Bewoners Waesmeer en oppositiepartij Tesamen gaan in het verweer tegen aanvraag voor grondstort op het domein

TEMSE – Al enkele jaren zorgt de Japanse duizendknoop voor overlast rond het Waesmeer in Tielrode. De eigenaar van de grond, het bedrijf Vagaetrans, wil de strijd nu aangaan door er tonnen klei en grond over te gooien.

Daar zijn de bewoners rond het Waesmeer en oppositiepartij Tesamen niet voor te vinden. “Grond storten brengt geld op, maar helpt niet tegen een plant die zelfs door beton groeit”, zegt gemeenteraadslid Sien Steels (Tesamen).

De problemen met de invasieve exoot begonnen een vijftiental jaren geleden. Vagaetrans, dat actief is in grondwerken en eigenaar is van de vijver en de omliggende gronden, heeft een plan klaar om de Japanse duizendknoop weg te werken. Het bedrijf wil de plaatsen waar de plant woekert, bedekken met tonnen aarde en klei.

Daar zijn bewoners die rond het Waesmeer wonen, en oppositiepartij Tesamen, het niet mee eens.

Het is niet de eerste keer dat de bewoners van het domein Waesmeer en Vagaetrans met elkaar in clinch liggen. De vijver van de voormalige kleiput en een aantal omliggende gronden werd een 15-tal jaar geleden aangekocht door het aannemingsbedrijf.

“De aankoop was echter nooit uit liefde voor de waterplas of de omliggende natuur en nog minder uit dienstbaarheid om de inwoners een mooi wandelpad te bieden maar uit gewoon winstbejag”, zegt gemeenteraadslid Sien Steels, zelf bewoner van het domein. “Vagaetrans is trouwens zelf verantwoordelijk voor het probleem. Ze dumpten hier kort na de aanschaf illegaal 11.000 kubieke meter grond die vervuild was met de Japanse duizendknoop. Een misdrijf waarvoor ze nog steeds niet gestraft zijn.” (Lees verder onder de foto)

De Japanse Duizendknoop kan tot drie meter groeien per seizoen.

Volgens de oppositie zijn er andere manieren om de exoot te bestrijden. “Schapen lusten de plant bijvoorbeeld heel graag. Dat is een effectievere oplossing op lange termijn”, zegt Steels, die zelfs zandtaart bakte met de plant om aan te tonen dat er alternatieven genoeg zijn. “Grond dumpen brengt geld op, maar het helpt niet om de plant te bestrijden die stengels tot drie meter per groeiseizoen haalt en zelf door beton groeit. In de aanvraag spreekt men bovendien dat het reliëf van de bodem merkelijk zal wijzigen. Dat is verontrustend en heeft weinig met de bestrijding van de duizenknoop te maken.” (Lees verder onder de foto)

Gemeenteraadslid Sien Steels (Tesamen) bakte taart met de plant.

De burgers rond het Waesmeer namen al een advocaat in de arm om een bezwaarschrift op te stellen. “Ondertussen hebben we bij iedere bewoner een bezwaarschrift in de brievenbus gestopt en we hopen dit in de komende weken over te dragen aan het gemeentebestuur”, zegt Ivo Van Hul, voorzitter van de Verenigde Eigenaars Waesmeer.

Bewoners van het domein en oppositiepartij Tesamen gaan in het verweer tegen de vergunningsaanvraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *