire land en sinds vorig jaar ook in Vlaanderen. Temse is de thuisbasis van de consul. De stripfigurengemeente doet dus zijn naam weer alle eer aan.

Dirk Lauwers is sinds vorig jaar consul van Syldavië

Dirk Lauwers (70) is een fervent stripliefhebber.

“Met een voorkeur voor Kuifje. Ik ben intussen al twintig jaar lang albums aan het verzamelen. Officieel zijn er slechts 24 albums verschenen maar wel in een honderdtal verschillende talen en dialecten.”

Dirk kwam een tijdje geleden in contact met de consuls van Syldavië, een informeel broederschap dat de wereld van Kuifje over de hele wereld vertegenwoordigt.

“Dit genootschap bestaat al 20 jaar en is ontstaan in Frankrijk”, legt Dirk uit. “Het broederschap is blijven groeien en intussen zijn er al consulaten wereldwijd. Een Nederlandstalige consul ontbrak nog op het lijstje en dus heb ik me kandidaat gesteld.”



Eih bennek, eih blavek!

Syldavië bevindt zich ergens in Oost-Europa. Het is een monarchie die wordt geregeerd door koning Muskar XII. Kuifje heeft een speciale band met het land, want de jonge reporter heeft het land meerdere keren van gevaar gered. Zo voorkwam hij in De scepter van Ottokar dat de koning werd afgezet na een staatsgreep van hun vijanden uit Bordurië. In het land wordt een Brussels dialect gesproken en het motto klinkt Eih bennek, eih blavek! Dat vertaalt zich als Ik ben hier en ik blijf hier. (Lees verder onder de foto)

Zondagochtend 21 januari hield de consul in restaurant Kaai 22 in Temse een nieuwjaarsdrink. Daar waren ook onder meer burgemeester Hugo Maes (CD&V) en ereburgemeester Luc De Ryck (CD&V) present. Zij werden er meteen tot ereburger van Syldavië gedoopt. “Een hele eer”, klonk het trots bij Hugo Maes.

Broederschap

De eer om consul te worden is niet voor iedereen weggelegd.

“Je moet het werk van Kuifje genegen zijn en verdedigen. Kuifje is een fantastisch figuur die wereldwijd gekend is, de strips werden in meer dan 100 talen gepubliceerd”, zegt Dirk. Op de vraag waarom hij besloot om zich kandidaat te stellen om Syldavië te vertegenwoordigen, klonk het antwoord ludiek. “Waarom niet? We zijn een informele broederschap van liefhebbers van Kuifje. We doen dit serieus, maar zonder onszelf serieus te noemen of te nemen”, zegt hij met een lach.

Of het consulaat nog meer activiteiten zal organiseren doorheen het jaar?

“Uiteraard gaan we ook de nationale feestdag vieren. Op 15 juli is het Sint-Vladimir, en die heilige heeft wel echt bestaan, weliswaar niet in Syldavië maar in het huidige Oekraïne. En zo is de cirkel rond. Want net als Kuifje in de wereld van Hergé moet vandaag het Westen ter hulp schieten tegen een vijand die het land wil inlijven.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *